Kan vi lita på Centerpartiet?

Jan-Olof Sandgren

Centerpartiet har de klart brunaste rötterna bland riksdagspartierna. Under 30- och 40-talet stod rasismen inskriven i partiprogrammet och ledande Bondeförbundare hade täta kontakter med Nazityskland. Bevarandet av en svensk bondestam och ”kampen mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement” var viktiga profilfrågor fram till krigsslutet.

Men 70 år är en lång tid. Även om det ryktas att P-O Sundman behöll sina nazisympatier långt in på 60-talet, finns ingen anledning att lasta dagens Center för vad tidigare generationer hittade på. Historia är historia.

Men har man svårt att erkänna sin historia, som den faktiskt såg ut, finns förstås risk att man överkompenserar. Eller i värsta fall upprepar den. Centerpartiets extrema ståndpunkt när det gäller fri invandring – och lika extrema ståndpunkt när det gäller att bilda front mot Sverigedemokraterna – gör att man misstänker en process av psykologisk förnekelse. När Annie Lööf i sin självbiografi hävdar att Centerpartiet alltid varit liberalt, blir man plötsligt helt säker.

Centerpartiets rasistiska ursprung verkar vara en ”tagg” som fortfarande gör ont. Kanske var det därför man var så angelägen att utesluta Sven-Olle Olsson 1988, trots att han var Sveriges mest framgångsrike centerpartist och hade kunnat lyfta partiet i Skåne, (nu gick istället bollen över till Sverigedemokraterna). Olof Johansson kommenterade uteslutningen så här: ”Vi vill inte ha några bruna löss i vår fana”. Med tanke på partiets historia låter det nästan som en freudiansk felsägning.

Själv fick jag alltid höra att Sven-Olle var nazist, och att hans kompisar i Sjöbopartiet var ett gäng pensionerade lägervakter från Auschwitz. Därför blev jag lite förvånad när jag såg det här klippet från 1991. Sven-Olle framstår som intelligent, kunnig och mycket nyanserad, och vinner ganska enkelt mot de två mobbarna Jan Guillou och Bo Holmström. Jag kan inte komma på någon av dagens centerpartister som skulle skött debatten bättre. Förlåt Sven-Olle. Du var bättre än ditt rykte.

I ett avseende verkar dock 40-talets Bondeförbund ha lyckats i sitt uppsåt. Inget annat parti (möjligtvis med undantag för KD) har en mer rasmässigt homogen väljarkår. Den här bilden hade inte kunnat föreställa något annat parti än Centern. Eller ta den här bilden av Centerns riksdagsgrupp. Inte en Mohammed, inte en enda ”rasifierad”. Av 22 namn är 21 pursvenska. Bara Zander låter en smula exotiskt, men visar sig tillhöra en svensk dam från Jämtland vars förnamn Solveig möjligtvis för tankarna till Norge.

Jag tvivlar på att det beror på någon exkluderande rasism från Centerpartiets sida. Snarare är det en effekt av att de invandrare som redan trängs i svenska förorter, inte är så förtjusta i tanken på att det skulle komma 20 miljoner till. Det skulle bli ganska stökigt i tvättstugan.

De flesta som engagerar sig i Centern bor däremot i lugna områden, lika svenska som de själva. Så det där med stöket i tvättstugan kommer liksom aldrig upp på dagordningen.

Men en sak får mig att misstänka att centerpartister kanske är lite rasister i alla fall. I min egen förort har jag märkt att när andelen invandrare närmar sig 50 procent, börjar svenska familjer flytta därifrån. Inte för att de är rasister, utan för att skolan blivit sämre, det har blivit otryggare att gå ut om kvällarna, bilförsäkringen har blivit orimligt dyr, det känns otrevligt när busskuren är sönderslagen efter helgen och en mängd liknande faktorer. Livet är helt enkelt bättre och tryggare i ett svenskt medelklassområde.

Men i genuint svenska områden (där de flesta centerpartister bor) börjar en utflyttning redan när andelen utomeuropéer når 3 – 4 procent, enligt en undersökning från Karlstads universitet. Alltså långt innan det kan ha haft någon märkbar effekt på trygghet, skola, brottsstatistik etc.

Man flyttar alltså av andra orsaker än att området blivit dåligt. Människor med hög inkomst och utbildning (den grupp som brukar ha mest liberal syn på invandring) flyttar först. Kanske är man orolig för att bostadspriserna ska falla. Kanske vill man vara förutseende ifall området skulle bli ett problemområde. Eller känner man sig helt enkelt obekväm med att ha främmande folkslag alltför nära inpå knutarna?

De svenskar som mest hårdnackat försvarar mångkulturen är samtidigt de mest segregerade, och kommer att vara bland de sista som drabbas av mångkulturens baksidor. Men när de väl drabbas? Då kanske det är dags för ännu en ideologisk strömkantring. Sånt har hänt förr i historien.

27 reaktioner på ”Kan vi lita på Centerpartiet?

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Vi kan lita på att Centerpartiet är öppet för varje kompromiss som kan hålls det kvar vid maktens centrum. ”Kohandel” sade man förr, när Centern ”dagtingade” med sina principer. Att äta upp sin högra sko kanske kan vara värt besväret!?

  Gillad av 4 personer

 2. svenne skriver:

  ”Bevarandet av en svensk bondestam och ”kampen mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement” var viktiga profilfrågor fram till krigsslutet”.

  Om nu ”de goda” är intresserade av att gräva efter något mörkt i det förflutna så kan dom ju studera en skrift som fastställdes av kungen den 31 december år 1929. Det var en soldatinstruktion som var i bruk under 30- och 40-talet som hade ovanstående citat som ledstjärna.

  Skriften är en soldatinstruktions allmänna del och heter ”Vårt fädernesland och dess försvar” utgiven år 1930 av Ivar Häggströms Boktryckeri AB (294140) och har av Lantförsvarets Kommandoexpidition betecknats N:r 2429.

  Citat ur boken (sid 7 och 8).

  ”Det är i folkets rasegenskaper, som vår förmåga och kraft ytterst bottna.

  ”För en nation är bevarandet av rasens goda egenskaper av utomordentlig betydelse i den ständigt fortgående tävlingskampen mellan folken. Nationens kraft, välstånd och kultur bero därav. Därför utgör blandning med en icke likvärdig ras en av de största farorna för ett högtstående folk. Det kan betyda kulturell och ekonomisk tillbakagång. Rysslands och Balkanhalvöns folk hava exempelvis i betydlig grad varit utsatta för ogynnsam rasblandning, vilket i sin mån kan förklara dessa områdens efterblivenhet”.

  ”Ett gott folkmaterial är vårt lands största rikedom. En livskraftig och viljestark ungdom är främsta betingelsen för vårt folks framtida bestånd”.

  Det vore intressant att få höra vad de nutida företrädarna hos Alliansen och Socialdemokraterna har att säga om sitt eget mörka förflutna under dåtidens samlingsregering. De borde vara mycket försiktiga med att angripa SD beträffande mörk bakgrund då de själva sitter i ett mycket skört glashus. Trots detta så kastar dom sten och detta är visar en inkonsekvens som knappast kan tyda på intelligens hos de företrädare som tar till uttrycket ”mörkt förflutet” då argumenten tryter.

  Gillad av 5 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Kan bara hålla med om att det brukar finnas ett stort glapp mellan fina ord och hur man gör själv när det kommer till kritan.
  Våra politiker bor skyddat. De flesta svenskar bor skyddat. Svenskar med invandrarbakgrund bor döremot lite mindre skyddat från brott, våld, shariapoliser m m.

  Hur kommer det sig annars att svenskarna tillåter politikerna att åderlåta ekonomin och kärnverksamheterna och tillåter massinvandring och klankriminalitet och ökande allmän brottslighet och oro? De kanske tror att Sveriges ekonomi är bra och att allt ordnar sig med integrering och man stängde ju gränsen för några år sedan..!?!

  Är det för att man bor en bit ifrån och fortfarande har en skaplig levnadsstandard? Eller inte har fantasi nog för att föreställa sig ett islamiserat Sverige? Eller köper allmänmedias bild och Annie Lööfs bild av verkligheten? Eller inte har hört talas om statistiken som borde förskräcka?

  Vi kan inte lita på centern. Vi kan inte lita på något av de etablerade partierna. Vad de säger är en sak och vad de kommer att göra är en annan. Man får titta på vad de hittills har gjort och det är inte imponerande.

  Gillad av 11 personer

  • Jvkkk skriver:

   Jag fattar inte hur ni tänker, återigen att de inte åstadkommit något. De har förstört Sverige, fått den mest kvinnofientliga kultur som finns att spridas, nedvärderat kultur och bildning och skapat splittring som aldrig kan läkas. Är det inget?? De vill ha det så här. Så länge vi tror att de vill gott men gör ont så uppnår vi inget. Hur många bevis behövs för att inse detta? Offentliga halshuggningar på centers partiprogram?

   Gillad av 9 personer

 4. Östrahult skriver:

  Intressant analys, centern är ett mysterium. Ledorden i deras politik är landsbygden, miljön, småföretag, nya jobb, valfrihet. Man lyfter inte fram attityden till fri invandring. Slutsatsen är att man fortfarande kan odla mysfaktorn i partiet och ducka för målkonflikter.

  Att förneka partiets förflutna är djupt ohederligt. En formulering man använder är ”Istället för att vända kappan efter vinden och dras längre ut mot kanterna, väljer vi en annan väg för hela Sverige: framåt.”

  Det finns nog en anledning till att detta framhålls, nämligen att man just vänder kappan efter vinden.

  Gillad av 4 personer

 5. Pelle skriver:

  Jag tror helt enkelt att det är så att maktlystna personer, som Annie Lööf eller sharianämndekvinnan i Solna, har upptäckt att Centerpartiet är en perfekt tummelplats för att odla de egna maktambitionerna. I partiet finns gott om pengar och urbota naiva medlemmar som saknar ideologisk förankring. Alltså blir spelplanen fri för den som vill härja och intrigera i eget syfte. Det var ingen slump att Maud Olofsson under sin tid som minister lyckades med att slänga bort 60 miljarder på Nuon och iscensätta den bisarra PostNord-fusionen för att sedan vägra inställa sig i KU. Makt, opportunism och hänsynslöshet är det som driver personerna i lednngen för Centerpartiet.

  Gillad av 15 personer

 6. Elisabeth skriver:

  Men vad trevligt det var att få se och höra Sven-Olle igen.Han var en gammaldags hedersman som mobbades i media och som fick utstå förolämpningen att uteslutas ur sitt parti. Han stod upp för sina värderingar som egentligen bara var typiska landsbygdsvärderingar.Hela aktionen mot Sven-Olle var ett utslag av Stockholmsförtryck/förakt gentemot landsbygden. och det var den ständigt flinande Olof Johansson som fick hålla yxan i partiet. Mitt minne av Olof J präglas av hans ihärdiga kamp mot byggandet av Öresundsbron. Han lovade att aldrig åka på den!!! Lika löjligt som Annie Lööfs äta-upp-skon-löftet. Olof J var totalt lomhörd för Skåne , hur denna region fungerade ,vad som hände och vad man behövde. Centern började alltså Stureplaniseras redan då. Annie L är kronan på verket där. Det finns ingen landsbygdsanknytning kvar.

  Gillad av 9 personer

 7. jvkkk skriver:

  Svar ja, vi kan lita på Centern, de vänder tillbaka till sina rötter. Det kallas inte att vara nazist längre utan nu heter det liberal. Liberal betyder idag att man låter den mest våldsamma och intoleranta vinna, dvs islam, precis som under nazi-eran.. Så vi kan lite på Centerpartiet, innan Muslimska Brödraskapet registrerar sig som officiellt parti i Sverige så kan vi lugnt lägga vår röst på C för att förvalta den till det är dags.

  Gillad av 4 personer

  • svenge skriver:

   Glöm inte att vi alla i dag är ”liberala” i någon form, bruna såväl som röda!. För några år sedan höjdes glättiga röster över liberal democrats med Hillary i spetsen. Hon använde gärna ordet ”progressiv” i försök att markera överlägsenhet. Särskilt användes dessa ord i CA där det också räckte med ett körkort som id för Latinos inför ett val. Det skulle ge ständig makt till de progressiva enligt Pelosi. Latilnos svämmade över till bättre liv norr om Mexico-gränsen. Så kom ordets betydelse till vårt land; progressiv = framstegsvänlig (SAOL 1998 sid.678). Nu skall MENA-folket beredas plats på våra breddgrader. Såg Ni en ”söt” tjej som härom veckan pekade rakt på oss i TV-rutan med orden ”Framåt”. Ur minnet dök upplevelsen av ungkommunisternas möte i Hofburg 1959. Ordet då skallade mellan husen: ”Vorwärts”. När mognar människan?

   Gillad av 1 person

   • matsjangdal skriver:

    Progressiv har använts av svenska sossar sedan förra sekelskiftet. Det markerade då skillnaden mellan revolutionärer och reformister. Det föll sedan i glömska en tid, men återanvändes inom vänster-popmusiken på 70-talet, kallad progg, om någon minns det stolpskottet.

    Gilla

 8. Rolf H Carlsson skriver:

  Centern överger ju t o m sin traditionella kärngrupp, bönderna, till förmån för sin plakatpolitik. Jag tänker på CO2-hysterin som C omfattar. Böndernas viktigaste ”råvara” är ju CO2! Och hur skall ett jordbruk frodas utan djur som producerar gödsel. Det minsta man kan begära av C är ju att de kritiskt granskar CO2-hypotesen! Shame on Martin Ådahl – var finns Din intellektuella hederlighet? Annie Lööf har väl gått ner sig i PK-träsket så hon är bortom räddning.
  .

  Gillad av 1 person

  • Åke Sundström skriver:

   Rätt att kritisera centern och Martin Ådahl. Men den senares intellektuella ohederlighet är ju betecknande för i stort sett hela den akademiska världen, så varför singla ut just honom och centerpartiet? I denna fråga har ju ALLA partier plus en skamligt stor majoritet av berörda svenska professorer omfamnat en ett storskaligt bedrägeri som (i mångdubbel skala) påminner om den holländska tulpanlöksskandalen på 1600-talet. Svårbegripligt – men tyvärr en helt sann bild av vår i denna fråga (och i många fler) maktlojala/korrumperade intelligentia. Och nog är läroboksförfattaren Klas Eklund, i kraft av sin huvudroll i klimatdebatten, en betydligt större skurk än Ådahl. Och Kristersson (”din” partiledare, Rolf?) lika skyldig som Lööf.

   Gilla

   • Rolf H Carlsson skriver:

    Helt rätt, hela gänget är lika goda kålsupare, men jag tycker det är extra anmärkningsvärt när Centern överger sina traditionella kärnväljare. Kanske har de gjort rätt analys, att C numera kanske får sina flesta röster från PK-isterna på Söder i Stockholm?

    Gilla

 9. Anders skriver:

  Vad är det för fel på att värna den egna folkstammen och att motverka uppblandning med folk som har IQ 70? Eller vill man ha det som på t ex Haiti? Det folk som inte värnar sin egen grupp är dömt till undergång. Det är det massinvandringen ytterst handlar om.

  Gillad av 2 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  För att citera en gammal centerledare, Gunnar Hedlund: Centerpartiet har alltid velat och kommer alltid att vela.

  Gilla

 11. W skriver:

  Ett allt mer påträngande problem inom svensk politik är lobbyismen, där olika särintressen försöker påverka våra folkliga företrädare genom kampanjer, uppvaktning och ibland till och med genom personliga ekonomiska fördelar. Lobbyismens grepp om svenska politiker är ett hot mot vårt självstyre och själva grundprincipen om den folkvalde som svenskarnas företrädare.
  https://www.nyatider.nu/dranera-lobbyisttrasket/
  I Patriotaffären t.ex. som väl ingen tänkande människa kan se något positivt med , spelade M profilen Kent Persson en central roll.

  Gilla

 12. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Vissa röstar på SD i valbåsen, andra röstar i valbåset på allt annat än SD, och är väldigt öppna med det, men med fötterna röster alla som har råd på SD 365 dagar om året.

  Gilla

  • Ted K skriver:

   Så är det, många Srockholmare här, inte så många som spenderar sommaren på Sibbarp eller Ribban. Antalet slöjor = 1/antalet Stockholmare

   Gilla

 13. Glen Lester skriver:

  Om Centern behållit sin gamla bondeprofil inklusive partiprogrammet från 30-30-talen så kanske de hade varit riksdagens största parti idag. Ja, för den delen så kanske de hade varit riksdagens enda parti. Ponera att svenska nazister hade infiltrerat gamla bondeförbundet typ efter kriget, behållit de med nazisterna gemensamma värderingarna så vore det inte omöjligt att de hade varit störst. Samtidigt så kanske det hade gjort dagens Sverigedemokraterna till ett extremvänsterparti.

  Gilla

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Först ett svar på den ställda frågan. Att lita på Centerpartiet är faktiskt omöjligt. Här kan man verkligen tala om ett populistparti. På ett sätt är de värre än MP. MP är bara alldeles hopplösa och världsfrånvända men de ger inte intryck av att vara opålitliga. De håller fast vid sina omöjliga idéer och värderingar som inte hör hemma i verklighetens värld.

  Centerpartiet däremot vet man inte var man har. Det är bara att jämföra dess partiledare i dag med Fälldin. Han var ingen briljant tänkare eller talare med hade något av odalmannens envishet, seghet och trofasthet. Man respekterade och tyckte om mannen för hans ärlighet. Var finns dessa människor i dag? De verkar helt ha försvunnit ur politikens värld. Idag har vi i stället ett antal Schlingmänner eller spinndoktorer som trixar med väljarna.

  Gilla

 15. Spiro skriver:

  Just nu härjar runt 35 skogsbränder runtom i Sverige. En underbemannad räddningstjänst går på knäna för att släcka och få bränderna under kontroll. För arbetet behövs bland annat helikoptrar för vattenbombning. sådana har man tvingats hyra in från utlandet. Det svenska försvaret har nämligen semester och anser inte att det är deras problem att Sverige brinner.

  Åtta av de tio helikoptrar som försvarsmakten har till sitt förfogande står därför på marken i stället för att delta i släckningsarbetet. Detta väcker kritik men från försvaret slår man ifrån sig:

  – Brandbekämpning är inte vår uppgift. Vi får inte kalla in personal från semestern, säger försvarsmaktens presskommunikatör Mikael Abrahamsson i en kommentar till media.

  Gilla

 16. matsjangdal skriver:

  Glöm aldrig att sossarna tidigt anammade retoriken från sitt systerparti, nationalsocialisterna i Tyskland. Begrepp och uttryck som ”den svenska folkstammen” vilken makarna Myrdal i boken ”kris i befolkningsfrågan”, uttryckligen ville stärka. Andra kända uttryck är ”folkhemmet” och ”allemansrätten”. Även frisksportandet kan söka sina rötter där.
  Stefan Löfven ska prata med väldigt små bokstäver om bruna rötter.

  Liberalerna har sin beskärda del. Liberalen och jordbruksministern Bo von Stockenström var i sina memoarer, som utkom 1958, mycket stolt över att ha infört en korporativistisk jordbrukspolitik efter den italienska fascismens modell. Man berättar både i ord och bild hur han frotterat sig med nazitysklands toppar.
  När sossarna efter följande val fick makten införde de samma korporativism på arbetsmarknaden. Saltsjöbadsavtalet 1938 beseglade slutligen Sveriges frihetliga demokrati. Den aldrig synts till därefter.

  Alla gammelpartier i riksdagen, utom vänstern, har bruna spår i sin historia. Men V har ju kommunismen hemska historia på sitt samvete. Något som de aldrig tagit ansvar för. När Gudrun Schyman som partiledare konfronterades med att ta avstånd från kommunismen, svarade hon att hon aldrig varit kommunist, hon hade bara varit kär!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.