Gästskribent Rebwar Hassan: Miljöpartiet i det ekonomiska kretsloppet 

Inför kommande val har MP till slut insett det korkade i att öppet driva frågor som gynnar islamister. De talar därför till exempel mycket tyst om islams fredlighet och ned tonas även bilden av partiets beredvillighet att gå islamismens önskemål till mötes i kvinno- och hederskulturfrågor. Jag tror till och med att det var någon grön politiker som faktiskt sa att muslimska kvinnor riskerar att hamna i kvinnofällor!

Det är säkert klokt av MP att inte göra frågan om påstådd diskriminering av muslimer och islamister till den stora valfrågan i detta val. Att bidrag på MPs initiativ vräks över organisationer som ska motverka så kallad islamofobi garanterar ändå islamistiska röster.

En annan fråga av stor vikt, som MP negligerar, är den eviga tillväxtens omöjlighet i en värld med ändliga resurser. Denna fråga, som är kopplad till överbefolkningen i somliga stater, är en ödesfråga för mänskligheten. Detta förstår många människor, miljöpartister och andra, och oroas däröver. Miljöpartiet hade förr om åren en öppen och spännande intern ekonomisk diskussion. Men det har partiet inte längre. En sådan diskussion vore nog detsamma som att ifrågasätta EU och då är man tydligen inte längre regeringsduglig. Vad vår gröne finanshandelsminister egentligen tycker om till exempel ekonomiska instrument som derivat får vi inte veta. Och ingen journalist lär fråga.

Så varför har miljöpartiet välkomnat mångkultur, som i praktiken är detsamma som islamism och shariasamhällen, och varför har man övergivit en berättigad kritik av tillväxt i form av överutnyttjande av naturresurser och exploaterande av utsatta arbetare?

Svaret på frågorna är ett och det stavas Globalisering. I större delen av västerlandet har en finansiell elit lyckats etablera tron på den ekonomiska tillväxtens absoluta nödvändigt. De har målmedvetet arbetat, via opinionsskapande och lobbyism, för den egna agendan och har fått lagstiftning dit de vill. De har arbetat i eget intresse. Tyvärr har stora delar av de västerländska partierna accepterat detta och därmed svikit och sålt ut de egna väljargrupperna.

Brexit, Trump och femstjärnerörelsen är alla av denna finansiella elit med dess okänsliga girighet och tentakler av kontrollerade organisationer oförutsedda och oönskade konsekvenser. Globalisternas nya världsordningen känns därför inte så oundviklig längre.

Globalisterna, deras banker och multinationella konglomerat ser till att vinsterna av deras i många fall tygellösa verksamhet hamnar i deras egna fickor medan de västerländska välfärdsstaterna får plocka upp notan av gränsöverskridande förödelse. Arbetslöshet och naturförstöring betalas av skattekollektivet medan billig och desperat arbetskraft verkar lönesänkande.

Fri rörlighet för pengar, varor och tjänster, bland annat genom så kallade frihandelsavtal, har ersatt våra nationella regelverk med överstatlig eller obefintlig kontroll. Därtill har globalisterna lyckats få till privatiseringar av offentliga verksamheter.

Bankskapade kreditpengar med åtföljande hög skuldsättning driver numera jordens finanser. Kreditpengar utan övre gräns som lånas ut till dem själva, därtill nästan utan ränta. Eller tvingas på andra som till exempel de som måste köpa sin bostad och blir eviga låneslavar. Lönerna hålls därtill nere genom fri rörlighet och asylimmigration. Media och underhållning ägs av globalisternas företag och banker och utnyttjas helt skamlöst för att driva på denna utveckling.

Den östeuropeiska och för den delen den japanska befolkningen minskar numera något år efter år och kommer snart att nå en naturlig jämvikt då levnadsvillkoren blir så gynnsamma att befolkningarna kan öka på det naturliga och organiska sättet.
I Västeuropa drivs politiken av globalistiska idéer med evig tillväxt och här skenar asylinvandringen med åtföljande systemstress i hela samhällsbygget och välfärdsstaten samtidigt som nationalstaten undermineras.

Hur ska Sverige se ut bortom mandatperioden, om tjugo, trettio, fyrtio år. Till år 2026 antas Sveriges befolkning ha ökat med ytterligare en miljon individer. Hur kan det av någon ses som en god och önskad tillväxt?

Politiska partier som lägger locket på för de för jordklotet avgörande frågorna lär bli frånåkta av de nya ”populistiska/populära” rörelserna där den ovan skisserade typen av diskussioner tillåts och uppmuntras. Där debatten inte stoppas för att ett visst parti ska få sex ministrar!

Rebwar Hassan är ledamot i Stockholms läns landsting, före detta riksdagsledamot, utesluten ur Miljöpartiet på grund av kritik mot partiledningen, idag politisk vilde. 

31 reaktioner på ”Gästskribent Rebwar Hassan: Miljöpartiet i det ekonomiska kretsloppet 

 1. Gunnar Karlén skriver:

  Detta är egentligen en bra och intressant text! Men i sjätte stycket måste det väl ha blivit något fel? Kanske det skulle stå t ex ”är alla motståndare till denna finansiella elit”? Annars får jag inte ihop det. Att Donald Trump är rik betyder knappast att han tillhör den nämnda eliten, utan snarare att han kan göra som han vill. Därmed kanske det finns åtminstone en chans att komma tillrätta med avarterna av den pågående globaliseringen. Utan Trump skulle det inte gå!

  Gillad av 5 personer

  • Gunnar Karlén skriver:

   Efter moget övervägande har jag upptäckt att skribenten menade ungefär det jag skrivit. Jag skrev nog innan jag hade vaknat ordenligt…

   Gillad av 1 person

 2. Jan Andersson skriver:

  Det föreligger ingen värre bristsituation för råvaror än så länge, men att hålla igen på befolkningstillväxten är absolut den viktigaste frågan. Den är starkt anknuten till ålderspensionsfrågan i u-länder, där många barn är den enda garantin för att få försörjning när man själv inte orkar arbeta längre. Alla i-länder som EU borde gå före med gott exempel och driva denna agenda, istället att som Reinfeldt välkomna migranter för ”rädda pensionerna”. Det är u-landstänkande! Men det har väl gått upp för alla och envar så här dags, fem i tolv och när klockorna redan klämtar för alla svenskar.

  Vi har i Sverige stora avfolkningsbygder! Vad händer där med samhällskontraktet? Visst finns det nackdelar, men också fördelar! Och på det hela taget fungerar allt lika bra som i storstäderna, det är bara längre avstånd till mycket och sämre kommunikationer. Hur hänger det ihop? Jo, de samlade behoven minskar naturligtvis i takt med befolkningsminskningen.

  Tyvärr försämras medvetet levnadsvillkoren i svensk glesbygd, främst av de partier som borde stå glesbygdsborna närmast, i synnerhet MP som har orsakat mest bekymmer, sedan S med sin evigt korkade skattehunger (bränsle snart 16 kr) och C som helt lämnat sina rötter.

  Trots att inget svenskt politiskt parti verkar ha varken kunskap, ambition eller bredd att kunna styra något tillrätta, måste ändå en snabb förändring till nu om vi skall kunna hitta tillbaka till en hyggligt framtidsinriktad samhällsutveckling.

  Det parti som törs andas om dessa viktiga frågor inför valet borde kunna få mandat att också göra det. Men de ältar bara sina nu helt urspårade mantran, till intet förpliktigande, och till ingen större nytta för svenska folket. Det håller inte, men vilka alternativ har vi?

  Gillad av 6 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Varför räkna med att afrikaner skulle lita på ett pensionssystem när inte vi själva gjorde rätt i att lita på vårt. – Nu delas pengarna ut till vem som helst som anmäler intresse.

   Gillad av 2 personer

 3. Bo Adolfsson skriver:

  Det är tragiskt att miljöpartiet, som jag faktiskt en gång röstade på när det handlade om miljön, har blivit språkrör för globalisternas Agenda 2030.
  Men det kanske ligger i alla människors och organisationers DNA: Sko dig själv!

  Gillad av 2 personer

 4. brrr skriver:

  Där fick Hassan nog med det mesta av grunden till pågående galenskaper. Frågan återstår hur det gick till att infantilisera hela den (förr) fria världens journalist- och politikerkår samt stora delar av befolkningen. Det måste vara frågan om mycket långsiktigt arbete med fördärvad skolutbildning och hjärntvätt på bred front.

  Gillad av 9 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Kan det handla om ägarstyrning?
   Vilka är det som i princip äger alla media?

   Globalisterna, även om viss etnisk obalans föreligger…

   Gillad av 1 person

 5. matsjangdal skriver:

  Hassan redovisar samma gamla malthunsianism som bakåtsträvare plågat den moderna världen med i 200 år.
  Tillväxt är självklar och självklart gott och något vi skapar med våra hjärnor och händer, inte något vi förbrukar av naturens kapital.

  Gillad av 1 person

   • phnordin skriver:

    Tillväxt som skapas av hjärnor och händer är förmodligen sunt, men hur är det med tillväxt som skapas av tygellös kreditgivning? Dagens politiska system stimulerar till överbudspolitik, devalveringar och en gigantisk statsapparat där notan plockas upp av välfärdsstaternas skattebetalare. Skattebetalarna är nutidens slavar.

    Gilla

  • Tina skriver:

   Vad gör vi när insekter, bin och andra pollinerare försvunnit? 75% av världens vilda djur har försvunnit sen 1970-talet. Vill vi leva i en värld tätt befolkad av bara människor, och roa oss med att turista med hjälp av reseföretag (tjänsteföretag) i andra länder, som hatar oss för att vi förstör allt där, med vår blotta myllrande närvaro?

   Gilla

 6. Ragnarök över Sverige skriver:

  Ser ingen omsvängning under galgen från MP:s sida. Samma unga flickor dyker upp i teve, ofta i konstfulla frisyrer, och yttrar sig med samma gamla vanliga självförtroende.

  Som stödparti till Moderaterna, under 8 långa år, stödde de en ”öppna-era-hjärtan-politik. Därefter 4 år med en egen vice statsminister i regeringen. Som hjälpt till att skapa det nya Sverige. Extra synligt dessa dagar inne i Stockholm. För när gammelsvensken tar semester finns de övriga kvar i stan. De som MP med sådan frenesi kämpat för att få in i Sverige. Och lyckats med. Tydligare kan inte deras politik synliggöras.

  Vem är då intresserad av MP:s eventuella taktiserande för att vinna eller få behålla ett röstunderlag – än de själva? De har mer än väl visat hur de vill ha det. Och de fick också som de ville.

  Extra tydligt exemplifierat när, en avgående vice statsminister (MP) hulkande grät och bad alla egna kommunpolitiker om ursäkt – bara för att MP-toppen drivits av regeringspartnern Socialdemokraterna att ta ett pyttesteg åt sidan för att ”strama upp” migrationspolitiken. En dittills ren ”öppna-dörren-politik”.

  Det enda ekologiskt vettiga MP har gjort – är att ha satt sin sista potatis. Deras politik har sedan länge torkat in. Och brinner nu upp. Inga brandsprutor i världen kan rädda det partiet. Bara att acceptera den kvarvarande askan och gå vidare med annat – utanför politiken.

  Om sanningen skall fram är jag rädd för miljöpartister. De skrämmer mig. Och den framtid de vill verka för. Vem vill leva sina sista år i Ragnarök?

  Gillad av 10 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  ”en värld med ändliga resurser” — Det är emellertid inte den värld vi lever i.

  När det gäller mat är resurserna ändliga, så ständig befolkningstillväxt är inte upprätthållbar. Vi skall sluta upp med att skicka pedofiler med medicin till fattiga länder utan statliga pensionssystem. Det är mycket farligt och skadligt.

  Men när det gäller ekonomiska resurser finns ingen sådan begränsning. Ekonomisk tillväxt är på alla sätt och viss önskvärd, välgörande och evigt upprätthållbar.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Om du bor så att du har en gräsmatta så räcker den till för att odla allt du behöver till husbehov. Torpare förr i tiden hade inte större ytor.
   Läs gärna också vad Lars Bern skriver om råvarutillgångar. För övrigt ryms fortfarande jordens befolkning på Vänerns yta, stor som ett riskorn jämfört med en basketboll.

   Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    ”…För övrigt ryms fortfarande jordens befolkning på Vänerns yta…”

    Jan, detdär är ett väldigt egendomligt resonemang, som emotsägs redan i det du skrev om gräsmattan, vi behöver mer yta än vår upprättstående kropp tar i anspråk.
    F.ö., vem skulle vilja stå stilla där och trängas, även om någon utanför tillförde oss närig, kanske via slangar eller något?
    Men det är tyvärr ett argument som många tar till, bl.a. Reinfeldt när han hade flugit över Sverige, och många nöjer sig utan att tänka längre. Kanske spelar ”moderniteten” och urbaniseringen en stor roll, folk är vana vid att lämna sitt avfall i toan och utanför dörren, samt att vatten och energi kommer in genom väggen och affärens hyllor dignar av mat, kläder och mycket annat.

    Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    1. Vad gör du sedan, när hela jordens yta har täckts med människolik?
    2. Vilken mening med livet skall vi uppfylla genom att maximera antalet människor med ståplats på jordytan?
    3. Kan det tänkas att folk börjar dö av våld innan vi har nått den maximala befolkningstäthetens Nannjjijjaala, så att detta tillstånd inte kan uppnås?

    Gillad av 4 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Exemplet med alla människor på Vänern är en bild, för att skapa en förståelse för att värden inte är en trång plats där någon trillar i havet om någon annan hostar en kilometer därifrån. Gatorna i Tokyo, värdens tajtaste storstad, är breda, luftiga och det är långt i från någon trängsel.

    I Härjedalen bor 0,8 invånare per kvadratkilometer. Det finns oerhört mycket yta kvar för jordens människor, men vi skall naturligtvis se till att vi odlar tillräckligt med livsmedel. Men det är en politisk fråga som bygger på kunskap och erfarenhet – inte så vanligt i våra korrumperade och allt mer feministiska parlament.

    En bonde i Texas som jag pratade med hävdade med bestämdhet att bara Texas skulle kunna föda hela världen, bara det funnes nog med färskvatten. Samma sak sägs om Ukraina, och afrikanderna som kanske flyttar till Sevastopolområdet kan nog komma en bra bit på vägen med de jungfruliga jordarna mellan Svarta Havet och Kaspiska Havet.

    Men vi måste vilja lösa de problem och obalanser som finns och det funkar inte idag, långt ifrån ens i Sverige. Vi har i decennier byggt industrifastigheter och bostäder på prima matjord. Skulle vi kunna börja här i alla fall, eller väntar vi på att Kina ska ta över detta också?

    Gilla

 8. Jvkkk skriver:

  Hassan blandar ihop tillväxt och globalisering, det är två olika saker, innovation betyder tillväxt och denna barnsliga önskan om ett ”naturligt” tillstånd att leva är MPs första utopi, massinvandring blev den andra och islam den tredje, vad har dessa gemensamt, eko-fascism, pk-ism, globalisering och islam? Det är totalitära ideologier. Mp är i grunden en odemokratisk rörelse, det är detta som förenar, och att de klarat sig så länge beror på att detta totalitära gift spridit sig till alla partierna, sossarna hade det hela tiden, Westerberg införde det i L, Reinfeldt i M, Olof i C, Alf I KD. Jag ser inget i ovanstående som tyder på att Hassan inte fortfarande är en totalitär som tycker att hans sätt att leva skall påtvingas andra, han har bara insett ett av misstagen för att han känner islam.

  Det är heller inte låga räntor som gör att vi blir låneslavar, det är de höga skatterna, det är Hassans fel, Mps fel, 7-klöverns fel. Utan låga räntor så hade folk inte haft råd att bo, det är den improduktiva stölden av våra pengar som ligger till grund för att vi är låneslavar, det är folk som Hassans fel. Jag har lust att avsluta med en fråga men avhåller mig för censurens skull.

  Gillad av 4 personer

 9. Björn skriver:

  Att MP välkomnar muslimer och mångkultur, beror inte på att de själva vill ha ett islamdominerat mångkulturellt samhälle, utan för att ”motståndarsidan”(dvs större delen av befolkningen) ABSOLUT INTE VILL! De är några elaka j-r, de där!

  Gillad av 5 personer

 10. Östrahult skriver:

  Skribenten har nog olyckligtvis hamnat i fel parti. MP har ingen vidare historia, detta finns väl beskrivet av Henrik Jönsson, roligt och informativt: https://www.youtube.com/watch?v=oCCIuMFYRO8

  Jag vill absolut inte lasta skribenten för detta, men ju mer man vet om partiet desto bättre förstår man varför det inte är särskilt högt i tak i partiet.

  Gillad av 1 person

 11. Steven Jörsäter skriver:

  Allt MP står för är fel, tokigt eller rent av vansinnigt. De kom in i Riksdagen på en förmodad sälförgiftning som visade sig vara ett virus. De har levt på brutala överdrifter av miljöproblem av samma sort som Björn Lomborg vederlade i Världens Sanna Tillstånd. De driver och har drivit en politik som, om den fullt ut genomfördes, skulle göra landet utfattigt. Att de sedan till råga på allt skulle bli den främsta proponenten för en dåraktig invandringspolitik är kanske märkligt eftersom kopplingen är obegriplig. Det enda jag kan komma på är att om man agerar som ett läskpapper för usla idéer på ett område så blir det nog lättare på andra också.

  Så att försöka klippa ut delar av programmet kommer inte att hjälpa. Domen förblir lika hård. Vi kan bara hoppas att väljarna utdelar det dråpslag partiet förtjänar i höst.

  Gillad av 6 personer

 12. W skriver:

  Vi hjälper det svenska folket, inte er regering”, säger Dominik Tarczyński från det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa med anledning av de 139 brandmän som Polen skickar till Sverige. Han vänder sig också emot att den svenska regeringen tidigare markerat stenhårt mot Polen. — Kalla oss inte fascister eller nazister, säger han till Nyheter Idag.
  https://nyheteridag.se/vara-hjartan-ar-med-det-svenska-folket-inte-med-den-svenska-eliten/
  Kan man hoppas på en liten skammens rodnad på vår statsminister.

  Gillad av 3 personer

 13. Mikael Birk skriver:

  Att ha blivit utesluten ur Mp skulle kunna indikera ett visst omdöme, så är emellertid i Hassans fall uppenbarligen inte fallet. Den mest vulgära konspirationsteoretiska smörjan centrerat kring de hemska globalisterna och naturligtvis det transnationella finanskapitalets – samma käpphästar som extremvänstern och extremhögern torgför. Enligt Hassan tillhör femstjärnerörelsen globalisterna vilket är uppenbart löjeväckande, då detta populistparti fastmer torgför samma konspirationer som Hassan.
  Trump beskrivs som globalist, samtidigt som globalisterna förespråkar frihandelsavtal, vilket enligt mp
  och tokvänstern, trots överväldigande empiri för frihandel, ensidigt utgör ett hot. Hassn borde i konsekvens härmed istället välkomna Trumps protektionistiska politik. För ett exportberoende land som Sverige är välfärden tvärtemot vad Hassan påstår beroende av frihandel. Tillväxten begränsas ej heller kausalt av naturresurser allena; ytterligare en vulgärförenkling vanlig ibland miljöpartister, uteslutna eller ej.

  Gilla

  • Hyllan skriver:

   Hassan skriver att sådant som Trump och fem-stjärne-rörelsen är ett resultat av globalisternas politik i den meningen att dessa är en reaktion mot globaliseringens negativa konsekvenser….

   Gilla

  • omnifragarmig skriver:

   Du har missuppfattat denna mening: ”Brexit, Trump och femstjärnerörelsen är alla av denna finansiella elit med dess okänsliga girighet och tentakler av kontrollerade organisationer oförutsedda och oönskade konsekvenser.”
   Om författaren hade använt kommatecken på följande sätt: ”Brexit, Trump och femstjärnerörelsen är alla, av denna finansiella elit med dess okänsliga girighet och tentakler av kontrollerade organisationer, oförutsedda och oönskade konsekvenser.” hade du nog förstått, och din kommentar hade inte behövts.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Du tycks NÄSTAN läsa,
   som fan läser Bibeln…

   BREXIT TRUMP O FEMSTJÄRNERÖRELSEN ÄR ALLA,
   av denna finansiella elit,
   med dess okänsliga girighet och tentakler av kontrollerade organisationer
   OFÖRUTSEDDA O OÖNSKADE KONSEKVENSER

   Globalisternas nya världsordningen känns därför INTE SÅ OUNDVIKLIG längre.

   Gilla

 14. olle reimers skriver:

  Hassan, du verkar tyvärr ha missförstått det mesta. Kanske är det ditt förflutna i fel parti som fört dina tankar på avvägar.

  Den globalisering vi, som kritiserar detta fenomen avser, är av ett annat slag än det du tycks föreställa dig. Det är idén om att avskaffa nationalstaterna till förmån för en global överstatlighet som vi åsyftar. Globalism i den meningen att vi ska kommunicera och handla mer med varandra välkomnar vi givetvis.

  Tillväxt är, precis som JVVK påpekar i en tidigare kommentar, detsamma som innovation och teknikutveckling. Genom ditt politiska förflutna får du för dig att det skulle handla om att tillverka mer naturtillgångar; en mycket skadlig föreställning!

  Trump och Brexit är båda krafter som motverkar den globalisering vi talar om ovan. Ett av globaliseringens ansikten, som tydligt visar vad det handlar om är EUledaren Jean-Claude Juncker som via sina fylledanssteg på den offentliga scenen visar upp den arrogans och folkförakt som är globaliseringens kärna.

  Den explosionsartade befolkningstillväxten är en följd av att barnadödligheten har minskat. Hur förklarar man då att den avstannat i de länder som har lägst barnadödlighet? Ja, du; det var inte lätt. Vi får väl se hur det går med befolkningstillväxten i länder som fått smaka på civilisationens frukter.

  Gilla

 15. Karl Oskar skriver:

  I landet uppåner.
  Landet där alla gör precis tvärtemot sunt förnuft.
  I det landet heter kungen Gustav Fridolin.

  Gilla

 16. Sune Mangs skriver:

  Frihandel är bra enligt Miljöpartiet när det gäller elcyklar från Kina.
  Tillväxt är bra enligt Miljöpartiet ibland, när man sitter i regeringsställning och kan finansiera subventioner av elcyklar med tillväxtens frukter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.