Konservativt block på gång

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 31/1), pratar jag med Det Goda Samhällets chefredaktör Patrik Engellau. Sverige har fått en ny vänsterliberal regering som består Socialdemokraterna och Miljöpartiet och som samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna.

Alliansen är alltså splittrad och ett nytt konservativt block är på gång i svensk politik, ett block som kommer att hämta näring är regeringens misslyckanden. Svenska folket har opinionsundersökningar visat att man vill ha minskad invandring. Lööf och Björklund lovar i stället mer.

På detta sätt kanske man tror att man ”straffar” Sverigedemokraterna och deras väljare, men det är svenskarna som blir straffade och som förmodligen i högre grad kommer att söka sig till SD. Nu hänger mycket på Moderaterna. Kommer man att ändra sin inställning till SD? Kommer man göra det under denna mandatperiod eller vänta tills valresultatet 2022 är klart?

Den 16 januari publicerade Det Goda Samhället Patrik Engellaus artikel om januariöverenskommelsen: ”En anmärkningsvärd överenskommelse”.

Engellau tror att avtalet egentligen inte innebär så stora eftergifter för Socialdemokraterna att lova genomföra ”borgerlig” politik:

Jag spekulerar. En möjlighet är att det egentligen bara handlar om skilsmässan i Alliansen. C och L vill dra sig ur – eftersom de ledande inom de två partierna i hjärtat hör mer till PK-isterna inom S och MP än till ett troligen framväxande konservativt block – men vill samtidigt inte flagga alltför tydligt med detta för att inte tappa väljare. C och L låtsas därför att de tvingat S och MP till enorma eftergifter.

Det vänsterliberala blocket har nu formerat sig, återstår att se det konservativa blocket göra detsamma. Det är på gång. Lyssna på podden i spelaren nedan.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).