Ny podd! Patriarkatet är bra och Jordan Peterson är en hjälte

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 8/2) pratar jag med Jan-Olof Sandgren. Förutom att vara skribent här på Det Goda Samhället arbetar han som yogalärare. Han är från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare med mera.

Är patriarkatet egentligen så dåligt? Vi har aldrig haft så många kvinnliga makthavare som nu, noterar Sandgren, ändå ökar otryggheten för kvinnor varje år. Kvinnor, menar han, är inte särskilt bra på att skydda kvinnor. I en krönika här på Det Goda Samhället skriver han:

”Samtidigt som feminismen utsett västvärldens patriarkat till sin huvudfiende – är det svårt att förneka att samma patriarkat historiskt sett visat sig mest kompetent när det gäller att skydda just kvinnorna och barnen.”

Sandgren tycker också att hjältarna äras för lite för tiden. Vi behöver hjältemyter. Och hjältar är inte folk som bara glassar och är coola, de gör skitjobbet. Och de gör uppoffringar för ett högre syfte. Att vara hjälte är en manlig grej, skriver Sandgren i en annan krönika:

”Egentligen är det obegripligt att hjältebanan är så pass populär. Därför misstänker jag att y-kromosomen innehåller en typ av ’hjältegen’, som gör att män i särskilt hög grad är beredda att offra liv och lem för utsikten att bli hjältar – kanske en specifikt manlig form av ’kärlek’.”

Hjältar svingar inte bara svärd som Ragnar Lodbroke. Det finns intellektuella hjältar också. Jordan Peterson har fått ta mycket skit från etablissemanget för att för att han vill påminna män om deras roll och ansvar.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

4 reaktioner på ”Ny podd! Patriarkatet är bra och Jordan Peterson är en hjälte

 1. linda skriver:

  Dr Warren Farrell är en framstående mansforskare och har skrivit många böcker. Den senaste heter ”The Boy Crisis : Why Our Boys Are Struggling and What We Can Do About It”. I denna boken redovisar han spännande forskning om pojkar och män och varför det ser ut som det gör nu och vad man kan göra åt det.

  Då du gillar Jordan peterson kan jag rekommendera ett samtal mellan Farell och Peterson om den senaste boken. Jag lärde mig oerhört mycket av detta samtalet: https://www.youtube.com/watch?v=akXr2R_l1Wc

  Kan även rekommendera klippet: Dr. Warren Farrell on ”After #Metoo–What for Boys and Men?” https://www.youtube.com/watch?v=NNhmMjq-sv4

  Gillad av 1 person

 2. Göran Holmström skriver:

  Hjältar kommer absolut i olika tappning, och av båda könen. Det finns den sorten man skulle lägga sitt liv i händerna på i valfri skyttegrav, det finns även den sorten som lär en till att bli en lite bättre människa. Dom poliser som vägrar ge upp utan kämpar på efter sina ideal är stora hjältar. Som ung var min hjältebild en cynisk ärrad krigshjälte som lätt full eller bakfull löste uppdragen, ja Jack Higgins var en som jag läste mycket av då Alistair Mclean lästes även.
  Numer äldre och kanske lite visare, så inser jag att alla kan vara hjältar eller skurkar för den delen med. Sanna hjältar tror jag tänker mer på andra än sig själva, även så gillar dom riktig rättvisa, lögner gillar dom inte, inbillar jag mig. Med detta så anser jag att ytterst få politiker kan axla hjälte capen. Däremot alla som önskar sig ett bättre Sverige och vågar samt orkar kämpa för det är riktiga hjältar! Alla här på denna sida är Hjältar, visst vi tycker inte lika om allt, men respekt och humor finns i diskussionen, det visar ju att det råder ett vuxet klimat på riktigt.
  Att Twittra några billiga kommentarer för att stärka sitt varumärke, är i min värld sådant pajasar sysslar med, även om dom sitter i regeringsställning. En sann hjälte är större än så, han/hon hjälper någon som behöver lite hjälp, Lyfter upp den fulla blodiga människan och skjutsar hem den personen utan fingerpekning eller brasklappar. Kanske ett vänligt ord som vänder denna utsatta människas levnadsöde till ett par steg mot lite respekt och ordning.
  Sverige saknar hjältar i det offentliga rummet, där spelas det med andra värderingar och ess i rockärmen helst falska sådana.
  Hoppas att 2019 ändrar sig till att hjältar är viktiga, och får den respekt dom verkligen förtjänar.
  Ps lovade förra helgen att åka naken på en cross genom byn i sommar endast iförd min handduk med en ko på som Cape, Hm det var nog inte genomtänkt direkt.
  Men en hjälte håller vad han lovar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.