Anställd i hemtjänsten: ”Jag skäms för Sverige”

Bitte Assarmo

Katrin arbetar inom hemtjänsten i en av Stockholms förorter. Egentligen heter hon något annat, men hon vågar inte framträda med sitt riktiga namn.

– Visserligen börjar det blir välkänt hur illa ställt det är inom hemtjänsten men många tittar ändå snett på en om man pratar om det. Det är illa nog på jobbet ändå utan att jag behöver de extra problem som det skulle innebära om mina chefer fick veta att jag pratar med pressen, säger hon.

Vi träffas i hennes hem, där hon tar emot med kaffe och nybakta bullar. Hon är i fyrtioårsåldern, bor ensam med sina två tonåringar, och har jobbat inom hemtjänsten i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv. Och hon älskar sitt jobb.

– Ja, det måste jag poängtera, säger hon. Jag tycker om att arbeta med äldre, jag känner en stor kärlek och respekt för de äldre. De har sådan livserfarenhet och så mycket kunskaper. Jag tycker det är för sorgligt att de hela tiden blir diskriminerade i samhället idag.

På vilket sätt menar du att de äldre blir diskriminerade?

– Ta bara det att pension beskattas högre än arbete, det är väl diskriminerade om något. Sen detta att samhället i stort inte bryr sig de äldres behov trots att de jobbat hela sitt liv och betalt en massa pengar i skatt. Är det inte diskriminerande att man jobbar och betalar skatt till staten i ett helt yrkesliv och sen blir satt på undantag som om man inte längre är önskvärd?

I jobbet har Karin stött på många fattigpensionärer, och hon blir alltid lika ledsen när hon möter gamla som knappt ens har råd med det allra mest basala, säger hon.

– Jag har jobbat hos många som inte får det att går runt, trots att de sparar in på precis allt. En del går till soppkök för att dryga ut kassan och så ska det ju inte behöva vara. Pensionen är ju inget bidrag, det är pengar de själva har betalat in med sina skattepengar under kanske fyrtio år. Och så kan de knappt leva på den. Det är skamligt.

Hur fungerar själva omsorgen då, tycker du?

– Den fungerar tyvärr inte alls, i alla fall inte i den hemtjänst där jag jobbar. Vi är flera som verkligen försöker att finnas där för de gamla som vi jobbar hos men vi har ju vårt schema. Vi kan ju bara stanna korta stunder hos folk även om de är ensamma och ledsna. Det finns inget utrymme alls för oss att förbättra deras livskvalitet. Det enda vi egentligen har tid att göra är att hjälpa dem ta medicin och så slänga in matlådan i mikron, säger hon.

Vissa äldre, som hon arbetar hos, ber att hon ska stanna en stund så att de får ”prata lite”. Och varenda gång tvingas hon säga nej.

– Det skär i hjärtat kan jag säga. Under julhelgen så besökte jag några av dem utanför arbetstid bara för att de skulle få lite sällskap. En av dem, en äldre man, tog jag en promenad med. Han hade inte varit utomhus på flera månader, trots att han älskar att promenera. Hemtjänsten har inte tid och han har ingen familj. En dam, som också är helt ensam i livet, drack jag kaffe med. Det var första gången vi satt ner och pratade. Det är bedrövligt. De blev så glada och tacksamma att jag skämdes.

Hon säger det flera gånger, och med eftertryck. Att hon skäms. För äldreomsorgen, för politikerna, för Sverige.

– De kallar Sverige en humanitär stormakt. Men behandlar man de gamla på det här sättet i en humanitär stormakt? Det är ju skrattretande. Jag fattar inte hur de som styr kan se sig själva i spegeln när de går upp på morgonen, säger hon upprört.

På senare tid har det blivit ännu värre, fortsätter hon. Nu handlar det inte längre bara om att det finns dåligt med tid, att omsorgen är närmast obefintlig och att de äldres behov hela tiden nonchaleras. Det är också problem med att många i personalen inte kan tala eller förstå svenska.

– Det har blivit värre under de senaste två åren. I den hemtjänst där jag jobbar verkar man i stort sett bara anställa nyanlända sen en tid tillbaka. Jag vet inte hur många gånger jag har fått gå dubbelt med personer som inte förstår vad jag säger och som knappt kan ett ord svenska. Det är jobbigt nog för mig, så du kan ju tänka dig hur det är för äldre människor som verkligen behöver känna trygghet.

Hennes påstående bekräftar de rapporter som kommit från Kommunalarbetareförbundet, och som larmar om de bristande språkkunskaperna hos omsorgspersonalen, senast 2018. Men det är inte bara språket som är ett problem när hemtjänsten anställer nyanlända, menar hon, utan också kulturen.

– Våra äldre är inte alltid vana vid andra kulturer. De är ju uppvuxna i ett relativt homogent land, där det inte fanns särskilt mycket invandring. Det handlar inte alls om att de är främlingsfientliga eller tycker illa om invandrare, de är bara inte vana. Det är inte roligt för en gammal kvinna att vara hänvisad till en man som varken kan hennes språk eller känner till hennes kultur om hon ska få hjälp med att duscha eller gå på toaletten. Och det är förstås inte lätt för mannen heller, när han märker att den gamla kvinnan är rädd och orolig.

Är det inte bra att äldreomsorgen anställer nyanlända så att de kan komma ut i arbete och få egen försörjning?

– Givetvis är det bra att människor får chansen att arbeta och komma ut i samhället, men varför ska just äldreomsorgen vara plattformen för det? Det måste väl finnas andra områden, där människor inte är så sårbara, som är bättre för integrationsarbetet tycker jag. Jag vet att det är personalbrist på många områden, men jag tycker ändå att det borde ställas krav på att man kan åtminstone lite svenska och även något om den svenska kulturen. För de äldres skull, men även för personalen. Det blir både lättare och roligare att jobba i hemtjänsten om man kan prata med de gamla.

Men gäller inte också det omvända? Att äldre från andra kulturer har problem med personal som inte kan tala deras språk? Det är väl lika svårt för dem?

– Ja det är klart, och särskilt eftersom de äldre ofta glömmer en hel del av den svenska de lärt sig och hellre vill prata sitt hemlands språk. Men när det gäller dem finns det åtminstone ambitioner att underlätta. Det tas mycket större hänsyn till äldre som kommer från andra länder än till äldre som är födda här och ledningen försöker att skicka dit personal som kan deras språk. Det är förstås inte alltid det fungerar det heller, men tanken finns där. När det gäller de svenska äldre tas inga sådana hänsyn alls, säger Katrin.

Hon fortsätter:

– Det är inte så att jag tycker det är fel att försöka tillgodose behoven hos utlandsfödda gamla. Men jag tycker det ska vara rättvist. Det borde vara lika självklart att svenskar ska kunna kommunicera med hemtjänstpersonalen. Men så fungerar det inte tyvärr. Och det tycker jag är bedrövligt.

Katrin vet inte hur politikerna ska lösa problemen med hemtjänsten, men att något måste ske är uppenbart, menar hon. Och det viktigaste är att synen på de äldre förändras:

– Först och främst måste man uppvärdera de äldre och se dem som människor och även som resurser. De har livserfarenhet och kunskaper som alla kan dra nytta av. Vi blir ju alla gamla en dag, om vi har tur och får leva länge, så kanske borde politikerna fråga sig hur de själva vill bli behandlade den dagen de själva är gamla, avslutar Katrin.

61 reaktioner på ”Anställd i hemtjänsten: ”Jag skäms för Sverige”

 1. gmiksche skriver:

  Visst är det ett problem. Men inte hemtjänstens problem i första hand. Det är ett problem som kännetecknar ett samhälle i sönderfall vad gäller personliga relationer. Både inom familj, släkt, vänner, bekanta…Många av de som nu är gamla och önskar att ha någon att prata med, vad har de själva gjort när det varit yngre och kunnat ställa upp på den ”vårdande” sidan? Att vårda sig om andra utan att förvänta sig kickback. Fixeringen på mobilen, på dataspel, på sina hörlurar, på sms istället för ett telefonsamtal, det är kontentan av utvecklingen. Någon ska ta hand om mänskliga relationer som vi inte förmår att etablera eller upprätthålla. Till slut slutar vi alla likt Greta som goda autister.

  Gillad av 20 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, alla sossar som drivit fram systemet med opersonliga vardinrättningar i stället för personliga relationer och familjöra plikter har velat ha det sa här. Detta är socialismen. Beställd och levererad. Var kommer överraskningen och besvikelsen ifran? Detta är socialismen.

   Gillad av 20 personer

   • Svenska helikopterlotteriet skriver:

    ”Pensionen är ju inget bidrag, det är pengar de själva har betalat in med sina skattepengar under kanske fyrtio år.”

    Där har du fel, Bitte, det är skatteintäkterna från dagens arbetande som bekostar dina fattigpensionärers pensioner.

    Gillad av 4 personer

 2. brrr skriver:

  Ja detta är min stora skräck nu i detta dårhus sverige, att bli sjuk och skröplig.

  Lösningen är naturligtvis att lägga ner hela migrationsindustrin och flytta den svenska personalen där till hemtjänst, äldreboenden o.dyl.

  Gillad av 6 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Ännu en brandman från Boden. Jag tror att du måste spela in intervjuerna och publicera dem som podcast eller video för att nå trovärdighet. Eller åtminstone återge dem com citat i stället för parafras. Soppkök och ordval tyder på Malmö?

  Gillad av 3 personer

  • Red Top skriver:

   Ja, det är rätt talande att Bitte som enda (?) skribent på DGS väljer att inte bemöta kritiken bland kommentarerna. Förmodligen har hon redan ett dussin av dessa ”intervjuer” färdigskrivna och redo att pytsas ut pö om pö.

   Gillad av 1 person

  • Anders skriver:

   Instämmer, berättelserna hänger inte ihop. Den som har hemtjänst och får matlåda klarar knappast av att gå till ett soppkök.

   I övrigt är det det gamla vanliga halvljumma. ”Integrationen” bejakas, men inte om det drabbar dem själva: ”Givetvis är det bra att människor får chansen att arbeta och komma ut i samhället, men varför ska just äldreomsorgen vara plattformen för det? Det måste väl finnas andra områden, där människor inte är så sårbara, som är bättre för integrationsarbetet tycker jag”. Varför inte tala klartext någon gång? Invandrarna ska inte vara här, de ska åka tillbaka till sina hemländer, och det omgående.

   Gilla

   • Rune skriver:

    ”Instämmer, berättelserna hänger inte ihop. Den som har hemtjänst och får matlåda klarar knappast av att gå till ett soppkök.”
    ——————————–
    Men det var väl inte samma människa som gick till soppköket, som fick matlåda?
    Det var väl olika personer? som hon träffar under arbetsdagen? Med olika grader av skröplighet.

    Gillad av 1 person

   • Anders skriver:

    @Rune: Högst osannolikt att de som klarar av att gå ut själva för att gå till ett soppkök har hemtjänst: ”Katrin arbetar inom hemtjänsten i en av Stockholms förorter.” ”Jag har jobbat hos många som inte får det att går runt, trots att de sparar in på precis allt. En del går till soppkök för att dryga ut kassan och så ska det ju inte behöva vara.”

    Gilla

 4. malmobon skriver:

  Har en vän som tänkte skapa ett äldreboende med enbart polsk personal för äldre polacker. Rätt att äldre glömer svenska på ålderns höst.
  Jag skulle vilja dra det ett steg längre och skapa arbete i deras egna hemländer.
  Ibland måste vi lära oss tänka utanför boxen.
  Skatt på pension är helt fel. Borde inte finnas. Kan inte vara rätt att så många äldre kommer hit och tar del av våra pensioner utan ha bidragit till något i samhället.

  Gillad av 6 personer

   • Ilona Simonell skriver:

    Fredrik Östman! De gamla är här kanske för att de har levt hela vuxna liv i Sverige, har barn samt barnbarn här som de vill kanske träffa och de har i alla fall betalat skatt i hela vuxna livet så de har kanske rätt att vara här och få hemtjänst. Kanske mer än de nykomlingar som har inte betalat någon skatt alls och får äldreförsörjningsstöd som är lika mycket som ca 300000 svenskar har efter ett liv i arbete. (Ej polack.)

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    En Markov-kedja som kan genomlöpas? Manga sma sannolikheter som staplas pa varandra, blir det nagot kvar? Bara kombinationen att ha barn och barnbarn och ända inte behärska spraket? En demens som är sa djup att den raderar ut flera artionden av dagligt sprakbruk varar inte länge innan exit avlöser.

    Gillad av 1 person

   • Anders L. skriver:

    Polen har ungefär dubbla BNP-tillväxten mot Sverige. Betydande emigration dit nu. Många köper lägenheter i Krakow, Warsawa. Fina badstränder i Sopot t.ex. (Fan, man skulle lärt sig polska i stället).

    Gillad av 2 personer

 5. akelaslair skriver:

  Att gamla inte tillmäts något större värde är inget nytt. Jag märkte det själv när jag som ung jobbade i vården i början av 70-talet. Vi ungdomar kunde inte sätta oss in i de gamlas verklighet och att vi själva skulle kunna hamna som vårdpaket i framtiden var något som vi inte förmådde ta in. Det förträngdes helt. Jag tror att samma gäller för våra politiker som idag har makten att förändra men inte gör något. Det vet mycket väl hur det ser ut men de vägrar se problemet och ännu mindre hantera det. När de blir gamla och orkeslösa kommer de att märka att ingen bryr sig om dem eller vad de tycker och då har makten gått dem förbi.

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jag kommer ihåg samma sak när jag knäckte extra på långvården ungefär samtidigt. Hur kul var det för de gamla tanterna som låg där när en ung grabb kom in på morgonen och tvättade henne i sängen? Men som sjukvårdsbiträde så var det bland annat det man fick göra. Men rökning var tillåten. Några cancerpatienter fick man sitta bredvid och hjälpa till medan de rökte sin cigg. Dessutom, i lunchrummet låg röken tät. Men det gick ju snabbt att hantera alla eftersom de låg i salar i en sjukhuskorridor. Tiden mellan patienterna var kort.

   Gillad av 2 personer

 6. Jan Ivarson skriver:

  Sverige har väl så där en miljon invandrare i arbetsför ålder som kallades resurser då de kom. De är antingen arbetslösa eller har påhittade jobb. Byt deras försörjningsstöd mot lön i äldrevården.(I någon mån sker det redan genom att man anställer invandrarkvinnor). Låt dem göra grovjobbet under nuvarande personals ledning. Då får denna tid att samtala med de gamla. Det kostar inte samhället något men pengarna kommer tas från olika kassor, vilket inte bör vara ett olösligt problem.

  Gillad av 2 personer

  • Igor skriver:

   Jan Ivarson ” Byt deras försörjningsstöd mot lön i äldrevården.(I någon mån sker det redan genom att man anställer invandrarkvinnor).”
   Och hur roligt tror du att det är för en 70-årig dam att få in en skäggprydd nyanländ herre som torkar henne i rumpan när han har gjort det hon ska?

   Gillad av 1 person

   • Kardanaxel skriver:

    Det behöver inte vara så. Det dräller av fullt arbetsföra tältklädda käringar som bara går och drar benen efter sig, föder barn och lever på socialbidrag. Medan gubbarna sitter i kafeét på City-Gross och liknande inrättningar och löser världsproblemen, likaledes försörjda av socialen. Inga bidrag utan arbetsinsats! Inget barnbidrag fr.o.m. 4:e barnet! En grupp gamla kan t.ex. få komma ut en stund ledsagade av lika många invandrare, med en (1!) hemtjänstare som gruppledare. Ett uniformskrav vore i det läget inte heller så dumt, så vi slipper tälten. Det finns massor av enkla jobb som inte blir gjorda för att ingen vill eller har råd att betala för dem. I stället betalar vi ut miljontals kronor i bidrag till folk för att göra ingenting. Fullständigt huvudlöst!

    Gilla

   • i skriver:

    Gud så rätt du har, det har jag sagt i många år. Visst finns det enkla jobb som ingen gör för att det inte betalar sig. Men att ge bidrag utan motkrav , det ska bort

    Gilla

 7. Östrahult skriver:

  Ålderdomen blir en träffpunkt för många dåliga trender i Sverige varav de flesta är kopplade till Sosse-Sverige:
  • Dåliga familjerelationer pga av omflyttning av folk, skilsmässor, avskaffande av familjens betydelse
  • Höga skatter som tvingat in många i ett socialistiskt system och som gör arbetskraften så dyr att man får räkna minuter inom äldrevården
  • Invandringen som slår hårdast mot äldre och svaga och som för in personal i äldrevården som stjäl och inte kan språket men som själva som gamla berättigas till äldrevård på sitt språk
  • Folk med enklare jobb och som betalat in skatter och sociala avgifter får inte tillbaka vad de betalat, pengarna går till annat

  Gillad av 10 personer

 8. Beria har meddelar TT utsetts till svensk EU-invandrarminister. skriver:

  Den intervjun gjordes sannolikt endast i huvudet på Bitte Assarmo.På det sättet sparar man in en del transportkostnader och inte bara det – man får exakt de intervjusvar man som imaginär reporter i fantasilandet vill ha och önskar,Det ger s a s ”kreativt livsrum”-om man säger så.Vem i hela friden bland den väl helkvinnliga ”EU-hängivna” chefspersonalen kan tänkas ha något alls emot att ”de intagna” pensionärerna intervjuas av en lojal och ”insvuren” propagandist från den EU-regimlojala media-apparaten?Svar:Ingen med sitt förnuft i behåll.I just den där miljön är sannolikt DGS även ett totalt okänt ”medium”.Vem i hela friden vet något om DGS överhuvudtaget i den miljö där denna intervju påstås utspela sig?Inte en kotte.

  Gilla

 9. Palle9 skriver:

  En ytterligare aspekt på hemtjänsten: många är de äldre, som vittnat om problemen med att det sällan är samma hemtjänstperson, som återkommer – gång på gång måste den gamle/gamla försöka förklara för personalen hur de vill ha hjälpen utförd. När personalen dessutom ofta talar bristfällig svenska förvärras problemen ytterligare. I stället borde ett begränsat antal hemtjänstpersoner vara knutna till en viss vårdkund.

  Gillad av 1 person

   • Palle9 skriver:

    Fredrik Östman: Skärpning! Ingenting i mitt inlägg pläderar för att det rådande systemet skulle vara den bästa eller enda lösningen för att arrangera hemtjänst. I stället utgår jag från verkligheten, som den är idag och påtalar en brist. Dina svar verkar vara en betingad reflex oavsett vad en skribent eller kommentator skriver. Läs först, begrunda och skriv därefter en kommentar – det skulle dina inlägg vinna på rent kvalitetsmässigt.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag tror att du missar min poäng. Visst kan man, som du föreslar, klämma ut lite mervärde ur socialistiska system genom att vara en bättre sosse, men resultatet är inte BARA att man far lite mer, lite bättre lokalt, utan ocksa att man far mer socialism globalt. Systemet halls vid liv längre och till lägre kostnad, men dessa fördelar kommer till slut bara systemets herrar tillgodo. Det handlar i en systemvy om att först göra rätt sak och endast i andra hand göra saken rätt. Vi maste bli mer fientliga mot det felaktiga systemet (utan att därför hänfalla till radikalism).

    Gillad av 5 personer

   • Palle9 skriver:

    Fredrik Östman: Håller med om ditt resonemang, men efterlyser en smula verklighetsanknytning: det är ett faktum att hemtjänsten i detta land till helt dominerande del genomförs i det allmännas regi. En förändring av detta sakernas tillstånd kommer i bästa fall att kräva åtminstone fem år och troligen längre tid än så. Att för den sakens skull förvägra en mängd äldre en förbättring av förhållandena genom att förbättra organisationen inom nuvarande system tyder på en människosyn, som jag inte delar.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du skall inte komma här och tala om mänskesyn som den värsta kommunist. Jag säger inte att man skall sabotera systemet eller att inblandade parter inte skall göra sitt bästa. Men vi som står utanför och diskuterar politik skall överväga var vår insats får störst positiv inverkan.

    Gillad av 1 person

   • Palle9 skriver:

    Fredrik Östman: När krönikan handlar om brister i hemtjänsten, och jag bidrar med ytterligare en aspekt, som jag anser vara väsentlig börjar du orda om först socialism och nu senast om kommunism. Litet sans och balans efterlyses.
    Med ditt resonemang att förbättringar i befintligt system inte bör genomföras för att detta skulle betyda ”mer socialism” visar du enligt min mening inte på något större intresse av att förbättra tillvaron för en stor mängd hjälpbehövande. Att man sedan kan plädera för en ökad privatisering av hemtjänsten är en helt annan fråga, som möjligen kan genomföras men i så fall på längre sikt. Att ensidigt fokusera på detta och nonchalera frågan om omedelbara förbättringar är att göra det klassiska felet att låta det bästa bli det godas fiende.
    För övrigt borde du ha insett hur snett ute du är när du beskyller mig för att förespråka socialism eller t.o.m. kommunism – om du läst några av mina tidigare kommentarer. Du verkar se kommunister i varje buske.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag har på inget sätt anklagat DIG för att vara kommunist. Men det system vi diskuterar ÄR kommunistiskt. Den förbättringspotential du vill se är i praktiken en chimär. Ingen har lyckat genomföra något sådant i praktiken. Systemets inneboende destruktivitet är starkare. Vi måste se realistiskt på de kommunistiska systemen vi lider under. Vi måste se till att i första hand avskaffa dem — inte privatisera dem eller refomera dem eller tro att vi kan förbättra dem inifrån. Detta är min åsikt. Du är välkommen att kungöra din åsikt. Jag håller mig till min.

    Gilla

  • Palle9 skriver:

   Fredrik Östman: När jag pläderade för en hemtjänst organiserad så att en vårdtagare blir omhändertagen av en begränsad grupp av hemtjänstpersonal ligger väl däri ingen knytning till den ena eller den andra huvudmannaformen för verksamheten? Jag gick ö.h.t. inte in på den frågan varför jag blev mycket förvånad att finna att jag (som definitivt inte har något till övers för socialismen) kom i skottgluggen för ett angrepp mot just socialism. Ännu mer förvånad blev jag över att någon kunde förorda att man skulle underlåta att genomföra möjliga förbättringar av skälet att sådana skulle gynna ett socialistiskt system – då sätter man definitivt inte de berörda människorna i förgrunden. Där skiljer vi oss åt kan jag konstatera, men i synen på mer eller mindre socialism tror jag vi har större samsyn.

   Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Caremas vägning av blöjor, säger väl allt.
  Nej hoppas att skallen är så klar när det väl är dags, att jag kan ordna problemet själv!
  Hellre än att bli ett vårdpaket, där man i bästa fall svälter sakta ihjäl.

  Gilla

  • akelaslair skriver:

   Den där Caremaskadalen *suck* Där gjorde medierna sitt jobb väl och hamrade in en lögn som fortfarande sitter fast i skallen på folk. Googla på vägning av blöjor så kommer det upp massor av träffar som avslöjar att det var ett falskt drev. Det finns mycket att läsa. Om man vill. Blöjor vägs fortfarande även på kommunala vårdinrättningar. Länk till avbön i Metro: https://www.metro.se/artikel/sanningen-om-bl%C3%B6jv%C3%A4gning-p%C3%A5-kopparg%C3%A5rden-xr

   Gillad av 5 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Just blöjvägning, upplever jag som snäppet värre än att ställas mot en tegelvägg och avrättas.
    Men kan ha fel i min tanke där.
    Mvh Göran.
    Ps har du mer recept på din blogg? Mat är intressant.

    Gilla

  • Kardanaxel skriver:

   Det finns många varianter av blöjor. Man väger bl.a. blöjor för att anpassa modell för individen (en onödigt stor blöja är onödigt obekväm, liksom en för liten blöja blir obehagligt blöt), men också för att ha kontroll på vätskeförlusten. Noteras individens vätskeintag och vätskeutsläpp kan man förebygga uttorkning. Liksom man på sjukhus kollar vätskemängden i ”påsen” för sängliggande patienter med kateter.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Hm, finner så många saker mer intressanta
    än just blöjor, men vem är jag att ifrågasätta?
    Vet att Engelska rikingar gillar blöjor,
    Personligen så gillar jag hårdrock och grilla bättre.
    Mvh Göran.

    Gilla

 11. Margareta johansson skriver:

  Har skött om min mans brori i sex månader. Jobbigt med så många olika personer till en äldre person. Ingen vet vad den andra gör.måste bli en ändring så dom lär känna den brukare dom hjälper kunna svenska

  Gilla

 12. Nelson skriver:

  På det sättet sparar man in en del transportkostnader

  ”Vi träffas i hennes hem, där hon tar emot med kaffe och nybakta bullar.”

  😂

  Gilla

  • Jaxel skriver:

   Om våra politiker skall välja mellan att satsa pengar på de äldre eller exempelvis s k ensamkommande så tenderar man att välja de senare,

   Varför?

   Jo, genom att välja de ensamkommande så visar man hur exceptionellt och gränslöst god man är.

   Att satsa på de gamla som byggt landet borde däremot vara en självklarhet. Att göra det valet ger således inga särskilda godhetspoäng.

   Att göra det självklart anständiga och goda prioriteras således ned till förmån för en poserande godhet.

   Det ord som kommer för mig kanske inte passar att publicera här. Det börjar på bokstaven p.

   Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   Vad är det konstiga med det? Att Bitte träffar personen hon intervjuar i dennes hem och samtidigt bjuds på kaffe med dopp. Vad är det som är fel?

   Gillad av 1 person

   • Nelson skriver:

    Kommentaren hamnade fel, den skulle ha legat i en av de trådar där artikelförfattarinnan anklagas för att ha diktat upp hela intervjun, och i det avseendet blir den citerade inzoomingen (som det visst kallas på branschspråk) extra komisk, dvs. tanken att Bitte brygger kaffe och bakar bullar till sig själv och sedan sätter sig med laptopen framför köksbordet för att skriva ihop intervjun.

    Gilla

   • Benjamin Dhover skriver:

    Det som är fel är det osannolika i att en gamling som är så skröplig att hon beviljats hjälp (dvs. knappt kapabel att gå på toaletten själv) skulle ställt sig och knådat bulldeg. Jag vill ogärna misstro skribenter på DGS och håller i sak med att det är en sjuhelvetes skandal hir gamla och handikappade misshandlas av den ”humanitära stormakten”, men det är de små, avslöjande detaljerna som skaver väldigt illa…

    Gilla

   • Rune skriver:

    Benjamin
    Men det var ju personen som arbetade i hemtjänsten som hon besökte för en intervju och blev då bjuden på kaffe och bullar
    Inte det minsta konstigt tycker jag.

    Gillad av 1 person

 13. Aha skriver:

  Tråkigt att de svenska väljarna i valtider glömmer bort sina äldre. De skulle kunna låta sig inspireras av snacket om humanitär stormakt och vända på resonemanget och istället rösta för vilja inre humanitär stormakt som tar hand om en när man blir gammal.

  Om man är någorlunda frisk skulle man då kunna se fram emot de sista fem åren med ett pensionatsliknande liv med samma standard som faktiskt existerande servicehus för äldre har men som alldeles för få får tillgång till. Där finns lounge, restaurang, pool, bastu, bibliotek, hörsal och fin trädgård. Där finns också sjuksköterska som kan hjälpa till med krämporna och där finns hemtjänstpersonal.
  Permobilar borde då finnas för de mindre rörliga så att man kan åka omkring i staden.

  Folk röstar helt enkelt mot bättre vetande. De låter sig bli duperade, t.ex. att man ska bli en humanitär stormakt.

  Gillad av 1 person

 14. Lena skriver:

  Men att det finns vissa som inte kommit ut på flera månader och inte får prata av sig en stund, där får man ju kontakta biståndshandläggaren så att dessa får utevistelse/social samvaro beviljat. Då får de ju, oftast, 1h/v som kan fördelas på två tillfällen. Då kan man ha social samvaro 30 min en gång och promenad 30 min en gång/v. Det har ju ingenting med personal eller hemtjänsten att göra!? Man kontaktar biståndshandläggaren och får insatser beviljade.

  Gillad av 1 person

 15. Har ni hört den förut? skriver:

  Så här beskrev sig Bitte på sin gamla blogg:

  ”Fri skribent med hjärtat till vänster, som brinner för rättvisa och människovärde.”

  Låter ordagrant som när valfri rättvisekrigare, typ Elin Ersson, ombeds beskriva sig själv.

  htps://web.archive.org/web/20180126002624/http://www.livochratt.se/author/Bitte.Assarmo/

  Gillad av 2 personer

  • Felix skriver:

   Man bör inte vara för elak mot sk brödjournalister utan istället bör man försöka leva sig in i deras tämligen knepiga arbetssituation och inse att det faktiskt endast i realiteten finns en arbetsgivare för journalister i Sverige.Ett illa valt ord t ex ”massimmigration” och brödjournalisten blir avskedad på under tre sekunder.Dessutom svartlistad i hela riket.Vad skall en sådan brödjournalist göra då?Ta färjan över till Danmark och Köpenhamn?

   Gillad av 2 personer

 16. hypermakt skriver:

  Tack Bitte för känslosamt budskap, men vem vill, kan OCH vågar lära EN hemtjänstvårdtagare att i tid och rum kvalitetssäkra nytta, ansvar och risk med namnet HemtjänstEN i EN svensk stad eller kommun?

  Det är bara EN drabbad svensk hemtjänstkonsument, mer rätt rådgivare eller ENskild utvecklad och ägd mental kunskap, som i tid och rum i EN svensk domstol förvärvar beslut och laga kraft på skattefritt skadestånd för producerat resultat, med säkerhetsbrist producerat av Humana resurser anställd av eller med uppdrag för HemtjänstEN eller den stad/kommun som är rättssäker arbetsgivare för hemtjänstEN.

  Lärstad den 14 mars 2019
  Namn eller namnteckning här på denna rad av det rättssubjekt som producerat budskap ovan.

  Gilla

 17. olle holmqvist skriver:

  Folk utifrån – svensk-marikanskan Tina och inifrån Hemstäd-tjänstekvinnan. Kanske så att
  ett av problemen att alltför många av oss inte har det inpå kroppen. Nya röster att höra:
  – barnmorskan numera med överfallslarm
  – den hotade, utnötta och illa betalda socialsekreteraren
  – väktarna i klankrigen på akuten
  – 14 åriga Elin, (som egentligen heter något annat) som vägrar gå till skolan där afganska ”pojkar” tafsar på henne
  – tjejgänget som brukade tycka om att gå på krogen och dricka ett glas vitt ibland, men numera begär att gubben kommer och hämtar med bil inför hemvandringen några kvarter bort

  Mkt att berätta – deras egna ord, för oss som idet inte blåser på just nu.

  Gilla

 18. olle holmqvist skriver:

  Bitte A:s texter är intressanta eftersom de stimulerar misstänksamhet. Det är PK-iga,
  – Precisions-Kompatibla – mot GodaSamället-följarens förväntningar. Men där saknas det karaktäristiska fackuttrycket om själva Smeten som brukas av den som sitter mitt i själva Smeten. När bekantingen dör noterar vi icke-medicinare åldern. Medicinaren noterar orsaken -”en ovanligt aggressiv prostatacancer”. När vägbyggare reparerar gångbron meddelar de skyltledes till oss andra, ”allmänheten”:
  ”Avstängt. Använd G-C-tunnel” Det tog ett tag innan jag fattade att det betydde ”Gång- Cykel-tunnel”

  Bland yrkeshumorister är det algoritm. När Riksgycklaren Tage intervjuar hockeyspelaren ”Bobo” Slacke om vilka tänder han har kvar svara denne proffiigt, ”Nä inte den, den jag har kvar är plus-fyra distalt” ´(det hette så på 60-talets tandläkarelingo) Och Riksgycklare Hasse i rollen som klockare berättar om normalprästen Pastor Jansson: ”Livet kan vara som ett suug, som ett suug kan det vara. – Tredje söndag efter trefaldighet – var Livet som ett suug”.

  Ser fram emot någon ”Tredje söndag” i Bittes nästa Kröna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.