Karl den tolftes dag

Mohamed Omar

Igår var det den trettionde november eller Karl den tolftes dag. För mig som upsaliensare, men egentligen för alla svenskar, så har Karl XII:s dag en stor betydelse. Det var då Glunten och Magistern möttes! Utan denna dag hade Gluntarne inte funnits och Sverige varit ett mindre lyckligt land.

Gluntarne är en sångcykel om studentlivet, som kom ut 1851. Det blev uppsaladikten par excellence och poeten Gunnar Wennerberg därmed uppsalapoeten par excellence. ”Först och främst kan man tryggt säga”, skriver poeten Einar Malm i förordet till jubileumsupplagan 1951, ”att Wennerberg med Gluntarne skapat den tidlösa, förblivande uppsaladikten, som säkerligen aldrig kommer att överträffas.”

Det ligger mycket i detta påstående även om litterär förträfflighet är svår att mäta. Men så mycket kan man säga att Gluntarne förmodligen är det mest kända av alla litterära verk om livet i den eviga ungdomens stad, möjligen i viss konkurrens av Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös.

Glunt är ett dialektord som betyder ”grabb” och han är också något naiv festprisse, medan Magistern är luttrad och lärd. Magistern får de romantiska och upphöjda replikerna medan Glunten är en mer jordnära figur. Relationen dem mellan påminner om Don Quijote och Sancho Panza.

Glunten och Magistern möttes för första gången en kall och mörk kväll i Uppsala den 30 november 1837. ”Minns du hur ödet oss förde tillhopa adertonhundra trettiosju?” säger Magistern, och Glunten svarar: ”Åh, javisst minns jag det, just Karl den tolftes dag.”

Det rådde en mäktig stämning den där mörka novemberkvällen. Studenterna bar facklor och fanor och gick varv på varv kring Stora torget medan de sjung Geijers dystra hymn ”Viken tidens flyktiga minnen”, som grep både Gluntens och Magisterns sinnen med ”underbar makt”.

Den trettionde november kan man alltså fira Glunten och Magisterns möte och all den glädje, fest och sång som det skapat i nästan 200 år. Men jag ägnar också en tanke åt min förfader karolinen Jon Hansson Råbock, som var född i Bleckåsen och Alsens socken år 1694. Han blev soldat 1715 och togs tillfånga 1718 i Norge. Efter ett års fångenskap kom han tillbaka hem där han försörjde sig som kyrkovaktare. I Frösö dödbok beskrivs han som ”en mycket god kristen, ärlig och redlig samt trofast man”.

Mina förfäder var inga märkvärdiga människor. De bar ett namn som klingade adligt. Råbock låter minst lika ädelt som Stenbock, tycker jag. Men de var inga riddare, de var bönder och soldater. Det finns en utlänning också, en fältskär från Sachsen.

Råbockarna, det är min mors sida. Hur är det med min fars? Det vet jag inte så mycket om. Han kom från Tekab i nordvästra Iran. I min faders fall har jag inte tillgång till några kyrkböcker, så jag får vända mig till Nordisk familjebok (Ugglan) där jag hittar detta:

Till karaktären är persern opålitlig, feg, girig och misstänksam. Han har ett utprägladt sinne för poesi, sång, dans och skådespel, älskar vackra dräkter i bjärta färger, smycken och ädelstenar samt kan hela dagen sitta och sola sig på en divan och låta tanken följa vattenpipans rökmoln, men han kan äfven, om nödvändigheten så fordrar, arbeta och underkasta sig betydliga strapatser.

Ugglan är för det mesta klok – och rolig ibland!

Men var min far verkligen perser? Han är död nu, men då han levde talade han förutom persiska turkspråket azeriska. Hans hemstad Tekab ligger i nordvästra Iran, den iranska delen av Azerbajdzjan. Är de turkar? Nja, enligt Wikipedia är azerierna besläktade med georgier och armenier. Men det är ganska otydligt, tycker jag. Det står också att de härstammar från meder och skyter. Man ska veta att de som vi kallar turkar och som nu lever i Anatolien knappast har några turkiska gener alls, fast de talar turkiska. Jag vet att min far använde persiska oftare än azeriska, och var bättre på det. De är shiamuslimer.

För att kartlägga mina gener skickade jag ett DNA-prov till företaget My Heritage. Resultatet visade att jag är 60 procent europé – 45 procent skandinav, 10,1 procent östeuropé och 4,9 procent ashkenazijude. Sedan så är jag 14,6 procent orientalisk jude och resten mestadels ”västasiat” och ”centralasiat”. I begreppet västasiatisk ingår enligt My Heritage Anatolien och Iran och i centralasiatisk ingår Kaukasus med bland andra georgierna. Jag har visst också pyttelitet gener (0,8 procent) från Afrika! Det är nog mindre än Reinfeldt kan stoltsera med, men ändå.

Det vore intressant att besöka de nordvästra delarna av Iran någon gång – jag har varit i huvudstaden Teheran.

8 reaktioner på ”Karl den tolftes dag

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är intressant med DNA prov. För något år sedan fick jag en provsats i julklapp från min sonhustru. Tyvärr visade det sig att jag inte alls var så intressant som jag hade hoppats. Det visade sig vara 90 procent från Skandinaviens södra del, cirka 7% från Nordtyskland och någon procent från de Brittiska öarna. Min irländska sonhustru såg det ändå positivt då jag ändå kanske hade en droppe irländsk blod. Så är det. Vi är kanske inte alla så spännande som vi tror. Jag skulle idag omedelbart uteslutas från en politisk- eller ämbetsmannakarriär i Sverige.

  Om det berodde på mina gener eller inte så fick jag ändå ett år vara fanbärare för Västgöta nation i Uppsala när man för länge sedan firade Karl XII dödsdag och detta i högtidsdräkt. Min enda invändning var att jag själv trots usel ekonomi fick stå för frackhyran med orden från förste kurator ”att något får Du väl göra för nationen!”
  Jag tänkte på detta igår där jag bläddrade igenom Voltaires och F.G Bengtssons hyllningar till Karl XII och insåg att mycket hänt på 300 år i världen och Sverige. Det enda som inte ändrat sig är vår syn på Ryssland.

  ” Vad i sin period den högsta punkten sett
  skall snart därpå på nytt sin förra Intet röna
  Kung Karl vi nyss begravt, kung Fredrik nu vi kröna
  så har vårt svenska ur då gått från XII till I.”
  (F.G. Bengtsson, Litteratörer och Militärer)

  Gillad av 4 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Typo, beklagar

  Skall förstås vara

  ” Vad i sin period den högsta punkten sett
  skall snart därpå på nytt sitt förra Intet röna
  Kung Karl vi nyss begravt, kung Fredrik nu vi kröna
  så har vårt svenska ur då gått från XII till I.”
  (F.G. Bengtsson, Litteratörer och Militärer)

  Gillad av 1 person

 3. Göran Holmström skriver:

  Ugglan påminner om mitt tidiga 1900 tals verk om mänskliga åkommor. Där står det att läsa,”Kvinnors hysteriska samt flegmatiska läggning går oftast att härröra, till väderspänningar.
  Dessa uppstår av felaktig hållning av ryggraden.
  Allt var enklare förr.

  Gillad av 2 personer

 4. olle holmqvist skriver:

  …år 1919 (Läkarebok fr Runeberg)
  ”Hysterikernas drömmar äro nästan .alltid a\
  en pinsam karaktär, och allt tyder på att de även lida a\
  sina erotiska drömmar. Under häxtiden var det mycket
  vanligt att häxorna påstodo att de häft köttsligt umgänge
  med djävulen. I våra dagar är det icke djävlar utan
  människor, som uppträda i de hysteriska kvinnors erotiska
  drömmar och hallucinationer. Exempel förekomma på
  att oskyldiga och sedliga unga kvinnor tillstått att de
  blivit förförda av män, som de i verkligheten blott kände till
  utseendet.
  Berg, Henrik (1858-1936), physician, writer, Sweden.
  Utgav tidskriften Hälsovännen.

  påminnelse i dessa Metoo-tider…

  Gillad av 3 personer

 5. larslindblog skriver:

  Läste Expressen lite snabbt inne i affären…någon grupp hade tydligen önskat sig att hylla Karl XII i Sthlm , men blivit överfallna av kommunistfigurer. Det är faktiskt helt oerhört att borgerliga personer aldrig kan få hylla någon eller något utan att olika vänstergrupper kan störa & ”motdemonstrera ” . —

  Jag förstår den där gruppen som sa att dom vedergäller alla attacker direkt–oavsett om polisen jamar med förövarna . Det gäller att visa att man inte tar skit. Om polisen får klara besked att man inte tar skit oavsett vad polisen tycker och inte tvekar inför fullt slagsmål så tvingas polisen faktiskt ingripa mot kommunistförövare.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.