Att befria sig från barbariet

Anders Leion

Moderna arkeologiska metoder har visat att brons redan 2000 år före vikingatidens början importerades till Sverige från England, Frankrike och Tyrolen. Under Vendeltiden, 500 år före vikingatiden, grundade boende i nuvarande Svealand handelsstationer i Baltikum. Under Vikingatiden påverkades stora delar av Europa, från New Foundland till Konstantinopel, av vikingarnas handel, erövringar och kolonisation. I gravar (båtgravarna utanför Uppsala) har man funnit att hövdingarna varit klädda som centralasiatiska kungar.

Norrmännens färder i västerland, till Island, Grönland och Nordamerika är välkända.

Gånge-Rolf eller Rollo, en dansk, eller eventuellt norsk, viking erbjöds i början på 900-talet hertigskapet över Normandie mot att han blev vasall till den franske kungen. En av hans ättlingar erövrade England hundra år senare och ungefär samtidigt började normander erövringen av Sicilien. Den som läser Leoparden av di Lampedusa får lära sig att man skulle ha en normand som förfader, för att på Sicilien i mitten på adertonhundratalet vara riktig fin adel.

Svearnas betydelse för olika statsbildningar i nuvarande Ryssland är välkända – även om de förnekades under den sovjetiska tiden av dess historiker.

Svearnas, norrmännens och danskarnas områden var inte klart avgränsade från varandra, och ingiftena mellan släktena i de tre områdena var många.

Utvandringen till Nordamerika är välkänd. Många nu levande svenskar har fortfarande kontakter med sina släktningar i USA.

Olof Högberg (Den stora vreden m.m.) är i sina romaner mycket kritisk mot Sveriges behandling av Norrland, men han beskriver också hur de exportmöjligheter, som ångsågarna och ångfartygen möjliggjorde, spred välståndet inte bara till träbaronerna utan också till fotfolket. Smällkorksvin dracks under träden som sedan skulle fällas.

Denna kortfattat skisserade flertusenåriga historia har av nutidens stormän beskrivits som att Sverige fram tills helt nyligen varit ett isolerat, inåtvänt land. Först helt nyligen, för 23 år sedan, blev Sverige ett land med öppna gränser och fick därmed kontakt med omvärlden. Detta skedde i och med att landet blev medlem i EU.

Såsom entusiastisk medlem av EU verkar våra regeringar för att likartade villkor för företagande, naturvård, flyktingpolitik med mera skall gälla. Vi skall en gång för alla skaka av oss den inhemska småskurenhet som enligt dessa vise män genom århundraden och årtusenden präglat oss.

Helt framme vid det önskade målet kommer vi alltså att vara först då vi i alla avseende, inte bara ekonomiskt och legalt, utan också mentalt har blivit helt lika vår omvärld. Då har vi äntligen befriat oss från vår provinsialism, ja – för att tala med en av våra stormän – befriat oss från det barbari som genom årtusendena, till helt nyligen, tyngt ner landet.

Men då finns det ju inte längre någon anledning att bekymra sig om förbindelserna till andra områden i Europa. Inga skillnader kommer att finnas. Jo, vädret, förstås. Men det verkar ju bli allt otrevligare på annat håll. Och inte behöver man läsa sig språk. Alla kommer ju att tala torftig engelska.

Och områdena utanför Europa kommer EU försöka likrikta de också. Men man kan ju kanske hoppas att organisationen inte helt kommer att kunna förverkliga sina ambitioner.

37 reaktioner på ”Att befria sig från barbariet

 1. svenne skriver:

  ”Såsom entusiastisk medlem av EU verkar våra regeringar för att likartade villkor för företagande, naturvård, flyktingpolitik med mera skall gälla”.

  I samband med valet angående EU-medlemskapet läste jag en kommentar till en tidningsartikel som prickade ganska rätt. Kommentaren löd:

  ”Eftersom det skiljer mycket mellan de europeiska länderna vad gäller korruption, levnadsstandard, pensionsålder, synen på arbete etc. så kan försöket att likrikta dessa genom ett gemensamt regelverk liknas vid att året runt ha en termostat för värmereglering inställd på samma värde i Kiruna som i Aten, och därför kommer inte detta regelverk att fungera”.

  Jag tycker att verkligheten på ett handfast sätt har visat att författaren till kommentaren har fått rätt och att EU just nu sjunger sin svanesång.

  Gillad av 5 personer

 2. Observatör skriver:

  I Sverige har vi alltid lytt överheten, så ock i förhållande till EU. I andra europeiska länder, med erfarenhet av ockupation och diktatur, har man en mer pragmatisk syn, som guiden i samband med ett besök i Amsterdam uttryckte saken: ”Vi lyssnar artigt på Bryssel, sedan rycker vi på axlarna och gör som vi vill”.

  Gillad av 6 personer

 3. uppstigersolen skriver:

  Men vart tog ”Mandom mod och morske män” vägen? Vad är det för mesar som styr och vilka ännu mesigare typer som röstar på dem? Lämnade alla dessa män Sverige och for till Amerika? Eller är det dessa som befolkar Danmark och Norge? Själv känner jag mig manad att kämpa för Sveriges framtid. Men var är mina fränder? Många frågor kommer upp i mitt huvud när jag läser om att befria oss från Barbariet. Det barbari som nu råder i Sverige.

  Gillad av 4 personer

  • Anders Lundin skriver:

   Uppstigersolen: du har – enligt mig – rätt i en del av det du skriver. Svenska män är inte män längre. De är liberala, vidsynta, kännande, förstående s k män. De låter grottmännen skända allt vackert; de svenska kvinnorna, hjärntvätta våra barn i skolan och att tala illa om alla svenska traditioner och tankesätt.
   Sverige är – eller var – inte bara ett geografiskt område, det var också ett framgångsrikt sätt att leva och interagera med sin omgivning. Detta är förlorat. Pk vann.
   Jag gjorde lumpen frivilligt -92. Aldrig att jag hade gjort det idag. Jag är faktiskt väldigt, väldigt besviken på de svenska ”männen”. De gav bort Sverige, utan strid; de kollade på Lets Dance och slipade på sina Facebookuppdateringar medans Sverigehatarna flyttade fram sina positioner. T o m när jag berättat för svenska ”män” som har fått väntat väldigt länge på att få en lägenhet; att det åtminstone delvis beror på den s k Anvisningslagen från 2016. Lagen som sätter svensken EFTER den s k nyanlända, rycker de på avlarna!?
   Jag tänker inte kämpa för dessa parodier på manligt väsen. Pk kan ta skiten, jag lämnar!

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Men jag har barn och barnbarn. Jag vill inte lämna dem med detta elände. Så jag tror och hoppas på att denna PK-era lider mot sitt slut och att kloka män och kvinnor kommer till makten. Patrik skriver ju också idag hur det brukar gå för ledare som låter högmodet styra. Visserligen dras folket med i fallet men sen får vi bygga upp landet igen. Sveriges bebyggelse kommer ju inte ligga i ruiner som efter ett krig. Men visst, ekonomin kommer väl inte se så ljus ut. Men, kanske kan vi få U-hjälp då?

    Gillad av 1 person

   • Anders Lundin skriver:

    Förstår hur du tänker Uppstigersolen men jag bedömmer det som utsiktslöst. Vi har – även om Pkismen besegras politiskt – kvar alla Pkister och alla MENA-människor i landet. Dessa individer vill i allmänhet varken jobba eller bygga upp något.
    De ville definitivt alla som fanns kvar i Sverige efter Karl XII:s död 1718.
    Det är en enorm skillnad. Jag kommer lämna Sverige om jag lyckas ”lura” med mina vuxna barn. Sen kan alla lallande godhetskrigare sitta här vackert! Jag har verkligen försökt under många års tid ändra /hindra denna sjuka samhällsutveckling. Åtskilliga demonstrationer (var fanns alla Sverigevänner då?!), massor med mail till pk-journalister, donerat pengar till motkrafter etc. Ser ingen ljusning tyvärr. Med risk för att låta negativ så är det så. Sverige är ett jättelikt Titanic.

    Gillad av 4 personer

 4. MartinA skriver:

  Gick till historiska museet för att se vad de har om den nordiska bronsåldern (det är HM som har de värdefullaste föremålen i sverige). Det var en travesti. Utsällningen var slarvig, oengagerad, dåligt uppmärkt och pytteliten En angränsande utställning som var en gång genom hela historien var otroligt mycket sämre, dess små pekoraler framstod som de var skrivna av gymnasieelever med föga historiekunskap. Och den slutade i ett tomt rum där besökaren uppmanades sitta och skämmas för sin historia. HM är en kulturmarxistisk lekstuga.

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag var där med mina söner förra hösten. Vi skämtar om det än. De hade satt Sverige och svensk i citationstecken när de beskrev vikingatidens Sverige. Kulturmarxistisk lekstuga är inte starkt nog.

   Den oförblommerade historieförfalskningens agitpropverkstad ligger närmare.

   Gillad av 6 personer

   • MartinA skriver:

    Ett Museum som faktiskt var bra var Museumet i Gamla Uppsala, åtminstone i våras. Tyvärr så ska det / har byggas om och det har fått samma huvudman som Historiska Museumet. Så min tro är att det kommer förstöras det också. Har för mig att Gamla Uppsalas Museum brukade ha riksantikvarieämbetet som huvudman medan Historiska Museumet har Statens historiska museum som huvudman, vilket är någon sorts politiskt kreatur.
    Det var samma sak i Sovjetunionen, Arkeologer goda människor, historiker onda människor.

    Gillad av 1 person

   • fabricerad skriver:

    Trevligt att vara skåning och veta att man inte delar så värst mycket historia med Sverige. Ännu trevligare att åka till Köpenhamn.

    Gilla

  • Prisoner's dilemma skriver:

   Har samma erfarenhet vad gäller vikingatiden. I mitt område så har man funnit ett större antal vikingaskepp, men de har inte ens tagits upp. Ett senare skepp är uppenbarligen felaktigt rekonstruerat och ett annat ligger i lager i Malmö. I Norge och Danmark så har man byggt upp museer runt de skepp de funnit.

   Gillad av 4 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  Att nedteckna regler, normer, bestämmelser, föreskrifter, förordningar och lagar görs av ickekreativa människor som ser att vissa entreprenörers påhitt och företag har varit gynnsamma och vill vara med och styra upp så att de bästa idéerna utvecklas, medan de sämre förbjuds.

  Nyckelorden är ”har varit”.

  Man kan inte helt förutsäga framtiden, det finns alldeles för många variabler. Regler som skrivs idag för att frysa en situation som fanns igår kan aldrig skapa nya framgångar. Det kan bara den uppdaterade, initierade och risktagande entreprenören göra. Och denna vill inte dela med sig av sina idéer eftersom den egna affärsmöjligheten och nedlagt riskkapital då försvinner i intet..

  I Sverige och EU är inte företagandet på långt när så fritt som man skulle önska. Entreprenörer ägnar alldeles för mycket tid och gott humör till att försöka blidka myndigheternas hunger efter meningslösa siffror och underförstådda hot och repressalier.

  Sätt gärna koppel på entreprenörerna men se till att löplinan är väldigt lång.

  Gillad av 3 personer

 6. Jan Andersson skriver:

  Thor Heyerdahl gjorde mer än att åka med primitiva farkoster över världshaven; som etnograf han skrev ett antal böcker.

  En av hans teorier är att svenska vikingar, som gärna reste i österled, gjorde det därför att de kom ursprungligen därifrån. Varför är vi blonda? Enligt Heyerdahl var fenicierna blonda, de var de främsta skeppsbyggarna under sin tid men försvann från det inre Medelhavet före vår tideräknings början. Var tog de vägen? Det finns en blond folkspillra även på Kanarieöarna, dit fenicierna kunde segla. Kanske de tog sig via de ryska floderna även till Skandinavien?

  Citat av Thor Heyerdahl:
  • Progress is man’s ability to complicate simplicity.
  • For every minute, the future is becoming the past.
  • In my experience, it is rarer to find a really happy person in a circle of millionaires than among vagabonds.

  Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   Blont hår är associerat med nordeuropa. Enligt en japansk studie uppstod mutationen för 11 TÅS.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Blond

   Det finns två kandidater för invasion av skandinavien från svartahavsregionen. Indoeuropeerna 4 TÅS och återvandring av Goter under folkvandringstiden 1.5 TÅS. Indoeuropeerna är huvudteori i akademia. Goterna är en spekulation som vissa forskare säger ”kanske men inga bevis”. Om goterna etablerade sig som härskare i mälardalen ca 500-550 så är handelsresorna neråt svarta havet naturliga. Å andra sidan, 640 stängde det arabiska imperiet sidenvägens fortsättning över medlhavet och att handeln på floderna skulle öka var oundvikligt. Och stater i östskandinavien har alltid blickat sydöst.

   Det finns en hypotes om att fenisierna etablerade handelsstationer i skandinavien. Det skulle förklara vissa saker såsom snarlika hällristningar i medelhavet-skandinavien, den höga kvaliten på fynd från nordisk bronsålder, rester av ett sumeriskt talsystem i germanska språk (elva, tolv, ”hundra”=120 ursprunligen) och den germanska substratshypotesen.

   Ingen tror att blondism spreds av medelhavsfolket fenisierna.

   Gilla

 7. Aha skriver:

  Det är ett stort misstag att som nu pressa fram globalismen, att exempelvis kräva att länder ska ta emot migranter samt införa disparat mångkultur trots att det senare bevisligen är en farlig brygd. Globalismen omfattar idag redan många områden; företag, kunskap, idrott och skådespel, turism och annat förglömt.
  Nationalismen är kanske mest liktydig med välfärdsstaten. Inom nationalstatens ramar tar man hand om varandra och det sker genom enorma investeringar inom vård, skola och omsorg, för att inte tala om hela välfärdsindustriella komplexet. Finansieringen, skatteuppbörden sker inom nationalstatens ramar.
  Globalisterna är svaret skyldig hur detta är tänkt att välfärden ska hanteras i en global värld. Via försäkringar? Hur många kommer då inte att hamna utanför?
  För övrigt tror jag att människorna i en global värld kommer att skikta sig i communities, inte alltför olika nationalstaterna.

  Globalismen bör få ta den tid den tar.

  Gilla

 8. Prisoner's dilemma skriver:

  Du skriver ”land” på flera ställen. Den vänsterliberala och liberala utopiska drömmen om en öppen värld är lika mycket en axiomatisk utopi som någonsin kommunismen och kalifatet men eftersom minst 80-90% av etablissemanget, det politiska, mediala och akademiska, bekänner sig till denna utopi så behöver den liberala inte förklaras och försvaras.

  Allt vi har har uppstått i en historisk sekvens där nationernas bildade var essentiellt, nu lever vi i en tid där folk, ”liberaler” i någon form, tar allt vi har för givet, främst freden, och man vill återigen bygga imperier, som det mongolska, det romerska, det sovjetiska eller det nazistiska, idag kallas det EU och FN. Det verkar som att ha ett imperie har en oemotståndlig lockelse för de på toppen. Tricket man använt är att man har identifierat världskrigen med krig mellan nationer, när det istället alltid varit imperiebyggen, från det napoelanska till stormakts-Sverige. Istället så är det måttfullheten i nationen där folk har någorlunda närhet till besluten och man delar kultur och samhörighet så att man är villig att offra för denna kultur som har varit garanten för fred, den fredliga konstruktion som vuxit fram via konflikter mellan olika kulturer. Den har mejslats fram under mycket smärta, nu skall vi fås att tro att dessa liberaler kan ställa fram en färdig Michelangelo, utan mejsel och flisor.

  Vi lever i hyckleriets tidsålder, allt man lär sig är fel. Jag har tidigare trott att man förstått ovanstående, att det var självklart, att nationen var den bästa form av samhällskonstruktion som lät likasinnade leva i fred och någorlunda frihet sida vid sida, utan att ständigt behöva kämpa med andra. Jag inser att jag haft fel, jag inser att folk nu återigen är gripna av att bygga ett imperie, de korkades imperie, där man skall fås att tro att alla kan leva sida vid sida utan konflikt, muslimer och kristna, muslimer och ateister, muslimer och Pride-festivaler, eller engelsmän och tyskar, eller fransmän och tyskar, men som en fransk vän jag har sade, ”jag gillar inte tyskar”…

  Ovanstående uttryckt bättre av Hazony än av mig:

  http://www.econtalk.org/yoram-hazony-on-the-virtue-of-nationalism/

  Samtalet är intressant för Russ Roberts är full av de liberala villfarelserna och verkar en smula skakad i sin tro.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ärligt talat tycker jag att ditt uttryck är bättre än Hazonys! Strålande, särskilt David. Det visar direkt och uppenbart felet att resonera i dissocierade abstraktioner. Hjärnans modell-lera. Edmund Burke varnade för det, men kunde inte uttrycka det så brutalt tydligt.

   Gilla

   • A skriver:

    Strålande tycker du Fredrik, se hur få gilla det fick… Man blir lite uppgiven.
    Annat var det på 70 talet när det var inne att vara ”djup”, då jävlar kunde de tänka… 🙂

    Mvh A

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, A. Jag upprepar: ”denna kultur som har varit garanten för fred, den fredliga konstruktion som vuxit fram via konflikter mellan olika kulturer. Den har mejslats fram under mycket smärta, nu skall vi fås att tro att dessa liberaler kan ställa fram en färdig Michelangelo, utan mejsel och flisor.” — Kan det sägas bättre?

    Gilla

  • Prisoner's dilemma skriver:

   Jag menade ”en Michelangelo”, som ”en Rubens” eller ”en Gaugin”, men det var David jag specifikt avsåg.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Som vanligt handlar det om att orka tänka två saker samtidigt. Konkurrens OCH samarbete. Så går det tll i idrottens värld. Man samsas om regler och redskap och sedan är det fritt fram och gå ut och puckla på varandra.

   Det är – för att expandera på en annan tankegång du visar – inte de starka vi ska vara rädda för, utan de svaga. Dessa individer är de som underblåser totalitära idéer för att de inser att det är deras bästa chans att överleva i en hård tillvaro. Det är Jago som viskar lögnerna i Othellos öron, Det är Jean-Claude Juncker som för sin alkoholisms skull måste omge sig med pompa och ståt. Det är Hillary Clinton som måste kompensera för sina kvinnliga brister.

   Den starke vet att han alltid överlever.

   Trots sexhundra år av samlevnad; vilka kunde vara mer olika än finnar och svenskar? Ändå kunde de tolerera varandras existens.

   Nationalstater. Vi-är bäst-stater. Vi talar illa om varandra men vi lär av varandra. Vi avskyr varandra men tolererar varandra. Vi öppnar dörren men låser den på kvällen. Vi är en kärna som håller ihop. Någon faller ifrån. Någon kommer till. Kärvt men inte fientligt. Den starke behöver inte vänner. De kommer ändå.

   Gilla

 9. Prisoner's dilemma skriver:

  Du glömde också skatten, skatteupptagningsområdet. Det brukar alltid glömmas bort, någon skall betala, jag har aldrig hört att skatten skulle sänkas, den enda möjligheten för att ta bort gränserna mellan skatteupptagningsområdena är att höja skatten överallt i imperiet till den högsta nivån, dvs den svenska, och sedan öka på ytterligare för ett imperie kostar, det vet ju alla, kanske ett nytt Colosseum behövs?

  Gillad av 1 person

 10. Lennart Göranson skriver:

  Frågan är vem som bär största skulden till föreställningen att Sverige inte skulle vara en del av Europa. Kanske Gustav Vasa, som effektivt satt P för en stor del av det kulturella utbyte vi haft med resten av den katolska världen? Kanske ”oturen” att det land som länge var vår främsta inkörsport till kontinentaleuropa gick och förlorade andra världskriget? Eller kanske socialdemokratin som på 70-talet behövde nya ”offer” när proletariatet försvunnit och därför prioriterade tredje världen framför intresset för vårt närområde?

  F.ö. tack för exposén över Nordens roll i Europas tidiga historia, den behöver återberättas oftare.

  Gillad av 1 person

 11. olle holmqvist skriver:

  Det var en gång en riksdagsman som ville förstå hur en bil fungerade. Han bad en av medarbetarna att skaffa en lärare och fick så undervisning. Efteråt frågade läraren- Något du inte förstått ?
  Ja svarade riksdagsmannen, jag förstår att den kan rulla i utförsbackar, men begriper hur den köra i uppförsbackar.

  Att gyckla med Riksdagsmän är väl hets mot folkgrupp ?

  Gillad av 1 person

 12. EU skriver:

  Vi tillhör alla olika kollektiv inkapslade i och bredvid varandra. Inom kollektiv suddas lätt individualiteten bort. Men behovet av personlig egenart kvarstår.
  Vi klär oss olika. Vi vill sticka ut ur gemenskapen. Om än i olika grad. Ingen är tillfreds med att uppslukas av den grå och anonyma massan. Vi söker alltid en balans mellan likhet och olikhet. Mellan individualitet och det gemensamma.

  EU kan aldrig ta bort dessa behov av egen särart. Som även uppträder i kollektiv skepnad. Svärdet blir på så sätt tveeggat svärd. Skapar både en insida och en utsida. Ett vi och dom. Som starkt provocerar de mer rättrogna.

  EU:s mål är i hög grad mekanistiskt, funktionellt och strukturellt. Och inte vuxet ur mer personliga strävanden. Och därmed inte förankrat i psykologiska behov.

  Motsättningarna mellan forna öststaterna, och de traditionellt europeiska västländerna, vilar i hög grad på historiska olikheter och erfarenheter. Att påtvinga dessa länder en inre mental förändringsprocess, styrd uppifrån en EU-hierarki, kan i sig fungera provocerande och framkalla starka känslor.

  EU bär inom sig likriktningens alla kännemärken.
  Utan hänsyn tagen till människor inre behov, hotar EU att på sikt spricka sönder. En smörjning av frihandelns regelsystem och olika konventioner, kan knappast fungera som ersättare för djupt mänskliga och grundläggande psykologiska behov.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.