Hur skulle du bedöma?

Patrik Engellau

Jag har en BMW 330 iX som är snart elva år gammal. Jag är mycket nöjd med bilen (och dess föregångare) och anlitar sedan mer än tjugo år en verkstad på Roslagsgatan för olika slags service, mestadels däckbyten och vinterförvaring av hjul.

Verkstaden drevs tidigare av Hasse. Sedermera övertogs den av en andragenerations invandrare som hette Jonas. För något år sedan övertogs verkstaden av en kristen syrier som heter Malek. Alla anställda är numera migranter från olika länder, inte minst från Centralasien. De anställda har ibland svårt att förstå varandra och talar teckenspråk. När vi diskuterade lufttrycket i mina däck så skrev en av dem ”2,1” i dammet på det smutsiga lacket för att den andre skulle förstå.

Häromdagen körde jag till Stockbyskroten på Lidingö för att slänga en uttjänt skrivare (två liter bensin för att spara miljön, jag kommenterar inte det just nu). Det måste ha legat knivar på marken i skroten ty när jag kom därifrån hade jag en elak punka på höger framhjul. Jag körde in på Q8-macken vid Drottningvägen och kallade på bärgning. Bärgaren Fanny – eftersom jag har könsfördomar trodde jag att Fanny var växeltelefonist snarare än bärgarchaffis när hon ringde – körde bilen till servicestället på Roslagsgatan.

Det visade sig att Malek var på semester i Spanien med familjen så medarbetaren Ahmed hade tagit över. Nu var frågan om verkstaden skulle hinna sätta på nya framdäck – man måste numera byta båda om ett går sönder visar det sig – samma dag eller om jag skulle bli tvungen att vänta till efter helgen. Jag ville ha bilen till helgen och var därför rätt angelägen.

Jag frågade Ahmed om de hade ersättningsdäck i lagret. Det fanns inga så jag förmådde Ahmed att beställa en leverans från Meca. Det gick precis jäms med sista leveransrundan och Ahmed kunde nöjt förklara att däcksbytet skulle kunna genomföras före stängningstid klockan 17. Jag var mycket nöjd.

När jag kommit hem med bilen upptäckte jag stora skador på fälgarna. De som bytt däcken hade slarvat eller saknat kunskaper om hur däck ska bytas eller vad som helst, i vilket fall var fälgarna skadade.

Därmed har vi kommit till det moraliska dilemmat. Om verkstaden varit en svensk märkesverkstad bemannad med svenskar så hade jag protesterat och sannolikt fått fälgarna utbytta. (Om verkstaden ens vågat återlämna skadade fälgar till mig. Romantiserar jag?)

Å andra sidan hade en svensk märkesverkstad aldrig varit så snabb, enkel och serviceorienterad som Maleks verkstad. Jag vet precis hur det är hos BMW. Man fastnar i en växel när man ringer. Jag fasar över att bli hänvisad till BMW. De stolta och yrkesskickliga svenskarna hos BMW har ingen aning om vad service och flexibilitet och kundnytta betyder. BMW kunde ha varit en avdelning inom landstinget.

Fast Maleks verkstad har förstört två fälgar som tillsammans kostar runt 3 000 kronor för mig.

Vad ska jag göra? Ska jag ställa svenska krav på Maleks verkstad som om hans företag varit ett landsting med garanterad dålig service men som troligen, efter en massa krångel, skulle gottgöra mig för de 3 000 kronorna? Eller ska jag ställa ett annat slags krav för att det handlar om en invandrarbutik som ger ett annat slags service än de mer byråkratiska svennarna? Kan vi kanske komma överens om framtida svarta tjänster för att kompensera mig?

PS Gissa vad som hände. Jag påpekade problemet för Ahmed som ringde till Malek i Spanien. Malek lovade att åtgärda vid återkomsten till Sverige i augusti. Det lät lovande.