Medieanalys

Patrik Engellau

Tisdagen den 25 september höll president Trump ett tal inför FN:s generalförsamling. Enligt media var talet ett stort misslyckande ty åhörarna hånskrattade åt presidenten. ”Hånskratt mötte Trump i FN” är rubriken på Dagens Industris artikel:

Donald Trumps tal i FN:s generalförsamling innehöll en aning mindre amerikansk ilska än fjolårets variant. Det bjöd dock på en rejäl avhyvling av Iran, nedlåtande kommentarer om Opec samt en hyllning till anti-globalismen. Åhörarna svarade med ett kollektivt hånskratt.

Församlingens skratt åt presidenten har uppmärksammats i media jorden runt. ”Världens ledare skrattade åt Donald Trump under FN-tal”, var rubriken hos australiensiska News Com. ”Skratt bröt ut när Trump skröt om vad han åstadkommit”, förklarar The Guardian. CNN beskriver händelsen så här:

President Donald Trump klev fram till den välkända talarstolen hos FN:s generalförsamlingen på tisdagen och började sitt tal som om det varit ett valtal: genom att skryta om att hans regering ”har åstadkommit mer än nästan någon annan regering i vårt lands historia”.

Många av de församlade världsledarna och utländska dignitärerna besvarade detta med ett skratt.

”Jag hade inte väntat mig den reaktionen”, sa presidenten och skrattade bort fnittret som for genom salen.

Uppenbarligen har Trump gjort bort sig igen, tänkte jag. Man orkar inte undersöka allt, tänkte jag sedan. Av ren lättja får man ibland acceptera, med viss kvarblivande tvekan, sådant som media rapporterar. Men så mindes jag ett föredrag av en ”säkerhetsanalytiker”, vad nu det är, som jag hörde nyligen. Analytikern sa att en del sajter och människor, Putin till exempel, visserligen ljuger men de ljuger inte för att man ska tro på dem utan för att man inte ska tro på någonting, alltså inte heller på ”kvalitetsmedia”. På det viset, menade analytikern, kan onda krafter undergräva människors samhällstillit med hjälp av fake news.

Personligen tycker jag nog att ökad misstänksamhet mot olika auktoriteter kan vara nog så nyttigt och att om fake news bidrar till att folk blir mindre lättlurade så kan man vara tacksam mot fake news. Kanske borde man ge ett mindre statsbidrag till fake news för att det ska kunna gå vidare med sin betydelsefulla gärning att uppmuntra ett kritiskt och ifrågasättande sinnelag hos folk. Är det förresten inte detta den svenska skolan hävdar att den håller på med, träning i kritiskt tänkande, alltså?

Styrkt av dessa funderingar beslöt jag att kolla vad Trump egentligen hade sagt som var så stötande. Så sent som för femton år sedan hade jag inte kunnat göra detta utan oöverstigliga ansträngningar. Då fanns nämligen inte YouTube, ett av de framsteg med vilka herr Google har välsignat världen (och jag menar allvar). Kanske hade jag då med avsevärt besvär, och genom att be om favörer av bekanta på utrikesdepartementet, kunnat hitta en papperskopia av presidentens tal. Men det hade inte hjälpt, det vet jag för jag har läst texten. Man blir inte klokare av att läsa talet.

För att förstå måste man ha varit på plats i FN. Men en film på YouTube är bara snäppet sämre. Om du vill se hela talet på 35 minuter finns det här. Om du nöjer dig med skrattsekvensen på 34 sekunder finns den här.

Gör dina egna bedömningar. Här följer mina.

Med ett snett leende säger presidenten alldeles i början av talet ”America is – so true!”. Jag trodde jag hörde fel. Sa han verkligen så? Det gjorde han. Vad menade han? Medan presidenten stod och log började församlingen skratta. Det var ”hånskrattet”. På mig kändes det inte som ett hånskratt utan mer ett sådant där skratt som en publik undslipper sig när en bra talare säger något svårtolkat som kan vara avsett som ett skämt och dessutom står och ler efter att ha sagt det. Jag kan förstås ha fel i min tolkning.

Men jag har inte fel i vad jag såg sedan, något som media inte rapporterat. Trump fnittrar glatt åt publikens skratt och säger: ”I didn´t expect that reaction, but that´s okay” varpå ett dundrande skratt med applådåskor bryter ut. Ingen ska lura mig att det låg något förakt i den publikreaktionen, men kolla själv och gör din egen prövning.

Om du har 35 minuter över någon gång tror jag att du skulle ha glädje av att höra hela talet hur mycket du än ogillar Trump. Aldrig tidigare har jag hört någon så vältaligt och med sådan kraft och överlägsen stil argumentera för sådant som jag ägnat stora delar av mitt liv till att nedvärdera och avhåna, nämligen det kompromisslösa försvaret för nationernas oavhängighet och totala suveränitet.

I vilket fall kan jag konstatera att media sysslar med fake news när det gäller Trump, möjligen inte i tidigare skriverier, det vet jag inte, men definitivt i de färska rapporterna om hånskrattet.

92 reaktioner på ”Medieanalys

 1. A skriver:

  Bra PE. Etablissemanget producerar äkta känslor om Tex Trump, detta identifierar sig folket med på ett psykologiskt plan i mycket hög grad. Logiska resonemang biter inte på denna process och genererar inte dessa känslor tyvärr. Väst ska ned på botten. Trump kan inte vända allt detta, det är för stort.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • The white spider skriver:

   Det dom slog mig är att det ofta talas om faran med att vi populistiska väljare (dvs vi som vill tänka själva och åtminstone ha EN röst) röstar fram starka och auktoritära ledare (ni vet han som börjar på H….buuuuuuh!), men en skrämmande tanke är, tänk om pk-ist sidan lyckas vaska fram en stark och intelligent ledare som förmår förena trådarna, socialism, vänstervriden statskyrka som inte är kristen mer, pk-ism och islam.. En muslim kanske? Där har vi en mardröm, vänster och muslimerna enas under en marxistisk muslimsk ledare.

   Gillad av 7 personer

 2. Jari Norvanto skriver:

  ”I vilket fall kan jag konstatera att media sysslar med fake news när det gäller Trump, möjligen inte i tidigare skriverier, det vet jag inte, men definitivt i de färska rapporterna om hånskrattet.”

  Yeah right. MSM ljuger i parti och minut, tjugofyra sju. De är fixerade i sitt hat och förtal av Trump. Fullständigt hänsynslöst. Även tillsynes oskyldiga ”dokumentärer” ges en vinkel och narrativ, mot Trump. Resten är bara förevändningar eller genomfalsk decorum. Effekten på mig är naturligtvis att jag stänger av propagandan, eller intar den i ytterst små doser, som komplement, enkom för att bekräfta mina ”fördomar”.

  Gillad av 7 personer

 3. PerH skriver:

  Såg Aktuellts korre framställa Trumps tal som något löjligt.
  Senare gick jag in på Amerikanska nyhetsanalyser där Ronnie Berggren balanserat beskriver Trumps tal, till skillnad från SVT som standardmässigt framställer Trump som korkad, något SVT också vill att tittarna skall tycka.

  Gillad av 5 personer

 4. brrr skriver:

  Ja, YouTube är fantastiskt!
  Rättegången mot Tommy Robinson börjar idag kl. 10 svensk tid.
  Men den kan inte ses på YT, ty igår meddelades att den kommer att hållas bak lyckta dörrar.
  Det är nog mångas våta dröm att få göra detsamma med Trump, eliminera honom bortom kamerors vittnesmål.

  Gillad av 6 personer

 5. Eva Danielsson skriver:

  Från början var jag glad att Trump blev president för att jag inte ville ha Hilary Clinton som amerikansk president. Jag är rätt mycket för meritokrati så jag tyckte inte att hon skulle vinna bara för att hon är kvinna.
  Därefter har jag inte orkat följa varken svenska eller amerikanska media, men det har ändå trängt igenom hur de alla är starkt kritiska mot Trump och verkar förutsätta att alla tycker lika illa om honom. Men det har också ändå framgått vartefter vad Trump har gjort, träffat Nordkoreas diktator, hoppat av Parisavtalet om klimatrapportering, dragit in bidrag till palestinierna, klandrat europeiska stater för att smita från sin del av notan för Nato, vägrat släppa in muslimska immigranter i USA, bett CIA undersöka vad som pågår i Sydafrika mot vita farmare av den sydafrikanska regimen….
  Allt bra saker och jag har gillat Trump mer och mer. Han verkar inte spela ett politiskt spel utan går rakt på och tar tag i problem.

  Jag ska lyssna på det här talet men litar på PEs sammanfattning att det är ett försvarstal för nationernas oavhängighet och suveränitet. Det får mig att gilla Trump ännu mer. Jag tror på självständighet. Och samarbete utifrån ömsesidigt intresse. Jag tror inte på gränslöshet i några sorts sammanhang. Individer med integritet och självförtroende liksom nationer med suveränitet och sjävförtroende kan samarbeta till nytta för alla inblandade. Samarbete är nyckeln till civilisationers utveckling. När europeiska stater inte har haft politiker som har dummat sig och t o m startat krig, har folk inom Europa haft samarbete och ubyte med vitaliserande konkurrens och kunnat skapa fungerande samhällen.

  Jag är emot EUfederation och politisk globalism. FN är en skurkorganisation.
  Alla nationer i Europa borde ha en egen Trump. Särskilt Sverige.

  Gillad av 23 personer

 6. The white spider skriver:

  Ja det är en resa, jag för min del utgår idag alltid från att det media skriver är lögn och agenda och jag utgår vidare ifrån att det som verkligen sker i världen inte tas upp, som exempelvis islamiseringen, eller att våra skattemedel nu stjäls av en politiker och ämbetsmannaklass som blivit våra fiender. Politiker, media och ämbetsmän och forskare har idag blivit som någonsin de värsta feodala utsugare, men det är denna gång mycket mera slugt, eftersom man gjort gränsen mellan utsugare och utsugen mycket mera diffus, via skatten, men med massinvandringen, i synnerhet av muslimer, så börjar allt fler inse vad som pågår, med varje invandrare som kommer så blir det svårare att dölja, kollapsen är inbyggd och redan oundviklig.

  Så mitt liv är för kort för att läsa och lyssna på systemmedia och jag står inte alls ut med att se på TV. Man blir sjuk helt enkelt. Det jag möjligen gör det är att efter ett flertal stickprov finna vissa som inte är vansinniga hysteriska utopister, exempelvis Boström, även om jag inser att också dessa skribenter är indoktrinerade, de tror att det finns en mitten, men som det sades igår, mitten bär den största skulden.

  Systemmedia står ju hellre på samma sida som en regim som hänger homosexuella från lyktstolpar och stenar kvinnor till döds än Trump. Varför läsa systemmedia, det är som att läsa lite i Mein Kampf eller i koranen varje morgon, det klarar jag mig utan.

  Gillad av 18 personer

 7. Elof H skriver:

  Just det här visar på den skrämmande och deprimerande insikten att trots att all information numera finns lätt tillgänglig för alla så kan etablissemanget utan problem dupera en stor majoritet av befolkningen. Det spelar liksom ingen roll att några få bryr sig om att ta reda på sanningen, enda resultatet av detta blir att de blir desillusionerade och tappar tron på mänskligheten. Försöker man påpeka vad som är sant så framställs man som konspirationsteoretiker, korkad, rasist, sinnessjuk, extremist osv.osv.

  Gillad av 4 personer

  • Vax skriver:

   Efter valet i Zimbabwe var uppfattningen bland observatörer från bland annat Förenta staterna och Förenta nationerna att den sittande presidenten hade stort stöd av alla stora medier. Man kallade det ett demokratiskt problem att oppositionen inte fick utrymme samtidigt som den sittande presidenten hyllades. Vi kan dock konstatera att problemet är ojämförligt värre i Sverige, där oppositionella tillskrivs olika vansinniga åsikter och motiv.
   https://www.nyatider.nu/vad-vill-egentligen-svenska-folket/

   Gillad av 6 personer

 8. olle holmqvist skriver:

  Precis mitt intryck också: Trump självironiserar så våldsamt överdrivet att alla utom MSM-
  cerebraliteten fattar (tillåter sig fatta) den saken. Om Östersunds fotbollslag efter någon skrällseger säger:”Vi är bäst i världen” eller när Statsministern säger att rikets Finansminister är ”världens bästa”….och det skulle bli skratt, vem tror att det hångarvas över korkad påståendeleverantör ?

  Journalist-hat – vafalls ?

  Gillad av 2 personer

 9. Wuodek Freider skriver:

  Själv uppfattade jag ”…so true” som hans inflikade reaktion på något som sagts högt från auditoriet. Lite synd att det inte går att fånga. Helt klart att MSM har en agenda av ”smearing”.

  MVH
  WF

  Gillad av 5 personer

 10. Östrahult skriver:

  Den som får sin bild av Trump förmedlad via en hånflinande journalist i SVT som skulle passa bättre som praktikant på Skara-Posten får naturligtvis inte en korrekt bild.

  Gillad av 10 personer

 11. Elisabeth skriver:

  Mycket bra Patrik E. Och jag instämmer helt med din slutkläm, media sysslar verkligen med fake news när det gäller Trump ( och mycket annat…..) Och det beror förstås på att media ägs/domineras/infiltrerats av ”de andra”, de som ville ha globalist-agenten Hillary i Vita Huset. Apropå hånfullhet så tycker jag att SvTs USA-korrespondent, en ung tös med ovårdat hår, är bra på det. Hon kan sällan avhålla sig från ett snett hånleende när hon ”rapporterar” om Trumps förehavanden. Hennes åsikter lyser igenom mycket tydligt. Ja, suck, SvT är en statskontrollerad propagandacentral men jag tittar ändå stundtals på ”nyheterna” för att få ett hum om vad man håller på med för tjyv och rackarspel , inte för att få reda på nyheter.

  Gillad av 7 personer

  • The old man and The sea skriver:

   Så är det, ännu ett skäl att inte förvänta sig någon omvändelse, och lobotomering vil vi inte ha tillbaks för vi skulle nog vara de första att få en kallelse:

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   De är numera så totalt förvirrade att de bara fortsätter rakt ut på djupare vatten utan att förstå att det snart är för sent att rädda sg. Trump.behöver bara ge dem rep så hänger de sig själva i stället för att rädda sig upp på torrare mark.

   Senaste exemplet är CNN:s juridiske expert Jeffrey Tobin som tycker att det amerikanska folket har blivit mer och mer rasistiskt för att de stöder Brett Kavanaugh i den pågående tragikomiken med alla kvnnor som anmäler honom för våldtäkt för 36 år sedan utan bevis.

   Gilla

 12. Tomas Andersson skriver:

  Nyheten om ”hånskrattet” papegojas ut även på det förment neutrala statskontrollerade SVT.

  Från artikeln: På mindre än två år har min administration uträttat mer än nästan någon annan administration i USA:s historia. Helt sant! [Skratt] Den reaktionen hade jag inte väntat mig, men det är okej. [Skratt och applåder].

  I artikeln översätts ”America is – so true”, vilket på amerikanska betyder något i stil med ‘Amerika är verkligt/uppriktigt’, med ‘helt sant’.

  I artikeln, där SVT i vanlig ordning i stället för att rapportera fakta, i huvudsak berättar vad andra har sagt genom att stapla ett antal väl valda lösryckta citat från olika källor. På så sätt, i sann Sovjetisk Pravda anda, kan de komma undan anklagelser om lögn, då de inte själva behöver ljuga så mycket om vad Trump egentligen sa, utan helt enkelt bara presentera väl valda lösryckta citat av vad andra har sagt.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kraftiga-reaktioner-efter-fn-motet-trump-skrot-och-fn-skattade

  En halv sanning är också en lögn heter det, men i det här fallet är det tiondels sanning, en gnutta lögn, samt en kryddblandning av lösryckta påståenden. Det är enkelt att förstå vad Trump menar med lögnmedia. Se hela talet och jämför själv.

  Att lita på media är att dumförklara sig själv.

  Gillad av 7 personer

 13. brrr skriver:

  Mer Robinson:
  Enligt Reverend Simon Sideways kommer alla pubar i området runt domstolen The Old Bailey att vara stängda idag, och alla poliser som är på semester har kallats in.
  Det ser ut som de redan bestämt sig för att låsa in Robinson, redan före rättegången.
  Contempt of court?

  Gillad av 3 personer

 14. Aha skriver:

  Håller med – skratten är svårtolkade allra helst som han sedan får applåder. En typisk fake news som etablerad media serverar sin publik.

  Igår var det fullt pådrag kring blockens fördelning av utskott. SD fick inte vara med (det behövs uppenbarligen en lag som försäkrar partier deras demokratiska rättigheter. Förfarandet är djupt odemokratiskt). Denna demokratiska skandal, nyhetsvärdet måste ha varit stort, förbigicks helt och hållet i Rapport och Aktuellt. Ett paradexempel på mörkning.
  Ett annat exempel i närtid är när Löfven häromdagen i en pressinformation tog upp SDs nazistiska förflutna (och andra misshälligheter) som intäkt för att utelämna SD från demokratisk påverkan i partidiskussionerna. Den självklara kommentaren från Public service (och andra media på plats) borde då ha varit hur Löfven kunnat regerera med stöd av Vänsterpartiet med dess massiva historia av kommunism och att de än idag är halvkommunister då de vill avskaffa äganderätten. (I själva verket skulle denna fråga ha ställts under hela mandatperioden och då mot samtliga partier i sjuklövern.)

  Dessa exempel blottlägger hur tunn den demokratiska fernissan är i Sverige, mycket beroende på att SD påtalar sjuklöverns alla misstag vilket belyser riskerarna med det mångkulturella korthuset. Ovanstående leder också till den angelägna uppgiften att sakligt beslå media för deras vinklingar, fake news och deras mörkningar.

  Nya media och dess läsare behöver organisera sig och bl.a. börja skriva rapporter som redovisar medias aktivism. Public service blir därmed viktigast att följa.

  Gillad av 4 personer

 15. Gösta Johnsson skriver:

  Trump försvarar nationernas suveränitet…och det gör han med bravur o ch vänder sig mot globalismen som tväftom unfergräver enskilfa staters rätt att säkra sina gränser och försvara den egna nationen och dess medborgare.

  Gillad av 3 personer

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Det var ett nöje att lyssna på Trumps tal. Tack för rekommendationen. Jag hoppas alla gör det. Om svenska media vore hederliga skulle de faktiskt sända talet i svensk TV. Lyssnarna skulle då kunna bilda sig sin egen uppfattning om talet. Detta kommer inte att hända därför att svenska politiker och myndigheter vill ”skydda” landet från tankar och uppfattningar som inte överensstämmer med vad de påtvingat folket. Hjärntvätten av svenska folket skall på alla sätt bibehållas. Eftersom denna inte kan garanteras ( jag har ju just lyssnat på talet) kommer media såväl som de myndigheter och politiker som ställer sig bakom hjärntvätten att på sikt och för evigt förlora all respekt.
  För övrigt vill jag även rekommendera att lyssna på presskonferensen senare inför US media.

  Gillad av 7 personer

  • observatör skriver:

   Ungefär som – på 1980-talet, alltså innan alternativmedia och internet fanns – då de socialdemokratiska politikerna Theorin och Ingelstam (på fullt allvar!!) diskuterade om det inte vore bäst att förbjuda parabolantenner för TV-mottagning, så att svenskarna på så vis skulle ”skyddas” från att ta del av olämpliga nyheter och åsikter, från utlandet.

   Gilla

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är utmärkt att Du berättar hur ”Fake Media” gör bort sig.
  Det hade kanske varit på plats att avslöja framför allt SvT´s otroliga vinklingar, bortförklaringar och rena lögner.
  Ett mastodont jobb i och för sig som aldrig får ett slut!!!

  Gillad av 3 personer

 18. Marcus skriver:

  Jag lyssnade på talet live på CNN. Det var ett i min mening utomordentligt bra tal. Presidentens passion känns genuin och där andra väljer undfallenhet väljer han tvärtom att tala klarspråk. Måhända chockerande för en FN-församling, men förlösande skönt för en (västerländsk) åhörare. När allt sedan ska sammanfattas av media hamnar fokus på några skrattsalvor. Man kan återigen konstatera att viljan att Trump ska misslyckas är långt starkare hos många än att några av världsproblemen ska nå en lösning.

  Att ledaren för den fria världen verbalt slår näven i bordet mottas inte med respekt, utan ogillande. Jag funderade sedan på hur reaktionerna på nyhetsredaktionerna låtit ifall Obama hållit samma tal, låt vara med mindre fokus på Iran resp. patriotism? Gissar på hurrarop och saltomortaler blandat med djup vördnad och enhällig uppskattning för visat mod. Nåväl, nu när det ser ut som det gör på andra sidan Atlanten får vi trösta oss med att vi själva lyckats med en kommunist som vice talman i riksdagen.

  Gillad av 6 personer

 19. Sven skriver:

  Såg hela talet. Där stod Globalism mot Nationalism. Trump försvarade det senare. Att egen nation, kultur och historia var värda att försvaras. För varje nation.

  Ett par gånger berömde han Polen i detta avseende. Och kritiserade hur Tyskland gav upp delar av sitt oberoende, genom att göra sig beroende av Ryska gasleveranser. Med ökad politisk sårbarhet som följd.

  Han försvarade även mer av humanitär hjälp på plats och i närområden, där Libanon fick beröm för sina insatser. Han tryckte på att varje enskilt land bar huvudansvaret för den egna nationens välfärdsutveckling. Och att världsorganisationer, utan demokratisk förankring, inte kan eller får sätta sig över demokratiskt fattade beslut, tagna inom enskilda länder.

  Ingen oberoende analys av detta sker i svenska medier. Där den bärande tanken är att all form av nationalism är fel. Förskräckligt fel. Och att rätt väg alltid stavas, mer av Globalism. Och då står två herrar som Trump och Åkesson i vägen.

  Därför placerar media Trump och Åkesson i samma båt, och knuffar ut dom utan åror. För båda två måste isoleras till varje pris. Hållas borta från att smitta vår egen politik. Allt nationellt försvar betraktas som associerat med brun röta, och måste därför nedvärderas. Rentav fördömas. För i Sverige bygger vi inga murar. All friktionen mellan Globalism och Nationalism sopas under mattan. Som om inga intressemotsättningar överhuvudtaget fanns. Man väljer hellre att talar illa om Trump som person, och isolera SD här hemma. Allt för att förhindra en mer saklig debatt.

  Gillad av 7 personer

 20. Jan Andersson skriver:

  I vissa svenska provinser tränas ungdomar i att förstå humor, satir och ironi, medan man på många andra håll tar allt sådant på fullt allvar. Engelsmän är kända för sin brittiska humor med ”stiff upper lip” och skojar att världens tunnaste bok heter ”Tysk humor genom tiderna”. Ironi är något som inte heller går hem något vidare i USA.

  När jag för länge sedan bodde några år i Småland kunde jag ibland dra en göteborgsvits eller klurig värmlandshistoria vid kaffebordet, varvid alla skrattade på rätt ställe, men ingen hade vid efterkontroll förstått poängen, de tyckte bara att det var jättekul att få höra en sådan vits med rätt dialekt.

  Sveriges humoristiska epicentrum är troligen Arvika, Göteborg får ursäkta, men är god tvåa. Hur skall då en svensk reporter från östra Sverige eller en amerikansk dito förstå en självironi? Det tror jag är mycket svårt.

  Gillad av 1 person

 21. Underdog skriver:

  Jag vill bara tillägga att SVT nog är det enda etablerade mediet som fällts av sin granskningsmyndighet för att medvetet ha publicerat falska nyheter. Samma korrespondent, samma ämne. #Faktiskt! Gjorde f ö samma reflektion som Patrik när jag såg SVTs rapport om talet. De skrattar ju med honom inte åt.

  Gillad av 2 personer

 22. Steven Jörsäter skriver:

  Herregud, detta var verkligen ett stort tal! Jag trodde jag skulle få svårt att hålla mig vaken. Istället handlade talet genomgående om stora politiska realiteter. Det finns ingen anledning att försöka dölja uppenbara fakta, sa Trump om ambassaden i Israel. Trump väjde inte för att uttala hård och detaljerad kritik mot exempelvis Iran och Venezuela. Samtidigt berömde han framsteg som de i Nordkorea även om han tydligt framhöll att detta är bara början.

  Även för oss på hemmaplan hade han viktiga kommentarer. Stödet för Polens rättigheter att bestämma över sig själva. Det okloka i den Tyska gasledningen.

  Trump klargjorde också att flyktingar ska tas om hand i närområdet så att de så snart som, möjligt kan återvända och bygga upp sina länder. Vidare klargjorde han att internationella organ aldrig ska få bestämma över flyktinghanteringen.

  Jag kan inte se Trumps tal som annat än en fantastisk bekräftelse och förstärkning av SDs politik. Av någon som har makten. Det är märkligt att SDs ledare inte verkar ha uppfattat detta.

  Detta tal kanske i framtiden kommer att anses som den avgörande vändpunkten om globalismen. Trumps ansågs av många bedömare som att ha ”fångat upp” missnöjda amerikaners röster. I så fall har han på rätt kort tid förvandlats till att bli en fullständigt lysande proponent för en nationalistisk antiglobalistisk politik.

  Man blir också imponerad av själva framförandet. Kan han verkligen memorera ett så detaljrikt 35-minuterstal?

  Gillad av 9 personer

  • Elisabeth skriver:

   Håller med Steven J, framförandet var suveränt, Trump är imponerande, värd all respekt. Jämför med den förre presidenten som var helt beroende av TelePrompters och som var globalisternas och talskrivarnas egen lilla papegoja. Märkligt att han blev så beundrad men det berodde nog på att allt runt denne person riggades för en viss image. Obama var så fake, oäkta, jag suckar fortfarande uppgivet när jag tänker på hur alla ändå ”köpte”/ köper Obama-paketet. Ack, hur världen vill bedras….Och han och och den pratglada frugan har tyvärr ännu inte försvunnit från amerikansk politik. De är ju användbara…..

   Gillad av 8 personer

 23. The white spider skriver:

  För övrigt, en annan mediehändelse med flera bottnar är att SVT drev med bajsande kineser, det sägs att det var för att illustrera att man inte kan skämta med alla, men det slående är ju just det, man skämtar helt utan hämningar och ostraffat med asiater och vita, men det blir allt svårare att skämta om svarta, och som bekant, helt omöjligt att skämta om araber och muslimer. Detta enkla faktum visar ju att samexistens med islam och muslimer är omöjlig, för vad skall vi göra, sluta skämta? Det är helt enkelt omöjligt att föreställa så grova skämt om svarta, araber och muslimer i SVT, eller systemmedia överhuvudtaget, som man kläckte ur sig om kineser.

  Jag tycker att det på ett psykologiskt plan tyder på ett uppdämt behov.

  Gillad av 4 personer

 24. Linden skriver:

  Somalisk etnoröstning med Miljöpartiet som språngbräda har blivit en realitet efter det senaste valet. Det syns både i rikspolitiken och på lokal nivå. Ett exempel är Borlänge, där nu hundra procent av MP:s representation i fullmäktige är somalisk

  Det borde inte heta ”särskilt utsatta områden” längre, utan snarare ”särskilt socialdemokratiska områden”, twittrar Ivar Arpi på SvD. 

  Vi minns varningarna om valpåverkan från främmande makt.
  Men inte många ord har nämnts att majoritet av de nya väljarna som kommer till landet röstar vänster för att de är rädda om sina bidrag och de får falsk valreklam på arabiska som det inte är Putin som distribuerar?

  Löfven stoltserar med att S är största parti, jovisst, men han nämner inte med ett ord att flertalet arbetare numera ger honom fingret.
  Hans gamla väljare har för tillfället noll möjligheter att påverka politiken. Roterar Per Albin Hansson i sin grav?

  Gillad av 3 personer

 25. Bo W skriver:

  Har just sett och lyssnat till talet. Var det bara jag som, ca 25 min in i talet, lade märke till att BBC-producenten valde att växla in de svenska FN-delegaterna i bild, just efter att Trump talat om Venezuela och påpekat att: ”all nations in the world should resist socialism and the misery it brings to everyone”. En händelse som säger mycket om den nya ”Sverigebilden” utomlands.

  Gillad av 9 personer

 26. GVD skriver:

  Den oftast helt suveräna Nikki Haley samtalade i FOX om detta TRumps FN-tal, se länken. Lite kul (nä, inte roligt, men typ ”talande”) att saken kan framställas så oerhört annorlunda i bl.a. SVT…och väldig o-kul att det så görs. Dock bara som man kan förvänta sig. När världsledare talat i t.ex. FN är det närmast ett måste att leta reda på deras tal och lyssna själv, då referaten dels är så extremt korta i vår svenska statstelevison och dito radio, och dels är så surt förvanskande av det som faktiskt sagts. I vart fall är det regeln, undantag existerar..

  TV4 är ingen som helst tröst om man vill veta något som liknar sanning, heller..

  Gillad av 1 person

 27. gmiksche skriver:

  Även tidigare skriverier, det kan jag intyga. Jag har följt Trumps uttalanden (långt ifrån alla, givetvis) sedan tiden han blev kandidat till presidentposten) och hur de framställts, d v s förvrängts i PK-media. Ex vis i NY Times och dess europeiska kopior, ex vis DN.

  Gillad av 6 personer

 28. phnordin skriver:

  Utmärkt att Patrik Engellau belyser på SVT’s och andra mediers snedvridna rapportering från FN’s generalförsamling. Journalisterna på redaktionerna borde visa mer urskillning när det gäller denna typ av nyhetsförmedling. Att dyka direkt på det som förstärker en förutfattad mening är inget bra recept för hederlig journalistik.

  Gillad av 2 personer

 29. Christer Hanefalk skriver:

  Trump är svår ‘materia’ att skriva om. Jag förstår att många – särskilt amerikaner – gillar honom. Han är en till synes (väldigt tveksamt enligt min uppfattning!) duktig affärsman, en känd mediapersonlighet och en dokusåpastjärna från Apprentice-serien som – tror jag – gick i 13 säsonger. Alla känner till honom och han talar ‘till bönder på bönders vis’. Tyvärr så talar han även till ledare ‘på bönders vis’, men det tror jag gillas av ‘bönderna’. Kortsiktigt fungerar USA till synes väldigt bra – ekonomin är uppåt och arbetslösheten minskar. Men åtgärderna som satts in är i hög grad av ‘kissa-på-sig-för-att-värma-sig’-karaktär. Inom cirka 18 månader är det nog rätt kallt.
  Notera att Hitler tog över Tyskland 1933 med 31 % väljarstöd i ryggen. Även han blev populär. Han fick igång jobben, det byggdes vägar och bostäder och bilen Volkswagen blev tyskarnas motsvarighet till T-Forden i USA. Armén återskapades – nationella stoltheten växte. Ett 1000-årsrike utlovades. Men drömmen om det nya riket tog slut efter lite drygt 12 år.
  Ser man till forskningen inom området ‘mänsklig förmåga’ så kan man utgå från att Trump befinner sig på ‘nivå 2’ – med detta menas en person som har kapacitet att hantera uppgifter som har ett ettårig tidshorisont. Men, ett land som USA kräver en president som har en förmåga motsvarande ‘nivå 7’ – alltså förmågan att hantera uppgifter med en tidshorisont på 20-50 år. Priset för Trumps kortsiktighet kommer att betalas av USAs lågavlönade. Och hans Kina-tullar kommer att betalas av samma kategori.
  Bäst vore att Trump återgick till show business. Men, självklart har han stora chanser att bli återvald. Det tror även jag. Men inte för att det han gör är bra – utan för att en stor och obildad majoritet av USAs befolkning inbillar sig att det han gör är bra.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”… alltså förmågan att hantera uppgifter med en tidshorisont på 20-50 år. ”

   Men tänk om det är just den förmågan han har? Han kan kanske föreställa sig hur USA, och världen i övrigt, ser ut när Nordamerika är översvämmat av spansktalande och Kina dominerar världen militärt och ekonomiskt.

   Gillad av 1 person

  • Åke Sundström skriver:

   Sant om kortsiktigheten – men den präglar i än högre grad Sverige och Europa: gratispengar som ger sken av välstånd men bara är kortsiktiga köpfester som betalas av våra barnbarn. Framtidsimperalism, kort sagt. Enögt och ensidigt i överkant, Mr Hanefalk.

   Gillad av 1 person

   • Christer Hanefalk skriver:

    Hej Åke!
    Skrev jag någonstans i mitt inlägg att det är så mycket bättre i andra delar av världen?? Det gjorde jag inte. Det gjorde jag inte, eftersom det inte ÄR så mycket bättre i andra länder. Jag ‘köper’ i princip allt du skriver, men jag tror att Trump har en förmåga som gör honom långt mer kortsiktig än de flesta av världens ledare (inte alla!). Det forskningen visar är att ledarskap – liksom i princip alla våra egenskaper – är något som är medfött. Och jag inser självklart att när jag skriver detta så är det så långt från ‘PK’ som man kan vara. I vårt land kan ju alla lära sig ‘allt’ – det är ju ‘bara’ att gå en kurs. Eller möjligen två. Men i verklighet förhåller det sig så att om du inte ÄR en ledare så blir du inte heller (en väl fungerande!) ledare – oavsett antal kurser. Det Trump visat hittills är riktigt dåligt ledarskap – inte minst visar omsättningen i hans stab på att det knappast står rätt till i Vita Husets förvaltning. För min del känns det helt OK om vi bara kan vara överens om att vi inte är överens. För min del tror jag på den forskning om ledarskap som under 55 år utfördes av professor Elliot Jaques. Du har kanske annan forskning i ditt ‘bagage’ – vad vet jag?
    Och en sak till: att jag själv tror på forskningen om ledarskap betyder inte att jag själv är en bra ledare. Jag har inte – såvitt jag vet – påstått något i den riktningen. Men, jag tror att jag förstår vad bra ledarskap är och jag tror att jag kan se skillnad på en bra och en mindre bra ledare.

    Gilla

  • A skriver:

   Christer, kan du ge exempel på nån sån fin bildad majoritet nånstans? Eller en bildad maktelit kanske.. Vi har ju några finingar att ta av här i landet.. På nåt sätt blir man lite less, var kan man hitta någon som skulle ta Trumps roll och göra detta bättre??? VAR? 🙂 Det är ju inte ens säkert att vare sig han eller ”demokratin” överlever denna period ens. Och vem ska ta över efter detta??? Hallå??

   Med vänlig hälsning A

   Gillad av 1 person

   • Christer Hanefalk skriver:

    Nej, det kan jag inte – det finns inte någon sådan. Det var därför som Churchill bland annat sade: ‘Demokrati är ett riktigt dåligt system, men det är det bästa vi har!’ Låt oss avvakta 18 månader innan vi uttalar oss igen. För egen del hoppas jag – för amerikaners och världens skull – att jag har fel. Ser vi till historien – som har en tendens att upprepa sig – så är risken stor att jag har rätt.

    Gilla

   • Christer Hanefalk skriver:

    Kanske – precis som Flammans ledarskribents tvärsäkra diagnos, av valresultatet för KD efter Ebba Bush Thors Almedalstal, nog träffade henne själv. Men Fredrik – kan vi inte bara vänta 12-18 månader och då utvärdera vad som har hänt med USAs ekonomi och hur tullkriget utvecklats. För egen del har jag aldrig varit med om att handelskrig resulterat i något bra. Och, de som har fått betala för stridigheter mellan länder är alltid ‘vanliga människor’.
    Du verkar ha uppfattningen att Trump är bra för USA och världen – jag tror inte att det är så. Vi tycker inte likadant, och det är väl inte så ‘farligt’ (…vore ju rätt trist – eller hur – om vi alla hade samma uppfattning om det mesta…).
    Hur ‘facit’ ser ut – ja, det är inget vi kommer att få veta förrän om kanske 10-20 år. När man i USA ‘klassar’ sina presidenter, brukar Warren Harding (1921-1923 – han avled under sin ämbetstid) placeras på sista plats. När man i framtiden – om 30-50 år – gör samma sak, tror jag att Trump kommer att ha övertagit sistaplatsen.

    Gilla

  • phnordin skriver:

   Oavsett vilken nivå enligt ‘forskningen’ Trump befinner sig på och hur man uppfattar honom, har han haft förmågan att ruska om i ett världspolitiskt system som börjat bli förstenat. Hans initiativ beträffande Nato’s rustningsbehov, snedbelastning av handeln med Kina och en mer sansad flyktingpolitik borde begrundas mera allmänt. Håller med om att hans framtoning inte alltid övertygar, men i ovan recenserade tal tycker jag han var bra.

   Gilla

  • NETTANN skriver:

   Så skönt! Att du så klartänkt kan avslöja att den där ”obildade majoriteten” ”inbillar sig” att de fattar något.

   F.ö. missade du att jämföra med Mussolini och Stalin. Och varför inte ta med Thatcher – visst var väl hon rätt korttänkt?

   Förutsätter du alltid att de du talar ”till” självklart är förvirrade, obildade idioter? (Karlfeldt använde visst uttrycket talar ”med”.) Måste vara en härlig, självkonstruerad piedestal att skåda ut ifrån över menigheten.

   Gillad av 3 personer

  • The white spider skriver:

   Om du blivit konkret om någon enda av hans åtgärder så hade man kunnat bemöta dig, men som vanligt så uteblir sådant. Du är indoktrinerad och det är nog. Det finns inget att diskutera med dig, du är en irrelevant megafon för makten, varför inte bara gapa i en vuvuzela, samma antal argument som du presterar, dvs noll.

   Gillad av 1 person

 30. Asta skriver:

  Centerpartiets ledare Annie Lööf är medlem i den globalistiska elitorganisationen Trilaterala kommissionen. Det hävdar MP-veteranerna Birger Schlaug och MaLou Lindholm på Expressen Debatt på torsdagen. Detta är inte lämpligt för ett statsråd eller en möjlig statsminister, menar de.

  Flera svenskar är medlemmar, bland annat Marcus Wallenberg, Urban Ahlin och Carl Bildt.
  Forskare har visat att det slutna internationella nätverket i 40 år kunnat sätta agendan för världspolitiken.

  – Min forskning visar att kommissionen på sina möten sätter dagordningar som regeringarna sedan genomför. Kommissionen möts utanför offentlighetens ljus eftersom den inte vill låta sig styras av den offentliga opinionen, sade historikern Dino Knudsen vid Köpenhamns Universitet till P1 Morgen 2013.

  Trilaterala kommissionen har jobbat för att införa vad de kallade ”mer måtta i demokratin” – att få människor att bli mer passiva och lydiga så att de inte ställer så många krav på statsmakten osv..
  Särskilt var de oroliga över unga.
  De var oroliga för institutioner som sysslade med ”indoktrinering av unga” (det är deras ord) – som skolor, universitet, kyrkan – att de inte gör sitt jobb och att unga inte blir tillräckligt indoktrinerade.

  ”De blir för fria för att göra egna val och man ska ha bättre kontrol över dem.”

  Här har vi det svart på vitt, sanktionerad hjärntvätt.

  Gilla

 31. Per Eriksson skriver:

  Trumps tal var excellent – efter talet stod folk på kö för att fotograferas med honom.
  DT är en profil, en ledare och en doer vilket borde erkännas även om man inte gillar honom som person.
  Jag har tillbringat denna vecka i amerikanska rostbältet, Cleveland, Ohio, och kan bara konstatera att the economy is booming, arbetskraftsbrist råder trots att företaget jag besökte betalar USD 25/timmen för outbildade arbetare.

  Svensk media rapporterar dock inte hur bra det går i USA med DT och hur dåligt det går för länder som Frankrike & Sverige.

  Gillad av 5 personer

 32. MartinA skriver:

  Jag vill tacka PE för den här utmärkta analysen. Även jag hade nämligen låtit mig luras att det hånskrattades åt Trump. Men nu har jag tack vare PE lyssnat på klippet själv. Det var bara samma gamla usla gammelmedia som sprider sin vanliga desinformation med samma gamla nedriga trick.

  Gillad av 2 personer

 33. Göran skriver:

  Man lika gärna strunta i svensk MSMs reportage och artiklar om Trump. Saknar i allmänhet relevans och vederhäftighet. Tröttsam agendajournalistik, om nu journalistik verkligen är en adekvat benämning. Pinsamt för kåren.

  Gilla

 34. svenge skriver:

  Litet sent påkommet, av personliga skäl: Trumps tal är helt fantastiskt och för mig motsvarar det WSC:s tal i Fulton, Missouri 1946 då ”järnridån” blev ett begrepp i västvärlden. Detta kommer säkert också att ske med detta tal vilket är en inbjudan att hantera misslyckade vänstersvängar och slösande med skattemedel. Nu avslöjas Globalisterna. Heja Trump!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.