Dags att visa våra ordningsvakter lite kärlek

Jan-Olof Sandgren

För ett tag sen spreds ett viralt klipp över nätet där några ordningsvakter avvisade en fuskåkande gravid kvinna från tunnelbanan. Kvinnan gör motstånd och beter sig aggressivt, varpå vakterna försöker tvinga henne ner på en bänk. Kanske borde de inte hållit fast henne på just det sättet, eller försökt tvinga ner henne på bänken. Kanske borde de inte rört henne över huvud taget eftersom hon var hysterisk. Och kanske borde de fått bättre utbildning i att hantera människor med paniksyndrom. Men jag kan faktiskt inte se att de slår henne. Visserligen använder de en del våld för att hålla kvar henne på bänken, men det är kvinnan som är aggressiv. Vakterna säger saker som ”Släpp!”, ”Lugna ner dig”, ”Låt mig hjälpa till” och så uttrycker man sig inte om man vill göra någon illa.

Det slutar i alla fall med att kvinnan ligger på marken och skriker, med tröjan uppdragen så den höggravida magen syns och beter sig som att hon just blivit misshandlad. Hennes minderåriga barn gråter. Förbipasserande utgår från att vakterna försökt skada henne. Stämningen på perrongen är minst sagt tryckt.

En liknande händelse inträffade 2015 när en vakt på Malmö Central håller fast en aggressiv marockansk pojke och trycker ner hans huvud mot golvet. Det ser otäckt ut, men i ett annat klipp utdelar pojken karatesparkar i huvudhöjd, så han är antagligen äldre än de nio år han påstår sig vara. Förmodligen var det nödvändigt att hålla fast honom för att han inte skulle skada sig själv och andra. Visst kunde vakten ha varit mjukare i nyporna, men jag kan i varje fall inte se någon uppenbar vilja att skada. Ändå blev han uthängd som barnmisshandlare i alla Sveriges tidningar och Jonas Gardell skrev den här melodramen i Expressen.

En tredje händelse inträffade för ett par månader sen, när några vakter kastade ut tre stökiga 12-åringar från Kista Galleria, sedan de anmälts av personalen på biblioteket. SvT beskriver händelsen som ett uppenbart fall av barnmisshandel och får medhåll av Röda Korset. Att pojkarna upprepade gånger trakasserat bibliotekspersonal och övriga besökare, och trots massor av tillsägelser vägrat visa respekt (läs rapporten här), nämns knappt över huvud taget. Istället väljer man att intervjua storasystern till en av pojkarna, som kallar vakternas agerande för ”ett svek från samhället”.

Jag kanske är cynisk men jag tror varken den gravida mamman, den marockanske pojken eller de stökiga 12-åringarna hade betett sig som de gjorde, om de inte varit medvetna om sitt övertag. Överallt i samhället finns folk med mobilkameror, och många är beredda att registrera våldshandlingar från ordningsmakten. Varje typ av kroppskontakt kan tolkas som ett övergrepp. Provokationer och annat som föregår ingripandet klipps gärna bort eller redovisas aldrig. Är man exempelvis kvinna eller minderårig är det i stort sett ofarligt att slå mot en polis. Man kan nästan räkna med att bli hjälte.

Samtidigt begås våldsbrott runt om i Sverige, som ingen vågar registrera med mobilen och ännu mindre lägga ut på YouTube. Det skulle vara förenat med livsfara. Många är beredda att vittna om polisers brutalitet – det är ofarligt och ger bekräftelse. Men ingen vågar vittna mot kriminella. Även media är noga med att skydda deras identiteter, pixla deras porträtt och vägra lämna ut signalement, vilket i slutändan kanske handlar om att skydda journalister från repressalier. Några som däremot sällan kan tänka på sin personliga säkerhet är ordningsvakter. Flera av dem som var med och avvisade de stökiga 12-åringarna har sedan SvT:s publicering utsatts för dödshot. Trots att en utredning visat att de inte begått något fel.

Att kriminella nätverk vill få bort polis och vaktbolag från gatorna är begripligt. Det ligger i själva deras affärsidé. Det är heller inte förvånande att många använder sociala medier för att framställa ordningsmakten i sämsta möjliga dager, det är liksom en del av utanförskapet. Men att etablerade media som SvT är så snabba med att haka på, är obehagligt. Det blir ännu obehagligare när en andlig ”auktoritet” som Helle Klein twittrar om att ”väktare är det största säkerhetshotet för medborgarna”, eller när Özz Nuyen förklarar att dom representerar ”vit makt”.

Om svensk polis och övrig uniformerad personal varit brutala på riktigt, om de haft för vana att misshandla oskyldiga, tagit mutor, samarbetat med maffian, sett till att folk ”försvinner”, utövat utpressning (vilket sker i många länder). Då hade det varit begripligt att hata dem. Det hade till och med varit moraliskt försvarbart. Men nu har vi sannolikt den mest pacificerade ordningsmakten i världen – samtidigt som vi befinner oss i en situation där Sverige håller på att utvecklas till ett av de våldsammaste länderna i EU.

För vår egen skull kanske vi borde nyansera rapporteringen om ”väktarvåldet” en smula, kanske till och med visa våra hårt arbetande ordningsvakter en gnutta kärlek.

21 reaktioner på ”Dags att visa våra ordningsvakter lite kärlek

 1. Tritonen skriver:

  En annan som drog rasistkortet och hävdade att hon blivit misshandlad i samband med plankning på tunnelbanan, var Fi:s förra partiledare Kawesa. Som tur var hade hon räddats av ett par tillskyndade rasfränder, påstod hon.
  Övervakningskamerans vittnesbörd avslöjade dock det hela som ett oblygt påhitt, och att det var hon som varit aggressiv. De räddade änglarna gick ej att se på filmen.
  Troligen ger förhistorien i det aktuella fallet med den gravida kvinnan också vid handen att hon har behandlats vänligt men bestämt. Därav svårt att hålla indignationen vid liv.

  Gillad av 4 personer

  • Stefan skriver:

   Tack för den fina artikeln! Har jobbat som ordningsvakt i 22 år och vet hur folk, media kan vinkla olika händelser på ett felaktigt sätt. Så det värmde och läsa din artikel idag 🙂

   Gillad av 7 personer

   • Elisabeth skriver:

    Håller med dig, Jan-Olof Sandgrens artikel är mycket bra. Jag vill också tacka dig, Stefan, och alla andra ordningsvakter för det viktiga arbete ni utför i det underliga samhällsklimat vi lever i. Visst, det är aktivistisk media som trissar upp dessa stämningar, vanligt folk är bara glada för att ni finns.

    Gilla

 2. Aurora skriver:

  Uppenbarligen finns många svenskar, privatpersoner, politiker samt media, som sympatiserar med samhällsomstörtande aktivism. Det är mycket allvarligt. Dessutom vet alla s.k svaga, utsatta, rasifierade eller motsvarande grupper att de kan göra vad som helst utan påföljd. Ingen kan t.ex ingripa mot tiggare när de åker gratis (plankar) och tigger ellet ’säljer’ tidningar (förtäckt tiggeri), vilket är förbjudet (för alla andra) på tunnelbanan. Vad gäller de 3 exemplen så är det ju talande att man filmar bara den del av händelsen som passar syftet.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Vi har ju också den där stackars busschauffören som blev av med arbetet, då han blev upprörd över att få armen bruten. Även där filmades bara den delen som gynnade förövaren.

   Gillad av 1 person

  • SWASTHANI BRATA KATHA skriver:

   Jag tror inte det är så många, de flesta finns i 7-klövern, olika ”organisationer” och media. Media gör så att de verkar vara många många fler än de är.

   Gillad av 3 personer

  • Björn skriver:

   Inte med ett ord i MSM, nämndes alla de problem med förseningar och annat trubbel, som drabbade DE ANDRA passagerarna i det plan där ”aktivisten-tjejen” försökte stoppa avhysningen av en dömd våldsverkare! ALLTID fel fokus…..

   Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  Normala människor vill ha ett tryggt och säkert samhälle och visar också uppskattning mot poliser och väktare som gör ett bra jobb, trots polischefers ev flathet och troliga direktiv från politiskt håll om att ta det lugnt. Det är galet att ha så stark och direkt politikerstyrning av samhällsverksamheter som polis, sjukvård, skola, försvar som vi har i Sverige. Det skulle behövas ett annat upplägg med professionell ledning och motkrafter och granskning som skyddar verksamheternas kärnuppdrag från politikers klåfingrighet och inkompetens. Nuvarande svenska regim vill ju inte alls komma tillrätta med oordning och brottslighet. De rör inte ett finger åt det hållet fast det pladdras lite pliktskyldigast om allt ifrån terroristlagar till fler poliser. Det är ju bara ett spel för gallerierna.
  Det finns mycket kunskap och erfarenheter att tillgå om man plötsligt skulle få för sig att på riktigt vilja skydda laglydiga medborgare. Artikeln i länken nedan ger exempel på de framgångsrika polismetoderna i NewYork som förstås bygger på att politikerna (borgmästaren) verkligen ville ha resultat. Sverige har inga sådana förutsättningar tyvärr. Varken vad gäller viljan eller resurserna i antal poliser. Men första steget är naturligtvis att sluta fylla på kriminaliteten genom att stoppa importen av brottslingar dvs genom att stoppa all invandring. Och påbörja återvandring för alla invandrargrupper där det har lugnat ner sig i hemregionen. Plus obligatorisk utvisning av brottslingar och av dem som befinner sig här illegalt. Genomförda utvisningar alltså oavsett om hemlandet krånglar.

  https://kvartal.se/artiklar/lar-av-singapore-och-manhattan-utan-drakoniska-straff/

  Gillad av 8 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Det går inte att känna annat än förakt mot tendentiösa MSM för deras lögner och uteslutande av avgörande information för tolkningen av företeelser, och politikerna som traderar opportunistiskt på falsk info. Vedervärdiga ”statsmakter”. Friheten står till delar av civilsamhället och givetvis internet, men inget av detta kan tas för givet, eftersom ”liberaler” och vänsterblivna hegemoner gärna inskränker grundlagarnas och naturrättens företräden. Rusta er.

  Gillad av 3 personer

 5. Underdog skriver:

  Jag rekommenderar alla att lyssna på Aron Flams samtal med Malcolm Kyeyune i Dekonstruktiv Kritik, betitlat ”Våld”. Kyeyune ger skrämmande insikter i vart vi är på väg baserat på historisk och filosofisk kunskap, bl a historien om hur de sk östbantustanska folken utrotade de folk som var i vägen för deras expansion.

  När ingen är beredd att ta en fight för de grundläggande värderingarna i samhället kommer de som är beredda att slåss för sin uppfattning att vinna. Varje gång. De välvilliga toleranta förlorar mot de illvilliga intoleranta. Varje gång.

  Gillad av 7 personer

  • SWASTHANI BRATA KATHA skriver:

   Hur dessa filurer tänker förstår jag inte, ”ha kakan” verkar träffande. De är båda vänster och har båda röstat, och gissar jag, röstar fortfarande för detta. De är med och styr lämmeltåget över kanten och beskriver pipen när lämlarna slår i backen, vad är det som är bra med det?

   Gillad av 2 personer

   • SWASTHANI BRATA KATHA skriver:

    Malcolm verkar klokare än Flam, fick intrycket att Flam inte fattade att vi lever med, och ignorerar våldet just nu, det är bara våld mot somalier som räknas vad det verkar. Jag har väldigt svårt för alla dessa svenska ankdammsintellektuella som koketterar med böcker de läst, man har lust att rusa in i studion och skrika dem i ansiktet: RÖSTAR NI SD DÅ????? Jag får en känsla av att de anser sin för fina, som japanska taxichaufförer med vita handskar som alltid är rena, de gör inget grovjobb, de läser finböcker. Vems sida står de på då allt är sagt? Ordbajsarnas verkar det.

    Gillad av 3 personer

 6. SWASTHANI BRATA KATHA skriver:

  Vad jag kan förstå så är Sandgren lurad, det var, som nästan alla dessa, en uppgjord händelse, Sandberg borde känna till detta grepp ur vänsteraktivisters metodbok. Att skriva om det som ovanstående riskerar att uppnå motsatt syfte. Folk (kvinnor) klickar och känslosåsen rinner till. I Sverige så tror vi alltid på den som bölar, huvudlösa sexslavar bölar inte så nu lyssnar vi på bölande morföräldrar, fruar och barn.

  Det samhälle som vänstern skapat kräver nu en ohemul mängd våld för att få ordning på, det mest fredliga som kan göras är att få så många som möjligt att återvandra.

  Gillad av 4 personer

 7. Elisabeth skriver:

  Eva, jag har läst artikeln, alldeles utmärkt. Skriven av en mycket sakkunnig jurist, Krister Thelin. Absolut, polisen borde professionaliseras och hållas borta från politikers klåfingrighet. Men i Sverige har man länge gått åt motsatt håll, man har centraliserat för allt vad tygen håller för att kunna utöka kontrollen och politiseringen. I många mindre orter har polis-åklagarmyndighet och tingsrätt lagts ner. Och alla chefer ska vara värdegrundscertifierade, tycka likadant. Jag bifogar en länk om polisens deltagande i Europride, Anders Thornberg vevar på om ”allas lika värde” osv. Det är just sådant jag absolut inte vill att poliser ska syssla med, hålla på och uppfostra folk om olika PK-arrangemang och dessutom deltaga i dem. Vi har stora problem med kriminalitet, ordning och säkerhet, det är där polisen ska vara. Herregud vad jag stör mig på all denna mjäkighet.Men den är till stor del en följd av medias makt.
  https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/juni/polisen-ar-med-pa-europride/

  Gillad av 5 personer

 8. Laggar skriver:

  Jag var en gång portvakt då en stor n-person visade sin biljett och viskade åt mig något mycket hotfullt, jag förstod att han ville provocera men jag ingrep inte utan låtsades som om jag inget hört för att inte bruka ”övervåld”, jag hade ju inget vittne, Han ville kanske öva sig i otidigheter,
  Vakterna är ditsatta av vaktbolag, men de är oftast i underläge gentemot ”kunderna” och då blir det cirkus. Såg en gång en tysk patrull på Frankfurts järnvägsstation, 12 stycken väktare granskade en suspekt typ, inte fanns det där utrymme för några upprörda opinionsbildare. Det blir ingen annan utväg än att vaktbolagen fördubblar, tredubblar, fyrdubblar sammansättningen.
  Väktarna har erfarenhet av de ordningsstörande, som knappast vill ha ordning utan härja själva som de vill. Väktarna går faktiskt inte omkring för att ställa till bråk, de har ett jobb att göra.

  Gilla

 9. Linda B skriver:

  Postmodernisternas grund idé är att boosta och mobilisera utsatta grupper som i sin tur ska söndra sönder demokratin och den västerländska kulturen. Nu har alla människor som känner sig utsatta tagit denna makten i samhället och nu tycker de att det är deras tur att få sin världsuppfattning utkablat till alla andra. Nu är uppdraget att visa hur stora offer de är och hur stora förövare alla andra är och då ska hela samhället ändra sig så det passar dem. Idag är det synd om det största empatilösa liparna i samhället som mördare, våldtäksmän, terrorister, snattare och välfärdsbedragare. Alla har de en snyfthistoria och de känner djupt och starkt och nu ska vi andra ha förståelse och lyssna till varför de känner sig så utsatta och marginaliserade för allt är den vita befolkningens fel, västerländska kulturens fel. De själva är helt oskyldiga och har aldrig gjort något fel. Felet är bara alla andras. Alla ska ha en särskild ömmande historia som bara måste kablas ut av statsfinansierat media.

  Vi vanliga människor ska tvingas leva i ett samhälle där det är mer synd om våldtäksmännen än deras offer. För våldtäksmannen har haft det så svårt och jobbigt i sitt liv och hade liksom inget annat val än att just våldta mot sin vilja!?! Det är våltäksmannen som är det största offret och vem är då den skyldiga förövaren som gjort våldtäksmannen så illa? Jo det hemska orättvisa samhället som är den största förövaren dvs du och jag. Vi som är skattebetalande medborgare i Sverige har skapat mördare, våldtäksmän, snattare, terroirister genom att inte ge dem allt de vill ha när de ville ha det.

  Hela tiden skylls allt på samhällsstrukturer, orättvisor i samhället, svenskar som är kalla och ovänliga, samhällsklyftor. Allt är de svenska medborgarnas fel. Jag börjar bli trött på dessa narcissistiska människorna som kräver att alla ska förstå dem utifrån deras känslor och upplevelser hela tiden.

  Vi vanliga människor som vill leva ett fridfullt och lagligt liv utan bråk och drama vart ska vi få plats någonstans i samhället? Vi som inte vill att våra barn ska ha utbildade barnsoldater, mördare, våldtäcksmän som klasskamrater?

  Vi kanske ska ordna en stor offentlig gråtfest med?

  Gillad av 2 personer

 10. lenam skriver:

  Tyvärr måste en biljettkontrollant ha med sig 2 väktare för att kunna kräva att de som inte har biljett måste gå av tåget. Dessa två väktare måste betalas. Vad hade vi tyckt om väktarna sagt nej hon vill inte gå av strunt i henne? Varför ska vi ha väktare om de inte gör sitt jobb?

  Gilla

 11. Kardanaxel skriver:

  Man måste skilja på ordningsvakt och väktare, vilket tycks gått en del skribenter härstädes förbi. Det är två olika saker. En ordningsvakt har långtgående (men inte fullständiga) polisiära befogenheter, vilket en väktare inte har. En ordningsvakt har alltid ett förordnande från polisen, och kan sägas vara dess förlängda arm.
  Med stöd i polislagen har en ordningsvakt rätt att avvisa, avlägsna eller omhänderta den som stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna. Detsamma gäller om en straffbelagd handling ska kunna avvärjas. En ordningsvakt kan vara beväpnad med batong och måste vara utrustad med handfängsel. Vederbörande kan också vara utrustad med tjänstehund och t.o.m. skjutvapen efter beslut från polismyndigheten. Ordningsvakt åtnjuter även polismans skydd enl lag.

  Gilla

 12. Lars Bernhoff skriver:

  Bra inlägg. De personer som vi betalar för att beivra brottslingar/ lagöverträdare måste få en ärlig chans att göra sitt jobb. Denna yrkesgrupp måste få ökad acceptans. De är vår budgetlösning när poliserna inte räcker till

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.