Vädret och politiken

Lennart Bengtsson

Få företeelser är mer populära i media än vädret. Vädret växlar ständigt och är inte sällan dramatiskt, speciellt i vår tid då vi ständigt hålls informerade om vädret över hela jorden och påverkas av de ständiga rapporterna. Journalisterna väljer självfallet ut det som de finner mest spännande och som dessutom bekräftar deras föreställningar om väder och klimat, som sällan är baserade på insikter, utan vad de på olika sätt har fått för sig.

Samtidigt känner vi till att klimatet långsamt och knappast märkbart håller på att bli varmare genom utsläpp av växthusgaser även om en del tvivlar på att så är fallet. Att själv sätta sig in i detta är inte de lättaste då de allra flesta inte vet särskilt mycket om atmosfärfysikens lagar. Det är inte heller något som den moderna skolan eller universitetsutbildningen förefaller prioritera. Att lita på experter, som jag tror var vanligt förr i tiden, är numera ovanligare trots att teknik och vetenskap blir allt mer komplex och svårbegriplig, och det egentligen borde vara tvärt om. Detta gäller inte minst klimat och väder.

Det som påverkar sinnena är dock inte den långsamma uppvärmningen utan det som uppfattas som extremt och till och med farligt. Under de senaste decennierna har därför klimataktivister gjort allt tänkbart för att väcka folk ur dess letargi. Det räcker bara idag att studera Netflix utbud av katastroffilmer. Då finner man att väder-och klimatkatastrofer numera slagit ut såväl atomkrig som nedstörtande asteroider. Som på beställning kom därför 2018 års ovanligt varma svenska sommar som skulle aktivera även svenskarna, trots att sommaren ändå på många sätt var behaglig och faktiskt vädermässigt mindre pressande än på de vanliga turistmålen dit man normalt reser för sol och värme. Jag kan försäkra att om sommaren 2019 skulle bli kylig och regnig skulle de flesta längta tillbaka till 2018.


Redan maj var mycket varmare och torrare än normalt i Sverige och landets klimatminister oroade sig då speciellt för att vår- och försommarblommor kom samtidigt och gräsmattorna slutade att växa och gick i brunt. I ett tidigare inlägg förklarade jag vad som kunde vara en trolig förklaring till det svenska majvädret och nämnde vad som skulle kunna hända om julivädret skulle få samma atmosfäriska strömningsmönster. Detta var precis vad som hände, och juli 2018 blev lika varm som rekordsomrarna från 1800-talet och tidigt 1900-tal. På några platser blev det kanske den varmaste sommaren sedan mätningarna började, inte minst om man tar med den lokala effekten av mer byggnader, vägar och andra urbana inflytanden. Samtidigt var det ovanligt torrt och soligt, vilket undantagslöst hänger samman med varmt sommarväder. Detta bidrog till en serie allvarliga skogsbränder främst i Dalarna och södra Norrland.

Situationen förvärrades av dåligt förberedda myndigheter men tack vare hjälp från inte minst Italien, Polen, Tyskland och Frankrike kunde bränderna stoppas efter intensiva insatser. Värmen, torkan och bränderna skapade en apokalyptisk stämning. Diverse politiker visade upp sig för att bli ihågkomna till valet även om de faktiskt bar ansvar för brändernas omfattning genom att de inte ha satsat tillräckligt på effektiv nationell brandbekämpning utan dragit ned på flyg- och helikopterhjälp.

Inte minst klimatministern tolkade värmen, torkan och bränderna som ett tecken på att den ödesdigra klimatändringen nu hade nått Sverige. Hädanefter skulle detta slag av somrar höra till vanligheten. Landets ”klimatexperter” tolkade det varma och torra sommarvädret som en följd av växthuseffekten. Utan ett globalt ledarskap av Sverige och MP skulle klimatet inte kunna räddas. Landets följsamma media gjorde allt de kunde för att cementera en sådan uppfattning. I rasande takt förbättrades miljöpartiets opinionssiffror och hade riksdagsvalet inträffat en månad tidigare hade partiet med säkerhet fått mer än de futtiga 4,3 procent som de fick den 9 september. Kanske det dubbla med lämpligt mediaunderstöd.

Nu blev augusti en mer normal sommarmånad. De flesta platser i Sverige fick faktiskt mer nederbörd än normalt. Grönskan kom tillbaka och inte minst fruktskörden verkar slå alla rekord i såväl avkastning som kvalité. Det gynnsamma vädret verkar fortsätta in i september. Kanske var det därför som MP endast med ett nödrop klarade fyraprocentspärren i söndagens riksdagsval? Däremot hoppas jag att vädret på senare tid varit till glädje för landets bönder.

Vad kan man lära sig av denna vädererfarenhet?

För det första är det svenska vädret mycket växlingsrikt och har alltid varit så. Orsaken är helt enkelt den komplexa atmosfärcirkulationen som inte kan beräknas mer än några veckor i förväg. Den stora variationen i temperatur och ännu mer nederbörd kommer att fortsätta.

För det andra blir klimatet långsamt varmare. Detta är omärkbart från år till år men skulle man plötsligt hoppa fram till år 2068 eller år 2118 skulle det säkert märkas, det vill säga om ingenting skulle ändras i jordens befolkningstillväxt och att utsläpp av koldioxid bara skulle fortsätta att öka. Men det behöver ju inte bli så.

För det tredje bör du, nästa gång någon folkkär aktivist, minister, eller media predikar jordens snara klimatundergång, ta en extra kopp kaffe och knappa över till en annan TV-kanal. Klimatet ändras inte från en dag till nästa. Vänta så där 30 år till och se om ”katastrofprognosen” stämmer.

30 reaktioner på ”Vädret och politiken

 1. svenne skriver:

  ”Inte minst klimatministern tolkade värmen, torkan och bränderna som ett tecken på att den ödesdigra klimatändringen nu hade nått Sverige. Hädanefter skulle detta slag av somrar höra till vanligheten”

  Jag har själv upplevt båtsemestrar som inte har varit särskilt trivsamma på grund av att lågtryck har parkerat sig över skandinavien precis under semestermånaderna. Ett exempel från SVT nyheter 23 augusti 2012 belyser detta:

  ”Sommaren 2012: Värmen lyste med sin frånvaro. Lund hade över 30 grader tre gånger, övriga Skåne, Blekinge och Kalmar en gång. Resten av landet aldrig. Så kan man sammanfatta temperaturen sommaren 2012 där de riktigt höga temperaturerna saknades.
  -Ja, det var speciellt i år, just avsaknaden av de riktigt höga temperaturerna, säger SVT:s meteorolog Ellin Torstensson. Och när det gäller dagar där det varit varmare än 25 grader så kan man räkna dem på sina tio fingrar, säger hon.

  Inga tropiska nätter. Även de varma nätterna har uteblivit. Inte en enda tropisk natt har noterats, alltså en natt där temperaturen inte understiger 20 grader. Senast det hände var 1998.
  Anledningen till det svala vädret är det mäktiga högtrycket som parkerat sig över Sydeuropa och pressat in lågtryck och regnområden över Skandinavien. Men ändå har inte dygnsmedeltemperaturen varit så mycket kallare än normalt eftersom nätterna varit tämligen milda på grund av alla moln.

  Regnet öste ned. Periodvis har också sommaren varit mycket regnrik. Översvämningar i Småland och Stockholm fick sin blötaste juni sedan mätningarna startade 1786. Vem kommer inte ihåg bilderna från de tappra löparna i Stockholm Marathon? Ösregn, blåst och bara fem grader”.

  Mina erfarenheter av detta har inträffat vid fler tillfällen än det som nämns ovan, men då pratades det aldrig om klimatförändringar som skulle resultera i katastrofscenarier. Är det endast varma somrar som indikerar en kommande katastrof?

  För ett par år sedan spåddes det att Vasaloppet snart skulle vara ett minne blott – enligt de som påstår sig veta – så arrangörerna av detta bör väl redan nu påbörja en avveckling av verksamheten.

  Gillad av 2 personer

  • Dandersan skriver:

   Sommaren 2012-intressant! Kyligt här men isen i Arktis smälte mycket.
   Sommaren 2018 Varmt här men isen i Arktis smälte lite. Finns det något samband?
   Tydligen finns det jetströmsbälten som påverkar vädret under längre perioder.
   Att vädret är växlingsrikt skall inte tas för givet när dessa jetströmmar hamnar i ett låst läge, som i år.
   Därtill så finns det en periodicitet i väderläget som kan förklara en del av det som alarmister betraktar som Arktis långsamma avsmältning. ( AMO)
   Arktis är värt att uppmärksammas, även år när det är kallare där uppe!

   Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Det hadde vært interessant om Lennart Bengtsson som meteorolog kunne fortelle mer om Arktis og forholdene der. Vi leser i avisen om isbjørnene på Svalbard som ikke finner et isflak å føde på, så de må svømme lange strekk. Manglende isflak gjør det også vanskelig å fange sel, så isbjørnene raider nå fuglefjell for egg og unger.

    Lennart Bengtsson – hva er den meteorologiske årsak til den voldsomme oppvarmingen på Svalbard?
    Jeg vet at Patrik tidligere har gjort seg litt lystig over isbjørnen, men tinende permafrost gjør at husene i Longyearbyen får sprekker, og det har gått ras der med dødelig utfall. Man har også måttet fikse på Frølageret, siden det var noe tegn på tining der.

    Det snakkes jo mye om skipspassasje, siden isen i området brekker opp – kineserne viser stor interesse.
    Er det forskjellige værmønstre på gang i Arktis, dersom det er tilfelle at isen vokser andre steder like langt i nord?
    Ville være takknemlig for svar.

    Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  Två invändningar:

  För det första var inte maj månad mitt i Sverige mycket varmare och torrare än normalt i Sverige utan första halvan var kall, sur och med mycket ”must i jorden”.

  För det andra, påverkar växthusgaser något eller inte? Det verkar vara en teori som desperat måste få en bekräftelse, och är det sant verkar effekten ändå vara mycket liten. Hur stort är människans bidrag till växthusgaserna, tre procent? Pågår samtidigt en större uppvärmning beroende på Jordens läge i planetsystemet och galaxen, men som experterna inte kan uttala sig om alls, eller pågår en faktisk avkylning som bromsar effekten av växthusgaserna eller helt eliminerar den?

  Samt följdfrågan: vilken klimatutveckling är värst, varmare eller kallare?

  Rolf Edberg skrev 1980 en elegant sammanfattning av astronomins och meteorologins samlade kunskaper i ”De glittrande vattnens land”. Har vi blivit klokare 38 år senare?

  Gillad av 3 personer

 3. Ola-Conny skriver:

  The witch of Coös är en dikt av Robert Frost jag tycker är passande, för lång att återge här, men den handlar om en hemsk familjehemlighet som manifesterar sig som ett spökande skelett på vinden. Jag hoppas alla har sett bilden på Löfvins gröna gräs och, märkligt nog, ett skelett som står bakom huset, symboliken är slående.

  Som jag ser det så har etablissemanget två skelett i garderoben, invandringen och klimatet. Jag tycker ändå att det faktum att Mp nästan åkte ur Riksdagen inger visst hopp, för åtminstone när jag tittade på tidningarnas webbsidor i månaderna innan valet så var de fyllda av klimatalarmism, Rockström här, Rockström där, drivande isberg, you name it. Det verkar som de sista diehard Miljöpartisterna är journalisterna, men ÄNDÅ, så var det på håret att de åkte ut. Så folk kanske äntligen har integrerat vädret i sina skallar tillräckligt länge för att avslöja lögnen. På en direkt fråga så säger alla att de tror på global uppvärmning som ett allvarligt hot, men Mps röstetal talar sitt tydliga språk, man har äntligen börjat släppa denna hysteri.

  Detta inger ju visst hopp om att samma kan inträffa i migrationsfrågan och med islam, fast tvärtom. Med miljön så har systemmedia vid varje tillfälle pumpat upp och överdrivit, vad gäller migrationens effekter och islams intåg så har man gjort allt för att dölja detta, men verkligheten är verkligheten, det krävs kanske för vanligt folk en 20 år av förljugen mediabild innan de förmår att se verkligheten själva? Så kanske man kan hoppas på en långsam vändning, det är en kapplöpning mellan tillväxten av särskilt socialdemokratiska områden och folks långsamma integration av verkligheten.

  .

  Gillad av 6 personer

  • Ola-Conny skriver:

   Jag vet heller inte hur mycket cancervård man får för brunkol, Vattenfall sålde visst för 100miljoner, det tjeckiska bolaget skrev nyss upp värdet till 6miljarder. Denna privatisering är verkligen den värsta av alla världar. Maud är fortfarande den politiker som sumpat mest stålar av alla, men Löfvin kommer nära.

   Gillad av 2 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Den sista anmärkningen med ett 30-årigt perspektiv är väl nyckeln. Den som inte tänker, utan bara reagerar intuitivt, och så fungerar människan normalt, kan inte förstå den avsevärda skillnaden mellan väder och klimat, kan inte förstå hur mycket 9 miljarder kronor är, kan inte tänka sig hur långt det är till månen, solen eller Alpha Centauri. Inget av dessa naturvetenskapens och kulturens skapelser eller insikter var del av den värld vi utvecklades biologiskt i. Vår intuition famlar i blindo.

  Det som är mycket sorgligt är att vi inte har lyckats utveckla metoder och institutioner som förhindrar att naturvetenskapliga missuppfattningar läggs till grund för politik; politik som ju i grunden alltid handlar om utövandet av våld mot andra människor och ingenting annat än detta. Det borde vara möjligt att låta missförstånden hållas inom den frivilliga sfären och inte läggas till grund för övervåld, hot, tvång, beskattning, mobilisering, plikt och bestraffning.

  Varför försvarar naturvetenskapligt bildade inte sina kunskapsområden bättre?

  Gillad av 6 personer

  • with of Coös skriver:

   Väl för att de ägnar sig åt, och är utbildade i, naturvetenskap (här tänker jag inte på klimat”forskning”) och inte politiskt och medialt manövrerande. Kanske krävs här en ändring i den naturvetenskapliga utbildningen så att man förstår att anslagen beror av den bild vetenskapen ges i medierna och hur den utnyttjas som medel för politisk makt.

   Gillad av 4 personer

 5. Igor skriver:

  Hur gick det med bränderna i Norrland? Någon initierad ropade ut att bränderna inte skulle kunna släckas förrän det började snöa. Snöar det nu eller brinner det fortfarande?

  Gillad av 1 person

 6. Lars-Olof Svensson skriver:

  Som sagt, för att förstå sambandet mellan mängden koldioxidmolekyler i atmosfären och temperatur på jorden måste man ha studerat teoretisk fysik. Det har inte jag gjort och är därför auktoritetsberoende. Steven Hawking anser det sambandet finns men andra fysiker anser det inte, som tex Peter Stilbs, professor i fysikalisk kemi vid KTH (om jag har förstått det rätt). Nästa fråga är vilken effekt det blir om det nu är så att det finns ett samband. Här finns det gott om spåkärringar och charlataner. Men man får inte lämna denna frågan till MP. I valet gick MP ut med att höja skatterna med 11 miljarder ” för miljöns skull”. Om de oemotsagda får styra klimatfrågan mot högre skatter så blir det så (skatter som ytterst är till för att garantera friåret och andra röstköp). Min enkla idé är att budskapet ska vara Sverige ska tjäna pengar på omställningen, till skillnad från MPS som bra går ut på att höja skatterna och djävlas med folk.. Om svensk teknik och svenska företag kan hitta grön teknik som på marknadsmässiga villkor ersätter rysk olja, vad är det för fel på det. Och stöd till forskning på området kan vi lätt finansiera genom att lägga ned SIDA vilket frigör 50 miljarder årligen.

  Gillad av 2 personer

 7. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Minns Jimmies mediokra svar på SVT’s lilla kunskapsquiz och jag garanterar att MP’s röriga ledare inte skulle kunna svara på frågan vad luften består av:
  Knappt 21% syre – 1% mer o bränder skulle ej gå att släcka – 78% kväve och hela 0,038% Co2.
  Säg att människan kan påverka 2% av klimatet med sina åtgärder och säg att du skall vända en oljetanker 180 grader, nå det handlar om 4 graders roderutslag det.
  Så jag håller förstås med Lennart, att drabbas av panik hjälper ingen, men såklart att om luften innehåller mindre avgaser så mår våra lungor bättre och då kanske det borde vara ambitionen: skydda människans hälsa snarare än planetens.

  Gilla

 8. Lasse Forss skriver:

  Världsbanken säger att det krävs 100000miljarder dollar för att rädda klimatet. Det är mer än hela världens BNP. Och då var det ändå varmare på trettiotalet än vad det är nu. Att kasta bort hela världens BNP utan att det hänt någonting med vädret på 80 år, Det är att ta i väl mycket.

  Gillad av 2 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Overbefolkningen – hva med den!! Og hva med å regulere storkapitalem mer for å hindre eksploatering av natur og stoppe unødig forurensning fra fabrikker o.a. Dyrearter utryddes – mennesker tukler med naturen og vi breier oss. Å gjøre noe her må være vel så viktig som fokuset på CO2.
   EUs politikk på CO2-feltet virker helt håpløs på meg – og avlatshandelen med kvoter…
   Men vi forbruker for mye i forhold til klodens ressurser – her trengs det klok politikk.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Har för mig att en människa avger ungefär lika mycket energi som ett 500W element?

    Vi har väl en yttemperatur strax över 20*C. Med 8 Mdr människor så blir det 4 000 Mdr W. När jag tänker på hur termitstackar är beroende av fungerande luftkylning, så kan man undra om inte bara mänsklighetens existens påverkar mer än någon ppm CO2.

    PS. Nu håller tydligen gösen på att ta slut. Bäva månde sälar och skarvar, då det lär vara deras fel. 😉

    Gillad av 1 person

 9. Hovs_hällar skriver:

  Kan bara hålla med Lennart Bengtssons slutsatser ovan.

  På något sätt har vetenskapliga data om klimatvariationer hamnat i klorna på undergångsfanatiker, och utnyttjas nu för att sprida en klimathysteri. Typiskt är att MP nu vill höja skatterna ”för klimaaatet”!
  Varför påminner detta mig om de rop som hördes härom året, om ”baaaarnen”…?

  Troligen har vi en trend mot ett långsamt varmare klimat — men observera att vi i Sverige inte har något egentligt inflytande över detta!

  Det är alltså helt meningslöst att i Sverige införa flygskatter och andra fåniga symbolåtgärder, då den eventuella effekten är en droppe i havet globalt sett.

  Gillad av 2 personer

 10. Vax skriver:

  Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin utesluter inte att Centerledaren Annie Lööf blir Sveriges nästa statsminister. Blockpolitiken är nämligen död, och det mest ”naturliga” för S och MP vore ett regeringssamarbete med Centerpartiet och Liberalerna, förklarar hon i P1 Morgon.

  Lagen om alltings djävlighet att den torraste sommaren i mannaminne skulle infinna sig just 2018.
  Och rädda MP över målsnöret.
  Nu är dom igång igen och lär väl i vanlig ordning lyckas få som dom vill trots sina få mandat.
  MP straffet för våra synder?

  Gillad av 1 person

 11. Rolf H Carlsson skriver:

  Jordens temperatur har ökat i stort sedan Karl X:e tågade över Bält på 1600-talet, fast långsamt och med stora variationer. Ännu i början av 1800-talet kunde man åka skridsko på Themsen i London. Att människan skulle påverka klimatet i någon avgörande omfattning är ren megalomani, vår tids Babels Torn.
  Däremot är kunskapsförfallet i det svenska samhället det som är mest oroande och att de som borde utgöra den vetenskapliga eliten inte fungerar. Follow the money! Alla springer dit där det finns pengar. Sedan Hanson och Gore startade CO2-cirkusen och grundade AGW-religionen har det funnits enorma summor att hämta där. Någon uppskattade det till 100 mdr dollar.

  Gillad av 2 personer

 12. olle reimers skriver:

  Vädret i Sydostasien har under den i Sverige varma sommaren varit osedvanligt svalt. Likadant var det i Medelhavsländerna. Det har inträffat förr och kommer att inträffa igen.

  När det finns en politisk agenda har information en tendens att bli selektiv till förmån för dessa intressen.

  Gilla

 13. Egon skriver:

  Stefan Löven.
  Du vann valet för att du importerat massor med bidragsberoende.
  Sossar idag är inte arbetare.
  Knegarna idag röstar SD.
  Stefans anhängare finns i utanförskapsområdena.
  Där röstar de på de som lovar mest bidrag.
  Minst 70 %av boende i Rinkeby arbetar inte.
  70% röstar på socialdemokraterna……..
  Varför?
  Sossarna lovar bidrag utan någon som hellst motprestation.
  De behöver inte ens lära sig svenska……….
  När gamlingar dör i min Brf flyttar Syrier in.
  Hur kan flyktingar ha råd att köpa bostadsrätt?

  Gillad av 1 person

  • Anonym skriver:

   Syrierna har råd tack vare att 82 % av befolkningen vill ge dem gratis bostad eftersom de flytt för sina liv. Bland unga svenskar som är i begrepp att flytta hemifrån är stödet för att syrierna ska få gratis bostäder ändå högre.

   Genom att flytta till ett kallt land som Sverige så har syrierna också flerdubblat sina koldioxidutsläpp i sann miljöpartistisk anda.

   Gillad av 1 person

 14. Egon skriver:

  Väder Per får plats på SvT när han hotar om orkan.
  Utan att bli emotsagd får han breda ut sig och varna för vad som egentligen är en helt vanlig orkan,
  Det är inte första gången de har blivit drabbade.
  Alla som bor där vet att det kommer att hända.
  Väder Per skyller orkanens uppkomst på CO2-
  Där har du nog fel Per.
  Orkaner drabbade den kusten långt innan vi ens kokade en kopp kaffe.
  Väder Per skall hålla sig till det han kan förutse.Vädret i morron!
  Att väder Pers tio dygnsprognoser inte stämmer bekymmrar karln inte alls…..
  Han är dock tvärsäker att CO2 mördar planeten.
  Tänk om jag kunde vara så tvärsäker som väder Per……………..

  Gilla

 15. Observatör skriver:

  Grundproblemet är den erbarmligt dåliga naturvetenskapliga allmänbildningen. I senaste numret av tidningen ”Mitt i Danderyd” kan man läsa att biodieseldrivna bussar inte släpper ut någon koldioxid, endast kväveoxider.

  Gilla

 16. nilsdacke skriver:

  Det finns inga ovedersägliga vetenskapliga bevis på att klimatet blir ”varmare genom utsläpp av växthusgaser”. Enligt flera professorer i fysik, varav två nobelpristagare i fysik (Ivar Giaever och Kary Mullis) samt framstående meteorologer finns inte detta samband. Snarare är det så att klimatet varierar enligt cykliska förlopp. Dessutom är andelen CO2 obetydlig i luften jämfört med vattenånga, den dominerande ”växthusgasen”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.