Glöm terroristerna – det är väktarna ni ska akta er för!

Bitte Assarmo

Nyligen ingrep två ordningsvakter när en kvinna vägrade visa upp giltigt färdbevis på Stockholms tunnelbana. De skrev en tilläggsavgift, som brukligt är, och enligt SL hade kvinnan då gjort kraftigt motstånd och gjort klart för vakterna att hon inte hade för avsikt att betala. Vakterna förde då handgripligen ut kvinnan ur vagnen och tumult uppstod. Kvinnan, som var gravid, föll och fick uppsöka sjukhus.

Det är naturligtvis fruktansvärt för en gravid kvinna att utsättas för en sådan här sak och eftersom vakterna nu stängts av i väntan på vad utredningen kommer fram till verkar de flesta vara överens om att något gick väldigt fel. Ingen ska behöva uppsöka sjukhus efter ett ingripande av det här slaget, allra minst en gravid kvinna.

Samtidigt är det faktiskt så att man måste betala för sig när man åker kollektivt. Om man inte gör det – om man plankar, som denna kvinna gjort – så innebär det att man trängt sig in bakom en betalande resenär och åkt snålskjuts på denne. Det är ett oanständigt oskick som naturligtvis måste beivras.

Att ordningsvakter ingriper mot plankare i tunnelbanan är alltså helt naturligt, och faktiskt något som de allra flesta betalande resenärer uppskattar. Det är ju inte bara ohederligt att åka snålskjuts på andra, resultatet blir också att avgifterna med tiden höjs för de hederliga som betalar. Att det sedan blev fel denna gång är beklagligt, för både vakterna och för den plankande kvinnan, och man kan bara hoppas att kvinnans skador inte blev allvarliga.

Där skulle det faktiskt kunna vara slut med den här historien. Men eftersom vissa framstående tänkare alltid tänder på alla cylindrar så fort de hör att ordningsvakter (och även poliser) begått ett misstag – samtidigt som de gör allt för att förminska reella hot mot samhället – så kan man nu läsa följande beskäftiga kommentar på prästen och journalisten Helle Kleins Twitter:

”Känns alltmer som att väktare är det största säkerhetshotet för medborgarna. SL måste utreda senaste väktarskandalen grundligt!”

”Det största säkerhetshotet för medborgarna”, minsann!. Det vill inte säga lite, det. I klartext betyder det faktiskt att Helle Klein anser att väktare som yrkesgrupp är värre än Taimour Abdulwahab på Bryggargatan 2010, värre än Akhilov på Drottninggatan 2017, värre än de hundratals – kanske tusentals – våldsbejakande islamister som mördat i IS namn i Syrien och Irak och som nu vandrar lösa och lediga på våra gator.

Väktarna är, får man förmoda, också värre än nazister och Sverigedemokrater. Eller så fick Helle Klein bara inte plats med dessa på sina 140 twitter-tecken.

Det är naturligtvis inte så att Helle Klein verkligen tror på det här själv. Däremot vet hon mycket väl att hennes publik förväntar sig sådana här kommentarer, och att det går hem i de massmediala finsofforna att kränka väktare, poliser och liknande yrkesgrupper.

Hon är också väl medveten om att det i andra sammanhang är oerhört viktigt att inte peka ut någon. Efter terrordådet i Nice var Helle Klein därför ytterst vag i sitt beklagande av det som skett:

”Vaknar till nyheten om terrorattacken i Nice. Så förfärligt. Så meningslöst. Så outsägligt sorgligt. Världen är sjuk.”

Världen är sjuk. Inte terroristen – utan världen. Du och jag. Vi alla. Gärningsmän så väl som offer. Men när några ordningsvakter i Stockholms tunnelbana råkar begå ett misstag då de ska utföra sitt uppdrag är de ett hot mot medborgarna.

Även Özz Nujen, som själv anlitade terroristen Akhilov på ett svartbygge inte långt före morden på Drottninggatan, tar sig ton:

”Vit makt. Tryck ner en svart höggravid mamma på en bänk, med magen ner och tryck sedan ett knä i ryggen på henne. Låt hennes femåriga gråtande barn se detta. Be sen den svarta mamman att lugna ner sig. Lugna ner dig. Säger den vita makten lugnt.” skriver han indignerat på Twitter.

Som om vita mammor – vita människor överhuvudtaget – aldrig blir uppmanade att visa upp giltigt färdbevis. Som om vita mammor – vita människor överhuvudtaget – får sitta kvar på sitt säte i lugn och ro även efter att ha plankat.

Bullshit. Jag är både vit och mamma och jag har själv blivit anmodad att visa upp färdbevis åtskilliga gånger. Åtskilliga gånger har jag också sett väktare föra ut både män och kvinnor – vita som svarta – från vagnen då de vägrat acceptera att de måste betala för sig. Ibland har det gått väldigt lugnt till, ibland har vi varit många som kunnat vittna om att väktarna – vita som svarta – varit hårdhänta i överkant. Väktare är ju inte mer än människor och de kan begå misstag.

Nu är det förstås inte så konstigt att Özz Nujen drar på sig en solidarisk offerkofta och förvandlar den här olyckliga händelsen till rasism. Det är ju just de vita svenskarnas förmodade rasism han byggt hela sin karriär på, och rasism är därför hans standardsvar på exakt allt.

Det är dock intressant att filosofera lite över hans resonemang och utveckla det lite utöver de 140 twitter-tecken som tycks vara hans favoritformat. Hans yttrande väcker ju vissa frågor. Är det hudfärgen som avgör vem som ska betala för sig i kollektivtrafiken? Ska svarta avgiftsbefrias helt? Eller är det bara svarta mammor som inte ska behöva betala? Eller mammor överhuvudtaget? Eller ska kanske vita mammor betala eftersom de har samma färg som makten?

Och hur blir det med alla väktare i Stockholms tunnelbana som inte är vita? Jo, de finns faktiskt. Hur otroligt det än är i Özz Nujens värld så anställer SL inte människor utefter hudfärg. Men då är det väl bara för underhållaren att dra till med den andra standardkommentaren och avfärda de svarta väktarna som husblattar. Problem solved!