Oro för utländsk påverkan i valet

Lennart Bengtsson

Media tycks oroa sig alltmer att svenska röstberättigade kan bli påverkade i det kommande riksdagsvalet. Särskilt stor är rädslan att bli påverkade av utländska intressen som antas ha skett vid val i USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Samtidigt är ju valmanskåren ständigt under påverkan inte minst av de olika partierna som direkt eller via tidningar och TV gör allt de kan för att hamra in sina uppfattningar och vallöften och hur de avser att använda medborgarnas pengar och tillgångar. Det senaste, av det mer komiska slaget, är att vi också är utsatta för påverkan av så kallade ”bots” producerade av smarta automatiska datorprogram det vill säga artificiell intelligens(AI). Länder som nämns i påverkanskampanjen är framför allt Ryssland, Kina, Iran och nu senast Turkiet. Huruvida västmakterna som USA är involverade eller inte är för tillfället okänt. Inte heller föreligger det uppgifter om västorienterade eller globala nätverk med diverse mysteriösa oligarker som håller i trådarna.

Att den stackars valmanskåren saknar förmåga att tänka själv och bestämma sig verkar vara den rådande uppfattningen. Att avgöra hur de skall välja anses uppenbarligen vara något som står över deras förmåga. Politikerna förefaller bli allt mindre intresserade av valmanskåren. De anser mestadels att medborgarna tänker fel och inte begriper vad som är bäst för dem och inte heller inser hur mycket de styrande månar om dem. Hur gärna de vill ta hand om medborgarna och vårda dem så att säga från vaggan till graven. Strängt taget behövs egentligen knappast väljarna eftersom riksdagspersonerna alltid har sitt på de torra då de får sitt apanage (som de själva bestämmer över) och gör som dem behagar med medborgarnas pengar.


Det är därför högst upprörande att folket skall utsättas för påverkan och riskera att de röstar på fel parti. Ingen sten skall därför lämnas orörd i sökandet efter alla tvivelaktiga nättroll som förväntas förvrida huvudet på den hjälplösa och skyddslösa valmanskåren.

Tänk vad allt skulle vara enklare för våra upplysta och välutbildade riksdagspersoner att slippa de förtretliga väljarna som inte vet vad de vill. Medborgarna kan ju till och med råka i händerna på ett ondsint AI. Ett lämpligt förslag vore därför att följa det kinesiska kommunistpartiet och i stället låta en nationell folkkongress välja landets riksdag och inte de oberäkneliga medborgarna. På detta sätt skulle man väsentligt reducera risken för att medborgarna kommer att välja fel efter att ha blivit utsatta för otillbörlig påverkan och speciellt då från utländska källor.

Den andra möjligheten är förstås att väljarkåren mot all förmodan besitter förmåga att själva bestämma sig och att riksdagspersonerna måste finna sig i medborgarnas uppfattningar hur besvikna de än kommer att bli. Huruvida medborgarna har fått sin information från DN, SVT eller från sina grannar eller från vad de läst på nätet eller biblioteket är faktiskt deras ensak och inte myndigheternas.