Gästskribent Håkan Karlberg: Föraktar eliten folket?

Vanliga medborgare kan nu se resultatet av att den politik som pågått sedan beslutet om mångfald fattades enhälligt i riksdagen år 1975, och som nu uppenbarar sig inom alla områden.

I min nostalgiska värld, min barndoms idyll Flen, minns jag konstapel Marklund som patrullerade gatorna och en kriminalitet som låg på nivå äppelpallning. Ett inbrott på apoteket väckte stor uppståndelse.  I Vallins bokhandel arbetade Carin Österholm som gav Ulf Peder Olrog inspiration: ”Köp en Hjalmar Gullberg eller Vilhelm Moberg, men köp den av Violen från Flen”. På prins Wilhelms Stenhammar inledde alltid prinsen midsommardansen med slottsförvaltarens hustru. Vi i Flens samrealskola fick inte vistas utomhus efter klockan 21 och rektor Lund höll ett strafftal till den samlade skolan, eftersom några elever misstänktes ha varit berusade på Valborgsmässodansen.

Flen idag ser helt annorlunda ut, kallas i folkmun ”lilla Mogadishu”, och har betydande problem med samhällstilliten, skolan och ekonomin. Idag är 48 procent av skolbarnen utlandsfödda eller är barn med invandrarbakgrund, var fjärde elev har kommit till Sverige de senaste fyra åren. Flen är i botten av Lärarförbundets skolranking. Enligt nationalekonomen Hans Jensevik motsvarar Flens överkostnader för social omsorg en skatteförändring på mer än sex procent, vilket istället för höjd skatt slås ut på budget för exempelvis äldreomsorg. Nu lånar kommunen till driften. Flen är Sveriges sämsta kommun att bo i enligt SCB.

”Vad händer nästa gång det kommer ett stort inflöde av asylsökande till landet? Flen kan inte ställa upp som förra gången”, säger chefen för socialförvaltningen Jukka Taipale. Flen är bara en av många kommuner där det snabbt går utför.

Sverigedemokraterna behöver inte ”inbilla” folk vad som sker. Folk kan själva dra slutsatser eftersom samhällsutvecklingen inte längre går att dölja. Lyssna på den LO-arbetare, som i SvT Opinion Live efter statsministerns tal i Almedalen den 5 juli berättade varför han överväger att rösta på SD: ”Min farmor har överlevt två världskrig, kommer hon att överleva Sverige? Hon har inte mat på bordet, hon har inte råd att städa och hon kan inte städa själv. Vi måste börja ta hand om oss själva först och främst och vi måste någon gång stänga gränserna för att kunna hjälpa oss själva.”

Kanske kan norska samhällsvetaren och Sverigevännen Elin Örjasäter från sin neutrala position ge en trovärdig bedömning om tillståndet i vårt land. Den 9 juli har SvD en intervju med henne under rubriken Sveriges fulaste ansikte – gör direkt ont att se. Hon säger:

Nyckeln till Sverigedemokraternas framgångar är elitens förakt for massan. Det är Sveriges fulaste ansikte, att både de etablerade massmedierna och åsiktseliten föraktar sitt eget folk. Det skrämmer mig, särskilt eftersom Sverige under hela min barndom och ungdom stod for det verkliga idealsamhället. Det gör faktiskt direkt ont att se vad Sverige är idag, ett samhälle med enorma motsättningar. Det kommer att bli värre innan det blir bättre………Invandringen till Sverige är för det förste uppseendeväckande hög, för det andra har den ett stort inslag av folk som representerar klankultur, patriarkat och politisk islam. Det skapar konflikter överallt. Till det kommer i Sverige pressens, politikernas och kulturelitens behandling av invandringsfrågan. Genom att stämpla all naturlig diskussion som ”fascistisk” eller ”rasistisk” blev det ett farligt debattklimat. Svensk invandringsdebatt var en skandal fram till 2015, och de som blev kallade nazister och rasister, utan grund, under åren 2000 – 2015 förtjänar en offentlig ursäkt. 

Örjasäter anser att Sveriges största utmaning de närmaste åren är invandringens konsekvenser och klassamhället:

Klassamhället å sin sida gör att ni aldrig får en förnuftig diskussion eller bra politik för att möta den utmaningen. Eliten är inte intresserad.  

Enligt Örjasäter föraktar de etablerade massmedierna svenska folket.