Liam Neeson och kollektiv vit skuld

Mohamed Omar

Skådespelaren Liam Neeson, en av mina favoriter för övrigt, anklagas för att vara rasist. I senaste filmen Cold pursuit spelar han en ensam man som tar till blodigt våld för att hämnas en oförrätt. I en intervju för brittiska Independent undrar journalisten var Neeson hittar rollens vrede. Då börjar Neeson prata om en gammal upplevelse.

Han berättar han att han ville döda en svart man som hämnd för en våldtäkt av en väninna:

Det finns något primitivt, gud förbjude att någon i din familj utsätts för våld av kriminella. Jag ska berätta en historia, den är sann.

Jag skäms för att säga det, men jag gjorde det i kanske en vecka. Jag gick runt på gatorna med en batong och hoppades att en ”svart jävel” skulle komma ut från nån pub och ge sig på mig – så att jag kunde döda honom.

Han var inte stolt över de känslor han en gång haft. Han skäms, säger han, för att han gjorde alla svarta till skyldiga för en svart mans brott. Men ändå lyfts det här fram som ett bevis på Neesons rasism och särskilt inom vänstern höjs röster med krav på olika former av straff. Men vänstern hycklar.

För vänstern anser att vita som lever idag ska känna skuld över kolonialismen. Därför kan man se nu levande vita människor, utan någon som helst koppling till kolonialism och rasism, be svarta om förlåtelse.

Med kolonialism i singular, bestämd form, syftar vänstern enbart på europeiska staters kolonialism. Icke-europeiska staters kolonialism pratar man inte om. Ingen pratar om alla vita som blev slavar i arabernas våld och ingen kräver att nu levande araber ska be om förlåtelse. Vänstern tror bara på kollektiv VIT skuld.

Liam Neeson som CIA-agent i filmen Taken (2008):

Det finns en sak som gör oss européer speciella, och det är inte kolonialism och rasism, för det finns hos alla, utan vetenskapen, som har berikat hela världen. Tror man på kollektiv skuld borde man väl – om man ska vara konsekvent – också tro på kollektiv ära. Alla européer borde då äras för den europeiska vetenskapen och de europeiska uppfinningar som gjort livet bättre för alla människor på planeten.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).