Sagen was ist – säg som det är 

Lennart Bengtsson

Så lyder mottot för den tyska tidningen der Spiegel men något sådant har inte precis tidningens unge prisbelönte journalist Claas Relotius levt upp till. För en dryg månad sedan läste jag artikeln Jaegers Grenze som skulle bli hans sista bidrag i tidningen.

Der Spiegel hade sänt två journalister till Amerika för att berätta om migrationen från Centralamerika och vad som händer kring gränsen till USA. En av dem, Juan Moreno, berättade om flyktingarnas strapatser i Mexiko. Den andre, Claas Relotius, vad som hände i Arizona på den amerikanska sidan av gränsen. Artikeln är gemensam för båda. Den är en alldeles förskräcklig och hemsk (grausam) historia där berättelsen från Arizona handlar om ett amerikanskt milisförband på sex man som på frivillig basis och utan soldaterfarenhet beslutat att de skall jaga tillbaka migranter som tar sig in i USA. De berättar detaljerat för Relotius hur väl de sköter sitt arbete. De är alla kraftigt utrustade med ammunitionsbälte, automatgevär och med skyddsväst och uniform. En av dessa heter Jaeger. Det är förstås alla Trump-supportrar och vill hjälpa till att försvara gränsen. Artikeln som sträcker sig över sju sidor är professionellt skriven med inlevelse och schvung i typisk der Spiegel-stil. Innehållet borde vara gefundenes Fressen för alla politiskt korrekta tyskar och säkert också för de PK-svenskar som eventuellt läst artikeln.

Problemet är bara att Relotius hade fantiserat ihop hela historien. Någon Jaeger existerar inte och inte heller något milisförband. Hans kollega på den mexikanska gränsen blev betänksam men redaktörerna i Hamburg fann historien trovärdig med tanke på Relotius goda rykte. Artikeln gick till tryckning och finns att läsa i nummer 47.

Trots att Relotius med stor skicklighet dolt alla tänkbara spår lyckades hans kollega få klarhet i att Relotius berättelse var ett falsarium genom att på eget bevåg och på egen bekostnad besöka området i Arizona. Några milisförband stod inte att finna. Eftersom Relotius var en stor journaliststjärna med många pris och stor uppmärksamhet ville inte tidningsledningen tro på kollegan men till slut fick Relotius ge sig. Det visade sig senare att hans berättelse om Jaeger och dennes kumpaner inte var en engångsförseelse utan ett större antal av hans artiklar för Spiegel och även andra tidningar visade sig vara helt fria fantasier. Typiskt var att artiklarna genomgående förmedlade en kritisk bild av dagens USA och inte minst av presidenten. Relotius fick förstås omedelbart sparken och de redaktörer som hade ansvaret för hans arbete togs ur tjänst.

Sens moralen av historien om Claas Relotius är naturligtvis att inte minst ta politiskt korrekta artiklar med en nypa salt. De är inte sällan tillrättalagda. USA har en mängd problem som inte är kopplade till dagens president utan snarare omfattande spänningar i samhället som beror på de stora och växande inkomstklyftorna och grupper inom medelklassen som fått det sämre under de senaste decennierna. Däremot har den ekonomiska toppen inklusive en del politiker samlat på sig alltmer av landets förmögenhet och därmed ohemult mycket makt och inflytande. Kanske der Spiegels journalister kunde ägna detta mer uppmärksamhet.

Huruvida något liknande hänt i Sverige är mig obekant även om inte minst huvudstadspressen har sina stjärnreportrar. Sannolikt skulle det inte ha kommit till allmän kännedom då svenska tidningar är måna om sitt rykte och har så vitt jag känner till inte samma motto som der Spiegel. Och skulle så vara fallet så har de lyckats dölja detta för läsarna.

33 reaktioner på ”Sagen was ist – säg som det är 

  • många ibland skriver:

   Ja och detta är ju bara blatanta fall, eftersom precis alla med insyn är pk så finns det ju ingen självreglerande mekanism, vem skall avslöja lögnerna? Det enda som ”avslöjade” Boden och Sandviken var ju den uppenbara lögnen och den dåliga kvalitén, när jag läste artikeln (på den tiden så läste jag ännu DN ibland) så var det ju en så uppenbar lögn, en brandman som sitter och avslöjar rasism mot muslimer på sin arbetsplats inför en muslim eller arabisk journalist på ett flyg, inte den mest trovärdiga konversationen. Eller 500 miljoner, här skall man betänka att politiker anställt en känd tankesmedja för att utarbeta detta sol sedan rapporteras i Sveriges mest ansedda tidning (i pk-kretsar).

   Så hur många andra artiklar är ren lögn, eller viktigare och farligare, partiell lögn och dolda fakta och bakgrund (då bortser man ändå från att själva perspektivet alltid är pk)? Vem skall avslöja sådant, jag gissar att en journalist som visar sig icke lojal med andra pk-journalister snabbt kan söka sig ett annat yrke, som Formgren. Faktum är att jag vet detta, vissa onämnda ledarskribenter erkände helt öppet då jag mailade dem om olika vansinnigheter att de inte kunde vara ärliga. Istället är det så att de inte erkänner ens när de ertappas, som när de dolde alla sexuella övergrepp i Kungsträdgården, nu har åter den stora tystnaden om detta lagt sig, har tafsarna slutat tafsa, har armbanden kanske funkat?

   Jag har respekt för Lennart men ser en man från en bättre svunnen tid, som inte förstår helt vad som pågår. Antagligen är det så de som är 20 år yngre än mig ser på mig också.

   Gillad av 4 personer

 1. gmiksche skriver:

  Det behövs inga lögner à la Relotius för att vilseleda läsarna. Det räcker med att vara selektiv. I form av det urval av fakta som svenska PK-medier bjuder på dagligen. Eftersom internet finns är det lätt att upptäcka vad som förtigs och få förståelse för vilka kriterier urvalet baseras på. Den bild man får kan med fördel kompletteras genom att konsultera utländska PK-medier.

  Gillad av 12 personer

  • PerH skriver:

   Internets öppenhet saboterar Mediehusens tillrättalagda narrativ (berättelser)
   Alltså måste de många rösterna plattform (internet) styras upp.
   Därav MSM:s stora intresse att filtrera nätet, man ser med avund på den kinesiska varianten.

   Gillad av 2 personer

 2. Aha skriver:

  Kommentarsfält som här i Det Goda Samhället utgör en stark motvikt mot journalistiska falsarier. Uppenbarligen har detta inte hjälpt mot denna journalist. Kanske modererade man bort läsarkommentarerna.
  Troll skulle vara icke-journalisternas motsvarighet till individer som producerar lögner och oetiska vinklingar. Dessa målas upp som den stora faran från etablissemanget. Frågan är bara; var finns de? Jag har inte mött något troll inom Nya media såsom Det Goda Samhället, troll som alltså medvetet meddelar osanningar på ett manipulativt sätt. Osanna påståenden florerar men de blir genast avslöjade i kommentarsfälten.

  Det ligger ju i trollens natur att inte bli avslöjade, men trots det kan man säga;
  – Alla pratar om trollen men ingen har sett dem.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Der Spiegel tog bort möjligheten att kommentera för några år sedan i samband med den stora invasionen 2015. Trycket blev för stort och kommentarerna därmed felaktiga.
   Man kan ännu kommentera i Die Zeit, som dock tar bort många kommentarer, och i Die Welt, som har ett ganska frejdigt kommentatorsfält.

   Gillad av 3 personer

 3. Aurora skriver:

  Fake news av agendapolitiska journalister är vardag idag. Relotius sparkades i alla fall ut med buller och bång av der Spiegel. I Sverige har vi haft ett antal krönikörer som skrivit egenpåhittade ’vittnesmål’ om rasistiska svenskar. Metros Viralgranskaren jagade idogt ’fel’ åsikter eller fakta som den sedan påstod, med egna felaktiga fakta-påståenden, var felaktiga. En vänsteraktivist sitter, visar det sig, på beslutsunderlags-roll hos Gransknigsnämnden med därav färgade avgöranden. Vi får lära oss att inte ta någon information för riktigt utan kontrollera mot flera media, altenaiva som utländska.

  Gillad av 2 personer

 4. Håkan skriver:

  Jag läste det signaturen AHA skrev och jag håller med om detta:
  ”Osanna påståenden florerar men de blir genast avslöjade i kommentarsfälten.”
  Men måhända tolkar jag det på mitt eget sätt.

  Det artikelförfattaren tar upp är tyvärr inget nytt, en nypa salt har alltid varit bra att kunna använda sig av, men i dag finns det många fler sorters kommunikationsvägar än tidigare, som ibland behöva saltas…

  Gillad av 1 person

  • Underdog skriver:

   Det var inte alls detsamma. Jag såg det reportaget och de som intervjuades ringde efter myndigheterna och gick inte med på att de planerade några våldsamheter mot migranterna. Du får nog lära dig att skilja mellan äpplen och päron. Att Relotius fantiserade ihop sin artikel är ovedersägligt och därtill erkänt.

   Gillad av 3 personer

 5. Robban skriver:

  Den stora ”flyktingkrisen 2015” är fortfarande ett populärt ämne i dagens media!
  Hur många från vår media har ni sett som har kommenterat att det enligt UNHCRs egen officiella statistik, så är ex mindre än 3% av de hundratusentals som har stigit iland i Italien de sista 3åren klassade som flyktingar! De är i själva verket ekonomiska migranter som söker sig ett bättre liv på ofta svenska eller tyska skattebetalares bekostnad!

  Gillad av 3 personer

  • många ibland skriver:

   Ja och de över 130,000 uppehållstillstånden 2018. Den egentliga historien här är ju att ”krisen” bara gjorde så att migrantindustrin i Sverige skalade upp till ett nytt normaltillstånd som uppenbart och självklart leder till ett snabbt folkutbyte, i synnerhet om man tar med den stora och ökande utflyttningen av svenskar och skillnaden i barnafödande. Nästa ”kris” kanske puttar upp oss till 200,000 om året? Om detta skrivs inget, inte av Arpi, inte av Teodorescu, inte av Dahlberg, inte av Rayman, inte av Gür, inte av Cwejman.

   Gillad av 5 personer

 6. Per Eriksson skriver:

  Andra direkta lögner i svensk regim media var ju påståendena om att migrationsvågen 2014 & 2015 var full av ingenjörer och läkare – hade media varit neutral och ärlig så hade den lögnen punkterats utan större insatser av undersökande journalistik.

  BNP lögnen var levde länge – det gick bra för Sverige eftersom BNP växte med +/- 3% men inte ett ord om att befolkningen växte med 1.5% samt utelämnande av att kommunerna ökade sin belåning med 10%/år.

  Lögner som fortfarande lever är att brottsligheten står still eller t o m är i avtagande.

  Gillad av 4 personer

 7. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag tror att Relotius skrev som han skrev för han visste att hans chefer gillade det. Han skrev i chefens anda, kalla det pk. De ville ha den bilden bekräftad. Blir frestad att citera Piraten. ”En god berättares främsta egenskaper, förakt för sanningen och en stor respekt för det sannolika.”

  Gillad av 2 personer

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Avslöjade för textstölder i Sverige är krönikörerna är Alexandra Pascalidou samt Gudrun Schyman.
  Inte sjutton förlorade dessa pajasar sina parnassplatser för det.
  Men det strukturella ljugandet är ändock mycket värre:
  Varje gång en asylant betecknas som (krigs) flykting, som barn (ensamt i världen) – varje gång! – smyger propagandan in sitt gift i vårt officiella medvetande, dit alldeles för många har sina informationssnablar inkopplade, och fördunklar mångas tankeverksamhet till en känslogröt.
  Detta är FakeNews största seger någonsin på den här sidan 1989.

  Gillad av 5 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Pascalidou fick medverka i ett avsnitt av SVT:s Min sanning…
   OK! Sven Wollter har ju också varit med där…
   Programmen görs av sd-hatande Anna Hedenmo.
   Nu har också dottern Fanny fått anställning på SVT.
   Vem blir överraskad av sammanhangen?

   Gillad av 5 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Egentligen så borde väl frågan vara vad är en sanning?
  Allas bild av verkligheten är ju olika. En del är nöjda med fredagsmys och bingolotto och vill inte höra om bilbränder och våldtäkter. Andra ser världen och klimatet som det största HOTET och använder sin dotter för att sälja Budskapet.
  Men åter till SANNINGEN vem äger den och vem producerar den?
  Det finns ju inget enkelt svar på den frågan, men lite naivt så både tror jag och hoppas att vi alla vanliga människor som önskar rättvisa och ordning och reda har en gemensam övergripande bild på vad sanningen är!
  Och det är inte det våra styrande sam media rapporterar om, utan det tigs och vrids för att kunna tjäna en judas peng till.
  Att jag eller alla andra vanliga kan dö i en vårdkö vid allvarlig sjukdom, det slipper frälset, i uppdraget att värna om sitt eget folk så ingår fri sjukvård med garanti att slippa köerna, även så slipper dom bli rånade i Nordstan, då en ståtlig livvakt hindrar det.
  Därför ser deras sanning annorlunda ut än dom som betalar deras löner och förmåner.
  Shame on you!

  Gillad av 1 person

 10. Thomas Rönnberg skriver:

  Hej Lennart,
  Tyckte mycket om ditt inlagg. Och sarskilt ditt gammeldags behandling av det svenska spraket.
  Alskar gammalt, inklusive mig sjalv. 71 bara for tillfallet. Men jag ska skynda pa att bli lite aldre innan jag dor. Tack o stor kram

  Gillad av 1 person

 11. Sune Mangs skriver:

  De svenska värdegrundsjournalisterna prioriterar narrativ framför objektiva fakta. Objektiva fakta och obekväma experter vars uppfattning strider mot narrativet silas nogsamt bort.
  I Aftonbladet har Relotius av en menlös krönikör förutsägbart nog försvarats som förkämpe för en högre sanning. Stämmer narrativet med den inskränkta ideologiskt betingade verklighets-uppfattningen så är det korrekt på ett högre plan.
  Objektiva fakta är sekundärt för det nya prästerskapet. Mången svensk journalist tycks se sig själva som upphöjda värdegrundsfilter, vars främsta uppgift är att se till ”så att det blir rätt”.

  Gillad av 2 personer

 12. gmiksche skriver:

  Lögner à la Relotius är vanligare än man skulle kunna tro. Ganska nyligen ljög Robert Menasse, en i vänsterkretsar uppburen österrikisk författare, om Walter Hallstein, en för länge sedan avliden tysk politiker (CDU). Hallstein kan sägas vara en av EUs fäder. http://www.spiegel.de/kultur/literatur/robert-menasse-schriftsteller-hat-zitate-erfunden-der-ueberblick-a-1246396.html

  I ett sammanhang, som jag inte brytt mig om att ta reda på, hänvisade Menasse till ett uttalande av Hallstein, som denne aldrig gjort. När lögnen upptäckts försvarade Menasse sig med att hävda, att det påstådda uttalandet i vart fall hade skett i Hallsteins anda. Lögnen hindrade dock inte att Menasse nyligen fick sig tilldelat Carl Zuckmayer medaljen, en känd tysk litterär utmärkelse. http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/robert-menasse-erhaelt-carl-zuckmayer-medaille-a-1246839.html

  Medaljen överlämnades av SPDs vice ordförande Malu Dreyer. I ett gemensamt uttalande av Dreyer och Menasse (i ljuset av den då redan kända och omdebatterade lögnen) hette det så här: ”Vi är övertygade om att ett erkännande av fakta utan förbehåll hör till värdegrunden för vårt liberala samhälle. Att vara beredd på, att t o m anse det vara nödvändigt att skilja mellan vad som med visshet kan sägas om antaganden och fakta från uppfattningar, det är ett oeftergivligt krav för att den demokratiska debatten ska lyckas.” (Översättningen försöker fånga det jag kan utläsa ur uttalandet. Det låter lika befängt i original).

  Gillad av 1 person

 13. Observatör skriver:

  Reportage är en konstform som ligger mellan fakta och fiktion. I regel är det mer fiktion än fakta. Den aktuell artikeln tycks ha varit ren fiktion. Inget ont i detta.Det kan vara trevligt att läsa romaner och reportage för en stunds verklighetsflykt. En vettig människa bygger dock sin bild av verkligheten på direkta observationer av densamma och inte på skönlitterära beskrivningar.

  Gilla

 14. Göran Holmström skriver:

  Säg som det är är en bra uppmaning. Ja vart börjar man då?
  Jo vill tacka Patrik för hans driv i att skriva och orka läsa alla kommentarer.
  Sedan alla otroligt kloka människor som skriver och tänker på texterna som skrivs.
  Tack så mycket, ni berikar och ger på många plan.
  För mig personligen så betyder ni väldigt mycket, jag har haft en svacka i livet.
  Men era texter och tankar har gett så mycket att den är nästan borta nu.
  Och bara det är stort tackar så mycket.
  Än en gång tack, ni är alla guld värda. Gillar även dom direkta mothuggen även dom värmer.
  TACK.

  Gillad av 1 person

 15. kvellulvblog skriver:

  Den dag journalisterna skriver hela sanningen och intet förtiger, tillägger eller förändrar väntar vi fortfarande på. I tvångsmedia är journalisterna anställda för att skriva, rapportera eller filma vad staten vill, presstödet tystar andra. Ett enda parti, en enda tidning, som ärligt håller sig till sanningen, tycks enbart vara en önskedröm.

  Gilla

 16. olle reimers skriver:

  Operation Mockingbird påbörjades starx efter andra världskriget som ett initiativ mellan de såta vännerna Philip Graham, ägare av Washinnton Post och Allen Dulles, initiativtagare till och sedermera director på Central Intelligence Agency.

  Herrarna drog slutsatseran av kriget att det var viktigt att information till allmänheten serverades på ett sätt som skulle gynna en demokratisk samhällsutveckling. Till sitt förfogande hade man då som nu Associated Press som serverade nyheter till media.

  Under åren sofistikerades Operation Mockingbird. Det räckte inte bara med AP som filter utan man började städsla nyhetsankare på det allt viktigare TV-mediet. Sitt eldprov fick Operation Mockingbird efter mordet på John F Kennedy 1963. Särskilt blev detta klart när vissa vokala personer började kritisera den utredning som Warrenkommisionen hade lämnat strax före presidentvalet 1964. Det påstods att viss information hade undanhållits almänheten.

  Motdraget från Operation Mockingbird blev att – i stället för att undersöka om det fanns någon sanningshalt i kritiken – stämpla kritikerna som ”konspirationsteoretiker”.

  Begreppet ”konspirationsteoretiker” har därefter blivt det allomfattande motvapnet som media använder för att motivera att man inte ens behöver analysera eller ta den typen av kritik på allvar. Modellen har varit extremt framgångsrk. Först med genombrottet av Internet har den del av allmänheten som velat forska lite i de olika ämnena själv börjat inse att media förmedlar ”Fake News”; inte minst när det gäller att skydda politiker och makthavare i hela västvärrlden.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.