Gästskribent Maciej Dobrzynski: Sverige nu och Polen då

I en tidigare krönika har jag berättat att jag 1976 flydde till Sverige från det kommunistiska Polen och att jag nu ser likheter mellan dagens Sverige och dåtidens Polen. I den här krönikan kommer jag att beskriva likheter när det gäller massmedier, särskilt radio och TV. I det kommunistiska Polen ägdes alla media av staten. Staten i sin tur styrdes av kommunistpartiet, som hade monopol på vad som fick visas, tryckas och diskuteras i media. Alla publikationer granskades av den mäktiga censurbyrån innan de nådde befolkningen. Allt som inte stämde med dåtidens kommunistiska värdegrund ströks och blockerades omedelbart från publicering.

I Sverige ägs media av både staten och privata aktörer. Public service, som bekostas av samhället (ägs av staten), ska enligt stadgarna vara oberoende från den politiska makten, men många ser en tydlig slagsida åt vänster. Det finns ingen censurmyndighet i Sverige, men det verkar i dag finnas något slags självcensur – både bland statliga och privata aktörer – när problem som är i konflikt med den ”svenska värdegrunden” ska tas upp. Det är därför ytterst sällan som frågor rörande migrationen, mångkulturen, feminismen och välfärden behandlas oberoende och kritiskt. Det görs nästan uteslutande positiv rapportering om dessa ämnen.

Media användes i Polen som en propagandaapparat i syfte att uppfostra nationen i den enda sanna och goda läran: kommunismen. Polens public service då var bara en kugge i det stora kommunistiska propagandahjulet. Ett av många sätt att försvara kommunismen var att peka ut och fördöma de allerstädes närvarande fienderna: fascister, liberaler, socialdemokrater, revisionister, imperialister, katoliker, USA och dess presidenter med flera. Bruket att sätta negativa epitet var mycket utbrett. Det är väldigt tydligt hur samma taktik används i media i Sverige i dag. I decennier har för etablissemanget misshagliga åsikter nedkletats med negativa epitet. Till exempel har sverigedemokrater kallats främlingsfientliga, populister och extremhöger, medan vänsteraktivister i värsta fall har döpts till ”ytterkantsgrupper”.

I Polen skapade varje liten kris nya fiender. Till exempel blev polska judar fiender till den kommunistiska staten när arabländerna fick på pälsen av Israel i sexdagarskriget 1967. Massmedia svämmade då över av antisemitisk propaganda. Men alla förstod att anledningen inte var kriget, utan det tragiska tillståndet i den polska ekonomin: socialismen fungerade inte och då skyllde kommunistpartiet sina misslyckanden på judarna; att samlas mot en fiende är en välkänd avledningsmanöver. Liksom polsk TV då, matar svensk TV oss nu med fiendebilder: riskkapitalister, Katerina Janouch, SD, islamofober, rasister, Israel, moderater med mera. Ingen av dessa kan dock mäta sig med fiende nummer ett för public service just nu: Donald Trump. Det har varit många reportage om Donald Trump och USA på SVT och SR och om allt elände som orsakats av den ”galne” republikanen. Trump utmålas dagligen som fiende till fattiga, demokrater, svarta, européer, svenskar, vietnameser, socialdemokrater, muslimer, utlänningar och andra. Vänstern hatar USA, så vi uppmanas att tycka illa om Donald Trump och solidarisera oss med dem av honom påverkade människorna. Allt enligt maximen ”din fiendes fiende är din vän”.

I november 2018 bestämde Sveriges riksdag att public service ska finansieras via skattsedeln. Debatten om detta beslut var blygsam och det var bara SD som opponerade sig – alla andra partier inklusive Alliansen röstade för reformen. Hittills hade man kunnat slippa att betala TV-avgiften om man hade kunnat visa att man inte hade en TV-apparat. Man kunde alltså avstå från att stödja public service. Nu måste alla betala. Det har blivit mer som en stats-TV och stats-radio, som i Polen då. Vi matas i Sverige i dag med försäkringar från politiker och mediafolk att svensk public service minsann är oberoende av politiska inriktningar. Om det vore så, varför alla dessa försäkringar och förklaringar?

Maciek Dobrzynski, 63 år, flydde 1976 från Polen till Sverige. Han har senare ägnat sig åt studier i svenska, sociologi, ekonomi och data vid Uppsala Universitet. Därefter jobb som dataspecialist och chef på SJ, Linjeflyg, SAS och H&M. Frivillig pensionär från 58 års ålder. Ägnar sin tid bland annat åt resor (100 besökta länder hittills) och att rusta upp ett småländskt torp.

26 reaktioner på ”Gästskribent Maciej Dobrzynski: Sverige nu och Polen då

 1. Aha skriver:

  Utmärkt med jämförelsen mellan Polen då och Sverige nu. Vänstern, kulturmarxisterna, måste få på skallen när det gäller deras inskränkningar eller snarare deras manipuleringar av demokratin och Svenne Kålrot måste få upp ögonen på vad som är på gång i Sverige, att vi har ett public service som smeker makten och vänstern medhårs. Public service styr framför allt genom nyhetsurvalet. Senast igår undlät Rapport man att kommentera Trumps tal till nationen som enligt uppgifter på nätet var väldigt bra. Trump hade en bra dag på jobbet som Facebook-profilen Evert Jonsson skrev.

  När det gäller public service användande av negativa epitet såsom populist måste de bringas att upphöra. Anmäl. De har ett åtagande att vara opartiska.

  Gillad av 9 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Jag sympatiserar med vad du skriver.
   Din uppmaning om att anmäla skaver dock.

   Vårt Pubic Service skyddas av Granskningsnämnden som efter avslag på inlämnad anmälan inte motiverar varför de avslår anmälan. Ett avslag går heller inte att överklaga. Min erfarenhet (jag har lämnat in åtskilliga utförliga anmälningar) är att Granskningsnämnden är fullständigt hopplös. Vårt Public Service måste skrotas och ersättas med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Vi kommer aldrig någonsin få ordning på vårt samhälle annars.

   Gillad av 11 personer

   • Aha skriver:

    Jag har också granskat granskaren, Granskningsnämnden. De är en demokratisk kuliss som tar upp få anmälningar till granskning, de flesta avslås redan i portgången.
    De gör ingen egen granskning utan dömer utifrån anmälarens och public services inlagor.

    Detta gör dem till en icke trovärdig granskare.

    Gillad av 5 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Och vad gäller president Trumps ”State of the Union” tal;

   President Trump vann.
   Nancy Pelosi och Chuck Schumer förlorade.
   CNN och CBS undersökningar visade samma sak.
   Talet som var faktabaserat tilltalade de osäkra samt de (på grund av MSM) svagt informerade väljarna. Själv tycker jag talet som i och för sig kanske var lite väl långt var oerhört bra.

   Gillad av 6 personer

  • S Eriksson skriver:

   Vid Skavlans intervju av Jimmie Å. för några år sedan stängdes klagomuren igen, trots det kom det in väldigt många klagomål. Jag tror att det blev rekordmånga i Norge då klagomuren inte stängdes ner.

   Gillad av 3 personer

 2. Jari Norvanto skriver:

  ”Vi matas i Sverige i dag med försäkringar från politiker och mediafolk att svensk public service minsann är oberoende av politiska inriktningar. Om det vore så, varför alla dessa försäkringar och förklaringar?”

  Kanske försöker de intala sig själva i deras korrupta värv, att de är goda. Sekter håller på så, för att försöka hålla ihop sig.

  Gillad av 4 personer

 3. Kungskobran skriver:

  STATSTELEVISIONEN
  Nu är betalningen ett tvång
  håller statstelevision igång
  antingen vi tittar eller ej
  det drabbar både dej och mej
  Första steget mot totarialism
  frodar min pessimism.
  Beroendet av staten är maximalt
  trots att utbudet är skralt

  Gillad av 6 personer

  • brrr skriver:

   Public Service har länge finansierats med våra gemensamma skattepengar, TV-avgiften har åtminstone det senaste decenniet inte räckt till mer än högst 10% av budgeten. Men tidigare har pengarna tagits ur statsbudgeten, skillnaden nu är att de tar ut en extra skatt vid sidan av totala budgeten, så att de kan använda de c:a 7 miljarderna i statsbudgeten till ”annat”.

   För min del skulle jag vilja att vi hade EN kanal på vardera TV och radio gemensamt skattefinansierad, men att styrningen och anställandet av redaktionernas personal skulle vara folkstyrt på något sätt så att politikerna hade NOLL inflytande över både anslagen och rapporteringen.
   Då skulle personalen på P.S. kunna rapportera sanningen utan oro att bli utfrysta eller förlora jobbet och folket kan kasta ut lögnare som går etablissemangets ärenden.

   Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Här har du grovt fel. TV-avgiften var ju ungefär 2 500 kr per år. Om bara 1 miljon svenskar betalade avgift blev det 2,5 miljarder. Var det 3 miljoner som betalade avgift blev de 7,5 miljarder. Vi har strax under 5 miljoner hushåll i Sverige.

    Gilla

   • brrr skriver:

    Uppstigersolen, jag läste något ”gräv” om detdär för ett tag sedan, kan ha varit Ganman, Uvell, Toklandet eller någon annan, jag minns inte. Denne hade begärt ut redovisning från Radiotjänst och det stod 1,1 miljoner pengar in för många av de senaste åren. Någon närmare bokföring lämnade de inte ut. Det var dessa uppgifter jag gick efter.

    Gilla

   • brrr skriver:

    Om siffran 1,1 miljard stämmer, så kanske det är vad som blir kvar åt P.S. när Radiotjänst tagit sitt. De har ju en massa kostnader, inte minst för personal inkl. GD/VD.

    Gillad av 1 person

 4. spekolatorium skriver:

  Idag i Sverige inte Kommunistpartiet som styr, utan kommunisterna som gömmer sig i olika partier och kallar sig själva något annat än kommunist, men agerar som en kommunist! Statskapitalismen skall byggas med alla tillgängliga medel är målet, samt att avla fram sovjetmänniskor med namnet PK människor.
  Dags att revoltera innan det blir för sent!

  Gillad av 4 personer

 5. Dandersan skriver:

  Att ha en gemensam fiende att skylla på är alltid bra för hälsan.
  Fria och demokratiska länder där alla har samma möjligheter men där utfallet inte blir lika jämnt fördelat har problem med sina medborgares psykiska hälsa.
  Något som tar sig uttryck i sjuktal, självmord och narkotikamissbruk.

  Gilla

  • M.Danielsson skriver:

   Om möjligheterna var lika, så är det väl inte statens fel att en del medborgare har svårt att hantera motgångar. Eller?

   Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Precis som Polen var ett sjukt samhälle under kommunismen så är tyvärr Sverige ett sjukt samhälle i dag. Precis som tidigare i Polen tycker inte dagens svenska överhet om att bli påmind om sin otillräcklighet. Det är därför som det enda parti som talar som det är och vill göra något åt saken håller på att bli en statsfiende. När SD föreslår att man skall använda sitt förstånd gör de övriga partierna precis motsatsen. Skulle SD säga att 5+5 =10 skulle övriga partiet säga att det är det inte alls utan faktiskt = 13.

  Gillad av 11 personer

 7. Svante Jonsson skriver:

  Det finns inga gratisluncher. När man som Sveriges politiska och mediala etablissemang ställer sig på ”rätt” sida av historien och tänker stå kvar där (Hur länge då, för alltid?) i bekämpandet av högerextremismen och i det totala kriget mot ett föränderligt klimat behöver skatteindrivningen öka. Vem har påstått att bygga det nya landet skulle vara gratis? Ingen. Försäkringarna och förklaringarna beror på skräcken de känner för priset på lunchen. Säg Björklund, det räcker gott för att förstå vad som är på väg mot dem.

  Gilla

 8. Lars-Olof Svensson skriver:

  Bulls eye. Svårt att förklara varför det har blivit så. Herman Lindqvist sa träffande om svensken att han betraktade världen ur en fyrkantig tittbox bestående av Gustav Wasa, Martin Luther och 100 års nykterhetsrörelse och socialdemokrati. Tycker det är mycket träffande, eller rättare sagt var, i varje fall i min generstion (född 55). Men den har ändrats men inte behovet av att tycka lika och inboxat. Nu är det klimat, allas lika värde, den humanitära stormakten och Greta som ska frälsa världen.

  Gillad av 2 personer

 9. hemlig gång finner fram skriver:

  En fråga, finns det polska vakt och säkerhetsbolag man kan anlita? Anlitar man ett svenskt bolag så får man nästan säkert en väktare från just den grupp man söker undvika.

  Gillad av 1 person

 10. Hosianna skriver:

  Sverige är numera ett POL-land, som brutalt slits isär av totalt oförenliga intressen. Ska den moraliska kompassen fortsättningsvis peka mot det tidigare helt normala, vackert snövita och svalt, syrerikt förnuftiga NORR, eller mot det ny(svenska), ofattbart karga, mentalt förtvinande ökenlandskapet i MEKKA?

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.