Funderingar kring Sverige för femtioelfte gången

Patrik Engellau

Nyligen var jag på en stilfull begravning i Engelbrektskyrkan i Stockholm. Svensk disciplin av förnämsta klass rådde. Någon minut innan akten skulle börja blev det knäpptyst liksom av sig själv. Alla var strikt klädda i svart och vit. Dock fanns några avvikare i mörkgrå kostym.

Församling följde tyst och uppmärksamt prästens minsta vink. Det förekom inget tisslande och tasslande i bänkarna. Vacker musik spelades, till exempel Dancing Queen av ABBA. Melodin hade emellertid sakraliserats så att den visserligen var igenkänningsbar men ändå bearbetad för att inte väcka någon opassande danslust. I en katolsk kyrka, föreställer jag mig, hade det gått mycket mer livat till. Till ABBA-låten hade katolikerna nog släppt loss hela rytmsektionen.

Vid defileringen upptäckte jag en fin julkrubba som församlingen byggt i närheten av altaret. Jag hade gärna gjort en fem meters utflykt från kön för att titta närmare på konstverket men vågade inte. En kögranne sa att man nog inte bör utskilja sig så grovt. Jag tänkte på judiska gudstjänster där det inte verkar finnas någon ordning alls utan alla gör lite som det faller dem in.

Begravningen kändes som en nostalgitripp, ett återbesök i ett svunnet Sverige, ett Sverige utan bilbränder och stökiga klassrum med okunniga och hunsade lärare, ett Sverige där alla höll varandra under vänlig men noggrann uppsikt så att ingen bryter ledet.

Beskrivet sådär så verkar det gamla Sverige som ett tråkigt samhälle, lite som Schweiz där du blir polisanmäld av grannen som just varit på fest hos dig för att festen inte slutar prick klockan elva som de lokala stadgarna föreskriver. Jag har ägnat mycket energi under mitt liv åt att förhåna denna trista svenskhet och att hylla ”det osvenska”. Jag har, i mitt oförstånd, haft samma nedlåtande attityd till vårt ursprung som sådana som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt (fast jag ändrade inställning för flera årtionden sedan; det vore intressant att veta om dessa framstående svenska politiker fortfarande föraktar den kultur vars folk de föresatt sig att leda).

Men syftet med Sverige har aldrig varit inte fest och överdåd, utan dygd, stramhet och disciplin. Förhållandena var hårda. Kom ihåg att ”den lilla istiden”, som började ungefär med Gustav Vasa och sträckte sig fram till 1800-talet, var mer än en och en halv grad kallare än idag. Därför kunde Karl X Gustav tåga på isen över Stora och Lilla Bält. Syftet med Sverige var överlevnad bäst det gick.

När omständigheterna förändrades och den industriella revolutionen ställde nya verktyg till förfogande för detta strävsamma och tåliga folk skedde ett oväntat mirakel i form av en fantastisk ökning av svenskarnas levnadsstandard. Sverige gick från att vara ett av Europas fattigaste länder till att vara ett av de rikaste. Vad tror du det berodde på? Du får tre val: 1) skogen och malmen, 2) den socialdemokratiska politiken och 3) den svenska kulturen inklusive svenskarnas utvecklingsfrämjande värderingar.

Om det hade varit så väl att 1) eller 2) varit det rätta svaret så hade vi inte behövt oroa oss för framtiden för dessa finns i stort sett kvar. Men om svaret är 3), vilket jag tror, så ser det illa ut ty hur en urartad mentalitet kan återställas vet ingen.

Därför har jag formulerat följande ledord. Föreställ dig att världen är kall och grym och organisera dig för att överleva bäst du kan så kommer det att gå dig väl i händer. Föreställ dig att dina framgångar är för evigt givna och ge efter för din generositet och goda vilja så kommer du att bringas på fall.

85 reaktioner på ”Funderingar kring Sverige för femtioelfte gången

 1. Gabriel Wallgren skriver:

  Patrik!

  Vad var det här för konstlat angrepp på oss katoliker ”Till ABBA-låten hade katolikerna nog släppt loss hela rytmsektionen”???

  Det är väl snarare totalt sekulariserade svenskar som inte hade kunnat låta bli att rocka loss!

  Sen började ”lilla istiden” redan i slutet av 1200-talet eller början av 1300-talet d v s innan Black Death. Du behöver läsa på lite grand!

  Gillad av 3 personer

  • Aurora skriver:

   Helt rätt. Jo, katolikerna sjunger i kyrkan. Men inte Abba-låtar. Var på en julmässa i svensks kyrkan. Mycket sång och en helt oengagerande präst. Ens ens Amen sades. Kan inte längre följa med i Fader vår eftersom den nu heter Vår fader och läses med modernt språkbruk. Ett besök i en kyrka där all Andlighet saknades. Präster i Sverige är idag enbart vänstervridna socialassistenter.

   Gillad av 11 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Har haft förmånen att bevista katolska julottor i Östafrika. Tre timmars sång och oförfalskad glädje där rytm ”sektionen” bestående av trolltrummor var spridd i hela de månghundrahövdade församlingarna. Inga andra instrument.
   En positiv masspsykos som jag ser fram emot att ryckas med i igen!

   Gillad av 2 personer

  • Klas Göran skriver:

   Det finns två grupper det fortfarande är fullständigt accepterat att uttrycka fördomar om i Sverige, trots ständigt tilltagande hänsyn till nyfunna minoriteter: det är grupperna katoliker och tyskar.
   Dessa grupper står alltid i motsatsposition till den för dagen i Sverige moderna ideologin, vare sig den är socialdemokrati, politisk korrekthet eller något annat.
   De kan också antas bete sig hur som helst: dricka öl till frukost, spela rockmusik i kyrkan, bära kalsonger på huvudet – bara fantasin sätter gränserna. Fakta spelar ingen roll.
   T ex att den svenska lutheranska liturgin ser bra mycket mer katolsk ut än den tyska lutheranska dito; att den överdådiga kyrkomusiken á la Bach är en lutheransk specialitet snarare än katolsk; o s v.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Vi fick en ny Messias 1969 vars predikningar gick rakt in hjärtat på hela babyboomskollektivet: Olof Palme. Hans läror stöpte om Sverige (och Sydafrika) grundligt och finns i huvudsak kvar i alla vänsterrörelser. Nästan alla tidigare äktsvenska storföretag har klokt nog sina säten utomlands nu, vad kan detta bero på?

   Gillad av 1 person

 2. Lenam skriver:

  Världen är kall och grymt. Ute är mörkt och kallt. I alla husen…..ja vi har vår Lucia. Drömmen om ljuset, värmen och godheten. Nu har vi vaknat av den brutala slakten av 2 unga Skandinaviska flickor. Det kommer att påverka oss alla i vårt kalla land. Vi kommer sluta leka upptäcktsresande när vi möter andra kulturer. Lära känna lokalbefolkningen. Skit i dom. Dom finns redan här.

  Gillad av 8 personer

  • W skriver:

   Nationalstaterna måste i dag vara beredda att ge upp sin suveränitet” enligt Merkel, som talade inför en publik i Berlin och sade att suveräna nationalstater bör ignorera sina medborgare när det gäller frågor om invandring, gränser och suveränitet.

   Även om Merkel har meddelat att hon inte kommer att söka omval 2021, är det tydligt att hon har ökat sina ansträngningar för att främja den globala agendan innan hon lämnar sitt ämbete.

   Dessa ord kunde lika gärna ingå i ett nyårstal av en sjuklöverpolitiker i Sverige.

   Gillad av 5 personer

 3. Aha skriver:

  Där Sverige befann sig för drygt femtio år – sjuttiofem år sedan när kollektiva lösningar för vatten, el och värme var allmänt spridda befinner sig U-länderna idag, de har ännu inte börjat installera sina basala välfärdslösningar. Om nu ”den svenska kulturen inklusive svenskarnas utvecklingsfrämjande värderingar” har drivit fram vår välfärd och välstånd undrar man (naturligtvis) vad det är i U-ländernas kulturer som hindrar dem att göra samma sak. I deras fall finns dessutom decenniers teknikutveckling att få hjälp av. Misstänker t.ex. att dagens grävskopor med sina vridbara skopor kan vara dubbelt så effektiva som gårdagens. (Infrastruktur för fast telefoni kan de hoppa över, de går direkt på mobil telefoni.)

  Detta skulle FNs 193 länder syssla med; en pakt där varje U-land land förbinder sig att införa sådana insatser som behövs för att få till stånd basal välfärdsutveckling i sina länder. Nu gör man tvärtom, man utformar en global migrationspakt för att andra länder ska ta hand om deras invånare som flyr sina samhällen p.g.a att de är skitländer (Trumps ord).

  Gillad av 11 personer

 4. Erik skriver:

  Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum – ”Den som önskar fred må förbereda sig för krig” (Vegetius, De re militari)
  Si vis pacem, para bellum – ”Om du vill ha fred, förbered dig för krig” (Vegetius, Epitoma rei militaris)

  Gillad av 5 personer

 5. Vid jiayuguan, mången Kinaman med sten i hand, qian och han och tang och wang, byggde av sten en väldig rand, för att skydda sitt land, mot arger mongolmand skriver:

  Ja nyår har visst redan börjat i Krstianstad, Åkessons hemstad, det är vår nya kultur, mångkultur, dvs invandrare från repressiva kulturer som använder sin nya frihet till att trakassera alla de kommer åt och skjuter smällare på varandra och alla som kommer i närheten, det är ena sidan av mångkulturen. Den andra är den indoktrinerade svenska som manifesteras som en polis som inte stävjer detta, som inte kan och inte vill och inte får, man kör inte fram vattenkanoner och skjuter gummikulor och slänger in folk i arresten en vecka, för att sedan utvisa dem. Nej istället så förbjuder man smällare för alla, precis som man istället för att alla på Nobelfesten har en rondellhund i knapphålet och alla tidningar har en rondellhund i övre högra hörnet, så får vi nu inte skämta om islam. Så detta är den kultur vi har idag, vi är illa ute. Underkastelsekultur, vi ger oss utan att ens försvara oss, det hade nog inte Muhammed kunnat drömma om.

  Man kan förstå att man inte lär ut historia idag, för då hade barnen,fått lära sig om alla de krig mot öst Europa genomgått, och alla krig mot muslimer, i 1000 år, man hade lärt sig om Konstantinopel och den största kyrkan i kristenheten och hur den erövrades av muslimer och man hade förstått varför muslimerna levde där, och vi här, i separation. Det var, och är, bäst så. Olika barn, ja de leker helt enkelt inte.

  Blir du däremot medbjuden på någon judisk sammankomst så passa dig Patrik, för det verkar vanligt att dansa på borden vid bröllop (kanske inte begravningar) vilket alltid verkar sluta med att de brakar ihop, allt enligt Americas Funniest Home Videos. Videos med muslimer är sällan roliga, det cirkulerar visst en nu.

  Gott Nytt År önskar jag Patrik och DGS, och till våra politiker i sjuklövern och systemmedia så önskar jag samma sak jag önskat i 12 år, att ni drabbas själva av er konstruktion, på värsta vis.

  Gillad av 14 personer

 6. S Eriksson skriver:

  Lysande och tänkvärda ord, ger tröst och förståelse.
  Jag tror dock inte att Sverige är eller var så enormt rikt . Fram till andra Världskriget förekom uttrycket fattigsverige, genom goda (?) affärer under kriget ökade intäkterna rejält . Sedan försprånget att industrin inte var sönderbombat och efterfrågan var enorm gjorde väl också sitt till.
  Egentligen har nog landet levt ordentligt över sina tillgångar, särskilt nu på senare år med den stora satsningen som humanitär stormakt.
  Ingen absolut sanning utan bara min personliga uppfattning.

  Gillad av 4 personer

  • G.B. skriver:

   S Eriksson : En liten fundering från min sida om och när Sverige blev rikt.
   När byggdes järnvägsnätet?
   När elektrifierades Sverige?
   När byggdes alla regementen i Sverige? Snacka om byggboom!
   När byggdes alla sanatorier och liknande anläggningar?
   Samhällets välstånd växte fram genom hårt slit och klok planering.
   Sedan kom sossarna…

   Gillad av 7 personer

   • S Eriksson skriver:

    Det ligger nog mycket i dina ord, faktiskt.
    Men märk väl det finns ytterst sällan någon absolut sanning i någonting.
    Jag sade inte heller att min uppfattning var den rätta, men den bör kanske få vägas in i helheten. Tack för responsen.

    Gilla

 7. Eva Danielsson skriver:

  Vi är flockdjur som behöver ledare och inbördes social ordning och samarbete för att överleva. Angreppen kommer inte alltid utifrån utan kan sippra in som sövande gas eller som trojanska hästar som låtsas vara lojala med flocken. För närvarande har vi ledare som både uppmuntrar angreppen inifrån och också försöker sätta på oss ögonbindlar, öronproppar och munkavlar.
  Hundrafemtio års relativa trygghet och vällevnad verkar ha gjort svensken till ett lätt byte för den sjukliga självmordslinje som numera kampanjas för i västvärlden av ledare för vänstersinnade och liberaler. Medan de mer konservativa sover. Europa har ju behövt skydda sig mot och strida mot islam sedan islam uppstod. Hur kan man ha glömt detta och hur kan man låtsas tro att islam inte vill västvärlden ont? När islamska företrädare faktiskt både säger och visar att de vill förgöra västerländsk civilisation. Förutom att utrota judarna.
  Politiken måste utgå från att världen alltid är farlig och osäker. Onda politiska ledare uppstår hela tiden, även i Sverige. Lagstiftning och rättsskipning måste utgå från människors ondska och vad karaktärssvaga och de värsta förbrytarna kan tänkas göra i olika lägen.
  FN och EU bildades som vällovliga försök att få till samarbete och förhindra krig men man har släppt in en majoritet av vargar ihop med fåren i FN men fortsätter låtsas som att alla är får. I EU har man låtit fåren vaktas av mer och mer övergödda grisar som tror att de kan flyga. Med islams hjälp (?!) och genom att ta de uppstudsiga i örat.
  Hoppas att vi inte ska behöva bevista västvärldens begravning med fred och frihet i kistan. Hoppas vi kan samla oss till mer öppet motstånd mot de totalitära krafterna innan det går så långt. Vi måste använda de medel vi har, organisera oss och våga bli högljudda. Tiden för att väluppfostrat vara fina i kanten är förbi.

  Gillad av 14 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jag som läser SvD (jag ber om ursäkt till de som mår illa nu) fick i morse läsa Ledarsidan. Där påpekas att vi nu måste vara förberedda på det värsta. Att bli en ”prepper” manas det till. Eftersom om du inte gjort det du kan för dig och din familj så måste samhället lösa dina problem vid sammanbrottet/invasionen/elavbrottet eller vad som nu kommer att hända. Först skriver tidningen i åratal om att allt tal om problem är Fake News. Sen kommer plötsligt vekligheten och tränger på. Rackarns otur att inte Eva ställde upp i valet och blev statsminister.

   Gillad av 7 personer

  • brrr skriver:

   Dendär sövande gasen kanske kommer från flera olika håll?
   Petterssons blogg länkar till denna artikel i Dagens Samhälle, som möjligen är ännu mer aktuell idag än när den skrevs.
   Icke blott vi dissidenter anser att det är bråttom nu, utan även fienden som nu i rasande takt klubbar igenom vansinneslagar och vansinnesavtal.

   https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaensterns-mangfaldspolitiker-springer-aerenden-hoegerpopulismen-8295

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   De onda söker sig klokt nog till sådana områden där de kan få störst effekt av sina illvilliga intentioner. Politiken är givetvis ett sådant område; precis som religion eller försäljning av skallerormsolja (som John D Rockefellers pappa gjorde på 1850-talet).

   Alla frälsningsläror har sina främsta företrädare i dem som ser dem som det effektivaste medlet för att skaffa sig makt. Maktsökande har också den speciella omständigheten (precis som rikedomssökande) med sig att det inte finns någon övre gräns. Anledningen är att ju mer makt eller pengar man har så måste man ha mer av samma vara för att skydda sig mot dem som vill ta den ifrån en.

   Den som väl har beträtt maktvägen har således ingen återvändo.

   Politikermakten har förblandats med penningen och är därför hjälplöst förlorad som ett hjälpmedel för att förbättra medborgarnas liv. För dem återstår endast den universella, globala fascismen som ett kollektivt försvar mot den stora massan av vanliga medborgare som fått smak på friheten men ser att den är hotad.

   En oviss kamp står för dörren.

   Gillad av 2 personer

 8. Mässkalle skriver:

  Gott Nytt År till Det Goda Samhället, dess grundare, ni som tillför goda samhällsvärderingar, ni som kommenterar och läser.
  Med Happy New Year, Feliz Navidad från landet vars president inte får många likes av svensk statsunderstödd medie.

  Gillad av 10 personer

 9. Ordning och reda - en sak i taget skriver:

  Visst uppträder årstiderna som en stäng herre. Stora sökinsatser dras genast igång om någon ensam själ råkat förirra sig in i den svenska storskogen. Inte bara vintern är knepig, utan även den våta hösten och våren. Den ensamme och förvirrade kan snabbt frysa ihjäl. Beroendet av varandra är och förblir stort under dessa klimatiska förhållanden. Men även konformismen kan lätt bygga kraft. I dagarna gick det ett teveprogram om hur stadskärnorna under mitten av 60-talet utsattes för ett rivningsraseri. Som till del endast överträffades av de bombade städerna i Europa under 2:a världskriget. Mycket av den äldre bebyggelsen revs och försvann – för att ge rum åt stora varuhuskomplex – med extremt fula parkeringsgarage strax intill. Det skedde i hög grad mot folkets vilja. En socialdemokratisk konformism av betong satt tungt vid makten. Och de gjorde i princip vad de ville. Man behövde inte lyssna till någon näraliggande opposition. Idag ser vi återigen samma mönster. Nu spritt till den dominerande 7-klövern. Sveriges maktelit, ihop med media, tycks enbart kunna följa en enda utvecklingsidé åt gången. Nu gäller den PK-istiska agendan. Där man gärna talar illa om den egna kulturen, och höjer upp andras mer gröna kullar – inbillar man sig. Det äldre egna, med djupa rötter, passar inte längre in. Precis som på 60-talet river vi i gamla tiders konservativa tänkande och bevarande. Det äldre passar inte längre in. Idag river och sliter rivningsraseriet djupt i den svenska folksjälens centra och kvarter. Denna gång med hjälp av en storvulen och genomgripande migration. Och inte enbart i gamla stadskärnor. Men samma typ av strömlinjeformade idéer ligger bakom. En PK-istisk idé om att alltid ha rätt – och alla övriga fel. Om vad en god samhällsutveckling bör innehålla. Men det tog inte många år innan alla köpcenter, mitt i städerna, blev omoderna. Massmigrationen lär gå samma väg. Men besluten är och förblir oåterkalleliga. Det som rivs ned förbli borta – för alltid. Så blir det lätt när ensidig makt ansamlas på få händer, understödda av de mest tongivande PK-aktörerna. Samma skrämmande resultat – nu som då – under 60-talet. Inte bara klimatet utgör en stäng herre – utan även den stora och helt förödande konformismen. Med endast en idé i huvudet åt gången.

  Gillad av 14 personer

 10. Östrahult skriver:

  Om vi tar in sådana tidsaspekter som lilla istiden då kan man peka på såväl perioder av framgång som perioder av kris i landets historia. Utan att på något sätt vara särskilt kunnig eller bildad i dessa frågor kan jag ändå peka på några framgångs- respektive krisfaktorer:

  • Framgångsfaktorer har uppenbarligen varit perioder med kloka ledare som Oxenstierna, Gustav den III, och säkert många fler
  • Krisfaktorer har varit perioder med dysfunktionella ledare som Karl den XII, Palme och Reinfeldt för att ta några av de mest misslyckade
  • Framgångsfaktorer har varit sådant som homogen befolkning, marknadsekonomi, fungerande utbildningssystem, innovationer, god nivå på vetenskap och teknik, icke korrumperad offentlig sektor,…..

  Så där kan man hålla på och räkna upp olika saker som varit förmånligt eller oförmånligt för landets utveckling.

  Om man försöker relatera ovanstående exempel på faktorer till nutiden så måste man nog tyvärr konstatera att det ser med säkerhet inte garanterat bra ut, vill man vara optimist kan man som längst sträcka sig till att det ser halvdåligt ut.

  Även om en hel del skulle komma till samma slutsats är steget därifrån till att något samlat görs mycket långt.

  Gillad av 4 personer

 11. Rolf H Carlsson skriver:

  Så klokt och så viktigt, Patrik. Detta bör alla i Sverige påminnas om. Vårt välstånd har skapats med de värderingar Du nämner som främsta orsak. De drevs fram pga kärva överlevnadsvillkor, men också – och det är helt centralt – av att samhället på bredden och djupet dominerades av fria bönder. De lärde sig att ta ansvar för sig själva, men insåg också att man var beroende av sina grannar, så småningom av goda institutioner. Våra bästa kungar och styresmän utmärkte sig genom att skapa sådana institutioner, exempelvis fridslagarna, Axel Oxenstierna som skapade Europas bästa statsbyråkrati, Karl XIs reduktion, Gripenstedts näringslivsreformer etc. Makten satt djupt ner i samhällsskikten. Den överhet som inte skötte sig blev inte långvarig.
  Så småningom kom sossarna och det välfärdsindustriella komplexet. Det har kunnat existera och breda ut sig genom att överexploatera den tillit till makten som föddes historiskt genom att makten då ändå var villkorad – den fick utöva sin makt bara så länge den var nyttig och därmed statsmannamässig. Nu har förfallet gått så långt att till och med Kungen i sitt Jultal tog upp det institutionella förfallet i Sverige. Vi har inga statsmän längre, bara en självnyttooptimerande nomenklatura av politiker och offentliga tjänstemän. Rättsstaten har förfallit – tänk bara på det försök till statskupp som ett gäng anställda initierade genom sitt politiska utspel, men som inte har lett till några åtgärder. Alla som skrev under borde omedelbart avskedas och åtalas för usurpation!
  När har vi i den skattebetalande medelklassen fått nog? Vi borde starta ett parti för oss med programmet att återskapa en värdig stat, enligt principen, ”land skall med lag byggas”, rensa ut hela PK-packet från inflytande, radikalt skära ned finansieringen av allt som syftar till åsiktindoktrinering eller som motiveras av ”feel good”-motiv istället för verklig nytta, exempelvis
  U-landsbiståndet, utvisa alla som kan förknippas med terrorism, exempelvis återvändande IS-krigare osv. Listan kan göras lång – så, komplettera gärna!

  Gillad av 10 personer

 12. Lars Bernhoff skriver:

  Intressanta alternativa förklaringar som Patrik valt. Naturligtvis är det vår tidigare nationella idoghet och sekulariserade inställning till nya metoder som banat väg för vår framgång. Sossarnas tidigare stora insatser att samla folket hade säkert avgörande betydelse fram till för ca 30- 40 år sedan. Sedan har de fortsatt att lyfta bort individuellt ansvar från våra axlar utan att förstå vad det får för konsekvenser för landets utveckling.
  Att fördela välstånd blev viktigare än att skapa välstånd. Det blev vktigare att bevaka sina rättigheter än att leva upp till sina skyldigheter. Och att nya invånare får upplysning om rättigheter innan de förstått att det finns skyldigheter. Där har sossarna tappat greppet och många fler har hemfallit åt förmånstänkande när solidaritet mot samhället är att jag gör det jag kan med egenförsörjning som mål. Som president Kennedy sa ”Don’t ask what the country can do for you but what you can do for the country”
  Vårt BNP ökar för att vi snabbt blivit fler, men slår man ut det per invånare så är det en mycket svag utveckling, långt ner på lista i jämförelse med övriga Europa. Det pratas för lite om detta. Men de flesta borde förstå att något är på väg åt fel håll. Det gör Patriks alternativ 3 till något självklart, tyvärr.

  Gillad av 2 personer

 13. Hovs_klipphällar skriver:

  Jag minns min mors begravning för några år sedan, i ett kapell vid nya kyrkogården i Uppsala. Det spelades musik av Antonio Vivaldi, Lars-Erik Larsson och liknande stycken. Deltagarna utgjordes till största delen av vänsterfolk med tämligen informell klädstil. De fyllde nästan alla platserna i lokalen. En väninna till den avlidna spelade prästens roll.

  För somliga människor blir det politiska engagemanget en ersättning för religionen, och så hade det varit för min mor. Uppvuxen i ett frireligiöst hem blev hon som vuxen omvänd till den socialistiska tron, kan man säga, genom sin makes inflytande.

  Vi barn uppfostrades i tron att socialismen skulle lösa världens problem. Endast jag, yngsta barnet, bröt med dessa föreställningar och blev efter hand en övertygad antikommunist.

  Socialismen är ett slags sekulärt surrogat för en religiös tro. Och ett mycket farligt sådant, vilket praktiken har visat. De marxistiska idéerna bygger på en falsk föreställning om människans natur.
  Vår tidsålders oerhörda tekniska utveckling har gett socialisterna en hybris. De inbillar sig att människan kan knådas likt en klump lera för att inympas en uppsättning lämpliga altruistiska föreställningar.
  De här orealistiska idéerna har numera kommit att dominera här i Sverige. Hela makthavarnas maktapparat bygger på föreställningar om ”den socialistiska människan” som inte stämmer med verkligheten.
  Framför allt är man helt blind för hur olika kulturer formar människorna, och att sådana kulturella präglingar från barndomen vanligen inte någonsin förändras särskilt mycket.
  Här i Sverige råkade vi ha en mycket homogen kultur, baserad på kristendomen. När den kulturen luckrades upp i kanterna, började även hela vårt samhälle tappa sin stabilitet. Och där står vi nu.

  Gillad av 11 personer

  • Kronblom skriver:

   Min morfar sa samma sak. Man kan inte tjäna 2 gudar. Antingen är man kristen eller socialist, inte både och. Till min mammas begravning hade vi anlitat en präst i 90-årsåldern för att slippa floskelmaskiner. De ordinarie fick stå och titta på.

   Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Ur texten — Jodå, fast fel i grammatiken.
   Ska vara

   ”…syftet med Sverige har aldrig varit fest och överdåd, utan dygd, stramhet och disciplin.”

   — Det hårda klimatet har fostrat karaktären, jo absolut. Samt att vi genom ett perifert läge förskonades från krigens värsta ödeläggelser.

   Tragiskt nog har det genom kommunismens djävulska inflytande gått snabbt att förstöra och förskingra detta arv.

   Gillad av 6 personer

 14. Aurora skriver:

  Någorlunda entydigt vad som gjort Sveriges utveckling och stabilitet som samhälle. Helt klart är det hårt arbete och diciplin. Nordiskt klimat kombinerat med protestantisk dogm. Sverige stod utanför 1900-talens krig och fick gratisskjuts till välfärd. Goda tider på 60,-70-tal ledde till hybris. Hybris ihop med vänsterpolitik ledde till iden om Sverige som humanitär stormakt. Här finns en nationalism inbyggd. Men samtidigt skulle man förakta sina goda villkor och med mea culpa-indoktrinering ledas att omfamna allt främmande som finare och bättre. Så, vad som gjorde Sveriges uppgång var hårt arbete medan det som gjorde Sveriges förfall var oansvarigt bruk av frukterna av detta arbete. De som byggt landet är nu fattigpensionärer på samhället botten medan frukterna skänks utan motkrav till alla de massor som reser hit för att åtnjuta dem.

  Gillad av 7 personer

 15. malinkim skriver:

  Kultur påverkar hur människor beter sig och hur människor beter sig torde vara ytterst avgörande för hur ett land fungerar. Ändå diskuteras sällan kulturens betydelse för ett lands utvecklingsnivå. Kulturellt betingade faktorer (som exempelvis arbetsmoral, ordningssinne, kvinnosyn och interpersonell tillit) har givetvis en avgörande inverkan på ett lands förmåga att skapa välstånd. Ändå ges detta perspektiv sällan utrymme i samhällsdebatten.

  Det är av hög vikt att vi identifierar och eftersträvar att bevara de värderingar som banat väg för vårt lands utveckling till en välfärdsstat. Annars riskerar vi att förlora något av det mest värdefulla vi har.

  Gillad av 3 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Instämmer. Vi ska inte skrämmas av vänstersinnade och liberaler till att skämmas för vår kultur. Kulturer är olika bra och vi ska naturligtvis tycka att vår svenska kultur är bäst här och ska gälla för alla här, just för att den är svensk. Jag tänker på det som kulturell nationalism och att det är viktig att stå upp för det. En gemensam grund i värderingar, principer och spelregler.

   Gillad av 5 personer

 16. Staffan skriver:

  …läste ngnstans om President Koivisto och en intervju av en rysk journalist. Denne frågade efter en filosofisk betraktelse över din ryska idén, vilken är den finländska? K lär ha svarat ”att överleva”.

  Påminner om P-E bild av svenskheten

  Gillad av 3 personer

 17. fabricerad skriver:

  ”[…] ett Sverige där alla höll varandra under vänlig men noggrann uppsikt så att ingen bryter ledet.”

  Social kontroll är förstås den effektivaste metoden att hålla ordning i byn. Utifrån detta ämne skulle metervis med text som hade fått vänstern att gå i taket skrivas men det är nyår och orken tryter lite varför det får bli en tanke. I samhällen där social kontroll råder är folk beroende av varandra. Detta betyder att det finns ett stort intresse hos majoriteten att alla sköter sig och drar sitt strå till stacken. I dagens Sverige behöver vi inte varandra eftersom staten och dess alla myndigheter har tagit över rollen som överlevnadsgarant. Borta är den sanna solidariteten och värmen mellan människor. Borta är den lojalitet människor emellan som krävs för att vardagen och livet ska fungera och borta är incitamenten att göra något för någon annan än sig själv. Vi är förminskade till personnummer i landstings och kommuners listor.

  Gillad av 6 personer

 18. A skriver:

  Men P.E, i historien finns många exempel på sådana vändningar. Det är ju inte så konstigt att människor hålls nere av ett maktetablissemang som i allt, hela tiden hyllar och frammanar svaghet, splittring etc. Om man tex lät skolan vara i fred, och få syssla med det som skolor är ämnade för, utan dessa ständiga förbehåll, så kommer resultaten lika säkert som att solen går upp. Mentaliteten påverkas ju i upplösnings riktning för att eliten sammantaget alla faktorer, vill ha det så här. De vill inte att vi ska förbättra vår mentalitet, de vill att svensken ska gilla läget vad de än ställer till med.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • wangdang sweet poontang skriver:

   Och nu sluta smälla smällare, alla tidningar skriver om det nu idag i en orkestrerad manöver, det blir garanterat förbjudet nästa år. Njut av raketerna för sista gången lagligt i kväll. Vad är nästa sak som blir förbjuden pga invandring? Bibliotek? Badhus? Kanske bikini? Eller att skämta? Att vistas ute om kvällen för kvinnor? Att vara homo? Kanske vi måste lägga ner jordbruket för det verkar som gödning också är populärt bland invandrare. Jag glömde att dela youtube videos, det måste förbjudas, det säger de på TV redan.

   Gillad av 5 personer

 19. Hans Jensevik skriver:

  Men om några lata överklassungdomar på universiteten i Västvärlden och speciellt i Sverige genom en revolt 1968 kunde åstadkomma en förändring av samhällsandan så borde det gå att genomföra en återställare. Eller…? Vi vet ju hur de gjorde! Vi kan väl göra likadant? Du håller ju på med det. Det skedde då genom media. Det kan ske nu genom alternativmedia. Fortsätt spotta stenen blöt. Vi är några som hjälper dig. Vi måste ersätta Robin-Hood-populismen med Spara och Slösas moral i Lyckoslanten igen. Vi får jobba på det!

  Gillad av 10 personer

  • wangdang sweet poontang skriver:

   Haha, jag köpte någon låda gamla Kalle, Fantomen och Buster till min grabb, det kom med några lyckoslanten. Jag kan verkligen rekommendera en läsning, det ger svindel hur mycket som förstörts, indoktrineringen är massiv, nästan inte en artikel i lyckoslanten passar in idag.

   Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Hans, det kan tänkas att Gen Z är på väg in. Jag kan inte bedöma detta, hur relevant det är för Sverige och vad det leder till, men en sak är klar; kulturförändringar börjar alltid med barn och ungdomar. Postmodernismen och liberalismen har i decennier hamrats in i skolbarn. Dags att vidga barnens vyer.

   Gilla

 20. Vaknauppnu skriver:

  Syrien har nu underskott på men. Arma kvinnor som nu också får göra manliga jobb!
  Låt oss hjälpa männen och alla små pojkar hem igen så de kan bygga upp sitt land igen.
  Afganerna, Marockanerna, ja alla Mena- folk också,och varför inte en hel del Turkar också som borde passa in mycket bättre i sina egna hemländer än här !

  Gillad av 2 personer

 21. Leif Nilsson skriver:

  Apropå förändringen av Sverige, så fann jag en liten lapp med några tankar i diktform, nedskrivna av okänd ”Pensionär”, med rubriken ”Hur kunde vi?”. Dikten belyser i all sin enkelhet, hur livet gestaltade sig för många svenskar i generationen innan dagens pensionärer – innan det Välfärdsindustriella komplexet hade tagit kommandot. Det finns inte längre så många svenskar som har personligt minne från ”detta strävsamma och tåliga folk”.
  Jag tar mig friheten att återge den här:

  ”Hur kunde vi …
  som föddes utan mödragymnastik,
  mödravårdscentraler och
  moderskapspenning.
  Hur kunde vi
  som växte upp utan barnbidrag,
  daghem och lekis,
  utan cellstoff, plaster och tape

  hur kunde vi lära oss krypa och gå
  och så långt och länge?
  Hur kunde vi leka med kottar
  och pinnar och kiselstenar
  utan att veta om lekmiljöråd
  terapi och ”Barn och kultur”?
  Vi som gick i lappade byxor
  och spikbeslagna skor till
  paltbrödsköer
  i det första kriget…

  som satt i slitna skolsalar,
  skrev på egna griffeltavlor
  och läste våra läxor
  i egna böcker, ärvda eller
  köpta begagnat …
  utan fria frukostar, skolskjutsar,
  skolmognadsprov,
  blommor och bin och studiebidrag.

  Vi hade ingen aning om kuratorer,
  konsulenter, ungdomsgårdar och
  sociala nämnder.
  Vi kände inte till fritidsproblem,
  Hur kunde vi klara oss …
  Hur kom vi in i välfärden?
  Hur kunde vi ha så roligt?
  Det är rent otroligt!”

  Gillad av 6 personer

 22. A skriver:

  Förresten, ska jag passa på att önska alla ett GOTT NYTT ÅR!, det behövs. 🙂
  Dessutom tacka Patrik för allt, och hoppas att du nöter på som vanligt!

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 23. Göran Holmström skriver:

  Årets sista dag kommer gå i garagets tecken, helt själviskt fly från alla saker som stör, retar eller upprör. kaklat upp väggen i blivande biblioteket, så den sista vedkaminen kan monteras.
  Mycket nöjd med förmiddagen. Om inte regeringen eller aktivistjävlarna fullständig spårar ur denna sista dag på året, så skall sinnets frid behållas till varje pris.
  Om det blir kreativt byggande av roliga projekt, eller bara slappa med några öl är inte så viktigt.
  Min mansgrotta är varm och trygg, fylld av möjligheter och underbara upplevelser. Hm lite Freudianskt vart ju det där, Sorry inte medvetet. Men önskar att nästa år kommer bli lite friare och öppnare i debatten om vilken väg Sverige ska ta, och att våra styrande kanske kan lägga örat mot rälsen och faktiskt lyssna på sitt folk.
  Men det är nog naivt att önska det. Så min andra önskan blir att jag bygger klart min kära formelbil
  Nästan allt finns, är bara så rädd att det inte blir som jag önskade, så fegar på den lilla detaljen.
  Men hopp upp i garaget och njuta nu!

  Gillad av 2 personer

 24. Anders skriver:

  Kultur är förstås hur det genetiska arvet uttrycks i en viss miljö. Kulturen är så att säga fenotypen. Invandrarna har inte vår genotyp och kommer därför aldrig att få vår fenotyp. Det finns bara en lösning: UT

  Gillad av 1 person

 25. Sixten Johansson skriver:

  Jag börjar nu se hur vänstern och högern skulle kunna förstå varann och inse att båda + liberalismen är medskyldiga till förfallet och försvarslösheten. Det ger svar även på Patriks 50-elfte gång funderingar.

  PK-retoriken bär en klar vänsterprägel och rymmer socialismens sjuka logik och destruktivitet. Men livet bestäms icke-politiskt effektivare av egoistiskt anvarslös, antisocial höger / kapitalism, materialism, konsumism, sexism, reklam, mediadrogning, globalism osv. Denna nyliberalism gäller inte bara ekonomin, utan även allt immateriellt. Liberalernas och medias babbelism löder ihop vänsterns och högerns psykologi och praktik och alstrar PK-ismen.

  Vänsterns marxism (i nutida mutationer) och högerns nyliberalism ser den materiella egennyttan som nästan enda drivkraft och värdeskapare. Då individerna därtill atomiseras finns inget av högre värde att försvara. Samhället blir det primitivast tänkbara, man tvingas värna det enklaste materiella, enskilt eller i lösliga flockar.

  Äkta idékonservatism kan bli ett alternativ om vi förstår vad som skapar ett gott samhälle. Alain Caillé (se svenska W-pedia; googla även konvivialism) har länge kritiserat både vänsterns och högerns egennyttefixering, utilitarism. Han anser nog att Sveriges styrka byggde på en urgammal, tusenfaldigt prövad princip: gåva – gengåva – sociala band. Gåvan är inte idealism, utan visar att man vill delta i samhället. Förmedlad kunskap är också en gåva. Gengåvan blir då lyssnandet, tacket, tillämpandet i livet.

  Gillad av 4 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Jan A; Vänstern, liberalerna (inklusive media) och högern (rovkapitalismen, nyliberalismen) har tillsammans (men på olika sätt) skapat och fortsätter att skapa dagens sjuka Sverige. Det är meningslöst att skylla på bara en sida eller två. Alla tre kategorierna lider av en sorts storhetsvansinne och är därför blinda för det som håller samman folk: kultur, allmänning, sociala band. När det svenska kittet har fallit sönder finns inget samhälle mer. Och lösryckta individer klarar sig inte mot en stark, målinriktad fiende som islam.

    Både vänstern och högern tror att egoismen är nästan den enda drivkraften. Det är inte sant, men om alla utgår från det, så slår det också sönder sammanhållningen. Som alternativ har vi på DGS nämnt konservatismen, men i Sverige finns ingen bärare för de idéerna.

    I princip skulle (s) + (m) utifrån sina socialt vettigaste idéer kunna hitta gränssnittet där ideologierna möts. Där skulle konservatismen kunna slå rot. Likaså skulle SD inom sig kunna hitta ett bra gränssnitt mellan vänster och höger, bygga vidare på det och kunna bli ett stort folkhemsparti. Men tyvärr finns inte personkvaliteten, insikten och öppenheten för en sådan förnyelse i de svenska partierna. Därför kan vi nu inte göra mycket mer än söka efter kunskap om hur ett gott samhälle byggs upp, t ex från antropologin och sociologin. Jag letar efter idéer om hur vänster och höger kan mötas och nämnde den korta artikeln ”Alain Caillé” i svenska Wikipedia som ett exempel på hur andra har tänkt.

    Gillad av 1 person

 26. Elvin skriver:

  Bilden av Sverige utomlands har förändrats kraftigt, påstås det i en TT-artikel på nyårsafton. Våldtäkter, invandring, no-go-zoner och sharialagar präglar bilden.

  Men allt är egentligen en ”smutskastningskampanj”, hävdar en brittisk tankesmedja
  Institutet för strategisk dialog (ISD) – som samarbetar med George Soros stiftelse Open Society – som i en längre TT-artikel menar att det pågår global högerextrem konspiration, eller en ”omfattande smutskastningskampanj”, riktad mot Sverige för att baktala landet.
  Då utländska medier i sin rapportering om Sverige alltmer fokuserar på våldtäkter, skjutningar, bilbränder, no-go-zoner, islam och sharia, invandringens negativa konsekvenser osv.

  Men även mer traditionella kanaler påstås delta i den falska skildringen av Sverige. Till exempel ska det i statliga BBC i Storbritannien ha sagts att Malmö förvandlats våldtäkternas huvudstad i Europa, något som alltså inte ska vara sant.

  Inte heller slutsatsen att SD växer på grund av andra politiska partiers bristande förmåga att förutse invandringens konsekvenser, vilket framförts i New York Times, ska vara sann.

  Vi känner igen tongångarna från sjuklöverns högtalare.

  Gilla

 27. Dandersan skriver:

  Om du vill ha fred rusta för krig heter det väl.
  Kanske kan det travesteras till detta:
  Om du vill ha välstånd förbered för dig för armod.

  Gott nytt år 2019!

  Gillad av 5 personer

 28. Vaknauppnu skriver:

  Gott nytt år Patrik , redaktionen och alla på denna sida. Tack för klarspråk, vändande och vridande på alla frågor som kommer upp och att ni ger HOPP.

  2019 måste bli omvändelsens år, klarsynens år och hoppets år. Där svenska folket vaknar upp ur sin dvala och inser vad som måste göras. Vi måste ta tillbaka vårt land och låta dem som inte passar in i vår västerländska kultur få respass hem till sina egna länder. Sen kan vi bygga upp förtroenden igen så sakteliga lappa och laga där trasigt är. Men först finns så mycket som skall gå i rättskipandets kvarn. Man skall inte ostraffat få sko sig själv och förstöra ett land och förvrida huvudena på sitt folk med lögner och förbannad dikt. NU ÄR DET NOG.DET ÄR DAX ATT VÄNDA BLAD OCH GRÄVA NER PK-ISMEN FÖR GOTT!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.