En dag på biblioteket

Jan-Olof Sandgren

Jordan Peterson har lämnat Sverige, efter att ha blivit hånad och spottad på av självaste utrikesministern. En av världens främsta auktoriteter på ett område som borde ligga Sverige varmt om hjärtat, nämligen jämställdhet, genus och psykologi, avfärdas som ”Kalle Anka-forskare” av företrädare för media. Visst finns exempel på Kalle Anka-forskare i Sverige (ett av dem tas upp här) men Jordan Peterson är inte en av dem.

När René Descartes kom till Sverige 1649 för att bibringa oss de senaste rönen inom vetenskap, filosofi och religion, gjorde han det på inbjudan av drottning Kristina. Även om Sverige på den tiden inte kunde erbjuda det intellektuella eller fysiska klimat han hade hoppats på (han dog i lunghinneinflammation bara några månader senare), var det i varje fall ingen som bad honom ”krypa tillbaka under sin sten”.

Kanske var Jordan Peterson ungefär lika lättad över att lämna Sverige som Tim Pool för drygt ett år sen. Nervöst bevakad av media hade han under en veckolång odyssé bland ”no-go-zoner” kommit till slutsatsen att Sverige står inför stora problem när det gäller invandring, brottslighet och demografiska förändringar – men att det verkliga problemet är ”samtalsklimatet”. Vår ovilja att föra öppna rationella samtal om den verklighet som finns rakt framför ögonen.

Pool upplevde debattklimatet i Sverige som ”creepy”. Peterson uttrycker sig lite mer belevat, men av hans kroppsspråk att döma tror jag han kom till ungefär samma slutsats.

I likhet med många andra i min generation minns jag 70-talet, då kunskap fortfarande var något fint och till och med vänstern kunde uppskatta en intellektuell diskussion. Forskare sysslade med fakta och lade i möjligaste mån sitt kön, sina känslor och politiska åsikter åt sidan. Att läsa böcker hade hög status och ville man veta något gick man till biblioteket.

I sann 70-talsanda gick jag till biblioteket i Hjällbo för att göra lite
research (för en annan krönika). Jag sökte efter Sigmund Freuds klassiker ”Vi vantrivs i kulturen”, men kunde inte hitta filosofihyllan. Bibliotekarien visade mig till en inre avdelning, där de stora världsreligionerna samsades med ett urval psykologiböcker om olika terapiformers för- och nackdelar. På en hylla nära golvet fanns 20 boktitlar, som behandlade allmän filosofi och filosofins historia – det vill säga alla de idéer, tankar och strömningar som format västerlandet. Jag behöver väl knappast nämna att boken jag sökte inte fanns.

Någon kanske invänder att sådana ämnen saknar relevans för människor födda på 2000-talet. Men då ska man komma ihåg att det är just kombinationen filosofi, psykologi och en gnutta kristendom som gjort Jordan Peterson till ett medialt ”superfenomen”. Med tanke på att hans youtubeföreläsningar samlar miljontals supportrar över hela världen, inte minst bland vilsna unga män, borde det vara ”hot stuff” just nu. Biblioteket ifråga är inrymt i ett högstadium där (enligt Skolverket) 98 procent av eleverna har utländsk bakgrund, och ligger i ett område som karaktäriseras av just en stor mängd vilsna unga män.

Nu brukar inte vilsna unga män i förorten sluka särskilt mycket böcker, så kanske spelar det ingen avgörande roll om biblioteket lägger någon hyllmeter till filosofihyllan. Men fenomenet Jordan
Peterson antyder ändå vad som kan vara identitetskulturens akilleshäl. Det största hotet mot PK-ideologin kanske inte är den nyvaknade nationalismen, högerpopulistiska partier eller ens Donald Trump, utan klassisk bildning inom filosofi, psykologi och naturvetenskap.

Det kan i så fall vara en förklaring till varför ”lärdomsförakt” blivit en så vanlig företeelse i Sverige, och letat sig ända upp i den feministiska regeringen. Ett förakt som inte bara drabbar superkändisar av Jordan Petersons kaliber, utan en lång rad meriterade forskare, som Tino Sanandaji, Germund Hesslow, Amir Sariaslan och Ann Heberlein för att nämna några.

Kanske är det heller ingen slump att det värsta exemplet på moraliskt haveri de senaste årtiondena, skett inom just den institution som haft till uppgift att värna vårt nationella arv av klassisk bildning och kultur. Nämligen Svenska Akademin.

55 reaktioner på ”En dag på biblioteket

 1. Tritonen skriver:

  Politikerna har, kanske påverkade av omsorg om sin mediala framtoning, blivit allt mera irrationella och känslostyrda. Sin ädla övertygelse måste de sätta främst, medan följderna för de medborgare, vars mandat de fått att förvalta, väger lätt i jämförelse. Därför har liberalen Jan Björklund lovat sina adopterade pojkar att ALDRIG medverka till att SD får något som helst politiskt inflytande. ”Två pojkar är mera än en miljon väljare”, för att travestera ett tidigare barnprogram i TV.

  Gillad av 13 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Varför gör du en distinktion mellan ”nationalismen, högerpopulistiska partier eller ens Donald Trump” och ”klassisk bildning inom filosofi, psykologi och naturvetenskap”?

  Det är ju samma sak!

  Som den där Lagerkranz konstaterade, så skulle alla, om de höll sig till sanningen, bli konservativa.

  Gillad av 19 personer

 3. Aurora skriver:

  Ja, Lärdomsföraktet är utbrett och sedan flera årtionden sponsrat av det vänsterpolitiska maktetablissemanget. Och de kloka människor (bl.a de som nämns) inom olika områden, tillåts inte komma till tals. Ungdomar idag, särskilt i sådana områden som nämns, läser nog. Men de läser annat. Från Youtube, Instagram, Facebook och sajter med olika teckenspråk. Jag ser när jag åker kommunalt. I klassrummet är mobilerna uppkopplade och läraren talar för döva öron. De unga är välinformerade men om annat än vi vet. För faktum är att vår västerländska traditionella uppfattning om vilken kunskap som ska förmedlas är i gungning. När identitet, före faktakunskaper, är meriten och att vara utlanddfödd eller rasifierad per automatik innebär att någon är kulturspecialist inser många att klassiska studier är bortkastade i dagens Sverige. Det anser ju t.o.m det vänsterstyrda högskole,-och universitetsväsendet också där kursplanen numera styrs av genus, -identitets-värdegrunds,-och andra vänsterpolitiska floskler.

  Gillad av 11 personer

 4. Ulf skriver:

  Först en korrigering. Sällan har vi haft så mycket fake news som under 1970 talet när Sverige med hugg och slag drev ut tusentals av våra bästa entreprenörer i landsflykt. Hela vårt mellanskikt av företag slogs ut. Schweiz tog emot dem med öppna armar. Inga dokumentärer om detta ser man precis. S Stödde vansinnes regimer som röda khmererna, Maos Kina, Kuba etc etc. allt påhejat av en okritisk journalistkår. Aldrig gjorde vi heller upp med Sveriges usla roll i sammanhanget tvärtom fortsätter man ljuga om det.
  Vad avser Jordan B så hade jag förmånen att först läsa tidningarna om honom och sedan lyssna på honom. Även här bara fake news. Värst var SvD:s granskning av honom. Man gör iofs en korrekt utredning av ett förmodat uttalande av honom. Men grundproblemet är att han aldrig uttalat det som påstås. Istället har han sagt och dragit samma slutsats som står i granskningen. Så kan du inte beslå den du ogillar med felaktigheter hitta istället på att han sagt saker som han aldrig sagt. Journalisternas förakt för läsarna är nu absurt stort. De tycks tro att deras usla arbete bara släpps igenom så är det inte.

  Gillad av 19 personer

 5. S Eriksson skriver:

  Det är konstigt att ett land med så hög svansföring och höga tankar om sig själv, absolut inte vill bli jämfört och bedömt med internationella mått av oberoende personer med insikt och kunskap. I min värld så har mindre smickrande länder liknande sätt att resonera och agera.

  Gillad av 4 personer

 6. Henric Ankarcrona skriver:

  Wallströms uttalande är sig en illustration till det svenska debattklimatet. Ändra på några element (t ex en man förhånar kulturministern) så skulle en medial orkan ha skapats på två minuter. Nu blev det kanske en notis.

  Gillad av 10 personer

 7. svenne skriver:

  ”På en hylla nära golvet fanns 20 boktitlar, som behandlade allmän filosofi och filosofins historia – det vill säga alla de idéer, tankar och strömningar som format västerlandet”.

  Det kan ibland vara lite svårt att direkt börja läsa filosofiska alster, begripa andemeningen och kunna skapa en bild av vad filosofen egentligen vill säga. Jag rekommenderar därför Bertrand Russels bok ”Västerlandets visdom” där han citerar ett antal filosofer och kommenterar deras åsikter och slutsatser. Givetvis är hans åsikter angående de filosofiska verk som han behandlar präglade av hans personliga syn på tillvaron, men det ger ett avstamp som underlättar läsförståelsen genom att till en början ”hålla honom i handen” inför fortsatt läsande.

  ”Nu brukar inte vilsna unga män i förorten sluka särskilt mycket böcker, så kanske spelar det ingen avgörande roll om biblioteket lägger någon hyllmeter till filosofihyllan”.

  Kanske skulle ”de vilsna unga män i förorten” kunna stimuleras till studier om det även finns verk av några arabiska filosofer i hyllan. Vi har ju t.ex. Averroës – vars arabiska namn Ibn Rushd har namngett det svenska studieförbundet Ibn Rushd – som vill stärka muslimer och ge icke-muslimer kunskap om islam.

  Tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar Ibn Rushd med studiecirklar och kulturarrangemang. Man har samarbete med ett stort antal av de muslimska föreningarna i Sverige och har fått bidrag av skattepengar till detta. Allmänna arvsfonden har bidragit till projektet ”Att främja islamisk fredskultur”, och Folkbildningsrådet delade år 2014 ut 17,3 miljoner kronor i statsbidrag och 200 000 kronor för digital utveckling till studieförbundet.

  Man kan väl utan vidare påstå att samhället har gjort en mycket stor insats för att främja studielusten hos ”de vilsna unga männen i förorten”, och ämnena handlar ju om deras egen kulturella värld vilket borde innebära en viss entusiasm till läsning av relevanta alster. För det kan väl inte vara så att våra skattepengar till förbundet kan liknas vid vattenhällande över en gås eller hur?

  Gillad av 2 personer

  • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

   Nej, det är inte en gås vi skall vara rädda för att våra skattepengar används till utan ett annat djur man kan nära vid sin barm.

   Gillad av 1 person

 8. Jari Norvanto skriver:

  ”Jordan Peterson har lämnat Sverige, efter att ha blivit hånad och spottad på av självaste utrikesministern.”

  UD:s högsta höns gjorde sig själv till åtlöje.

  Gillad av 10 personer

 9. Lars skriver:

  Idag tycks det mycket ovanligt att människor diskuterar litteratur och än mindre filosofi od eller att det har betydelse i deras liv. En del läser och intresserar sig, men samtalar sällan om det. Ser man på utgivningen av böcker och topplistorna så domineras det av deckarförfattare. Bokrean ger en fingervisning om vad som säljer.

  Arbetarrörelsen på sin storhetstid gjorde insatser för att öka bildningsnivån. På 80-talet fick man be om ursäkt för att man studerat för alla var lika.

  Jordan Peterson tror jag inte på, men förvisso kan hans tankegångar vara stimulerande för samtal och som kritiker av gängse post-modernism och feminism för han in ett annat perspektiv.

  Om biblioteken enbart ska ägna sig åt att förse allmänheten med populära deckare och romaner och att vara värmestuga med tidningar på alla jordens språk borde man gott kunna avgiftsbelägga bibliotekskorten. Syftet borde rimligen vara att uppmuntra till självstudier och förkovran ute i samhället och tillgång till god skönlitteratur, men jag har personligen slutat med skönlitteratur, för den svenska tycks inte beröra vårt land och dess människor. Sjövall/Wahlös deckare var väl det mest samhällsbeskrivande som förekommit sedan 1980? Men jag kan ha fel, jag har helt enkelt tappat intresse.

  Gilla

 10. Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

  Jajo, det största hotet mot pk-ismen, och socialismen, eller kulturmarxismen är att denna ideologi helt enkelt har fel, om allt. Så visst, kunskap har väl aldrig stått högt på totalitära staters lista om det inte kan tjäna staten, som kärnforskare i Sovjet, Kina, Korea eller Iran. ETT av de många områden som pk-ism står på felaktig grund är den mänskliga naturen, kanske det allvarligaste felet. Här menar jag inte den psykologi som används för att värva anhängare, denna politisering av Jesus godhetsbuskap, den har uppenbarligen en enorm lockelse då den talar till folks svagare sida, genom mekanismen att det är KOLLEKTIVET som skall göra något, inte individen. Hyckleriet får en central plats, hur kan detta inte vara en vinnande strategi?! Det jag menar är istället att grundfelet i socialism är att man gör gällande att man kan bygga samhällen där folks svaghet uppmuntras, inte deras styrka, hur mycket detta är ett medvetet säljargument för makten, och hur mycket man verkligen tror på detta har jag aldrig kunnat reda ut. Det är väl som alltid, de värsta styr och de tror inte på något utom ondskan. Populasen kan luras till vad som helst.

  (Ett annat område där socialism har fel är hur välstånd skapas, man förväxlar att det behövs lagar och regler, trygghet och ett minimum av krig (ett försvar således) med att stater av den administrativa storlek vi nu ser är motiverade (tänk Schweiz)).

  Det är ju ändå intressant, när du nu läste böcker Jan-Olov och föll för socialismen, missade du raden med böcker om hur detta var en förtryckande totalitär ideologi som mördat folk var den än dragit fram? Fanns inga böcker av:

  Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn, född 11 december 1918 i Kislovodsk, död 3 augusti 2008 i Moskva, var en rysk författare, historiker och tidigare sovjetisk dissident. Han erhöll Nobelpriset i litteratur 1970. Han var tidigare kapten i sovjetiska armén och fånge i Gulag.
  Filmer: One Day in the Life of Ivan Denisovich, Den första kretsen, The First Circle

  på bibblan?

  Gillad av 4 personer

 11. Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

  Dessutom, Stalin, liksom Hitler, var ju båda national-socialister, så du kanske skulle läst Mein Kampf också, förutom Marx? Det jag undrar, och inte förstår, det var vad som var den ursprungliga dragningskraften? Jag förstår inte hur stor del som kommer inifrån och hur stor del som är indoktrinering, för Gulag-arkipelagon saknades som sagt kanske på bibblan? Svenskarna indoktrinerades från början så att man kunde lura oss att socialism-light kunde fungera, något som nu visar sig vara fel, den totalitära hycklande innersta kärnan kräver att få komma ut i form av pk-ism, det är oundvikligt när man uppmuntrar svaghet, det betyder nämligen att de värsta och sämsta kommer i förarsätet förr eller senare och vips, så styr ondskan oförblommerat.

  Jag har nog alltid varit individualist, eller rättare, något av en enstöring, så dessa ideologier har aldrig tilltalat mig, heller inte MUF…, jag gillar inte att sitta i rum med folk som nickar. Jag försöker förstå vad det är för lockelse i socialism och nu pk-ism, är det något man kan komma åt och skruva på? Kan Jan-Olov inte fundera och skriva vad det var som drog, förutom drogerna? Att de flesta nog gillar att sitta i varma rum och hålla med varandra det är väl mänskligt, en gång var jag på semester uppe i bergen med ett gäng frikyrkliga, mycket märklig upplevelse, man märkte att prästen, en ung kille, var den mest ondsinta oh dominerande av alla, jag och min fru deltog i vad som kan kallas seanser där det var en så stark gruppdynamik att luften surrade, det var som en enda hjärnvåg man kunde ta på, mycket intressant, eftersom våra hjärnvågor var i ofas. De försökte uppenbarligen värva oss men hade aldrig mött skånsk dryghet. Så denna mekanism är nog universell, när man väl sitter i ett rum med likasinnade, socialister, kristna, muslimer eller pk-ister, ja då är det nog försent för de flesta, utom skåningar, det är en rent fysisk upplevelse. Men hur hamnar man i det socialistiska rummet från början, vad är inkörsporten? Förstår man det, kan detta inte användas för att styra unga människor bort från pk-ismen?

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi är på väg dit. Alla dessa evolutionära psykloger i min och din generation, mellan baby boomers och generation X: Jonathan Haidt, Jordan B Peterson, Gad Saad, Robert Cialdini, Nassim Taleb på kanten, Kahneman, de verkar i E. O. Wilsons efterföljd med det som 1975 lanserades som Sociobiologi. Striden om sociobiologi var mycket hård från första början och kunde inte vinnas, bara rundas och undgås. Därför använder man termer som evolutionär psykologi. Den ställer den gamla psykologien helt på ända. Det är denna konflikt vi ser utspela sig än i dag när folk som tycker eller tror att de har psykologisk kompetens, gammal, kritiserar Jordan B Peterson. Men för att återvända till ämnet, så beskriver dessa herrar de processer du beskriver, snurrandet, samförståndet, tendenserna, felsluten, ondskan.

   Bara en sådan sak som att vi när vi genom Upplysningens försorg så småningom förlorade kontakten med begreppen ”ond” och ”god” började använda orden ”omoralisk” och ”moralisk” för denna distinktion, så att vi genom oundviklig ordmagi började tro att ”moral” bara innehöll godhet och inte ondska.

   Gilla

 12. Fredrik Östman skriver:

  Men hur kan du som gammal sosse vara överraskad av detta? Vet du inte att det där högstämda talet om bildning och tillgänglighet och högre kultur för arbetareklassen så att alla har samma utgångspunkt, att alla har lika många böcker i sin bokhylla, eftersom arbetaren i sitt bostadsområde har ett utmärkt och fullständigt bibliotek att tillgå bara är just högstämt prat som bara används i den fasen när besluten fattas eller försvaras att det skall finnas gratis offentliga bibliotek? För någon konsekvensanalys och test av genomförandet och jämförelse av resultat med avsikt utförs ju aldrig. Programmatiskt aldrig. Man får inte ifrågasätta dem som skall utföra! Det blir per definition riktigt oavsett vad som faktiskt händer. Det är historisk determinism direkt från Marx. Det som händer är i stället, det måste du ju som gammal sosse veta, att den allting överordnade principen i svensk förvaltning, nämligen att det måste vara kostnadseffektivt, griper in och kastar ut alla böcker som inte lånas ut så ofta.

  Vi känner igen principen från alla delar av den svenska förvaltningen. Domstolarna dömer ut hårdare straff för välanpassade än för missanpassade, ty det straffet har bättre effekt och är därmed kostnadseffektivare. Polisen skall inte patrullera på gatorna bara för att det är det som polisen gör, utan komma farande med reschuscher bara precis när det behövs. Det spar pengar. Folk som är sjuka skall inte tala med läkare, utan med receptionister, som skickar bort de uppenbara fuskarna, sedan med sjuksjöterskor, som skickar bort några till och först när dessa hinder passerats med en AT-läkare, som sedan leker ryska posten med dig och den riktiga läkaren, som du aldrig får se. Spar lönekostnader! Och folk som dör i kön spar också pengar för sjukvården och genererar dessutom en fet vinst för Fonus. O.s.v. Roland Huntsford beskriver detta med stor förvåning.

  Här ser man hur otroligt naiva de gamla socialdemokraterna var eller låtsades vara i sin infantila marxism. Ty ett bibliotek är i huvudsak till för att INTE bli läst. Det är OLÄSTA böcker som står (stod) hemma hos den bildade övre medelklassen och överklassen. Det är en referens, en möjlighet att, som du nu önskade, slå upp något, titta efter. Och man kan per definition inte veta om i förväg precis var man kommer att vilja slå upp eller titta efter någon gång i framtiden. Därför måste det vara så många böcker. Umberto Eco hade 30’000.

  https://www.brainpickings.org/2015/03/24/umberto-eco-antilibrary/

  Gillad av 4 personer

 13. Dandersan skriver:

  Moraliskt haveri på Svenska akademin?
  Ett antal flickor med ambitioner som kladdats ner av en förförare med nycklar till ett annat inre rum än deras hjärtan.
  En av media uppblåst konflikt med avsikt som endast media känner till.
  Inte är det av omsorg mot krossade hjärtan, eller Svenska akademin.

  Gillad av 4 personer

 14. Östrahult skriver:

  Det går tillbaka till vanligt folk också, man kan fundera över varför de är som de är. Det räcker med att kolla vilka TV-program de tittar mest på, t ex:

  • Bonde söker fru
  • Ex on the Beach
  • Bachelor – Tjejerna avslöjar allt

  Jag är just nu i Polen, de har kanske dåliga TV-program också, men:

  • Det är fullt av folk på muséer, inte minst ungdom och även där det finns klassisk konst
  • Man går i kyrkan, det är proppfullt
  • Man hedrar sina döda, överdådig blomprakt på kyrkogårdar
  • Unga reser sig för äldre på spårvagnen

  Gillad av 8 personer

  • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

   Och de polska tjuvarna är här. Perfekt.

   Gillad av 4 personer

  • Anders L. skriver:

   Stämmer. Just varit i Polen också: Kultiverade, stolta, trevliga, harmoniska människor. Kvinnor som går orädda på mörka bakgator. En skolklass med 40 förskolebarn i kyrkan, knäböjer, knäpptysta. Saknas tiggare och annan ”kulturberikning”. Ordningsvakter och poliser lite missnöjda, hade inget att göra. Ett framtidsland!

   Gillad av 2 personer

 15. Svante Jonsson skriver:

  För mig finns inga samband med det 70- tal jag minns och dagens ytliga, avpersonifierade socialt konstruerade, kollektiva, förtryckta identitetskultur. Jo, förresten, lumpen och den plutonsvisa språngmarschen i morgonsolen upp mot frukosten på fästningen från lägret när den fungerade. En enda massa i dånande takt utan personligheter på ytan.

  Till skillnad mot dagens identitetsplutoner höll vi käft och hade personligheter under ytan. I dag är dånet tomma ordmassor i takt om allt som inte har med individuell förmåga att hålla modet uppe och personligt ansvar att göra. Gräv där du står manade Sven Lindqvist. Ett bra tips till i takt babblande snöflingor i media, politik och kultur: https://byggtjanst.se/aktuellt/kronikor/eriks-kronika/grav-dar-du-star/

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Idag lever folk som de kör bil: för fort, skall först fram och använder inte blinkers. Bara cyklister utan körkort är värre.

   Gilla

 16. Lars Bernhoff skriver:

  Det är klart att vi har kunskapsproblem eftersom den äldre generationen trodde den visste vad det var ända till att eleverna själva fått för stort inflytande om vad de har lust att lära sig. Detvill säga att om du inte vet något så gör du själv urvalet av vad du anser du bör kunna. Det kan inte vara rätt sätt att använda vårt ansvar för utbildning till framtidens behov.
  Våra kunniga debattörer som kämpar i motvind tex Inger Enkvist och Magnus Henreksson har skrivit en bok om detta, presenteras på detta sätt.
  ”Samtidigt som ledande makthavare talar om vikten av kunskap och utbildning har pedagogiska teorier som nedvärderar kunskap fått starkt genomslag under senare decennier i utbildningssystemet. Det anses bäst att elever själva upptäcker hur världen är beskaffad i stället för att bli undervisade. Synsättet saknar stöd i såväl forskning som beprövad erfarenhet, konstaterar författarna. Det elevcentrerade lärandet är ineffektivt. Arbetsminnet blir snabbt överbelastat om man ska lära sig genom att som novis arbeta med att lösa verkliga problem. Ett väl utformat lärarlett lärande är mycket effektivare.”
  Visst finns det skäl att vara frustrerad när destruktiva utbildningsmetoder används för kunskap vars innehåll vi inte ens är säkra på att det rätta för framtida behov.

  Vad gäller svenska Akademin är kunskap inte detsamma som moraliskt högtstående. Att inte våga ta tag i moraliska problem som jag egentligen jag inte har att göra med spelar också roll. En svensk inställning som fick förödande konsekvenser. Ingen med moralisk resning vågade ta tag i problemen.

  Gillad av 4 personer

  • Göran N skriver:

   Bygger på det du skriver Lars. ”Det är klart att vi har kunskapsproblem eftersom den äldre generationen trodde den visste vad det var ända till att eleverna själva fått för stort inflytande om vad de har lust att lära sig. Det vill säga att om du inte vet något så gör du själv urvalet av vad du anser du bör kunna.”

   För att riktigt inse hur icke effektivt detta synsätt är kan man applicera det på idrottens område.

   Jag diktar upp följande saga om ett introduktionstal till 10 åringar: ”Välkommen till Real Madrids fotbollsskola. Ni är de mest talangfulla spelarna i er unga åldersgrupp och ni är vårt största sparkapital. Ni är de mest talangfulla i hela Spanien, kanske i hela Europa ja hela världen. Det är ni som kommer att axla vår fina fotbollstradition, vårt starka varumärke och som är nästa generation som kommer att få publiken, 80 000 på ett utsålt San Bernabeu, att jubla åt er fotbollskonst och se er spela fotboll enligt vår stolta tradition. Det är ni som kommer att höja pokalen efter finalvinster i Champions League. Det är ni som kommer att vinna El clasico åt oss och våra stolta supportrar. Det är några av er som kommer att konkurrera om Ballon d’or som världens främste fotbollsspelare och tom vinna denna utmärkelse som Alfredo DiStefano, Ronaldo, Cannavaro och Luis Figo gjort och så naturligtvis Christiano Ronaldo 4 gånger. Etc”

   Kan ni sen tänka er följande fortsättningen: Nu får var och en av er fundera över hur ni skall komma dit. Hur ni skall träna, när ni skall träna, vad ni skall träna eller om ni skall träna. Allt är rätt. Du vet bäst själv vad du behöver lära dig. Vi har visserligen ca 100 års erfarenhet av klubbfotboll på toppnivå i Europa och hela världen, men vi tycker att ni skall göra det som känns rätt för er.

   Det kommer aldrig att hända, va?:)

   Real Madrids hemsida för unga spelare, 4 – 14 år:

   https://www.realmadrid.com/aficion/zona-infantil

   Gillad av 2 personer

 17. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Nuvarande politiker bör inse att de som företrädare för den svenska befolkningen ska ta tillvara den kunskap som vissa intelligenta personer förmedlar, Det har skett förr med ett gott resultat men nu tycks de inte ha förmågan inse att de själva inte har de bästa meriterna utan är mer propagandister. Jordan B. Peterson en mycket begåvad men liksom René Descartes på sin tid är och var väl värda att ta på största allvar.
  https://ulsansblogg.wordpress.com/2017/02/07/jag-tanker-alltsa-ar-jag-descartes-min-filosof/

  Gillad av 2 personer

 18. Rolf H Carlsson skriver:

  Låt oss bli ”eftersläntrare” till Upplysningen, för att låna en självkaraktäristik av Karl Popper! Sätt förnuft och verklig medkänsla i högsätet, istället för PK-ismens kulturrelativism, identitetspolitik m.m.

  Gillad av 2 personer

 19. S Eriksson skriver:

  Ursäkta en okunnig, men som jag har tolkat det så står nästan PK i strid med demokrati. Jag menar att med PK så måste man hålla med och inte ifrågasätta och med demokrati så ska det väl ifrågasättaS och diskuteras. Har jag någon poäng här eller är jag ute och cyklar? Svar vore roligt.

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   S Eriksson (10:50), även de vackraste ord är egentligen tomma, de är just bara ord, som måste definieras och förankras i verkligheten, i samråd med andra människor. Så måste man göra med ”PK-ism” och med ”demokrati” också. Men om vi antar att vi här är ungefärligen överens om vad orden står för, då kan nog de flesta som försöker tänka självständigt se att PK-ismen under sin blanka ”humana” yta är totalitär, verklighetsförnekande, förljugen och destruktiv. I synnerhet dess konsekvenser visar att den strider mot sunt samhälleligt förnuft och bruklig praxis. (Den strider t o m mot sin egen inre logik, som i våra ögon är en anti-logik).

   Gillad av 2 personer

   • S Eriksson skriver:

    Sixten J. Tack, om jag har förstått det rätt så tycker jag att det är läskigt med sådana ord och värdegrunder som bara ska gälla ibland och när vissa med mer eller mindre legalt tolkningsföreträde tycker så. Då hade det varit betydligt bättre med en tydligt definierad lag.
    Min tolkning av uttrycket PK är att en tes har bestämts som sedan absolut inte får ifrågasättas. Och det är väl förödande förframgång och utveckling också. Se bara på Akademin som ev avskräckande exempel. Svara gärna igen, jag kan ha fel.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Du har alldeles rätt (S Eriksson 15:44)! PK är maktens språk och det politiskt bestämda ”rätta” tänkandet. Egentligen ett stort komplex, en ideologi eller ism. Det liknar kommunistisk hjärntvätt i syfte att skapa en ny sorts människa, men förenas också med vår egen tids ”liberala” massmediala och akademiska pladder och tro att orden i sig skapar en ny verklighet. Allt det här drivs också på av de globalistiska eliterna, giriga galningar som vill krossa västvärldens starka nationer, kulturer och folk, för att tillsätta nickedockor som ledare och själva kunna härska i det fördolda.

    Gilla

   • S Eriksson skriver:

    Sixten J. Om det kan bevisas kan folk ändra sin uppfattning, nu tror jag att de flhar en ja i varje fall relativt positiv bild av staten. Men i och med att den ger bättre villkor för de nyanlända än för andra så faller hela resonemangett med allas lika. ..
    Stort tack.

    Gilla

 20. Kalle skriver:

  Undrar hur länge det dröjer innan Margot Wallström klär sig enligt muslimsk tradition. Detta för att bevisa för Hamas att hon är en förkämpe för den fedliga PK: istiska läran.
  Vi som vill andas förhoppning och frihet bör hylla Trump och Putin, istället för PK:ismen.
  Dom behövs i vår krigiska och oroliga värld. Dom är killar med drag under galoscherna!!

  Gilla

  • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

   Det gör de inte, Margot och de andra är ett perfekt förkläde och förklädnad så att muslimska brödraskapet och andra liknande organisationer kan träna sina adepter i svensk politisk tradition, när tiden är mogen så står vi där med en muslimsk statsminister. Svenska politiker har ju redan med all tydlighet visat att de viker sig när det gäller, om det så är kvinnliga kommunalpolitiker besöker moskeér och får sitta i städskrubben eller när man tar handdukar på huvudet i Iran. Muslimerna vet var de har S, Mp, Fi och C och L.

   Gillad av 1 person

   • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

    Hur tror ni scenerna och snacket gick i Iran, ungefär som när män skall på första smokingmiddagen och skall knyta flugan? Vad det fnitter och glam på hotellrummet?

    Gillad av 1 person

 21. Willy Lindqvist skriver:

  Den som googlar upptäcker att Sigmund Freuds ”Vi vantrivs i kulturen” gratis kan laddas ner i pdf-format. Oftare än män tror behöver man inte uppsöka biblioteket fysiskt.

  Gilla

 22. Staffan W skriver:

  Folk orkar inte ta till sig fakta – det är för jobbigt – kräver en viss insikt i naturvetenskap bl a – därför styrs allt mer av vårt samhälle av ”känslor” och ”värderingar” – eller helt enkelt ”tyckande”.

  Gilla

 23. O.T. skriver:

  https://samnytt.se/skattefinansierad-svt-slapper-alla-hamningar/
  När SVT nu av en riksdagsmajoritet fått sin försörjning säkrad genom en utomparlamentarisk ”skatt” verkar hämningarna helt ha släppt vad gäller att använda plattformen för att sprida desinformation och vänsterpropaganda förklädd till nyhetsjournalistik. Det senaste i raden av hårresande exempel på bolagets missbruk av Public Service-uppdraget handlar om påstådd ”antisvart” rasism som ett strukturellt fenomen bland svenska företagare.

  Gillad av 1 person

 24. Sixten Johansson skriver:

  Jag blev nästan tårögd, mindes det gamla kunskapssamhället och fick upp ögonen för nya biologiska aspekter, när jag i dagens täta tyckarmörker hittade en kunnig och klarspråkig JBP-analys, skriven av Ann-Cathrin Engwall, doktor i molekylär cellbiologi. Inte i medströmsmedia förstås, utan på Brix Skis Blog:
  https://brixski.wordpress.com/
  ”Prof. Petersens resonemang är betydligt mer biologiskt grundade än genusideologernas”.

  Gillad av 3 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   SIXTEN JOHANSSON — Tack för länken till en mycket kunnig artikel! Även kommentaren till denna artikel i brixski-bloggen är mycket välskriven och intressant.

   (Lustigt att en blogg man trodde handlade om skidåkning visade sig så ambitiös!)

   Ann-Cathrin Engwall har samma yrkesbakgrund som jag själv har, för övrigt.

   Inom naturvetenskaperna kan man ännu hitta personer med integritet verkar det som.

   Ett annat exempel på en modig ifrågasättare av genusvanvettet är matematikern Tanja Bergkvist:
   https://tanjabergkvist.wordpress.com/
   ”…Flera års intensivt lobbyarbete kombinerat med ett åsiktsförtryck i form av ett moraliskt förkastligt skuldbeläggande av meningsmotståndare har möjliggjort för dessa ”genusvetare” och ”jämställdhetsexperter” att bygga upp och institutionalisera en maktstruktur där de själva sitter högst upp och håller i trådarna. …”

   Gilla

 25. Hovs_klipphällar skriver:

  Freud anser jag vara passé, men visst kan man titta på vad han ansåg om kulturen och vantrivseln. Kanske han ändå hade en poäng där.

  Vi människor måste ha en rad delade kulturella överenskommelser, annars skulle våra samhällen degenerera i kaos.
  Här och nu håller vi på att hamna i precis ett sådant kaos, på grund av det massiva inflödet av personer som inte delar våra kulturella överenskommelser utan har sina egna. Och deras kultur är till stor del rent fientlig mot vår egen.

  Detta är det allt överskuggande hotet mot Sverige, och värst av allt är att våra makthavare, som är valda för att försvara VÅRA intressen, inte längre bryr sig om att sköta sina åligganden utan verkar mer engagerade i att gulla med främlingarna och DERAS intressen.

  Sverige har inga moraliska skyldigheter mot främmande länder. De överenskommelser som träffats mellan våra makthavare och ex-vis FN är frivilliga åtaganden som när som helst kan sägas upp om de visar sig leda till oönskade effekter.

  Och det är dags nu — eller snarare har det varit hög tid för lite räfst och rättarting i de frågorna sedan åtminstone 1960-talet.
  FN är i praktiken en sammanslutning av skurkstater, som inte har med oss att göra och som vi inte borde träffa några som helst avtal med.

  Nu senast försöker FN pracka på oss en drös med illvilliga avtal som skulle lamslå oss och göra oss oförmögna att försvara vårt land mot ett fortsatt förödande inflöde av migranter. Ett inflöde som redan nu håller på att förstöra vårt land, både ekonomiskt och kulturellt.

  Gillad av 1 person

 26. Sav skriver:

  FN:s migrationsavtal Global compact for safe, orderly and regular migration ska skrivas under i Marrakesh i Marocko den 10 december. Avtalet debatteras i många länder och parlament och en rad länder har hoppat av. I Sverige är det däremot tyst, trots att

  Sverige är ett av de länder som kan beröras allra mest. Sverige har redan tagit emot extremt många migranter per capita jämfört med andra europeiska länder. Dessutom är den svenska välfärdsstaten bland världens mest generösa. Det är en pull-faktor som redan gjort Sverige till en magnet för migration och ingen minskning är i sikte.
  https://samtiden.nu/2018/11/fns-migrationsavtal-debatteras-i-europa-men-helt-tyst-i-sverige/
  
Visionen verkar vara att en enorm byråkrati ska skapas för att förflytta folk från icke-västliga länder till väst. Att dessa strömmar också bara går i en riktning och därmed överlastar uppbyggda välfärdssysten, finansierade av den befintliga befolkningen, särskilt i länder som Sverige, problematiseras inte.

  Enligt avtalet åtar sig länder även att med medias hjälp få de som är kritiska till migration till en mer positiv syn. Medborgarna ska få tillgång till ”objektiv, evidensbaserad tydlig information om fördelarna och utmaningarna med migration”. 
  Samt få bort ”missvisande narrativ som kan generera negativ syn på migranter”.
  Detta blir spiken i kistan.

  Gillad av 2 personer

 27. Sixten Johansson skriver:

  ”Klassisk bildning och kultur” är i sig inte värd ett enda dugg, om man inte förmår omsätta den och skapa något socialt värdefullt av den. Om insupandet av så kallad bildning och finkultur i huvudsak bara ökar antalet inbilska stroppar är det sociala värdet negativt, en uppåtriktad heliumiserad motsvarighet till den nivåsänkande infantilisering som blir följden, när folk inte tillägnar sig någonting annat vettigt.

  Det är själva kontaktytorna mellan klassisk kunskap (och vetenskap) och den nutid vi nu famlar i som är de viktigaste. Det är därför kommentarsfälten, alternativmedia, youtube och alla dessa kunniga och engagerade tänkare och populariserare ger kraft åt en verklig folkrörelse, som är så omvälvande att varken de stroppiga finkulturisterna eller etablissemangens övriga babbelianer ännu har begripit att denna flodvåg kan komma att svepa förbi dem och lämna dem byxlösa, utskrattade och föraktade på stranden.

  Gillad av 3 personer

 28. Åse skriver:

  Inbördeskrig i Sverige? Är det möjligt? Malmö, som kanske är en dystopisk föregångare av hela Sverige visar hur det jäser mellan olika invandrargrupper. Mellanösterns konflikter har importerats och fortsätter i oförminskad skala i Malmö. Freddy Mardell visar bilder på muslimliknande människor som demonstrerar, propagerar och skriker hatfulla saker mot andra etniska grupper.

  En lågmäld betraktelse över förfallet i Sverige.

  Gillad av 1 person

 29. Rikard skriver:

  Hej.

  Freud? Som redan av sin samtid genomskådades som helt ovetenskaplig? Jaja, jag skall inte kasta sten – jag läser även jag texter om och i läror som är helt diskrediterade.

  Vill någon verkligen ha en rolig stund med vad psykologi som ej är grundad i vetenskap kan ställa till med rekommenderas Dan Josefssons ”Mannen som slutade ljuga” – den gör en grundlig genomgång av det totala haveri och den sektmentalitet som styrde på Säters sjukhus när ‘Thomas Quick’ var namnet på löpsedlarna.

  Annars kan man roa sig med ‘Zarathustra, eller Tractatus logico-philosophicus, eller Beyond the Black River. Den sistnämnda innehåller en passage som är av central filosofisk betydelse, särskilt givet elevsammansättningen du nämner.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 30. Birgitta skriver:

  Jordan Peterson , jag har följt honom under många år på nätet, en frisk fläkt i den ingrodda universitetsvärlden.
  Den senaste intervjun från Sverige, jag vet inte ens vad den handlade om, gjorde mig helt förbluffad, Jordan P såg ut som en skugga av sitt jag.
  Helt klart är att han varit med om något som han aldrig trodde fanns, ……….vi lever i det !

  Gillad av 1 person

 31. Hawwa skriver:

  Ledsamt är det.
  Dock läste jag någonstans att JBP inte uppfattade Sverige som det absoluta lågvattenmärket, kanske jämförde han med BBC-intervjuaren Cathy Newman (som visade prov på en välutvecklad faktaresistens).
  Hur vi hamnat här är en sann gåta. Rimligen samverkar många faktorer, som t ex att makt korrumperar (verkar vara en mycket pålitlig faktor i alla läger). Den ängsligt konflikträdda koncensuskulturen bidrar, men att ”folket” oftast beskrivs som något slags ”oskuldsfull människo-massa”, tycker jag är intressant. Jag tror att relativt stor andel medborgare har ett relativt svalt intresse för den rätt problematiska situation som föreligger (avsaknad av regering, brister vad gäller samhällsservice oxå utöver biblioteken, hög kriminalitet etc). Så kan det vara av olika skäl som att man inte vill se på situationen i Sverige som ett probelm, eller att man tycker att man har nog med sitt eget. Icke desto mindre tror jag att detta är ett problem som dessutom inte riktigt går att adressera, för inte kan man säga att väljare är ”problem”.

  Gilla

  • S Eriksson skriver:

   Oavsett om vi har en regering eller inte så är det tråkigt att saker inte får diskuteras. Typ en politisk låsning, verkar nästan vara inspirerat av kejsarens nya kläder. Hoppas att slutet blir som i sagan också.
   Väljare verkar verkligen vara vedervärdiga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.