Högerpropagandan är mäktig och mycket farlig

Patrik Engellau

Jag känner mig ganska vanlig i bemärkelsen att jag har ungefär samma värderingar som en majoritet av svenska folket. Jag skulle tro att en tredjedel av befolkningen är PK-ister och resten, där jag ingår, är medelklassare med mer eller mindre välutvecklat sunt förnuft. Partitillhörigheten spelar inte så stor roll.

Men PK-isterna har nästan total kontroll över produktionen och distributionen av idéer och åsikter i landet. Vi medelklassare har inga tidningar, inga radio- och TV-kanaler, inga forskningsinstitut och inga myndigheter. Vi har inga skolor och universitet och i stort sett inget inflytande över politiken. Vi kan, som jag, bjäbba lite i sociala medier men vårt inflytande över nationens tankevärld är, utom i privata sammanhang som inte kan kontrolleras, praktiskt taget försumbart.

Ibland har jag undrat över vad detta betyder i kronor. Hur mycket lägger PK-isterna, med staten i spetsen, årligen ned på sin idéverksamhet och hur mycket lägger vi medelklassare ned på vår idéverksamhet (eller tankesmideri eller propaganda eller vad du väljer att kalla det). Men jag har aldrig fått ändan ur vagnen för att göra en sådan undersökning.

Döm om min tillfredsställelse när jag upptäckte att organisationen Arena Opinion i samarbete med – vilket troligen betyder med pengar från – LO gjort kanske inte hela jobbet, men i varje fall tagit ett första viktigt steg. Det redovisas i forskningsrapporten Pengarna bakom samhällspolitiken. En granskning av finanserna bakom svenska tankesmedjor. Den poäng som slås in är att ”högerns” tankesmedjor får 20 gånger mer i bidrag än ”vänsterns” tankesmedjor, närmare bestämt 200 miljoner kronor om året mot 20.

Nu ska jag inte hålla på med petitesser om att höger och vänster inte är några bra politiska begrepp. De kan duga som grovt tillyxade närmrevärden och då betyder höger sådana som tänker som medelklassen och vänster sådana som tänker som PK-isterna. Jag ska inte heller slösa tid på att bemöta alla sakfel i beskrivningen av ”högertankesmedjan” Stiftelsen Den Nya Välfärden där jag är ordförande. På det hela taget har rapportförfattaren Sverker Lindström gjort ett bra arbete.

Bara så att du ska känna igen dig i geografin kan jag nämna att de omnämnda högersmedjorna är 22 stycken. Där finns sådana som SNS, Ratio, Timbro, Institutet för Näringslivsforskning och Axess. Bland de tretton vänstersmedjorna finns Katalys och Seglora smedja.

Nu ska jag säga en sak som rapporten underlåter att påpeka. Det är att de 22 medelklasstänkande tankesmedjorna är i stort sett allt medelklassen har när det gäller produktion och spridning av idéer. Det finns inget mer än detta i hela Sverige. Medelklassen lägger ned totalt 200 miljoner kronor om året på sitt intellektuella självförsvar.

Mot detta ska ställas hela den industri av tankeproducerande organisationer som PK-isterna kan mobilisera. De tretton vänstersmedjorna som rapporten redovisar är bara en droppe i det havet.
Man får inte bli förvirrad av det fina ordet tankesmedja. Egentligen betyder det bara en grupp hyggligt skrivkunniga och för det mesta ideologiskt anfäktade personer som ägnar dagarna åt att hitta på nya sätt att upptäcka det de redan visste och därför kunna glädjas åt hur skarpsinnigt de hade tänkt redan från början. Det kan lika gärna vara Sveriges Radio eller Sveriges Television eller Skolinspektionen eller Socialstyrelsen eller Försäkringskassan eller Dagens Nyheters kulturredaktion som Timbro och Centrum för rättvisa även om dessa ideologiproducenter använder lite olika metoder och teknisk utrustning.

Min poäng är att medelklassen totalt lägger ned 200 miljoner på strukturerad tankeverksamhet medan PK-isterna satsar miljarders miljarder på att vässa sitt budskap. Bara de statsägda media får över sju miljarder kronor om året. Denna lilla avdelning av den PK-istiska åsiktsmaskinen gör alltså av med 35 gånger så mycket pengar som medelklassen satsar totalt. Har du tänkt på Allmänna arvsfonden? Den satsar nästan 600 miljoner på nästan uteslutande garanterat politiskt korrekta projekt. Skolverket, den myndighet som specialiserat sig på att utveckla och tolka Värdegrunden, har en budget på en och en halv miljard kronor. Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd satsar 1,6 miljoner kronor om året på ideella föreningar, till exempel Husby somaliska kulturcenter. Rinkeby-Kista har nästan 50 000 invånare. Det betyder 320 miljoner till ideella föreningar totalt i Sveriges kommuner om alla satsar lika mycket. Kanske hälften idrott och hälften multikultur. Jämställdhetsmyndigheten fick 126 miljoner för sitt första verksamhetsår innan den hunnit bli varm i kläderna. Lägg därtill Svenska kyrkan, Dagens Nyheter, kulturdepartementens bidrag till politiskt korrekta dansgrupper, de statliga muséerna, de övriga myndigheterna. Pust.

Till medelklassens idéutveckling tillförs det, skulle jag förmoda, inte en krona av statens och kommunernas pengar.

72 reaktioner på ”Högerpropagandan är mäktig och mycket farlig

 1. A skriver:

  Utmärkt P.E, hur får vi dem att spendera ännu mer? Själv står jag gärna med en stencileringsapparat under en gran, glad i hågen, frenetiskt vevande. 🙂

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • Jens skriver:

   
Vid varje terroristattack ser den palestinska myndigheten till att försörja terroristerna och deras familjer. Det här ekonomiska bidraget anses av många kritiker locka fler till att begå brott för att sedan kunna motta livstidsförsörjning åt sin familj.

   Under 2017, betalade den palestinska myndigheten ut 550 miljoner shekel (ca 1,5 miljarder kronor) till nuvarande och frigivna fångar.
   Familjer till döda eller skadade terrorister fick samtidigt 687 miljoner shekel (ca 1,9 miljarder kronor). Tillsammans utgör dessa belopp hela sju procent av den palestinska myndighetens budget som till stor del finansieras med biståndspengar.

   Värt att poängtera i sammanhanget är att Sverige bistår den palestinska myndigheten med över 800 miljoner skattekronor per år. År 2017 överförde Sverige ännu mer, 974 miljoner skattekronor, till Palestina – bland annat 60 miljoner extra som inte använts i ett annat biståndsland.

   Vi skattebetalare finansierar alltså indirekt terroristdåd i Israel Läs mer på Samnytt.

   Gillad av 7 personer

 2. rationellaapan skriver:

  Patrik har helt rätt. Vi i medelklassen stöttar med våra skattemedel en väldigt stor del av det offentliga Sverige. Till det offentliga Sverige hör numera att stödja den stora invandringen av ‘flyktingar’. Det stora problemet är att kanske bara 50 % är riktiga flyktingar medan resten är ekonomiska opportunister. Rutinerna för att kontrollera detta är undermåliga. Ett kanske ännu större problem är som Patrik nämner i en tidigare artikel: ‘Var är orkestern’. Dvs för en lyckad integration fordras i stort sett alltid att Svenskar engagerar sig. De Svenskarna som vill engagera sig saknas dock. Det finns ingen ‘orkester’. I detta läge så har den nytillträdda regeringen sagt att de ska släppa in ännu fler. Främst anhöriga där försörjningskravet tas bort.
  Enligt mig leder detta till närmast katastrof för Sverige. Relationen mellan de som arbetar och betalar skatt och en väldigt stor mängd icke jobbande invandrare blir ohållbar.
  På något sätt måste detta stoppas. Jag frågar mig hur ?

  Gillad av 9 personer

  • Carburetor skriver:

   50%?!

   Glöm det, testa 5%, om ens det. Sverige har ingen gräns mot någon krigshärd, asyl ska sökas i första säkra land enligt Lissabon-fördraget, att så många ändå letar sig till Sverige säger mig att de flyttar TILL något snarare än flyr FRÅN något.

   Gillad av 13 personer

 3. brrr skriver:

  Dessutom propagerar väl merparten av dedär ”högersmedjorna” för globalism? Alltså samma som ”vänstersmedjorna”, bara med lite olika målintressen, men i stort sett samma metoder: massmigration.
  Sätt ihop en ”vänstersmedja” med t.ex. Göran Adamsson, Malcom Kyeyune, Lars Trädgårdh, Joakim Andersen och liknande, och ge dem samma resurser och genomslag som Arena och deras kompisar, så vore vi ett myrsteg närmre allas lika värde.

  Gillad av 3 personer

 4. Lars skriver:

  Medelklassens tankesmedjor! Nu får du ge dig Patrik, det är vanligen näringslivet som betalar så det är näringslivets tankesmedjor. Och att medelklassen är höger! Nu får de verkligen ge dig.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Follow the Money. Landets alla nyliberala ekonomiutbildningar, denna orgie i ideologiskt PK, är ju höger! Så finansvärlden och finansdepartement, partier, Timbro etc är ju höger. Hur mycket pengar går dit Patrik?

   Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Och varför skulle inte näringslivet få ha en röst i debatten? Det är de som betalar hela kalaset med riktiga pengar. Endast en vrålkommunist skulle lansera tanken på att förbjuda yttranden från de som får samhället att fungera, till motsats från alla som nu gör allt för att bryta ner och avveckla Sverige som en modern välfärdsnation, illustrerad med alltmer befängda naiva påståenden som inte är värda mer än en fis i rymden.

   Gillad av 7 personer

   • brrr skriver:

    Jag tycker det är en enorm skillnad på riktigt näringsliv vs bank- och finansmaffian. Vad de senare håller på med kan knappast kallas ”riktiga pengar” och det är främst dessa som Svenskt Näringsliv företräder.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Jan Andersson, inte fan har jag sagt något om att förbjuda, men jag har sagt något annat till dig som inte går in i din skalle att näringsliv och offentlig tjänsteproduktion båda ger bidrag, det är inte näringslivet som betalar, men utan näringsliv ingen export och all produktion passar inte i offentlig respektive privat regi. Är det inte dags för dig att försöka förstå det eftersom det har så stor betydelse för din syn på världen?

    Gilla

  • Istappar många ibland, i skägget på danske mand, jakar i snö travar fram, nu horisontens långa rand, vad nu? Blixtar på sabelns klinga, är det Tor, åskans mand, nej! Gnista tänder svart pulver i band, Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

   Jag studsade också över detta. Det är som du säger och näringslivet är de värsta förrädarna, de är globalist-pkister så de är på samma sida som vänster-pkisterna. Så vad jag kan förstå så är också de 200 miljonerna på pk-ismens sida. Hade vi haft de 200 miljonerna så hade vi haft vårt svenska FOX news, men var syns det till? Nej Patrik har allt fel här, jag har inte sett ett enda alster från någon av dessa ”tanke”smedjor som inte varit pk. Var det inte Timbro som uppfann undret i Sandviken?

   Gillad av 9 personer

   • Jak skriver:

    Ja det kan hända, men var syns deras alster i debatten då? Jag förnimmer ingen kraft i svensk samhällsdebatt med den udd DGS har där både VIK, pk och islam och klimat problematiseras som har 200 miljoner bakom sig, men jag kan ta fel, jag läser inte allt.

    Gillad av 2 personer

   • Jak skriver:

    Från Timbro:

    ”Välkommen till Timbro. Vi arbetar för öppna samhällen, fria marknader och mer personlig frihet. Vi tycker att människor ska ha möjlighet att utforma sitt liv efter eget huvud och att valfrihet är viktigare än ekonomisk jämlikhet.”

    Från en av Timbros Eli Göndörs artiklar om integration:

    ”Hur Sverige kommer att förändras är det ingen som vet, och inget säger att det blir en förändring till det sämre. Men om förutsättningarna för konflikter och oönskade normförskjutningar ska begränsas bör lagen från 1975 förändras och någon form av medborgarskapskrav införas med utgångspunkt i språkkunskaper.

    Ty det kan aldrig vara invandrares fel att de inte ges möjligheten till att göra rätt. ”

    Detta är ju ungefär vad Alice Teodorescu eller Expressens ledarsida skriver, ständigt dessa ord, öppenhet och integration, och … Språktest. Sedan är det aldrig invandrarens fel.. Allvarligt, det är ju som ett dåligt skämt. Det faller inte folk in att vissa kanske helt enkelt inte vill ha islam i sitt land, som det var förr, att man inte vill ha det som i muslimska länder? Det är ju bara ett exempel men jag tycker verkligen inte det imponerar, det är ju rent barnsliga utopiska förhoppningar som duckar för att vi mycket snart har våldsamma öppna konflikter i Sverige. Så visst finns det en spännvidd mellan några av oss som kommenterar och de som skriver DGS-inlägg men nog uppfattar jag att att vi är förbi att drömma om integration medelst språktest och liknande. De flesta här verkar inse att invandringstopp och återvandring är påkrävet.

    Jag skall se vad jag mer kan finna.

    Gillad av 4 personer

   • Jak skriver:

    Ratio hade jag aldrig hört talas om, de fokuserade på näringslivsutveckling och forskning och gräver man lite så finner man:

    ”I sin forskning har Patrick Joyce jämfört hur systemet för att ta emot och etablera flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga på arbetsmarknaden ser ut i Sverige och Tyskland och vilka erfarenheter båda länder har.”

    Så återigen så är det bara ekonomiska argument, och man använder ordet ”flyktingar” när vi alla vet att det rör kanske 3% av de som kommer. Återigen, jag, och många med mig, vill helt enkelt inte ha dess kulturer här, vare sig de bidrar ekonomiskt eller inte.
    Det är inte invandrarnas skattekvot som gör att jag överväger att emigrera med mina barn.

    Gillad av 3 personer

   • Jak skriver:

    Mina stickprov får mig att konkludera att dessa så kallade icke-pk smedjor endast hade två fokus, det egna självhävdelsebehovet och att stödja de övre skikten i näringslivet, ungefär som den falang inom republikanerna som var never-Trumpers, de är helt enkelt för fina, de är never-SD och är därmed en del av problemet, inte lösningen, de är en del av de skyldiga. De är för fina för att säga saker som de är, rakt ut, som en Tucker Carlson exempelvis, eller Victor Davis Hanson, eller Ben Shapiro, eller Dinesh D’Souza. Jag känner ingen samhörighet alls med detta typiskt svenska anslag som är både fegt och felaktigt.

    Så jag tror du får läsa dina inlägg igen Patrik, jag tror inte DGS platsar hos dessa smedjor, kanske du står mentalt med en fot kvar i det gamla?

    Gillad av 1 person

   • Linden skriver:

    Jak
    Bra gräv.
    Som resulterade i förväntat resultat.
    Av någon anledning nämns aldrig Nya Tider här på DGS?
    Har prenumeration sedan några år och är mycket nöjd.
    Bra skribenter som ofta tar upp frågor som är tabubelagda i PK medierna och det viktigaste av allt de skriver SANNINGEN.
    Rekommenderas starkt.

    Gillad av 3 personer

   • brrr skriver:

    Instämmer, bra gräv, mycket bra snabbillustration av vad dessa organisationer förordar. De skär guld på denna massmigration, både direkt och indirekt, klart de är förtjusta.

    Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Lars, det är du som får ge dig! Vi talar om idé . och propaganda produktion här. Vad kunde vara mer effektivt än det medium som ses av 10 miljoner invånare varje dag?

   Gilla

   • Lars skriver:

    Du menar Bonnierspressen, du tror väl inte hela befolkningen ser på SVT? Kanske 30 %. Dumheter Olle, jag invänder mot artikeln, mot vad Patrik skriver om att medelklassen företräds av näringslivets tankesmedjor. För mycket whiskey i Thailand?

    Förvisso är Patrik nyliberal och företräder en av näringslivets tankesmedjor och det är ju intressant att han i sina angrepp på det välfärdsindustriella komplexet helt gör sig till talesman för nyliberalismen och har fel i sak, för välfärdsstaten är bara en del av de offentliga utgifterna, kanske 40 % (26 % skattekvot mot BNP kontra 44 %).

    Jag har hela tiden invänt mot dessa saker, för Patrik försöker kapa frågan om migration i ett angrepp på välfärdsstaten.

    Gilla

 5. Alexander Zetterberg skriver:

  Är det inte märkligt hur utvecklingen bara drivits i en och samma riktning de senaste 400 åren. Våra samhällen i Väst har blivit alltmer sekulariserade och samtidigt mer vänster, med reformer i progressiv riktning och en oförtröttlig utbyggnad av välfärdsstaten. Det har aldrig förekommit någon riktig back-lash, riktningen har hela tiden varit den samma i alla västerländska länder.

  Redan för trettio år sedan var vi många som anade att detta bara kunde sluta på ett sätt, med en finansiell kollaps och vår civilisations undergång. Men, 2002 var jag på en konferens i New Orleans och lyssnade på Ray Kurzweil som talade om teknologins exponentiella utvecklingstakt och den singularitet som ligger framför oss. Efter denna intelligensexplosion, menade Kurzweil, kommer teknologin ta över helt, och det är svårt att se hur mänskligheten som vi känner den skulle kunna överleva.

  Det är där vi befinner oss idag, i en kapplöpning mellan det välfärdsindustriella komplexets resa mot en kollaps av vår västerländska civilisation, och teknologins hissnande snabba färd mot globalisering, singularitet och mänsklighetens underordnande, alternativt utplånande (fortsättning följer).

  Gillad av 1 person

  • Alexander Zetterberg skriver:

   (fortsättning): De senaste åren har globalismen börjat stöta på motstånd i form av ett uppvaknande bland vanligt folk. Donald Trump, Brexit-omröstningen och nationalistiska partier som Sverigedemokraterna är välkomna tecken på att globalismen kanske går att stoppa.
   Men vad innebär det, jo en uppbromsning av hetsen mot globalism och teknologisk singularitet. Jag har blivit alltmer övertygad om att långt innan vi infört medborgarlön – och låtit artificiell generell intelligens och robotar ta över mänskligt arbete och beslutsfattande – kommer den totala finansiella kollapsen. Endast ett mirakel kan rädda oss från en ny ”Dark Age”!

   Igår stötte jag på en fantastisk sammanfattning av bloggaren Mencius Moldbugs tankar (en tänkare jag aldrig hört talas om tidigare). Insiktsfulla synpunkter kring varför vänstern alltid vinner, varför vänstern ständigt är ”på rätt sida om historien”. Moldbugs slutsatser om kapplöpningen mellan teknologiutvecklingen mot singularitet och välfärdsstatens förstörande av vår västerländska civilisation, liknar de jag kommit fram till. Presentationen innehåller så mycket bra förklarande information – flera saker som jag inte tänkt på tidigare – att Patrik Engellau och alla ni andra bara måste se den: https://www.youtube.com/watch?v=p6LUjUbikkk

   Gillad av 1 person

   • Jan Andersson skriver:

    Hög intelligens kräver livlig fantasi, men när fantasin tar över så börjar problemen för alla enklare individer som har svårt att skilja på det ena och det andra. Jag har träffat en del företagsledare som till slut fått ledas ut bakvägen för att bara hälften av vad de säger har haft någon relevans i verkligheten.

    Bekymra dig inte över robotiseringen, den används bara för att eliminera själsdödande och farliga tempojobb i löpandebandsproduktion.

    Bekymra dig för elförsörjningen, vi har nu kalla fakta på bordet att vindkraften är meningslös, 1.1 procent av elproduktionen globalt.

    Bekymra dig därför också för elbilspropagandan, det finns inte elkraft till särskilt många elbilar och de är mycket opraktiska i användning.

    Bekymra dig för det svenska jordbruket som enligt vissa intelligenta tyckare skall avvecklas.

    Bekymra dig för den nya klassningen av svensk skogsmark som gör den ekonomiskt värdelös och kommer att skapa stora svårigheter för den lönsamma skogsindustrin, trots att vi har mer skog är någonsin.

    Bekymra dig för klimatnnojan och vad som får människor att se spöken mitt på ljusa dagen.

    Bekymra dig för invandringen och att vi redan har mer än tillräckligt med människor som, om de samordnas av en ledare, kan sabotera hela Sveriges samhällsapparat och näringsliv på en vecka och se till att förändringen är permanent. Samt att många uttråkade oföretagsamma obetänksamma äktsvenskar kommer att jubla de första dagarna.

    Innan vi ser möjligheterna måste vi se och identifiera och kvantifiera svårigheterna. Det sista har vi oändligt svårt för, om det fladdrar förbi en utopisk drömscen.

    Gillad av 9 personer

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Jan Andersson: Det finns mycket att bekymra sig över och du tar upp viktiga ämnen. Men ofta är det svårt att se vilka de sammantagna effekterna blir av olika förslag och utvecklingstrender. Vad är det för krafter som står bakom, vad är det som driver utvecklingen och vart leder det i slutändan.

    Mitt fokus är det stora perspektivet, och det går fort nu. Se gärna Youtube-presentationen, jag lärde mig en hel del, kanske finner även du något av värde!?

    Gilla

   • Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

    Jag är igenom 27 minuter.. Jag tycker det är uselt, kategorierna som han bygger på är ju helt felaktiga och bygger på en förljugen vänsterhistorieskrivning. Om du konkret beskriver vad du tyckte var bra så skal jag konkret bemöta det jag tyckte var felaktigt.Det tar för mycket plats att schavottera hela videon.

    Gillad av 2 personer

   • Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

    Jag lyssande på hela eftersom jag har för mig att det var du som tipsade mig om både Jordan Peterson och Dinesh D’Souza men detta var ju lågkvalitativt dravel som byggde ett luftslott på helt felaktig grund. För mig framstod det som en totalitär vänsterperson som låtsades vara konservativ.

    Gillad av 2 personer

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Tors eld: Om du tyckte det var en vänsterbeskrivning har du inte lyssnat särskilt väl. Men du uppskattade Jordan Peterson och Dinesh D´souza, och två av tre är inte så illa.

    Gilla

   • Jak skriver:

    Jag vet att det framställdes som att inte vara vänster, men till sist så tittade bockfoten fram anade jag. Jag klev av redan vid historieskrivningen, att allt rör sig åt vänster, det är ju bara för att vänstern alltid ljuger och tar äran för sådant som går bra och döljer annat. Ta slaveriet, det var vänstern, demokraterna, som var slavpartiet, och de är så än idag, det är vänster som vill hålla dem nere, som ett exempel. En annan lögn var att vänstern är för frihet och inte så mycket regler, ungefär som i Socjet och Kina då.

    Gillad av 2 personer

   • Jak skriver:

    Det var ju direkt komiskt att höra att vänstern alltid fann sig på rätt sida av historien, istället så förstör de och mördar de så många de kan tills det inte går mer, sedan måste andra krafter reda ut skiten, sedan börjar de igen. Endast någon som innerst inne är vänster kan tro på sådant. Ta nazismen, som ju var vänster. Till och med teknologisk utveckling försökte de låtsas var vänster.

    Gillad av 3 personer

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Lite ledsamt att så få uppskattade mitt inlägg, och det fåtal som sett Youtubepresentationen där Mencius Moldbugs tankar sammanfattas förefaller ha missförstått det (någon uppfattade Mencius Moldbug som vänster, helt obegripligt för mig).

    Moldbugs budskap ligger helt i linje Patrik Engellaus diskussioner om det välfärdsindustriella komplexet, men ger en del djupare förklaringar till varför detta komplex är så oerhört svårt att besegra.

    Först när vi i grunden förstår ett problem har vi förutsättningar att göra något åt det!

    Gilla

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Det framgår inte vem personen bakom Youtube-kanalen ”The Distributist” är, dvs vem som gjorde den sammanfattning av Mencius Moldbugs arbeten jag länkade till i min inledande kommentar.

    Men Paul Vanderklay, en Calvinistisk pastor från Sacramento, har samtalat med ”The Distributist” och i denna Youtube-uppladdning refererar Vanderklay till ”The Distributist” som en konservativ katolik.

    Knappast vänster således: https://www.youtube.com/watch?v=6erb4WY8xxs

    Gilla

 6. svenne skriver:

  ”Min poäng är att medelklassen totalt lägger ned 200 miljoner på strukturerad tankeverksamhet medan PK-isterna satsar miljarders miljarder på att vässa sitt budskap. Bara de statsägda media får över sju miljarder kronor om året.”

  Hur många ”miljarders miljarder” PK-isterna än lägger ner på att föra fram sina ”sanningar” så blir dessa inte förankrade hos ”vanligt folk” förrän de har fått gått igenom en eklut – och bestått provet – genom att i en öppen diskussion/debatt ha försvarats mot krassa synpunkter från verkliga experter av motsatt uppfattning.

  Exempel på detta är att Johan Rockström skulle försvara sina klimatteorier i en diskussion med Lennart Bengtsson, att någon företrädare hos Migrationsverket konfronteras med Merit Wager, att Morgan Johansson försvarar sina åsikter angående invandrarvolymer i en diskussion med Gunnar Sandelin samt en diskussion angående islamism mellan Mattias Gardell och Gunnar Sandelin.

  Resultatet av dessa meningsutbyten är givetvis förutsägbart och därför är dessa tabubelagda att framföras i media. PK-isternas idoler håller inte måttet och detta omöjliggör chansen att ”vässa budskapet” så att det blir trovärdigt, och detta kan inte kompenseras genom ett stort antal tilldelade miljarder.

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Då lärda företrädare för Islam möter den västerländska vetenskapen finner de omgående att logiska, empiriska och vetenskapliga argument och slutledningar är felaktiga eftersom resultatet av dessa går emot de Islamska lärorna.
   Själva faktum att vi med logiska och vetenskapliga metoder ifrågasätter Islamska urkunder bevisar hur fel västerlandet har då vi argumenterar med dessa som grund.
   Med så skild syn på verkligheten blir varje form av debatt eller åsiktsutbyte meningslös.
   Muslimen VET att han har rätt eftersom hans religion säger att han har rätt.
   Exakt samma sak gäller för PK-folket, de VET att de har rätt och vi fel.
   Våra försök till debatt och demokrati ses av dem som bevis på vår ondska eftersom vi ifrågasätter deras tro, mål och medel.
   PK och Islam går i detta skede av avdemokratiseringen hand i hand.

   Gillad av 6 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  Ett nyttigt perspektiv. Och den ständiga frågan, Vad kan vi medelklassare göra för att öka och sprida medvetenheten om att vi måste försvara vår frihet och demokrati? Prata lite politik med alla vid alla tillfällen, skriva lite mer till olika sajter, skriva och sprida texter på sociala media, anonymt eller inte, vara med och crowfunda opinionsbildare som skriver eller rentav gör något praktiskt, skriva till lokaltidningar och lokalpolitiker och rikspolitiker, engagera oss i något politiskt parti, väsnas i Almedalen, börja bära åsiktsknappar på jackkragen, starta alternativa föreningar för oss själva eller för barn/ungdom/äldre, göra filmer på Youtube á la Stefan Sauk….? Vara mer aktiva helt enkelt?
  Kanske också samtidigt vara mer passiva t ex gå ur svenska kyrkan, (man kan delta ändå i kyrkans aktiviteter), gå ur facket, sluta prenumerera och klicka på statsbidragsmedia, sluta titta på SVT och tv4 (inte svårt), bojkotta allt som är möjligt att bojkotta och som är PK. Vi kan inte skattestrejka tyvärr och vi är bekväma och blyga så några Gulavästar-aktioner kommer inte att ske. Men högern gick en gång ut på gator och torg för att stoppa löntagarfonderna. Att stoppa invandringen/islamiseringen och globalistfascismen borde vara ännu mer angeläget. Eller är det så att man allmänt bara förstår när det handlar om pengar direkt? I så fall måste vi försöka nå ut med mer siffror och bevis för vilket ekonomiskt slukhål invandring och globalism/klimatalarmism är och att vi faktiskt redan ligger på botten inom EUområdet vad gäller ekonomisk utveckling. Bör vi ägna oss mer åt penningaspekten fast hotet mot vår frihet och vår kultur och sociala trygghet är det värsta??

  Gillad av 9 personer

 8. christianpalme skriver:

  Presstödet går huvudsakligen till PK-isternas medier (dit jag förutom ledarsidan, även räknar Svenska Dagbladet). Göran Greiders tidning Dala-Demokraten får 13 miljoner om året i presstöd, vilket i praktiken bara är ett stöd till Greiders ledarsida, eftersom resten av tidningen är en edition av Falu-Kuriren. Även DN får presstöd i form av distributionsstöd och momsrabatt.

  Gillad av 7 personer

 9. Istappar många ibland, i skägget på danske mand, jakar i snö travar fram, nu horisontens långa rand, vad nu? Blixtar på sabelns klinga, är det Tor, åskans mand, nej! Gnista tänder svart pulver i band, Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

  En bra poäng, det krävs pengar, hade Trump vunnit utan FOX? Troligen inte. Åtminstone en kanal där ett konkurrerande perspektiv förs fram finns i USA, och eftersom de andra är rena ljugmedia i allmänhet så är det ju ganska lätt att göra sanningen till sin, som Tucker Carlson, det är säljande om man väl har sanningen som främsta argument. Tänk om man i Sovjet plötsligt fick starta en tidning vid sidan av Pravda med samma spridning men där perspektivet var sanningen? Vilken storsäljare, exklusivt reportage från Gulag, fångarna staplar sina ihjäfrusna medfångar stående till våren kommer! Extra extra, kanalgrävningen för hand om vintern har gått framåt med 7 meter och 645 döda fångar! På samma sätt hade det varit i Sverige, tänk er reportage från våra värsta fängelser, med bild och allt, från avdelningar med våldtäktsmän i långa banor? Eller kanske lite hemma hos reportage i Rosengård, där muslimska familjer fått berätta vad de anser om hur världen är och skall vara? Kanske lite undersökande reportage om könsstympning, eller om hur läkare utan gränser uppmuntrar till drunkningsdöd? Kanske en klimatsektion där CO2 korrekt beskrivs som livets gas? Möjligheterna är oändliga.

  Medel finns för att starta ett konkurrerande mediehus, medelklassen har råd att avstå från några tusen om året, och hur intressant hade det inte varit bara med kritiska reportage, tänk er utfrågningar där pk-ister som Lööf Lampskärm eller Löfven inte stryks medhårs! Det hade ju varit sensationellt underhållande. Bara kejsarrövar överallt. Ett problem är att det verkar som man måste ha någon sorts pk-licens för att få bedriva journalistik, man kommer ihåg webbsidan som lade ut alla dömda på nätet, endast journalister har idag tillgång till detta vad jag kan förstå, och förutsägbart så har vi ingen som undersöker det. Så ”journalister” behövs men det kan väl ordnas fram?

  Gillad av 6 personer

  • Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

   Se dock min poäng under Lars ovan, hade vi haft de 200 miljonerna på vår sida så hade vi haft ett svenskt FOX news idag. Det har vi inte, men annars bra artikel.

   Gillad av 2 personer

  • brrr skriver:

   ”…våra värsta fängelser, med bild och allt, från avdelningar med våldtäktsmän i långa banor…”

   Men snälla Istappen! Våldtäktsmännen sitter ju sannerligen inte i fängelse, det vet du ju.
   Drabbades du av tillfällig formsvacka?

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Föreningen för Medborgarjournalistik med sajten Lästips är ett embryo till det du talar om. där finns ett antal personer som anstränger sig för att samordna resurserna för fria medier så att de kan verka mer effektivt.

   En sak som är återkommande när man lyssnar på konservativa kanaler på YouTube som SGT Report, Crowdsource the Truth, David Janda och mpnga många fler är att de får höra från YouTube att de blir ”avmonetariserade”; vilket innebär att annonsörer som söker sig ut via YouTube inte använder deras kanaler och de får svårt att finansieras sig den vägen.

   YouTubes åtgärd är uppenbarligen politisk. En uppgift för en media plattform bör därför vara att också bli en kanal mellan annonsörer och fria medier.

   Ja, så kan man också jobba.

   Gilla

 10. brrr skriver:

  Engellau nämner Arvsfonden, och då vill jag påminna om att de inte bara låter ymnigt pengaregn falla över mångkulturen, utan att de också AKTIVT letar efter dödsbon med stora tillgångar, men där testamenten eller arvsrätt inte är glasklara. De gör då anspråk på dessa arv och driver med sina förfarna jurister rättssak mot arvingarna. Så ni som har tillgångar, se till att alla papper är iordning och absolut vattentäta!
  Åtminstone bloggen Fnordspotting och tidningen Nya Tider har skrivit en del om detta spyframkallande beteende från Arvsfondens sida.

  Gillad av 8 personer

 11. Steven Jörsäter skriver:

  Bra men du är för försiktig. Nästan alla av dessa ”högersmedjor” är väl snarast ”mittensmedjor”. Hur många vågar öppet peka ut invandringen som vårt största samhällsproblem? Jag känner bara till en, DNV (genom DGS).

  Du bagatelliserar partitillhörighet. Alla riksdagspartierna är helt PK infiltrerade utom ett. Och detta mobbas brutalt för just detta.Jag vill påstå att det är omöjligt att inte vara PK om man sympatiserar med något av 7-klöverns partier.

  Slutligen glömde du elefanten i rummmet bland propagandacentralerna. SIDA och övriga ”hjälporganisationer” som delar på den nätta summan 50 miljarder. I en rent otäck artikel i gårdagens DN berättar Peter Eriksson storvulet om planerna.

  https://www.dn.se/nyheter/politik/demokratin-i-europa-blir-tyngdpunkt-for-regeringens-bistand/

  ”Demokratin i Europa blir tyngdpunkt för regeringens bistånd” heter det. Därmed har han hittat ett lysande sätt att stödja partibröder i hela världsdelen. För hur många högerpartier kommer att få pengar när man ska stödja ”medier och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter”, yttrandefrihetsfrågor”, ”klimat”, ”biologisk mångfald” och ”feministisk utrikespolitik”. Noll, antagligen. Ren politisk propaganda i enorma proportioner för våra skattepengar. SIDA och övriga riktar sig förstås mot utlandet men en hel del av detta studsar säkert också tillbaka internt. Och med 50 miljarder kan man få mycket studs!

  Läskigt!

  Gillad av 8 personer

 12. Nils Dacke skriver:

  Det räcker att kika på SVT eller TV4 i fem minuter så har du fått propaganda så det räcker hela dagen från PK-sekten. Så länge som PK-sekten styr och kontrollerar media så kommer de fortsätta att vräka ut sin uppfostringspropaganda och nomenklaturans åsikter helt i enlighet med hur det funkade i nazismens Tyskland och kommunismens Sovjet samt Östeuropa. Nomenklaturan är fullt nöjda med att det sovande folket fortsätter att titta på förnedringsprogram och käkar Tacos.

  Gillad av 5 personer

  • Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

   Ja tyvärr står jag inte ut i fem minuter och har en tonårsdotter som slukar Mellon osv, råttfångaren från Hameln, det är vad alla dessa smilande människor med mikrofon i handen är. Jag har dock märkt att mina barn använder ett nytt skällsord som gläder mig i lönndom. Kan ej skrivas här.

   Gillad av 2 personer

 13. Aurora skriver:

  Uppmanar alla som inte har naturliga arvingar att i god tid se till att upprätta testamente till förmån någon person eller organisation som man sympatiserar med. Utan testamente tar Allmänna Arvsfonden pengarna. Dina pengar som de använder t.o.m till grupper som understöder religiös extremism och islamism. Dessutom har de pengar att med hjälp av en juristkår jaga stackars människors pengar så snart de som bandhundar luktar sig rill någon, som de kan hävda, oriktighet i t.o.m ett upprättat testamente. Varna alla som ni känner.

  Gillad av 4 personer

 14. Aurora skriver:

  Uppmanar alla som inte har naturliga arvingar att i god tid se till att upprätta testamente till förmån någon person eller organisation som man sympatiserar med. Utan testamente tar Allmänna Arvsfonden pengarna. Dina pengar som de använder t.o.m till grupper som understöder religiös extremism och islamism. Dessutom har de pengar att med hjälp av en juristkår jaga stackars människors pengar så snart de som bandhundar luktar sig rill någon, som de kan hävda, oriktighet i t.o.m ett upprättat testamente. Varna alla som ni känner.

  Gillad av 2 personer

 15. Hovs_klipphällar skriver:

  Och inte bara det, utan dessutom sitter det rabiata vänsteraktivister på akademiska tjänster, de finansieras alltså av VÅRA skattepengar.

  Individer som Mattias Gardell och Tobias Hübinette har fria händer att på arbetstid ägna sig åt att sprida sina motbjudande åsikter till naiva studenter.

  Gillad av 4 personer

 16. Aha skriver:

  Av krönikan framgår att medelklassen behöver medel för att stärka sin opinion. Den stora utmaningen blir då att lyckas aktivera medelklassen.
  Skulle det räcka med att portalfigurer för Nya media frekvent fick vara i TV-studion och plädera för att medelklassens opinionsarbete behöver stärkas? Att de får prata om vad som behöver åtgärdas i Sverige. Om ja, hur får man TV att börja lyssna på portalfigur från Nya media? Skulle det räcka med att Nya media samordnade sig och gemensamt på sina bloggar drev olika frågor, såsom att få synas i TV? Att Nya media uppträde mer som en kraft.

  Om ja, varför samordnar sig inte Nya media? Varför provar man inte sin gemensamma kraft?

  Gillad av 2 personer

  • brrr skriver:

   Ja, särskilt nu då Public Service är helt och öppet skattefinansierat borde det gå att kräva medverkan för andra än globalistvurmare.
   Är det inte så att gåvor till välgörenhet är skattebefriade? Går det att starta en välgörenhetsstiftelse för svenska folket? Som kan finansiera dokumentärprogram för sändning i SVT.

   Gilla

 17. EH skriver:

  Under mina första 65 år kunde jag inte förstå hur tyskarna kunde acceptera hur det blev. Inte heller kunde jag förstå att häxprocesserna kunde ske. Varför sade de inte ifrån??
  Men man lär så länge man lever!
  Glad att jag är pensionär!

  Gillad av 1 person

 18. Sixten Johansson skriver:

  Debattörer talar ofta förbi varann för att de uppfattar en situation som symmetrisk, fast den är asymmetrisk. Patrik beskriver just en sådan asymmetri som pk-ister har svårt att se. Men han missar den fundamentala asymmetri som formar individerna och samhällena i väst:

  Skiljelinjen mellan fattiga och rika tecknar en evig, naturlig asymmetri. De resursrikaste eller mest kapabla strävar uppåt, blir rikare, resurser ärvs, de rika styr över de fattiga och skyddar sig, sin makt och sin rikedom med våldsapparaten. Så är det än i dag i Sverige, fast vårt vaneseende tycks visa något annat.

  När godsägaren, brukspatronen, fabrikören och andra i högre samhällsskikt investerade arbete och pengar, prestige och känslor, i fast egendom ”någonstans” levde de med ett samhällsansvar. Men i vår tid blev pengar det enda viktiga. Även boendet ger rikedom, inte hemortskänsla. De förmögna är nu varsomhelstare, för de vet att de kan sälja och flytta. De hyllar anonymiteten, sin hemlöshet, sin falska individualism, sin egoism. Varsomhelstare har inget land, struntar i att Sverige raseras, för de tjänar mera och den fina bostaden ökar i värde.

  Näringslivet och de förmögnare skikten, samhällets högerhalva, utgör det resursstarka, politiskt tystlåtna komplementet till vänsterhalvans babblande pk-ism och statsdyrkan. De enorma satsningarna på reklam och egopolering går hand i hand med både pk-ismen och de nationslösas hybris och Mammonkult. Med girigheten som sporre stickar de in psyket i vansinnesbubblan.

  Gillad av 4 personer

 19. Mikael Steinwall skriver:

  Sverige badar i pengar. Miljoner, miljarder strösslas bekymmerslöst åt alla håll. Det höga skattetrycket! Visst, annars hade Den Humanitära Stormakten kapsejsat för länge sen.

  Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   Det verkar vara så? Men pengarna räcker inte till pensionärer och polislöner. Men konstigt nog finns det obegränsade mängder av pengar till flyktingar utan flyktingskäl? Vem löser denna gåta?

   Gilla

 20. styggestig skriver:

  Bravo Patrik, så gör man en översiktskalkyl! Jag kan endast buga mig och tillägga att jag idag på SVT-text läste att Allmänna arvsfonden har fått in nära 100 miljoner kr sedan det beslutades att brandtåligt material som blir kvar efter en genomförd kremering måste återvinnas av Svenska kyrkan. Alltså kommer arvsfonden att få ännu större möjligheter att finansiera identitets- och genusforskning samt lämna bidrag till skabrösa islamistiska organisationer. I framtiden blir det alltså inte endast levande skattebetalare som får stå för denna finansiering. Även som avliden tvingas man alltså lämna bidrag till sådant som man inte vill, till fler av PK-isternas drömprojekt!

  Gilla

 21. olle reimers skriver:

  Delat på Facebook.

  Förmin egen del kan jag gott erkänna att jag inte hade tänkt på detta perspektiv tidigare men insåg genast att det är en bomb!

  Strålande, Patrik!

  Gilla

 22. fabricerad skriver:

  De tankesmedjor som, i denna text, medelklassens smedjor är inte medelklassens smedjor. Timbro m.fl. är beroende av att vara PK. Utöver detta måste även företagen vara PK. Det är som Hugo Boss som designade unifor er åt Hitler, man gör vad som krävs för att överleva. På samma vis är medelklassen mestadels PK också. Mest famtastiskt är hur ismer och ideologier växer fram, omfamnas, blir norm, ersätts av en ny, omfamnas, blir norm, ersätts av en ny o.s.v.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.