Efter staten

Anders Leion

Kvällen innan min studentklass – R IV – i Nyköping skulle upp i muntan 1958 gick några av oss på bio. Vi såg Hets (den som inte känner till filmen kan se här) av Alf Sjöberg. Manus skrevs av Ingmar Bergman. Det är en mycket stark film, som kan drabba unga människor hårt.

Vi såg filmen som en trotshandling: ”Vi är inte rädda för er, era djävlar” betydde det ungefär. Vi tänkte på lärarna, censorerna och skoltiden, som strax skulle vara över. Och vi var förstås rädda.
Sedan dess har jag, som många, då och då sett en film av Ingmar Bergman. Ofta fångad, ibland road, men ändå inte så berörd.

Nu, när filmerna repriseras under hans 100-årsjubileum är det annorlunda. Smultronstället och, främst, Det sjunde inseglet har fascinerat mig. Jag är inte säker, men jag har en aning om vad det kan bero på.

Bergmans filmer beskriver, tätt och ingående, relationer mellan människor. Deras ansikten, kroppar och rörelser låter han beskriva skeendet och förhållandena dem emellan, likaväl som de ord som yttras. Men samhället – de materiella och sociala förhållanden under vilka dessa människor lever – är han inte lika intresserad av.

Detta är ytterligt tydligt i Det sjunde inseglet. På filmens första rutor vaknar Riddaren och hans Väpnare på en skånestrand, som landsatta från yttre rymden. Det är bara havet, himlen och stranden. De är på hemväg från en tioårig vistelse i Det heliga landet. Riddaren sitter och funderar vid ett uppställt schackspel. Väpnaren sover på strandens skravelsten.

En man i svart slängkappa och med vitt ansikte dyker upp. Riddaren frågar ”Vem är du?”. Mannen svarar ”Jag är döden”.

Resten av filmen handlar om hur Riddaren, Väpnaren och andra som slår följe med dem försöker undkomma – just – döden. Det är i digerdödens tid.

Staten är frånvarande, förutom en liten rest av dess makt: Några soldater plågar och bränner en ung kvinna till döds, därför att hon anses ha haft samlag med djävulen och därmed dragit ofärden, pesten, över landet. Kvinnan anser själv att hon när som helst kan få kontakt med djävulen, och blir besviken när Riddaren och Väpnaren inte tror henne.

Inte ens kyrkan är närvarande. En rest av den uppträder i form av en förfallen, tjuvaktig och mordisk präst.

Vad gör människorna? De försöker hålla skräcken borta med de vanliga medlen, alkohol, samtal och köns- och annat umgänge. De som vågar tänka efter flyr, fysiskt eller genom att tillhöra en självplågande sekt. Endast en ung gycklarfamilj vågar och tillåts tro på en framtid, åtminstone för dem själva.

Filmen är vacker. Den är nerskalad till det allra väsentligaste. Max von Sydows knotiga ansikte ger Riddaren en skepnad som vore han en del av ett medeltida träsnitt.

Och det samhälle som är så frånvarande blir just därför helt närvarande. Pesten, en globaliseringens tidiga yttring, har slagit sönder det samhälle som en gång måste ha funnits. Staten är nästintill icke-existerande. Kyrkan har inte längre monopol på tron. En flagellantsekt skrämmer och fångar människorna.

Tiden skall vara 1300-talet. Men det är ju vår tid!

När staten inte längre förmår upprätthålla sina grundläggande uppgifter: att hålla ordning, att skydda liv och lem och också i övrigt uppträda på ett sätt som inger förtroende för dess olika institutioner, när människorna känner att de är lämnade ensamma – vad gör de då?

Nu som på trettonhundratalet tyr de sig till vad som helst som kan inge hopp: en frälsningssekt, en föreställning om att räddningen finns bara man finner den skyldige och straffar denne, en hängivelse och underkastelse inför det blinda ödet, en flykt utan mål…

Allt detta finner vi exempel på i dagens tillvaro. Hos oss spelar inte religionen eller dess avläggare, den religiösa sekten, så stor roll annat än hos stora invandrargrupper. Däremot finner vi samma förhållningssätt hos den blint troende PK-sektens medlemmar. Bland de allra mest utsatta, de allra mest av staten beroende och av denna svikna finns bara underkastelsen inför det blinda ödet. Några, inte så få, av dem som har tillräckliga medel flyr landet.

Och ännu finns några överlevare bland dem som säger att bara man litar på de gamla institutionerna, på kyrkan, på massmedias predikare och på de etablerade partiernas (allt mer missmodiga) företrädare – bara man tillhandahåller det gamla förtroendet kommer allt att ordna sig.

Men just nu kanske de sista resterna av detta förtroende håller på att brinna upp? Och i himlen sin sitter Bergman och ler:”inte visste jag att det var detta jag skildrade!”.

Också detta såg jag i filmen. Det är inte nödvändigt att se. Bergmans saga om livet och döden är drabbande också i sin rena nakenhet, utan den eftertänksamhet som här har serverats.

35 reaktioner på ”Efter staten

 1. Fredrik Östman skriver:

  ”Nu som på trettonhundratalet tyr de sig till vad som helst som kan inge hopp: en frälsningssekt, en föreställning om att räddningen finns bara man finner den skyldige och straffar denne”

  Detta kallar vi socialism.

  ”[…]en hängivelse och underkastelse inför det blinda ödet, en flykt utan mål…”

  Detta kallar vi liberalism.

  ”Endast en ung gycklarfamilj vågar och tillåts tro på en framtid, åtminstone för dem själva.”

  Detta, att det är en gycklare, är mytologiskt signifikant. När förändringen träffar oss måste vi ta kontakt med de socialt undertryckta delarna av vår personlighet, med dåren, och göra honom till ny huvudfigur, anpassad till de nya förhållandena, medan den tidigare så väl integrerade personligheten kastas av som ett tomt skal som lämnas liggande på historiens väg.

  Gillad av 10 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Åren kring 1000 – tiohundra på svenska – var ålafisket taskigt längs Skånes kuster och i Bälten. Tre år i rad. Tinorna gyttrades igen. Algblomningar: Anabena, Anaphizomenen och Nodularia.som nu på Öland. Utvikning: Gynnat av VA-verkens kvävefällning eftersom de här blågröna kamraterna har konkurrensfördel vid kvävebrist. Då tar de sitt kväve från lufthavet Och fiskarebönderna den gången använde inte konstgödning (sant). Så fick de nog och vidtog den enda rationella åtgärden. Man hängde kungen. Så blev det bra med ålafisket.
   Vilket bevisar: Socialism är bra !

   Gilla

 2. Hosianna skriver:

  Briljant, Anders. Staten har frivilligt och självförvållat blivit pestsmittad och upplysta, skötsamma medborgare med anständig självbevarelsedrift skyr den grasserande, globalt importerade och närmast obotliga multikultisjukan som elden.

  Gillad av 10 personer

 3. Elisabeth skriver:

  ”Det sjunde inseglet”, en mycket fascinerande film.Och visst, Anders Leion, den talar till vår tid. Ett samhälle i sönderfall, människor som måste finna nya vägar. Jag har precis avslutat Lionel Shrivers senaste bok ” The Mandibles” som är en framtidssaga om det amerikanska samhällets förfall och undergång. Det börjar med att det elektriska nätet faller ihop , ”stenåldern” kommer tillbaka, därefter överges dollarn som världens reservvaluta med hyperinflation som följd. Detta är väl nästan jämförbart med digerdöden. En korrupt president lämnar folk ensamma att slå sig fram bäst det går. Hon beskriver mycket trovärdigt hur civilisationens fernissa rätt snabbt skalas av. Uppsidan av eländet är dock att många av välfärdssamhällets ”problem” som diagnoser, ADHD etc samt allergier försvinner, ingen orkar bry sig. Hemlöshet, brottslighet eskalerar dagligen. I slutet av boken når den kämpande familjen en stat som separerat sig från USA .Där kan man starta på nytt men å andra sidan är man sin egen lyckas smed, man får inget gratis. Det viktiga är familjens sammanhållning och hårt arbete. Shriver är ju libertarian och vill minimera regerings/myndigheters inflytande i människors liv, hon tror på att var och en odlar sin egen trädgård och tar konsekvenserna av sina beslut. Jag hoppas att jag inte förstört ev intresse för denna bok, min avsikt var att varmt rekommendera den. Den ger läsaren mycket att fundera på.

  Gillad av 2 personer

 4. W skriver:

  Läst på samtiden.se En radikal gruppering inom salafismen uppmanar muslimer i Sverige till att inte delta i höstens val. Anledningen är att man anser att samhället ska styras utifrån islams regler och således ska politik betraktas som en religiös förteelse.

  Genom aktivism hoppas man få till ett världsomfattande kalifat som ska styras av sharialagar.
  Det ligger i linje med deras världsbild där muslimer och icke-muslimer inte kan leva tillsammans.

  Magnus Ranstorp släppte en rapport om salafismens framväxt i Sverige där tecknas en bild av en fundamentalistisk grupp som har lyckats växa sig starka i framför allt no go zonerna.

  Gillad av 4 personer

  • Richard skriver:

   Hijrah (massmigration) är Jihads första steg. En muslim kan föra krig med hjälp av svärdet och pennan och pengar och talet. Islam är det totala kriget.
   98% av texterna som handlar om Jihad i Sahih al Bukhari handlar om att döda icke-muslimer.
   http://www.politicalislam.com

   Vandalism och våld mot blåljus-myndigheter förekommer inte i Polen och Ungern men däremot så förekommer det frekvent i Sverige!

   Gillad av 6 personer

   • Linden skriver:

    Migrationsverket uppger som bekant att det råder verkställighetshinder för utvisningar till Syrien vilket bekräftas av Säpo.
    Vilket i praktiken betytt att terrorister mördare och våldtäktsmän ohotat ta kunnat ta plats framför bankomaten och smörja kråset i förvissningen om att sjuklövern med sin snedvridna rättsuppfattning inte kommer att skrida till handling.
    Trots Ygemans storvulna löften om skarpa straff.

    Men vad händer nu när kriget är på upphällningen i Syrien och Assad önskar att befolkningen återvänder. För att bygga upp landet igen?

    Har IS krigarna fått syndernas förlåtelse för all framtid?
    Eller måste det till ett parti som har repatriering överst på sin agenda?

    Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Dramatiskt sjunkande valdeltagande?

   Sossarna hamnar under tjugo procent…
   Putins skull förstås)

   Vår Diktator ogiltigförklarar valet,
   utlyser undantagstillstånd dagen efter valet?

   Ack om jag bara hade kunnat inkalla EU-armén)
   Ett så odemokratiskt folk bör inte få rösta!

   Yttrandefriheten upphör som planerats…
   Skottpengar införs på SverigeDemokrater!

   Skulle någon enda höja på ögonbrynen…

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Då är det väl tur att både försvaret och polisen är tandlösa. Kanske Dan Eliasson får i uppdrag att fixa ännu ett armband. Rör inte sosseregeringen till exempel.

    Gilla

   • Jonas skriver:

    Lars Bern
    Och mps prioriteringar på elcyklar istället för brandförsvar.

    Nu behöver vi mer än någonting annat vuxna människor i politiken (och jag är ledsen, Ulf Kristersson, ut med dig på lekplatsen, det finns en ny rolig grävmaskin där som du kan pröva med Stefan).
    Sverige är i skriande behov av vuxna människor som tar över. Sverige behöver allvar och en genomtänkt plan. Vi behöver mobilisera all den kraft som ligger och väntar i folket. Det är tid för barnen att lämna riksdagen nu. Det är färdiglekt. Sverige måste räddas från vårdslösheten, inkompetensen och infantiliseringen.
    Vi som har barn älskar våra barn mer än något annat på jorden. Såklart. Men en dag måste vi lära dem att bli vuxna, ett mänskligt tillstånd som nästan helt saknar förebilder i landets högsta ledning eller om man slår på TV:n eller lyssnar på radion idag.
    Det är viktigare än någonsin att vara vuxen och ta ansvar nu.

    Jonas

    Gillad av 2 personer

 5. Kea skriver:

  Jag delar Jordan Petersons näst senaste podcast, ett samtal med en ”ateist”. Jag tycker att dessa intellektuella som utger sig för att var ateister med sin person visar varför det är otillräckligt, de uppvisar en desperation och ett klamrande vid sina egna ideér, som om detta skulle räcka för vanligt folk, när det så uppenbart inte ens räcker för personer som Blackmore eller Dawkins:

  https://jordanbpeterson.com/podcasts/podcast-episode/53-susan-blackmore

  Dawkins och andra är för mig otroligt naiva, som Peterson noterar de säger att de inte tror på Gud men i allt de gör så agerar de ut ett kulturellt arv som i väldigt hög grad är judeokristet, att skriva på denna blogg och vända på argument har sin rot i det land korsriddarna kämpade för. Det har uppstått i andra traditioner, i gamla Grekland exempelvis men samlades i det kristna logos, men det finns också traditioner som islam som går rakt emot logos, det har hela tiden funnits en god anledning till konflikten mellan kristendomen och islam, till alla krigen, de är varandras anti-teser, logos, mot anti-logos. På samma sätt så är kulturmarxismen och pk-ismen som hela etablissemanget följer anti-logos, och det får triviellt konsekvenser som avsaknad av brandförsvar och beredskap för lantbruket. Det förklarar också varför etablissemanget inte kan se något fel med islam, de är förenade i att vara anti-logos, och därmed mot allt det som byggt vår civilisation. Peterson noterar att vi lever på resterna av vår kultur, ångorna i tanken, vi agerar fortfarande, men i allt mindre grad, SOM OM vi var kristna, och det är det som gör att inte allt faller samman och kaos och islam tar över. Ateister som Blackmore och Dawkins är naiva eftersom de tror att hela deras kulturella uppsättning, själva deras personlighet, är av naturen given, när istället en mycket stor del är kulturell och på väg att försvinna. Kaos eller islam är alternativet.

  Gillad av 7 personer

  • Kea skriver:

   Man kan notera att Jordan Peterson nogsamt undviker att dissikera islam, för han hade uppenbart blivit stämplad som islamofob och rasist. Det blir intressant att se hur han skall kunna leva efter att tala sanning och fortsätta undvika detta ämne.

   Gillad av 5 personer

  • MartinA skriver:

   Dawkins hittade sin principlösa födkrog i ett system som vill förstöra vår kultur, genom att angripa religionen.
   Jordan Peterson har hittat sin, att predika individualism och att agera ”gatekeeper” mot europeiskt gruppintresse.

   Gilla

   • Kea skriver:

    Återigen, det är ingen motsättning mellan logos och att ge individen värde och att agera i grupp, det är ju just det vi gjort fram tills socialism, kulturmarxism och pk-ism tog över. jag ger dig rätt i att han inte drar ut tangenterna till vad det betyder för grupptillhörighet som i huvudsak blir etnisk då kultur tar tusentals år att utveckla (men några årtionden att förstöra).

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jordan Peterson: ”Jag tror faktiskt att jag har samlat unga män som annars hade dragit sig till de som vill värna europeiska gruppintressen. Om något borde det liberala etablissemanget tacka mig för att jag har agerat gatekeeper och hindrat unga europeer att hävda sina gruppintressen”
    (löst citerat)

    Gilla

   • Kea skriver:

    Peterson undviker detta spår för det kommer att framställas som exkluderande och rasistiskt, eftersom det ÄR mycket svårt att ta till sig en annan kultur än den ens förfäder har, man måste födas in i den, andas och uppfostras i den, inte många klara detta. Men idealet måste ändå bli en form av västlig kultur med grund i kristendomen som måste återupprättas utan kompromiss, de som är villiga att ta den till sig, de må försöka. Ta exempelvis Thomas Sowell som jag uppfattar ha anammat det västliga paradigmet, logos, men han har gjort det själv, genom sitt stora intellekt och böcker, är mitt intryck. I USA så finns goda krafter i kyrkorna som försöker få svart kultur att reformeras och bli västlig, men de kämpar nu mot många inom sin egen etniska grupp, och ett helt etablissemang som under de sista många årtiondena låtsats som det inte är önskvärt, att vår kultur inte är bättre. Det var bättre på 50-60-talet i USA som Sowell ofta säger.

    Gillad av 3 personer

 6. Henric Ankarcrona skriver:

  ”Hos oss spelar religionen inte så stor roll”. Jag tror att det är vilseledande. Religion, i vårt fall kristendomen, och sekularisering betingar varandra. Resonemangen kräver mer än 1500 tecken. Läs i stället ”Katedralens hemlighet” av Bengt Kristensson Uggla.
  Vår kultur med förankring i antikt-judiskt-kritiskt tänkande kommer även i framtiden stå på denna grund.

  Gillad av 3 personer

  • Apartheid eller detta? skriver:

   Kan du utveckla varför du är så säker på din slutsats och vad du ser i samtiden som tyder på detta? Jag tror du gör det mycket vanliga felet att allt du har nära dig är det normala och stabila.

   Gilla

 7. Jan Andersson skriver:

  Gillar också några av Bergmans filmer, men inte Hets. Sorry, Stig Järrel, men du tillhör den sorts skådisar som alltid är mest sig själva på scenen. I denna film var du lärare, men du var alltid mest Stig Järrel. Det finns många fler av er och ni brukar alltid bli väldigt populära. De skådisar som går in sin roll så fullständigt att man inte kan ana vilka de egentligen är bakom masken brukar vara trovärdigare.

  Gilla

 8. Hovs_hällar skriver:

  Ja just det… Några av Ingmar Bergmans tidigare filmer hör till det bästa jag någonsin sett i filmväg, och till den sorten hör ”Sjunde inseglet”.

  …”däremot finner vi samma förhållningssätt hos den blint troende PK-sektens medlemmar….”

  Ja jag skulle gå ännu längre: Det är inte bara så att PK-sekten är en motsvarighet till den flagellantsekt som skymtar förbi i filmen — utan i dagens verklighet ÄR det PK-sekten som dragit pesten över oss!

  Och det självdestruktiva förhållningssättet är förstås gemensamt för båda sekterna — medeltidens flagellanter som piskade sig själva, och dagens PK-sekt som gör allt för att underminera det samhälle de själva ingår i!

  Gillad av 3 personer

 9. MartinA skriver:

  Fast ingen stat är bättre än en stat som systematiskt försöker få oss svenskar att försvinna. Ingen bör ha lojalitet till staten sverige. Och ingen bör göra sig illusionen att den går att reformera. Staten i sverige förstör sig själv. Eller möjligen förstörs den av det här fåfänga, självgoda, ytliga, ansvarslösa, rovgiriga etablissemanget. Gott så.

  Gillad av 2 personer

  • Vax skriver:

   ”Sverige kommer finnas kvar men bara i namnet”, är rubriken på rapporten från Gefira som räknat på den svenska demografin. Uppgifterna man baserar siffrorna på kommer från SCB.

   Rapporten konkluderar bland annat att i Sverige är fertiliteten bland etniska svenskar lägre än den generella fertiliteten och att antalet barn med typiska muslimska namn växer i snabb takt – bara sedan 2010 har dessa ökat med 30 procent.

   Istället för att uppmuntra ett ökat barnafödande bland den egna befolkningen förlitar man sig på storskalig invandring och den vita ursprungsbefolkningen kommer att vara en minoritet inom maximalt

   https://samnytt.se/rapport-etniska-svenskar-i-minoritet-i-sverige-till-2066-bara-5-miljoner-kvar-i-slutet-av-arhundradet/

   Gillad av 1 person

   • olle holmqvist skriver:

    om jag räknat rätt dyker (s) under 4 % ca 10 år tidigare. extrapolering av utveckling sedan zenit 1968.felskattat ?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Nej, det där är ett svepskäl. Härskarna har inte haft en enda kampanj för att öka nativiteten bland svenskar men en myriad kampanjer för ökad invandring. Deras syfte är att utrota oss svenskar, inte att upprätthålla något barnafödande.

    Gillad av 3 personer

 10. Lars skriver:

  Man kan nog också se Bergmans film som en analys av hur religionen spelar på att bygga upp förväntansångest, med grund i anknytningsångest, att höra till, hos menigheten för att kontrollera den. Man målar upp bilder av helvetet och skärselden, av moral som avgör vad som händer efter döden, som lurar riddaren att lämna sin fru och färdas till Palestina, och sedan, när verkliga problem uppstår faller samhället samman i ångestburen aktivitet, skörlevnad och fylleri, allsköns sekter tar avstamp i denna ångest och ångestavledare i form av syndabockar sökes.

  Det går nog att jämföra med multikulturalismen idag, faller samhällssynen och förtröstan på människors godhet, så faller allt och ångesten för våld, orättvisa och beroende, som man byggt upp skapar PK och man söker avledare för ångesten för hur samhället skulle se ut utan solidaritet och omsorg om de som söker sig hit.

  Men faller samman gör samhället, för moral och ideer kan inte ersätta den reala verkligheten.

  Gilla

 11. lookslikeanangel skriver:

  Lite Lifestyle (II)
  Catering

  Döden, döden…
  läste jag att Astrid Lindgren och hennes syster brukade
  börja varje telefonsamtal med. Så var DET avklarat!

  Just så där rationell och kreativ vill man förstås vara.

  Så – lunch på “favvo-asiaten” idag. Pratade en del med ägaren.
  Så positiv, perfektionistisk och med full koll (gäller även maten).
  That’s my man!

  Men
  Det är uppenbart att det här är fråga om en helt annan management-stil.
  Chefen är chef. Styr med “kommandon”.
  Jag tror att svenskar måste lära sig bli mer “bossiga” för att få respekt.
  Det duger inte med att typ: – Jag tror att det skulle vara bra, om vi eventuellt
  kunde ta en diskussion om lunchrummet – när ni har tid, förstås. OK?

  Capiche?

  Gilla

 12. olle reimers skriver:

  Man kan också se Det sjunde inseglet som ett inslag i kampen mellan det onda och det goda, mellan optimism, som försöker bygga upp något och en pessimism, som enbart vill förstöra.

  Kampen mellan socialism, totalitarism å ena sidan och och frihetlighet i olika former å den andra är den arketypiska konflikten i mänsklighetens hela tillvaro.

  Kampen tycks fram till våra dagar i huvudsak ha utfallit till optimisternas fördel. Å andra sidan har parallellt med ett alltmer sinnrikt uppbyggt samhälle också en allt starkare mekanism för dess förstörelse vuxit fram.

  Det är som om människan förstår att det alltid finns ett frö av förstörelselusta i varje framgång. Man vågar inte tro på den. Fröet, tvivlet lurar hela tiden i bakgrunden. Det är detta som vi kallar religion. En påminnelse om individens förgängelse. Ångesten över att det oundvikligen tar slut.

  Vi som haft turen av att leva ett långt och fullt liv har inget förstörelsebehov längre. Det är förbehållet de yngre. En del står inte ut med tanken på att kanske inte hinna vara med. Eller att inte duga till för det. Bättre att göra slut på det här och nu.

  Undantaget är Mefistofoles, som framställs som vis men ändå en cyniker. Fröet finns där. Det är upp till oss, som individer, att hantera det väl.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.