Hur enfaldig eller maktlysten, vilket i det här fallet leder till samma sak, kan människan bli?

Patrik Engellau

Sedan 1960 har antalet jordbor fördubblats. Hur har det funnits mat till allihop? Under det senaste halvseklet har världens matproduktion ökat alldeles oerhört. Produktionen av kött  har ökat fyra gånger.  Vattenodling av fisk och skaldjur har ökat mer än 20 gånger. Det är på liknade sätt med andra sorters mat. Proteinintaget per skalle har till och med ökat med tio procent eller mer över hela klotet.

Nu kommer den stora frågan. Hur har det gått till? Tror du att denna utveckling är resultatet av statlig planering eller av att livsmedelsproducenter, som må vara nog så reglerade, har fått utveckla sina krafter på egen hand utan centralstyrning?

Det var ingen svår fråga. När staten griper in blir det snarare svält än ökad livsmedelsproduktion. Se på erfarenheterna i 1930-talets Sovjetunionen.

Tror du med utgångspunkt i mänsklighetens hittillsvarande iakttagelser att det vore en bra idé om staten nu började ransonera och styra vad slags mat mänskligheten ska producera och äta? Skulle inte tro det. När staten tar kontroll över verksamheter blir det alltid brist. Se på bostadsproduktionen.

Men det hindrar inte att 37 miljöforskare från olika länder nu utfärdar larm med hårda krav på mer styrning. Elva av dessa forskare lägger fram sin sak i Dagens Nyheter. En av forskarna är Johan Rockström vilket får mig att tänka på den återkommande boven Ville Vessla i Ture Sventon-böckerna. ”Ständigt denne Vessla!” säger Ture Sventon. Vi kan säga samma: ”Ständigt denne Rockström!”

Fram till 2050 beräknas världens befolkning öka med ytterligare en tredjedel. Det är betydligt långsammare än hittills, en procent om året framöver mot två procent på 1960-talet. Det borde inte vara så svårt för bönderna att fixa käket.

Men så resonerar inte klimatforskarna. De anser att det är krisläge och att ”vi” måste gå in med åtgärder. ”Vi” är inte världens bönder, fiskare och farmare, utan staten. För att klara livsmedelsförsörjningen till alla världens människor och för att ”stabilisera klimatet och bevara en hållbar planet”, förklarar forskarna, behövs ”en snabb omställning av hela livsmedelssystemet” i alla länder. ”Sverige och Norden kan och bör gå i fronten”.

Jesus Kristus. Dessa människor vill styra över vad världens befolkning ska äta. Finns det ingen gräns för deras härsklystnad? Vad står sedan på deras dagordning? Att de vill styra vårt tänkande är redan avbockat. Resandet ligger i farozonen. Vem vi gifter oss med kanske? Tillräckligt med tvångsblandning kan nog få bukt på rasismen på några generationers sikt.

Svenskarna äter i snitt 100 gram kött om dagen. Det måste du nu skära ned till 14 gram, en köttbulle, för att du själv ska må bra, för att maten ska räcka till alla och för att förhindra miljökatastrofer. I statstelevisionen intervjuades generaldirektören för Livsmedelsverket som medgav att hon gärna skrev om statens kostråd för att tillgodose miljöforskarnas önskemål.

Miljöforskarna påminner om att staten har utomordentliga tvångsmedel:

För att klara detta behövs förbättrade upphandlingsregler inom offentlig sektor, skatter och subventioner som gynnar en hälsosam kost, lagstiftning eller branschöverskridande överenskommelser kring hur onyttiga och ohållbara produkter får exponeras i affärer, samt riktlinjer för var snabbmatskedjor med ohälsosam mat får förläggas. 

Kan du tänka dig? Statliga inspektorer ska besluta i vilka stadsdelar ICA-butiker som säljer potatischips får lokaliseras. Och den prickiga korven får bara placeras på särskilda ställen ungefär som kamrarna för rökare på flygplatser.

Dessa människor är galna om du frågar mig. Varför låter staten dem hållas? Jo, därför att alla deras råd och rekommendationer leder till att staten måste skaffa sig mer makt över medborgarna.