Gästskribent Rolf Oward: Jakten på den onda koldioxiden

En mindre lyckad googlesökning förde mig till en sida med den uppseendeväckande rubriken Brussels: Europe’s first CO2-free capital? Nog för att vilsna klimathotstroende kan hitta på det mesta, men – en stad utan koldioxid?

Ett stycke ur texten:

Making the city car-free and CO2-free will have a major impact on health and general well-being. With the combination of an extensive sharing concept, e-vehicles, mapping all data and optimising it with smart technology, we are certainly making progress in an effort to make our mobility and living environment even more sustainable. Our dream: to put Brussels on the map as a city with an eye for nature, health and quality of life.

Jag håller helt med om att en stad som är “CO2-free” kommer att ha ”a major impact on health and general well-being” på dem som bor där, dock inte på det sätt som artikelförfattaren tycks tro. Att koldioxid är en förorening, rent av ett gift, är en välspridd tanke, men det här måste vara något slags rekord i den vägen.

Man kan undra om den som skrivit texten ens vet vad koldioxid är och vilken roll gasen spelar för livet på jorden. Har han månne tänkt sig att lokalt stänga av fotosyntesen i Bryssel? Inte heller en helt lysande idé.

Föreställningen att koldioxid är något ont tar sig många uttryck. Som boende i Uppsala har jag märkt det. Varje fredagseftermiddag (kanske också andra dagar) samlas ett gäng klimathotstroende nära centrum för att sprida evangelium om koldioxidens förbannelser och den kommande domedagen. Det nya greppet här tycks vara en så kallad klimatstrejk. Vem eller vad man strejkar mot (eller för) och vad man hoppas uppnå med en sådan handling är inte klarlagt. Men att man vill vara med och rädda Jorden är klart; en hashtag som ”Fridays for Future” är svår att tolka på annat sätt:

Det viktiga verkar vara att klimatstrejkarna känner att de gör Det Rätta och övertydligt markerar det så att andra ser det. Och så förstås att få värva anhängare till sin flock.

(Dock – deras oro är nog inte spelad; de verkar vara reellt rädda för klimatet. Bara det måste vara hemskt. Tänk dig att vakna varje morgon skakande av rädsla för att det onda klimatet står hotande bakom varje buske.)

Men mönstret är tydligt: Man ska visa att man är på den rätta sidan och har den rätta övertygelsen. Så har det alltid varit: Alla är likvärdiga, men just vi måste särbehandlas, för vi är så speciella. Det är något särskilt med oss. Vi är lite bättre än de andra, åtminstone i våra egna ögon. Och fan ta den som säger något annat! För länge sedan, när kommunikation var muntlig, kunde sådana här sammanhållna flockar inte vara så stora. Det blev konflikter på by- och stamnivå. Numera har vi masskommunikation, så när många människor vill markera tillhörighet till den rätta och goda flocken och avståndstagande från andra flockar får vi de här fenomenen. Och en stor marknad av pratfolk – politiker, journalister och diverse trendkonsulter – håller beteendet igång. Predikanter och tyckare har det aldrig varit brist på.

Men Uppsala är minsann inte ensam på scenen. En som verkligen vet hur man ska banka på den stora hot- och skrämseltrumman är amerikanen Roy Scranton, docent i
engelska, men som i Sverige kallas klimatexpert.

Denne ”klimatexpert” säger alltså att vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under. Domedagsklockorna ringer sålunda rejält högt, minst sagt. Vidare: Främsta rådet är att passa på att njuta av varje dag eftersom klimatet bara kommer att bli värre.

Att Scranton går under beteckningen Doctor Doom är inte att ta miste på.

Jag ser hotpratet om klimat och koldioxid som en religiös väckelserörelse, och denna tro får inte ifrågasättas. Det viktiga är sålunda att tro (rätt), inte att veta/kunna. När högre och lägre makter och hot om evigt liv i salighet eller pina inte längre fungerar för att skrämma folk med, ersätter man dem med klimat- och koldioxidfaror. Det viktiga är att få odla övertygelse, ”den enda rätta läran”, och att skrämma folket så att det ändrar beteende. Flockbeteende är otäckt. Fanatism hotar.

Tur att det finns vanligt folk som går till jobbet varje dag och ser till att samhället fungerar. Än så länge är de i majoritet.

Rolf Oward är copywriter och översättare som kört egen låda i över 30 år. Arbetat en hel del i Kista, till och med startat företag där. Formellt: fil kand, fil lic, DIHR. Hyfsad i spjut (61.14). Mer och mer förvånad och irriterad över hur Sverige styrs och hur PK-tänkandet fått in sina tentakler i stort sett överallt.

58 reaktioner på ”Gästskribent Rolf Oward: Jakten på den onda koldioxiden

  • Fredrik Östman skriver:

   Hur kan vi övertyga dessa uppskrämda stackars små människor att deras ångest inte är verklighetsanknyten, utan medvetet uppammat av onda människor för att skada dem, och att dessa människor, denna polemik, är deras egentliga fiende, det verkliga och realistiska hotet?

   Gillad av 6 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Du kan köpa koldioxid i en behållare och gå dit och släppa ut den ibland dem. Kommer de att dö? Icke så. Blir de irriterade? Kanske det.

    Gilla

 1. svenne skriver:

  ”Det nya greppet här tycks vara en så kallad klimatstrejk. Vem eller vad man strejkar mot (eller för) och vad man hoppas uppnå med en sådan handling är inte klarlagt”.

  Det är verkligen grumligt ”vem eller vad man strejkar mot (eller för)”. Det går knappast att hindra solstrålningens varierande intensitet genom detta, inte heller att förhindra eventuella stora vulkanutbrott som kan påverka klimatet under många år (exempel: Krakatau år 1883). De varierande cykliska växlingarna mellan värme- och köldperioder lär inte heller låta sig påverkas trots att ”klimatstrejkarna känner att de gör Det Rätta och övertydligt markerar det så att andra ser det”.

  Klimatalarmisterna kan liknas vid den företeelse – vanligast i USA – där undergångsprofeter förskansar sig i någon bunkerliknande byggnad beväpnade till tänderna, försedda med nödproviant för mycket lång tid i väntan på att eländet skall bryta lös. Många tar klimatalarmisterna på allvar trots den påtagliga likheten med undergångsprofeterna i USA.

  Det nuvarande tillståndet som Sverige befinner sig i borde givetvis skapa en mycket starkare akut ångest än rädslan för någon framtida klimatsituation som inte ens behöver inträffa. Det spekuleras i att klimatfrågan användes för att förflytta fokus från den fullkomligt havererade invandringspolitiken och detta låter ju inte helt orimligt.

  Gillad av 9 personer

 2. Thomas Rönnberg skriver:

  Bra inlägg av Oward! Själv är jag hjärtligt trött på alla alarmister och Ragnaröks-profeter. Det tycks som om dom får större utrymme i media och tydligen också på gator och torg som i Uppsala, än vad som motsvaras av deras procent av befolkningen. Och det kanske bara är en tidsfråga innan någon virrpanna startar UP, Undergångspartiet. Hemska tanke. Nej, låt de goda krafterna samverka och kräva saklighet och fakta av miljöalarmisterna så fort dessa basunerar ut sina dödförklaringar av mänskligheten

  Gillad av 7 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  ”CO2 free capital”… Då måste människorna som bor där sluta andas. Ska de bokstavligen bli CO2-fria behöver de också stänga ute atmosfären, men de har kanske kommit långt i bygget av filterbubblar, där i Bryssel. Men kan de bli kvitt Molenbeek – Europas jihadistiska Mekka, endast ett stenkast från EU-byråkratins hjärta?

  Gillad av 2 personer

 4. Hans Högqvist skriver:

  Eon, som levererar elkraft och gas i Sydsverige, är oroliga för att ledningarna är otillräckligt dimensionerade för den ökande el efterfrågan som kommer av kraftigt ökande befolkning, industrins ökande efterfrågan och införande av elbilar/elcyklar. De ser också en elbrist som redan börjar märkas eftersom vi måste köpa el utomlands redan nu ibland.
  Amatörerna i riksdagen vet inte vad konsekvensanalys är en gång!
  https://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/

  Gillad av 2 personer

  • Göran N skriver:

   Läste någonstans (vet inte var, hjälp mig!) att mängden sopor i Sverige (en statistik man fortfarande får föra, men det är väl en tidsfråga…) statistiskt föreföll komma från en befolkning på ca 12,5 miljoner invånare. Om vi antar det vanliga spridningsmåttet 2 std avvikelser är intervallet 11,875 ≤x13,125.
   Med vanligt människospråk finns det alltså mellan 1,7 och 3 miljoner fler människor inom landets gränser än vad de officiella siffrorna anger.

   Redan för nästan 3 år sedan ställdes frågan i Riksdagen till Ygeman från den moderate politikern Maria Malmer Stenergard (M): (Vilken är) Sveriges verkliga befolkningsmängd?

   http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/svar-pa-skriftlig-fraga/sveriges-verkliga-befolkningsmangd_H312843

   Av Ygemans skriftliga svar är följande värt att saxa:

   ”När begreppet Sveriges befolkning används är det normalt de folkbokförda personerna som avses, och det är också dessa som avses med personer som vistas i landet permanent.”

   Så dimensionerar vi t.ex. el och sjukvård utifrån den officiella siffran på Sveriges befolkning uppstår brister.

   När det gäller sopor kan det var skit samma…..

   Gillad av 1 person

 5. solbergaord skriver:

  Kul iakttagelse. Men det är nog i första hand skolundervisningen som skall lastas för missförståndet om koldioxidens roll. Det är dosen som bestämmer om ett ämne är giftigt. Så även för koldioxid. Luften vid jordytan innehåller naturligen 35 promille koldioxid. Hygieniska gränsvärdet för denna gas är 5 promille.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Här blev det lite fel. Luften vi andas innehåller ungefär 0,4 promille koldioxid. Sjunker värdet under 0,18 promille så dör allt levande. Livet är bräckligt.

   Gilla

   • med ett Grand i sin hand, kunde denna dansk, särkmän ibland, rädda sitt huvud från att rulla i sand i Samarkand skriver:

    Slår ett slag igen för livets gas, CO2 med dagens:

    Gillad av 2 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Uppstigersolen — Förlåt en yngling — men varför skulle ”allt levande” dö utan koldioxid?
    Visst måste det finnas en gnutta CO2 i luften för att driva fotosyntesen — men vi icke-fotosyntetiserande organismer har inte något bruk av CO2 vad jag vet?
    — Däremot skulle vi förstås svälta ihjäl så småningom ifall det inte fanns växter…

    Gilla

 6. Johan skriver:

  Titta på bilden mitt i artikeln…1000 ord och allt det där.
  De två herrarna till vänster stod på barrikaderna redan 1968. Efter 50 år i offentlig anställning har de övergett kommunismen och omfamnat klimatet.
  De yngre varelserna till höger hade 1968 viftat med Maos Lilla Röda…
  Gubbarna till vänster föddes på 40-talet. Tjejerna till höger på 90-talet. Samma typ av människa föds oavbrutet. Argument bita ej på dessa.
  Det sorgliga är att de verkar blinda. Noll självransakan.
  Nåt bra namn-förslag på denna människotyp är välkommet!!!

  Gillad av 1 person

  • Kalle skriver:

   Detta med brightning är ju en sanning. Skulle vår MP media låta folket få denna upplysning, ja då behövs inget stolligt MP. Visserligen kan dom missionera i Afrika, Kina, Arabländerna och Indien. Där kan dom göra nytta.

   Gilla

 7. Göran Holmström skriver:

  Bara inse bilhatarna är många och mäktiga. Läste på lite, en cyklande människa ger ungefär ett lika stort klimatavtryck som en bilåkande person. När kommer CO2 mätarna att sättas på varje person? Efter det är det bara att dra till med ett gränsvärde. När det överskrids så raska vägen till förbränningsugnen. Då blir det demokratiskt på allvar, en säg flygande miljöpartist kommer snart upp i maxi CO2, och soffproppen Orvar som läser begagnade böcker och äter (ÄT snart mat)
  kan leva riktigt länge om han inte eldar i den förhatliga vedspisen. PÅ tal om CO2 läste att alla jorden samlade spindlar gör ett större CO2 utsläpp än den samlade köttproduktionen,
  Så utrota alla spindlar så skonar vi jorden från hundratals ton av CO2 utsläpp samt förintar Arachnofobi en gång för alla!
  Ps hur mycket CO2 släpper en vulkan ut? Kanske ska gjuta igen dom på en gång när man håller på?

  Gilla

 8. med ett Grand i sin hand, kunde denna dansk, särkmän ibland, rädda sitt huvud från att rulla i sand i Samarkand skriver:

  Jag har läst att det värsta miljöproblemet i Bryssel är gamla kondomer som EUs funktionärer slänger då de nyttjar östeuropeiska prostiturerade, veritabla berg. Man överväger att starta en fabrik och göra matkassar av dem tydligen, Die Grüne föreslog visst detta. Plus att det är en jäkla massa tomglas utanför ett kontor som det står Juncker på.

  Gillad av 4 personer

 9. Hans Jensevik skriver:

  Snyggt Rolf! Det räcker det du skriver. Vetenskap i stället för ren vidskeplighet. Verben veta och tro! De står emot varandra. En del vet. En del tror. Stänga av fotosyntesen ….. var höjdpunkten!

  Gilla

 10. Lenam skriver:

  FN har blivit ”robbad” av folk med en slug bakgrundagenda. Man vill något helt annat än man säger. Man vill sänka framgångsrika länder. Är det rasism mot vita som styr FN. Vissa länder ska få betalt för att inte öka sitt koldioxidutsläpp. Klart att vissa länder hakar på den tanken. Bedragare. Det går kanske också att få ännu mera makt. Att avskaffa nationer och skapa en FN diktatur. En fasansfull Globalistisk värld som styrs av FN bedragare. Nej tack

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   LENAM — Du har helt rätt! FN består till stor del av rena skurkstater, eller som Trump skulle säga ”shithole countries”! Och däribland ett femtiotal muslimska sådana…

   Det vore konstigt om inte detta skulle ge utslag i vilka frågor de driver…

   Det senaste utspelet ”Global Compact”, är ett glasklart försök att dumpa de här ländernas övertaliga befolkning på oss i Väst och därigenom förstöra vår kultur och vårt samhällsskick.

   Vad kan man vänta som svar på detta? — Jo, de västländer som alls styrs av vettiga personer ha självklart tackat NEJ till detta!

   Och lika väntat var det att de föraktliga quislingar som nu styr Sverige säger JA!

   Detta passar nämligen deras agenda exakt — fortsätta förstöra Sverige genom fortsatt påtvingad migration från jordens värsta skitländer…

   Gillad av 1 person

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Den som vill reducera sitt CO2-utsläpp kan ju göra det väldigt enkelt. Sluta resa. Gå när du ska någonstans. Använd din dator och internet till så gott som all kommunikation och allt umgänge. Använd all teknisk utrustning tills den är helt utsliten. Tvätta för hand. Diska för hand – inte under rinnande vatten! Ät minimalt – 3 dl havregryn, en eller två frukter, ett par ägg, kanske en bit kött (ca 200 g/vecka), odla egna kryddväxter och gör thé på lokala plantor, konservera frukt, bär (inklusive sådant som nypon, slånbär, rönnbär och vad som nu växer på platsen) och lokala grönsaker lär dig odla egen svamp, och så vidare. Tvätta dig högst en gång i veckan; två liter varmt vatten räcker till hela kroppen om man använder borste, pimpsten, och en grov tvål. Laga dina kläder – när ett plagg är utslitet blir det trasor till att laga nästa.

  Listan kan fortsättas.

  Hand upp, alla klimattroende. Visa nu att ni menar allvar med er övertygelse. Du kan inte kräva av andra vad du själv vägrar göra.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • med ett Grand i sin hand, kunde denna dansk, särkmän ibland, rädda sitt huvud från att rulla i sand i Samarkand skriver:

   ”Du kan inte kräva av andra vad du själv vägrar göra”, är inte det definitionen av pk-ismen fast omvänt?

   Gillad av 1 person

  • Lenam skriver:

   Heja Rikard, du tycker att man ska göra något själv. Om det blir för jobbigt så finns alternativ 2. Strejka, hoppas att någon annan ska göra något. T ex strejka. Strejka från skolan. Låter som en bra idé. Lilla Greta kan utmana sina föräldrar. Hur länge kan hon strejka? Hon har ju fått en övertygelse från sina föräldrar. Hur länge håller den? Bäst att inte kräva böter på skolstrejk. En ny motion. Låt inte mamma och pappa som har tillgång till gratis skola för sina barn krypa undan och skylla på böter.

   Gilla

 12. p kohlin skriver:

  Vad trevligt det ska bli att åka till Bryssel om några år och titta på alla pappersblomsrabatter, metallträd och människorna med deco2filter för munnen

  Gilla

 13. Gösta Johnsson skriver:

  Att få tysk eller tystare på klimathysterikerna blir inte lätt. De har bitit sig fast lite här och var och inte minst i Public Service-bolagen. När man hör denne Erika Bjärnsten ( ursäkta stavningen..är ej säker på hennes efternamn) agitera som miljöaktivist i sin roll som rapporterande reporter blir man bara trött. Hur kan hon få utrymme för sin oneutrala rapporterande roll när hon är en oförblommad agitator!?

  Detta nya mantra är ett nytt vänsterprojekt i syfte att ta kontroll över både människors vardagliga liv och påverka deras tankevärld. Klimatet kommer oberoende av vad vi gör att växla över tid mellan kallare och varmare perioder. Vi kan inte hindra vulkanutbrott, inte solvindarnas inverkan på jorden heller men vi kan vara lite förnuftiga i vår vardag vad gäller matkonsumtion genom att handla lokalt, undvika krigandet mm. Så sitt lugnt i båten….använd sunt förnuft…gör det du kan i det lilla…låt bli att försöka vara världsherre eller universums herre…det är dömt att misslyckas.

  Det vi kan göra – och de flesta redan gör – är att sortera vårt eget skräp på vettigaste sätt, promenera eller cykla när det passar sig. Använda de prylar vi har så länge som möjligt och reparera när det är möjligt i stället för att slänga och köpa nytt helt i onödan de flesta gånger.

  Att få slut på EU-byråkraternas och parlamentarikernas vansinniga många möten och det mest flagranta det med månadsvisa förflyttningar med en långtradarkaravan lastade med datorer, papper mm mm mellan Bryssel och Strasbourg verkar omöjligt. Så länge detta sker propagerar jag för SWEXIT. Då slipper vi även punga ut med hiskeliga nettopengar på cirka 25 miljarder per år för att hålla detta vansinniga maskineri igång.

  Gillad av 1 person

 14. fairdinkum2017 skriver:

  Ja, Bonnier tidningen Veckans affärer kan ha en agenda! En docent i engelska som klimatexpert är total avsaknad av bakgrundskontroll. En gammal kemidoktor kanske skall börja skriva amatörböcker om medeltida verbböjningar i tyska språket och bli presenterad som Språkexpert.
  Sedan har vi ju agronomen Johan Rockström (ko och fårexperten) som presenteras som högsta klimatguru i SVT mm. Visste ni att SMHI;s högsta chef som sitter med i diverse FN sammanhang o andra maktcentra också är en agronom (dock utan högre examen) ? Han har varit politiskt aktiv i centern och gjort karriär den vägen. Precis som med allt annat statligt där rätt åsikt alltid kommer före kompetens på alla chefsposter.

  Gillad av 1 person

 15. Gösta Johnsson skriver:

  …ja, tänk vad ”okompetensen” når höga poster i samhällsmaskineriet! Inte att undra på att mycket fallerar i skötseln av många av myndigheterna..

  Gilla

 16. Mässkalle skriver:

  Lärde mig för längen att koldioxiden styr andningen. Hyperventilation sänker CO2 förhållande i blodet vilket bland lata fysiskt friska personer leder till förvrängd världsbild. För mycket pk i blodet är skadligt. Reservation min slutsats är kvasivetenskap. Dock kan man undra vad får de troende att veta att de har rätt.
  Läser med tacksamhet Det Goda Samhället med kommentarer. Glädjer samt njuter av att det är många som har rätt syresättning i hjärnan.

  Gilla

 17. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Tack Rolf for att du klarlagget rotterna till denna hysteri.

  ”#Det viktiga är sålunda att tro (rätt), inte att veta/kunna. När högre och lägre makter och hot om evigt liv i salighet eller pina inte längre fungerar för att skrämma folk med, ersätter man dem med klimat- och koldioxidfaror. Det viktiga är att få odla övertygelse, ”den enda rätta laran”#

  Vi ar tillbaka till medeltidens katolska fanatism, till det religiosity fortrycket i 1700-talets Sverige, och den intolerans mot otrogna som nu breder ut sig over Sverige I rasande takt.

  Vem blir var tids Urban Hjarne?

  Gilla

 18. Socrates skriver:

  Nar jag laser Rolf’s artikel och kommentarerna till den inser jag att skillnaden mellan Sverige och vad som kallades for Sovjetunionen och DDR ar harfin — samma fortryck och forfoljelse av dem som vagar star upp mot den ends sanna, ratta laran, samma kontroll av media, samma fanatism.

  Nasta steg blir val ett Siberian innan vi far kattarbalet for ”fritankare”.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Socrates — Förstår inte vilket märkligt filter du använder för att inbilla dig detta. Klimatskeptiker av olika schatteringar dominerar i kommentarerna vad jag kan se. Ändå missnöjd?

   Gilla

 19. Anders skriver:

  Stackare som bor i Uppsala. I alla akademiskt dominerade städer är tätheten av stollar långt över genomsnittet. Och som lök på laxen har ni invandrargettot i Gottsunda. Du har min medkänsla.

  Gillad av 2 personer

 20. W skriver:

  tps://samtiden.nu/2018/12/demokrati-inget-for-klimatetaktivister-vi-har-inte-tid-att-kabbla/
  På senare år har klimataktivism blivit ett framträdande argument för att koncentrera makt, inte bara i länderna utan till FN-nivå, så att en politisk elit som tycker ”rätt” kan bestämma utan att behöva bry sig om oliktänkande.

  Det är farliga tankar man leker med. Att inte respektera demokrati innebär att man förespråkar ett totalitärt samhälle som avskaffa yttrandefrihet och inte respekterar oliktänkande. Om klimataktivismen vill göra det av miljöskäl, vad är det som säger att andra inte skulle kunna hoppa på tåget och avskaffa demokratin av andra skäl?

  Gilla

 21. TT skriver:

  De facto spelar Sveriges och övriga Nordens klimat- och energipolitik en ytterst marginell roll för klimatet i stort.

  Det har fått flera kvalificerade nordiska forskare och skribenter att kritiskt granska klimatlarmen, den nya klimatlagen och andra föreslagna åtgärder. För detta kallas de ”klimatförnekare” och ses i klimatdebatten som ogräs, som måste rensas bort.

  Många utbyter information på den svenska sajten Klimatupplysningen. Många är med i den aktiva norska föreningen Klimarealistene. Många verkar i det öppna och fria svenska nätverket Klimatsans för balanserad, faktagrundad information till media och beslutsfattare.

  Dess redaktör Tege Tornvall från Leksand lanserar nu en ny upplaga av sin bok Tänk om det blir kallare?, vässad och uppdaterad. Den skildrar lättläst och överskådligt klimatets historia, processer och drivkrafter från Jordens första ungdom till sena tiders upprepade istider med mellanliggande värmeperioder – varav vi nu tycks leva i slutet av en.

  Gillad av 1 person

 22. Socrates skriver:

  Till Hovs-Klipphallar: You miss my point completely, maybe by intention? I referred to the alarmists in media and associated ”intellectual” trasproletariat that see the demise of our planet as immediate.

  Be assured, I am on your side. But after 40 years outside Moder Sveas skote, maybe my command over the Swedish language slip sometimes.

  Socrates

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.