Den politiska Askungen

Jan-Olof Sandgren

Nej, SD har aldrig varit något nazistparti. Partiet bildades 1988 av några som visserligen kan beskrivas som högerextremister, nationalister eller etnorasister men knappast nazister. De kände sig i varje fall inte hemma i Nordiska Rikspartiet. Tongivande gestalt var Anders Klarström, en före detta pianist som gjort sig känd för att en gång på fyllan ha telefonhotat Hagge Geigert och för sin egenartade debatteknik, som gick ut på att prata oavbrutet utan paus tills motståndaren gav upp av ren utmattning.

De må ha varit osympatiska, missnöjda och lite korkade men knappast något hot mot Sverige. Många liknande sekter, såväl till höger som vänster, har passerat revy sedan 60-talet och sällan samlat mer än något tusental medlemmar. Inget talade för att just Sverigedemokraterna skulle växa till Sveriges tredje största parti – förutom tre saker.

-Vid sidan av Ny Demokrati var man i stort sett den enda plattform där svensk migrationspolitik fritt kunde kritiseras.

-Som enda parti tog man klart ställning mot den av riksdagen beslutade ”mångkulturen” – möjligtvis var man den enda rörelse utanför riksdagen som ens lagt märke till beslutets existens.

-För det tredje var man det enda parti till höger om mitten som ville stå utanför EU. Ny Demokrati var varm anhängare av en europeisk union och inte ens Junilistan var principiellt emot EU, bara klädsamt kritisk till dess stormaktsambitioner.

Dessa tre frågor, som inga andra partier brydde sig om, visade sig bli de kanske viktigaste ödesfrågorna för Sverige i modern tid.


I början av 90-talet, när Bosnienkriget rasade och EU-omröstningen stod för dörren, lämnade kommunpolitikern Mikael Jansson Centern och anslöt sig till Sverigedemokraterna. Till skillnad från Anders Klarström ägde han en viss politisk kompetens och under hans ledarskap inleddes ett utrensningsarbete, i syfte att omvandla SD från ”en kompisklubb av skinnskallar” till respektabelt parti. Med sig på tåget fick han den 16-årige Jimmie Åkesson.

Hade Åkesson stannat i Moderaterna (som han från början ansåg sig tillhöra) hade han nog fått en blygsam roll under epoken Reinfeldt. De ”nya Moderaterna” med sin opportunism och ideologiskt tvära kast hade passat honom dåligt. Åkesson har haft ungefär samma åsikter i 20 år, vilket måste vara något av ett rekord för en svensk politiker. Redan på 90-talet var han en mästare i att hantera debattmässiga underlägen. Som i det här klippet, där en svamlig Jens Åberg (S) läxar upp den 19-årige Jimmie och mellan raderna beklagar att nuvarande lagstiftning låter honom vara politiker. Jimmie vinner debatten ganska enkelt, med ett mer övertygande kroppsspråk och genom att prata begripligt.

SD:s största problem är varken deras politik eller deras ledare. Tvärtom är det just de faktorerna som gjort att man fördubblat sitt valresultat tre val i rad, och ökade med drygt en tredjedel under det senaste. Inte heller deras omvittnade rasism tror jag är något överhängande bekymmer. Om vi ponerar att det finns en underton av rasism i svensk politik, fördelade på alla partier, är det lätt att konstatera att SD skäms över sin rasism och försöker göra något åt den. Vänsterpartiet verkar snarare stolta över sin rasism, och talar ständigt om hudfärg och ”rasifiering” men kallar det antirasism. Centern förtränger sin rasistiska historia (något jag skrivit om här) och samma sak gäller Socialdemokraterna.

Genom sina inte alltför avlägsna kontakter med vit-makt-rörelsen har SD ändå tvingats till en viss självkritik, men inget av den självinsikten tycks ha nått Vänsterpartiet. I början av andra världskriget stod man på Hitlers sida (under Molotov-Ribbentrop-pakten 1939-41) men de flesta vänsterpartister känner inte ens till det. Därför ringer heller inga ”varningsklockor” när man delar in människor i raser, upprättar hierarkier baserade på hudfärg och låter genetiska faktorer som kön styra politiken. Lägger man därtill en ökad antisemitism, tolerans för politiskt våld och allt oftare framförda krav på censur, är det ingen tvekan om att dagens vänster påminner mer om nazism än Sverigedemokraterna.

SD:s största utmaning är dess snabba tillväxt, som gjort det svårt att rekrytera tillräcklig kompetens vilket inte bara ska skyllas på partiet självt. Debattklimatet – som i stor utsträckning dikteras av PK-media – har gjort att människor som engagerat sig för SD riskerat karriär, socialt anseende och ibland även sin personliga säkerhet. Medlemskap i SD har lett till mobbning på arbetsplatsen, uteslutning ur fackförbund, avsked från offentliga tjänster etc. Detta sätt att bekämpa politiska motståndare är naturligtvis djupt odemokratiskt, men har blivit ganska vanligt i Sverige.

SD brottas också med interna problem. En växande organisation behöver inte bara mer utan också ny kompetens, vilket lett till lokala strider på distriktsnivå som (enligt den hörsägen jag tagit del av) på sina håll urartat till regelrätt pampvälde. Kanske är det lyckligast för SD om man får ytterligare fyra år på sig att förankra sin demokratiska organisation, innan man blir störst. Även om många är besvikna över att partiet ”bara” ökade med 36 procent i valet.

Vad kommer då att hända de närmaste fyra åren? Oavsett vem som bildar regering kan vi sannolikt förvänta oss ytterligare en halv miljon migranter, samt några nya underfundiga lagförslag med syfte att inskränka tryckfriheten, yttrandefriheten, åsiktsfriheten och mötesfriheten. Med alla sina brister, kan man inte ta ifrån SD äran av att just nu vara ”det enda oppositionspartiet i riksdagen”.

60 reaktioner på ”Den politiska Askungen

 1. Rolf Wasén skriver:

  Bra artikel . Det är bra att Sandgren börjar går till botten med ”SD-problemet”. Även om min personliga åsikt är att vi måste få distans till partipolitiken, nu när det börjar bli uppenbart att politiken inte löser alla viktiga problem. Kanske till och med förvärrar dem.

  Det saknas dock ett element i Sandgrens analys – väl så viktigt. Som min gode vän Johan brukar säga till mig. SD är bottom-up. Studiecirklar och bildningsarbete.

  Min fromma förhoppning är att ALLA partiet blir bättre i dessa avseenden. Så att vi får den ”stenhårda konkurrens” som klämkäcka politiker säger är nyckeln till framgång ( i alla fall utanför politiken).

  Gillad av 1 person

 2. svenne skriver:

  ”Med alla sina brister, kan man inte ta ifrån SD äran av att just nu vara ”det enda oppositionspartiet i riksdagen”.

  Både S och M har lovat att ta itu med kriminaliteten och lagföra brottslingar. De största problemen finns ju i de utanförskapsområden där S har sina kärnväljare. Vågar man ta till de krafttag som verkligen krävs för att kväsa brottslingarna i dessa områden? Risken är att alltför effektiv brottsbekämpning orsakar förlust av väljare, så detta blir en delikat balansgång.

  Sannolikheten för att vi skall få en upputsad Decemberöverenskommelse är ganska stor och om så skulle ske så är det ytterligare en spik i demokratins likkista. Dessutom tillkommer censur av bloggar på Internet och maktmissbruk av vår så kallade ”opartiska” public service.

  Jag – och sannolikt fler med mig – känner ett behov av att ”skriva av sig” för att någorlunda behålla den mentala jämvikten i den nu rådande politiska idiotin. Om denna möjlighet inskränks genom censur så är risken stor att det skapas en tryckkokare som riskerar att explodera. DGS fungerar här som en viktig säkerhetsventil och vi får hoppas att inte denna blogg drabbas av detta odemokratiska ingrepp.

  Gillad av 16 personer

  • Steffes kompis skriver:

   Ygeman i rutan varje kväll. Är det belöningen för att han lyckats mobilisera sin valmanskår så väl, uppåt 70%på sina ställen.
   Är det svårt att övertyga när man bestämmer över bankomaten?
   Stödet för sossarna är störst där det brinner flest bilar
   – Vivalla – 69,9%
   – Rinkeby – 68,6%
   – Araby – 61,1%
   – Rosengård – 47,2
   – Bergsjön – 61%
   – Biskopsgården – 53,7%
   – Hammarkullen – 55%
   – Skäggetorp – 58,8%
   – Gårdsten – 57,1%
   – Lövgärdet – 53,7%
   – Oxhagen – 51,7%
   – Valsät./Gottsunda – 58%
   Av arbetarna får Stefan numera fingret.

   Gillad av 4 personer

   • Lars-Olof Samuelsson skriver:

    Det spekuleras ju nu om att det kommer troligtvia att bildas ett muslimskt parti till nästa val 2022! Partiet är ju redan här, bara inte bytt namn ännu, fortfarande benäms dom Socialdemokraterna, det nya namnet blir troligtvis
    något i stil med Islamsocialisterna!

    Gillad av 3 personer

 3. Stratify skriver:

  Nej jag tror att problemet ligger någon annanstans, nämligen i att vanligt folk inte förmår att kvantifiera och stratifiera. Dessutom så är min erfarenhet att folk är lata och ointresserade av att förstå komplexa sammanhang (om de inte kan se en direkt monetär vinst) så man tar helt enkelt den information och analys som media och etablissemanget presenterar och återanvänder denna utan egen reflektion.

  Verkligheten är verkligheten, den kan observeras men för att sätta in den i ett politiskt sammanhang så måste man kvantifiera, med alla potentiella felkällor, politiskt styrda eller inte, sedan måste man stratifiera. Informationen om verkligheten och politiken måste delas upp i strata och jämföras och vägas. Efter att ha diskuterat med flera personer, från en av mina mer jordnära vänner som kör grävmaskin, till läkare och advokater, så inser jag att de inte skiljer sig alls, de har inte själva kvantifierat och stratifierat, utan presenterar i diskussioner ett sammelsurium av osorterade fakta och ogenomtänkta orsakssamband, och dessa är många, men det är slående hur likt grävmaskinisten resonerar med läkaren. Nästan identiskt, båda håller med många av de dåliga sakerna som ses i samhället inte borde finnas, allt dåligt skall bort, men man förmår inte peka ut en logisk politisk strategi utan valet blir nästan slumpmässigt, det kan vara allt från Mp till M.

  Så det som sker på denna blogg är synnerligen ovanligt, att folk sitter och återkommande vänder politiska argument så ärligt man kan. Jag känner faktiskt inte till något liknande forum.

  Gillad av 10 personer

  • PerH skriver:

   Grävmaskinisten och läkaren representerar flertalet, de ser inte elefanten i rummet, utan kan endast relativisera runt värdegrundsblockeringen, oförmögna utföra enklaste konsekvensanalys, (Grindslantens Spara & Slösa)
   Allt blir på sin höjd utmaningar.

   Gillad av 5 personer

 4. Aha skriver:

  Bra skrivet om SD. Etablissemanget har lyckats med demoniseringen av SD. Att MP i en slutdebatt får kalla SD för rasister medan ett sakligt korrekt påstående från Åkesson om nödvändigheten att invandrarna bör vara som svenskarna för att få jobb, föranleder SVT till att göra en kommentar om grovt generaliserande, säger det mesta om etablissemangets hetsjakt mot SD.

  Utan demoniseringen, väl orkestrerad, hade SD nog sopat banan med övriga partier.

  Det sorgliga är att folk köper etablissemangets propaganda mot SD. Vem kan på allvar tro att Åkesson, Karlsson, Jomshov och Söder skulle behandla folkgrupper olika om de kom till makten?

  Den rasism som finns i Sverige och som är påtagliga är mot vita svenska män och mot SD:are.

  Gillad av 14 personer

 5. ramonafransson skriver:

  Det här inlägget var bland det bästa jag läst och borde ha funnits i varenda msm tidning . SD borde spara den och sätta in den som en annons inför nästa val!
  Tack!

  Gillad av 10 personer

 6. Östrahult skriver:

  Jo detta är väl en korrekt beskrivning av det historiska förloppet. Däremot håller jag inte med om slutsatserna, att enklast är att fortsätta 4 år till som enda oppositionsparti för att sedan bli störst. Med den ambitionen lär inget hända förrän SD passerat 50 % och har egen majoritet. Om detta ska inträffa måste det ha gått rejält snett, troligen så snett att motståndarna/demokraturen då lurar runt hörnet och gör SD olagligt.

  Så den enda hållbara strategin är att utnyttja det parlamentariska läget idag genom att:

  a) Rösta för Lövén som statsminister
  b) Rösta mot den nya regeringens budget och åstadkomma regeringskris och nyval, alternativt driva fram en ny DÖ som kommer att göra väljarna sura

  Gillad av 1 person

 7. Fredrik Östman skriver:

  Mycket bra skrivet i ett mycket lovvärt syfte. Men dessa fakta skulle ha spridits långt före valet. I utländska medier beskrivs Sverigedemokraterna utan undantag som skenreformerat national-socialistiskt parti. Det är en del av Gygesmedias agenda för att låta politikerna och deras klienter bära sig som svin utan att det syns. Media är den magiska osynlighetsringen.

  Gillad av 11 personer

 8. The road not taken skriver:

  Visst har SD många barnsjukdomar, och det kan var bra med lite med tid, men klockan tickar, antalet utomeuropéer ökar snabbt, nästa val så är de särskilt socialdemokratiska områdena ännu talrikare.

  Det är ju fortfarande ett stigma, om jag engagerat mig i SD eller AFS så hade jag säkerligen riskerat mitt jobb om det kommit fram och vissa släktingar och vänner hade brutit direkt. Att man skulle få uppleva detta, kanske skall man vara tacksam, för så här har det då varit alltid under socialdemokratin och nu 7-klövern, de har bara aldrig behövt avslöja sig.

  Gillad av 5 personer

 9. The road not taken skriver:

  Kunde vara intressant att få Jan-Olofs kommentar, som varande intresserad av österländsk kultur, till följande:

  – Det ohämmade inflödet av kinesiska invandrare till Tibet får som effekt att Tibets distinkta kulturella och religiösa identitet översvämmas och tibetanerna reduceras till en obetydlig minoritet i sitt eget land. Det är inget mindre än ett kulturellt folkmord, sade han under ett tal i samband med 38-årsjubileet av det tibetanska upproret.

  Gillad av 5 personer

 10. Mats R skriver:

  Det påstås ofta att aktiva SD:are riskerar att förlora sitt arbete just på grund av sitt politiska engagemang. Om det stämmer, så är det ju alldeles oerhört allvarligt och ett flagrant brott mot både svensk lag och internationella regelverk som Sverige anslutit sig till. Finns det någon information som visar hur vanliga sådana övergrepp är, vittnesmål från drabbade, uppgifter om vilka arbetsgivare det gäller osv? Om det stämmer att folk avskedas på grund av sina politiska åsikter, så tycker jag att något borde göras.

  Gillad av 5 personer

  • elfyma+ skriver:

   Det inte bara ”påstås” att SD-politiker kan få sparken – det är fakta.
   SD:s nuvarande partisekreterare Richard Jomshof fick sparken från sitt jobb som lärare – enbart för sina kopplingar till SD. Jomshof var fram till dess en duktig och populär lärare som skötte sitt jobb utan anmärkning.
   När SD nyligen hade valmöte i Nyköping, med tal av Jimmie Åkesson, vallades två högstadieklasser till valmötet, under ledning av sina lärare, för att bua och störa ut SD.
   Dessa lärare anses inte ha gjort något fel. De har bara bidragit med ”samhällsinformation”.

   Gillad av 4 personer

 11. Dandersan skriver:

  Om vi har ett lag där halva gruppen klarar av 100 armhävningar och den andra endast klarar 10 så är det lagledarens skyldighet att upplysa de svagare om att de måste skärpa sig och bli som de starkare.
  Så är det i Jimmies värld också.
  Problemet med sjuklövern är att de inte förmår se detta!
  Eller rättare sagt de ser men törs inte säga det!
  Annie blir tom förbaskad i slutdebatten när detta sägs.

  Gillad av 1 person

 12. Storvesiren skriver:

  Detta som Dalai Lama säger om flyktingar och Europa tycker jag illustrerar ett argument som jag nästan aldrig hör, nämligen att allt intressant har uppstått i isolation. Alla märkliga blommor och djur och intressanta kulturella seder och ny teknik och vetenskap, det uppstår först på ett ställe och raffineras på ett ställe. Själva evolutionen är självklart ”rasistisk” och det idealtillstånd av allas lika värde och globalism är en monokultur, och alla vet vad det leder till, man kan inte odla någonting, till sist dör allt. Så ingen av oss, om vi inte redan varit i Tibet, kommer att få uppleva Tibets säregna kultur, jag kommer aldrig närmare än Tintin i Tibet, och kanske en tibetansk mastiff som vakthund, på samma sätt så kommer Europas säregna kultur att försvinna, och Sveriges med den, och slukas av en global kultur där allas lika värde till sist blir att alla lika gärna kan bli muslimer för de ger sig ju för tusan inte. En monokultur som går emot själva evolutionen som skapade allt från den allmänna relativitetsteorin till paradisfåglarna på Nya Guinea. Med pk-ismen och allas lika värde så finns ingen Einstein och inga paradisfåglar och inget Tibet:

  Gillad av 5 personer

 13. Elisabeth skriver:

  En strålande genomgång och analys, tack Jan-Olof S. Nobelpristagaren Dalai Lama är just nu här nere i Malmö och han har kommit ut som en förträfflig valarbetare för SD. Han anser att Europa tillhör européerna, att man visserligen kan ta emot, utbilda och hjälpa migranter men sedan ska de återvända till sina hemländer. Han har ju förvisso erfarenhet av ett lands kulturella självmord eftersom Kina har översvämmat hans hemland Tibet med kineser i avsikt att ”kinesisera landet” och utplåna självständighetstänkandet. Det var precis så som även Stalin gjorde i sitt väldiga Sovjetimperium. Svenska journalister och andra som var där för att njuta av lite färgglad ”love-peace-and-understanding” är förstås total-chockade. Sydsvenskans Rakel Chukri spottar och fräser idag. Vänsterliberaler har noll förståelse för andra människors erfarenheter och tänkande, de är åsiktsfascister.

  Gillad av 14 personer

   • cmmk10 skriver:

    Vad hjälper det, när eliten i Sverige anser att det är riktigt av Kina att utplåna Tibets kultur. Förra gången Lama sa detta, så var tidningarnas kultursidor fulla av hur hemskt munkkulturen var och man skulle snarare vara tacksam för att Kina hjälper landet ut ur medeltiden.

    Gillad av 3 personer

   • Elisabeth skriver:

    Javisst är det sent, Storvesiren, men MSM hade nog ignorerat honom i ännu högre grad före valet än man gör nu.Dock, bättre sent än aldrig, hans uttalanden sipprar ändå ut och det finns alltid några som är mottagliga för vad denne Nobel-hyllade person säger och tycker.

    Gillad av 2 personer

 14. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Instämmer med Jan-Olof.
  Har hela tiden uppfattat beskyllningarna från 7-klövern som utslag av ren härskarteknik.
  L’s Björklund har lovat sina barn och Annie sjunger ut i föraktarior och Ulf kommer inte att sätta sig med SD – stå och förhandla då! – allt emedan Löfven eldar på skammen i att förhandla med hans nya gråsossekonkurrenter.
  Den enda moral de gamla etablerade partierna ägnar sig åt är maktmoralen, de skiter fullständigt i invandrarna.
  Kom ihåg Reinfeldt som lät somalierna vänta i flera år i Sverige på s.k. familjeåterförening tills MP gav honom triumf i förhandlingsspelet.
  Reinfeldt fick sitta kvar, folket betalar livslång nota, välfärdsstaten går omkull.
  Svenska Riksdagen består av ett gäng cyniker och maktlirare med oärligt uppsåt.

  Gillad av 7 personer

 15. MartinA skriver:

  SD är ett sjukt parti. Problemet är att nuvarande ledning må vara de kompetentaste av de som gick med på nittiotalet. Men de är fortfarande bara de kompetentaste av de som gick med på nittiotalet. Eftersom de är medvetna om sina tillkortakommanden ägnar de all sin energi och all sin tankeverksamhet åt att bita sig fast vid makten. Samtidigt som man förbjudit några andra i partiet från att tänka alls. Till exempel uteslöts de briljanta och idealistiska medlemmarna i SDU, som gick med på tvåtusentalet. Människor som rekryterades från mycket större del av befolkningen eftersom problemen var mer uppenbara då. Och som överhuvudtaget inte är belastade med att ha gått med i ett ”skinnskalleparti” eftersom SD på 2000 talet inte längre var det.

  Här är en artikelserie från Stefan Torsell, en person som står SD ideologiskt nära (såvitt jag kan bedöma) men som förtvivlat om SD och dess internpolitik:
  https://www.torssell.today/sekt-maffia-eller-brodraskap-del-1/
  https://www.torssell.today/sd-sekt-maffia-eller-brodraskap-del-2/
  https://www.torssell.today/sd-sekt-maffia-eller-brodraskap-del-3/

  För övrigt ser jag ingenting höger med SD överhuvudtaget. De är betongsossar från 1975? Och jag ser inga som helst principer i SD överhuvudtaget, de har inga hämningar alls vad gäller att använda statens makt mot medborgarna. Vad är det som är höger med SD? Är Sandberg ideologiskt illiterat?

  Gillad av 1 person

 16. W skriver:

  Under ett besök i Malmö på onsdagen sa Tibets andlige ledare Dalai Lama att det är bra att länder som Sverige och Tyskland tagit emot migranter men att de inte ska stanna här utan måste återvända för att bygga upp sina hemländer.

  – Ta emot dem, hjälp dem, utbilda dem … men i slutändan borde de utveckla sitt eget land.

  Många förvånades över uttalandet. Det är dock långt ifrån första gången Dalai Lama uttrycker liknande åsikter om migration.

  Låter bekant….vilka är det i Sverige som sagt samma sak.

  Gillad av 9 personer

 17. Jari Norvanto skriver:

  ”Med alla sina brister, kan man inte ta ifrån SD äran av att just nu vara ‘det enda oppositionspartiet i riksdagen’.”

  Och har så varit under de hittills åtta åren. De får se upp så att de inte anpassar sig till oigenkännlighet, i hopp om Sjuklöverns acceptans. Nej, de ska framhärda i opposition. Annars kommer de att dö sotdöden som ytterligare en anpassling i mobben av passagerare som låtsas vara styrande. Make or break.

  Gillad av 2 personer

 18. Lars-Olof Svensson skriver:

  Sveriges Kommunistiska Parti, som V hette då, stod på Sovjets sida under vinterkriget och Tysklands överfall av Norge skylldes av SKP helt på England – Frankrike. Och Sverige hade inget att frukta från Tyskland. Ja, så skrev SKPs partiorgan. Läs Yvonne Hirdmanns avhandling, s 26-27, http://www.marxistarkiv.se/varldskrig/hirdman-skp39-45-1.pdf
  33 år senare (1978) blir Jonas Sjöstedt medlem i detta parti. 1987 hyllar V KIm Il Jong på hans födelsedag och är Chavez vinner valet 2013 i Venezuela så grattas han av Jonas Sjöstedt.

  Gillad av 3 personer

  • MartinA skriver:

   Nu hade ju faktikst England och Frankrike långt gångna planer på att invadera både sverige och Norge? Dels att besätta malmfälten i norr. Men det diskuterades även att upprätta en front längs vänern vättern, alltså att utkämpa andra världskriget i sverige.

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Det där äger faktiskt sin riktighet. Operation Vattenövning var ett hastverk, som tvingades fram genom England/Frankrikes långt gångna planer på att invadera Nordnorge och besätta de Svenska malmfälten. Tyskland hann före med bara några dagar innan invasionsstyrkan nådde Narvik.

   England signalerade även att de, under förevändning av att hjälpa finnarna, under vinterkriget, skulle ta norra Sverige.

   Gillad av 1 person

 19. Gilbert Andersson skriver:

  Arga svetsaren betecknar SD som ett oanständigt parti! Socialdemokraterna med sina manipulationer som gränsar till fusk är det riktigt oanständiga partiet i Sverige.
  Frågan är om Sverige finns kvar vid nästa val om fyra år. En halv miljon migranter till fram till 2021 blir nog minst sagt för mycket…

  Gillad av 1 person

 20. Samuel af Ugglas skriver:

  Beklagar att svenska folket förmodligen kommer att tvingas genomleva ytterligare en mandatperiod med genomkorrupta socialister.
  Den enda spänning som återstår är att få avslöjat vilket ”alliansparti” som säljer sin usla själ till socialisterna. Tidigare hette hen BATRA.
  Sverige blir aldrig befriat förrän socialisterna spridit elände och död över hela riket!

  Gillad av 3 personer

  • MartinA skriver:

   Både FP och C är uttryckligen globalister och massinvandringspartier. Dessutom har de en så att säga aktivistisk moralism som är väldigt snarlik den i V och MP. Jag ser inte hur något av dem kan sitta i en regering som är beroende av stöd av SD. Följaktligen borde Kristerssons huvudfokus vara att avslöja den här vänsteraspekten hos C och L för väljarna. Många som tror att de själva är höger tror också att C och L inte är extremvänster och att C och L står i opposition till ”vänstern”. M skulle vinna massor på att avslöja det här, även om de då inte kan sitta i någon regering den här mandatperioden.

   Gillad av 2 personer

 21. O.t. skriver:

  Läst på foliehattens blogg. Nazisternas valkampanj i Ludvika fick orimligt stor medial uppmärksamhet. Det är egentligt mycket märkligt, att så få personer, får sådan stor uppmärksamhet. Det stavas: Nazism!
  Det verkar som hela det svenska etablissemanget totalt har blivit hjärntvättade. Denna lilla grupp av förvirrade unga personer, utgör inget som helst hot mot makten. För partiledarna är NMR ett alldeles utmärkt alibi att prata om, för att i nästa andetag associera till SD. Det är enda anledningen till att NMR finns på deras agenda!
  Enligt de siffror från valmyndigheten var det 270 röster på NMR
  Dessa 270 personer skall alltså vara det stora hotet mot våran demokrati och vill störta vår demokrati till avgrunden! När man ser dessa siffror framgår med all tydlighet, vilken agenda de sex partierna arbetar med! Ordet skandal räcker inte!

  Gillad av 8 personer

 22. Bo Svensson skriver:

  Rasism-förbudet fungerar som ett intelligensförbud, i synnerhet när det också omfattar uppfattningen att olika ”kulturer” – sätt att förhålla sig – måste anses som likvärdiga.

  Man är ju då rasist om man menar att Nordeuropas framgångar beror på nordeuropéerna och att afrikanernas tillkortakommanden beror på afrikanerna.

  På deras gener eller på deras sätt att vara.

  Hur stor är chansen att det skulle bero på något annat?

  Gillad av 3 personer

 23. Johan skriver:

  Jag är inte tillräckligt insatt i SD:s sammansättning, interna strömningar osv för att kunna bedöma hur det är med ev kvarvarande extremistiska rörelser.
  Vad som däremot är klart är att flertalet av våra partier har en historisk byk att tvätta. Och det vet de. När de hävdar att SD inte är ett parti som andra vill de få väljarna att nappa på rasistspåret men den avgörande skillnaden är att SD inte inordnar sig i den globalistiska agendan och därför inte är ett parti som andra. Och på så vis kan det stämma.
  Det står mycket på spel för globalisterna nu, se vad som händer i Bryssel och Strasbourg nu, det är omöjligt för dem att backa och nationalismen försöker de stävja med alla medel.
  Personligen tycker jag att beskylla någon för att vara nazist är en av de värsta beskyllningar man kan komma med om det inte är sant och det förvånar mig att man juridiskt kan komma undan med det i en rättstat.

  Gillad av 3 personer

 24. Nils Dacke skriver:

  Nu löper PK-sektens fördömande över SD och Mattias Karlsson, men vad är skillnaden mellan Reinfeldt 2007 ”förändra er eller dö” och Mattias Karlsson 2018 ”segra eller dö”.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Om man betänker, att frågan handlar om svenskarna skall finnas som etnisk grupp, kanske Reinfeldts uttalande hellre skulle varit ”förändra er och dö”. Vilket då gör, att Mattias uttalande framstår mera på rätt sätt.

   Gillad av 2 personer

 25. UlfH skriver:

  Det som är obehagligt i de politiska debatten är stigmatisering av debattörer som brunråttor, rasister, populister och hatare, när de inte har samma åsikter som DN:s eller Aftonbladets ledarsida. .

  Gillad av 4 personer

 26. TOP skriver:

  På sin Facebook-sida, hyllar Said Hadrous Samer Issawi, en medlem av terroristgruppen DFLP som dömdes i Israel för mordförsök och innehav av sprängämnen .

  I ett inlägg på Facebook den 29 augusti, skriver Lars Adaktusson, en svensk ledamot av Europaparlamentet för kristdemokraterna, att EU bör terrorstämpla DFLP.

  En annan kandidat för Vänsterpartiet i det kommande valet, Ali Hadrous,kandiderar till Landskrona kommunfullmäktige och delar ofta Facebook-inlägg som visar sympati med fängslade palestinska terrorister.

  Osama Tamim var medlem i DFLP i Syrien och kandiderar nu till kommunfullmäktige i Åmål för Vänsterpartiet. År 2015 distribuerade Tamims organisation, Amal Palestina, till barn i Åmål ett häfte på arabiska där ungdomar framställs positivt som anstiftare av våldsamma aktiviteter.
  V MP C terroriskramare. Några hundra nazister i Ludvika däremot….

  Gillad av 1 person

 27. educaremm skriver:

  Det som kan tyckas vara en aning komplicerat vad gäller identifieringar om och kring vilka som vill anses vara tillhöriga en folkgruppering eller vilka som då av just den folkgrupperingen vill anses INTE vara tillhöriga den, det är att detta, som kan beskrivas som en slags grundläggande tendens för självbevarande, eller självförsvar av sig själv hos de flesta grupperingar av människor (?), detta fenomen verkar vilja tillåtas för minoritetsgrupperingar, samt också då för invandrade grupperingar av olika slag, samt också olika religiösa grupperingar, men inte för svenskar?

  Om svenskar skulle uttrycka sådant så blir de per automatik beskrivna för att vara främlingsfientliga, rasistiska eller motståndare till alla människors lika värde?

  (Läs mer https://educaremm.wordpress.com/ )

  Gilla

 28. S Eriksson skriver:

  Det skulle glädja många om det kunde bli en stor öppen och ärlig debatt om vad som är rasism och nazism. Vad som är bra och dåligt med det ena och det andra. Folk gillar SDs parti och politik, men är livrädda att få en stämpel på sig. Sedan har väl inte media varit ärliga och hjälpt till på ett uppriktigt sätt heller, tycker jag.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.