Om ytterkantspartier

Lennart Bengtsson

Under de senaste dagarna har vi fått stifta bekantskap med ett nytt ord i svenskan. Vem vet, kanske det finns kvar till slutet av året och då får sin rättmätiga plats i Svenska Akademiens ordlista. Inte minst var det liberalernas partiledare Björklund som genomgående använde ordet ytterkantspartier för att på detta sätt ge mer stadga och auktoritet gentemot de övriga partierna och därigenom hamna i en mer respektabel mittsektion. Ett slags ”main stream”-partier skulle man kanske ha sagt i ett engelsktalande land.

Hade det bara rört sig om Sverigedemokraterna kunde man förstås ha hållit sig till det mer vanligt förekommande begreppet fascist- eller rasistparti eller de senaste årens mildare ”populistparti”, men med ett vänsterparti som under åren blivit mer rumsrent i sitt nära samarbete med S och MP fick man hålla sig till ett mera neutralt ord ungefär som att kalla en tidigare kriminell för en person med ett tvivelaktigt förflutet.

Man måste vidare notera att med den nya och snällare beteckningen så har nu drygt var fjärde röstberättigad svensk förvisats till ett ytterkantsparti. Säkert kommer detta att öka till minst 30 procent vid nästa opinionsundersökning. De är förstås inte lika fina som småpartierna C, L och MP emedan dessa har fördelen att ha massmedia på sin sida, vilket så att säga förstorar dem och ökar deras tyngd.

Det är förvisso inte svårt att bestämma vad ytterkanten är på ett bakbord eller brädspel eller för de djupt religiösa, som fortfarande tror att jorden är platt, är det också lätt att definiera en ytterkant på jorden. Däremot är det svårt att tala om ytterkanten på en fotboll eller ännu svårare att tala om universums ytterkanter. Ännu svårare är det att tala om ytterkanter när det gäller uppfattningar. Varför är till exempel SD mer ett ytterkantsparti än MP, C eller L? Min uppfattning är att alla dessa tre partier är mera i ytterkanten än både SD och V i ett antal frågor. Alla de tre småpartierna har en synnerligen radikal uppfattning när det gäller migration som inte alls delas av svenska folket. MP är ett extremparti när det gäller miljö- och klimatfrågor och inte minst C har numera extrema uppfattningar när det gäller samlevnadsregler. För en tid sedan önskade partiet en mer flexibel uppfattning beträffande synen på månggifte.

Det är därför inga som helst problem att hitta argument för att göra de flesta partier i den svenska riksdagen till ytterkantspartier.

I själva verket är snarare SD ett konservativt parti ungefär som S var förr i världen och det är främst av denna anledning som partiet blivit så populärt. Längre kan man knappast komma från ett ytterkantsparti. Likaså har ju V blivit något av ett konservativt parti som i första hand ser till den lilla människan och hennes utsatthet i en globaliserad värld. Stalin och Sovjetunionen har förlorat sin lyster och dagens Kina har aldrig varit innelandet för V.

Men andra ord vill jag snarare beteckna MP. C och L som landets ytterkantspartier. Av denna anledning löper de också en ökande risk att hamna utanför ytterkanten vid nästa val. Det är snarare av denna anledning som de med semantikens hjälp vill hålla sig på insidan och fösa SD och V till utsidan. Här tror jag de är dömda att misslyckas.

46 reaktioner på ”Om ytterkantspartier

 1. Tritonen skriver:

  Vidar Andersson i Folkbladet (S) har gjort samma analys. Han påpekar, att sett till valresultatet ligger den politiska mitten snarast vid de tre stora, dvs S, M och SD. De samlar tillsammans över 60% av rösterna. Övriga småpartier är alltså inte intressanta för en majoritet av folket, utan är perifera, vilket förklarar deras litenhet och behov av att förgylla sin framtoning genom att framställa sig som ”mitt”, gärna också ”anständiga”. Patetiskt.

  Gillad av 9 personer

  • Elisabeth skriver:

   Johan Hakelius anser att C fört in splittring, polarisering och hämndlystenhet i svensk politik på ett sätt som tidigare inte förekommit. Han säger bl a att C är ett åttaprocentsparti som skaffat sig en 150%-personlighet. Man resonerar som ett inbilskt studentförbund. Alla förväntas lägga sig platt inför C. Och på något sätt följer det offentliga Sverige med på resan. Det må vara att en och annan ledarsida ser Lööf som Jeanne d´ Arc men var har känslan för det absurda och rimliga tagit vägen i resten av journalistiken ?
   Ja, det kan man sannerligen fråga sig . Det verkar som om media är fängslade och förblindade av dramat och den annars så vänsteranstrukna pressen ser inte vartåt det lutar. Eller är de miljöpartister allihop ? Den stora skärningspunkten inom svensk politik är ju numera inte så mycket vänster/höger som synen på invandringen. Och invandringen påverkar i stort sett alla frågor.

   Gillad av 10 personer

   • Kalle skriver:

    Man kan likna C L ock Mp vid mössen som röt. I stället för att trampa på dem, så man får tyst på dem, vore det bästa som kan ske,, ett EXTRAVAL. Om svennarna nu har vaknat, så begriper dom att dessa möss är en politisk olägenhet för landet och får inte vara med längre.

    Gillad av 1 person

  • Observatör skriver:

   Helt korrekt analys. Tyvärr har de tre stora svårt att samarbeta inte av ideologiska skäl, man är ju överens om det mesta, utan av taktiska och maktpolitiska.

   Gillad av 1 person

 2. olle holmqvist skriver:

  Det är kanske obekant, men borde vara välbekant – att ytterkant förutsätter innerkant. Ett begrepp för vilket motsatsen icke kan hypotetiseras saknar betydelse. Den reala ytter & innerkants-figuren ser ut så här:

  Den politiska kanten (”gränsvärdet”) runt hålet i mitten heter fyra procent. Där inne mot mitten
  kan det säga ”slurp säger e bara”. Den dramatiska dansen på kanten anförs av en tamburmajor. Vaktparaden tutar värdegrundsmarschen: Tönt… föråt tomtarnas vaktparad..

  Gillad av 10 personer

 3. Aurora skriver:

  De andra är ju ytterknt eftersom det är de själva som ritar kartan. Väntar på att KD med Ebba Bish Thor också är ytterkant vilken dag som helst. För alla utom de själva, och M (som de inte vet hur de ska definiera än) är ju ytterkant. Låt oss se till att bli de som ritar om kartan så snart som möjligt.

  Gillad av 1 person

 4. Östrahult skriver:

  Jo Centern är det verkliga extrempartiet, Åsa-Nisse har gått och blivit en varm förespråkare för tidelag, massinvandring, polygami etc. En bra beskrivning av partiet och dess narcissistiska ledare finns i DN idag och skrivet av Carl Hamilton.

  Två saker förvånar mig:

  • Hur kan hederligt folk på landsbygden rösta på detta parti? Enda svaret är att man ser partiet som garant för fortsatt stöd till skogsägare och bönder
  • Hur kommer det sig att inte media kritiskt granskar och ser att kejsarinnan är naken? Här har jag inget svar, räcker det med att vara kompis med Blondinbella?

  Gillad av 2 personer

 5. bejji skriver:

  Vad gäller Centerns förespråkande för månggifte några å sedan, glömde Du berätta att Miljöpartiets nuvarande bostadsminister Peter Eriksson öppnade för månggifte i Sverige i en intervju i SR i augusti 2010 (före valet då). Varken Eriksson eller MP har därefter reviderat den åsikten.

  Gilla

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Klokt att lyfta fram dessa aspekter där vi lätt blir offer för Cs och Ls försök att skönmåla sin egen position. Visst är SD ett konservativt parti, som fick mer rätt än ett antal naiva partier i migrationsfrågor.
  Maktspel kräver att man kan rättfärdiga sina egna åsikter och agerande. Att hitta på ordet ytterkantspartier låter som ett enkelt sätt att för samhällets bästa lyfta bort V och SD från inflytande.
  Just nu är det inte en rödgrön röra utan en sörja om vilka som anser sig stå i mitten. Inget är riktigt sant av det som partierna själva säger.
  Därför är vi väljare statister i ett drama som ingen kunde drömma om att våra företrädare skulle ha så svårt att reda ut. Definitionen på ytterkants- och mittpartier är under hälsosam omvärdering vilket Bengtsson hjälpt oss att tolka. Tack.

  Gillad av 1 person

 7. Palle9 skriver:

  Lennart: En intressant reflektion. I sjuklöverpartiernas ögon gör SD det oförlåtliga: de återger verkligheten som den är. I första hand gäller detta de katastrofala följderna av den förda invandringspolitiken, men även när det gäller brottsbekämpning och frågan om försvaret. Angående det senare pågår f.n. konferensen Folk och försvar där det under tre dagars konferens inte gick att klämma in några minuters talartid för Sveriges tredje största parti. Ett parti, som vill höja försvarsanslagen rejält, och som inte varit delaktiga i den totala utraderingen av inte bara vårt militära försvar utan även övriga delar av totalförsvaret. Talare efter talare på denna konferens har som tema hur man försöker bygga upp ett nytt totalförsvar från scratch. För mig är det en gåta att inte ett antal politiker med Reinfeldt och Borg i spetsen ställts inför riksrätt – de skador som spionerna Wennerström och Bergling åsamkade vårt försvar förbleknar i jämförelse med vad våra rikspolitiker lyckades åstadkomma. Vår nuvarande ÖB utmärker sig med att ägna tid och energi åt Pride-parader och att ta selfies ihop med Özz Nujen av alla människor … Här har man lyckats hitta en lämplig knähund när den förre ÖB:n Sverker Göransson var litet ofin med uttalanden, som alltför nära påminde om den krassa verkligheten (enveckasförsvaret). Sälenkonferensen borde rätteligen benämnas Folk utan försvar.

  Gillad av 8 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Ja, Lennart Bengtsson, det är förvisso C, L och MP som är landets ytterkantspartier. Och S vränger ut och in på sig för att kunna härbärgera dessa plus V under sossarnas parasoll. S är ett maktparti, snart utan politik. Maskerna har fallit på många håll. Undrar just hur S ska argumentera i kommande valdebatter. Vad är det för skillnad på nya S och nya M, så som M utformats under Reinfeldt/Kristersson ?
  Johan Hakelius är en ytterst underhållande och intelligent betraktare av svensk politik. Han kallar C ett ytterlighetsparti som ska diktera politiken för en regering som man inte ens vill sitta i. Och så frågar han sig om V nu ska gå från dörrmatta till pruttkudde. V kan nämligen mycket väl vara en pruttkudde som ger ifrån sig generande ljud när man sätter sig på den men sedan ligger slak och tom under rumpan. Mycket fyndigt.
  https://www.fokus.se/2019/01/men-kanske-pruttkudde/

  Gillad av 3 personer

 9. LJ skriver:

  Man vet att den svenska hjärntvätten gått långt när man själv hellre lyssnar på en kommunist än på Annie Löf.

  Den förstnämnde vet man i alla fall var man har.

  Vi landar väl i SD, M, KD och MED(?) förr eller senare?

  Har kännts givet i flera år och kommande partiledare i M lär väl tillkännage det officiellt.

  Kristersson kan väl inte få sitta kvar länge till, eller?

  Frågan är vilka som ska utgöra det konservativa blockets motpol? Kommer C och L inte finnas kvar om 4 år? Hoppas inte….

  Som en joker i leken lär vi också få se ett uttalat muslimskt parti. Kan inte vara annat än en tidsfråga med den demografiska utvecklingen Sverige har. Gissar de lierar sig åt vänster då de knappast har att vinna på mindre bidrag och lägre skatter.

  Gillad av 8 personer

  • linda skriver:

   Jag håller inte riktigt med för både M och V är globalister men av olika anledningar. V vill ha bort alla gränser och så blir vi alla världsmedborgare och är lyckliga över det. M vill ha globalism pga av billig arbetskraft och skatteflykt för företag. Så V och M borde bilda ett parti tillsammans där ena halvan fokuserar på företagande och andra halvan fokuserar på de som hamnar utanför.

   Gilla

 10. Elisabeth Eklund skriver:

  De är alla så rädda för SD. De vet att de vid ett nyval skulle få många fler med sig. De som nu samlar ihop sig är alla landsförrädare. Är C MP helt blinda? Ser inte dessa partier vad som händer i vårt land. Våra ungdomar vågar snart inte gå ut på kvällarna, det finns inga lägenheter till dom utan de får bo hemma hos föräldrarna långt upp i åldrar. Nu ska de se till att ännu fler kommer hit.
  Stackars våra barn o barnbarn. Vi blir främlingar i vårt eget land.

  Gillad av 6 personer

 11. Yvonne Rosenthal skriver:

  Ytterkant och innerkant. Det som är ute kan bli inne och tvärtom. Pol Pot och de Röda Khmererna hyllades av DN som befriare. Olof Lagercrantz hyllade Mao och Kulturrevolutionen. En halv termin på den 5- åriga spärrade psykologutbildningen under mitten av 70-talet ägnades åt marxistisk analys och att beräkna andelen proletärer enligt Göran Therborns . Ytterligare en halv termin ägnades åt god kollektiv barnuppfostran enligt Mao och dålig individuell barnuppfostran enligt USA. ” Kommunismen var i fel händer i fel länder” svarade Eskil Franck ( tidigare rektor Lärarhögskolan)) då han var chef för Forum för Levande Historia, på frågan om varför ingen upplysning om kommunismens brott. 2007. Inne och ute, det är som med allt mode, det har inte alltid med förnuft att göra.

  Gilla

 12. Jaxel skriver:

  Förra mandatperioden tvingade allianspartierna, genom decemberöverenskommelsen, Stefan Löfven att ta hänsyn till Vänsterpartiet. Nu säger Lööf och Björklund att Vänsterpartiet skall hållas utanför inflytande, d.v.s. att Löfven inte skall ta hänsyn till dem.

  För övrigt är Lööfs och Björklunds motivering till att inte släppa fram Kristersson krystad. Varför inte göra ett försök att regera utan att ta hänsyn till SD. Visar det sig att det skulle vara omöjligt så finge regeringen väl avgå och så finge man ta itu med problem att bilda en annan regering då.

  Notera att om SD skulle bli missnöjda med en hypotetisk Kristersson-regeringen så måste Löfven bistå dem, d v s ge dem inflytande, genom att rösta med SD mot regeringen i mycket viktiga frågor. Alternativt att de går ihop om en misstroendeförklaring.

  Det skulle väl Löfven aldrig kunna göra? Således borde väl en Kristersson-regering sitta relativt tryggt bara den installerats.

  Jag har svårt att se Lööfs och Björklunds agerande som något annat än poserande. Genom att uttrycka sin avsky för SD demonstrerar de sin egen godhet. För övrigt är det ju betydelselöst hör Liberalerna och Björklund agerar i regeringsfrågan.

  Gilla

 13. Aha skriver:

  Bra spaning – med ordet ytterlighetsparti blottar Björklund sig. Björklund fjärmar sig från det som är ”ytterlighetspartiernas” akilleshäl; deras förflutna.
  Det är nu upptill SD att rida på detta. Deras förmåga att ryta till och ta spjärn verkar dock inte vara alltför utvecklad.

  När det gäller SD så torde väldigt många ändå se dem som icke-alternativ, som ett ytterlighetsparti pga av att några av deras grundare hade nazistiskt förflutet plus att i leden finns ett antal tokstollar som i % inte är många men tillräckligt många för att media i decennier kan mata omvärlden med deras felsteg. Räkna med att så kommer löpande att ske under den här mandatperioden med återigen ett klimax inför nästa val. SD bör fundera hur de ska kunna motverka detta. Byta ledning? Gå ihop med Medborgerlig samling? Transformera sig till ett nytt parti (hur det nu ska kunna gå till)? Byta ledarstil och börja skälla ut media a la Trump? Det sista borde provas och då med ny ledare. Man bör skälla på temat; den vänsterliberala smörjan.

  Omvärlden ser idag med allt större förfäran på vad som händer i Sverige, våra grannar gör det. De forna öststaterna som har ångan uppe ser nog oss som avskräckande exempel. Det blir naturligtvis käpp rätt åt helsiki när en representant som orsakat ytterligheterna i Sverige kallar kritikerna för ytterlighetspartier.

  Björklund saknar helt sjukdomsinsikt.

  Gillad av 1 person

  • svenge skriver:

   Summa sumarum: I landet Sverge lever nu 3 extremistkonstellationer, vänsterextremister, högerextremister och centrumextremister. Alla tre konstellationerna har var sina extrema narcissiska företrädare; centrum av media. Tack, Inga mer tidningar för mig men vad gör jag med SVT? Ut med TV;n, likt förbenat skall jag betala för de senare. Vart tog landet lagom vägen?

   Gillad av 2 personer

 14. Jaxel skriver:

  Notera att Vänsterpartiet fortfarande är ett kommunistiskt parti namnbytet till trots. Detta framgår tydligt av partiprogrammet som säger att det privata ägandet av produktionsmedlen skall avskaffas.

  Gilla

 15. Sune Mangs skriver:

  Lennart Bengtssons beskrivning av Vänsterpartiet är mer än lovligt naiv. Ett parti som demonstrerar sitt stöd för socialistregimen Venezuela på första maj och vars partiföreträdare oreserverat stöder Chavez, Maduro och det socialistiska revolutionära partiets hegemoni är
  och förblir ett ytterkantsparti. Stödet för den lilla människan mot globalismen är säkerligen en intressant tanke för de i dagsläget 3 miljoner medborgare som tvingats på flykt från Venezuela. Fundamentala mänskliga rättigheter som äganderätten är en fiktion för Vänsterpartiet, som fortfarande helt uppenbart härbärgerar de mest vidriga och av historien vederlagda tankegods om ett socialistiskt paradis.

  Gillad av 5 personer

 16. linda skriver:

  Jag tycker inte att något parti har ett fullvärdigt partiprogram som täcker in allt överhuvudtaget.

  Jag tänker mer att alla partier har några frågor var som är viktiga eller väsentliga i svensk politik. Vi behöver dem alla. Vi behöver sådana som strävar framåt gällande utveckling av innovationer och som skapar arbetstillfällen och driver företag. Vi behöver någon som tar hand om folk som hamnar utanför. Vi behöver någon som binder oss samman genom en slags nations moral/kultur. Vi behöver någon som främjar lag och ordning. Vi behöver någon som har koll på våra bönder. Vi behöver någon som är bra på pant och återvinning etc. Så jag tänker att folket kan få rösta in partirepresentanter i de olika departementen som finns i Sverige. Då tvingas partier ta fram den mest utbildade personen som folket får välja mellan i just den departementsfrågan som exempelvis Justitiedepartementet. Ingen vill rösta in en outbildad svetsare som ska ha hand om hela Justitiedepartementet. Då fattar folk att det behövs utbildning, erfarenhet och kunskap. När vi tar bort den hemliga kohandeln med ministerposter som regeringen håller på med nu så blir det bättre för folket. Den ministern vi röstar in i departementen kommer även bli tvungen att stå till svars för vad de ska göra, hur och folket kan hålla koll på om personen gjorde den blev inröstad att göra. Det partiet som får mest departementröster får bli statsminister.

  Alternativt så ändrar vi om kommun/landstingskartan till att vi slår ihop ett stort antal kommuner så vi har ca 100 kommuner max i Sverige. Vi har 20 landsting/regioner i Sverige. Sedan får varje kommun/landsting rösta fram en/två representanter som utgör regeringen. Då blir det en mer direkt politik för kommunerna och landstingen som har en verklighet som de måste hantera och så som det ser ut nu så har regeringen ofta en annan verklighetsuppfattning om vad som händer i kommuner/landsting. Vi måste få slut på den stora byråkratiseringen med fördröjnings effekter som finns nu.

  Eller så röstar ni fram mig som sveriges diktator så ska jag reda upp allt själv.

  Gillad av 1 person

 17. K. Ulvert skriver:

  Anledningen till att Björklund har ständig skäggstubb och Lööf kommer i morgonrock till presskonferensen häromdagen är nog att ingen av dem kan se sig i spegeln längre.

  Gillad av 2 personer

 18. olle holmqvist skriver:

  Sjösted vill vaddå ? Sitta i bredkäftad och maktlös i fyra år ?
  med en majoritet i rixdan som alltid kommer att rösta för 73-punktsprogrammet ?
  Sjöstedt är ingen vågmästare, bara sprattelgubbe, eller ?
  skrivet kl 12 16/1 -19

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.