Något att bita i för nationalekonomer

Patrik Engellau

Jag tänkte att jag skulle kosta på mig en skräddarsydd kostym med dubbla byxor (ty så håller plagget dubbelt så länge och kostar därmed bara hälften så mycket). Min skräddare i Singapore, kinesen Steven Low, som jag känner sedan många år och som gör ett enastående vackert arbete och dessutom vet precis hur jag ser ut så att det blir rätt på första varför det inte behövs några provningar, ville ha 18 500 kronor inklusive frakt och tull.

Av nyfikenhet ville jag jämföra med ett svenskt alternativ så jag ringde till den välrenommerade skrädderifirman Bauers på Brunnsgatan i Stockholm. Bauers tog ungefär 49 000 kronor för en kostym med två par byxor lite beroende på tygvalet. Det är två och en halv gång dyrare än Singaporekinesen. Kvaliteten är enligt min bedömning fullt jämförbar med den skillnaden att Steven levererar på några veckor medan svenska skrädderier kan ta månader på sig.

(Jag vill inte höra några gliringar om skräddarsydda kostymer. Jag reser inte till Thailand med familjen och jag kör en tolv år gammal bil så jag är föredömligt sparsam.)

Jaha, säger du, det beror väl på att Sverige är ett rikt land som inte håller på med sådant där som nål och tråd medan Singapore fortfarande är ett utvecklingsland med koloniala traditioner. Kanske inte riktigt. BNP per capita i Singapore är 57 714 amerikanska dollar mot 53 442 dollar för Sveriges del. Singaporebon är åtta procent rikare än svensken.

Då vässar du kanske argumentationen och påpekar att BNP per capita är ett genomsnitt och att det mycket väl kan vara så att de rika i Singapore har tagit hela välståndet medan de fattiga, som kan engageras för att sy kostymer åt mig, lever kvar i kolonialtidens armod.

Det är sant att Singapore är mindre jämlikt än Sverige. CIA har listat länder efter tilltagande jämlikhet och där ligger Singapore på plats 35 av totalt 157 tillsammans med länder som Peru och USA. Sverige hamnar på plats 152, ett av de mest jämlika i världen.

Men det hör till saken att Singapore genomgått en svindlande utveckling under de senast fyra decennierna. BNP per capita har sedan dess ökat tolv gånger mot tre gånger för Sverige.

Singapores BNP per capita låg år 1980 inte åtta procent över Sveriges som idag, utan 71 procent under. Även de fattiga i Singapore har gjort en strålande ekonomisk resa. Ändå verkar de sy lika flinkt med nål och tråd.

Utvecklingen avspeglas i någon mån i valutakurserna. År 1980 kostade en singaporedollar nästan två svenska kronor, idag kostar den över sju.

Sverige är enligt min uppfattning lika förnämt aningslöst som ett gammalt adelshus på deken. Jag tror knappt vi noterar vad som pågår i vår omvärld. Världens länder ångar förbi oss men vi tror fortfarande att vi har protektion från Ödet eller kanske Gud och att inget därför kan rubba vår ställning i tillvaron.

Att handsy kläder handlar dels om viss specialkompetens, dels om antal nedlagda timmar. Hur kan det komma sig att dessa timmar i Sverige kan vara två och en halv gång så dyra som i Singapore där genomsnittspersonen är åtta procent rikare än svensken?

Det kan hända att det finns nationalekonomiska teorier som kan ge ett övertygande svar på denna svåra fråga – kanske det där med den ekonomiska ojämlikheten – men jag tror att man får en säkrare uppfattning om man öppnar sinnet för att det finns distinkta skillnader i nationella och kulturella mentaliteter och värderingar. Kineserna är helt enkelt arbetsmyror medan svenskarna och kanske ännu mer nysvenskarna för det mesta har andra uppfattningar om hur livet ska levas.

53 reaktioner på ”Något att bita i för nationalekonomer

 1. S Eriksson skriver:

  Absolut inga gliringar, det är i stället mycket bra om kvalitet och passform är bra och man använder kostymen ofta. Däremot om den bara hänger inne i garderoben och krymper så är det mer tveksamt. Dålig kvalitet är inte heller något som inte bör prioriteras.
  Skrev någonstans jämförelsen att en SHF kostade runt 1.20 skr på 1970 talet , nu runt 9 skr. Det är nog också en värdemätare på sätt och vis.

  Gillad av 1 person

 2. Ga Ort skriver:

  Du måste börja med att se till att jämförelsen är rättvisande.
  Din skräddare i Singapore, kinesen Steven Low, är alltså kines. Har han stort skrädderi? Vilka är hans kunder? Betalar han sina skatter?
  Bauers på Brunnsgatan i Stockholm är ett etablerat företag med anställda.Vi kan anta att de betalar alla skatter och arbetsgivaravgifter.
  En del av svaret på din fråga är så kallade ‘skattekilar’, vilket är ett välkänt fenomen bland nationalekonomer. I Sverige har vi många sådana skattekilar, som fördyrar sådant som är arbetsintensivt. Vi har även hög moms.
  Kanske skulle då för att få en bättre jämförelse kolla efter skräddare på Blocket. Du kan hitta invandrare från t ex Irak eller Libanon som gör mycket bra skrädderijobb, eftersom de jobbat professionellt med detta back home.
  Finns en del utmärkta skräddare i dina trakter på Östermalm också, det är flitiga, ‘bra’ invandrare som har tvätteri och skrädderi. Har själv anlitat flera av dem med utmärkt resultat.

  Gillad av 2 personer

  • Ännu en stor madam, danske mand han fann, större än både yeti och mongolisk dam, dubbelt så stor som en brugd minsann, reva segel på släp efter fisk med tamp och band, vad nu, öar vid horisontens rand, kanske jyllinge land? skriver:

   Konsten att leta efter tappade nycklar under gatlyktan. Skall det vara så svårt att se att det är den höga skatten som utgör den stora skillnaden, utöver att kineser är arbetsmyror? Skatt på skatt på skatt medför att detta slags sysslor är på utdöende i Sverige. Svenskarna hade inte ens haft råd med möbler och husgeråd och det inte varit för IKEA, försök får en bokhylla eller väggfast soffa snickrad och se vad det kostar. Överallt sticker staten in sig långa giriga och skall ha sin del, som den sen kan parasitera på, flyga privatflyg, och ge bort till invandrare.

   Gillad av 16 personer

   • Med tamp och band skriver:

    Jag ser att du skrev om skattekilar, så tar tillbaks gatlyktan, jag har en repa på mina glasögon vilken gör att jag bara ser det jag vill.

    Gillad av 5 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Även det faktum att de invandrarskräddare som GA ORT omnämner mer eller mindre tillats av svenska staten och skatteverket att fuska med skatten och med arbetsmarknadsregler och andra fördyrande bestämmelser är ju ett delvis förtäckt privilegium för invandrare.

    Gillad av 9 personer

 3. m skriver:

  Singaporeanen kanske inte syr själv utan förlägger arbetet i grannlandet Malaysia? Eller använder svart malajisk arbetskraft? Eller kinesisk i självaste Kina?

  Gilla

 4. Eva Danielsson skriver:

  I beskrivningar av det sovjetiska samhället slogs man av det håglösa och deprimerade, att göra så lite som möjligt och att döva sinnena med vodka. En beskrivning av det ofria livet där man inte kan, inte får hävda sig och sina åsikter och inte heller kan påverka sin livssituation. Dagens Sverige är väl ett semi-sovjetiskt samhälle, lätt nedsövda av att staten tar hand om oss (fast den inte gör det längre) och lätt bedövade och handlingsförlamade av att skatter och regleringar stoppar spirande verksamhetslust och initiativförmåga. En och annan person har energi och talang nog för att för egen del spräcka det våtvärmande omslag som den svenska modellen har lett fram till. Vi är alla präglade av den här socialistfeministiska förvrängda bilden av Sverige som låtsas att vi fortfarande är ett framstående land. Den här hemmablindheten är förödande. Ursvenskar har flit och påhittighet och framförhållning i generna, annars skulle vi inte ha överlevt i detta karga kalla land. Det har även krävts samarbete och att alla bidrar, för att överleva. Gradvis har allt detta hamnat i skuggan av den stora staten som har svalt allt större del av samhällslivet och av våra personliga liv. En stat som är berusad av makt över andra och beroende av denna makt, de som styr är maktmissbrukare. Nu visar det sig om vi undersåtar i tid kan återuppliva de delar av svensk kultur och tradition som handlar om att trotsa makthavare som inte vill vårt bästa. Foglighet och lättja och skygglappar duger inte längre. Nykter energi, vaksamhet och mod gäller. För de vill oss inte väl.

  Gillad av 18 personer

  • Ännu en stor madam, danske mand han fann, större än både yeti och mongolisk dam, dubbelt så stor som en brugd minsann, reva segel på släp efter fisk med tamp och band, vad nu, öar vid horisontens rand, kanske jyllinge land? skriver:

   Så är det precis, när man gör något så leder det till att man gör mer, när man inget gör så leder till att man gör mindre än inget. Jag var i Kina för många år sedan, innan undret, min fru ville köpa jordnötter på flygplatsen, men fick meyo till svar, ”finns inte”,, men hela hyllan var full. Det kvinnliga biträdet sket helt enkelt i om hon sålde eller inte, och detta mötte man överallt, utom på lyxhotellen. Fast när jag tänker efter så gömde det sig där också, vi bodde på Radisson och rummet var kallt, så vi hänvisades till någon ”service” som var enormt otrevlig och inte villa hjälpa till, efter mycket lång tid fick vi ett löst litet element att ha i rummet. Så socialismen tar arbetslusten även ur kineser. Det krävdes en utskällning av en rödgardist för att få taxichauffören att köra oss till hotellet från flygplatsen, taxin var den skitigaste inuti, direkt vidrig, jag någonsin åkt med, sen ville han ha motsvarande 100 dollar när det egentligen kostade 10 för utlänningar. Kineser har en verklig talang för att vara otrevliga. Svenska flaggan vajade förresten på himmelska fridens torg.

   Gillad av 11 personer

  • Erik2 skriver:

   Eva, du beskriver denna kommunismens håglöshet oerhört bra. Det är precis detta som jag upplever sköljer över mig. Just här och nu. Det är fruktansvärt.

   Gillad av 4 personer

  • NETTANN skriver:

   Var på konferens i Moskva i mitten av 80-talet.

   På Aeroflot från Helsingfors var jag märkligt osynlig för personalen.

   I mitten av utlänningshotellets jättelika entréhall fanns en gigantisk fyrkant med ett stort antal in-/utcheckningsdiskar. De flesta var bemannade (av en kvinna) och framför varje stod ett antal gäster disciplinerat i kö.

   Förutom en mycket upphetsad japan som växlade mellan olika köer, uppenbarligen för att han behövde bli utcheckad så fort som möjligt.

   Jag förstod snart hans desperata beteende. Ibland försvann kvinnan vid en disk plötsligt in bakom ett draperi som hängde i mitten av fyrkanten. Gästerna i kön väntade tålmodigt – tills de insåg att hon inte tänkte komma tillbaka. Själv var jag tvungen att byta till ny kö flera gånger. Protester ignorerades.

   Försökte köpa karta över staden. Efter besök på tre olika ställen i entréhallen, med liknöjda säljare, var det klart.

   Införskaffade docka i hotellets souvenirbutik. Tre köer för att peka ut docka, få den inslagen och betala, alla betjänade med lagom vresiga människor.

   Försökte förgäves prata med folk på sta´n.

   Under en vecka mötte jag aldrig någon som brydde sig eller ens höjde blicken för att möta min! Precis alla var liknöjda.

   Systemet hade format folket.

   Och matbutikernas diskar var delvis tomma.

   SAS personal på hemresan, som log, pratade och var engagerade, har aldrig känts så ljuvliga som då.

   Gilla

 5. Erik2 skriver:

  I anslutning till detta så funderar jag alltmer över det s k skattetrycket. Vilket meningslöst mått det är. Jag är lönearbetare. Skattar strax över 50 % om arb avgifter och löneskatt tas med. När jag använder återstoden av mina pengar till mat, bränsle, kläder mm så tillkommer moms och punktskatter på varornas och tjänsternas pris. Min skattesats ligger ju uppåt 70 %. Det är ju enormt högt.

  Gillad av 8 personer

  • Erik2 skriver:

   Om jag sedan lyckas lägga undan av skattade pengar, t ex inför en ålderdom som jag hoppas uppleva, då tas det varje år av denna lilla hög av pengar. Sedan, om jag då skulle bli gammal, då skulle jag skatta igen om jag vill använda mina egna skattade pengar. Nu vill man införa fastighetsskatt, mer kapitalskatterna osv. Så, hur lite av det man jobbar in ska man få styra över är det tänkt? Noll? ISK borde vara helt skattebefriad till att börja med.

   Gillad av 1 person

   • Erik2 skriver:

    På det tillkommer alla dessa regleringar. Så det lilla jag får göra för det lilla som jag har kvar av mina pengar är nästan obefintligt. Snart tillkommer säkert regler för hur man går på trottoarer. Vilken steglängd man ska ha, hur många grader åt sidan man får vrida sitt huvud vid möte med annan människa, hur många sekunders ögonkontakt som är ok innan yrakadseriparagraferna träder in. Löjliga jämförelser och exempel?

    Gilla

  • Af skriver:

   Det är högt.
   Egenföretagare är ännu hårdare klämda.
   Liberalerna har i årtionde predikat om att främja den fria företagsamheten, med noll i resultat.
   Socialister och liberaler verkar fortfarande inte ha fattat vilka som betalar notan.

   Gillad av 3 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Trots att dessa partier predikar hur småföretagarvänliga de är…så är de ändå inte intresserade av nya systemidéer. DE har aldrig funderat över det Einstein ska ha sagt:
    ”- Problem kan inte lösas med samma tankesätt som skapade dem. Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.”

    Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    Jobba så lite som möjligt så blir det så lite skatt som möjligt. Eller jobba inte mer än att lönen räcker till för de basala behoven. Även höginkomsttagare går ner i arbetstid för att t.ex. fixa med huset eller att hugga ved till nästa vinter.

    Gilla

 6. uppstigersolen skriver:

  Men Patrik. Är du säker på att Bauers syr upp din kostym i Sverige? Skälet till lång leveranstid kanske är just att de skickar beställningen till nåt billigt land och sen tar ohemult betalt för att få dig att tro att det sitter svensk personal och syr.

  Gillad av 5 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   MÅnga fAstighetsägarna i storstäderna har också blivit mer än övergiriga. JAg vet en butik i stan som har en hyra på långt mer än 100.000 kr i månaden…..den företagaren går knappt runt och arbetar 08.00-20.00 7 dagar i veckan för att få allt att gå runt med anställda, skatter och enorma summor i moms till staten.

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Men varför behålla butiken i stan? Jag undviker numera Stockholm om jag kan. Ett barn med familj bor på Kungsholmen så ibland måste vi åka. 35 kr i tull in och 15 kr ut om vi inte stannar till senare. P-avgifter, P-vakter, vägarbeten, enkelfiligt, trafikinfarkter. Nej Stockholm har valt väg, dödens väg. Så lämna Stockholm, flytta ut till nåt mindre förortscentrum där parkeringen är gratis några timmar så att dina kunder hinner göra sina ärenden.

    Gillad av 1 person

 7. Aha skriver:

  BNP per capita har det sista decenniet legat på svaga 1%. En bidragande orsak borde den stora tillströmningen av invandrare ha varit. De har svårt att få jobb. De vill heller inte få jobb när det gäller möjlighet att vara hemmafruar.
  Så när Magdalena Andersson och Stefan Löfven säger att Sverige går som tåget så är det alltså en grov lögn – som media låter dem komma undan med.
  En annan bidragande orsak till den dåliga BNP-utvecklingen är att invandringen sannolikt ökat mängden lågavlönade jobb. För tjugo år sedan var det maskintvätt som gällde för bilen, nu kan man få handtvätt av bilen för samma pris. Maskintvätten som lades på mackägarens lön har nu blivit en mager lön för en person.

  Som grädde på moset är det mängder med jobb som utförs för att serva de invandrare som inte jobbar. Det är alltifrån lärare, läkare till butiksbiträden som får sina löner utifrån bl.a. de socialbidrag som arbetslösa invandrare konsumerar.

  Med mer restriktiva invandringsvolymer hade antagligen BNP per capita varit avsevärt bättre och därmed hade svensken också haft en märkbart bättre standard. 2,5% istället för 1% ger en avsevärd skillnad på bara 10 år.

  Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Sverige går som tåget. Tåget står ofta stilla eller är kraftigt försenat. Du har inte hängt med i utvecklingen av uttrycket i Sverige. Magdalena har försökt med att Sverige går som en Tesla. Ja vi avvecklar elkraftproduktionen i snabb takt i Sverige så även Teslorna kommer att bli stående. Så häng med. Det gör Magdalena och Stefan.

   Gillad av 3 personer

  • O skriver:

   Vissa nationalekonomer anser att industrialiserade västerländska ekonomier ökar s a s ”organiskt” av sig själv med en BNP-ökning kring 2% per år.En BNP-ökning på 2% signalerar därför stagnation och en BNP-ökning på endast 1% är alltså i verkligheten tecken på en kontraktiv ekonomi-en ekonomi som s a s ”minskar” i omfång.Beträffande kostym-exemplet är den bistra sanningen nog den att de kostymer som Patrick själv tror sys upp i skrädderiet på Östermalm i verkligheten sys upp någon annanstans och inte av svenskar.Kanske profilerar sig skrädderiet som ”High Class” endast för att kunna ta hutlösa priser.Fiffel-och-båg är faktiskt mycket vanligt inom textilbranschen-för att ej säga en allmän regel regel.Dystert men sant.Var hittar man en helt ärlig skräddare?Svar:Ingenstans.Inte ens på baksidan av månen.

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Jodå, det finns ärliga skräddare. Här i min kommun har vi en skräddare/kemtvätt som drivs av några duktiga invandrare. De gör toppjobb. Samt har rimliga priser. Betalar de skatt ordentligt? Har jag ingen koll på, men arbetet, hög klass.

    Gillad av 1 person

 8. Aurora skriver:

  Att den asiatiska ekonomiska boomen bygger på befolkningens arbetsmoral är helt klart. Att man i Sverige fortfarande vägrar ta av sig självgodhetens skygglappar är också klart. Men jag undrar ändå om du inte missat en faktor som påverkar prisskillnaden. Var tusan hittar du en person i Sverige idag som kan sy en kostym för hand? Det är väl bara hovdesignern Wallin (tror jag han heter) som syr kläder åt prinsessorna och Lets Dance som kan det. Medan det i Asien finns massor av kunniga skräddare. Brist, eller utbudet, på kompetens styr kostnaden och priset också.

  Gillad av 2 personer

 9. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Den invasiva svenska staten påstår att vi alla behöver ett omsorgens tryckförband.
  De enda som tjänar på detta sätt att organisera samhället är de inbillat sjuka samt de som lever på att vårda oss. Är du frisk blir all form av diagnosfri behandling kontraproduktiv mot det föregivna syftet och därmed livshämmande.
  Jag kan föreställa mig att det är billigare att leva i Asien utanför Kina, friare att verka i Asien utanför Kina, d.v.s. man lever mer intensivt. Socialism är kvävande.

  Gillad av 2 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   JA verkligen…som när man hjälper ihjäl ett litet barn…till slut kan barnet ingenting själv för att mamma eller andra vuxna gör allt åt dem….det är som Du skriver KVÄVANDE och tar all egen initiativförmåga ifrån människan. Man berövar människan lusten och glädjen i att se sina egna resultat i att arbeta för något eget. FY FABIAN. Sverige har blvit en paradox…vi signalerar ut att vi vill göra så gott för gud och alla människor – men i själva verket tar vi ifrån människan hennes egen drivkraft (när man istället skulle kunna uppmuntra den, eftersom den finns hos alla människor ….i olika skala)

   Gillad av 2 personer

 10. annagustin2@gmail.com skriver:

  DEt var exakt detta som PAtrik beskriver som till slut fick uppfinnaren och egenföretagaren KAlle Gustafson att ta sin familj och flytta, först till Kanada och senare till Tyskland. FÖr att upptäcka hur man i Sverige inte hade nästan några pengar kvar att leva av efter skatter och momser.

  HAn grubblade hela tiden över problemet. DEt var då han plötsligt kom på HUR man skulle kunna läsa problemet för att få ett RÄTTVISARE samhälle där alla medborgarna skulle ha en chans att börja lyfta sig själv ur rännstenen genom att få rätten att bygga eget kapital – och ändå bidra till det gemensamma samhället. Han kallar sin systemidé TIDFAKTOREKONOMI och han kom på den redan 1969. http://www.tidskatt.se/kgsbok.htm

  Tyvärr är vi ju så uppblåsta i Sverige att vi inte är intresserade av sådant som kommer från vårt eget land…människor vill ju inte ens prata svenska längre (varje dag hör man patetiska individer på radion som byter ut svenska ord mot engelska…som om det vore helt naturligt).

  KAlle Gustafson:s systemidé skulle vända skutan Sverige så att vi inom en 10-15-årsperiod (säger han) kan vara nere på 4-5 timmars lönearbete per dag, eller varför inte 2 1/2 dag i veckan….och skatten tas då innanför ramen av dessa timmar. VAD vi sen väljer att göra utanför dessa timmar är upp till varje människa. Vill vi arbeta mer så ska naturligtvis förtjänsten av detta extra arbete falla direkt ner i den personens egen ficka UTAN att passera Skatteverket.

  VAD skulle det inte betyda om det räckte med att lönearbeta 2 1/2 dag i veckan? I minskad stress, minskad press, minskade slitningar i familjer och därmed kanske minskade antal skilsmässor…troligen också minskad risk för kroppsliga förslitningar och utmattning. Och mycket mer.

  VARFÖR skulle en regering och ett samhälle INTE vara intresserad av en sådan systemidé???

  Jo men det fattar ni ju alla….om människor skulle börja bli självförsörjande på kapital….vad händer då? Bankerna skulle inte få låna ut pengar i samma utsträckning eftersom folk kan börja arbeta ihop till det man behöver….då skulle bankerna tvingas sänka räntorna (på sikt kanske antalet banker sjunker…eller de får återgå till att bli serviceinrättningar som bara lånar ut det som människor lånar in).

  MASSOR AV POSITIVA SAKER SKULLE HÄNDA – MEN INGEN ÄR ENS INTRESSERAD AV ATT LYFTA FRAM SÅDANA IDÈER TILL ALLMÄN SAMHÄLLSDISKUSSION – snyft!
  KAlle fyller 85 i april och säger att hans systemidé kommer att följa med honom i graven….som så många andra människors idéer som skulle kunna sett dagens ljus OM de hade kunnat arbeta ihop ett eget kapital. Nog är det rent för d-ligt!

  Gillad av 5 personer

 11. Dandersan skriver:

  Vid sidan om skatten så är det väl konkurrensen?
  Om kostnaden är XX kronor i Sverige så finns det folk som kan betala det, i alla fall i den utsträckning som EN skräddare kan jobba med.

  Gilla

 12. Göran Holmström skriver:

  Kan ju faktiskt fylla på lite på din tanke om Bauers, dom riktigt rika och fina får rabatter av dom ”lyxiga märkena”. Gjorde två badrum åt en ägare av ett känt advokatkontor inne i Sodom, sonen skulle ha det fint värre då han var klar med studierna, på hans vardagsrumsbord låg just ett sådant papper som erbjöd 50% rabatt på skräddarsydda kostymer, till det redcarpet och lite annat som vanligt folk inte får. Att sedan Wannabes lånar för att få ”Leka” med dom stora pojkarna det pratas det tyst om.
  Jag hade 50% rabatt på Armani, när jag hade stålars med, samt vissa andra förmåner. Men inte var jag lyckligare för det, numer är Armani jeansen meckbrallor.
  Riktiga granskande reportrar, skulle kunna få 82% att lacka ur rejält på en vecka om dom skötte jobbet dom har.

  Gillad av 2 personer

 13. Gösta Johnsson skriver:

  Jag och min hustru hade tänkt göra ännu en kryssning i Karibien eller Medelhavet men genom den usla svenska kronan för närvarande avvaktar vi. Priserna har ökat med 15 till 20% sedan vi för några år sedan kryssade . Sverige är på deken och orsaken är utan tvivel massinvandringen men även den usla regeringspolitiken inom de flesta områden. Inget verkar fungera bra..och ur de ledande politikernas munnar kommer bara mest rappakalja. Klimatområdet är rena röran med enda syftet att hitta på orsaker att höja eller införa nya skatter…och detta i ett av världens renaste länder!

  Gillad av 1 person

   • Gösta Johnsson skriver:

    Jag är ingen klimathysteriker, har ingen klimatångest och flyger när jag behöver, äter gärna grillat kött i olika former släpper en fis då och då , är älgjägare mm mm
    Jag anser nog att klimatet har naturliga variationer och inget vi varken rår på eller kan förhindra. Däremot källsorterar jag och skräpar inte ned om jag kan undvika…dvs använder sunt förnuft.
    Sverige är ett av jordens renaste länder. Det som MP och några andra partier yrar om är bara för att hitta nya skattebaser för att klå oss skattebetalare ännu mer….till liten och ingen nytta. Här i Norrbotten avser man att bygga 1000-tals vindsnurror och skada vår fina natur och även fjällområden när vi har massor av elöverskott redan. Bygg dessa olönsamma snurror där elbristen finns …i södra delarna av landet. Heltokigt!

    Gillad av 4 personer

   • Gösta Johnsson skriver:

    ….kryssningar är toppen! Kommer att fortsätta …när svenska kronan återhämtar sig. Nu är kronan en skitvaluta och priserna har stigit med 15-25 % både för kryssningar i Karibien och i Medelhavet..tyvärr. Så vi avvaktar till kursen blir bättre…

    Den tis 19 mars 2019 kl 13:21 skrev DET GODA SAMHÄLLET :

    > Bo Adolfsson commented: ”Hur har kryssningarna kommit undan > klimatdiskussionen? Jag är förvånad.” >

    Gilla

 14. Per Eriksson skriver:

  Snart går det väl knappt att köpa en skräddarsydd kvalitetskostym utomlands heller – den svenska kronan faller som en sten mot andra industriländers valutor – de sista 5 åren, om jag räknat rätt, -45%/USD, -24%/EURO, -14%/Pundet, -22%/SchweizFranc, -30%/Thailands Baht.

  Magdalena Andersson och Annie Lööf hävdar dock att det går bra för Sverige (Sic)

  Gilla

  • Kronblom skriver:

   Jag brukade köpa kostymer i USA. Passar även utmärkt när man inte har svenskt standardkroppsformat. Till och med de stora jeansmärkena som TH & RL har kostymer.

   Gilla

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Om man mäter arbete, får man veta hur mycket arbete som utförts. Det säger dock föga om värdet av arbetet. Till exempel är det så, att om en person som behöver rehabilitering för att åter komma i arbete, skall få denna hjälp av AF, så skall dels minst en läkare konsulteras (troligen även en eller flera specialister, samt psykolog/kurator), minst en handläggare på F-kassan skall vara inblandad så att övergången från sjukpenning till lön eller annan ersättning via Af fungerar, minst en SIUS-handläggare från AF samt en arbetsterapeut och även en arbetspsykolog – och allt detta skall gå i lås tidsmässigt och kommunikationsmässigt, med VAB-ande, semestrar, helger och klämdagar och f*n och hans moster. Dessutom skall lämplig arbetsgivare med rätt arbetsmiljö och lämpliga uppgifter hittas och övertygas.

  Det blir många timmar med möten, och mycket skickande av paper härsan och tvärsan – så pass mycket att många kommuner har anställt socionomer som skall koordinera det hela och sköta kommunikationen.

  Det utförs alltså en hel del arbete, men vad är värdet på det arbete i resurser (inte några mänskliga värden och värderingar, endast resurser)? Om det resulterar i att en person åter blir självförsörjande eller näst intill, gott så, men oftast vara anställningen bara så länge som subventionen gäller varpå personen åter är arbetslös, och inte sällan återfaller i depression och sjukskrivning (lång tids arbetslöshet och den dehumaniserande hantering du utsätts för av myndigheter orsakar svår depression). För mer om den cirkusen rekommenderas Michael Kallins essäserie ”DE Osynliga” på Kvartal.

  Värdet på Engellaus byxor är ju vad han och skräddaren kommer överens om, och arbetets värde är således detta. Men vad är arbetet värt i det jag skisserat ovan?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

 16. Tisdagen 19 mars 2019 skriver:

  Singapore- nära ekvatorn – samma klimat året om.

  Luftkonditionering.

  Inga vackra vintrar med snö.

  Gilla

 17. Hild skriver:

  Det har nog bara med kostnader att göra, svensk arbetskraft är så mycket dyrare och insatsvaror som maskiner, tyg, tråd och nål är mycket billigare i Singapore. Troligtvis är också konkurrensen för skräddartjänster hård från hela närområdet. Se vad kostymen kostar och i Singapore dollar och räkna fram PPP ?

  Gilla

 18. Niklas R skriver:

  Prisskillnaden är primärt på grund av skattetrycket. Det svenska priset ska inkludera hutlös täckning för inkomstskatt, arbetsgivaravgifter samt ge några pengar över till driften av företaget och helst vinst som sedan ska beskattas ännu en gång. Plus att som slutkund får man bära hela kostnaden av momsen som staten vill ha på allt som säljs.

  Det är som jag brukar påpeka lite då och då. Staten lever över mina tillgångar.

  Gillad av 2 personer

  • Kronblom skriver:

   En hantverkares timdebitering brukar ge 24-26% kvar av det som kunden betalar. 500 med moms blir 120-130 kronor netto efter skatt.

   Gilla

 19. lookslikeanangel skriver:

  Girls’ Night Out in Singapore

  Så fina dom var! Juristgänget från Malaysia; tjejer
  som till vardags måste följa en striktare muslimsk klädkod.

  Tänk om Sverige kunde inspireras av ett piggt Singapore,
  istället för att ständigt tyngas av Mellanösterns alla problem.

  Om det ändå kunde måttbeställas! – Hos Mr Steven…..

  Gilla

 20. li br skriver:

  Du skriver: ””Sverige är enligt min uppfattning lika förnämt aningslöst som ett gammalt adelshus på deken. Jag tror knappt vi noterar vad som pågår i vår omvärld. Världens länder ångar förbi oss men vi tror fortfarande att vi har protektion från Ödet eller kanske Gud och att inget därför kan rubba vår ställning i tillvaron.””

  Precis som det historiskt alltid varit där alla framgångsrika länder/organisationer/företag/kungar/kulturer som varit framträdande så har de mattats av och försvunnit. Man har inte råd att bli bekväm och mallig och glömmer bort att det alltid funnits de som är bättre och smartare och går om i utvecklingen gång på gång. Se Egypten som var en av de första länderna i hela världen med skriftkunskaper och ett ett eget skriftligt språk eller antikens grekland med sina filosofer och mattematikinnovatörer som förändrade hela människans tänkande och kunskapsuppfattning eller när kunskaps biblioteket i Alexenderia byggdes upp och sedan förstördes. De reste sig starka och hade all kunskap och kraft för att kunna hålla sig före alla andra men man blev så egenkär och så självfixerad att man glömde bort att alla andra fanns som ville något annat. Se nokia, ericson, hasselblads som var först och bäst på sin sak och missade hela den digitala revolutionen och försvann helt på marknaden och tappade sin ställning fastän de hade överflöd med pengar till att kunna investera och utveckla mer teknologi.

  Nu ser vi på hur Sverige tappar sin frihet, demokrati, sin förmögenhet, sin välfärd, sin kultur. Det går i en rasande fart och det finns flera av oss som inte gillar det, som inte håller med om hur landet förstörs och det finns flera som förfäras av det.

  Systemet är så inavlat att det inte går att ändra för att det finns folk som gör vinster på att det är så här som vägrar släppa makten och den stora befolkningen där den stora massan är och finns lider av stockholms syndromet och de känner för de som förstör istället för att göra uppror. Så sverige kommer dala i kraft, moral, kunskap och rikedom.

  De som vill något mer letar sig vidare till nya möjligheter och nya lösningar som känns bättre.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.