Gästskribent Maciej Dobrzynski: Polen då och Sverige nu

År 1976, då jag var 20 år, flydde jag från det kommunistiska Polen till Sverige. När jag idag tänker tillbaka på min tid i Polen finner jag tyvärr likheter med dagens Sverige. Kommunismen i Polen kännetecknades av något man skulle kunna kalla för gigantisk falsk marknadsföring. Regimen hävdade en sak i sin propaganda men verkligheten var helt annan. Man lovade till exempel gratis utbildning och sjukvård till alla samt avskaffande av arbetslöshet och analfabetism. Men det kommunisterna faktiskt kunde erbjuda var inte mycket jämfört med det som kapitalismen levererade i andra europeiska länder under samma tid. Arbetslösheten avskaffades med hjälp av arbetstvång med svältlöner, analfabetismen avskaffades men folk fick inte läsa och skriva vad de ville, skolan var gratis men genomsyrad av röd propaganda och sjukvården var en mardröm av köer för alla utom partimedlemmar.

Sverige i dag ligger långt ifrån denna katastrof men jag är rädd att gapet mellan den officiella bilden och verkligheten vidgas vad gäller sjukvården, skolan, näringslivet, klimatet, utrikespolitiken, invandringen för att bara nämna några områden.

Från radio och teve fick vi veta att Polen var en ekonomisk stormakt. Bland annat användes statistiken över antalet tillverkade ånglokomotiv i världen. Polen låg där på andra eller tredje plats efter Sovjetunionen (som alltid hade första plats i all statistik) och Kina, vilket gjorde oss stolta över det socialistiska Polens framgångar. Men sanningen var att västvärlden hade slutat tillverka ånglok för länge sedan eftersom tekniken var föråldrad. I Sverige hävdade den förra socialdemokratiska regeringen att landets ekonomi var urstark eftersom dess BNP ökade mer än de flesta andra europeiska länders. Men i själva verket berodde ökningen till största delen på den snabba befolkningsökningen och inte på ett effektivare näringsliv.

I det kommunistiska Polen retuscherade man bilder så att personer som fallit i onåd skulle försvinna. Bara de ”goda” fick vara kvar, det vill säga de partipampar som just då satt vid makten. I Sverige har man nu också börjat retuschera verkligheten. Man definierar om det förflutna, tar bort ”otillåtna” ord ur böcker och filmer. Pippi Långstrumps pappa var plötsligt bara ”Kung” och Tintin plockades bort från bibliotekshyllorna.

I Sverige använder man idag ofta nedsättande epitet på individer och grupper av människor. Man kallar människor för ”extrema” när de påtalar brister eller fel i systemet eller för ”kontroversiella” när de inte uttrycker sig i samklang med den officiella uppfattningen. För att inte nämna orden ”rasist” och ”nazist” som används för att diskreditera människor som vågar ta upp ämnen som invandring och integration utan att instämma i maktens lovsång. I det kommunistiska Polen stämplades obekväma människor med samma ord som i dagens Sverige. Man använde sig dessutom av ett antal andra epitet, som kulaker (privatägande bönder; de enda som lyckades framställa mat – utan dem skulle folket ha dött av svält), ”blå fåglar” (människor som inte hade någon anställning; det var lag på att alla skulle jobba) , borgare (burguaise) (medelklassen var kommunisternas främsta hatobjekt), och sionister (judar var inte längre var välkomna i landet). Först stämplade man folk med epitet och sen vidtog man rättsliga åtgärder mot dem.

Den kommunistiska makten i Polen hade ingen folklig förankring. Valen var riggade och maktens stabilitet upprätthölls med hjälp av säkerhetstjänsten och militären. Ett sätt att få befolkningen att tro att det faktiskt fanns folkligt stöd för politiken, var att ordna demonstrationer och möten med säkerhetstjänstens trupper utklädda till arbetare och bönder. De försågs med plakat och banderoller där det kunde stå att den polska arbetarklassen älskar det kommunistiska partiet eller att de polska bönderna fördömer USAs imperialism; ungefär som när svensk public service uppmärksammar 20 genusdemonstranter men inte ett tusental människor som demonstrerar mot FNs migrationsavtal. Eller när SVT använder sig av medlemmar i MP, V eller S (utan att visa deras partibeteckning) som ”människor på gatan” för att sprida maktens sanning i etern. I Polen var makthavarna arroganta och ignorerade majoritetens önskningar – jag ser nu tecken på samma beteende i Sverige.

Maciej Dobrzynski, 63 år. Polack, flydde till Sverige i tjugoårsåldern. Därefter studier i svenska, sociologi, ekonomi och data vid Uppsala universitet följt av jobb som dataspecialist och chef på SJ, Linjeflyg, SAS och H&M. Frivillig pensionär från 58 års ålder.

42 reaktioner på ”Gästskribent Maciej Dobrzynski: Polen då och Sverige nu

 1. Tritonen skriver:

  Till skillnad mot Polen då finns i Sverige dock nu en – ännu så länge – alternativ nyhetsförmedling och opinionsbildning via nätet. Det inger ett visst hopp, tycker jag.

  Gillad av 6 personer

  • Bozena skriver:

   Det är ingen skillnad mellan dåvarande Polen och dagens Sverige.
   Titta bara på val resultat, hur många naiva svenskar som röstade fortfarande på C, L, Mp, och S.
   Vilken regering har Sverige nu. SVT 1, 2 och andra kanaler talar inte hur många mäniskor blir rånade och vilka personer som utförde rånet. Fy

   Gilla

 2. Erik2 skriver:

  Det är det jag säger. 2014 – 2015 skedde en dold kommunistisk statskupp. Den är ännu inte komplett och omfattar ännu inte hela statsapparaten. Däremot är den skickligt orkestrerad och pågående. Observera den kirurgiska precisionen i hur klassiskt konservativa miljöer förstörs inifrån via utplacerade personer. Politikerna som jobbar med genus, t ex inom försvar och universitet. Svenska Kyrkan. SvD. Nya Wermlandstidningen. Östgöta Correspondenten. För att inte tala om den propagandaapparat man nu bygger inom SVT och SR.

  Gillad av 6 personer

  • Elof H skriver:

   Det som behövs är bindande medborgarinitierade folkomröstningar. Kräver 1% av folket att en fråga skall tas upp till folkomröstning så skall den genomföras och vara bindande. Politikerna är folkets tjänare, inte tvärtom. Detta är ett krav som de Gula västarna i Frankrike driver.

   Gillad av 3 personer

   • Erik2 skriver:

    Visst. Bra idé. Men valsystemet fungerar inte. Internationella valobservatörer kritiserar. Dagens system med sedlar per parti är en skam och inbjuder till fusk. Man måste ta en sak i taget.

    Gillad av 2 personer

  • det brakar som fan skriver:

   Webbkameror? Så att det för alltid blir registrerat att man röstar SD, eller AFS? Tror inte det, vem skall bemanna dessa webbkameror? Vem skall lagra informationen?

   Gilla

   • Erik2 skriver:

    Det ska skötas av valmyndigheten och livestreamas. Finnas tillgängligt från dess hemsida. Webbkamera i röstningsbåset? Varför det? Webkamera i lokalen så att allmänheten kan övervaka vad funktionärer gör och vad som sker i lokalen. Likaså ska rösträkning följas via Webkamera. Endast den som vill ha kvar fuskmöjligheten kan vara emot enhetlig valsedel och webbkameror. Men det är nog väldigt många som börjar på ha mycket att dölja nu.

    Gilla

   • Erik2 skriver:

    Enhetlig valsedel där önskat parti pricka för i valbåset. Så hur registreras vad någon röstar på? Det finns bara en valsedel per valtyp, med alla partiers namn. Som f ö de många andra demokratier har.

    Gilla

   • Danske mand skriver:

    Ok, kanske det, jag bara misstror myndigheterna med mer övervakning, men valsedeln är självklar, Sverige har ju fått kritik för detta upprepade gånger, nu glöms det säkert till nästa val igen.

    Gillad av 1 person

 3. Laggar skriver:

  Varje system har sin självbeskrivning och i varje system finns vardagen, som inte beskrivs som ett system. Systembeskrivningen blir viktig och uppblåst då vardagen inte motsvarar den beskrivning man vill att skall råda. Det tycks vara svårt att utifrån vardagen beskriva systemet därför att det inte finns någon mall för hur man skall utföra denna beskrivning, som då till väsentliga delar baserar sig på att förneka den sköna självbeskrivningen. Man skall vara misstänksam då den sköna självbeskrinvingen blåses upp av etablissemanget. Det kommer att finnas dom som vill sticka hål, men har svårt att få det framfört som en ny beskrivning. Se PE:s försök till alternativ självbeskrivning. Systemet blir allt hätskare i sin uppblåsthet. Är man pessimist så har man svårt att tro på någon ända på självförhärligandet.

  Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  En alldeles utmärkt och helt korrekt observation. Jag är visserligen född i Sverige men har bott utomlands under perioden 1974-2015 vilket skärper observationsförmågan. På grund av den moderna teknologin finns det alternativa informationssystem i dagens Sverige med den dåliga utbildningen underlättar samtidigt hjärntvätten av massorna. Någon öppen debatt existerar inte i officiella media utan allt är tillrättalagt för en endimensionell samhällsuppfattning. Det är närmast patetiskt att läsa alla skrämselberättelser om vad som går under beteckningen högerpopulism när det är den socialistiska hjärntvätten som är det verkliga problemet- ett 1984 under utveckling.
  Många gillar förstås inte att man kritiserar dagens samhällssystem och tycker att sådana figurer lika gärna kunde utvandra. Det är också precis vad de kommer att göra. Och på så vis blir förstås alla nöjda.

  Gillad av 13 personer

 5. Av yoga man blev varm, finner danske mand, skänker potent pulver till naropa, så hette han, med chakra i magen lysande så grann, i munnen pulvret försvann, vad nu, det brakar som fan, en svävande munk mediterades med röven fram skriver:

  Tack gode Gud för all polsk hjälp man kan köpa idag, från snickeri till städning, så man slipper nysvenskar, fast de jobbar ju allt som oftast inte. Man kanske kan öppna hem för äldre med polsk personal?

  Gilla

 6. Aha skriver:

  Utmärkt. Nu får vänstern och PK-isterna något att tänka på. Svart på vitt att de uppför sig med drag av värsta totalitära regimer. Någonting för Svenne Kålrot att tänka över.
  Perspektivet förfärar, att Polen då alltså under kommunisttiden uppvisar likheter med Sverige nu. Som Lars Bern skrev;
  – de som vill begränsa åsiktsfriheten är också de som kommer att göra det om de får makten.

  När det gäller det flitiga negativa epitetsanvändandet, i Polen då och i Sverige nu, borde vi alla, jag har skrivit om detta förut, inrikta oss på public service och kritisera dem så fort de använder sig av fulstämpling såsom epiteten högerextrem och populister. De är nedsättande generaliseringar och bör, liksom de inte får användas enligt deras egna kommenteringsregler inte heller användas av dem själva. Public service bör istället ha som vana att fråga organisationer och personer hur de själva vill bli omnämnda.

  Sverige måste manövrera bort från alla likheter med Polen då, från det totalitära.

  Gillad av 3 personer

 7. Elzbieta skriver:

  Propagandan hade noll inverkan på folk i Polen. Den var så uppenbar lögn så ingen brydde sig om den. Folkopinionen var inte polariserad utan alla visste att styret var sjukt. Så är det tyvärr inte i dagens Sverige.

  Gillad av 7 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Den Humanitära Stormaktens propaganda är desto mer effektiv. Och det hör ju till dess instruktioner att spy på den polska regimen och den polska opinionen av idag, som konservativ, nationalistisk, populistisk och… ja, fyll på själv.

   Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   I Sverige tror många på statsministern när han säger att invandringen är lönsam.
   Media har än idag inte frågat hur det kan vara möjligt när utanförskapet närmar sig en miljon eller att invandrarstaden nummer ett, Malmö, får 5 miljarder per år i extra stöd.

   Detta visar hur den granskande makten, media, går hand i med etablissemanget.

   (En del av invandringen är förvisso lönsam; de invandrare som lyckas etablera sig med hyfsade lönenivåer, icke att förglömma. Det är lätt gjort att dra alla invandrare över en kam.)

   Gillad av 3 personer

   • Alexander Svensson skriver:

    Helt otroligt att folk kan tro på det. Varför kan inte många svenskar tänka själva utan låter staten tänka åt dem precis hela tiden? Svenskar är det mest värdelösa folket på jorden.

    Gillad av 2 personer

 8. Berit skriver:

  En gammal rockstjärna från Wales intervjuades nyligen i polsk media (hans band var mycket populärt i Polen under 70- och 80-talet). Han gillar Polen. ”Vart jag ser hemma, är det muslimer överallt. Så är det inte hos er i Polen”.
  Själv hade jag tre kompisar i skolan vars föräldrar flytt Polen. Inom en snar framtid går strömmen åt andra hållet, om polackerna vill ta emot oss vill säga.

  Gillad av 4 personer

 9. Elisabeth skriver:

  Mycket bra, Maciej D.Ditt perspektiv är nyttigt. Om vår ”Public Service” finns mycket att säga. Eller kanske inte. Tittade på Agenda igår. Politruken Mikael Damberg skulle prata om gängkriminaliteten som spritt sig även till lugna småstäder som Värnamo. Och det var Anna Hedenmo som intervjuade. Jag borde förstått att det skulle bli outhärdligt. Damberg vevade robotlikt fram en färdigpreparerad ordmassa, Hedenmo gapade och svalde utan följdfrågor. Vi fick höra att denna växande brottslighet bara var något som existerade och växte organiskt och som motarbetades med mer pengar in i polisbyråkratin. Åhhhh….varför tittade jag på detta ?

  Gillad av 8 personer

 10. Alexander Svenssona skriver:

  Varför skulle Polen och andra östeuropeiska länder vilja ta emot korkade människor som givit bort sitt land till araber? Sedan är det väl ett typiskt svenskt drag att bara sticka så fort problemen börjar komma istället för att försöka ändra situationen på hemmaplan, trots det verkar utsiktslöst, konflikträdslan är ju ett tydligt svenskt drag…..

  Gillad av 4 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Elisabeth

  Det var faktiskt alldeles outhärdligt.
  En hopplös politiker och en oduglig journalist, det vill säga en som inte vågar/vill ställa frågor utanför sin lilla bubbla.

  Tidigare låtsades man att någon gängkriminalitet existerade.
  Sedan menade man att det liksom alltid har funnits.
  Orsaken är givetvis socio-ekonomiska orsaker. Något annat finns inte i den svenska föreställningsvärlden.

  Att det skulle kunna ha någon koppling till den enorma, okontrollerade och misskötta migrationen är tabu

  För att lösa problemen får man göra som man tidigare gjorde i New York
  Självklart kommer inte detta att hända därför att det är oförenligt med den svenska modellen.

  I långa loppet kommer därför vanligt folk till slut att beväpna sig, det vill säga de som inte flyttar

  Gillad av 5 personer

 12. Per Eriksson skriver:

  Svensk media, politiker och tjänstemän uppför sig nästan identiskt som de gamla kommunisterna i Polen.

  Selektiv generell nyhetsrapportering, minimering eller förnekande av problem, relativa framgångar förstoras, bisaker ges stora rubriker t ex Melodischlagerfestivalen, huvudsaker publiceras med små bokstäver, intervjuarna är underdånig statsmakten och inga spetsiga följdfrågor ställs, barnslighet/infantilism/naivitet upphöjs till seriös ideologi t ex Reinfeldts flygresa där han noterade att Sverige har mycket ödemark vilket bevisar att många människor får plats i landet.

  Offentliganställda pressas bara erkänna att det finns ”utmaningar” men aldrig hela sanningar som att en stor del av skolverksamheten har upphört, att polisverksamheten inte längre kontrollerar territoriet, att landets försvar är ett fiasko, att sjukvården påminner om en gammal Sovjetisk speceriaffär med långa köer och dålig kvalitet.

  Som ovan inte vore nog så marknadsförs obildade & outbildade politiker utan arbetslivserfarenhet som nationell kompetens.

  Gillad av 2 personer

 13. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Bra krönika. Sedan kan jag inte låta bli att reflektera över författarens tidiga pensionering vilket är precis det Tino Sanandaji påpekat sker med invandrare till ett välfärdssamhälle.
  En slags protest det.

  Gillad av 2 personer

 14. olle reimers skriver:

  Delat inlägget på Facebook.

  Vi är många som misstänkt att det förhåller sig på det sätt som artikelförfattaren skriver. Tack för bekräftelsen!

  Gilla

 15. Ivar skriver:

  Mycket bra Maciej! Jag bodde och jobbade i Polen 1974-76, aldrig trodde jag att jag en gång skulle uppleva något liknande i Sverige men…..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.