Hur långt sträcker sig civil olydnad?

Jan-Olof Sandgren

Den 21 oktober 1987 tog jag bussen ut till Ödsmål, en liten ort i Bohuslän där Sara Lidman och en grupp miljöaktivister ockuperade ett kalhygge för att protestera mot Scandinavian Link – ett på den tiden kontroversiellt motorvägsbygge.

Nästan samtidigt som jag, anlände en polisstyrka från Kungälv. Efter någon timmes småprat och förhandlingar bestämde man sig för att vänligt men bestämt frakta bort oss från platsen. Ockupationen var avslutad. Min karriär som ockupant blev alltså kort men dramatisk. Sara, jag och några hundra andra miljöaktivister dömdes i tingsrätten till ganska rimliga dagsböter.

Ödsmål (som man kan läsa mera om här) känns lite som en vattendelare i svensk politik. Tidigare hade civil olydnad mest varit en udda företeelse, där ett fåtal modiga individer satt sig upp mot en övermäktig maktapparat och kanske just därför mötts av sympati (David förefaller alltid mer sympatisk än Goliat). En förebild var förstås Per Herngren, som efter att ha tagit sig in på en militärbas i USA och lyckats sabotera en raket, fick tillbringa 15 månader i amerikanskt fängelse.

Efter Ödsmål känns det som att den civila olydnaden tog steget in i politiken. Mycket tack vare det snabbt växande Miljöpartiet. Det blev något av en medborgerlig rättighet att vara ”olydig”, nästan jämförbart med rätten att strejka eller rätten att demonstrera. Från officiellt håll blev man mer sympatiskt inställd till att folk bröt mot lagen.

I buskarna runt Ödsmål fanns den här hösten inte bara Sara Lidman, utan även domprosten för Göteborgs stift Kjell-Ove Nilsson, miljöpartiets språkrör Birger Schlaug och i varje fall två illojala poliser.

Aktionen fick extra skjuts av att Scandinavian Link blev hårt kritiserad av S-politikerna Birgitta Dahl och Anna Lind. Folkpartiets Birgit Friggebo tog frågan till konstitutionsutskottet – eftersom hon vädrade en smyguppgörelse mellan Volvochefen PG Gyllenhammar och dåvarande finansminister Kjell Olof Feldt.

För Miljöpartiets del kom Ödsmålsockupationen som en skänk från ovan. Tillsammans med debatten om säldöden banade den väg för inträdet i riksdagen 1988. Miljöpartiet är antagligen det parti som gynnats mest och är mest positivt till civil olydnad. Så här står det i deras partiprogram:

Civil olydnad har varit en viktig del av kampen för demokrati. Med civil olydnad menas handlingar som i dag är förbjudna, men som uppmärksammar orättvisor och samhällsproblem enligt principerna om ickevåld, öppenhet, strävan efter dialog och beredskap att ta sitt straff. Även fortsättningsvis kan civil olydnad vara betydelsefullt i demokratin.

Någonstans ringer en varningsklocka när ett parti som suttit i regeringsställning är så här positivt inställt till ideologiskt motiverade lagbrott. Ett annat parti som gillar olydnad är Vänsterpartiet. 2004 införde man följande formulering i partiprogrammet.

Civil olydnad är en yttersta möjlighet för människor som saknar makt att på andra sätt försvara folkligt förankrade värden som mänskliga rättigheter och naturresurser. Civil olydnad grundar sig på principen om icke-våld och öppenhet.

I såna här sammanhang är det kutym att hänvisa till medborgarrättskämpar som Rosa Park eller Mahatma Gandhi. Men bland verkliga aktivister är den moraliska kompassen inte alltid lika välkalibrerad. Som när domprosten i Visby självsvåldigt började ringa i kyrkklockorna som ett tecken på extraordinär annalkande fara efter att ha upptäckt Thomas Gür på gräsmattan.

Eller när Elin Ersson hindrade ett flygplan från att lyfta för att en dömd våldsbrottsling ombord riskerade att utvisas. Det skulle ha varit ett praktexempel på en missriktad aktion om inte hennes tilltag hyllats av bland andra EU-parlamentarikern Malin Björk och generalsekreteraren för Sveriges Advokatsamfund Anne Ramberg. Alldeles oavsett om mannen i fråga förtjänade att räddas framhålls det som en dygd att hon som individ vågade sätta sig över ett demokratiskt fattat beslut.

Man undrar: Vilka andra demokratiska beslut är det hedervärt att sätta sig över? Förutsatt att man använder icke-våld och har ett vällovligt syfte, förstås. Skulle det vara OK att engagera sig som rösträknare i ett val, och manipulera röster i en uppriktig strävan att försöka rädda Sverige? Skulle det tyda på någon form av civilkurage?

Eller när 261 opolitiska tjänstemän på UD skriver under ett upprop, som antyder att man kanske inte kommer att känna sig lojala med en regering som förväntas ha en värdegrund annorlunda än den rödgröna. Skulle det i ljuset av ”människors lika värde”, kunna ses som hedervärd ”olydnad”?

I många länder skulle det tveklöst betraktas som ett försök till statskupp.

77 reaktioner på ”Hur långt sträcker sig civil olydnad?

 1. MartinA skriver:

  All heder till de som en gång gjorde motstånd mot den frammöljande sossestaten. Att stoppa ett motorvägsbygge är symboliskt.

  Enligt Per Herngrens Handbok i civil olydnad skall alla lagliga vägar till lagändring och förändring av beslut vara uttömda innan civil olydnad kan bli moraliskt korrekt. Det är en principfast och intressant bok, fjärran från dagens gapvänster och liberala kulturvänster, från MP till M, som förkroppsligar godtycke och principlöshet och ansvarslöshet.

  https://ickevald.net/perherngren/handbokicivilolydnad

  Något som gör mig litet betänksam är, har man verkligen rätt att bedriva civil olydnad där man inte bor? Att bli ett resande cirkussällskap i aktivism? Som i fallet USAraketsabotaget och motorvägen i Ödsmål? Det är nog en fall till fall fråga. I Ödsmål så har ju motorvägen beslutats centralt och då måste också motståndet mobiliseras från många platser.

  I fallet Elin Ersson inträder en annan aspekt. I de sociala mediernas tidsålder kan Elin ha mycket stor nytta av ”Civil Olydnad”. Detta bör beaktas i straffsatsen.

  Domprosten i Visby agerar inte bara själv, han uttrycker svenska kyrkans ideologi. Därför bör även kyrkan som helhet straffas. Och jag har svårt att se att det var civil olydnad, snarare svenska kyrkan som angriper mötesfriheten och statsskicket.

  Gillad av 6 personer

  • Myteriet på Helsingör skriver:

   Jag börjar mer och mer landa i MartinAs slutsatser, har man inte sammanhållning så har man ingenting. Jag tror tyvärr att svenskarna inte har haft någon sammanhållning, kanske aldrig? Det vi har haft är att vi har tolererat varandra, vi kan tolerera, The Dude abides.., men gillar vi ens varandra? Inte jag, jag tittar runt mig och ser främlingar. Så de idiotiska vänsterliberalerna från V till M (skillnaden är hårfin bland de som är etniska svenskar) så tror jag tyvärr att det enda som förenar, den tunna tråden, är att man skött sig själv och tolererat andra, men att så fort något yttre kom in, som de koherenta minoriteterna, så faller korthuset. Vi har haft så mycket plats att vi helt enkelt inte står ut med andra människor, vi gillar dem inte, men de som kommer de har kusiner som dräller överallt, de gillar människor. Gillar man inte andra, hur skall man överleva som grupp? Jag gillar endast mina närmaste och en handfull till, det blir det ingen revolution av, att vänstern och liberalerna har fel, och inte förstår att de snart åker med Vingresor till stenen i Kaba och måste könsstympa sina döttrar är irrelevant, de har fel, men Sverige det har nog ändå aldrig funnits. Efter allt, trots allt, så röstar ändå 82% för att vi inte skall finnas.

   Gillad av 8 personer

   • A skriver:

    Det var bra skrivet Myteriet, men jag tror endå att du har fel. De 82 procenten uppfattar inte din definition av valet. Det betyder inte att den är falsk.

    Mvh A

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Men kan du då inte se de fantastiska möjligheterna i vår tid? Staten som varit vår boja i femhundraår förstör sig själv! Och bara som oss själva, ända sedan antikens dagar har vårt utseende varit åtrått. Vi behöver inte vara lika råa och brutala som våra nya landsmän, för över hela världen tycker de om oss. Om vi bara får ett kulturellt staket på plats och litet livskraftiga värderingar så tillhör hela världen oss. Det här kaoset och den här förstörelsen är en fantastisk möjlighet.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Som tanke, för att gilla andra måste man älska sig själv.
    Vår kära stat/styrande har i bra många hundra år försökt utplåna självkänslan hos detta folk.
    Till skillnad mot ryssarna som åtminstone haft vodkan att falla tillbaka på, så vad har vi?
    Så ska det låta och mello, inget av det bygger ryggrad på allvar.

    Gillad av 2 personer

 2. Observatör skriver:

  Den yttersta civila olydnaden vore ju om folket (i praktiken företagen) vägrade betala skatt. Kanske något att tänka på om vi får en företagarfientlig regering. Det företagarfientliga vänsterpartiet kan ju med hänvisning till partiprogrammet knappast ha några invändningar mot sådana handlingar.

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Man kan idka skatterevolt utan att uppenbart bryta mot lagen. Man kan t.ex. arbeta mindre, arbeta för lägre lön, vägra övertid, arbeta svart, handla svart, inte köpa tjänster vitt utan byta med varandra, odla eget, göra egen ström med ökofen, jaga o.s.v.

   Gillad av 4 personer

 3. fabricerad skriver:

  Om alla företagare provade lite civil olydnad i form av att inte betala in skatter, moms och avgifter skulle utgången bli olycklig för företagarna. I värsta fall blodig. Denna diskussion har jag haft med en vänsterpartist. Syntax error är en ungefärlig beskrivning av responsen. All form av förståelse för att det ens kan existera människor som tycker att undanhållen skatt är en kamp mot staten och orättvisa lagar lyste med sin frånvaro. Allra värst var personens likgiltighet inför individens rätt att äga makten över överskottet av sin egen produktion. Så, i min bok är civil olydnad endast ett sätt för vänstern att rättfärdiga sig själv.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det psykologiska fenomenet är beskrivet av Jonathan Haidt. Vänstervridna har ingen aning om hur högervridna tänker, utan tar för givet att de drivs av ohämmad ondska. Högervridna har inget problem hur vänstervridna tänker. Orsaken är, säger Haidt, att de vänstervridna har tappat kontakten med, eller inte besitter, flera moraliska instinkter som antagligen har utvecklats genom gruppurval under de senaste 50’000 åren.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, men det är ingen skruvad tolkning, utan det faktiska innehållet i The Righteous Mind. Den centrala delen av boken (kapitlet The Hive Switch) handlar om det biologiska gruppurvalet, som föreslogs redan av Darwin, som avfärdades av sådana som Richard Dawkins kring 1970 och sedan åter föreslogs av E.O. Wilson i hans pek Sociobiologi 1975. De direkta undersökningarna av vänstervridna och högervridna redovisas mot slutet av boken.

    De moraliska instinkter som vänstern vägrar, saknar eller förtränger är precis de som endast kan förklaras med gruppurval och inte med individurval: lojalitet/förräderi, auktoritet/subversion och helighet/förnedring. (De moraliska instinkter de erkänner kan förklaras med sedvanligt individurval: omsorg/skada, frihet/förtryck och rättvisa/fusk.)

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det är också därför diskussioner med vänstern blir av typ ”goddag-yxskaft” eftersom VI inte förstår att de inte har samma grundläggande moraluppfattning som vi.

    Tydligheten av Haidt´s budskap åskådliggörs i Kavanaughaffären i USA där vänstersenatorerna helt enkelt inte förstår att principen om ”innocent until proven guilty” måste tillämpas i alla sammanhang där en anklagelse har utslungats. De säger att det här inte är någon rättegång och att det därför räcker med att någon anklagat någon så är vederbörande -skyldig eller oskyldig- diskvalificerad. (Givetvis gäller detta bara om vederbörande är en politisk motståndare!).

    Moraliska principer är i vänsterögon något som är underordnat de politiska målen. ”Lite spill får man räkna med”. ”Ska man göra en omelett måste man knäcka några ägg.” o.s.v.

    Gillad av 1 person

 4. Myteriet på Helsingör skriver:

  Annan ”civil olydnad” är ju när som igår polis blev misshandlad i Skövde. Det är ju bara vi som talar om det, socialister, pk-ister och koherenta minoriteter (som är min benämning på en grupp vi inte får tala illa om) bara gör det, det är uppenbart vem som struntar i spelreglerna, de gillar bara demokrati och lagar när det förtrycker oss, de behöver inte hålla sig till någondera.

  Vi börjar nå vägs ände, när polis blir misshandlad så har ju våldsmonopolet fallerat. Varför sköt man inte ner de som misshandlade? Varför skickar man inte in attackstyrkor med gummikulor och vattenkanoner efter, och om det inte räcker, skjuter folk? Nu har vi en polis som endast kan fånga lydiga svenskar, och ett rättsväsen som endast dömer lydiga svenskar.

  Logiskt egentligen, lagar för de som följer dem, vill man inte följa lagar och regler kan man bli vänsterliberal pk eller tillhöra en koherent minoritet, då kan man göra som man vill, man får fribrev.

  Gillad av 14 personer

 5. Myteriet på Helsingör skriver:

  Förebild..Per bröt sig inte in och saboterade lite missiler i Sovjet. Hade han lyckats så hade hans straff nog också blivit annorlunda. Dessa hycklade lyx-pacifister.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det ligger mycket djupt i marxismen att det är den som försöker göra något som skall straffas för varje litet misstag, medan den som inget gör hyllas som felfri. Marx läste de Blå Böckerna på biblioteket, rapporter som staten hade producerat för att komma till rätta med vissa smärre missförhållanden i den tidiga industrialismen, och som när Marx läste dem redan hade lett till verkningsfulla åtgärder. Själva korrektionsmekanismen tog han till intäkt för ondskan i det samhälle som hade producerat dem. Det är alltid samma sorts felslut som ligger bakom socialism och liberalism. Alltid samma visa.

   Gilla

   • Karl Oskar skriver:

    Fredrik Ö
    ”Det ligger mycket djupt i marxismen att det är den som försöker göra något som skall straffas för varje litet misstag, medan den som inget gör hyllas som felfri”
    Så är det.

    Gilla

   • A skriver:

    Jag har utvecklat en metod som anpassar sig till detta i tex trafiken Fredrik. För att slinka ur deras grepp alltså. Jag har formulerat samma sak men utan att studera marxismen, bara verkligheten.. hela tiden samma mönster… Helt ovetenskapligt skulle jag nog kunna definiera pk-ismens grundvillkor endast med kanske fyra-fem meningar, helt utan förstudier. Tex, ta alltid parti för maximal svaghet, alltid totalt villkorslöst… 🙂 De tror man kan driva civilisation på det viset… eller vad de nu tror???

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Karl Oskar skriver:

    Fredrik,
    Ursäkta, ett litet förtydligande.
    Jag kände att ”Det ligger mycket djupt i marxismen att det är den som försöker göra något som skall straffas för varje litet misstag, medan den som inget gör hyllas som felfri” är en beskrivning som träffarde mycket nära själva kärnan i hur marxismen/vänstern förhåller sig till tillvaron.
    Därav min kommentar.

    Gilla

 6. Jan Andersson skriver:

  Vi ägnar oss alla åt civil olydnad varje dag. Vi kör för fort med bilen, och vi kontaktar inte byggnadsnämnden så ofta som vi borde. Hur många smugglade inte en extra flaska genom tullen efter en charterresa före EU? Många blev euforiskt glada efter att ha lurat staten, men knappast för en halvliter likör utan för principen.

  Det var och är ett sätt att behålla litet av sin självrespekt i ett totalitärt samhälle där allt skall regleras in absurdum.

  När det blev förbjudet att gå över gatan utom på ett övergångsställe struntade folk i det (och inte alls högaktningsfullt). Så lagen fick ändras, vilket är målet med civil olydnad. Och problemet försvann!

  För länge sedan när vi flyttade in på vår villagata med exakt likadana hus byggde några ett skärmtak över groventrén för att inte få in slagregn i grovköket. De som sökte bygglov fick inget, taken var bland annat en trafikfara (!) på vår korta säckgata. De lydigaste saknar fortfarande skärmtak efter fyrtio år.

  Nu växer två meter höga häckar efter gatstumpen och man måste gå in på tomterna för se skärmtaken överhuvudtaget. Ett problem som blev ett problem löstes med ett annat problem som inte går att lösa. Svensk byråkrati enkelt förklarad.

  Civil olydnad behövs absolut som en säkerhetsventil när systemtrycket blir för högt. Jag gillar faktiskt V:s definition, men inte MP:s.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Endast i Sverige i hela världen måste häckar klippas ned till en meter vid vägkorsningar för att tillåta bildårar att köra för fort runt hörnet efter att ha tittat över den nedklippta häcken.

   I civiliserade länder måste man anpassa hastigheten till omgivningen och köra på sikt. Personligt ansvar!

   Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Varför inte låta Frigolit, Lövin, Löfven, Lööf, Björklund et consortes göra en cykeltur i Tadjikistan? De kanske lyckas bättre? Eller inte. För oss andra hoppas vi på det senare alternativet.

   Gilla

 7. Fredrik Östman skriver:

  Den postmoderna ideologien är så uppenbart och i alla sina delar irrationell att bara två slutpunkter är möjliga. Antingen tar denna sinnessjukdom helt över samhället och vi får en ny medeltid av elände och fara, eller så är det slutet på den dåliga samhällsvetenskapen, dess dödskamp och desperata dödsryckningar, vi bevittnar och vi kommer snart alla att skratta åt dumheterna och låtsas som om de aldrig förekommit.

  Så att vi kan återupprepa dem inom kort.

  Gillad av 3 personer

  • Myteriet på Helsingör skriver:

   Det är viktigt att lära barnen att de skaffar sig ett yrke där de ser pengarna innan de betalar skatt så att det kan vara ett eget beslut.

   Gillad av 4 personer

 8. RIL skriver:

  DET POLITISKA OCH PEDAGOGISKA KALIFATET

  För att inte tala om abortmotstånd. Borde man socailt avrättas om man ställer sig utanför en abortklinik och påtalar försvar för livet, snarare än döden? Eller kör runt med lätta lastbilar med stort skåp med stora bilder på sidorna som visar verkligheten bortom vita handskar och vita kakel?

  Jag håller helt med om att lagbrott, även under täckmantel av ”civil olydnad” är suspekt och kan nyttjas för i princip vad som helst. Men vi har större problem med folk som tillämpar öppna och demokratiska principer, till exempel genom val och röstning, som körs över fullständigt av landetas i praktiken laglösa ledare.

  Det vänsterliberala kalifatet Sverige där man på alla nivåer inom politikerkåren samt utbildningsväsendet (det pedagogiska kalifatet) skamlöst tillämpar sina egna Sharia lagar. Inklusive utstötning ur klanen alternativt offentlig social stening.

  Den politiska socialistiskt präglade hederskulturen i Sverige är skrämmande, och kommer att få kusliga konsekvenser för vårt land. Den ideologiska totalitära parallell-andan Islam är bara en del av problemet.

  // Rolf

  Gillad av 7 personer

 9. Jaxel skriver:

  Krönikören noterar att civil olydnad i Sverige närmast blivit en medborgerlig rättighet. Fallet Elin Erosion är talande. Det har noterats tidigare, men förtjänar att upprepas, ordningsmskten låter henne hållas och låter henne stoppa flyget. Trots att det rimligen måste ha varit den enklaste sak i världen att lyfta av henne från planet. Jämför motsvarande i Finland (1).

  Fast Elin hade förstås ett vällovligt syfte. Någon som känner till efterspelet. Incidenten kostade rimligtvis en hel del. Blir det några efterräkningsrna för hennes del eller har hon bara utövat sina medborgerliga rättigheter.

  https://samnytt.se/finsk-asylaktivist-forsokte-stoppa-plan-med-utvisad-migrant-pa-fordes-av-planet-av-polis/

  Gilla

  • Elisabeth skriver:

   Håller helt med, Jaxel, man borde bara lyft av henne. Vad är det för svaga polischefer som inte vågar ge denna självklara order ? Polisen är tyvärr politiserad och ägnar sig inte åt att bara vara ordningsmakt längre. Man verkar hela tiden tänka på hur ingripandet kommer att se ut i media. Alldeles nyss blev en polis rejält pryglad vid ett Resecentrum i Skövde. Ingen respekt för uniformen längre. Nu vet jag inte omständigheterna vid denna situationen men det borde inte kunna ske utan att kollegerna går till motanfall med batongerna i högsta hugg.

   Gillad av 1 person

  • Kardanaxel skriver:

   Varför lät man inte helt enkelt planet lyfta? Jag är säker på att hon då tämligen omgående sett till att sätta sig ned.

   Gilla

 10. Tritonen skriver:

  Att Malin Björk hyllar Erson är inte så oväntat. Hon hindrade själv ett flygplan från att lyfta för några år sedan. Utan efterräkningar bör tilläggas. Ett annat exempel är SVT-medarbetare Önnerstad (?), som smugglade en ”flyktingpojke” till Sverige. Han belönades med egen talk show, och SVT betalade hans böter. Domen är överklagad, men hur det ligger till i det fallet, vet jag inte.

  Gillad av 2 personer

  • Jaxel skriver:

   Det där med böterna som någon chef på public service lovat att betala är intressant.

   Man undrar med vilken rätt cheferna på public service handskas med organisationens pengar på det sättet.

   Dessutom är (vore) det ynkligt av Önnevall att inte betala böterna själv.

   Om domen inte vunnit laga kraft så har väl inga böter betalats ännu.

   För övrigt undrar jag vem som tagit hand om barnet som smugglades in. Om Önnevall själv tagit ansvar för barnet kommer saken i ett annat ljus än om han lämpat över ansvaret på någon annan.Jag gissar på det senare, i vilket fall godheten bara blir pose.

   Gillad av 5 personer

 11. Elisabeth skriver:

  Lite OT kanske men nu börjar olydnaden sprida sig in i partiernas skockar. Men detta är bra olydnad. Vi vet ju att det finns ett starkt tryck inom moderaterna att fatta SDs utsträckta hand. Och om inte den svage Kristersson förmår göra detta sitter han nog löst. Nu avslöjar DI att samma tryck finns inom Liberalerna. https://www.di.se/nyheter/intern-revolt-mot-bjorklund/ Björklund sitter alltså löst. Kanske förräderiplanerna ( att ansluta Ohlins gamla fina Folkparti till sossarna ) inte kommer att lyckas. Men hans medbrottsling Annie Lööf genomför nog sina planer. Hon släpar nog det gamla Bondeförbundet,( numera till oigenkännelighet kapat av diverse mörka krafter och i mångt och mycket ett systerparti till MP), in i Löfvens famn.

  Gillad av 4 personer

 12. Gösta Johnsson skriver:

  Land skall med lag byggas…gäller fortfarande. Vi kan inte ha lagar som det är ok att negligera! Att demonstrera fredligt är väl OK…det gör man ju i 1:a majtåget varje år…för eller emot något eller någon företeelse.
  Men att bryta lagar och numera ofta med våldsinslag måste kraftfullt beivras för att inte på en glidande toleransskal till slut bara ryckas på axlarna åt och låta lagöverträdelser passera utan åtgärd.
  DE 261 tjänstemän mm som skrivit under detta famösa upprop bör egentligen få sparken från sina anställningar eller åtminstone få en skarp tillrättavisning och varning.
  C-partiet har tyvärr också spårat ur och nu blivit sinnebilden för ett odemokratiskt sinnat parti med nuvarande ledning. Jag tror dock inte att de genuina centerväljarna delar ledningens politik särskilt mycket…men bubblar i det tysta för en kursändring och utbyte av ledarskapet.

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Hur många genuina centerväljare finns det? De som röstade på Annie Rödtopp visste nog vad de ville ha. Hon har varit väldigt klar över att det är fri invandring som gäller i hennes Sverige. Nog för att man brukar säga att bönder är lite bakom flötet men jag undrar hur många bönder som röstat på C? En bonde idag är en företagare, han röstar nog inte på C.

   Gilla

 13. Södermalmsrealisten skriver:

  Det var på 60-talet. Bussarna i Alabama, Svarta diskriminerade. Svarta längst bak. De svartas åtgärd: vi bojkottar bussarna. Går, cyklar, skjutsar varandra. Bussföretaget missar våra biljettintäkter…

  Enligt obekräftat rykte planerar FI, inspirerade av Anna Ersson, att bojkotta flyget !
  Oh – fasa för dem ! (MP:s riksdagsmän måste självklart få dispens och kunna flyga till till de andra heliga andarna på Holmen.)

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Är det sämre att sitta bak i bussen?

   Åker man buss/spårvagn i Göteborg, särskilt på kvällen, så försöker svenskarna att sitta längst fram och de bakre delarna är rena ”apberget”. Så vi verkar ha infört någon slags diskriminering.

   Gilla

   • Myteriet på Helsingör skriver:

    Jag har åkt buss i Estland, deras dragspelsbussar var två bussar som satt ihop med en kedja (det var ett tag sedan), de hade fördelen att man kunde dra ut sprinten.

    En annan gång berättar jag hur de kollade bagaget, pk-High-tech

    Gilla

   • Södermalmsrealisten skriver:

    Fy så världsastyggt av dom etniska Götebergerna. Dom måste ha snedseglat, missat Värdegrundet. Föresten – aper har 99 % gemensam genetik med götebergerare.
    Dom borde alltså ha rösträtt. Dom vill säkert ha ännu fler tunnlar till Norge.
    (Jästceller har bara 70 % samma genetik, så dom xka definift inte ha rösträtt, inte ens i Göteberg).
    Så det så.

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   I fallet Rosa Parks var det så att den svarta delen var full och Rosa hade satt sig på en ledig plats i den vita delen. Hon uppmandes att ställa sig upp för en vit passagerare och vägrade detta. Det är lite mer än bara att dela upp bussen i två delar. En direkt förolämpning ingår också.

   Gilla

 14. Gregor Samsa skriver:

  Att blanda äpplen och päron.

  De självklara fallen av rättmätig civil olydnad uppkommer som i Rosa Parks fall då det enskilda fallet kan belysa en pricipiellt felaktig politik. Det enskilda fallet kan med andra ord med moralisk konsekvens formulera en generell moralisk/ juridisk regel som med tiden omfattas av en helt övervägande majoritet som det moraliskt goda; i Rosa parks fall den inhumana, förnedrande och totalt irrationella segregationen mellan svarta och vita i kollektivtrafiken.

  Dagens dagismoralister som missbrukar civil olydnad drar sällan ut den moraliska konsek-vensen av sitt handlande, i den meningen att det ofta rör sig om enskilda fall från vilka en generell moralisk princip inte kan formuleras; Elin Erssons aktion handlar om ett enskilt utvisningsfall – att åberopa civil olydnad i ett sådant fall innebär att påstå sig själv ha identifierat en principiellt viktig moralisk princip eller rättsgrundssats vilken majoritetssamhället är blind inför. Problemet för Ersson är närmast att i en demokrati tycker man olika och det synes ogörligt att formulera en princip om att utvisning som ett resultat av asylprövning och en reglerad immigration skulle vara moraliskt och principiellt orättfärdigt. Elin Ersson använder således ”civil olydnad” som en snuttefilt när just hennes ideologiskt betingade åsikter inte förhärskar.

  Gilla

  • Myteriet på Helsingör skriver:

   Jaha, men nog är det så att hennes ideologiskt betingade åsikter nära nog förhärskar, de har vunnit 999,999 av 100,000 slag, vi 1. Men visst, de vill ha den ettan också.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Men 999’999 positiva indikationer (också kända som confirmation bias) annulleras av en enda falsifiering. Detta är den metodiska innebörden i frasen verkligheten är socialismens värsta fiende. (Tyvärr. Det hade varit bättre om vi kunde tala reson med dem.)

    Gilla

 15. lookslikeanangel skriver:

  Tryggare kan ingen vara…..
  eller?

  Nu känner jag folk som skrivit på “listan”.
  Dom är inte precis “aktivistas” utan där är det nog mer känslor.
  Värdegrunden som trygg snuttefilt; textur och doft,
  får inte tvättas eller bytas alls.

  Sen finns det dom som har en annan agenda, tyvärr.

  Hur som helst är det väl knappast vad som behövs nu,
  utan ett REJÄLT nytänk!!

  Gilla

 16. As skriver:

  Och invasionen pågår för fullt och vi betalar för den
  Sverige är numera världens tredje största mottagarland av kvotflyktingar. Detta då kvoten de senaste två åren har utökats från 1.900 personer till 5.000 årligen.

  – Tack vare insatsen i slutet av 2017 kunde vi överföra många kvotflyktingar i början av året, och därefter har arbetet flutit på bra. Vi tror att vi kan fylla kvoten redan i november, säger Oskar Ekblad, chef för Migrationsverkets så kallade ”vidarebosättning”, vilket massinvandringen av kvotflyktingar officiellt kallas.

  Hittills i år har Migrationsverket genomfört nio resor till bland annat Niger, Egypten och Turkiet. Ytterligare tre är planerade innan året är slut. Efter en så kallad uttagningsinsats i Niger i början av sommaren kommer ytterligare en sådan delegationsresa göras senare i höst.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Bågen spänns. Frågan är vem den kommer att träffa — utlänningarna eller inlänningarna. Men det kommer att sluta i en eruption av okontrollerat våld. Det är oundvikligt. Rwanda kommer att glömmas i skuggan av Sverige 2022.

   Gillad av 2 personer

   • Loke skriver:

    Det tar minst ytterligare en eller två mandatperioder innan okontrollerbart våld bryter ut. För svenskarnas skull är det bra om fientligheter bryter ut så snabbt som möjligt innan styrkeförhållandena förändrats så till den grad att kampen inte längre kan vinnas.

    Gillad av 3 personer

 17. Axel T skriver:

  Jag har sagt det förut. Vem vågatr köpa en beganad bil av Ulf Christersson. Inte jag! Han borde nu under dessa 2 veckor kolla med alla medlemmarna i sitt parti följande. Lyssna på Åkesson eller fortsätta låta Lööfet och Björklund diktera allianspolitik. lööfet är smart, hon räknar kallt med en ministerpost Vänster eller Höger spelar ingen roll. När Moderaterna öppnar för samtal med Sverigedemokraterna , då vips, sitter hon i Lövfens knä. Björklund följer med så klart till det andra lediga knät. Karriär, det är fina grejor det!!!
  Gillar verkligen Sveriges lantbrukare Lööfets politik , eller röstar dom på andra partier?? Vad består Centerns medlemmar av!

  Gilla

  • Rune skriver:

   ”Gillar verkligen Sveriges lantbrukare Lööfets politik”
   Det får du nog ha förstoringsglas för att utröna? De finns inte så många lantbrukare kvar numera.

   Gilla

 18. Jagoda skriver:

  Sandgrens härjade bistra ansikte leder tankarna i Dystopi-riktningen.Tänk om…?I den kalla snålblåsten står de där:”Grupp Engellau”-kanske ”invigda” medlemmar i väl Ochrana-gruppen Goldstein.Jämt informationsflöde nu till SÄK såklart.Den där och den den där minsann också.Det gäller inte-så-diskret kartläggning nu förstås av de tänkta ”Motståndet”.Hm.Hm.Jaså Engellau -är han de facta ”Goldstein” i filmen 1984 i Sverige.Hm.Hm.Ja.Kanske det ja.Ska det vara lite Schwarzwaldtårta nu kanske?Schwarzwaldtårta helt utan arsenik.Det där vita förstås.Ja.Utan går bra.Tack.Och kaffe med grädde.Men utan socker.Tack.Hm.Hm.

  Gilla

 19. Jagoda skriver:

  Där står dom i den kalla snålblåsten mitt ute på ”Allvaret” i Ödesmåla som ortsbefolkningen kallar det.Tungt faller det sura Chemtrail-regnet över de svarta NKVD-läderrockarna hämtade från Dramatens klädgarderob.Där står dom i filmen ”Sverige 1984” Ochrana-gruppen ”Goldstein” -internt kallad ”Grupp Engellau”.Kallsvettig vaknar man som ur en ond dröm.Äsch!Det var ju bara en mardröm.

  Gilla

 20. Kronblom skriver:

  På den tiden när jag var både ung och vacker var det en gubbe som hette Folke Pudas som bodde i en låda på Sergels Torg. Det är nog mitt första minne av en olydig medborgare.

  Gillad av 2 personer

 21. Göran Holmström skriver:

  Gillade artikeln om civil olydnad, än mer efter läst alla kloka och tänkvärda inlägg bland kommentarerna. Lustigt känner mig hyggligt bildad, men många här nämner författare och teorier jag aldrig ens hört talas om. En bra övning i ödmjukhet dock. Kanske så har jag bara läst fel författare? Miamoto Musashi är en av mina favoriter, Sun Tzu även med.
  Sedan så Erich Maria Remarque. Inser att det föreligger en viss skillnad i bildningen dock.
  Dom flesta av er här har läst samhällsteori och viss radikal sådan, med olika avarter.
  Jag har skalat av polityren, och gått på människans lägsta instinkter. Krig och våld, varför jo dels för att mina drömmar hela detta liv handlat om krig på något vis. Min far och min farfar var båda fighters med enormt löd i nävarna dom spöade många under sin livstid. Även jag har fallit för tjusningen med våld, men insikten av att skada andra är helt fel sitter för djupt.
  Försöker dock förstå min omgivning och hantera den utan våld.
  Är dock mycket fascinerad av era beskrivningar med vackra ord och kända tänkares ord
  provade Dostojevski, Norman Mailer, Jean Paul Sartre och Nietzsche (han låter som en nysning) kryddat med Freud och Jung, till det lite kärring författare för att kanske klyka det mer feminina. Men nej, finner människan bedräglig och lätt till påverkan trots alla böcker plus 1200 från läkekunskap till krig, via naturvetenskap till det 15 år av psykologi studier.
  Ja helt ärligt så finner jag er alla grymt vilsna. Nej inte ett skit bättre någonstans, men helt ärlig med vilken skitstövel jag är i alla fall.

  Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Med denna tanke så menade jag mänskligheten som sådan som vilsen, inte just dom kloka individer som skriver här, Utan tycker att dom flesta här är mycket bildade och välformulerade.
    Dumdryg nej krass ja. respekterar dom som är totalt ärliga endast.
    Tyvärr så går väldigt många bort pga det.
    Mvh Göran.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.