Ett inlägg i valdebatten

Lennart Bengtsson

Få slut på skogsbränderna – inga varma och torra somrar mer.

Detta kan göras enkelt. Ge oss bara 50 miljarder så skall vi fixa detta säger miljöpartiet. Se bara hur vi fick slut på säldöden. Den berodde förvisso inte på miljön utan på ett virus. Men det viktigaste är ju ändå resultatet och den goda viljan. Utan den goda viljan blir det aldrig några resultat.

Nu skall vi på samma sätt se till att klimatet inte spårar ur och leder till en förestående värmedöd för oss alla. Vad vi sett i sommar i Sverige är bara en västanfläkt av vad som väntar oss om vi inte slutar upp med koldioxidutsläppen. Sverige släpper ut hela fem ton per person och år och det är ju faktiskt 100 kilo i veckan. Alla borde ju inse att det är mycket. Försök bara och lyfta 100 kg! Med 50 miljarder lovar vi att lätta på den skuldbörda som växthusgasutsläppen utgör och få ned det till praktiskt taget ingenting. Detta lovar vi att fixa på så där 15 år och inget annat parti kan klara detta. Det lovar vi på språkrörens hedersord. Och detta skall vi fixa utan att smutsa ned landet med den hemska kärnkraften!

Men nu säger Ni förstås att det är ju inte bara Sverige som släpper ut koldioxid och andra ännu värre växthusgaser. Det bor ju en del andra människor på jorden som också släpper ut växthusgaser och klimatändringen beror ju på det totala utsläppet. Det uppgår ju till minst 36 miljarder ton och har dessutom ökat med 20 procent eller sex miljarder ton det senaste decenniet. En miljard är ju 1000 gånger mer än en miljon så de svenska utsläppen på 45 miljoner ton är ju bra mycket mindre även om postmodernismen kanske har en avvikande mening.

Att säga att de svenska utsläppen är små är ett felaktigt sätt att se på situationen. Det är som vi vet ett relativt begrepp. Sverige måste förplikta sig att alltid ta ledningen och som vi gör kommer resten av världen också att göra. Sverige har alltid varit tidigt ute och det är därför som vi alltid har varit ett ledande folk. Det är bara att läsa Olof Rudbecks Atlantica som visste om svenskarnas alla storverk och vi i miljöpartiet är inte sämre. Vi har alltid tagit ansvar för världen och det är vad världssamfundet förväntar sig av oss. Hur skulle de fattiga utvecklingsländerna se ut i dag utan all vår hjälp? Och se allt vad vi gjort för alla stackars migranter som kommit till Sverige. Hur mycket bättre har inte landet blivit!

Det är precis så vi ser på klimatet. Årets sommar är samma slags varning som säldöden var 1988. Nu finns det massor av söta gråsälar i Östersjön som bidrar till att göra det till ett levande hav. Utan oss hade det kanske inte funnits några sälar alls.

I vårt framtida Sverige har vi kollektivtrafik och eldrivna fordon och alla smutsiga skorstenar har försvunnit. Elbristen kommer att bli ett minne blott när det bli solfångare på alla tak. Det kan kanske bli ett problem under kalla vintrar med då får vi el från våra hjälpsamma grannländer som ställde upp så fint under skogsbränderna förra månaden. Sedan kan de få el tillbaka av oss under sommaren.

Om Ni röstar på oss så vet Ni vad Ni får och inget annat parti kan lyckas ge Er vad bara vi kan. Det står vi för!