Högerpropagandan är mäktig och mycket farlig

Patrik Engellau

Jag känner mig ganska vanlig i bemärkelsen att jag har ungefär samma värderingar som en majoritet av svenska folket. Jag skulle tro att en tredjedel av befolkningen är PK-ister och resten, där jag ingår, är medelklassare med mer eller mindre välutvecklat sunt förnuft. Partitillhörigheten spelar inte så stor roll.

Men PK-isterna har nästan total kontroll över produktionen och distributionen av idéer och åsikter i landet. Vi medelklassare har inga tidningar, inga radio- och TV-kanaler, inga forskningsinstitut och inga myndigheter. Vi har inga skolor och universitet och i stort sett inget inflytande över politiken. Vi kan, som jag, bjäbba lite i sociala medier men vårt inflytande över nationens tankevärld är, utom i privata sammanhang som inte kan kontrolleras, praktiskt taget försumbart.

Ibland har jag undrat över vad detta betyder i kronor. Hur mycket lägger PK-isterna, med staten i spetsen, årligen ned på sin idéverksamhet och hur mycket lägger vi medelklassare ned på vår idéverksamhet (eller tankesmideri eller propaganda eller vad du väljer att kalla det). Men jag har aldrig fått ändan ur vagnen för att göra en sådan undersökning.

Döm om min tillfredsställelse när jag upptäckte att organisationen Arena Opinion i samarbete med – vilket troligen betyder med pengar från – LO gjort kanske inte hela jobbet, men i varje fall tagit ett första viktigt steg. Det redovisas i forskningsrapporten Pengarna bakom samhällspolitiken. En granskning av finanserna bakom svenska tankesmedjor. Den poäng som slås in är att ”högerns” tankesmedjor får 20 gånger mer i bidrag än ”vänsterns” tankesmedjor, närmare bestämt 200 miljoner kronor om året mot 20.

Nu ska jag inte hålla på med petitesser om att höger och vänster inte är några bra politiska begrepp. De kan duga som grovt tillyxade närmrevärden och då betyder höger sådana som tänker som medelklassen och vänster sådana som tänker som PK-isterna. Jag ska inte heller slösa tid på att bemöta alla sakfel i beskrivningen av ”högertankesmedjan” Stiftelsen Den Nya Välfärden där jag är ordförande. På det hela taget har rapportförfattaren Sverker Lindström gjort ett bra arbete.

Bara så att du ska känna igen dig i geografin kan jag nämna att de omnämnda högersmedjorna är 22 stycken. Där finns sådana som SNS, Ratio, Timbro, Institutet för Näringslivsforskning och Axess. Bland de tretton vänstersmedjorna finns Katalys och Seglora smedja.

Nu ska jag säga en sak som rapporten underlåter att påpeka. Det är att de 22 medelklasstänkande tankesmedjorna är i stort sett allt medelklassen har när det gäller produktion och spridning av idéer. Det finns inget mer än detta i hela Sverige. Medelklassen lägger ned totalt 200 miljoner kronor om året på sitt intellektuella självförsvar.

Mot detta ska ställas hela den industri av tankeproducerande organisationer som PK-isterna kan mobilisera. De tretton vänstersmedjorna som rapporten redovisar är bara en droppe i det havet.
Man får inte bli förvirrad av det fina ordet tankesmedja. Egentligen betyder det bara en grupp hyggligt skrivkunniga och för det mesta ideologiskt anfäktade personer som ägnar dagarna åt att hitta på nya sätt att upptäcka det de redan visste och därför kunna glädjas åt hur skarpsinnigt de hade tänkt redan från början. Det kan lika gärna vara Sveriges Radio eller Sveriges Television eller Skolinspektionen eller Socialstyrelsen eller Försäkringskassan eller Dagens Nyheters kulturredaktion som Timbro och Centrum för rättvisa även om dessa ideologiproducenter använder lite olika metoder och teknisk utrustning.

Min poäng är att medelklassen totalt lägger ned 200 miljoner på strukturerad tankeverksamhet medan PK-isterna satsar miljarders miljarder på att vässa sitt budskap. Bara de statsägda media får över sju miljarder kronor om året. Denna lilla avdelning av den PK-istiska åsiktsmaskinen gör alltså av med 35 gånger så mycket pengar som medelklassen satsar totalt. Har du tänkt på Allmänna arvsfonden? Den satsar nästan 600 miljoner på nästan uteslutande garanterat politiskt korrekta projekt. Skolverket, den myndighet som specialiserat sig på att utveckla och tolka Värdegrunden, har en budget på en och en halv miljard kronor. Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd satsar 1,6 miljoner kronor om året på ideella föreningar, till exempel Husby somaliska kulturcenter. Rinkeby-Kista har nästan 50 000 invånare. Det betyder 320 miljoner till ideella föreningar totalt i Sveriges kommuner om alla satsar lika mycket. Kanske hälften idrott och hälften multikultur. Jämställdhetsmyndigheten fick 126 miljoner för sitt första verksamhetsår innan den hunnit bli varm i kläderna. Lägg därtill Svenska kyrkan, Dagens Nyheter, kulturdepartementens bidrag till politiskt korrekta dansgrupper, de statliga muséerna, de övriga myndigheterna. Pust.

Till medelklassens idéutveckling tillförs det, skulle jag förmoda, inte en krona av statens och kommunernas pengar.