Den grå elefanten

Jan-Olof Sandgren

Ibland lyssnar jag med ett halvt öra på regeringsförhandlingarna och mitt intryck är att alliansen är lika stendöd som den gamla höger-vänster-skalan. Istället har två nya block tagit plats på scenen, PK och SD. Jag skulle önska att det fanns fler nyanser på skalan men det verkar vara den indelningen som gäller.

Till PK-blocket räknar jag alla partier som viftade med Prideflaggan under RFSL’s partiledarutfrågning den 3 augusti (hela utfrågningen kan du se här). Till SD-blocket räknar jag de partier som i samma utfrågning representerades av den grå elefanten. Till de senare räknar jag även Medborgerlig Samling (MED) som någon månad tidigare fallit i onåd hos RFSL.

Det var kanske tänkt att bli en vanlig utfrågning om HBTQ, ett bland många ämnen under valrörelsen, men det hela utvecklades till en närmast grotesk manifestation av den nya blockpolitiken – som visserligen redan tillämpats i något decennium, men aldrig visats upp på det här osminkade sättet. Bilden kommer säkert att finnas med i framtidens historieböcker.

Låt oss först reda ut det här med HBTQ (som utfrågningen på ett ytligt plan handlade om). MED har till exempel anklagats för att sakna HBTQ-politik, vilket var ett av skälen till att man portades från Pride. Sanningen är snarare att MED inkluderar homo och bisexuella i all lagstiftning. Behövs speciella lagar för HBTQ innebär det att övriga lagar inte fullt ut respekterar människors sexualitet, och då bör ändras. Om man exempelvis har en lag som säger att alla ska slippa trakasserier på arbetsplatsen, men måste komplettera med en liknande lag för HBTQ, då har man ju exkluderat dessa människor från gruppen ”alla”.

Förutom detta vill MED befria homo- och bisexuella (HB) från bördan av att länkas samman med trans och queer (TQ). Dessa är (om jag förstått saken rätt) inte några sexuella läggningar utan personliga identiteter. Sammantaget borde MED vara ett av de minst homofoba partierna.

Hur är det då med SD? Är SD ett homofobt parti? Det mest anförda beviset brukar vara en kommentar som Björn Söder skrev till en blogg för drygt elva år sen, och som förvisso uttrycker fördomar som var ganska mainstream under 70- och 80-talet. Men tittar man på vilka artiklar som exempelvis Ulf Kristersson skrev för elva år sen, inser man att även politiker kan anpassa sig efter verkligheten. Finns det någon som har frågat Björn Söder vad han tycker idag?

I bedömningen av dagens SD litar jag mer på Tapani Juntunen. Förutom invandrare, boende i Skärholmen, homosexuell och gift med en muslim, är han också SD-politiker (möjligtvis en ovanlig kombination). Han säger sig inte ha upplevt någon nämnvärd homofobi i partiet, utan tvärtom fått stort stöd från sina partikamrater. En annan sak som borde rendera SD en topplacering bland HBTQ-vänner, är dess kompromisslösa inställning mot islamism (ni vet den där ideologin som vill kasta ner bögar från hustak).

Med detta sagt, låt oss konstatera att utfrågningen den 3 augusti inte så mycket handlade om sexualitet, som att cementera de nya blocken i människors medvetande. En gång i tiden gick den politiska frontlinjen mellan hattar och mössor. Sedan drygt hundra år tillbaka har den gått mellan höger och vänster och nu är det alltså dags för nästa paradigmskifte. De ”anständiga” mot ”elefanten”.

Många anser att vår tids konflikt står mellan globalister och nationalister, andra säger postmodernisten mot traditionalister, sekulära mot icke-sekulära, muslimer mot västvärlden, feminister mot patriarkatet, rasifierade mot vita, politikerväldet mot folket, Sverige mot EU eller kanske auktoritära mot frihetliga. Men för att bringa reda i snårskogen behövs en förenkling – som kanske inte tar hänsyn till alla subtiliteter, men ändå fungerar som ett verktyg i den politiska debatten. PK-blocket mot SD-blocket, får duga tills vidare.

Ändå skrev jag inledningsvis att jag önskade fler nyanser. Den grå elefanten symboliserar förstås något mer genomgripande än bara ett parti. Just nu ligger partiet SD i fokus (eftersom det är störst och sitter i riksdagen) men den grå elefanten röjer en spricka som öppnats tvärs igenom det svenska samhället och kanske får helt andra aktörer i framtiden.

En och annan utlöpare letar sig även in i etablerade partier, trots en enad front utåt. Amineh Kakabaveh i Vänsterpartiet bär till exempel omisskännliga drag av grå elefant, likaså Johan Westerholm i Socialdemokraterna, Lars Adaktusson och Sara Skytterdal i KD. Bland Moderater torde det finnas en mindre elefanthjord med Hanif Bali i spetsen.

I slutändan blir det så att upprätthållandet av det politiska samtalet (eller bristen på samtal), rättningen av de egna leden, bygget av den egna partiidentiteten, positionerandet gentemot sina fiender, positionerandet gentemot sina väljare med efterföljande analyser i media och uppföljande debatter i SVT, bygger upp ett politiskt metalandskap av sådan komplexitet att det tar i anspråk merparten av den politiska kompetens och kapacitet som vårt land kan uppbåda.

Vad blir då över för att fullgöra uppgiften våra politiker trots allt är satta att utföra, nämligen att styra landet? Inte mycket. Det mesta tycks lämnas åt slumpen, ”tidsandan” eller åt krafter som vi bara dunkelt kan ana oss till och runt vilka vi spinner våra konspirationsteorier.

Under tiden växer den grå elefanten.

43 reaktioner på ”Den grå elefanten

 1. Bertil skriver:

  HBTQ. RFSL. Trans. Queer. Homofobi. SD. Låter som att någon har fått sig en släng av Vänsterns Verklighetsbeskrivning™.

  Gilla

 2. olle reimers skriver:

  En bra beteckning som åskådliggör både situationens status och den möjliga dynamiken som kan förändra den.

  Hur som helst får man klart för sig att det växer upp en bomb som bara väntar på att explodera.

  För min del tror jag att morgondagens (lördagens) utnämning av Brett Kavanaugh till HD-domare blir startskottet till en dynamik vars like aldrig skådats i den moderna politiska världen.

  Gillad av 3 personer

 3. lenam skriver:

  Hoppas den grå elefanten växer och fäster blicken på slöset med skattemedel. Att städa upp är nödvändigt efter andra som roat sig med att slösa i sin självgodhet med andras pengar.

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   LenaM: Exakt.

   Själv har jag använt uppdelningen ”PK-sekten mot verkligheten!”

   Andra talar om ”7-klövern mot SD”, vilket är ungefär samma sak.

   PK-sekten är en slags pseudo-religiös rörelse som verkar ha uppstått med 68-vänstern, och som likt en cancersvulst gradvis ätit sig in i samhället sedan dess.

   Redan 1975 hade den fått tillräckligt stöd i Riksdagen för att man skulle få igenom ”mångkulturen” som vägledande princip i samhället, och sedan dess har det bara blivit värre. Mycket värre.

   Egentligen är sekten en vänsterrörelse, men den kan amöbalikt anpassa sig för att smälta in i nästan alla politiska partier. Egentligen är det bara SD som står på en fast ideologisk grund som sekten inte kan underminera.

   PK-sekten är framförallt anti-nationell och anti-västlig. Den strävar efter att helt enkelt bryta ner vårt samhälle med vår hävdvunna värdegrund — men är smart nog att inte säga det högt.

   I stället talar den till framförallt kvinnornas omvårdnadsinstinkter genom att framställa det som egentligen är en främmande invasion, som om det vore ett grandiost räddningsprojekt.

   Det är svårt att värja sig mot denna förrädiskt falska retorik utan att framstå som hård och hjärtlös.
   Man måste få folk att inse att vårt samhälle och vår kultur faktiskt är hotade, och att det gäller våra barns framtid.

   Gillad av 5 personer

   • Vax skriver:

    Socialdemokraterna har startat en namninsamling som i praktiken utmålar SD-väljare som oanständiga. Statsminister Stefan Löfven tackar nu alla som skrivit på listan. ”Tillsammans står vi på rätt sida av historien”, skriver S.
    http://www.friatider.se/stefan-l-fven-det-r-vi-som-r-de-anst-ndiga

    Detta upprop är mer aktuellt än någonsin. Talmannen har gett Ulf Kristersson i uppgift att sondera ett möjligt regeringsunderlag. Jag kommer ta alla möjligheter att påminna de borgerliga partiledarna om att stå på rätt sida av historien, fortsätter Löfven uppenbarligen syftandes på sådant som Hitler och andra världskriget.

    Först UD och nu detta samma vecka, luktar desperation, , ser sossarna att makten är på väg att rinna ifrån dem.?

    Gilla

 4. Aha skriver:

  SD tjänar på en retorisk uppdelning i PK-blocket och SD-blocket då 40% anser att SD är bäst på invandringspolitiken som ändå är alla problems moder. För de som är kritiska mot invandringspolitiken utkristalliserar sig därmed SD som enda alternativet.

  Etablerad media kommer att inte göra bruk av sådan tetorik – det vore att fösa väljare i famnen på SD.

  Gillad av 3 personer

 5. svenne skriver:

  ”…..och nu är det alltså dags för nästa paradigmskifte. De ”anständiga” mot ”elefanten”.

  ”De anständiga” markerade ju sin godhet genom att vifta med skyltar med texten ”Refugees welcome”. En enkät visade även att många var beredda att upplåta sitt hem för en flykting, men det visade sig sedan att ett försumbart antal av dessa erbjudanden effektuerades.

  Ett annat utbrott av ”anständighet” svarade några asylaktivister för genom att starta kampanjen #skickamigistället till Afghanistan i stället för de asylsökande ”barnen”.
  Nya Tider erbjöd sig att anställa en afghan – så denne kan få stanna i Sverige – för varje asylaktivist som uppfyllde löftet att bli skickad dit, men ingen av asylaktivisterna nappade på erbjudandet.

  Jag tror att orsaken till att båda ovanstående erbjudanden inte förverkligades bottnar i att ”de anständigas” självbevarelsedrift bromsade detta. Vem skulle våga ha en oidentifierad ”flykting” – med helt okänt förflutet – från Mellanöstern boende hos sig och sova gott om natten? Vem skulle – utan att kunna språket och utan kontakter – våga bosätta sig i ett land som Afghanistan som dessutom har en för oss helt främmande kultur?

  Då det gäller ”den grå elefanten” så har ju denne visat exempel på självbevarelsedrift då det handlar om Sveriges möjligheter, och begränsningar, att vara världens samvete för att motverka allt elände i världen. Vi bör därför av självbevarelsedrift avsäga oss titeln ”humanitär stormakt”.

  Gillad av 6 personer

 6. styggestig skriver:

  Det här är precis den verklighet vi ser idag i Sverige!

  ”I slutändan blir det så att upprätthållandet av det politiska samtalet (eller bristen på samtal), rättningen av de egna leden, bygget av den egna partiidentiteten, positionerandet gentemot sina fiender, positionerandet gentemot sina väljare med efterföljande analyser i media och uppföljande debatter i SVT, bygger upp ett politiskt metalandskap av sådan komplexitet att det tar i anspråk merparten av den politiska kompetens och kapacitet som vårt land kan uppbåda”.

  Gilla

  • Jaxel skriver:

   Tror också att det där är av stor betydelse. Våra etablerade politiker lägger så mycket engagemang och energi på att förhålla sig till SD, främlingsfientlighet samt rasism och nazism att det helt enkelt bli ont om energi över till att hantera frågor som är viktiga i folkets vardag och verklighet.

   Problemen inom vård, skola och rättsväsendet med mera kan således mycket väl, åtminstone till en betydande del, vara en följd av politikerna inte haft energi och engagemang över till att ta itu med dem. De har bränt sitt bästa krut på att förhålla sig till SD och rasismen med mera.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Inget nytt. Själva andemeningen med våra ideologier, med socialism och liberalism, är ju att slippa taga tag i de riktiga problemen. Olof Lagerkranz konstaterade en gång: ”om vi skulle vara objektiva, så skulle vi ju vara konservativa”. De kallar sig progressiva, men de är och förblir aggressiva och framför allt digressiva. Det måste de vara, eftersom de är irrationella. Allt de gör är slumpmässigt och godtyckligt. Det leder runt, runt och tillbaka till ruta noll. Ideologierna står för avledande manöver för hela slanten, verklighetsflykt, livslögn.

    Det är en ordnad panisk flykt från dödsångesten.

    Gillad av 3 personer

 7. BjorkBloggen skriver:

  Jag hoppas innerligt att SD INTE ändrar sig vad gäller frågor såsom hbtq, rätt för samkönade att adoptera, etc, utan att de fortsätter att vara det enda partiet som tänker på barnens bästa och ser kärnfamiljen som ideal. Många (speciellt f.d. KD) har SD:s inställning i ämnet som en av orsakerna att rösta på just SD och t o m bli medlemmar. Jag tror en förändring, där SD blir som alla andra, skulle skapa ett ännu större uttåg ur partiet än intåg. Förhoppningsvis blev den berömda scenen, med sjuklöverns mobbande partiledare som viftade med Prideflaggor, ett ännu större stöd till SD.

  Gillad av 2 personer

 8. Erik2 skriver:

  Det finns en spricka och den går mellan de som vågar se verkligheten som den är och övriga. Bland övriga finns de som är totallurade, närmast på hjärntvättnivå. Där finns också de som vill vara lurade, för allt annat är för stort och för jobbigt stt ta in. Där finns också de som luras. Verkligheten kommer tränga in på alltfler ställen, timmen är alldeles för sen för annat. Jag har själv mest svårt att hantera alla dessa som inte vill ta in verkligheten, fast de vet så mycket bättre egentligen. Det är ni som är den tysta majoriteten, än så länge, och det är ni som möjliggör detta bedrägeri. Det är faktiskt ni som gräver våra kulturella gravar och ni är oerhört medskyldiga i det som nu rullas upp i slutakterna. Ve er!

  Gillad av 6 personer

  • olle reimers skriver:

   Erik 2 , jag vet exakt hur det gick till när jag fick i mig det röda pillret. världen vändes upp och ner och allt vad jag lärde mig stred mot mina invanda föreställningar. Den kognitiva dissonansens bromssystem slog till med full kraft.

   Men det var för sent. Det fanns ingen återvändo när jag väl hade börjat ge mig ner i kaninhålet.

   Jag kände mig då, för fem år sedan, precis som nu, som Alice i Underlandet.

   Det märkliga blir när man börjar prata med de överjordiska, som ännu inte börjat forska i de underjordiska gångfenomenen, att ingen förstår vad man pratar om.

   Vi, som varit med om detta, blir de som får lov att visa upp spegelvärlden för de andra. Först när vi gjort allt vi kan för att berätta om den kn vi klandra dem som ännu inte vaknat.

   Nu kommer det dock att gå fort. Chocken när Hillary Clinton & Co förlorade valet kommet att ersättas av en mycket bredare reaktion när det går upp för alla vad hon och hennes gäng har hållit på med de senaste femtio åren.

   Gilla

 9. Tritonen skriver:

  SD är både problemet och lösningen. Att SD kom in i riksdagen utlöste en reflex hos övriga att till varje pris ta avstånd från detta parti, närmast som ett moraliskt credo. Detta förlamade allt förnuft när det gällde migration och integration. Om SD tyckte si, måste alla ”anständiga” tycka så, dvs tvärtom. Tiden gick och problemen växte. Då gällde det att som tjuriga barnungar hålla fast vid anständighet och internationella konventioner. Under tiden har SD vuxit till ett tredje block och kommer att fortsätta att växa, TY MAN HAR HAFT RÄTT HELA TIDEN! Jag är bara förvånad över att inte fler av väljarna har insett detta. Kanske ser vi nu en viss uppluckring av beröringsskräcken på kommunal nivå. Hoppas det!

  Gillad av 5 personer

 10. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Den svenska förda inkonsekventa politiken de senaste decennierna är upphovet till det kaos som vi nu lever i. När ÅTTA partier i den svenska riksdagen har samarbetssvårigheter är det svårt att se någon positiv lödning på problemen.

  Gillad av 1 person

 11. Gökboet skriver:

  Vad jag kan förstå så är även Ilan Sadé homosexuell, vilket väl är svårt att förena med homofobi?

  För övrigt så anser jag att allt ovanstående förklaras av att all politik nu är en ideologisk gordisk knut som jag skrev om under professor Sandström, man spänner hårdare och hårdare för att dölja självmotsägelserna (som att det enda parti med homosexuell,partiledare utesluts från Pride) och kan endast definiera sig genom vad man är mot, SD, Trump, folk som tänker själva.

  Gillad av 1 person

  • Gökboet skriver:

   Det vi har framför oss är att etablissemanget håller på att vaska fram sin Nurse Ratched, man trodde att det skulle bli någon från S, Mona Sahlin eller Wallström, sedan kom Reinfeldt och han kom nära, det verkar som alla nu vet vem hon är, Annie Lööf, hon är den utvalda som skall ta våra cigaretter:

   Gillad av 3 personer

 12. Mikael Steinwall skriver:

  I en Demoskop undersökning för ett par år sen (som DGS i princip var ensam om att uppmärksamma), uppgav 70% att de ansåg att det var en bra idé att minska invandringen.
  I valet i september röstade drygt 18% för en minskad invandring.
  Det svänger i politiken…

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Fast flertalet var nog invaggade i någon slags villfarelse, att ”vi har Europas minsta invandring” och att Sverige hade blivit ”rasistiskt” med totalstopp för asylsökande. Glöm dessutom inte, att Ynkeman skulle återsända 80 000/år – vilket mig veterligen aldrig har följts upp av MSM?

   Jag tror att invandringen närmast var en ”ickefråga” i valet. Man får beundra 7klövern/MSM; de är skickliga och skall inte underskattas.

   Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Betydligt fler än 18 % TRODDE att de röstade för minskad invandring. Troligen 70 % eller mera. Men merparten av dessa kan ju känna sig helt grundlurade om de skulle titta på de faktiska siffrorna — nämligen att flera hundra tusen migranter väntas hit de närmaste åren.

   Gilla

 13. Sixten Johansson skriver:

  Partipolitiskt är det inte alls dumt att sätta PK-blocket mot SD-blocket, vilket ska uttydas som det vänsterliberala blocket mot det samhällsbevarande blocket. Vi kan också kontrastera utopister mot realister – eller moralister mot suntförnuftiga. Om vi håller oss till djurvärlden, så bör ju benämningarna vara mer symmetriska och träffande, alltså sju skära, sjuka åsnor mot en frisk grå elefant. Då börjar det påminna om blocken i USA, vilket har sina poänger och ett betydande informations- och symbolvärde vid samtal med amerikaner. Men mer svenskt blir det om vi ställer lämlar mot elefanten! Och när elefanten har gjorts synlig i rummet kan vi byta ut den mot en kärnsvensk arbetshäst.

  Gillad av 1 person

 14. Ali Baba skriver:

  För den som lider av högt bodtryck och syrebrist p.g.a den förlamande ängsligheten som alliansen ådagalägger läs Teodorescus Ledare idag samt Leif Lewin DN Debatt.

  Gillad av 1 person

 15. Jagoda skriver:

  PK-blocket har även just precis avskaffat nationalstaten Sverige i och med att man redan nu signalerar att man avser att underteckna FN:s deklaration ”Global Compact on Migration” som innebär att Sverige blir ett sk ”öppet omfyttningsområde” utan några nationella gränser.Danmark kommer ej att skriva under så de svenskar som vill behålla sin nordiska identitet samt sin ”heteronorm” får nu lösa enkel biljett över sundet.Kostnad:ca 30:- för färjebiljetten och tre månaders sk depositum för exil-bostaden någonstans i Danmark.PK-blocket avser alltså inte bara att kanonisera HBTQ-normen-redan gjort i och för sig- utan även de facto avskaffa Sverige.Vad gör Danmark som ej avser att skriva under ”Global Compact for Migration”?Stänger de Öresundsbron?Klokt i så fall av danskarna som uppenbarligen är ett mycket klokare folk än svenskarna som den 10.12 då fördragstexten skall undertecknas slutligen begår kollektivt självmord som stat och folk.Svenskar är verkligen ett mycket besynnerligt folk.Bäst att flytta när man fortfarande kan.Ett folk som begår kollektivt självmord är ett genomuselt folk som ej förtjänar någon som helst respekt.Uselt.Genomuselt.Värre än apor.

  Gilla

 16. Karl Oskar skriver:

  Bra text Jan-Olof,
  Här en sen kommentar
  För något år sedan var det en het fråga, vad som är typiskt svenskt.
  Nu är det klart.
  Mobbning är uppenbarligen ett typiskt svenskt drag.
  Precis samtliga sjuklöverpolitiker visar hur man gör.
  De brukar säga att de ska vara tydliga. Här är de tydliga. Total tydlighet råder: Mobba ska man. Mobbning är bra. I Sverige Mobbar vi.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.