Är både Åkesson och Macron populister?

Anders Leion

Det finns två sorters populister. Åsikternas och strategernas, dvs de enkla, extrema åsikternas förespråkare och de som främst angriper eller går förbi institutionerna.

De flesta av de som populister stämplade partierna uppvisar båda dessa drag, medan andra bara, eller i huvudsak, det ena.

Macrons parti – Le République en marche – är populistiskt därför att det vill runda rådande institutioner: central och lokal byråkrati, utbildningsväsendet, arbetsmarknadens organisationer – etc. ”Men detta är ju Frankrike!”, sade en uppbragt kommentator. Partiets åsikter är däremot inte särskilt extrema, sedda ur ett svenskt perspektiv. I stort sett handlar det om en för Frankrike nödvändig modernisering. (En del är lite svårsmält. Macrons vurm för EU verkar på mig lite romantisk – om den nu är genuin. Det kanske mest är taktik. Han smörar för Merkel och Tyskland). Han anser inte en sådan modernisering vara möjlig, om han skall arbeta med och genom befintliga institutioner.

SD uppvisar båda dessa drag. Man har haft, eller har ansetts ha, extrema åsikter samtidigt som man misstror, av erfarenhet och på goda grunder, svenska institutioner. Det som hänt de senaste åren är att åsikterna har blivit mer konforma med det allmänna stämningsläget i landet – som i sin tur också har ändrats i SD:s riktning.

De andra partierna förstår inte vad SD har för avsikter – och det gör inte heller politiska kommentatorer. Om man bättre kände Macrons Frankrike skulle man ha lättare att förstå.

Macrons politik har medvetet syftat till att splittra både vänstern och högern. Han har sett till att hans parti (det är verkligen hans parti) har framträdande representanter från båda håll. Hans politik syftar till att också i sina mer praktiska yttringar ockupera den politiska mitten.

Vad gör då de etablerade partierna? De går snällt i den gillrade fällan. De radikaliseras, dvs. de understryker det som skiljer dem från La République en marche.

Detta är också Åkessons strategi. Genom att söka sig mot mitten minskar han de andras utrymme. Reaktionerna från de gamla partierna blir dock litet annorlunda än i Frankrike. Genomslagskraften för SD:s invandringspolitik är så stark att endast Centern, Vänsterpartiet och i viss mån Miljöpartiet (de var redan extrema) tvingas ut i extremism. Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna söker sig däremot närmare Sverigedemokraternas politik.

Sett utifrån sakpolitiken är det förstås en vinst – men det är en svårighet för SD:s försök att knuffa ut alla andra åt kanterna och därigenom ensamma kvarstå som ett dominerande mittparti. Det är i detta perspektiv man skall förstå SD:s dokumentär Ett Folk Ett Parti. Det har som syfte att rycka undan vanlighetens och anpassningens skynke från socialdemokratin. Filmen vill säga: ”Ni har låtit er förledas! S är inget vanligt parti. Det ärt ett parti som tillåtit sig den ena skändligheten efter den andra för att få och behållas makten!”

Detta är, enligt min mening, en smart politik. Kanske kommer den att lyckas. Redan nu blir SD sett som allt vanligare, allt mindre utstött. Och Hans Rosling sade ju: ”Jimmie Åkesson har haft rätt hela tiden!”

43 reaktioner på ”Är både Åkesson och Macron populister?

 1. Jan Bengtsson skriver:

  Ett värdefullt ”dokument”,
  avseende en viktig period i svensk nutidshistoria!

  När ETT parti helt dominerat, eller egenmäktigt styrt…

  Som bekant skriver segraren alltid historien!
  Därmed som bekant knappast totalt ärligt genomlyst?

  Lättare att förstå brunkastningen, med denna bakgrund!

  Den välkända sentensen,
  den som nämner den, klämmer den!

  Vi har TVÅ partier som hela tiden gör det…

  Sossarna och Centern, dvs fd Bondeförbundet!

  Kan det bero på att Annie inte känner till namnbytet,
  och därför är obekant med hela dess 30 o 40-tals historia)

  Gilla

  • W skriver:

   Nätverket #jagärhär tänker vara närvarande vid vallokaler och ”stötta och peppa” väljare som ska lämna sin röst. Men enligt valnämnden i Stockholm kan en sådan aktion vara olaglig. Nätverket #jagärhär har 74 000 medlemmar på Facebook och är kända för att gripa in i kommentarsfält när någon uttrycker en för gruppen misshaglig åsikt.”

   Nu får det väl vara nog ska vi nu inte få lämna vår röstsedel utan att ha aktivister som hänger över axeln. Kan vi enas om att kasta dem ur vallokalen om så blir fallet.
   Smärtgränsen är nådd.

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Vallagen 8 kap 3 § ”På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.”

    Gilla

  • Ch skriver:

   Chang Frick om dagens Sentiomätning:
   ”Om Sentio även denna gång blir närmast på att pricka in SD har vi den största svenska politiska jordbävningen på 100 år framför oss. Det är, på många sätt, helt otroligt vad som sker i svensk politik.”

   Gilla

  • mobelmanen skriver:

   Tro mig, Annie Lööf känner till C historia, men skulle aldrig frivilligt yttra sig i ämnet! Annie slipper dessutom all kritik oavsett ämnet. Hon har helt enkelt journalisterna i bakfickan och vet om det.
   She’s a smart lady, but I disagree with all forms of political correctness!

   Gilla

 2. Lilla fröken P skriver:

  Sjuklöverns migratinspolitik ÄR, men fra a har varit, extrem i ett europeiskt perspektiv. Den har dessutom tvingats på oss utan något folkligt stöd, och de följderna borde nu vara uppebara för varje människa, som litar mera på sina egna observationer än på politikens och medias skönmålning och mörkläggning.
  ”Man kan strunta i politiken, men inte av dess följder”. Det enda partiet som konsekvent har motsatt sig och varnat för den ansvarskösa politiken är SD. Det svider naturligtvis för övriga att behöva erkänna det, för att inte tala om att behöva ta ansvar för haveriet.
  Valet i höst blir mycket intressant och förhoppningsvis en kalldusch för Sjuklövern.

  Gillad av 8 personer

 3. Aha skriver:

  Populism är ett skällsord som etablissemanget tar till för att misskreditera och demonisera partier som påtalar skevheterna, tokigheterna och inaveln i de etablerade partiernas politik, en politik som medfört att regler finns som kan neka nittioåringar äldreboenden samtidigt som andra regler tillåter en sjuttonårig nordafrikan att av levnadsnivåskäl ta hit hela sin familj för sannolikt en livslång försörjning.

  Public service är i högsta grad en del i detta, i demoniseringen. Är det någon som hört ett neutralt omdöme om partier som ifrågasätter mångkulturen eller som i Trumps fall ifrågasätter demokraturen?

  ”Drain the swamp” gäller för Sverige också.

  Gillad av 11 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Inte minst för Sverige!

   Där vi är ”Sosseliaserade” på alla samhällsnivåer!

   Vi saknar kapacitet att släcka skogsbränder,
   sannolikt även förmåga att torrlägga träsk!

   Gillad av 4 personer

  • Kea skriver:

   Tågen till Norge och rasbiologin är väl välkända, skall vi inte tala om det? Håll två tankar i huvudet, socialdemokraterna OCH moderaterna är skyldiga till Sveriges förfall.

   Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Jag uppfattar filmen som propaganda med kända fakta utspritt med referenser som inte hör dit. Jag röstar SD men sådana här filmer ge mig ont blod. Om nu hela sjuklövern är faktaresistenta och propagandistiska så bör man inte möta dem på samma sätt, för i slutändan så ställer man sig frågan: -Vem kan man lita på?

   Gilla

 4. Aurora skriver:

  5-stjärnerörelsen i Italien är ett annat exempel som lyckats splittra vänster-höger. Åkesson är en skickling politiker. Men främst har 7-klövern själva satt sig i sin situation. Nu påstår man att den svenska hållningen och sossars agerande i förkrigs,-och krigstid redan är välkänt. Håller inte med. De allra flesta unga, för att inte nämna alla nysvenskar, är helt okunniga om sossarnas (Vs historia är annorlunda) bruna historia. Man skyller (bagatelliserande och relativiserande) på ’allmänna strömningar’. Men det var ju framträdande sossar som skapade och grundade dessa ’strömningar’ genom tidiga publiceringar av tankegods gemensamt med nazismen i partiorgan och andra media; antisemitism och rasbiologi där ’underlägsna raser’ inte hade livsberättigande. En motsvarande dokumentär om C (Bondeförbundet) kan bli intressant; och en mardröm för Annie Lööf. Spännande att se om denna dokumentär kommer ut internationellt och reaktioner utifrån.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vi väntar med andlös spänning,
   på att få C en annan brun historia visas upp!

   Ett parti som delade makten med Sossarna,
   under en för Sverige kritisk period…

   Gilla

 5. Lilla fröken P skriver:

  ”Filmen vill säga: ”Ni har låtit er förledas! S är inget vanligt parti. Det är ett parti som tillåtit sig den ena skändligheten efter den andra för att få och behålla makten!”
  OK, jag kan förstå SD:s önskan och skadeglädje att ge igen för alla invektiv man fått motta i debatten.
  Jag tycker dock att filmen är för lång och lite långtråkig. Sossarna har inte varit så enbart onda, de har också uträttat mycket gott. Man riskerar genom filmen att trappa upp striden om vem som varit värst nazi, en strid som SD kan få svårt att vinna. Bättre kanske att inta en mera statsmannamässig attityd och höja sig över ”käbblet”?
  Det ska dock bli intressant att se del två av filmen, där utvecklingen kryper närmare inpå dagens politiker.

  Gilla

  • Magnus Rosensparr skriver:

   ”Man riskerar genom filmen att trappa upp striden om vem som varit värst nazi, en strid som SD kan få svårt att vinna.”

   Suck! Sd har funnits sedan 1988 och S har funnits sedan 1889. S:s teoretiska fundament när det gäller såväl rashygien som antisemitism formades redan under 1900-talets två första decennier, medan dess praktiska verksamhet med deporteringar, interneringar, människoexperiment och steriliseringar utfördes under 1930-, 40- och 50-talen. Det dolda aktiva samarbetet med Tredje Riket inskränkte sig till 1930- och 40-talet.

   När Sd bildades 1988 hade således S hållit på med sin verksamhet i 90 år. Vid Sd:s bildande medverkade personer som varit aktiva i rörelsen Bevara Sverige Svenskt. Det läggs Sd till last idag. Parollen Bevara Sverige Svenskt användes flitigt som slagord och appell av sossarna under de första 40 åren av 1900-talet. Sd har under sin trettioåriga existens aldrig haft någon praktisk verksamhet som innefattat deporteringar, interneringar, människoexperiment, steriliseringar eller dolt aktivt samarbetet med främmande krigförande makt.

   Sverigedemokraterna har inget att frukta av att bli jämförda med Socialdemokraterna.

   Gilla

   • Gert B. skriver:

    I yngre dar var jag varken medveten eller politiskt intresserad. Då, när BSS verkade, trodde jag att de var i lag med den lede. Etablissemangets propaganda var effektiv.
    Nyligen fick jag förmånen att läsa förordet till boken som beskriver framväxten av BSS.
    Förordet är väldigt balanserat och väl skrivet av Leif Ericsson. Boken gavs ut 1990 med titeln ”BSS-ett försök att väcka debatt”. Här kommer ett litet stycke ur förordet: ”Grunden för mitt senare engagemang i BSS hade lagts, inte på grund av negativa erfarenheter av invandrare, utan som en följd av irritation över svensk trångsynthet, brist på nationell sammanhållning och politikers och massmedias förakt för folket.”
    https://mailchi.mp/logik/bevara-sverige-svenskt?e=b8a2dd2e6e

    Gillad av 1 person

 6. Jan Andersson skriver:

  På trettiotalet var väl många, kanske de flesta storgodsägare och företagare i Sverige mer eller mindre nazister, eftersom Hitler hade lyckats få styr på den galopperande inflationen och mycket annat och fått Tyskland på rätt kurs igen. Tyvärr kände ingen ännu till att han också skulle drabbas av storhetsvansinne snart och när detta gradvis blev känt så ändrade de flesta snabbt åsikt om honom.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Att apeasement-mentaliteten var utbredd då och väl aldrig avtog i Sverige, dumdryghetens hemvist på jorden, är visserligen ett faktum, men ingen ursäkt. Den var utbredd i hela Europa och i USA. Den styrde Storbritannien i kriget (”the silly war”) långt in på 1940.

   Hur skall vi hantera dumdrygheten i en demokrati?

   Gilla

 7. Frigolit skriver:

  Att beskylla någon för populism är väl helt enkelt ett taffligt försök av urspårade politiker att försöka behålla sitt åsiktsmonopol när man hamnat på kant med den allmänna opinionen och/eller upplevs som korrumperade.

  När det gäller filmen så tar tydligen den s.k. Alliansen hellre parti för sossarna. Moderaterna är ju t o m kompisar med kommunister, Reinfeldt hade under lång tid en talskrivare som var kommunist. FR tjänade 37 MSEK förra året, man undrar vilka krafter han egentligen jobbar för, är det Soros?

  Macron: Han kom in för att alternativen var usla, både till vänster och höger. Och pga att han ägnade en hel sommar åt intensivt kampanjande. Han är en liten Napoleon och det är den största risken med urspårad politik – att det bäddar för diktatorsämnen.

  Gillad av 4 personer

 8. Rutger skriver:

  Skrivningen fylld av tveksamma påståenden, tex att SDs film visar att S begått en massa skändligheter för att behålla makten och att SD försöker göra S till extrema. Steriliseringarna, nazistsympatierna och rasisttänkandet skulle alltså vara för att locka väljare till sig. Det förefaller mer närliggande att S rastänkande är en naturlig komponent i det socialistiska tänkandet man vill pådyvla folket och inte något som gemene man längtar efter. Det är inte heller SD som gör S och övriga partier extrema, filmen bara lyfter fram det för alla att se. En oupptäckt extremist är likväl en extremist.

  Slutklämmen i skrivningen indikerar att det är SDs smarta strategi som gör att de får fler väljare. Hmmm, skribenten kan inte tänka sig att den primära orsaken till ökat väljarstöd är att folkets egna tänkande och verkligheten slutligen krossar galenskaperna.

  Gillad av 1 person

  • Kea skriver:

   7-klövern värvar väljare för fullt för SD, liksom de ensamkommande och alla muslimer som jobbar outtröttligt för ändamålet. Vi har valarbetare här på stranden varje dag som gör ganska mycket väsen av sig, det varma vädret är ett mycket bra sätt för hycklande Svenssons att få sina goda principer testade när vuxna män helt verkar strunta i att ta hänsyn till barn och äldre. Så SD kan nog relaxa lite, as good as it gets.

   Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Selektivt val vid EXPOnering…

   Men MSM lär nog implodera på valvakan?

   Tappade hakor och dito sugar, gråt och tandagnisslan i rutan,
   när väljarnas omdöme är lagt!

   Hur kunde detta ske i Sverige, av Allah länder…
   En svårlöst gåta?

   Gillad av 1 person

   • Moderat politik och moderaterna skriver:

    Enligt många fina youtube-klassiker som efter Trumps vinst. Skall C och V gå,ihop?

    Gilla

 9. Kea skriver:

  Jag undviker att ha hjältar, och i synnerhet i politiken som jag som regel anser drar till sig personer som jag anser vara, med barnsligt språk, onda. Så jag söker inte hjältar men försöker undvika de som jag anser skicka ut högst suspekta signaler, och Macron är en av dessa, jag litar inte på honom och tror att han innerst inne är av dålig moralisk fiber. Vad är det dessutom med dessa ledare och deras relationer med sina livvakter, Reinfeldt, Sahlin och nu Macron, att folk är homosexuella och har älskare må vara hänt, men inte för mina skattepengar.

  Gillad av 4 personer

 10. Sven H skriver:

  Ordet populism brukas alldeles för flitigt i debatten och används ofta för att misstänkliggöra politiska motståndare. Alla politiker är i vidare mening populister och på detta forum har ju med rätta t ex skrivits om superpopulisten Annie Lööf. Politikernas livsluft är ju att lova förmåner till sina väljare d vs väljarna får tillbaka en del de pengar de själva betalat in via skattsedeln. Mästarna i denna idrottsgren är ju sossarna. Om detta inte är populism så kan man undra vad begreppet innebär.

  Gillad av 2 personer

 11. Hovs_hällar skriver:

  Ja just det — du sa det själv: Åkesson har haft rätt hela tiden.

  Och (M) har helt plötsligt fått annat ljud i skällan än Reinfeldts ”oändliga fält och skogar”, som enligt honom lämpligen borde fyllas med trevliga migranter från MENA-länderna.

  Tyvärr övertygar inte det nya tugget, sålänge man samtidigt halsstarrigt vägrar samarbeta med (SD).

  Gällande (S), så är det riktigt farliga med dem inte vad de gjorde för 50 år sedan, i ett annat samhällsklimat, utan vad delar av partiet sysslar med IDAG.

  Kretsen kring tro-och-solidaritet-gänget verkar helt enkelt vara en organiserad förtrupp till islam, och Löfven själv vet inte vilket ben han ska stå på utan gör bara ett allmänt förvirrat intryck med sina spasmer av Bestämda Uttalanden som ska signalera Beslutsamhet.

  Tiden är ute för hans parti, och innerst inne kanske han förstår det själv?

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   T&S, ”Brödraskapsrörelsen”,
   en svensk lightversion av Muslimska Brödraskapet,
   en Sverigefientlig rörelse som har ett enda syfte,
   att till Allah pris hjälpa partiet att behålla makten!

   Hur många procent tappar S när hizb-ut-tahrir,
   de hårda Salafisterna uppmanar till röstskolk?

   Lite nervositet råder nog på Sveavägen 68?

   Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Du har nog rätt!

   Sossarnas bruna historia gjorde man ”för Sveriges skull”,
   i en tid med andra värderingar…

   Men idag är man långt farligare för landets framtid!
   När man förbiser, blundar för, den kulturella frontalkrocken…

   Naivt tror att integration är möjlig?
   Utan att ställa minsta krav!

   Om Du har en krämpa och uppsöker Din husläkare,
   blir ordinerad en medicin o kom åter om tre månader!

   Vid återbesöket frågar han om det hjälpt?
   Nej blir Ditt svar!
   Då får vi dubbla dosen, kom åter om tre månader!

   Samma procedur upprepas, ingen bättring!

   Då fastslår han att dosen är för svag ändå!
   Skriver ut ett nytt kraftigare recept,
   kom åter om tre månader!

   Går Du vidare till Apoteket och hämtar ut,
   eller funderar Du på att uppsöka en NY läkare?

   För att få en alternativ diagnos!

   Fundera på svaret!

   Gilla

 12. Hyllan skriver:

  I Frankrike gjorde såväl höger- som socialistregeringarna som föregick Macron fiasko. Går nu också Macron på pumpen och mycket talar ju för det så kommer fransmännen nog att ge le Pen presidentskapet. Det franska valsystemet med direktvalda valkretsar är olikt vårt proportionella och därmed kan svängningar i opinionen ge stora utslag i antalet mandat. Åkesson har genom filmen nu gjort sig till dödsfiende till socialdemokraterna men tvingar kanske även moderaterna att förhålla sig till (S) på ett nytt sätt. (M) har fortfarande en teoretisk chans att ändra sin värdegrund till en EU-skeptisk som den jag uppfattar att (SD) numera företräder. I asylpolitiken låter de ju numera rätt så lika. (M) tappade under Reinfeldt sin moraliska kompass och slängde ut sitt konservativa arv men vi har faktiskt under de senaste åren hört många moderata avböner. DÖ-pakten är dock en tung börda att släpa på och vad jag hör så är ett samarbete med (S) det sista (M) önskar. Vi får om majoritetsförhållande efter valet så tillåter en (M) och (SD) regering. Populist-, rasist-, islamofob-, och nazistretoriken kommer i framtiden att slå hårt mot gröna, vänster och andra kollektivister om både (M) och (SD) samarbetar. Borgerligheten borde nog rent allmänt ta tillfället i akt att förklara sin liberala och konservativa vision där islamism inte ryms. Annars kan vi nog vänta en amerikansk utveckling där 7-klöver partierna och (SD) bägge blir två block med väljarstöd runt 50%.

  Gillad av 2 personer

 13. Ch skriver:

  ”Grogrunden till vår historielöshet är vår aningslöshet, + en stor del opportunism”. Det manifesteras tydligt av C i en debattartikel av Annie Lööf och partisekreteraren Michael Artursson i DN idag. De ger en i stort sett riktig bild av Sverige idag, och de problem (utmaningar) Sverige står inför. Det C inte själva inser är att medicinen de tror kommer att rätta till problemen endast kommer att förvärra situationen.
  Att Annie inte inser detta kan vi nog inte göra något åt, hon är inte bara dum, hon är dum på riktigt. Men med han – Artursson är det annorlunda. Jag har lyssnat på honom i några intervjuer, och har fått intrycket av att han har de flesta ”hästarna” hemma. Det som fattas är hederligheten! Karl-fan är grovt ohederlig! Han är kunnig i Centerpartiets historia, han vet precis vad som krävts av honom för att ha nått den position han i dag besitter. Men det skiter han i, för han ser vad han eventuellt ytterligare kan uppnå. – Nämligen ännu mera makt! Makt, löneförmåner, pensionsavsättningar mm. Att man då får tumma på principer och hederlighet saknar betydelse.
  Han – Artursson är för mig urtypen för en ”vit, medelålders heterosexuell man”, och med de värderingar som då oftast följer med. Inget ont i det, jag är själv i samma läge. Men det som skaver är hycklandet inför resten av församlingen. Och att han kan lura så många!
  Det han kan glädjas åt är att han är inte ensam i de förljugnas skara. De äro tusenden! De är verkligen i ”horeri och slakteribranschen” som Ingmar Bergman uttryckte saken. Tänk vilka jävla ynkedomspittar vi fått skåda genom åren. Jag minns särskilt Lars Ohly, Ygeman, Damberg + många fler. Nu får det räcka, jag börjar må illa!

  Gillad av 1 person

 14. cmmk10 skriver:

  ”Åkesson har genom filmen nu gjort sig till dödsfiende till socialdemokraterna …”

  Fullt pådrag i kvällens nyhetssändningar. Många experter som fick försöka visa hur lögnaktig filmen är. 😉

  Inget minne av att SD någonsin har fått egen nyhetstid för att bemöta nazistanklagelser från SAP och Aftonbladet m m.

  Gilla

  • Moderat politik och moderaterna skriver:

   Nu behövs en film om kommunisterna också, förman verkar gå starkt fram och lyckas trots kommunismens massmord att framställa sig som goda. Ofattbart, när de har mer gemensamt med NMR än något annat parti än möjligen Mp.

   Gillad av 1 person

 15. olle reimers skriver:

  Det viktiga med filmen är att hyckleriet får ett ansikte.

  Ett parti som vill vara trovärdigt måste vara öppet om sin historia.

  Men ingen vågar. Det kan hända att någon av deras gamla försyndelser står i strid med det som är PK för dagen. Och då kan man inte tala om saken.

  ‘Alla politiska partier är svårt sargade av sina påtvingade pudlar. Situationen blir också bara värre och värre när man befinner sig i en sjuklöversituation där ingen vågar kasta första stenen i rädslan av att vara den som spräcker glashuset.

  De behöver inte bekymra sig. Sprickorna är redan så många att man ser dem sitta där och hulka; hela gänget!

  Gilla

 16. Tyrgils Saxlund skriver:

  Filmen, som Youtube nu censurerar är en dokumentär, som beskriver historiska skeenden och personer som varit kända. Läs t ex fjärde och sista delen av Anders Isaksson utmärkta biografi över Per Albin Hansson i vilken både förhållandena under 30-talet och kriget, liksom frågan om rashygienen belyses. Och det finns andra studier kring detta.
  SD-filmen belyser det på det hela taget korrekt; Bengt Lidforss och Arthur Engberg var antisemiter. Utrikesminister Günther var visserligen karriärdiplomat, men av allt att döma socialdemokrat (annars hade han inte suttit på sin post). Jag delar inte alla slutsatser. Så var knappast svensk raspolitik avgörande för vad som skedde i Tyskland och det borde tydligt ha framgått att Aftonbladet under aktuell tid inte var en socialdemokratisk tidning. Men detta är inga avgörande invändningar mot filmen. Sedan kan man tycka bra eller illa om hur materialet presenteras, det må vara
  Det motiverar inte censur i detta fall. Googles och Youtubes agerande är demokratiskt stötande och ett övergrepp mot det fria ordet.

  Gilla

 17. Carl Nordin skriver:

  Att döma av kommentarerna till Anders Leion’s inlägg är insikten om valet i Frankrike i det närmast obefintlig. Anders Leion är vad jag förstår en ”demokratisk nationalist” och har därför inget till övers för mer gemenskap i Europa. Den långsiktiga freden bibehålles enbart genom
  långsiktigt arbete mot ett federalt Europa. Jag tror ej Anders Leion skulle förstå mer om han behärskade franskan!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.