Etablissemanget har misslyckats

Mohamed Omar

Efter 11 september-attackerna förkunnade George Bush att islam är fredens religion. Obama sa samma sak. Sedan kom Islamiska Staten (IS) och västerländska ledare fortsatta att upprepa detta heliga mantra. Man lade också till att ”IS har inget med islam att göra”. Vi har fått höra detta av både etablissemangspolitiker och journalister inom medströmsmedier.

Men trots att frasen upprepats i det oändliga i nästan tjugo år, så verkar inte budskapet ha gått hem hos alla. Bland muslimer finns det uppenbarligen en tendens att lyssna mer på imamer, folk som kan Koranen, än på västerländska politiker och tyckare, när det gäller att tolka religionen.

Egentligen är det inte så konstigt. Skulle katoliker lyssna på Obama om han helt utan något teologiskt resonemang bara påstod att ”katolska kyrkan tillåter abort”. Troende människor tar för det mesta sin religion på allvar och det räcker inte med slagord utan bevis och argument för att få dem att ändra sina trossatser och tolkningar. Al-Azhar i Kairo, den sunnitiska världens mest prestigefyllda lärosäte, har i ett utlåtande förklarat att IS-folket inte är otrogna, det vill säga de är muslimer.

Så många muslimer lider alltså av det som enligt våra västerländska etablissemangspolitiker är en vanföreställning, nämligen att Islamiska Staten åtminstone har NÅGOT med islam att göra. De hängivna unga muslimer som åkte ner och anslöt sig hade förstås inte gjort det om de inte trodde att de gjorde något som var sanktionerat av islam.

De som påstår att IS inte har något med islam att göra, skulle de kunna vara så vänliga att visa mig en enda kristen, jude, hindu eller annan icke-muslim som varit medlem i terrorgruppen? Nej, det kan de inte. Alla medlemmar är och har varit muslimer.

SVT:s humorprogram Svenska nyheter sände nyligen (fredagen 1/3) en satirisk musikvideo mot de så kallade ”IS-svenskarna”. Kanske i trygg förvissning om att muslimerna skulle applådera och skratta med. De har ju fått lära sig att muslimer i allmänhet hatar IS lika mycket som vi.

De arga kommentarerna som strömmade in talade dock ett annat språk. Etablissemangets ansträngning att övertyga om att IS inte har något med islam att göra har uppenbarligen inte gått hem, åtminstone inte på ”Orten”, det vill säga i våra intressanta och berikade förorter där Det Nya Sverige tar form i rasande fart. För om IS inte har någonting med islam att göra, varför ska då muslimer känna sig kränkta av en satir riktad mot IS?

”Fkn horungar som lägger upp sånt walla om jag vet vem det va kommer skujta din hora” skrev till exempel signaturen ”mohammed_4155”. Läs fler kommentarer på Samhällsnytt.

Kanske behöver etablissemanget ändra taktik? Jag tror det behövs mer än att bara upprepa samma fras gång på gång på gång. Det skulle behövas argument och teologiska resonemang också, kanske även bevis från islams egna källor, som Koranen och haditherna. Det kommer dock inte att bli lätt att hitta sådana bevis, en snabb koll i dessa källor visar tvärtom att det är därifrån IS har hämtat sina idéer och sin praktik.

Kommentarsstormen från det lättkränkta folket ute i Orten ledde till att SVT stängde ner kommentarsfunktionen på Instagram. Kanske för att man inte vill underblåsa så kallad ”islamofobi”? De föredrar nog att vi lyssnar på vad politiker och journalister säger om islam än vad muslimerna själva säger om sin religion. Är säkrare så.

Strax därefter tog Instagram även bort videon.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).