Humor med mera

Patrik Engellau

En av de böcker som gjort starkast intryck på mig genom livet är Arthur Koestlers The Act of Creation. Det går ut på att exempelvis humor, som är en underavdelning av den allmänna kreativiteten, kan uppstå när två tidigare inte sammankopplade förståelserymder plötsligt får kontakt och man använder den ena rymdens förståelsemönster på den andra och allt bryter samman i ett skratt eller en ny insikt.

Det där var förstås obegripligt som det alltid blir när man ska göra sig märkvärdig och forma en generell lag av disparata observationer. Så låt mig illustrera med ett exempel. Jan-Olof Sandgren skrev nyligen om det faktum att de flyktingar som tar sig till Europa från krigets Afghanistan och Syrien inte är kvinnorna och barnen, som den västerländska evakueringsregeln stipulerar, utan de starka, vapenföra männen. Ponera, säger Sandgren, ”att Europa, mitt under brinnande världskrig hade skeppat iväg sina starka och friska män till en främmande kontinent, för att där leva ett gott liv på lokalbefolkningens bekostnad. Jag har svårt att tro att det skulle hjälpt oss att besegra nazisterna”.

Det är kreativt och nästan roligt – tokroligt om det inte varit så allvarligt kanske – eftersom det använder normaleuropeiskt tänkande på dagens europeiska flyktingpolitik och får flyktingpolitikens totala förvirring att framstå i plötsligt blixtsken.

I serien förbjudna observationer så vill jag hävda att den kreativa kopplingen mellan tidigare isolerade förståelseområden ibland lättare kan inträffa när hjärnan är tillfälligt försvagad och associationerna kan slinka än hit, än dit, till exempel när man är berusad eller bakfull. Jag rekommenderar inte att vi ska droga oss till nya, spännande upptäckter, framför allt inte till den grad att vi inte kan komma ihåg dem när vi senare ska anteckna den nya insikten. Men jag minns att jag år 2001 i ett sådant sinnestillstånd kom på en grej som strax därefter utvecklades till en hel bok.

Grejen var en beskrivning av svenska makthavares förståelse av samhället. Jag kallade grejen för ”Metafåren” och framställde den så här:

I politikernas värld finns tre sorters varelser, herdar, får och vargar. Politikerna själva är herdarna och de vanliga, svaga människorna är fåren. Vid sidan av dessa finns ett litet antal starka medborgare som är farliga för fåren, nämligen vargarna.

Herdarnas uppgift är att skydda fåren mot konsekvenserna av deras egen fåraktighet samt mot vargarna. Herdarna älskar fåren, men vargarna ska hållas i schack.

Det tilltalade mitt sinne för humor. Men du vet hur det är med uppfinningar. De blir sällan helt rätt från början utan måste förädlas genom ett ofta tidsödande och jobbigt utvecklingsarbete och hela tiden presenteras i nya versioner som kanske heter 2.0 eller 2.4 eller XP Professional x64 Limited Edition och så vidare.

Varför brydde jag mig om att vidareutveckla Metafåren 1.0? Det vet jag inte. Det fanns ingen uppenbar nytta, det var bara det att jag vid närmare betraktande inte tyckte den var tillräckligt sann som samhällsliknelse. Herdarna finns visserligen i egenskap av den humanitära stormaktens förvaltare, alltså det samhällsskikt som jag senare kommit att kalla politikerväldet med vidhängande välfärdsindustriellt komplex. Vargarna finns också och kallas rasister, fascister och brunråttor av herdarna och herdarnas anhang. Men i verkligheten är vargarna inga rovdjur, utan tvärtom berättelsens hjältar, nämligen den skötsamma medelklass som med sitt arbete och sina skatter håller hela ruljangsen igång under herdarnas ständiga begabbelse. Och fåren, vad är de? De är politikerväldets klienter och hela syftet med vårt nuvarande, sjuka samhällsskick.

Jag har inget emot att det offentliga visar omtanke med svaga människor. Men detta kan inte få vara politikens syfte. Syftet måste vara att lägga livet till rätta för den breda medelklassen så att medelklassen kan sätta till alla klutar för att hjälpa sig själv och därmed hjälpa landet. När jag höjer stridsropet ”Medelklassen till makten!” så blir politikerväldet förfärat och upprört eftersom det, till sin egen nytta förstås, lever kvar i Metafåren 1.0 och låtsas att sådana som jag vill fylla Rosenbad och Helgeandsholmen med dreglande vargar.

PS Begreppet ”politikerväldet” hade jag förresten myntat redan 1986 i en historiebok som namn på vår historiska epok. Sveriges historia har distinkta epoker som brukar benämnas efter den huvudsaklige makthavaren, folkungatiden, stormannatiden, sturetiden, vasatiden, karolinska enväldet och så vidare. Vi har haft elva epoker sedan mitten av tolvhundratalet. Politikerväldet är den senaste. Det blir ungefär 70 år per epok. Om man räknar att politikerväldet uppstod vid 1930-talets början sitter det därför på övertid vilket reflekteras i dess kraftlöshet och egennyttiga inkompetens.

28 reaktioner på ”Humor med mera

 1. Aha skriver:

  Engellaus/Sandgrens exempel om att invandrarmännen som kommer till Sverige och söker asyl är som om männen i västeuropa skulle ha flytt till USA istället för att kämpa mot nazisterna, visar hur skruvad invandringsslogiken är. Detta försöker man dock överbrygga genom att upprätthålla ett sken av att resan till Europa är för farlig (inte för dyr) för familjen att göra samt att männen också flyr från förföljelse eller riskerar att få göra miltärtjänstgöring. Flyktingarna (man är egentligen ekonomiska migranter) och invandringsvurmarna upprätthåller på så ett sken av att det verkligen handlar om flyktingar som flyr från kulregn eller som förföljs av sitt hemlands hemliga polis.
  Det är alltså artificiella skäl som i decennier styrt invandringspolitiken.

  De goda människorna, vänstern vill ha det så här så att de kan skryta över hur goda de är. Än mer förtjusta är de över att få förfära sig över de som inte vill ta emot flyktingar.

  Gillad av 15 personer

   • Aha skriver:

    Finnarnas hårda och hjältemodiga motstånd räddade livet på ungefär 500 000 finnar.
    Så stor var tullen, proportionellt, när ryssarna införlivade länder i sin kommunistdiktatur.

    Gilla

 2. Lenam skriver:

  Politikernas roll är att vara herdarna. De sköter inte den uppgiften att skydda fåren mot vargarna. De låtsas att vargarna inte finns trots att många blir skadade och sårade. Vallhundarna försöker hjälpa till att skydda fåren men förväxlas med vargar. Det skapar oro och kaos helt i onödan.

  Gillad av 4 personer

 3. Band of Brothers skriver:

  Hjärnan är en enastående tingest. 1,4 kilo celler organiserat på ett visst sätt. I en egen inre värld, i ständig dialog med den yttre.

  Den inre världen bör spegla den yttre, för att klara överlevnaden. Men den yttre verkligheten är aldrig densamma som den inre. Världen utanför kan aldrig fylla upp dessa 1,4 kilo. Universum är stort. Akten att tänka och bearbeta information måste därför bygga på en extrem form av reducering. Men likväl ligga i synk med varandra.

  Språket består av en egen symbolvärld. Ett verbalt och tankemässigt legosystem – som kämpar med att finna de rätta klossarna. Och deras olika kombinationer. Språk och verklighet utgör två olika ting. Som försöker få kontakt.

  När vi drömmer upplever vi hur logiken försvinner. Hur egna världar byggs upp. Tämligen okritiskt. Världar vi då tror på – tills vi yrvaket vaknar upp.

  Tankar består av rationaliseringar. Av något där utanför, som inte får plats i 1, 4 kg. Annat än i omvandlad och överförd form. Som information I första, andra och tredje hand. Processad inom hierarkiska skal. I utväxling med varandra. För vi har egentligen inga andra alternativ.

  Jag tänker på religion som ekosystem av idéer och tankar. En människokonstruerad värld. Samma sak med ideologier. I alla förenklingar av världen slinker även farorna in. Man kan och tar fel. Samtidigt går det inte att leva utan att tro på sina tankar och alla förenklingar.

  Jag märker att Patrik kämpar på med sin samhällsförståelse. Det gör jag också. Det har våra hjärnor gjort i miljontals år.

  För mig består exempelvis PK-ismen av tankar som stelnat. Tankar som låst sig – i en levande värld stadd i förändring. Låsningar kan bli mycket farliga. Den yttre – och inre verklighet – lever ju i symbios med varandra. Måste ha ständig utväxling med varandra för att fungera funktionellt. Inte som i drömmarnas värld. Utan som när vi är vakna.

  Jag vet – lätt att säga. Svårare att genomföra. Men vi måste besitta ambitionen. Livet självt utgör en resa. För den som låst hjulen är resan över. Dynamiken och ifrågasättandet har försvunnit. Och med det även resan. Den inre. Men utan att vekligheten själv tagit paus. Inre och yttre verklighet – Band of Brothers.

  Gillad av 6 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Jag ser inga Meta-får endast betafår då alfafåren lyser med sin frånvaro.
  Vargarna då? Knappt en endaste varg i flocken, endast små Coyote som ylar högt och jagar svaga byten.
  Enligt wikipedia, så är prärievargen liten och hårig med små öron, vidare kan man läsa att dom sprider ut sig från sitt naturliga habitat öknen till mycket större områden, eventuella likheter med verkligheten är endast en slump.
  Dessa herdar finnes dom? Nej dom övergav flocken för länge sedan, Gud gav dom nya budord.
  1. Du skola inga andra gudar hava, Miljön är den enda sanna profeten.
  2. Skattebetalare är skapade för att sugas ut.
  3. I himmelriket är värdegrunden rådande.
  Nej nu orkar jag inte mer mot garaget och gör nytta istället.
  Pax Fogskum.

  Gillad av 1 person

 5. Sista afton i Kinaland, över soppa och risvin träffar bysantisk man, släkt med Konstantin minsann, utsänd för att lära om krig i sand mot türkomand, funnit sju böcker, wujing zongyao ibland, nu hellre till fruar vill ha silke i hand skriver:

  Ja, jag tjatar ju om att de vill ha det så här, om jag måste tvingas in i analogin 2.0 så ser jag mig alldeles uppenbart som en herde med en hård stav som försöker skydda de dumma fåren och politikerna uppenbarligen som vargar som bara vill ha fåren att kalasa på. Det finns också andra vargflockar som ligger på lur och kommer närmare och närmare och tar lite får då och då. Jag gillade fåren som de var förr, när de fredligt gick och mumsade på sitt gräs och inte hade fått för sig att vargarna vill dem väl, varken de inhemska eller den vandrande flocken.

  Som det är nu så är väl problemet att herden har fått för sig att inte använda staven och slå in skallen på vargarna, och inte skicka sin Pyrenéeiska mastiff på dem heller utan för första gången i världshistorien så tror både får och herde att vargar är snälla.

  Gillad av 3 personer

 6. Sista afton i Kinaland, över soppa och risvin träffar bysantisk man, släkt med Konstantin minsann, utsänd för att lära om krig i sand mot türkomand, funnit sju böcker, wujing zongyao ibland, nu hellre till fruar vill ha silke i hand skriver:

  Så jag tror Patriks fåranalogi är mycket talande, dels för att den är humoristisk, dels för att den, än idag, placerar sig själv som varg, och våra plågoandar som ”herdar”. Båda dessa springer rakt ur vår västliga kultur på ett sätt som jag inte förrän nyligen börjar bli fullt medveten om. Min egen indoktrinering är mycket djup, jag föddes på 60-talet och inser att hela ens uppfostran, allt som kom från staten som vi matades med varje dag, försökte bryta ner det västliga arvet, allt var uppsminkad totalitär kommunism, läppstiftet på grisen var ”demokrati”, demokrati som just är ett västligt arv, men som socialdemokrater aldrig trodde på, istället så hade de rätt, och använde statens fulla kraft att indoktrinera, det hela var mera avancerat än enskilda politiker kunde klura ut, istället så var man i greppet på en totalitär ideologi, i mitt fall så blommade det ut med Palme när han kallade amerikaner satans mördare, men ingen minns att han sade samma sak om PolPot när det begav sig, varför? Jo för att väst är unikt, endast i väst så finns det rum för quislingar, även quislingar har yttrandefrihet och kan ibland bli statsministrar, så Vietnamkriget bedömdes med samma hycklande måttstock som pk-isterna idag använder. Man kan säga att hela min statligt styrda kulturella uppfostran har gått ut på att dölja att väst är bäst, mest fritt, bäst för kvinnor, skapar mest välstånd och ger mest plats för individen att sköta sig själv. Det västliga arvet är dock starkt, nu ser jag det att ha vuxit upp i Sverige som att sitta längst ner i en djup brunn som socialdemokratin grävt, men ljuset från väst kunde alltid skymtas, exempelvis så har vi humor, vi får skoja, så ett ljus var Monty Python, det kunde man skymta från botten av brunnen. Men totalitärer är inte kul, de gnäggar i takt, vilka stora komiker var islamister eller kommunister, eller nu pk-ister, Usch Nöjen eller Glans? Det är ju bara statlig självspäkning, vi skall skratta när vi piskar oss själva, sådan humor har jag mött förr, i Japan exempelvis, humor och sadomasochism glider ihop. Totalitär humor.

  Gillad av 8 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Apropå statens fulla kraft så är det ett talande exempel från boken ”Besvärliga människor” av Anders Johnsson, att Erlander såg till att fördröja påbörjandet av tv-sändningar i Sverige i flera år, eftersom han trodde att Bertil Ohlin skulle göra sig bättre i tv än han själv.
   Man får vara tacksam för all äkta humor som ändå glimtar till här och var och som tidigare fanns även på scener och tv. Nu ställer t ex Seinfeld i USA in uppträdanden på grund av protester och tumult av ”kränkta” åhörare. Ett tidens fattigdomsbevis.
   Svenska vulgärståuppare eller skrikbuskis är däremot lätt att avstå ifrån.

   Gillad av 4 personer

   • akelaslair skriver:

    Innan TV hade vi dock årsböckerna Hänt och Timat i Svitjod, illustrerade av EWK. Sida upp och sida ned med episka lustmord på Tage Slingerskank, Bertel Pendelkråka, Jarl Väderskutt och allt vad de hette. Min morfar hade tre böcker. Underbara!

    Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   @Sista afton: Bra skrivet, så var det ju som Roland Huntford beskrev Sverige och sosseriet i sin bok The Totalitarians som kom 1971, i svensk översättning 1972 hette den Det blinda Sverige. En nyttig bok att läsa, den finns på några bibliotek runt om i landet, jag fann den på Carolina Rediviva i Uppsala för några år sedan. Det tog några dagar för dem att återfinna den djupt nere i källarvalven.
   Som barn hade vi en stämpel som vi fått av morfar och vilken vi tyckte var rolig. Dess lydelse var: ”Han ljuger säga spritpolisen!” Idag skulle nog lydelsen istället vara: ”Han ljuger säga åsiktspolisen!”

   Gillad av 1 person

 7. Leif Nilsson skriver:

  Tack Patrik, för att du ger oss hopp, när du konstaterar att politikerväldet sitter på övertid, vilket reflekteras i dess kraftlöshet och egennyttiga inkompetens.
  När man dagligen ser absurditeterna och den måttlösa PK-propagandan som omger oss, är det dock lätt att tappa modet och förlamas av pessimism.

  Nu håller dock verkligheten på att slå hål på PK-etablissemangets illusioner och lögner. Det avspeglas i att politikerväldet och dess propagandamegafoner blir allt desperatare och osakligare. De skyr allt mer logiska argument och saklig diskussion.

  ”Way of the World” har ett mycket illustrativt exempel på PK-isternas desperation, där BBC-reportern uppträder som en rent känslostyrd PK-propagandist, när hon intervjuar den sakligt argumenterande ungerska utrikesministern.
  Way of the Worlds videos inger hopp och optimism! Låt dig inspireras!
  Eastern Europe Is Showing the Way:

  Gillad av 3 personer

 8. Sista afton i Kinaland, över soppa och risvin träffar bysantisk man, släkt med Konstantin minsann, utsänd för att lära om krig i sand mot türkomand, funnit sju böcker, wujing zongyao ibland, nu hellre till fruar vill ha silke i hand skriver:

  Det andra, förutom humorn i Patriks analogi som är djupt rotat västlig kultur det är självkritiken. Öppen diskussion och kritik, och självkritik när det går galet, detta är kulturella drag utmärkande för väst, men vi kan ju tydligt se totalitarismen sprida sig på alla områden nu, vår kultur är under hot, inifrån. En bok som jag personligen ser som mycket signifikant är Victor Davis Hansons ”Carnage and Culture” och faktiskt hela VDHs författarskap. För denna bok förklarar hur väst kom att dominera militärt just baserat på vår friare bättre kultur, först i Grekland sedan förfinad i den judeokristna traditionen. Den västliga kulturens överlägsenhet är så självklar så vi i hela våra liv endast hört talas om motsatsen, minsta kannibalstam där alla är pedofiler har mera positiva drag än den kultur som satte människor på månen och förklarade gravitationen. Så VDHs författarskap präglas av att vara politiskt inkorrekt, han agerar i den västliga traditionen av fri reflektion och har kommit fram till just det man inte får säga, vår kultur är bättre, därför är vi bäst. Därför vill alla flytta till väst. Så att läsa Carnage and Culture är som att bli avprogrammerad, istället så vill pk-ister förklara västs dominans som Jared Diamond i ”Guns, Germs and Steel” som tillfälligheter, att vi hade kossor och hästar och sedan smidde plogbillar och sedan vapen (kanske är den vita rasen också lite mer våldsam, nudge, nudge). Jag läste boken för länge sedan, den är ju pk och lättare att hitta till än VDH, men jag köpte aldrig teserna, jag såg ljuset från brunnsbottnen. Jag tror nästan alla som skriver här ser detta ljus, det fel man gör är att tro att alla i hela världen ser samma ljus, så är det inte. Flera år i Japan fick mig att inse detta, de är totalitära, inte fria. Samma gäller i Kina och inom den muslimska världen och antalet totalitära quislingar i väst verkar nu med pk-ismen nå kritisk massa, kapitalet har funnit vänstern i en ohelig allians. Så ljuset blir svagare men endast för att det bara är en sida som hela tiden krigar, en sida som angriper, vi har inte börjat använda herdestaven än, men vi skall inte tvivla på vad som står på spel, det är ett förräderi mot en 2500-årig utveckling vi bevittnar, våra politiker är våra fiender, media är våra fiender och klimatalamister är våra fiender, de är alla totalitära.

  Gillad av 5 personer

 9. akelaslair skriver:

  Noterar att den nuvarande epoken ”Politikerväldet” lever på övertid. Undrar med viss bävan vad som kommer att ersätta den. Utrotningstiden, Den Stora Flykten eller…?

  Gillad av 1 person

 10. uppstigersolen skriver:

  Har ni noterat att Mats Lidén inte kommenterar längre? Han hade många synpunkter på oss i denna grupp men tydligen räckte han kunskaper(?) bara till att ta upp klimatfrågor. DGS är så mycket mer omfattande.

  Gillad av 1 person

  • wujing zongyao ibland skriver:

   Nja, har var ju en nasare, han bekräftade själv tesen att alla klimatalarmister har något att vinna personligen, ekonomiskt, eller medialt, vilket är samma sak, som Malena Ernman som utnyttjar sitt eget barn för syftet. Saken är ju avgjord, som videon som Östman delade visar, man har helt enkelt förfalskat äldre dataserier, rensat dem, och alla använder samma data i stort sett. Detta kanske verkar otroligt för vissa, men vi skall ha klart för oss att bankerna nu räknar sina kreditrisker gentemot andra banker baserat på rensad data, det hela är mycket slugt, det är inte ens så att de flesta vet om det, man kan inte peka på banker som rensat sina data, istället så köper alla banker in data från en central datafirma som kan få vara onämnd, efter finanskrisen så var tidsserierna enormt volatila, så när nya kapitalregler kom på plats ett par år efter 2007 så skulle det blivit ofantligt dyrt med bankkapital. Vad hände då, plötsligt så försvann alla ”outliers” från tidsserierna och alla banker klarade sig. Smart, ingen, nästan, är skyldig, och ingen kan bevisas vara skyldig, och ytterst få var observanta nog för att ens se vad som hände. Så något liknande verkar ha hänt med temperaturdatan.

   Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   DGS handlar mest om invandringen, som är det absurda, som kräver en förklaring. Ingen på dessa sidor har gjort det trovärdigt att det skulle vara en bluff eller att även om det är osäkerhet i prognoser och förlopp över tid samhällena inte behöver göra något. Man skiljer inte heller på media retorik eller olika mer eller mindre okunniga gruppers protester (som Marlene Enman med dotter) och på den vetenskapliga diskussionen hos trovärdiga institutioner, där modellerna ifrågasätts. När man misstänkliggör forskarsamhället bygger man i princip enbart på den famösa händelsen med ett email inom FNs organisation kring en skrivning.

   Med självklarhet är politikers och medias retorik propagandistisk, men det är inte värt spilla så mycket krut på det. Med självklarhet har även forskare svårt att skiljas från en teori de anammat, det hänger på andra forskare.

   Det är putslustigt som i denna kommentar hur man beskyller en person för egoistiska intressen och falsk bild av verkligheten, något som han tydligen antas inte omfatta. Det hade varit intressant med en diskussion mellan Lennart Bengtsson och honom på dessa sidor eftersom det kunde belyst olika frågor i ärendet och Lennart brukar skriva och gjorde det även igår.

   Konspiration? Vad skulle det ha för syfte? Sannolikt att motivera satsningar på förnyelsebar energi och omställning av samhället för att minska oljeberoendet, något som man tvingas till utifrån resursskäl och även geopolitiska, särskilt med tanke på Europa och Japan utan egna oljekällor av format. Motiveringen skulle då avse populationen (som den självklart gör oavsett klimathot eller inte).

   Jag ser inget skäl till att misstro forskning om klimathot och engagemanget hos olika regeringar. Jag ser stora skäl misstro Trump och Bolsano. Var finns det seriösa ifrågasättandet och kom inte dragande med konspirationsteoretikern Lennart Bern.

   Gilla

   • wujing zongyao ibland skriver:

    $457 million, 7.9% increase for NASA science programs, to $6.2 billion. The bill increases the agency’s planetary science program by some 21%, or $382 million, to $2.2 billion. NASA’s earth science programs remain flat at 2017 levels, but the bill rejects the proposed elimination of several earth science missions and maintains funding for the troubled Wide Field Infrared Survey Telescope. Overall, NASA gets $20.7 billion, $1.1 billion above 2017.
    Spending at the National Oceanic and Atmospheric Administration in Silver Spring, Maryland, would grow by $234 million, to $5.9 billion overall. Funding for climate research would remain flat, but the final bill rejects cuts proposed by Trump and the House.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Mats Landén har kommenterat. Han bekräftade våra farhågor. Han tyckte att vi var för elaka och krävande mot honom. Jag har utmanat honom till att svara på mina kommentarer om hans förklaringar.

   Mats Landén visste precis vad han gav sig in på när han skulle försvara PK-ism på DGS. Det förefaller som han bara ville ha med sig bekräftande bevis till sina PK-snubbar. Sedan var säker t en av hans uppgifter att få några anonyma skribenter att ta av masken. Polisarbete, således.

   Mats Landén har hittills gjort allt för att berättiga alla de farhågor vi har blottat här på DGS.

   Gilla

 11. Lars skriver:

  Intressant att identifiera ”politikervälde” men en truism sett som eget begrepp ty stat och kommun leds av politiker och lagstiftning sätts av politiker, så naturligtvis existerar ett politikervälde. Det är alltså ganska ointressant. Likaså är det ju en truism att ”välfärdssystemen (välfärdsstaten) bestäms genom politiska åtgärder i hela OECD området oavsett hur välfärdssystemen utformas. Att politiker leder landet och utsätts för ansvarsutkrävande vid val, ja det är en truism i demokratiska stater, så alet om fårskock och herdar är ju också en truism.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Det är som att konstatera att ”mellanmjölk” finns att köpa i affären, men säger inget om hur mjölken relaterar till andra födoämnen, kvalitet, nytta, pris, användbarhet. ”Mellanmjölk” är inte ett analytiskt begrepp som leder vidare till en användbar modell för att förstå det politiska systemet och relationen med samhället som sådant.

   Gilla

 12. olle holmqvist skriver:

  ”vi” hade politiker välde, _ Frihetstiden 1719-1772. Kungen ersattes med en stämpel
  och fick snida snusdosor. Har också kallats, mkt mer berättande: > ”Riddarhusdiktatur”
  Har inget bra lästips – men förstått att biskopar & andra konspirerade rätt spänstigt, bl a med tvättade rubel. Alltså lästips efterlyses ! Tänk om det finns paralleller ?

  Mellan Rubel & Yankee Dollar ? & fd politiker ?

  Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   OBS !
   ev likhet mellan damen längst till höger och f d Statsminister Rheinfeldt är ren tillfällighet
   (damen har peruk)

   Gilla

 13. olle reimers skriver:

  När jag i min ungdom började konfronteras med jämnåriga vänstermänniskor var en av mina första observationer den totala glädjelöshet som präglade dem. De var drivna av något annat. Ordet hat hade jag inte uppfunnit för mig själv på den tiden. De hade inte roligt och verkade avsky allt som hade med humor att göra. Jag var med i KS (konservativ skolungdom); v träffades regelbundet på partikansliet, lyssnade på Fats Domino, rökte och snackade politik, boxades och hade kul.

  Denna min fördom om vänsterideologierna har inte lämnat mig sedan. Snarare tvärtom.

  Jag tror att det är själva det faktum att de drivs av ideologisk övertgelse som gör att humor saknas. Saknas per definition skulle jag vilja påstå. Man får helt enkelt inte skoja om deras trossatser (för då skulle de falla platt till marken!)

  All den brittiska humor som vi lärt oss att uppskatta genom åren. Monty Python, Dave Allen vad skojade de alla om? Kyrakans och ideologiernas trossatser! De visade upp skrattspegeln för den som tar sig själv på för stort allvar. Det är väl därför britterna har kunnat leda den fria världen (även om Cecil Rhodes och Albert Millman knappast var kända för sin humor.)

  Ideologiernas värsta brist är alltså att deras övertygelsse gör dem totalt humorbefriade. Hitler skrattade bara när han fick se hur hans motståndare drogs i smutsen

  Ideologier bygger på de sju dödssynderna. Den åttonde är att de saknar humor!

  Mer humor på DGS!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.