Visst är vi Svennar

Jan-Olof Sandgren

En äldre man i min förort är jugge. Han kallar sig i alla fall för ”jugge”. Att säga jugoslav går förstås inte eftersom Jugoslavien inte finns och att vara ”före detta jugoslav” låter deprimerande (vem vill vara en föredetting?). Han skulle förstås kunna kalla sig serb, kroat eller bosnier, men i Sverige kan vi ändå inte hålla reda på skillnaden. Det skulle vara som att förklara för min syriske granne att jag är smålänning, skåning eller dalmas. Han skulle bara bli osäker på vad jag menade. Men säger jag ”svensk”, så fattar han. Det är det ordet invandrare använder om oss som har rötter i det här landet.

Men när Björn Söder använder samma ord blir det rasistiskt, vilket säger en del om debattklimatet i Sverige. Alla andra får kalla oss ”svenskar”, men själva kan vi inte göra det – i varje fall inte utan att inkludera alla som råkar ha ett svenskt medborgarskap. Men det var inte det min syriske granne ville veta när han frågade om jag var svensk. Han ville veta vad jag har för rötter, bakgrund, kultur, tradition, livsstil… Kort sagt, i vilket fack han ska stoppa mig.

Trots att jag är rätt bra på att anpassa mig skulle jag förmodligen aldrig kunna bli jugge, även om jag beviljades medborgarskap i Serbien. Troligen skulle man fortsätta kalla mig ”svensk” (eller hitta på någon annan lämplig benämning) för resten av mitt liv. Det betyder inte att folket i Serbien är rasister, men det är inte så lätt att hoppa från en etnisk tuva till en annan. Och jag tycker inte heller det borde vara nödvändigt.

Nu kan det låta som att jag försvarar mångkulturen, men det är precis tvärtom. De flesta länder i världen (numera också Sverige) hyser inom sina gränser ett stort antal etniska grupper som i de flesta fall samsas hyfsat med varandra. Någon gång i framtiden kanske de flyter ihop, men då kommer antagligen nya omflyttningar att skapa nya grupper. Det som gör att denna mångfald ändå fungerar är att det finns en gemensam uppsättning lagar och regler. En överordnad mall som alla måste klämma in sig i, förhoppningsvis beslutad i god demokratisk ordning med en majoritet av medborgarna bakom sig. Denna ”mall” bör vara varken mer eller mindre detaljerad, än vad som krävs för att landet ska fungera som en väl sammanhållen enhet.

Det katastrofala med mångkulturen är att man utgår från att denna sammanhållning ”skapar sig självt”, bara för att olika människor råkar befinna sig på samma plats. En överordnad ”mall” uppfattas som ett illegitimt ingrepp i minoriteters rättigheter. För mig låter den inställningen som ett bergsäkert recept för inbördeskrig, och jag tror det är dit vi är på väg om inte mångkulturen skyndsamt avskaffas och ersätts med något annat.

En av svårigheterna ligger förstås i språket. När Björn Söder talar om ”svenskar” vet man inte om han menar ”etniska svenskar” eller helt enkelt ”medborgare i Sverige”. Vårt språk kan inte skilja mellan de två begreppen, eftersom de tidigare i historien var samma sak. PK-isterna löser problemet genom att låta ”svenskar” betyda medborgare och sedan låtsas som att den etniska gruppen inte finns – eventuellt kalla den ”rasister” ifall den i något sammanhang skulle göra sig påmind.

En smartare lösning vore att uppdatera språket. Jag återvänder till min vän den forna jugoslaven. Man kan tycka att ”jugge” är ett nedvärderande uttryck, skapat av svenskar för att beskriva en grupp invandrare med låg status som kom till Sverige under 70-, 80- och 90-talet. Men idag har ordet en annan klang. Många lyckades bra, trots dåliga odds och kallar sig ”juggar” med stolthet. Gillar man juggar låter det helt OK, gillar man dom inte spelar det antagligen ingen roll vad dom kallas.

1900-talets invandring gav oss ett annat ord som genomgått en liknande utveckling. ”Svenne” användes länge som nedsättande benämning på etniska svenskar, i betydelsen: ”Någon som inte är Blatte”. Men i takt med att ordet etablerats och spridits utanför förorten har det fått fler nyanser, och kan idag betyda något i stil med: Någon som lever ett ordnat liv, utan större konflikter eller excesser, med arbete, läxläsande barn, sommarstuga och krukväxter i fönstren.

Min thaimassör som varit i Sverige i fem år, talar alltid med respekt om ”svennarna”. Då och då läser man i tidningen om någon avhoppad kriminell, vars högsta dröm är att ”leva svenneliv”. För att bli svenne räcker det inte att ha medborgarskap eller uppehållstillstånd, det fattar alla. Det handlar istället om attityd, mentalitet, kultur, arbetsmoral och en mängd andra saker. Även om du anstränger dig kanske det tar nån generation, eller längre, beroende på graden av segregation. Det är den processen som brukar kallas assimilering. Däremot är inte utseendet så petnoga som många tror. Vallonerna blev ju svennar, trots att de varken var blonda eller blåögda.

Så låt oss vara ”Svennar” med stolthet. Ordet prickar med stor precision in just den etniska grupp som majoriteten av svenskar känner sig tillhöra.

67 reaktioner på ”Visst är vi Svennar

 1. Anders skriver:

  Att juggarna lyckats väl är en sanning med modifikation. Andelen med namn som slutar på ovic är betydande bland dem som är intagna på våra högsäkerhetsanstallter. Men det är klart, det finns grader i helvetet.

  Gillad av 3 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Skillnaderna i hur ”juggarna” har lyckats anpassa sig i Sverige, kan kanske till en del bero på att de har olika kulturell/religiös bakgrund; kristna eller muslimer. Vore intressant med en studie i frågan.

   Gilla

   • Underdog skriver:

    Min erfarenhet, som givetvis är anekdotisk (men jag har rätt många exempel), är att det snarare handlar om var de hamnar. Bildar de ghetton med den egna gruppen (eller liknande grupper) blir det problem. Hamnar de i sammanhang med svennar omkring sig blir de mer som svennar och utvecklas väl. Generalisering förstås, men jag kan tröttna på att debatten alltid handlar om de misslyckade medan det vore mer konstruktivt att försöka förstå vad det är som förenar dem som lyckats. Har hittills aldrig sett någon sociologisk undersökning av detta, men det betyder ju inte att det inte finns.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Bosätt dig i Södertälje och börja studera? Det hela handlar ju bara om muuuuuuuuh vääärdeeeeeriiiiingaaaar. Eller hur?

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Svensk, dansk, norsk, finsk, tysk. – Varför ändra på det som fungerat bra innan.

  Migrant, nysvensk, medborgare, vilsekommen, utlänning, gästarbetare, turist, där det inte räcker med somalier, arab, senegales, turk o s v.

  Liksom det är serberna som skall ha makt att avgöra vem som skall erkännas som serb, skall samma gälla för svenskar.

  Problemet upphör att existera efter normalitetens återställande, då kriterium för accepterad migrant är att uppfattas mera som en tillgång än en belastning för dem som hör hemma här.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Molin skriver:

   Alldeles rätt Bo! Jag är svensk, vi är svenskar! Vi har ju inte bett dem komma hit! Vi är blivit påtvingade dem av våra politiker sedan Palme med anhang av dåtidens samtliga partier i enighet 1975 införde mångkulturen med SOU 1975:26, och Reinfeldt med samma anhang tog det in i grundlagen 2010 och 2011! De är ju landsförrädare allihop, svårigheten med landsförräderi är att det tydligen sitter i ryggmärgen hos de flesta, dvs de 80%en, att det måste komma med ett militärt hot också.
   Jag har dragit det i oändliga varv här i kommentarer på denna utmärkta blogg, men det verkar som om skrivaren ovan inte läser oss! Jag har en känsla att Jan-Olov har skrivit detta inlägg tidigare, där jag också svarade på liknande sätt!

   Jag tycker att ovanstående förslag är så till den grad oförskämt! Att vi skulle själva benämna oss för invandrarnas skällsord på oss! Herregod, jag baxnar!

   Gillad av 5 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Skåning! Jag har de senaste trettio åren alltid kallat mig för skåning – inte svensk.
   I Tyskland får jag säga att jag kommer ”aus Schonen”. (Skåne är mig veterligen det enda landskap i Sverige som har ett tyskt namn.)

   Under många år har jag arbetat aktivt för bevara den skånska kulturen och historien. Skåneland som innefattar de svenska landskapen Skåne, Blekinge och Halland, har svenskarna reducerat till södra Götaland. Ungefär med samma logik som Götaland skulle benämnas södra Svealand.

   Men(!), nu när hela den europeiska kulturen är hotad, måste vi prioritera.
   Nu gäller det alla europeiska nationer förenar sig i kampen mot de främmande krafter och deras inhemska kollaboratörer, som vill förgöra hela vår europeiska kultur. Trots namn som Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige, så är dessa partier idag, de enda som har en politik som kan säkra den skånska kulturens överlevnad.

   Gillad av 1 person

 3. Ali blir Knud skriver:

  Låt oss.., du kan stoppa upp det och ta dina marscherande vänsterfasoner med dig, en gång vänster alltid vänster, eller som en kompis sa, en gång tjuv alltid tjuv. Kalla du dig svenne om du vill det men låt mig vara i fred, varför är er instinkt alltid att tvinga andra att göra massa saker? Det ligger djupt. Vilket stickspår, svenne hit eller svenne dit, i Sverige är det så att man kan läsa långa artiklar i DN om hur de 4 gångvåldtäkterna Malmö, tydligen var en hel del fel i rapporteringen och dessa fel spreds till Daily Mail, jaha. 3 av 4 av gängvåldtäkterna är nu nedlagda. Jaha. Det är,det viktigaste för DN och MSM och etablissemanget och därmed 82% av befolkningen. Jag är en mycket enklare man, jag frågar mig om 4 våldtäkter, eller 4 gängvåldtäkter ägt rum, det är det väsentliga för mig, men majoriteten bryr sig mer om Sverigebilden.

  På annat ställe så kan man se rubriker i SvD om hur vi skall uppfostra pojkar som flickor så lyckas de bättre, under den, hur en mamma ondgör sig över att hennes som plötsligt inte ville ha rosa kläder mera.

  Den storm som nu drar in kallades Ali, men det blir Knud när den når Sverige, kan det sägas bättre? Jag hoppas att de 80% drabbas snabbt så något nytt kan komma, stormen heter Ali även om vi låtsas att den heter Knud.

  Gillad av 8 personer

  • Ali blir Knud skriver:

   SAAB är utrotningshotat, endast den vita noshörningen är värre ute, och Volvo är erövrat, vi ser vartåt det barkar.

   Jag har precis läst Empire av Niall Ferguson, och när britterna införde en version av allas lika värde och lät indier bli en del av ICS, Indian Civil Service i ledande befattningar, och också lät indier döma engelsmän så var engelsmännens öde som imperie beseglat. Indier är indier och vill inte styras av engelsmän i längden, även om de fick mer mat på bordet. Det vi gör i Sverige är så likt, men omvänt, vi försöker bygga ett importerat imperie, inte exporterat, och vår hybris är så gigantisk (eller vår bildning så dålig) att vi också bytt ut brittiskt imperiestål mot allas lika värde, men mekanismen är enkel, varför skulle muslimer vilja bli som vi, även om de får pengar i en automat? Engelsmännen blev utkastade, och kunde åka hem. Var skall vi åka?

   Gillad av 1 person

   • Ali blir Knud skriver:

    Således så var engelsmännens största misstag att utbilda indier, de satte på så sätt vapen i händerna på de som skulle kasta ut dem. Så man kan kanske säga att den usla svenska skolan är en dold välsignelse.

    Gillad av 1 person

 4. svenne skriver:

  ”Det katastrofala med mångkulturen är att man utgår från att denna sammanhållning ”skapar sig självt”, bara för att olika människor råkar befinna sig på samma plats”.

  Där ”olika människor råkar befinna sig på samma plats” uppkommer ofta en hackordning som i slutändan resulterar i en hierarki där den mest betydelsefulle/hänsynslösaste/mest manipulative eller intrigante hamnar på översta trappsteget. De som är mer fogliga, och mer resonabla, hamnar på olika lägre nivåer i trappan.

  Man måste tillstå att våra politiker är betydelsefulla eftersom de styr landet, de är även hänsynslösa eftersom de i många fall nonchalerar folkviljan och inför censur. Manipulation och intriger är ju inte heller något som är helt främmande för dem.

  Politikerna har i symbios med invandrare – både ”nyanlända” och redan här boende – skapat en sammanhållning mellan dessa tre kategorier som resulterat i att ”svenne” hamnat lägst i hackordningen och även i bakgrunden beträffande tillgång till välfärdssamhällets faciliteter och möjligheten att påverka politiken.

  Tyvärr medför nog valresultatet att ”våra folkvalda” kommer att flåsa på i samma upptrampade idiotiska spår som hittills har skett under decennier och detta kommer sannerligen inte att skapa en ”mångkulturell sammanhållning”.

  Gillad av 1 person

 5. Fredrik Östman skriver:

  Felet att ge medborgarskap till personer som inte är svenskar åtgärdas ju knappast av att vi bekräftar det genom att låtsas utrota vår identitet och krypa i stoftet för våra nya herrar medan de piskar den sista livsgnistan ur oss?

  Borde vi inte åtgärda det ursprungliga felet?

  Gillad av 5 personer

  • Jan Molin skriver:

   Fredrik, innan ”vi kan åtgärda det ursprungliga felet” måste alla fås att känna till hur det ”blev” såhär! Jag beskrev i korta ordalag ovan hur det gick till, dvs landsförräderiet mot oss svenskar!
   Och folk måste också börja förstå att de själva i åratal godkänt mångkulturen som förstör landet. Ty, samtliga politiker, då och nu (möjligen med SD undantaget), anser att de har fått legitim makt att bestämma och genomföra vilka som helst andra beslut de planerat utöver de de gick till val på! Det är så de förråder oss genom demokratin! De går alltid till val på skola, vård, omsorg och ibland något mer men aldrig på det som de planerat i smyg.
   De kan också hålla på detta sätt eftersom de har stöd av socialist/kommunist-journalisterna i alla slag av medier.

   Gillad av 1 person

 6. Christer Hanefalk skriver:

  Tack Jan-Olov! Lika bra som vanligt. Ställer till 100 procent upp på ditt resonemang. Själv gjorde jag ingen negativ tolkning av Björn Söders uttalande om samer och judar. Jag förstod vad han (!) menade med ‘svensk’. Men om man verkligen vill (!) missförstå, då väljer man självklart nyansen utifrån sin egen referensram. Allt för att plocka billiga politiska poäng.

  Gilla

 7. Dandersan skriver:

  Söders uttalande kom som ett svar på Lööfs uttalande om att Samer och Judar var svenskar.
  Han ville ge dem en identitet utöver denna, vilket även lagar ger dem.
  De tillhör en av de minoriteter som fått särställning i Sverige.
  En Same är inte alltid en Svensk.
  En Jude är inte alltid Israelisk.

  Gillad av 5 personer

 8. CJA skriver:

  Vore det inte bättre att vi säger ”medborgare i Sverige” när det är det vi menar?
  Eller kanske ”Sveamedborgare” eftersom det handlar om medborgare i Svea Rike? Det sistnämnda skulle kanske också uppskattas av feministerna?

  Gillad av 1 person

   • Ali blir Knud skriver:

    Få håller med om detta, utan menar möjligen att våldtäktsmän och IS-krigare inte skall få bli medborgare, men detta är så klart ogenomtänkt, för hur skall vi sålla innan skadan är skedd?

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    En perfekt lösning i full harmoni med det mångkulturella projektet, består i individuell makt för skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål, – varvid man skall tillåtas gynna dem och de ändamål man solidariserar sig med.

    Diverse folkslag får sedan gynna de sina via skatterna på sina inkomster varigenom problemen löser sig själva.

    Gilla

 9. Tritonen skriver:

  Jag uppfattar ”Svenne” som nedsättande. ”Svensk” duger gott för mig. När Jimmie Å i valrörelsens slutdebatt påpekade det självklara, att ”invandrare inte är svenskar och därför inte passar in” när det gäller att få arbete, väckte denna självklarhet en storm av avsky. Men de ÄR inte svenskar, och uppfattar sig väl inte så heller. Men, det är klart, att när MSM kallar migranter för ” nyanlända svenskar”….

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   JÅ falskspelade som vanligt. För SD är definitionen av svensk ett beteende som gagnar statsnyttan. Punkt. De är totalitära, historielösa maktfullkomliga socialister.

   Gilla

 10. Enough skriver:

  ”För att bli svenne räcker det inte att ha medborgarskap eller uppehållstillstånd, det fattar alla. Det handlar istället om attityd, mentalitet, kultur, arbetsmoral och en mängd andra saker.”

  Men det är ju just det som PK-isterna säger inte behövs, du får komma hit och vara hur du vill! Vårt sätt att leva, som bidragit till vår framgång, är inte längre normen.

  De flesta som migrerat/invandrat före de senaste 10-15 åren, ville bli Svennar och framför allt, de gjorde allt för att deras barn skulle bli det. Mena-migranter gör nästan allt för att barnen inte ska bli Svennar, verkar det som.

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Vår grundlag stipulerar att vi svenska medborgare skall stödja och hjälpa invandrare, naturaliserade svenska medborgare såväl som icke svenska medborgare, att bibehålla sina kulturer och absolut inte ställa krav på assimilation, inte ens integration skall vi förvänta oss av dem.
   Vår grundlag är en suicidal lag tillkommen i avsikt att utplåna det svenska folket och den svenska kulturen.
   Våra politiker följer lagen och några av oss trilskas.

   Gillad av 1 person

 11. Aurora skriver:

  Ditt resonemang vittnar om acceotans och försvar av skällsordet svenne att detta blivit blivit normaliserat. Att säga svennehora eller svennefi..a leder inte till åtal medan något som kan bara uppfattas som nedsättande av annan grupp genast leder till åtal av pk-upprätthållande rättväsen. Och med alla lättkränkta grupper krävs inte mycket. Man kan jämföra med att i USA kan aldrig en vit uttala the n-word medan det svarta kollektivet inte har några problem med att själva, både i filmer, musik och vardagstalsspråk, kalla sig själva nigger. Hyckleri och dubbla måttstockar. Nej, jag vänstar på den dag en svensk verkligen får erkännande som den folkgrupp vi utgör

  Gillad av 3 personer

 12. Underdog skriver:

  På 70-talet när jag växte upp var svenne en beteckning på någon som levde Svenssonliv med villa, volvo och vovve. Det var ett liv vi inte alls ville leva. Sedan blev jag (någorlunda) vuxen.

  Hur mycket italienska jag än lär mig kommer mina grannar i Italien aldrig att se mig som något annat än svensken (utom de som inte känner mig och tror att jag är tysk).

  Gillad av 5 personer

 13. Göran Holmström skriver:

  Denna text ger mig minnen från ungdomen då jag arbetade som fastighetsskötare, det var på modet att byta titel bland yrkena. Vi skulle få en finare titel Husvärd var en. Mitt förslag skrotades dock, Värdelös gillades inte av ledningen.
  Men 30 år senare så var jag ju inte helt fel ute. dom nya klasserna är följande.
  1. Media och reklam med vänsterknorr.
  2. Ljugande politiker som stjäl det dom kan.
  3. Aktivister med näbbkängor och rätt värdegrund.
  4. Hbtq folk dock så kan dom rankas högre om dom jobbar inom klassen ovan.
  5. Rikingarna, dom kan accepteras om dom bara spelar lite utsatta.
  6. Migranterna högst status ger det att vara muslim då det ses lite finare just nu
  i alla fall modet kan dock svänga.
  7. Hemlösa dock inte inhemska som gett upp, utan helst romer från bulgarien
  eller motsvarande.
  8. Papperslösa dom ligger bra till för att gå upp på sjunde plats.
  9. Resten av folket dom som arbetar Och producerar det som fördelas om till
  ovannämnda grupper.
  10. 17 komma något gruppen dom står längst ner i skalan och kallas hatare
  Fast sist är ju inte så dåligt ändå..

  Gillad av 1 person

 14. MartinA skriver:

  ”Utöver att stärka det direkta samhällsbygget skapar denna form av medborgarplikter också naturliga arenor för möten med individer från andra delar av samhället än den egna. Social bakgrund, KÖN, ekonomisk ställning eller HÄRKOMST — ingen sådan faktor tas hänsyn till vid mönstring eller efterföljande tjänst.”

  Ett utdrag ur SDs ”sammanhållningspolitiskt intriktningsprogram”. Det beskriver vad de kallar ”Medborgarplikt” och är inspirerat av värnplikten. Fast istället för att försvara staten mot invasion. När tvång och extrema handlingar är befogat. Så beskrivs medborgarplikten i deras INTEGRATIONSPROGRAM. Fatta? Det här är rena rama fascismen. Det här är rena rama stalinismen. Det är socialdemokratisk social ingenjörskonst på en skala som hade fått socialdemokraterna att blekna och börja mumla ordet ”totalitärt”. SD tänker använda statligt tvång för att systematiskt utrota den svenska etniciteten.

  Det tar tusentals eller tiotusentals år för en etnicitet som den svenska att växa fram. Kasta inte bort den för den kortsiktiga statsnyttans skull? Stater varar bara i några hundra år? Våra nya landsmän har sina etniciteter intakta i sina hemländer. Låt oss svenskar ha vår intakt här också? Även ur ett värdsperspektiv, vi är en av de äldsta och mest säregna etniciteterna i världen? Kasta inte bort det för den kortsiktiga statsnyttans skull? Har ni inte lärt er någonting alls från historien?

  Gillad av 4 personer

 15. Hagakure skriver:

  För de som tror att vi svenskar har kommit längst :

  Om hur polisen i England nu ber folk rapportera också vad som inte är brott (läs: någon säger eller skriver något ofördelaktigt om muslimer). Englands inrikesminister är muslim, Londons borgmästare är muslim.

  Gillad av 2 personer

 16. Ulf Bergström skriver:

  Här I Frankrike är man officiellt fransk om man är född I Frankrike av franska föräldrar. Medborgarskap innebär inte att man blir fransos men ställer krav på att man har bott I Frankrike under 15 år, talar, skriver och förstår franska, har en elementär kunskap I fransk historia och kultur, är ostraffad och kan försörja sig själv. Et voila.

  Gillad av 1 person

 17. Nylandade skriver:

  Ibland kan språkproblem, via uttal, bli mer rätt än fel. En gammal kvinna intervjuades i ABC härom dagen. Hennes brytning var svår, men hon kämpade tappert på. Hon fick inte till ordet ”nyanlända”. Hon landade hela tiden fel. ”Nyanlända” blev till ”nylandade”.

  Kunde inte låta bli att dra på smilbanden. Hon träffade mer prick än hon anade. Kanske dags att fånga upp den gamla kvinnans ord. En riktigt bra ord som beteckning för de migranter som råkar komma med flyg. En vacker dag kanske ordet rentav återfinns i Svenska Akademiens ordlista?

  Gillad av 1 person

 18. Rune skriver:

  Svennar var beteckningen på soldaterna som följde riddarna under medeltiden. Såhär står det i Engelbrektskrönikan när Engelbrekt uppbådade till belägring av Stockholm:
  ”Man af huse han ut bödh,
  och wille afwäria rikesens nöhd.
  Riddare och swena, bönder och städer,
  them togh han tha alla mädher.

  Gilla

 19. Margareta skriver:

  Som kvinna och svensk sedan generationer (bönder ner till 1500-talet belagda men också folk från norra Europa och Finland) vill jag absolut inte bli kallad för ”svenne”. För mig har ordet samma nivå som ”raggare”, dvs. slang och en lätt nedvärderande klang. För mig där en uppfostran som familjeflicka med ordentlig flickskola, ordentligt gymnasium på latinlinjen, helklassisk linje, studier i Uppsala – ja, hela köret – känns klangen av ordet svenne så förnedrande. Om utlänningarna/invandrarna kallar oss svenner är det inte för att de respekterar oss utan det är ett uttryck för förakt(och möjligen beroende av att man inte uppfattar det svenska språkets nyanser bättre). Måste vi svenskar nedvärdera oss själva så?
  Och som kvinna vill jag absolut inte bli kallad varken svenne eller svenna, lika litet som jag vill använda ordet hen.

  Gillad av 3 personer

 20. csaba43 skriver:

  Låt mig som ”nysvenne”, jag menar ”nyanländ”, kommentera Sven-Olovs inlägg.
  Jag har bott, arbetat – från dag 2 – studerat, arbetat och betalat skatt enligt påbjuden pensum. Efter 52 år i Sverige kan jag fortfarande häpna över vissa svenskars – ca 80 procent – undfallenhet inför allt som är utländskt. Vad gäller senare tiders muslimska invandrare faller man rent av på knä! Varför, varför, varför?
  För att vara övertydligt! De flesta jag känner och har mött i mitt yrke som personalman har tagit mig för norrlänning. Men jag är ju ungrare, även om vad gäller en del områden kan jag mer än många svenskar och vid behov inför det troende pk-folket brukar jag framhålla med emfas att jag – trots min ålder – är beredd att med vapen i hand försvara Sverige mot alla sorters inkräktare, inkl. ivriga representanter för ”fredens religion”.
  Jag får väl i all ödmjukhet vädja till er svenskar att ta till er Jordan B Petersons första levnadsregel: ”Stå rak i ryggen och skjut baka axlarna”.

  Gillad av 4 personer

  • Margareta skriver:

   Vid ett tillfälle under 1970-talet kom jag att tala med en finlandsvensk invandrare. Han var rätt förvånad över Sverige och svenskarna, bl.a. den hur imponerad man var av allt utländskt. Han var själv akademiskt utbildad och fick i Sverige en tjänst motsvarande sin utbildning, hans arbetskamrater här i Sverige hade minst samma utbildningsnivå. Men de betraktade honom som en guru, en som kunde mer, en som skulle lösa problemen, en som var någon att se upp till. Han var förbryllad över bristen på självförtroende och tron på den egna kompetensen hos sina svenska arbetskamrater.
   Redan SUNDBÄRG (läs honom, han är roande och har mycket sant att säga!) oroar sig över svenskarnas oförställda beundran för allt utländskt.
   Synd bara att det utländska, det främmande nuförtiden representeras av mestadels islam och den kulturkretsen och inte som tidigare Paris, Berlin och London och den den västerländska kosmopolitiska kulturen!

   Gilla

 21. olle reimers skriver:

  Svensken är inte utrotningshotad! Han är det redan.

  Det var det som var meningen. Det fanns lite för mycket Vilhelm Moberg i för många.

  Jag tror att alla vi som var med på den tiden när det var solklart vad som var en svensk, en finne och en norrman var för olika sorter. Det visste de andra också. Vi hade en uppsjö med historier om varandra som tydligt illustrerade saken.

  Men nu är det slut. Tyvärr! Jag gllade oss!

  Gilla

 22. G.B. skriver:

  Om jag flyttade till Kina och blev så välanpassad i det samhället, så att jag blev kallad kines,
  skulle jag känna mig djupt förolämpad.
  Jag är svensk, in i benmärgen.
  Byt beteckning på invandrarna, om inte blatte duger.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.