Etablissemanget har misslyckats

Mohamed Omar

Efter 11 september-attackerna förkunnade George Bush att islam är fredens religion. Obama sa samma sak. Sedan kom Islamiska Staten (IS) och västerländska ledare fortsatta att upprepa detta heliga mantra. Man lade också till att ”IS har inget med islam att göra”. Vi har fått höra detta av både etablissemangspolitiker och journalister inom medströmsmedier.

Men trots att frasen upprepats i det oändliga i nästan tjugo år, så verkar inte budskapet ha gått hem hos alla. Bland muslimer finns det uppenbarligen en tendens att lyssna mer på imamer, folk som kan Koranen, än på västerländska politiker och tyckare, när det gäller att tolka religionen.

Egentligen är det inte så konstigt. Skulle katoliker lyssna på Obama om han helt utan något teologiskt resonemang bara påstod att ”katolska kyrkan tillåter abort”. Troende människor tar för det mesta sin religion på allvar och det räcker inte med slagord utan bevis och argument för att få dem att ändra sina trossatser och tolkningar. Al-Azhar i Kairo, den sunnitiska världens mest prestigefyllda lärosäte, har i ett utlåtande förklarat att IS-folket inte är otrogna, det vill säga de är muslimer.

Så många muslimer lider alltså av det som enligt våra västerländska etablissemangspolitiker är en vanföreställning, nämligen att Islamiska Staten åtminstone har NÅGOT med islam att göra. De hängivna unga muslimer som åkte ner och anslöt sig hade förstås inte gjort det om de inte trodde att de gjorde något som var sanktionerat av islam.

De som påstår att IS inte har något med islam att göra, skulle de kunna vara så vänliga att visa mig en enda kristen, jude, hindu eller annan icke-muslim som varit medlem i terrorgruppen? Nej, det kan de inte. Alla medlemmar är och har varit muslimer.

SVT:s humorprogram Svenska nyheter sände nyligen (fredagen 1/3) en satirisk musikvideo mot de så kallade ”IS-svenskarna”. Kanske i trygg förvissning om att muslimerna skulle applådera och skratta med. De har ju fått lära sig att muslimer i allmänhet hatar IS lika mycket som vi.

De arga kommentarerna som strömmade in talade dock ett annat språk. Etablissemangets ansträngning att övertyga om att IS inte har något med islam att göra har uppenbarligen inte gått hem, åtminstone inte på ”Orten”, det vill säga i våra intressanta och berikade förorter där Det Nya Sverige tar form i rasande fart. För om IS inte har någonting med islam att göra, varför ska då muslimer känna sig kränkta av en satir riktad mot IS?

”Fkn horungar som lägger upp sånt walla om jag vet vem det va kommer skujta din hora” skrev till exempel signaturen ”mohammed_4155”. Läs fler kommentarer på Samhällsnytt.

Kanske behöver etablissemanget ändra taktik? Jag tror det behövs mer än att bara upprepa samma fras gång på gång på gång. Det skulle behövas argument och teologiska resonemang också, kanske även bevis från islams egna källor, som Koranen och haditherna. Det kommer dock inte att bli lätt att hitta sådana bevis, en snabb koll i dessa källor visar tvärtom att det är därifrån IS har hämtat sina idéer och sin praktik.

Kommentarsstormen från det lättkränkta folket ute i Orten ledde till att SVT stängde ner kommentarsfunktionen på Instagram. Kanske för att man inte vill underblåsa så kallad ”islamofobi”? De föredrar nog att vi lyssnar på vad politiker och journalister säger om islam än vad muslimerna själva säger om sin religion. Är säkrare så.

Strax därefter tog Instagram även bort videon.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

53 reaktioner på ”Etablissemanget har misslyckats

  • Beria skriver:

   Inte bara det svenska etablissemanget utan även naturligtvis hela det ”pan europeiska” sk centrala europeiska etablissemanget varav det svenska etablissemanget är en del är islamofiler av naturliga skäl.Skälet till det är det faktum att etablissemangerna i Europa alla konspirerar mot all europeiska nationer och folk i Europa;Nationer som de vill förinta och ersätta med en egen superstat under ”pan europeisk” centralstyrning,Genom påtvingad drakoniskt genomförd massimmigration vill denna pan europeiska elit på sikt förinta de europeiska folken som de avser att ersätta med ett hybrid- och bastardfolk-”neumenschen”-”nya människor”-som slaviskt avses lyda sina centralt placerade pan europeiska herrar och madamer.”Neumensch” finns redan här i Sverige säger vissa och pekar på exempel som Fredrik Reinfeldt och Bah Kuhnke.”Neumensch” i alla av EU-besatta områden visas ofta upp i massmedia och utgör i kraft av sin exklusivitet något av ett nytt av pan européerna utvalt avantgarde som tillförsäkras maktpositioner och påtagliga privilegier.

   Gilla

  • Eva Danielsson skriver:

   Bra sammanfattat. Att detta fortfarande måste sägas är bevis för hur effektivt etablissemanget har sålt hem myten om islam som en religion bland andra religioner bara. Att islam inte skulle ha något med IS och terrorism, antisemitism, barbariska straff och hedersförtryck m m att göra. Fast allt detta är hämtat ordagrant från koranen och från vad imamerna predikar. Och inte heller förekommer inom andra kulturer och samhällen än de som styrs av islam.

   Gillad av 8 personer

  • A skriver:

   Ja Olle, i praktiken är det ju en testballong. De får ju en indikation på hur lojaliteten ser ut oavsett om det var ett misstag eller inte. Borde vara guld värt.

   Mvh A

   Gilla

 1. Tritonen skriver:

  ”Fkn horungar som lägger upp sånt walla om jag vet vem det va kommer skujta din hora”.
  Där fick överste trolljägaren Robert Aschberg något att bita i, eller?
  Islam och ”islamism” är grenar på samma träd, det är uppenbart.

  Gillad av 3 personer

  • Nisse i Hökarängen skriver:

   Det är större sannolikhet att Aschberg söker upp Mohamed Omar och ser till att han blir åtalad för ”hets mot folkgrupp” .

   Gilla

 2. Aurora skriver:

  Nej, det går ju inte att lura folket hur som helst. I alla fall inte om de är läskunniga och har förmågan att dra egna slutsatser. I diktaturer går det för där stryps all information och utbildning hindras ofta. Men inte här, ännu dock. Nu har vi problemet på halsen och då gäller det istället att inte erkänna grunden till det. Metoden att inte erkänna, att mörka, ljuga och förneka används flitigt på andra områden också. Man myntar fejkbegrepp som t.ex. socioekonomiska orsaker till brottsligheten. En annan het gröt är HIV. Det är helt omöjligt att ärligt erkänna att förutom narkomaner så är den helt dominerande patientgruppen homosexuella män beroende på deras ofta promiskiösa levnadssätt.

  Gillad av 1 person

  • Nisse i Hökarängen skriver:

   Vi måste snarare lära oss själva att hur man bränner bilar och kastar sten på utryckningsfordon. Detta är oerhört berikande jämfört med vår stentrista fredagsmyskultur.

   Gilla

 3. V for Vendetta skriver:

  Islam är orörbart, påminnande om den indiska heliga kon som rör sig fritt som den vill, stångar vilka den vill och skiter var den vill utan konsekvenser. Nåde den som riktar kritik mot mördarna och deras rättesnöre, den drabbas av både ortens och etablissemangenets vrede. I ett sunt samhälle borde vara självklart att inte bara få kritisera utan faktiskt att man skall kritisera den vridna världsuppfattning som är Islam. Ibland undrar jag om det är ren och skär rädsla som gör att etablissemanget motarbetar allt motstånd mot Islam. De övertygade är ju trots allt närmare 3 miljoner och deras stridslystnad svallar över alla fördämningar så fort det ens pips om deras härliga religion. Det är ett kvitto så gott som något på att etablissemanget misslyckats såväl i sin analys av hur de här personerna tänker som hur de skall hanteras men inte minst också blottlägger det ett faktum att det egna folket får betala ett högt pris…. nämligen priset av sin egen säkerhet.

  Gillad av 1 person

  • S skriver:

   Det är norska tidningen Document som uppmärksammar en intervju med den nederländske forskaren Ruud Koopmans i vilken han berör islam i västvärlden. Koopmans är professor i sociologi och migrationsforskning vid Institutet för socialvetenskap på Humboldt-universitetet i Berlin.
   I mer än 20 år har Koopmans forskat om just integration och assimilation bland muslimer i Europa och har kommit fram till en tydlig slutsats. Islam låter sig inte förenas med demokrati och västerländska samhällen.
   Den danska dagstidningen Berlingske frågar forskaren om det ändå inte finns någon ”solskensberättelse”. Svaret är nej. Koopmans är säker på sin sak – det är otvetydigt svårare att integrera muslimer än andra grupper av invandrare i västerländska samhällen.
   https://samnytt.se/forskare-inget-vasterlandskt-samhalle-har-lyckats-integrera-muslimer/

   Intervjun är publicerad både i Norge och Danmark, men i svenska gammelmedia kommer den inte synas till fast det är här mer än någon annanstans den behöver publiceras.

   Gillad av 10 personer

  • Åse skriver:

   https://www.nyatider.nu/anti-islamsk-politiker-tog-sitt-eget-liv-efter-muslimsk-gruppvaldtakt/
   Det var den åttonde augusti som den nederländska politikern, statsrådet och kända islamkritikern från Frihetspartiet, Willie Dille, 53, laddade upp en video på Facebook. Där berättade hon att hon kidnappats och gruppvåldtagits av muslimer i ett försök att skrämma henne till tystnad. Gruppvåldtäkten skall ha skett den 15 mars 2017, som var valdag i Nederländerna. Motivet skall enligt Dille varit att tysta henne och hennes kritik av islam.

   Islam fredens religion

   Gillad av 3 personer

   • Ich skriver:

    Läst på Samnytt I samband med ett rån mot en matbutik i Stallarholmen i lördags kväll knivhöggs en kvinnlig anställd två gånger i ryggen. Den misstänkte gärningsmannen kunde senare gripas men försattes trots kvarstående misstankar direkt på fri fot igen. Nu har butiken fått vidta egna åtgärder för att skydda personalen.

    Bengt-Inga Vårtgårdh, genuskommisarie på dialogpolisen kommenterar:
    ”-Ja, vi har ju våra rutiner… Gränsen för att häktas är ju tre knivhugg i ryggen.. Nu var det ju bara två å då måste vi respektera det.

    Gillad av 3 personer

 4. Hosianna skriver:

  Ja jösses, Eddie, vilken motbjudande kletig sörja de lättkränkta spyr ur sig när de otvunget misshandlar vårt annars så vackra, svenska språk.

  Om de inte trodde att de gjorde något som var gott i islam, skulle de väl inte hålla på sådär ihärdigt med att ondgöra sig över oförarglig satir?

  Gilla

 5. Aha skriver:

  Etablissemanget har tagit in en ulv i fårakläder, Islam. Det har uppstått en strömning där man bestämt sig för att inte erkänna Islam som en ulv för det skulle vara näst intill en dödsstöt mot den massinvandring man pläderat för, en invandring vars nödvändighet har förklarats med att klara av sådant som stora pensionsavgångar (resultatet blev en fem år förhöjd pensionstid). De som varit kritiska mot detta har man hätskt fulstämplat. Journalister, kulturpersonligheter, kändisar och så förstås de själva; politikerna har i detta avseende varit flitiga mobbare.
  Mobbning är de små människornas vapen.

  Eftersom etablissemanget inte vill agera mot Islams totalitära inslag och väsensskilda kultur såsom hedersförtryck är deras förhållningssätt gentemot Islam ytterligare ett skäl till att Sverige måste räddas från etablissemanget.

  Gillad av 3 personer

 6. DANSKE MAND, NU AV BERG FÅTT NOG MINSANN, VILL SE HAVET, INTE BARA LAND, JAKARS LUNGOR STARKA SOM FAN, TRIVS BÄST BLAND BERG OCH SNÖ OCH YETIMADAM, SÄLJER UNDER GRÅT OCH GNISSEL AV TAND, MOT ALLT RÖKVERK FRÅN DURBARS MARKNADS SAND skriver:

  Hahaha, förvånande, ett bevis på att SVT och etablisemanget inte bara är våra fiender, de är också korkade. När jag för 12 år sedan flyttade hem till Sverige och direkt upptäckte att landet är sjukt så var mitt första tema som jag skrev om till de flesta ledarkribenter att de borde flytta till dessa ställen där det finns många muslimer, för massinvandringen hade då tagit slut direkt gissar jag. Muslimer är som vindkraftverk, alla säger att de gillar dem, men ingen vill ha dem i närheten på allvar vad det verkar. Jag såg en del av ett inslag från Östermalm från swebbtv, tydligen skall något boende öppna, det mest intressanta var de fina damerna som stod i bakgrunden och inte ville säga något. Detta vänder inte förrän fina damer och herrar från Östermalm får muslimer som granne och deras barn och barnbarn delar skola med muslimer. För dessa damer och herrar är sjuka, en masspsykos, vilket programmet ovan visar, de har inget förstått. Theo Van Gogh är död och Ayan Hirsi Ali fick inget skydd av det land hon flytt till och var tvungen att lämna Europa. Vi får se om de som skapade detta program ovan överlever.

  Gillad av 5 personer

  • Särimner skriver:

   Jag brukar undvika att läsa kommentarer från muslimer och deras apologet(t)er men det är intressant rent språkligt, som en aggressiv version av pidgin eller creol, där alla meningar är uppbyggda av fuck, hora, spränga, knulla osv, ofta med flera nedslag på samma bokstav, hooooora, till exempel, med inslag av ett och annat arabiskt ord (walla, jalla, Allah) Svårt dock att se att man kan utveckla elbilar eller bli tandläkare eller advokat med den vokabulären men etablissemanget vet bättre, dessa är Sveriges framtid och pensionsräddare.

   Gillad av 4 personer

 7. Den Sista Karolinen skriver:

  Helt rätt Omar! Ljugandet och tassandet om – världens farligaste ideologi/religion – är konstant från den s k eliten.
  Dessutom har de hittat på ett nytt ord: islamofobi. Helt felaktigt: rädslan för islam är inte irrationell, den är helt rationell och stöds av empiri och logik. Sen kanske det oftare är vrede än rädsla som folk känner inför denna medeltida pedofilreligion men det spelar mindre roll.
  Asen (den s k eliten) har vänt på allting: krig är fred, sanning är lögn etc.
  Då blir det så här; kaos och nedåtgång på alla plan.

  Gillad av 4 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Om vanligt folk är naiva ( vilket inte är så vanligt) så drabbas de bara själva. Däremot om överheten är naiv ( vilket den är med få undantag) drabbas dessvärre alla, även förståndigt folk. Ett av de värsta enfaldiga misstagen( för att använda ett mer relevant begrepp) har varit synen på islam. Visst kan Sverige bli ett islamsk land. Inte kommer Sverige att försvinna i geografisk mening och socialdemokraterna och miljöpartiet kommer att fortsätta få röster. Men det kommer att bli helt annorlunda för övrigt.

  Gillad av 6 personer

 9. Rune skriver:

  ”IS har inget med islam att göra”. Och för ett antal år sedan kunde man höra att:
  Förtrycket i Sovjetunionen och dess satellitstater hade ”inget med kommunismen att göra” i dess riktiga utformning.

  Gillad av 6 personer

 10. Rikard skriver:

  Hej.

  Nationalsocialism behöver inte innebära folkmord, rasbiologi, eutanasi, eller eugenetik.

  Att det i alla konkreta tillämpningar alltid tillämpat ovanstående är naturligtvis inte beroende på ideologin i sig, utan på nationalsocialister som varit bokstavstroende och placerats i utanförskap. Det handlar om socioekonomiska faktorer hos gruppen nationalsocialister som gör att de väljer att uttrycka sin frustration våldsamt och det gör dem öppna för utnyttjande av mörka krafter som förvrider ideologin. Sverige måste arbeta med lågaffektiv bemötande och en inkluderande integrationsstrategi för att bemöta nationalsocialismen, annars vinner terroristerna som vill skapa splittring och dela in samhället i vi-och-dem.

  Fick jag med alla ursäkter som beroende statsmedia och diverse svenne-kuffar håller sig med? En majoritet av svenskarna har ju röstat för muslimsk kolonisation av Sverige, så vad klagar de på?

  Har de varit naiva?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

 11. Hans Jensevik skriver:

  Jesper Rönndahl gör med Svenska Nyheter en betydelsefull insats som fler av våra kändisar, ståuppare och andra artister kan ha som förebild. Undrar hur länge han får hålls? Jag menar inte att han kommer att hejdas av TV-ledningen men av hatet i en viss religion. Kristendomen är ju kärlekens religion och kristendomens kärlek till islam är uppenbart inte besvarad, vilket vi i denna kultur har väldigt svårt att ta till oss.

  Gillad av 1 person

  • Gert skriver:

   Av det lilla jag har sett av Rönndahl är han själva sinnebilden av PK och hans ”humor” är enligt mig om möjligt sänre än Özz Nujens dito. Vad är det jag missar?

   Gilla

 12. Ola Byfält skriver:

  Tony Blair påstod även han att ”Islam is the Religion of Peace”! – Lyssnade igår på ett föredrag av den finske professorn em. Jouko Martikainen i den syriska kyrkans historia och teologi vid Göttingens universitet. Prof. Martikainen, en av dessa gammaldags lärde, föreläste bl.a. om Koranens filologi, och påstod vid diskussionen att han intuitivt tror att islam kommer att gå under! Vem trodde att kommunismen skulle gå detta öde till mötes? Orsaken är att islam bygger på fruktan och lögn. Muhammeds person är den som kommer att leda islam till undergång. Han presenterade en intressant bok skriven av en indier vid namn Sujit Dias: Islam Dismantled. The Mental Illness of Prophet Muhammad, 2012. Författaren har vågat skriva under eget namn!! En fråga som kan ställas visavi Muhammad är varför ljuger och tror en människa samtidigt? – På tal om integration så har Hamed Abdel-Samad i sin senaste bok Integration. Ein Protokoll des Scheiterns, 2018, visat att integration och assimilation av muslimer har misslyckats i Tyskland: ”Vi har ignorerat immigranternas inställning gentemot det öppna samhällets värden. Utbildningssystemet har misslyckats, när barn till invandrare inte blir tyska medborgare, utan Erdogan-anhängare.”

  Gillad av 5 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Tack, Ola, för det här tipset! Jouko Martikainen var ett nytt namn för mig, men jag fann en artikel av honom från nov 2014 och lyssnade på en färsk youtube-föreläsning (båda på finska). Ett befriande klarspråk, ett ljus även i den finska kulturskymningen, lyckligtvis ännu inte nattsvart som den svenska.

   Jouko Martikainen är kristen, upplever att kristendomen är helt unik och kan ge ett lugn och en inre styrka att alltid söka efter och hålla sig till sanningen och t o m dö för den. Inget system som bygger på lögn kan hålla i längden. Han kritiserar västerländsk arabistik och islamistik, som slaviskt håller sig inom det påbjudna och skyr det tabuerade. I strid mot all vetenskaplig tradition förtigs det mesta som enstaka ex-muslimska forskare har letat fram särskilt om Muhammed och om islams tre första århundraden, då imperiet behövde en officiell lära och Koranen plockades ihop, ett sammelsurium som vimlar av översättningsfel, plagiat, påhitt och stollerier.

   I den bok som Ola nämner berättas om Muhammeds svåra barnaår, som gott kan förklara hans personlighetsstörningar och övriga psykiska sjukdomar. Han blev en fullblodsnarcissist och psykopat, led möjligen av schizofreni, uppenbarligen av fullskaligt storhetsvansinne (uttryckte ibland att han var större än Allah). Jouko Martikainen ser det ändå som ofattbart att en så mordisk och grym, hatisk och svekfull man kunde se sig själv som den perfekta förebilden och med sin person skapa ett mentalt fängelse även för dagens muslimer.

   Gillad av 2 personer

 13. rolfholmen skriver:

  Under mina 10 år i arabvärlden, hade jag under 1 års tid förmånen att bo på ett bättre hotell i Al Khobar. Där lärde jag känna ett tjugotal personer. Några av oss träffades dagligen i hotellets lobby. Jag döpte oss till ”lobbyklubben”. Alla övriga var sunnimuslimer. Flest saudier, ett par pakistanier, någon libanes och en syrier. Där talades om det mesta mellan himmel och jord.
  Några axplock; Barakat, som endast kom med korancitat – inga egna tankar öht. Ali som menade på att ”vi tycker inte om Hitler, men det var synd att han inte hann avsluta jobbet”. Diverse stötande kommentarer om västerländsk syn på sexualitet. Ingenting som jag vill upprepa här.
  En sak som samtliga var rörande eniga om var, att muslimer var alltid välkomna i moskén helt oberoende av vilka brott de gjort sig skyldiga till. En gång muslim alltid muslim och därmed en broder. Detta gällde förstås inte shiiter.
  Lägg märke till att dessa personer var bildade. De flesta hade rest utomlands och sett världen.

  Gillad av 6 personer

 14. Micke skriver:

  Ett problem som sällan tas upp är att vi svenskar tills för en generation sedan var ett av världens mest homogena länder. Vi svenskar har under lång tid varit väldigt lika (språk och religion). Nu är vi plötsligt ett ”mångkulturellt” samhälle. Jag tror att det är därför vi svenskar gör klumpiga uttalanden om andra, likt svt humor gjort om IS och Kina. Vi har nästan ingen erfarenhet av att leva med andra kulturer omkring oss.

  Gillad av 1 person

 15. Beria skriver:

  I Sverige-detta egendomliga land-hävdade en del mycket högt placerade etablissemangsfigurer för bara ca 1,5 år sedan att ”IS är fredligt”.Nu hävdar att etablissemanget att Islam till sin natur är en helt fredlig kraft.Det har emellertid inte alltid varit så:Dåtidens etablissemang är ej dagens etablissemang speciellt då det gäller synen på Islam.En mycket av etablissemanget omhuldad och avgudadyrkad idol Winston Churchill skrev så här om Islam 1899 i sitt verk ”The River War”:”How dreadful are the curses which Muhammedanism lays on its votaries!Besides the fanatical frency which is as dangerous in a man as hydrophobia in a dog there is this fearful fatalistic apathy.(—).There is no stronger retrograde force in the world”.Churchill var sedan mitten av tjugotalet medlem i den sk ”Focus-gruppen” – en grupp av inflytelserika bankirer och politiker som var s a s ”engagerade” av den Anglo-amerikanska bankkartellen för att förverkliga de mål denna kartell satt upp.Alltså.Då:Avståndstagande från Islam även av personer som var en del av den styrande Anglo-amerikanska bankkartellen inkusive ”the Fed”.Nu:Etablissemanget dvs de bankirer och politiker som är intimt knutna till bankkartellen förespråkar-åtminstone i Europa-något som kan ses som ett muslimskt maktövertagande i Europa.Väl att märka att hållningen i USA sedan Trumps maktövertagande är diametralt motsatt den europeiska undfallenhet.Varför är det såhär?Varför denna frenetiska lögnaktighet då det gäller Islams sanna natur bland dem som tillhör det europeiska EU-etablissemanget?Svar:Denna elit är också den elit som kallar sig själva för ”Pan Européer” -den elit som nu drakoniskt över hela den europeiska kontinenten förverkligar den mordiska Kalergi-planen med sitt uttalade mål att krossa inte bara de europeiska nationalstaterna utan även att-på sikt-genom påtvingad massimmigration utplåna och förinta de europeiska kärnfolken och i deras ställe sätta den heliga rasbastarden,”Neumensch”-Den Nya Människan som skall forma Det Nya Europa,”Neuropa”.Ett ”Neuropa” som även är en europeisk superstat styrd med järnhand av de ej folkvalda Eu-byråkraterna i Bryssel.EUSSR!Folkkommissarierna och centralkommittén har flyttat västerut och nu lyckats inte bara förslava utan även förinta de verkliga européerna.Islam eller ”Muhammedanismen” som Churchill talade om i sitt verk från 1899 är den kil,den ”sprengkörper”,sprängladdning,som skall användas för att s a s ”transformera” och ”hybridisera” Europa.Samtidigt är Islam även ett drakoniskt och brutalt kontrollinstrument som den ledande EU-eliten kan använda sig av för ”tämja” de bångstyriga européerna-eller de som är kvar vid liv efter ”omgestaltningen”.Feminismen punkteras för tid och evighet av Islams sharia-lagstiftning exempelvis.Patriarkatet i hardcore form kan leva vidare.

  Gilla

 16. Klas Göran skriver:

  Alla de tre abramhitiska textbaserde religionerna har gett upphov till två olika sätt att sätta skriftens påbud i förhållande till verkligheten: tolkning och bokstavstro.
  T ex kan det stå skrivet att ”Stockholmare skall ni bunta ihop och slå ihjäl”.
  I sådana fall har å ena sidan skriftlärda inom såväl judendomen som kristendomen och islam under seklernas lopp utvecklat komlicerade metoder för att anpassa till synes entydiga, men samtidigt i vardagslivet fullkomligt omöjliga krav till vanliga människors liv. Regeln begränsas geografiskt, socialt, temporärt etc (inte alla stockholmare, inte alltid, regeln gäller inte alla troende, den gällde bara när texten skrevs, osv). Detta är en fullkomligt mänsklig reaktion och inte på något sätt förkastlig. Man omtolkar vissa delar av texten för att kunna behålla andra delar och samtidigt bevara textens helhet.
  Å andra sidan har det alltid funnits troende som valt att läsa texten bokstavligt och så att säga anpassa människornas liv till påbuden. Står det ”stockholmare” så betyder det alla stockholmare! Ske Guds vilja!
  Just nu är det den senare tendensen som gör succé inom islam. Parollen ”sola scriptura!”, endast skriften, utövar en stark lockelse på folk som vill ha ett rakt budskap. Denna tendens är inte på något sätt ”rättare” än den komplicerade exegetiken. Men den innebär ändå även den en tolkning. Även Luther tolkade faktiskt bibeln.
  Vi får hoppas att den våldsamma bokstavstron inom islam avtar så småningom, såsom den gjorde inom kristendomen.

  Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Islam kan inte liknas med kristendom eller ens judendom pa denna punkt. Det finns ingen humanistisk tradition eller ens möjlighet inom islam. Den kan bara tolkas ”bokstavligt”. Bibeln, däremot, har aldrig tolkats ”bokstavligt” av accepterat kristna. De som hittar pa sin egen tolkning av Bibeln kallas kättare. Du söker likheter där inga finns.

    Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Historiskt sett är detta inte sant.

    Det har under de gångna 1400 åren funnits en mängd försök att jämka ihop islam med lokala traditioner eller andra nödvändigheter. Traditionell västafrikansk, sydostasiatisk eller centralasiatisk islam avviker till del starkt från saudiarabisk wahhabism.
    Det finns exempel på alkohlkonsumtion, helgondyrkan och vördnad för gamla moskeer o likn.
    Allt detta förkastas å det bestämdaste av wahhabismen: helgongravar förstörs och gamla moskeer jämnas med marken med motivationen att det skulle vara avgudadyrkan.
    Det som slog mig när jag läste koranen för många år sedan var hur flexibelt den handskades med gudomliga påbud, det fanns väldigt ofta inskränkningar redan i texten. Detta avfärdas av wahhabismen: står det ”täcka sina behag” så är det slöja som gäller för alla ”kvinnor” – även 9-åringar – för alla alltid.

    Jag ”försvarar” inte ”islam” men jag anser att intellektuell hederlighet kräver att man uppmärksammar skillnaderna inom islam. Tänk på vad som hade hänt ifall vederdöparna i Münster hade haft oljekällor till sitt förfogande…

    Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Sedan är det en helt annan sak att en bokstavstrogen kristen, som vill leva sitt liv i Jesu efterföljd kommer att leva ett radikalt annorlunda liv än en muslimsk dito som vill följa i Muhammeds fotspår, då Jesus var en fattig, ogift, vandrande asket och f.d. snickare som predikade icke-våld och Mohammed var en rik, gift köpman, krigare och stamhövding va=s budskap innehåller uppmaningar till hämnd och förtryck…

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Bokstavstrogen betyder inte samma sak när bokstäverna är människors tolkningar som när de är Gud egna ord. Islam är lika intolerant som kommunismen. Alla riskerar halshuggning respektive nackskott. Alla, alla.

    Gilla

 17. Ulf skriver:

  Det är oerhört svårt att förstå varför detta mantra upprepas hela tiden? Islam är en fredens religon. Såg en dokumentär om ”profetens” liv. Han verkar inte gjort något annat än krigat och sedan en och annan massaker. Han handlande ursäktas hela tiden i serien förstås men det framgår med stor tydlighet att han var en helt annan personlighet än Jesus, Buddha m fl.
  mycket svårt att förstå påståendet att det skulle vara en fredlig religion. Om jag börjar rada upp länder där islam är i våldsam konflikt med andra religioner så blir listan extremt lång. Dessutom är konflikterna med judendomen, buddismen, hinduismen, kristendomen, ateismen och dessutom mellan olika inriktningar i islam!!! En genomgående bärande argument är dessutom att det aldrig är deras eget fel på något sätt. Fredens religon? Vilket skämt.

  Gillad av 1 person

 18. Jagoda skriver:

  På sätt och vis är det hoppfullt med en helt faktaresistent pseudoelit som mekaniskt papegojaktigt fortsätter att upprepa sina idiotier trots att de för länge sedan genomskådats av de flesta.Till slut ser alla att Kejsaren faktiskt är naken.De flesta slutar att lyssna på den polska statens utsändningar på svenska i SVT/SR och slänger sin nordkoreanska FM-band radio på soptippen.Teven går samma väg.Till slut röstar alltfler med sina fötter och lämnar helt sonika det bisarra Absurdistan åt sitt öde,Om tillräckligt många gör det minskar skattebasen påtagligt.Alltid något.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.