Fångad av visioner

Anders Leion

Som denna nyhetssändning från franska tv 2 visar, var upploppen i Frankrike, främst i Paris, mycket våldsamma. De värsta sedan 68, säger man. (Även om du inte kan franska – kolla filmklippen!) För en svensk betraktare verkar de som något oerhört, något otänkbart i ett modernt, demokratiskt samhälle. Vad kan ha föranlett dem? Och vilka ligger bakom? Den franska regeringen söker desperat efter svaren på dessa frågor. Hittills har de inte funnit några.

De vet också att demonstranterna, de gula västarna, har sagt att de återkommer nästa lördag.
Demonstranternas främsta, och ständigt återkommande krav är: Avgå Macron! De uppfattar Macron, med rätta, som nästan allsmäktig och därmed personligen ansvarig. Han kallas, spefullt men också på allvar, för Jupiter.

Hur har han kunnat få en sådan position, och hur har landet hamnat i denna våldsamma konflikt?

Macrons historia är välkänd. Han var den exemplariske och framstående eleven som, med smärre bakslag, ändå tog sig igenom också ett av de elituniversitet där den franska eliten formas. (Hans historia och giftermål med den mycket äldre Brigitte brukar nämnas som en försonande avvikelse). Efter studierna fortsatta han sin exemplariska karriär med arbete som bankir hos Rothschild, för att därefter vända sig mot politiken. Han var minister hos Hollande, avgick och grundade rörelsen En marche! Med denna vann han en jordskredsseger i presidentvalet och därefter vann hans till parti omgjorda rörelse majoritet i nationalförsamlingen. Oppositionen var krossad och förvirrad. Allt var klart för genomförande av hans politik och han satte full fart från början: Arbetsmarknadslagarna liberaliserades, de järnvägsanställdas mycket förmånliga avtal normaliserades och skatterna på kapital sänktes.

För en betraktare utifrån såg det ut som om Macron gjorde allt rätt. Ändå har han fått denna breda folkliga protest emot sig. De gula västarna stöds nu av uppåt tre fjärdedelar av befolkningen – efter lördagens (1/12) våldsamheter.

Också hans strategi var rätt. Frankrike hade gått i stå. Ekonomin var mycket trög, arbetslösheten hög. Det gamla etablissemanget hade mist förtroendet. Front National hade inte lyckats spräcka de andras långvariga maktinnehav.

Macron – den exemplariska eleven, högskolestuderanden och bankiren – gjorde om sig till populist. Han kom visserligen från det etablissemang han angrep, ändå lyckades han frigöra sig och framstå som ny och obunden.

Han hade rätt och han gjorde rätt. Varför då denna revolt?

Jag tror att han kom för sent till makten. Folk var för otåliga, för utleda på att invänta löften om för bättringar som ständigt sveks. De orkade inte vänta på att hans reformer skulle bära frukt och därmed leda till ökad tillväxt, mindre arbetslöshet och mer pengar till hushållen.

Till det kommer två andra förhållanden. Den exemplariske studenten och framgångsrike bankiren kunde framstå som modig och oförskräckt när han inte sökte sig bort från folk utan istället gärna mötte dem i improviserade debatter vid olika tillställningar runt om i landet.

Men han framstod också lätt som arrogant, den som von oben gav råd till mindre vetande medborgare, till exempel när han rådde en arbetslös hortonom: ”Går du över gatan finner du jobb direkt” – underförstått på ett café.

Det andra och mer avgörande, och samtidigt ofrånkomliga, misstaget: Han framställde sig som en äkta populist, som den av etablissemanget obundne med uppdrag att gå förbi etablerade institutioner och söka nya lösningar.

Men hans bakgrund, hans utbildning, träning och upparbetade kontakter tvang honom att använda sig av lösningar utarbetade av etablerade institutioner, presenterade på sätt som tilltalade dem. Det blev byråkratiskt och rationellt men också okänsligt. Och framförallt: det stred mot hans bild av sig själv som den obundne, som fribytaren och förnyaren. Plötsligt var han en del av den gamla centralmakt som han sade sig vilja byta ut.

Därmed kände sig många, även många av hans väljare, svikna. Kände han inte av detta? Förstod han inte vad som var på gång. Nej, han förstod inte. Han fortsatte som förut och berömde sig av att han gjorde det han hela tiden, från valkampanjens början, hade sagt: ”Vi gör det vi sagt att vi skulle göra. Målet ligger fast”.

En del av förklaringen till denna hållning ligger i det faktum att han inte leder något parti. Det är Macron och väljarna. Mellan honom och dem finns nästan ingenting, i motsats till etablerade partier där det finns maktbaser också lokalt och intressegemenskaper mellan dessa baser. I sådana partier kan därmed opinioner tolkas, förstärkas och uttryckas gentemot den centrala makten. Här fanns bara Macron och hans experter. Detta är en generalisering och förenkling, men det är betecknande att inrikesministern, Gérard Collomb, som varit en av Macrons första uttalade anhängare, fann för gott att hoppa av för att återvända till sin lokala maktbas. I en intervju i samband med detta anklagade han Macron för att vara okänslig, att ha drabbats av hybris och inte ha någon förmåga att lyssna till folket.

Man kan säga att Macron inte hade någon riktig markkontakt. Kanske ville han inte heller ha det. Han visste ju vad han ville göra och hade förklarat att målen låg fast.

Hans taktik var att genomföra de från början utstakade reformerna så snabbt som möjligt, så att inget farligt motstånd skulle kunna etablera sig. Det lyckades han också med. Revolten kom nedifrån, som det kan tyckas utan förvarning. Säkert fanns det förvarningar, tecken på vad som skulle komma, men Macron hörde och såg ingenting – eller ville inte höra och se. Och det fanns som sagt ingen organisation som kunde tvinga honom att uppmärksamma det som höll på att ske.

Helt följdriktigt bemöttes de gula västarna med högdragenhet och ointresse vid deras första manifestationer. Det har nu ändrat sig. Och nu kommer det att kosta mer i eftergifter än det hade gjort om Macron varit mer lyhörd och smidigare. Nu i veckan har regeringen uppskjutit aviserade skattehöjningar på drivmedel, el och gas i sex månader – trots att det bara för några dagar sedan hette att dessa skulle genomföras vid årsskiftet, som planerat.

Kommer liknande revolter att uppträda också i andra europeiska länder? Kommer det att ske i Sverige?

Nej, inte i Sverige och i andra länder med populistiska partier, det vill säga med partier med fast organisation och spridd maktbas. I länder med sådana partier är det mycket svårare för ledningen att gå på tvärs mot lokala opinioner. Ändå finns risken också för dessa partier att frigöra sig från sina lokala opinioner. Dessa partier är ofta unga. De har vuxit snabbt och har därmed aktiva som måste disciplineras hårt, för att inte partiet skall komma på drift. Det innebär med nödvändighet en hård centralisering, det vill säga mycket makt till en partiledning, som med tiden kan bli alltför mäktig och omedgörlig mot krav nedifrån.

Macrons idé om att fritt kunna utforma politiken, utan bindningar nedåt och utan beroende av etablerade intressen, skulle bli hans främsta vapen. Det har nu utsatt honom och Frankrike för mycket stora svårigheter. Länder med ”traditionella” populistpartier kommer att klara sig bättre.

59 reaktioner på ”Fångad av visioner

 1. Fredrik Östman skriver:

  Jag tror att du är lika förblindad som Macron. Han må ha ställt sig mot det franska etablissemanget och dess sjuka lagar och breda privilegier, men han har inte ställt sig mot det globala etablissemanget, mot EU och FN och Rothschilds. Och det är påhittad omsorg om klimatet som hsr motiverat straffskatten på bensin och sänkt hastighet och fortsatt massinvandring och fortsatta privilegier för muselmaner och utlänningar. Har någon sett en utlänning i gul väst? Nej, den är vald för att utlänningar inte bär den.

  Gillad av 19 personer

 2. Ulf skriver:

  Problemet generellt i sydeuropeiska länder är att folk inte förstår marknadsekonomi som är grundpelaren i att bygga ett rikt land. Varför det är så är svårt att säga. Men därför finns inget tålamod att invänta resultat av reformer. Man fattar helt enkelt inte hur en samhällsekonomi fungerar. Sedan, vilken president har varit populär efter ett par år i Frankrike?

  Gillad av 3 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Anders Leion berör inte alls Macron som globalist inom EU tillsammans med Merkel. Han reser runt och tar svenska och polska väljare m fl i örat ifall de tänker rösta på något parti som vill bevara den egna nationella suveräniteten. Kramar om Merkel som säger att nationerna inom EU måste ge upp sin självständighet. Poserar med avklädda afrikanska unga män som tydligen visade sig vara kriminella. Är äktenskapet med en mammafigur ett socialt arrangemang för att dölja homosexualitet?
  Macron framstår i mina ögon som en arrogant karriärist. Fransmännen är besvikna. Deras samhälle har stora problem med massinvandring, islamiseringen och ekonomin. Och ingenting verkar bli bättre.
  Han har alltså ingen partiapparat som hejdar hans personliga makt i alla frågor. Han ter sig inte som någon som är mån om demokrati i betydelse medborgarinflytande. Eller någon annans inflytande över huvud taget. Varken i Frankrike eller i EUsammanhang. Och han gör USA till sin fiende.
  Eftersom jag vill bevara alla europeiska nationers suveränitet och hårdbanta och backa EU till en samarbetsorganisation med tydliga begränsningar, så skulle det vara bra med ledare både i Frankrike och Tyskland som respekterar faktisk demokrati och varje nations rätt till självbestämmande.
  FN missade chansen igår att fördöma Hamas som en terrororganisation. Hur många fler bevis behövs på FNs oduglighet och korruption? Denna skurkorganisation, FN, som globalister vill ha som ”regering” över västvärldens nationer! Alltså ett totalitärt FNstyre av islamiserade mångkulturblandade skatteregioner i västvärlden i stället för självständiga nationer. Ett federalt EU är ett steg på väg mot det.
  Civiliserade stater behöver samarbeta men EU och FN behövs inte. Macron behövs inte.
  Nationalism, stängda gränser och obegränsad yttrandefrihet behövs för att blåsa liv i äkta demokrati. Och kunna börja ta itu med återvandring, brottsligheten och ekonomin. Politiken måste få handla om skattebetalarnas vardag och liv och framtid.

  Gillad av 22 personer

 4. Östrahult skriver:

  Macrons framgång byggde på två saker:

  • Folks trötthet på läget vilket kulminerade med en usel president Hollande
  • Skicklig PR

  Jag var själv på ett av hans valmöten och blev entusiastisk. Här kom en man som brydde sig om vad vanligt folk tycker.

  Även om han gjort en del bra saker så tar nu det dåliga överhand, hans arrogans och auktoritära ledarstil, han är egentligen en enstöring. Tittar man på Trumps kroppsspråk när han mötte Macron så ser man vad Trump tycker.

  Politiskt i Frankrike har som sagt Macron inget att luta sig emot utan försöker agera som en enväldig kejsare, det går inte.

  Med tio års erfarenhet av delvis boende i Frankrike kan jag notera att det mesta blivit sämre. Folk dignar under skattetrycket, det är ofta skitigt och nerklottrat. Invandrarna beter sig mer och mer som om de bodde kvar i mellan-östern. Fullt av hucklen och gubbar i särk som inte gör något vettigt. Inget land i Europa har så risigt bostadsbestånd, RUT skulle göra underverk. Myndigheter som är dryga mot medborgarna. Många med enkla jobb, hantverkare, handlare med små butiker osv sliter hårt.

  Gillad av 13 personer

  • Mjölner skriver:

   Har tagit mig friheten att kopiera sista stycket i ditt inlägg till Peter Krabbes blogg.
   Har själv bott i Paris av och till under tre år i slutet på 70-talet, förändringen är radikal
   och chockerande.

   Gilla

 5. Thomas Ek skriver:

  Anders Leion har fel, tror jag.
  När våra medier informerar medborgarna att skattehöjningarna på drivmedel, el och gas är till för att finansiera FN:s uppsatta koldioxid mål, då kommer revolten sprida sig till andra länder, även till USA.

  Gillad av 5 personer

 6. Kent Forssgren skriver:

  ”Kommer liknande revolter att uppträda också i andra europeiska länder?
  Kommer det att ske i Sverige?”
  JA – DET HOPPAS JAG!
  Våra, av motståndarna vid makten kallade högerpopulistiska partier,
  behöver få uppmuntran och stöd genom manifestationer som MSM inte klarar av att förtiga.
  SVENSKA FOLK – KLÄD ER I GUL-BLÅ VÄSTAR!

  Gillad av 13 personer

  • Björn skriver:

   Inte en suck! Varje försök till protester från ”vanligt” folk, kommer att överröstas av de röd-grönas ”yrkes-aktivister”! De saknar ofta ”riktigt” arbete och kan därför mobiliseras och förflyttas mycket snabbt och effektivt med hjälp av sina ”sociala medier”! Dessutom får de stöd av minst en miljon invandrade bidragstagare, som ser sin försörjning hotad!

   Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Det intressanta med Frankrikes gula västar är att alla yrkesaktivister är med och slåss, inte minst med varandra. Både nationalist-socialister och internationalist-socialister går i bräschen, varje fraktion hoppas kunna ta över rörelsen för sin egen del. Vi får hoppas att ingen av dem lyckas. Så länge det inte lyckas, så är extremisterna nyttiga idioter.

    Macron har som enda Européisk etablissemangsledare lyckats med konststycket att få det svarta blocket emot sig.

    Gillad av 3 personer

   • Leion ♥ Macron skriver:

    Bara för att du är för feg och för slö betyder inte att alla andra är det. Kommer anordnas stora demonstrationer i Stockholm och Göteborg och möjligen även i Skåne (Malmö och Trelleborg har nämnts) i helgen.
    För övrigt har regimens yrkesakvitister försvagats oerhört de senaste åren. I stockholm har de inte mycket att sätta emot längre vilket AFS valrörelse visade.

    Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    ”Stora demonstrationer i Stockholm och Göteborg”! Hoppas du har rätt, men det är svårt att vara optimist när drygt 80% av befolkningen uppenbarligen är nöjda med utvecklingen i Sverige!

    Gillad av 3 personer

 7. Christer L skriver:

  Jag hade inget förtroende från början, och ännu mindre allteftersom. Jag tror Macron först bestämde sig vart han ville komma i politiken, och sedan lämpade taktiken därefter, lovade och svek som det passade, motiverat av det högt ställda målet. Nu hade han till exempel börjat att tala om patriotism som ett led i globaliseringen – i motsats till nationalism, samma som Merkel: nationerna ska upplösas. Han hade likt Löfven och Morgan hamnat på foton med leende förbrytartyper som fick honom att se ut som som ett mähä. Det hade nog föresvävat hans väljare att han skulle göra något åt problemen med islam och invandring, men utan att de blev stämplade som rasister. Droppen som kom bägaren att rinna över var höjd skatt på drivmedel.

  De gula västarna tycks vara en väl förberedd organisation som väntat i environgerna. En kravlista som förekommer kan tolkas som socialistiskt anstruken. Men man kan anlägga en pragmatisk aspekt, varje punkt för sig.

  Gillad av 2 personer

 8. Dandersan skriver:

  Upplopp i Paris.
  Gissar att det lockar en hel del som gillar upplopp och känner att deras liv inte är så spännande.
  Gula västar protesterar mot livsvillkoren som är svåra.
  Gissar att det sker med ett flertal deltagare med det gemensamt att de vill få det bättre.
  Helt utan gemensamma lösningar.

  Gillad av 1 person

 9. Pelle skriver:

  Intressant analys! Allas vår lilla gloabliststumpa Annie har ju inte pratat så mycket om sin Macjon den senaste tiden. Annars var ju hennes valslogan ”Fjamåt” tänkt att emulera Macrons ”En Marche!” och hon har vid ett flertal tillfällen lyriskt fallit i trans om den lille fransmannen. Nu kanske just det inte är så svårt att förstå med tanke på att de båda har samma ideologi och ser som sin främsta uppgift att slita isär den egna nationen. Dock finns skäl till optimism. Mamma Merkel är snart historia så den lille franske pojken får hålla tillgodo med mamma Brigitte istället och svenska folket verkar äntligen ha genomskådat den maktgalna falskspelerskan Lööf. Nu faller hon äntligen i förtroendemätningarna! Ser vi möjligen tecken på en vad som kan bli en uppmarsch inför globalisternas eget Waterloo i det stundande EU-valet?

  Gillad av 2 personer

  • brrr skriver:

   Ja, EU är det enda vi svenskar kan hoppas på nu. Att parlamentet domineras av icke-globalister, som i sin tur kan backa upp ett ministerråd dominerat av icke-globalister som i sin tur kan kasta ut globalisterna ur kommissionen.

   Gillad av 1 person

 10. S Eriksson skriver:

  De finns likheter med situationen i Sverige. Och det skulle vara väldigt bra om vi kunde dra lärdom av Frankrike här. Men allt är varken så enkelt och svartvitt som vissa påstår.

  Gilla

 11. Göran Holmström skriver:

  Anders läsvärd artikel,”kommer liknande revolter ske”. Japp i Sverige inom en snar framtid.
  Tiden börjar bli mogen för ett maktskifte, demokrati funkade inget vidare, Socialdemokratin visade sitt sanna ansikte i denna yttersta tid. Vad är bättre då? Jo det ska jag tala om, en godhjärtad vid namn Göran den första.. Jag lovar att genomföra 4 timmars arbetsdag, mjukstart på Måndagar så bakfyllan hinner lämna systemet fridsamt. Avskaffandet av alla idiot-lagar, avskaffandet av all skit byråkrati samt internera varenda aktivist i hela landet. Till det så bygga om varenda golfbana till enduro och motocrossbanor, detta kommer även att upphöjas till statsreligion. Alla som åker cross eller enduro kommer bli arbetsbefriade. samtliga miljöpartister kommer utses till funktionärer vars uppgift är att tanka mc och hålla banorna snygga.
  Barer kommer att finnas vid varje depå med tända grillar där endast animaliska produkter grillas
  ok någon enstaka majskolv eller grönsak kan accepteras. Bussar som kör hem dom rättroende finns att tillgå efter alla öl.
  Vilken framtid lockar mest? Sitt och kissa styret, eller det godhjärtade styret av GÖRAN ?

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Grabbar med västar? I läder med trevlig klubbtillhörighet. Kör gärna amerikansk hoj. Några sådana kan man se ibland. Vill de hjälpa oss att kasta ut socialisterna? Kanske. Jag är inte så säker.

   Gillad av 1 person

 12. lenngo skriver:

  Intressant analys, men med svenskt perspektiv på vad som är rationellt. Men Frankrike är inte som Sverige. Revolutionen pågår fortfarande sedan mer än 200 år. Att politiken bestäms mer av gatans parlament än av valresultat uppfattas som helt normalt. Begreppet ekonomisk liberalism existerar inte som annat än skällsord. Och presidenter förväntas vara arroganta (vilket Hollande misslyckades med) så det är nog inte där grundproblemet ligger.

  Gillad av 1 person

 13. Axel T skriver:

  Bevare oss väl om Lövfen får Lööf i sitt knä. Hon är ju en Svensk Macron. Arrogant och adlig och all politik kretsar runt henne.
  Hoppas att de fallerar med regeringsbildningen. Omval och resultatet blir förhoppningsvis:
  M 23 %
  Kd 12: %
  SD 26 %
  S 20%
  V 6 %
  C 7 %
  L 3 %
  Mp 3 %
  Detta är fullt realistiskt om det sovande folket vaknar.

  Gillad av 4 personer

 14. Aha skriver:

  Krönikören använder ordet populist flitigt. Det bör ske med mer eftertanke. Ordet populist har negativ klang och bör därför, om negativa svepande epitet överhuvudtaget ska användas, reserveras för de som utfört negativa saker, dvs i det här fallet etablissemanget.
  I Sverige har etablissemangspartierna varit synnerligen populistiska i sin invandringspolitik. Känslosås, anekdotiska exemplar och mörkning av fakta har förlett ett folk till en katastrofal invandringspolitik som manifesteras av ett gigantiskt utanförskap. Att kalla de som kritiserar detta för populistpartier är fel. De vill ju uppenbarligen ersätta en känslopopulism med realpolitik. Det är så kritikerna till etablissemangspartiernas omgörning av västländer bör benämnas;
  – som realpolitiker.

  Gillad av 5 personer

 15. gmiksche skriver:

  Kännetecknande för Macron är att en av hans bästa vänner är Daniel Bendit-Cohn. En av 1968 års studentupprors mest framstående figurer. Som nu tillhör och verkar för den globala multinationella eliten. Det var bl a med honom som Macron firade sin seger i de franska parlamentsvalet. Ett tidigt tecken i skyn. Det fanns gott om andra tecken för vad Macron går för. Hans medverkan i Hollandes socialdemokratiska regering, som han använde som språngbräda för sin presidentkandidatur. Nog kände sig Hollande lurad, och man får hålla med Hollande oavsett vad man tycker om hans politiska gärning. Nyligen avgick miljöministern Hulot eftersom han sade inte längre kunna stödja Macrons miljöpolitik. Då kom Bendit-Cohns namn upp som efterträdare. Men han var klok nog att avböja avancemanget. Det är lättare att påverka när man inte utsätts för medias strålkastare.

  Gillad av 1 person

 16. fairdinkum2017 skriver:

  Ja, Macron är en farlig globalist som någon finansierat! ”Follow the money” Han har likt den nya adeln/politikerklassen i Europa aldrig någonsin behövt arbeta på golvet! Frankrike är ju rätt speciellt land där olika former av socialism/kommunism alltid varit starka sedan kriget samtidigt som det finnes en starkt socialkonservatism och nationalism.

  Gillad av 2 personer

 17. Lars Mellblom skriver:

  Anders Leion sällar sig till den stora skara svenska skribenter som analyserar de Gula Västarna i Frankrike. Och det blir fel igen. Det våld och vandalism som syns utövas av ”casseurs”, närmast professionella vänsteranarkistiska våldsverkare som dyker upp vid varje större demonstration. Titta noga på Triumfbågen så ser ni att det största klottret är ett anarkist-A.
  Anders Leion väljer att länka till TF2, franska stats-TV, som är lika trovärdig som svenska SVT och SR. Det finns foto på Gula Västar som knäböjande bildar ring runt den okände soldatens grav och på så sätt skyddar den mot anarkisterna. Dessa foto visas inte av MSM.

  Protester saknar motsvarighet. De har uppkommit spontant och helt utan ledare eller talesmän. Regeringen vädjar förgäves efter någon att förhandla med. Fackföreningarna vet inte vilket ben de ska stå på, eftersom de helt förbigåtts av de Gula. Det är ”la France périphérique”, 2/3 av befolkningen, som med de nya ekoskatterna pådyvlats utgifter som knäcker deras privatekonomi. En lång rad lagändringar har beslutats, som var och en inte är speciellt allvarliga, men sammantaget försvårar och fördyrar livet för de som bor utanför storstäderna. Observera att förorternas invandrare varit helt frånvarande i konflikten. Det är motsvarigheten till heltidsarbetande medelsvensson som protesterar.

  Vi ser långa kravlistor med ibland över 100 krav. Dessa listor kommer från regeringstrogna journalister som antecknat vad olika intresseorganisationer som hakat på protesterna har framfört. Det är ren desinformation. Det finns ingen officiel lista med krav. Nästa vecka ser vi demonstrationer från studenter, lastbilschaufförer, bönder, sjuksköterskor m.m. De är inte Gula Västar även om de är klädda i en sådan.

  De fyra viktigaste klagomålen från de genuina Gula Västarna är dessa: Slopande av de planerade höjda skatterna på drivmedel, slopande av den planerade skärpta
  kontrollbesiktningen, återinförande av 90 km/h hastighetsbegränsningen på landsvägar från nuvarande 80 km/h och ett slut på den överdrivna hastighetsövervakningen.

  President Pompidou citeras ofta. Han sade vid ett tillfälle, när han skulle underteckna en hög stapel nya lagar, som han fått från parlamentet: ” Mais arrêter donc d’emmerder les français!” Ungefär: Men sluta för fan att djävlas med fransmännen!

  Undertecknad bor på franska landsbygden och har bott i Frankrike sammanlagt 37 år.

  Gillad av 8 personer

 18. Leion ♥ Macron skriver:

  Ovanstående spretiga ”analys” missar det centrala helt och hållet. Att Macron i varje andetag och i hela sin gärning har visat att han helt saknar lojatliet till fransmännen. Han är europé hatande globalist ut i fingerspetsarna. Symptomatiskt nog utlöstes den här krisen också av Macrons globalist förslag att höja besninskatterna ”för miljöns skull”. Oj, Leion glömde visst den lilla detaljen?

  Gillad av 2 personer

 19. gmiksche skriver:

  En aspekt som knappast beaktats i media är att det är fler än två block som står mot varandra i Frankrike. Det tredje stora blocket – majoriteten av boende i städernas utanförskapsområden, utomeuropeiska invandrare från Maghreb och övriga Afrika i första hand – har hittills avvaktat (med undantag för spridd medverkan i en plundringar och bilbränder). https://journal.lemonde.fr/data/385/reader/reader.html?t=1544191593982#!preferred/0/package/385/pub/539/page/10/alb/34590

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Fast är inte den franska identiteten ganska uppluckrad? Invandrare från kolonierna har under mycket lång tid haft tillgång till den franska identiteten, vad jag förstår. Och Frankrike har haft massiv utomeuropeisk invandring under generationer. Jag skulle föreställa mig att rätt många utomeuropeiska invadrare är genuina medlemmar i de Gula Västarna.

   Gilla

 20. styggestig skriver:

  Det gjordes en film om Francois Mitterand och hans tid som president för så där 15 år sedan.
  i filmen säger Mitterand vid ett tillfälle stolt att han har varit president i 14 år, ”ingen annan har varit det lika länge efter Louis XVI” (avrättad 1793).
  Mitterand kallades under sin tid som president ofta för ”sfinxen i Elyssé”. Han såg mycket noga till att han som president alltid stod ovanför vardagens politiska problem. Han bytte flitigt ut sina premiärministrar – allt efter framgång eller (mer ofta) eftermisslyckanden. Premiärministrar kom och gick – Mitterand blev kvar, publikt alltmer osynlig och mer ryktesomspunnen för kvinnoaffärer och för högdragenhet. Elaka tungor talade om den sfinxliknande kungen i Elyssépalatset
  Även i andra sammanhang har det omvittnas hur Elyssépalatset med sin magnifika interiör har en förmåga att förblinda och fjärma presidenten från vardag, från dagspolitiska problem och från partipolitiskt käbbel. Jag tror att detta är en fälla som Macron hade stora objektiva förusättningar att bli fångad i. Mycket ung och efter en närmast otrolig makterövring, finns det stor anledning att anta att en stark berusning infann sig. Men som vi alla som upplevt berusning vet, kommer det ”la gueule de bois” (baksmällan) surt efter.

  Gilla

 21. Vax skriver:

  Läst på Nya Tider
  Sedan toppen 2004 har Sveriges totala handelsnetto sjunkit till negativa värden de två senaste åren. Det är en mycket allvarlig utveckling, som visar en allt annat än ljus bild av Sverige som industrination.

  En avgörande faktor bakom denna dystra utveckling är vårt EU-inträde. Detta trots att just en utveckling av handeln var ett av huvudargumenten för vårt medlemskap i unionen. Man kan snabbt konstatera att vår handel med länder utanför EU är påtagligt mycket mer intressant, ur ett strikt ekonomiskt perspektiv, för Sverig

  Sveriges handelsnetto för varor och tjänster med resten av världen har sedan 2017 sjunkit kraftigt, -46,5 procent.
  Sveriges bytesbalans med varor och tjänster har därmed minskat med 74,5 procent mellan 2006 och 2017.

  Så vad har vi då vunnit med EU?
  Såg på nyheterna ikväll att EU stödet bland svenskarna aldrig varit större. Om det nu inte var fake….följt av intervjuer med EU förespråkare.
  Ska bli intressant att följa EU valet, men ska vi tro på Public service så är inga förändringar att vänta.

  Gilla

 22. Willy.Lindqvist skriver:

  Fransmännen har i demokratiska val röstat fram Emmanuel Macron som president och till och med gett honom majoritet i Nationalförsamlingen. Har folket ångrat sig och kan inte bärga sig till nästa val? Eller är det ett försök till till statskupp av antidemokratiska krafter vi just nu bevittnar?

  Gilla

  • Lars Mellblom skriver:

   Troligen inte. Macron fick 24% i första valomgången. I andra vann han med 66-44. Räknat i procent av registrerade och valberättigade väljare blev det ungefär 40%. Han fick 20.7 milj röster av de 53 milj fransmännen i valbar ålder.

   Exakt hur det såg ut i valet till Nationalförsamlingen gitter jag inte kontrollera, men i de valen spelar personen stor roll. När Macron hade vunnit presidentvalet hoppade många politiker över till hans nya parti. Dessa politiker behöll troligen sina tidigare väljare i stor utsträckning.

   Gilla

  • Staffan Persson skriver:

   Det är en relevant fråga, mer relevant än de orgier av antiglobalistiskt konspirationstänkande man kan läsa i kommentarsfälten ovan. Bilden är oklar, det finns både reaktioner mot genuina materiella knappheter, och infiltration av våldselement och grupperingar med mer eller mindre dold agenda. Uppenbarligen har många bland de gula västarna röstat på Macron, så vad trodde de då???

   Gilla

   • Lars Mellblom skriver:

    Självfallet röstade många Gula Västar på Macron. La France périphérique omfattar 40 milj fransmän som till största delen är politiskt ointresserade. Det är orättvist att säga att dessa borde ha vetat bättre. Man kan också uttrycka det så att man röstade på, men inte för. Kom ihåg att motståndaren var Marine Le Pen, från dåvarande Front National. Dessutom var 12% av avlagda röster blanka och soffliggarna var rekordmånga. Största stödet har Macron i storstäderna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.