Vill du vara med i den här kommittén?

Patrik Engellau

Föreställ dig att du är med i en båtklubb som är jättetrevlig men har ett allvarligt problem, nämligen att det stjäls något alldeles förskräckligt. Problemet är särskilt bekymmersamt eftersom klubben efter noggranna undersökningar har kommit fram till att förövarna finns bland medlemmarna. Man vet rätt väl vilka tjuvarna är.

För att komma till rätta med saken har båtklubbens styrelse bestämt att inrätta en särskild kommitté som ska motverka stöld. Kommittén ska bestå av 47 föreningsmedlemmar som sitter i tre år var. Alla föreningsmedlemmar, varav en hygglig andel är tjuvar, har rösträtt.

Kommittén inrättades år 2006. För att säkerställa att inga tjuvar blir invalda har båtklubbens styrelse bestämt att endast hedervärda medlemmar ska kunna väljas till kommittéledamöter. Men eftersom det saknats fungerande metoder att kontrollera efterlevnaden av dessa regler har det visat sig, såklart, att tjuvaktiga medlemmar röstat in andra kända tjuvar i kommittén för att insatserna mot den allmänna tjuvaktigheten i båtklubben inte ska bli alltför besvärande för tjuvarna.

För att ytterligare villa bort korten har kommittén beslutat att systematiskt mobba en viss medlem. På kommitténs möten finns en fast punkt på dagordningen – punkt sju – då denne medlem ska förtalas och smutskastas.

Den mobbade medlemmen, som du inte känner särskilt väl, har ändå på dig gjort intrycket att vara en hedervärd person även om han är känd för att snabbt ta till våld i självförsvar.

Nu kommer den svåra frågan. Vill du vara med i den kommittén? Kan du bekämpa tjuvnaden bättre i en kommitté där tjuvarna medverkar eller är det bättre att inte delta i en sådan kommitté? Till saken hör att du kan få ett hyggligt arvode som båtklubben betalar om du accepterar en plats i kommittén.

Just så är det – såvitt jag begriper – med FN:s Råd för mänskliga rättigheter. Rådets uppgift är att ingripa mot statsmakter som kränker de mänskliga rättigheterna. Rådet har 47 medlemmar som väljs av FN:s generalförsamling. Båtklubben, förlåt, FN:s generalförsamling, har beslutat att höga krav ska ställas på kommitténs ledamöter. De medlemmar som ”väljs till Rådet ska upprätthålla högsta standard vad avser främjandet och skyddet för mänskliga rättigheter”.

Jaha. Bland de aktuella 47 medlemmarna i Rådet finns klara förbrytare mot mänskliga rättigheter som Demokratiska Republiken Kongo, Qatar, Saudiarabien, Venezuela, Kuba, Kina, Irak, Burundi, Pakistan, Afghanistan och Angola.

Hackkycklingen är förstås Israel. Israel har av Rådet blivit dömt för brott mot mänskliga rättigheter 55 gånger vilket är mer än alla andra länder tillsammans (verkar det, de uppgifter jag luskat fram är inte alldeles klara). När den ständiga dagordningspunkten nummer sju diskuteras deltar inte de västerländska medlemmarna eftersom de inte vill medverka i mobbningen mot Israel.

Nyligen – den 19 juni – bestämde president Trump att USA ska dra sig ur FN:s Råd för mänskliga rättigheter. USA anslöt sig – vilket troligen betyder att USA förklarade sig villigt att betala samt att ställa sig på valbar plats – år 2009 under Barack Obama. Rådet kommer nu att begära att FN:s generalförsamling väljer en ersättare.

De som värnar om organisationen FN, till exempel Sveriges utrikesminister, före detta ordföranden i FN:s generalförsamling Jan Eliasson och biståndsminister Isabella Lövin, tar avstånd från president Trumps beslut. Icke-statliga men för det mesta statsunderstödda människorättsorganisationer som Human Rights Watch tycker som dessa myndighetspersoner.

Men israelerna jublar. Den före detta överstelöjtnanten i de israeliska försvarsstyrkorna Daniel Beaudoin skriver följande i den judiska tidskriften Forward:

FN:s Råd för mänskliga rättigheter förkroppsligar allt som är fel med FN. Det är en kolossal byråkrati som styrs av en automatisk majoritet av afrikanska och muslimska länder som har kidnappat begreppet mänskliga rättigheter för att främja sina antiisraeliska ambitioner.

Vad tycker du? Bör Sverige vara med i FN:s Råd för mänskliga rättigheter eller bör vi, liksom USA, ta avstånd från denna kommitté med stark representation av människorättsbrottslingar?

63 reaktioner på ”Vill du vara med i den här kommittén?

   • Hovs_hällar skriver:

    Fredrik Östman — Så var det förr i tiden. Numera kan tydligen ordet ”lämna” användas på det här sättet, åtminstone görs det allmänt.

    För övrigt anser jag att hela FN är ett dåligt skämt numera. Trump verkar inse det.

    Gillad av 12 personer

   • Elof H skriver:

    Schweiz är inte med i EU och var fram till 2002 inte med i FN. Tror knappast det varit till fördel för Schweiz välstånd och välgång att gå med i den klubben. Om de lyckats bli världens rikaste land utan att vara med i dessa klubbar så kanske det skulle vara en smart grej att härma dem?

    Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    @Hovs Hällar: Nåja. På SFI kanske man kan använda ”lämna” (ungefär) som engelska ”leave”. Men inte på svenska! Det är en vidrig anglicism!

    Desutom var meningen i det aktuella fallet oklar. Vad bör Sverige lämna? Ett spår efter sig? Lyset tänt på natten?

    Gillad av 1 person

 1. A skriver:

  Man kan fråga sig: Vad är det som det lilla lilla landet inte styr över? Förutom tydligen detta FN-råd. Man kan förståss även låta bli.

  Mvh A

  Gilla

 2. Björn G skriver:

  Tack Patrik, genom Båtklubbsberättelsen är det lätt att förstå hur Sverige fungerar idag.
  Brottslingarna som styr väljer bara in likasinnade. Det är därför de vill hålla SD borta.
  Hur gör man för att gå ut ur klubben, med ändå behålla båtplatsen?

  Gillad av 10 personer

 3. Dan Astrom skriver:

  Hur skulle Sverige kunna lämna sin skyddsling?! Det vore hedervärt att skydda Israel så inte den muslimska världen driver ut Israelsbefolkning i havet, men vår regering stöder sedan Palmes tid allt som har med Israels motståndare att göra, såsom inte minst skepp mot Gaza.
  Bedrövlig politik i detta land… 👎

  Gillad av 6 personer

 4. Aurora skriver:

  Det är dags att fundera på FNs framtid i sin helhet. Det är en koloss på lerfötter med ständiga underorgan som kostar pengar. Vad gäller Mänskliga rättigheter så har de muslimska länderna över huvud taget inte accepterat FNs Mänskliga rättigheter-dokument utan tagit fram en egen deklaration; Kairo-deklarationen. Där framgår inledningsvis att allt som ingår lyder under sharia. Så vad dessa länder gör i FNs tåd om mänskliga tättigheter är svårt att förstå. FN-kolossen har nog i stort spelat ut sin roll.

  Gillad av 21 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Minst sagt obegripligt!

   Om man inte ens godkänner stadgarna,
   grunden för föreningen, som verksamheten vilar på…

   FN är en sjuhövdad Hydra,
   styrd bakom kulisserna av Globalisterna!

   Barnkonventionen är ett av huvudena,
   en Trojansk häst för invasion/destruktion av Nationalstaterna!

   Gillad av 2 personer

 5. Eva Danielsson skriver:

  Vi bör lämna kommittén.
  Vår nuvarande regering sympatiserar med antisemiterna och stödjer regimerna i Palestina, (årliga mångmiljonbelopp) med ständiga terrorattacker mot Israel och t ex Iran som hotar Israel med utplåning och krigshetsar mot USA.

  Om Sverige går ut ur rummet när Israel diskuteras, så är det bara ett spel för gallerierna.

  Tanken om ett FN är tilltalande.
  Men FN i praktiken som den fungerar i frågor om säkerhet, mänskliga rättigheter, migration och klimathotspåhittet, är en skitorganisation som domineras av skurkstater som gärna styr och ställer.
  Sverige är en av dessa skurkstater just nu.

  FN behöver göras om i grunden eller vi bör lämna hela organisationen.

  Och precis samma resonemang gäller EU. En god tanke som har svällt till en administration som mest ser till sig självt och sin makt. Och som också kan misstänkas ha dolda mål om massmigration och hårdare toppstyrning.

  Makt korrumperar.

  Gillad av 19 personer

  • slaszlos skriver:

   Sverige är ett rasistiskt , anti-Semit och terrorland orsakat av statens människohandeln och blandningen av politiska flyktingar enligt Genève Konventionens bedömning året 1951 med lyxsökare , kriminella, agents och spionnätverkets enorma skaror angivare i främmande makters tjänster. Högutbildade invandrare med politisk flyktingstatus diskrimineras och analfabeter utbildas till terrorister. Den antisionist och antisemit vänstersocialist regeringsmakten med sina koalitioner finansierar judeutrotningen med skattebetalarnas straffskatter såväl i sina propagandamaskineriet , liksom bidrar ekonomisk till terrorregimers och terrororganisationernas operationer i Mellanöstern och världen över.

   Gilla

 6. heraldikern skriver:

  Svårt att svara på då man inte känner till riktigt hur FN arbetar och fungerar. Men om man ska kunna ändra på hur en kommitté arbetar bör man ju deltaga, alternativt deltaga eller påverka uppifrån. Alltså i det som styr kommitténs sammansättning.
  Det går ju att dra parallellen till Sverige och dess riksdag och regering. Lika svårt att påverka där!

  Gilla

 7. krister thelin skriver:

  Saken är lätt. Sverige sitter inte i MR-rådet. Vi gjorde ett försök att komma in, kampanjande men förlorade mot Irland.

  Gilla

 8. MartinA skriver:

  Är det i USAs medborgares intresse att USA skall offra trovärdighet, skattebetalarnas pengar och sina soldaters liv för att gynna Israel?
  Till exempel, Irakkriget framstår som otroligt märkligt och skruvat. Det är rätt troligt att det var Israellobbyn som drev fram kriget med en massa skitsnack, lögner och politiskt inflytande för att eliminera ett hot mot Israel och öppna upp det kaos som skulle kunna tillåta Israelisk expansion.
  USAs stöd till ISIS et al i Syrien dito.

  Om ovanstående stämmer. Kan USA betraktas som en demokrati? Om dess utrikespolitik kidnappas av en liten stat i långtbortistan? På grund av att de som känner sig besläktade med staten Israel, och ofta har dubbelt medborgarskap i den staten, eller åtminstone erbjudande om det, är väldigt duktiga på att organisera politiskt infytande? Alla demokratier upprätthålls av system. System kan kringås, korrumperas, ”spelas”. När har systemet spelats så effektivt att demokratin har upphört? Och när en ”demokrati” inte längre är demokratisk, varifrån kommer dess legitimitet? Vad ger då regimen rätt att använda statens våld?

  Gillad av 2 personer

  • Ulrika skriver:

   ”Om ovanstående stämmer.” Om? Lägg av med dina hypoteser och floskler och kom med bevis. Eller är det bara dina antipatier mot USA och Israel som tar över igen?

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Jag har faktiskt inga antipatier mot Israel. Eller ens att deras fränder i USA är så duktiga på påverkan och lobbyism, var och en måste ju kämpa för sina gruppintressen. Men frågan kvarstår, när yttre påverkan blivit så stark som i fallet Israel-USAs utrikespolitik, har USAs demokrati blivit trivial?
    Lobbyists förstörelse av demokratisk legitimitet är för övrigt ett enormt problem i Europa också. Även här är frågan, har demokratin blivit irrelevant? Tillför den fortfarande legitimitet?

    Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Exakt min bild av läget. – Sionistisk expansion i MÖ kräver att man eldar under motsättningar så att de som står i vägen tar död på varandra.

   Gillad av 3 personer

   • Ulrika skriver:

    Det behövs inget underhåll av någon eldning. De arabiska länderna har väl aldrig varit överens om något annat än Israels förintelse.

    Gillad av 4 personer

   • Björn G skriver:

    Självklart för att kompisskap och partibok rikligen skall kunna belönas.
    I ett land som Sverige, med långvarigt Politrukstyre och en ren Politruk-/privilegierekrytering är det ytterst viktigt att se till att det skapas/finns en mängd välbetalda tjänster att tillgå.
    Oftast tillsätts tjänsterna i FN numera som en belöning till de mest rättrogna.

    Gillad av 4 personer

 9. Frigolit skriver:

  Det finns nog inte många länder som tar FN på så dödligt allvar som Sverige. Anledningen till detta är olika historiska omständigheter såsom:

  • Man vill släta över beteendet under WW2
  • Palme, Bildt m fl gillade att vara med i dessa sammanhang
  • Svensk ekonomi blev tidigt internationell

  Att Sverige skulle lämna är i realiteten helt uteslutet även om det finns goda skäl. Trump har nog stått för ett trendbrott men Sverige lär avvakta.

  Israel: Sverige för sedan länge en antisemitisk utrikespolitik och det går tillbaka till det judehat som finns inom vänstern. Det är i sig en prestation att kunna göra det och samtidigt anklaga NMR för att vara otäckt antisemitisk, men det går tydligen.

  Gillad av 13 personer

 10. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Precis som Trynbald o Björn G var jag övertygad om att Patrik beskrev Sveriges Riksdag rakt av.
  D.v.s. ett gäng kleptokrater som sinsemellan fördelar 50.000:- skattefritt i månaden till var och en för resten av livet.
  Allt man behöver göra är att växa upp i ett politiskt ungdomsförbund, lära sig lingo’n, svära trohet till, och – genom att hålla små anföranden tryfferat med floskler – förkunna Värdegrunden.
  Om man bara sedan ständigt vaktar sin tunga, anar en grävande journalist med dold mikrofon o kamera i varje buske och även låtsas inför familj o vänner så står man snart med både båtmotor, båt och en egen liten vitmenad brygga skyltat med texten Regnbågeland.

  Gillad av 13 personer

 11. uppstigersolen skriver:

  Varför ligger FN:s huvudkontor i USA? Är det inte bättre att flytta det till Riyadh, Teheran eller Ankara? Eller varför inte Harare? Då blir det ju kortare transportvägar för alla figurer från MENA-länder som ska åka till sina uppdrag.

  Gillad av 6 personer

  • olle holmqvist skriver:

   jag har heller aldrig begripit varför tredje världens härskare flyger från sina palats till tråkiga, fula ounderhållna FN-byggnaden i N.Y. Varför kräver inte de 55 protestländerna mot Israel
   att FN ligger resemässigt praktiskt till och lite avsides så att man kan koncentrera sig på sina samtal ?
   T ex Azorerna ? Eller Malta ?

   Är det för det mer rajtans på kvällarna i NY ?

   Gillad av 1 person

 12. Ingvar Fröberg skriver:

  Med tanke på sällskapet tyckte jag att Sverige gott kunde avstå redan från början. Alla toppstyrda försök till samarbete får svårt att hålla ihop i längden, ungefär som ett arrangerat äktenskap. Till och med äktenskap av fri vilja kraschlandar, procentuellt ca 50% i Sverige idag. Bistra tider stundar.

  Gillad av 2 personer

 13. Björn skriver:

  Sverige borde dra sig ur EU och FN, och sen tigga och be hos Trump för att få bli USA:s 51:a stat i stället! (Om vi nu inte redan räknas till ”skitländerna?!)

  Gillad av 4 personer

 14. Lars Bernhoff skriver:

  Tack PE. Bra infallsvinkel.
  Trump med alla sina brister och sluggermetoder verkar här ha träffat rätt när han påpekar att kejsaren är naken dvs att FNs sätt att låta alla länder delta, i ett råd utan att uppfylla kraven själva, är ett paradexempel på när det gått snett. Sverige är för litet för att ändra på detta eftersom tex Saudiarabien har valts i en process i regionen dvs andra regionala länder föreslår det för inval.
  Bättre för Sverige att våga stiga av, om grundkriterierna inte uppfylls,och visa att vi satsar där det gör nytta. FN har ett antal uppenbara brister men det behöver inte resultera i att allt inom FN kritiseras. Det finns nyanser i dessa sammanhang som tex fredsbevarande insatser, domstol mot krigsförbrytelser.
  Amerikas frustration kommer säkert att tillta när de betalar mest för heslut som ett antal småländer kam driva igenom uppenbart dåligt motiverade åtgärder. ’America first’ ger kursriktning för fler omprövningar. FN måste samla kraft för egna omprövningar innan de tvingas till det. Sverige borde ha en möjlig roll här om Margot fortsätter trampar fel i sina försök att skapa en orealistisk roll för Sverige som världssamvete.

  Gillad av 1 person

 15. Ingrid Skinner skriver:

  Mycket bra skrivet. Jag är så glad över att jag har upptäckt möjligheten att ta del av ”Det goda samhället” som jag får på min email. Jag minns inte hur det gick till. Varit med ca två veckor totalt.
  Stort TACK!

  Gillad av 2 personer

 16. Stig Palm skriver:

  KLOCKRENT? Sverige ska lämna FN i denna fråga i likhet med USA. Lyssnade på deras representant i FN, Nickki Hailey som tydligt förklarade att HAMAS är orsaken i Palestina.
  I 600 st resoulutioner om anti-Israel har INTE Hamas nämnts med ett ord. Hamas håller Palestinas folk som gisslan och ständigt atackerar Israel.
  Detta är något som Margot Wallström och Jan Eliasson vet om och medverkat till. Skam över Sveriges representanter.

  Gillad av 5 personer

 17. phnordin skriver:

  Sverige bör lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter (om vårt land är medlem) och dessutom aktivt arbete på att förändra denna FN Hydran till att bli mera effektivt-om över huvud taget möjligt. För att främja de mänskliga rättigheterna kan Sverige bidra genom skapandet av en parallell organisation utanför FN där medlemmarna utgörs av demokratier av västerländsk standard.
  FN Rådet för MR i nuvarande utförande är ett hån mot demokratiska principer.

  Gillad av 1 person

 18. Pelle skriver:

  Med nuvarande politiska ledning är Sverige föga bättre än Iran, Sydafrika, Venezuela eller andra liknande skurkstater. Platsen i klubben skulle passa Margot och hennes feministanhang som hand i handske. För egen del betraktar jag Margot och kompani som främmande ockupanter som ska fördrivas. Vi kan uppenbarligen inte leva tillsammans längre. Därefter kan vi ta ställning till vilka klubbar som är lämpliga att ingå i.

  Gillad av 4 personer

 19. Petrus skriver:

  Israel påminner väl i rätt hög grad om de 3:e-världenländer som kritiserar Israel när det gäller attityden till folkgrupper som inte tillhör den dominerande stammen eller religionen. Skillnaden är väl graden av demokrati för den dominerande gruppen. Israel klarar bättre än många andra länder att vara en demokrati. Kommer här osökt att tänka på ett TV-program om Israels landsfader, mysgubben Ben Gurion. Han tyckte att Israel skulle vara en demokrati. Resten av världen borde dock enligt honom vara en kommunistisk diktatur (styrd av figurer liknande de som styrde Ryssland efter oktober-revolutionen 1917, får man förmoda).

  (De Livets Ordare och Frimodig Kyrka-anhängare som eventuellt svarar på detta inlägg vill jag påminna om att 30 % av de fördrivna från Palestina/Israel år 1947-48 var kristna. Ni skulle förtjäna samma behandling. Ni skulle också förtjäna att utsättas för detta av den grupp ni kallar Guds Utvalda Folk. Behandla din nästa som du själv vill bli behandlad.)

  Gilla

 20. olle reimers skriver:

  Jag tror tyvärr inte att argumenten biter särskilt bra på de personer som är valda av svenska folket att fatta beslut om dessa saker.

  Tänk tanken att inte få ens komma ut på röda mattan i fotoblixtarnas sken och förklara för världen att Sverige minsann står för jämlikhet och mänskliga rättigheter!

  Gilla

 21. nilsdacke skriver:

  Beskrivningen av UDHRC är tyvärr på pricken rätt. År 2006 skrev och skickade jag nedanstående brev till Jan Eliasson.
  Hej Jan! (Ursprungligen sänt aug-06)
  Detta meddelande sänder jag till dig i din egenskap av ordförande i Generalförsamlingen och samtidigt gammal kurskamrat. Jag önskar innerligen att du tar del av den artikel som finns på denna länk: http://www.brusselsjournal.com/node/1224 .
  Jag har under ett antal år studerat islam, efter att tidigare ha bott och periodvis arbetat i muslimska länder, och har därför från sidan haft anledning att följa de förhållanden som behandlas i artikeln.
  Det är särskilt bekymmersamt att FN år efter år låter CDHRI ”passera” utan att vidta adekvata åtgärder mot de medlemsstater d.v.s. medlemmarna av OIC som på detta flagranta sätt öppet obstruerar mot UDHR. Jag grundar detta på att CDHRI klart villkorar mänskliga rättigheter under sharia-lagen. Den som har den minsta kunskap om sharia inser att den på ett antal punkter står direkt i strid mot UDHR.
  Detta är så mycket mer allvarligt då flera av medlemmarna i OIC tillhör de länder som mest flagrannt och frekvent bryter mot mänskliga rättigheter. Det framstår som uppenbart för den som följer det internationella skeendet att det föreligger en klar obalans i hanterandet av dessa frågor. Medlemmar av OIC klagade i våras på ”de danska karikatyrerna” och möttes då av sympati och förståelse från UNHCHR Louise Arbour, trots att sagda karikatyrer inte i något avseende bryter mot någon regel i UDHR. Samma länder bryter ideligen och opåtalat mot dessa regler. Tala om att kasta sten från ett glashus.

  Du sade själv den 15 mars i samband med beslut om att inrätta ”Human Rights Council” i Genève som ersättning för den starkt misskrediterade ”Commission on Human Rights”: ”Member States – when electing members to the Council – would take into account the candidates’ contribution to the promotion and protection of human rights and their voluntary pledges and commitments made thereto prior to the election.”
  När man nu ser vilka som blivit medlemmar för upp till tre år kommer man osökt att tänka på det gamla uttrycket “att sätta bocken till trädgårdsmästare”. Spåren förskräcka när man ser hur den gamla organisationen fungerade.

  Om FN skall kunna återvinna något av sitt förlorade anseende och trovärdighet måste organisationen och inte minst dess högsta förträdare sätta ner foten vad avser grundläggande HR, ”call a spade a spade” och inte bara excellera i diplomatiskt högtidsspråk.

  En bekymrad gammal kurskamrat.

  GMY

  Bertil ”Berra” Malmberg

  Gillad av 1 person

 22. Jens skriver:

  Det nuvarande FNs råd för mänskliga rättigheter ersatte det tidigare FNs kommitté för mänskliga rättigheter.
  Detta hände 2006 och skälet till det var för att man kommit fram till att kommittén för mänskliga rättigheter var genomkorrumperat då medlemmar av kommittén inkluderade några av de värsta förbrytarna. Därför lades det ned och man bildade detta nya rådet för mänskliga rättigheter, där det sattes krav på att medlemmarna INTE skulle bryta mot de mäsnkliga rättigheter som det är tänkt att de ska upprätthålla.
  Ett citat från UN Watch som säger det mesta, från när rådet skapades och ersatte den gamla kommittén.

  ”Under this new system,” Kenneth Roth, executive director of Human Rights Watch, said at the time, ”countries with poor human rights records like Saudi Arabia will never have a seat on the council again.”

  Saudiarabien är ironiskt nog en en medlem av det nuvarande rådet för mänskliga rättigheter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.