Gästskribent Rolf Oward: Utslitna och semantiskt ohållbara ord

Finns det några ord i modern tid som är så utslitna och överanvända som hållbar och hållbarhet? Knappast. De är snart i nivå med klassiker som demokrati och värdegrund, och dyker upp i de mest oväntade sammanhang där en av PK-samhället godkänd markör är av nöden.

Det var länge sedan hållbarhet användes i den ursprungliga betydelsen, det vill säga så här:

(Från Filmarkivet och journalfilmen En dag i Ludvika, 1944)

På den tiden var det självklart att hållbarhet avsåg något i stil med lång livslängd, slitstark, rent av härdig. Numer är väl innebörden nedmald till något i stil med bra och god i största allmänhet. Men denna brist på klarhet och precision gör det också enkelt för folk med sinne för affärer att haka på godhetståget – företrädesvis i klimatkampen – och marknadsföra dyra kurser, böcker, certifieringar, föreläsningar och dylikt som lovar att göra dig, din familj och din framtid garanterat hållbar.

Följande är till delar påhittat och därför överdrivet, men skillnaden jämfört med verkligheten är – tyvärr – ytterst liten och kan således snart vara förbisprunget av ivriga hållbarhets- och klimatkämpar.

Vi knackar på hos konsultfirman Hållbar klimatframtid AB som erbjuder certifierande utbildningar för alla som vill betala extra mycket för att få visa upp sin godhet i form av diplom och tjusiga märken att fästa på kläderna.

Så här kan det låta:

Jag behöver ha mer på fötterna för att kunna bemöta alla som förnekar klimatet och behovet av rejäl hållbarhet.

Då har du kommit rätt! Vi har det mesta, från kurser i Strategisk hållbarhetskommunikation och Klimatvärdering av ekosystemstjänster till utbildningar som gör dig till Klimatcoach eller Diplomerad strateg i social hållbarhet. När det gäller den sociala hållbarheten samarbetar vi för övrigt med Folkhälsomyndigheten.

Det där med hållbarhetskommunikation låter intressant. Vad läser man där?

I huvudsak hur man med hjälp av avancerad cherry picking väljer enbart de argument som stödjer din hållbara övertygelse och som hjälper dig att påverka din omgivning i klimatkorrekt riktning. Vi poängterar också det väsentliga i att blanda ihop begreppen klimat och miljö.

Hur ska jag som företagare göra för att framstå som varande på den goda sidan?

Vi har ett flertal kurser om det hållbara varumärket och hur man bäst gör för att bygga upp det på ett trovärdigt sätt. Ofta är de kurserna fullbelagda och då rekommenderar vi våra kolleger på Lunds universitet.

Hur är det med lönsamheten – finns det pengar att hämta i hållbarhetsindustrin?

Mycket bra fråga! Det gör det verkligen. Det finns oceaner med bidrag att söka, och det bästa med dem är att du inte behöver visa att de leder till något (förutom egen berikning). Att vara bidragsentreprenör är således mycket lönsamt. Ofta är också EU med på ett hörn, exempelvis via Europeiska regionala utvecklingsfonden, som i princip betalar för din väsentligt förhöjda personliga status.

Som så många andra är jag orolig för koldioxiden. Vad erbjuder du för kurser där?

De mest populära är de kurser som på ett par timmar gör dig till certifierad klimatexpert, och som sådan kan du erbjuda exempelvis kommuner koldioxidkorrekta råd. Ett bra exempel på den typen av konsultuppdrag är ”Den koldioxidsnåla platsen” för Umeå kommun.

Ett delområde i koldioxidkampen som kommit starkt på senare tid är att göra klimatberäkningar. För att återvända till Umeå kommun och en uppdragsförfrågan från förra året:

Uppdraget består i att ta fram en beräkningsmodell för att beräkna Umeåbornas lokala konsumtionsbaserade klimatutsläpp baserat på resultatet från konsumtionsvaneundersökningen och kompletterande tillgänglig statistik.

Som synes är möjligheterna stora för framgångsrik fakturering, i synnerhet när en kommun är mottagare. Vi har 290 kommuner i landet och vilka vill inte framstå som klimatsmarta och hållbarhetsadekvata?

Vad är det viktigt för mig som företagare att tänka på när det gäller klimatföljsam och socialt korrekt reklam och PR?

Försök att få med ordet hållbarhet så många gånger det går, gärna också klimat. Det gäller att verkligen trumma in begreppen. Varför inte ”klimathållbarhet” och ”hållbarhetsklimat”? Ett bra exempel är företaget Instalco som med sitt bolag Klimatrör verkligen har förstått hur man hakar på gällande PK-trender.

Vidare är det av vikt att pumpa ut pressmeddelanden om den egna förträffligheten och på så sätt inhösta sociala hurrarop från PK-isterna. Du visar ju att du är på Den rätta sidan. Mobilia visar hur man gör.

Om jag på egen hand vill läsa vidare, vad rekommenderar du för böcker?

Vi har ett flertal bokserier där de mest efterfrågade är Den hållbara familjen, Klimatsäker framtid och Miljösmart klimatinkludering. Självfallet har vi också föreläsningar och kurser till samtliga serier, där alla mot sällsynt hög avgift avslutas med examen, certifiering och diplom.

Välkommen till den klimathållbara och koldioxidfria framtiden!

Rolf Oward är en copywriter och översättare som kört egen låda i över 30 år. Arbetat en hel del i Kista, till och med startat företag där. Formellt: fil kand, fil lic, DIHR. Hyfsad i spjut (61.14). Mer och mer förvånad och irriterad över hur Sverige styrs och hur PK-tänkandet fått in sina tentakler i stort sett överallt.