Min barndoms julfilmer: Gremlins (1984)

Mohamed Omar

Det här är en film som jag och mina kompisar såg många gånger på 80-talet. Jag tänkte inte på den här skräckkomedin som en julfilm förrän ganska nyligen. Vi gillade de elaka och coola små gröna varelserna – gremlinerna – som härjade i småstaden Kingston Falls. Julen utgjorde en kuliss som man inte ägnade så mycket uppmärksamhet. När jag nu ser om den är det tvärtom: gremlinernas upptåg intresserar mig inte, däremot stämningen, kostymerna och tidsandan. På Internet ser jag att filmen numera räknas som en julklassiker.

En gremlin är en slags troll eller smådjävul, men jag skriver gremliner för att vara tydlig med att det är filmens varelser jag syftar på. Hur som helst, i den idylliska amerikanska småstaden Kingston Falls (har vissa likheter med Bedford Falls i julklassikern It’s a Wonderful Life från 1946), bor en uppfinnare vid namn Randall Peltzer. Detta år vill han köpa en riktigt speciell julklapp åt son Billy och beger sig därför till Chinatown i New York.

I en mörk gränd i Chinatown hittar han en skum butik full med konstiga föremål. Butiken ägs av en gammal kinesgubbe vid namn Mr. Wing. Randall hittar det han söker, en söt liten lurvig varelse kallad ”mogwai”. Det här husdjuret ska Billy få till julklapp, tänker han. Men den tystlåtne gubben, som står och puffar på sin pipa, vill inte sälja. Man förstår att en mogwai inte är som vilken valp som helst.

Gubbens barnbarn, som bär New York Yankees-keps och talar felfri engelska, säljer dock varelsen ändå. De behöver pengarna, säger han. Men innan han lämnar över lådan med mogwaien till Randall, så ger han honom tre skötselregler: 1) utsätt den inte för starkt ljus, 2) låt den inte komma i beröring med vatten och 3) mata den inte efter midnatt.

Billy klarar förstås inte att hålla reglerna, vilket leder till att mogwaien, som döpts till Gizmo, ”kläcker” fler varelser, men till skillnad från den första är de inte snälla. Och efter ytterligare en förvandling är de inte heller söta utan riktigt otäcka, slemmiga och reptilliknande små monster. Den här julen i Kingston Falls kommer att bli olik alla andra jular, framför allt otrevligare. Gremlinerna ”gör kaooz” i de prydliga villorna med vandalism, trakasserier och mord.

Billy jobbar på banken, men bort fortfarande hemma och verkar vara ganska barnslig. Hans bästa kompis är en yngre kille, Pete. Det var honom vi identifierade oss med – Billy var för stor. Jag skulle tro att jag såg filmen de första gångerna när jag gick i mellanstadiet. Skådespelaren Zach Galligan som gör Billy är född 1964 och torde alltså ha varit 19 år när filmen spelades in.

Filmen innehåller också en kärlekshistoria mellan Billy och kollegan Kate (Phoebe Cates). När Billy eskorterar henne hem en kväll på de snöiga gatorna berättar hon att hon avskyr julen. Det är många som begår självmord då, säger hon. Den naive Billy förstår inte hur någon kan avsky julen, men senare avslöjar Kate att hennes pappa dog på julen. Han hade försvunnit spårlöst och Kate och hennes mamma var oroliga i flera dagar. Julen blev förstörd. Sedan hittade de pappans lik i skorstenen. Han hade tomtekläder på sig och en säck presenter. Han hade velat överraska dem, men i stället brutit sin nacke. Billy och Kate är ett så sött par att det är värt att se filmen för deras skull.

Jag läser att en del kritiker har beskyllt Gremlins för att vara rasistisk. Föga överraskande, vilken film är inte rasistisk? Gremlinerna påminner om svarta värstingargrabbar, menar man, eftersom de äter grillad kyckling med händerna, har solglasögon på kvällen och dansar breakdance. Ok, men det är inte hela bilden, för när Gizmo ynglat av sig, så tar Billy en av de nya varelserna till skolans lärare i naturvetenskap för att få den undersökt. Läraren är en välanpassad, trevlig, kunnig och svart (!) man. Han faller dessutom offer för gremlinernas våld – ett exempel på ”black on black crime”? Tidskriften Complex Magazine har utnämnt Gremlins till en av de femtio mest rasistiska filmer som någonsin gjorts. Se hela listan här

En annan sak förutom gremlinerna som de antirasistiska kulturkrigarna stör sig på är kinesgubben Mr. Wing i Chinatown. Han är en sådan där klyschig, vis och mystisk kinesgubbe. Vad är felet med det? Billys pappa är en sådan där klyschig, misslyckad uppfinnare, Billys mamma en klyschig husmor som rår om hemmet – och nåde den som inkräktar i hennes kök! Och hjälten Billy själv är väl en klyschig, vit medelklasskille.

Mr Wing

Mr. Futterman (spelad av Dick Miller) är helt klart en klyschig ”blue collar worker” som blivit arbetslös på grund av importerade billiga produkter från Kina. Han menar att utlänningarna stoppar små, elaka troll i sina apparater. Man kan inte lita på utländska produkter, utan ska hålla sig till amerikansktillverkat: “Goddamn foreign cars. You gotta watch out for them foreigners cuz they plant gremlins in their machinery!” Men ironiskt nog använder gremlinerna hans egen pålitliga amerikanska plogbil när de gör mos av honom. Om Futterman funnits på riktigt 2016 hade han nog röstat på Trump.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

9 reaktioner på ”Min barndoms julfilmer: Gremlins (1984)

 1. adaptiv tribalism skriver:

  Jo, och jag kämpar med att hålla tyst när vi ser julkalendern, för att inte förstöra barnens julstämning, vad f-n, jag hade kunnat skriva en bättre julkalender med händerna bakbundna, och jag tror att det är det mest subtila sätter pk-isterna nu förstör vår kultur som de förvaltar, de bara gör det så dåligt, så klart en massa indoktrinering, men historierna är så uppenbart ihopkokta snabbt, usla, som när de gömmer vikingaskepp på Malmöhus.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Köp en gammal kalender på DVD. Se tomtens julverkstad ocensurerad på Youtube. Lär ungarna att undvika agitprop-teve till varje pris.

   Jag har försökt att kommentera indoktrineringen t.ex. i Designated survivor på Netflix, men det fungerar inte. De andra tycker inte att det är roligt längre och jag tager för mycket plats. Därför måste man helt avstå. Seneca och Epiktetos visar vägen. Vi kommer att bli eremiter och fakirer och shamaner och stoiker och profeter.

   Gilla

 2. Hovs_klipphällar skriver:

  Har inte sett ”Gremlins”, men det låter som en profetisk beskrivning av vad som just nu börjar hända i Sverige.

  Det ”nya, spännande Sverige”.

  Ett land där vi etniska svenskar kommer att vara reducerade till en hunsad minoritet inom några få decennier, om trenden fortsätter.

  God jul!

  Gillad av 3 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  Kampen mot fördomarna är galen. – Allt vi vet om verkligheten är fördomar och kampens logiska ändhållplats är där vi inte vet något om någonting och förbjuder oss själva att ha någon uppfattning om hur någonting förhåller sig.

  Det handlar inte om att BEKÄMPA fördomar utan att UPPDATERA dem kontinuerligt, så att de så noga som möjligt överensstämmer med kända fakta.

  Det är detta som är massmedias uppgift. – Massmedias orsak att finnas.

  Gilla

 4. Göran Holmström skriver:

  Mohamed, din hunger efter filmer och böcker imponerar verkligen.
  Kul att du skriver om gremlins, vi har våra egna i Sverige. Dom växer inte eller förökar sig endast efter midnatt och i kombination med vatten.
  Allt dom behöver är mer skatt och makt!
  Filmens lösning på obehagliga monster är så mycket enklare, i verkligheten så får man tyvärr varken skjuta eller ta dom av daga på kreativa vis. Inom en snar framtid får vi inte ens kritisera dom, eller deras handlingar.
  Inte heller kommer en vis oriental rädda oss.
  Ska vi räddas, så behövs det hårt arbete att byta ut dom styrande och deras svans rätt omgående.
  Annars väntar inget lyckligt slut på den onda filmen vi alla har en liten roll i.

  Gillad av 1 person

 5. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  100 % igenkänningsfaktor i: ”Jag tänkte inte på den här skräckkomedin som en julfilm förrän ganska nyligen. Vi gillade de elaka och coola små gröna varelserna – gremlinerna – som härjade i småstaden Kingston Falls. Julen utgjorde en kuliss som man inte ägnade så mycket uppmärksamhet.”
  Min spontana reaktion när jag såg rubriken på inlägget var: ”Vad f-n har Gremlins med julen att göra?”
  Men det stämmer ju faktiskt. Den utspelar sig vid jultid.
  Det som främst fastnat är de helt underbara scenerna när gremliner kopplar om trafikljusen i en korsning så det blir grönt åt alla håll samtidigt och kärringen som får sig en flygtur via trappan.
  Helt underbara små monster!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.