Gästskribent Hans Högqvist: Mitt Afrika

Min far föddes 1918 och var yngst av elva syskon. Inget av syskonen var intresserat av att ta över skogsgården och inget av dem skaffade heller någon stor barnaskara. Istället blev de hantverkare, affärsfolk eller ingenjörer som min far. Svenska folket flytta till städerna vid den tiden för att arbeta inom industri och andra näringar.

Gissningsvis (jag hittar inga siffror) var fertiliteten 1918 i Sverige ungefär på samma nivå som den är i Tanzania nu, alltså kring fem barn per kvinna. Idag är siffran 1,9 barn per kvinna i Sverige.

I Tanzania var fertilitetsgraden 5,2 barn per kvinna 2013 enligt Utrikespolitiska institutet. All statistik rörande befolkning i Östafrika bör tas med en rejäl nypa salt eftersom folkbokföringen delvis är uppskattningar. Alla jämförelser är alltså att ses som gissningar, om än inte helt tagna ur tomma intet.

Tanzania har sedan 20 år en hög tillväxt av BNP, sju procent 2016. Tydligt är också att många flyttar till städer och tätorter så allt fler arbetar inom service och industri samtidigt som jordbruket sakta moderniserats. Det behövs färre händer för att familjen ska överleva vilket leder till att barnalstrandet kommer att minska. Det jag märkte under mina år i Tanzania då många par med yrkesutbildning deklarerade att ett eller två barn räckte för dem då de ordnade för ålderdomens försörjning oberoende av barnen.

Outbildade ser fortfarande en stor barnaskara som en garanti för ålderdomen. Jag ser tydligt den skillnaden i familjeplanering inom min familj i Tanzania beroende på utbildningsnivå och livsföring. Förändringarna går dock oerhört snabbt inom både ekonomi och livsinställning i Östafrika, snabbare än i Sverige på 1950– och 60-talet.

Jag ser ingen anledning att tro på en så stor befolkningsökning i Afrika söder om Sahara som de trendtroende larmar om. Jag tror inte heller att afrikanerna måste fly till det redan tätt bebodda Europa för att överleva eftersom den ekonomiska utvecklingen är positiv.

50 år ung kom jag till Tanzania och trodde mig ha ganska bra förstånd om hur världen och människorna är beskaffade. Med en kort ingenjörsutbildning, kameral gren på gymnasiet, oavslutad psykologutbildning och erfarenhet från arbete i mentalvård, bygge, tung stålindustri, bilverkstad, grönsaksodling, skogsarbete och handel med snittblommor för att nämna en del borde jag fatta det mesta.
Eller?

Min afrikanska fru guidade mig tålmodigt men tyckte ibland att jag var korkad (det blev hennes tur att vara förvirrad när vi några år senare bosatte oss i Sverige) eftersom jag inte förstod de mest självklara oskrivna regler. Efter något år träffade jag en katolsk nunna från USA som levt i Tanzania i 22 år. Självklart bad jag henne om hjälp med förklaringar – vi är ju alla skapade till människor ur samma form eller hur? Hon tänkte länge, i alla fall var hon tyst länge, innan hon såg mig i ögonen och erkände att hon förstod allt mindre eftersom åren gick. Ingen hjälp från den instansen alltså.

Ett exempel på nunnans och min undran: En man får lust till en annan mans hustru och önskan om kroppsligt umgänge är ömsesidig. I Europa ordnas det så att ett diskret hotell avtalas som kärleksnäste. Så icke i “min” stam eftersom det ses som stöld av hustrun att ta henne från hemmet. Sådant bestraffas av maken med att hustrutjuven huggs i bitar med stridssvärd eller machete. Följaktligen händer inte detta ofta om inte någon ovetande utböling begår misstaget och gör som i sitt hemland. Jag känner till ett mycket sorgligt fall med en hjälparbetare som trodde att han hittat sitt livs kärlek och ville ta med kvinnan till sitt hemland. Hon påstod att hon var ogift och barnlös och så gick det som det gick eftersom hemligheter är svåra att behålla. Hjälparbetaren lockades till ett möte där här han möttes av maken istället för av kvinnan. När den utländske hjälparbetarens familj hämtade den döde i Tanzania förklarades den sargade kroppen med att det var ett rån som hade urartat och att mördaren inte kunnat hittas.

Lösningen är att de trängtande väntar på ett tillfälle när maken är bortrest (eller kanske besöker sin älskarinna) och kärleksstunden går av stapeln i kvinnans sovrum, älskaren är försvunnen när maken återvänder och kvinnan är därmed inte stulen. Skulle kvinnan bli gravid så tar maken hand om barnet med samma omsorg som det vore avlat av honom själv, detta även om han vet hur det står till. Begrunda denna kärlek och respekt till det nya livet…

Rättssystemet bygger på engelsk tradition, men det finns mellan 120 och 140 olika stammar med delvis helt skilda rättsuppfattningar i landet. Lagarna tillämpas därför ofta något olika beroende på vilken stam det gäller. Jag pratade med en erfaren domare om detta när jag återigen behövde vägledning för att försöka förstå landets seder.

I en del tragiska mordfall kan ett mordoffers familj och mördarens familj enas om ett skadestånd och eventuellt andra villkor som accepteras av domstolen. Båda parter tycker att rättvisa har skipats utan att staten har utmätt något straff. Ett smidigt sätt att finna både kompensation och förlåtelse kan jag tycka.

Anledningen till rättssystemets följsamhet med stammarnas traditionella lagar fick jag veta, beror på att det skulle vara omöjligt att hålla ihop landet om stammarnas lagar och traditioner förnekades helt. Svårigheter uppstår när två stammar med skilda rättsuppfattningar är inblandade men stammarna har månghundraårig erfarenhet av att lösa dylika problem så diplomatisk finkänslighet och ett steg tillbaka av domstolen krävs alltså ibland.

Eftersom familjebanden är mycket starka i Tanzania så sätter polisen ganska ofta mamman till en känd eller starkt misstänkt brottsförövare i fängelse för att få denne att infinna sig hos polisen vilket så gott som alltid ger önskat resultat. Det är ett bruk som svensk polis givetvis skulle kunna lära sig av men förstås aldrig kommer att kunna göra.

Poliser, domare, och åklagare får aldrig tjänstgöra bland sin egen stam för att i någon mån undvika korruption och partiska domslut. Problemet är att poliser har mycket låga löner så om man vill få något gjort får brottsoffret själv ”betala” detta allt efter hur många poliser som behövs för insatsen och även eventuella bensinkostnader.

En pojke på nio år kidnappade och hölls fånge under tio dagar. Han misshandlades och våldtogs gång på gång av en medelålders man som slutligen ströp pojken till döds. En granne hittade kroppen och polis tillkallades. Det stod snabbt klart vem gärningsmannen var efter frågor och en snabb undersökning av huset. Det spred sig snabbt i staden vad som hade hänt och upprörda människor samlades i grupper. Även polisen var mycket tagen av detta och fick berättat för sig att mannen hade släkt på andra sidan gränsen i Kenya. Civilklädda poliser gav sig av dit för att fånga honom.

Samma dag hade jag ett avtalat möte med landshövdingen för distriktet angående permanent uppehållstillstånd. Jag slog mig till ro i skuggan på verandan utanför kontoret, som ligger i anslutning till polishögkvarteret, för att invänta potentaten.

En stund senare kom en Toyota pickup med två civilklädda poliser som jag var bekant med. På flaket låg en man till synes medvetslös men svagt kvidande. Poliserna och jag nickade till varandra. Jag frågade ”Is it him?” och fick en nick till svar och de fortsatte med sitt uppdrag. En dryg timme senare var fången död.

Det hade varit omöjligt att ta denne barnamördare till en rättegång eftersom hela staden var så upprörd över illdåd mot pojken. Folkmassan hade tvingat till sig barnaskändaren och slitit honom i bitar. Därför gjorde man så här. Nyheten om infångandet och att han dött av skadorna han ”ådragit” sig när han gjorde motstånd sipprade ut. Som alternativ till upplopp.

Händelsen berördes inte med ett ord när jag talade med ”landshövdingen” – det var heller inte min sak att kommentera.

Hans Högqvist bor i Malmö. Är född i lägenheten ovanför Linnea Larssons hårsalong i Storfors, Värmland i januari 1949. Fyra barn. Maskiningenjör, mekaniker, gymnasieekonom. Universitet: Oavslutad psykologutbildning och studier i flera relaterade och orelaterade ämnen. Aldrig haft ett skrivbordsarbete. Tung industri, bilverkstad, glashytta, glasindustri, blomsterimportföretag, grönsaksodlare, djur, skogsarbetare, mentalskötare, byggnadsarbetare och en del annat. Inte överdrivet berest. Intresserad av det mesta.