Vedeldning och kärnkraft och andra farliga och mindre farliga saker 

Lennart Bengtsson

Det är inte bara klimatet och kärnkraften som är farligt. Nu visar det sig att även den simpla vedeldningen kan vara ännu farligare. Det mysiga vardagsrummet framför den öppna brasan kan ha lika mycket farliga partiklar som från en hårt trafikerad innerstadsgata. Nu senast visar undersökningar vid Umeå Universitet att vedeldning också kan ge upphov till demens förutom allt annat farligt som följer av vedeldning. Hade det inte varit ett valår hade vi kanske fått en snabb promemoria om förbud mot järnspisar och braskaminer för att inte tala om de öppna brasorna.

Ofullständig förbränning och sur ved är extra farligt och det är hela rader med farliga ämnen som sot och benspyren som kommer in i andningsvägarna såväl från egna brasor som från grannarnas i landets villaförorter eller sommarens stugbyar, se denna artikel på SVT.

Biomassan har under senare år höjts till skyarna och allt görs för att byta ut den farliga fossila koldioxiden mot de snälla svenska koldioxidmolekylerna som inte ens kan skrämma vår klimatminister Isabella Lövin. Tyvärr bryr sig varken skogen, växterna eller strålningsekvationerna huruvida koldioxiden är fossil eller kommer från den egna vedbon eller från skogsindustrins pelletsfabriker. Resultatet blir samma koldioxidmolekyler vid förbränning och samma effekt på jordens klimat.

Mellan 1960 och 1970 nära nog fördubblades de svenska CO2 utsläppen eller från 49 miljoner ton per år till uppåt 100 miljoner ton. Tack vare kärnkraften lyckades man sedan reducera utsläppen tillbaka till det som rådde före 1960 trots den kraftiga industriella utbyggnaden och biltrafikens jätteökning.

Dagens totala svenska CO2 utsläpp ligger på storleksordningen en tusendel av det globala utsläppet eller snarare noll om man räknar in dagens nettoackumulation i svensk skog och mark. Inrikes transporter står för 32 procent eller 16,8 miljoner ton av de totala CO2 utsläppen i landet eller hela 39 procent om vi bortser från utrikes transporter.

Detta kan lämpligen jämföras med trafikflygets totala utsläpp idag som uppgår till blygsamma 3,1 miljoner ton varav utrikesflyget står för merparten eller 82 procent. Som jämförelse står de marina utsläppen för mer än det dubbla eller 7,2 miljoner ton.

Hur mycket växthusgaser som sparas in om man slutar med att äta kött och går över till vegandiet är mera symboliskt än verkligt ty här ligger argumentationen på samma nivå som innehållet i ett muslimskt böneutrop.

Om man nu är orolig för den svenska kärnkraften och dess möjliga hälsoeffekter så kan man jämföra med de hälsoeffekter som följer av överdrivet solande. Solen innehåller faktiskt en hel del farlig strålning. Bara under 2015 tillkom 4000 nya fall av malignt melanom och här är man enig om att solens UV-strålning är den främsta orsaken.

Så om vi sammanfattar resultatet och under förutsättning att man önskar minska utsläpp av koldioxid så är en utbyggnad av kärnkraft en klart positiv åtgärd. Och om man är rädd för farlig strålning som kan leda till cancer så är det betydligt farligare att sola sig än de svenska kärnkraftverken. Men om man i god postmodernistisk eller feministisk anda anser att det räcker att följa sin magkänsla om vad som är farligt eller inte då är det bara att fortsätta med solbadandet och de mysiga brasorna, ägna sig åt vegankosten och delta i protestdemonstrationer mot kärnkraften.

32 reaktioner på ”Vedeldning och kärnkraft och andra farliga och mindre farliga saker 

 1. Dan Astrom skriver:

  Kanske man inte ska ha mobilen vid örat alla vakna timmar?! Vedeldning borde ha fått vikingarna helt sinnesslöa om man studerar deras bostäder och rökkanaler. Men dom var kanske senila allihop… 😅

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Först på 1200-talet började vi bygga timmerhus, innan dess bodde de flesta i torvhus utan skorsten. Funna människorester från den tiden är fortfarande sotiga inuti.

   För övrigt lär jordens tio största vulkaner ständigt släppa ut lika mycket CO2 som hela Sverige under fyra månader.

   Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   Kärnkraften är ännu farligare. Om vi inte genast stänger av den blir vi snart fullproppade med atomkärnor ! !

   Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Vet ikke hvordan det er i Sverige, men i Norge sliter vi fortsatt med radioaktivitet etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Tredve års halveringstid.

    Har dere kjernekrafttilgengere tenkt på islamister og terrorfare? Og avfallet? Svære områder kan bli ubeboelige om terrorister lykkes i angrep på et kjernekraftverk. Anleggene kan også være mål i krigføring. Jeg synes det er skremmende. Vi lever i utrygge tider nå.

    Gillad av 1 person

 2. Hosianna skriver:

  Tack, Lennart, men Sjupartiets plakataktivistiska pajaspolitiker är faktaresistenta. Svenska folket förtjänar betydligt bättre beslutsfattare – och de finns inom räckhåll den 9 september!

  Måtte försvinnande få vuxna, vaccinerade väljare nedlåta sig till att ge föraktfulla folkförrädare och ansvarslösa företrädare för den naivt/illvilligt förda vanvettspolitiken ”förnyat förtroende”.

  Gillad av 8 personer

 3. oppti skriver:

  Sverige ligger långt framme när det gäller koldioxidreduktion och utsläpp per innevånare.
  Vi släpper ut 5 ton per person och år. Men räknar vi med importen blir det 11 ton.
  Då förespråkar vissa att vi bör göra mer inom landet.
  Alla åtgärder som försvårar för vår industri ger mer import.
  Nån borde väl inse att 6 är större än 5!
  Berätta det för våra folkvalda!

  Gillad av 1 person

 4. Jvk skriver:

  Miljöpartiet har genom att konsekvent vara i framkant på pk-ismen styrt Sverige länge nu. De är vidriga totalitärer som aldrig slutar, varför skall vi själva få uppfostra våra barn, det gäller ju jorden, det gäller ju flyktingar, det gäller ju allas lika värde. Deras enda felsteg var att de var för snabba, om de väntat 10 år med att komma ut som mördande islamister så hade de kanske klarat det, men i islam och det myckna våldet så har en och annan Svensson vaknat, men några gick till C som nu kämpar om framkanten på pk och tävlar om att vara mest islamistiskt.

  Detta handlar inte om ved utan om att pk-ister, några medvetet, andra inte, leder oss mot en totalitär utopi, i detta fall en ny feministisk och islsmistisk och ekofascistisk. De är våra dödsfiender och använder ännu så länge ett decentraliserat våldsmonopol, skjutningar på flera platser i Malmö av pk-krafternas fotsoldater, många våldtäkter igår också. Vem tvivlar på att Mp och därmed 7-klövern gärna skulle skicka uppfostrare till oss kärnkraftsvänner som inte tror på klimathotet och vill se 1-2 miljoner människor utvisade och uppfostrar våra barn att tänka själva.

  Gillad av 5 personer

  • MartinA skriver:

   Nej. MP har inte styrt någonting alls. Däremot har de statsbärande partierna, M och S, använt MP som förkläde för att genomföra det som ger deras partiledningar bäst kickbacks efter att de lämnar politiken.

   Gillad av 4 personer

 5. Kent Forssgren skriver:

  LENNART BENGTSSON – RÄTT – KLÄM TILL MILJÖPARTISTERNA OCH KÄRNKRAFTSHATARNA.
  Nu också vedeldningshatarna.
  En gång i tiden kunde vi i Sverige inte värma oss och laga vår mat med annat än ved.
  Den tiden existerar fortfarande i många länder.
  En viktig händelse som ledde till att vi i Sverige kunde bygga upp vårt välstånd, var när vi fick tillgång till de så kallade fossila bränslena.

  Men varför hjälper vi inte fattiga länder där skogen avverkas för att ge bränsle, vilket i sin tur orsakar jorderosion och översvämningar?
  Jo, därför att FN anser att de så kallade fossila bränslena skulle vara farliga för klimatet.

  DETTA ÄR EN BLUFF.
  Det är globalisterna som ligger bakom bluffen.
  Den abiotiska gasen och oljan tillverkas hela tiden i jordens inre.
  Russians Debunk Peak Oil Theory – as Bogus as Greenhouse Gas Scam by John O’Sullivan, guest post at Climate Realists
  http://m.climaterealists.com/?id=6261

  Lennart Bengtsson, hjälp till att avslöja lögnen, så hjälper du till att sänka Miljöpartiet och att ordna så att fattiga länder får till gång till den abiotiska oljan och gasen.
  Då behöver de inte fly till Sverige fört att kunna värma sin mat utan en öppen sotande eld.
  För sotpartiklarna de är farliga när de kommer in i våra lungor.

  En bra förklarande insändare som en gång råkade slinka in i Ystads Allehanda.
  VÄXTHUSGASEFFEKTEN EXISTERAR INTE ENS I VÄXTHUSET!
  http://www.ystadsallehanda.se/tyck-till/vaxthuseffekten-existerar-inte/
  Per-Olof Persson. 10 maj 2011

  Gilla

 6. Marja i Bäck skriver:

  När jag i ett annat årtusende studerade kärnkemi fick jag mig till livs liknelsen att för samma erhållna energimängd släppte kärnkraften ut 1 järnvägsvagn koldioxid jämfört med 1000 för koleldning.
  Jag tror miljöpartister vill väl innerst inne men lättjan gör att de inte tar reda på saker och ting. Som Alf Henrikson så vist påpekade att åsikter kostar ingenting men kunskap kostar möda.
  Dessutom saknar de förmåga till konsekvensanalys eftersom även min Nalle Puh hjärna kunde förutse bensinstationerna sotdöd på landsbygden när de krävde att alla måste ha etanolpump.

  Gillad av 1 person

 7. MartinA skriver:

  ”Tyvärr bryr sig varken skogen, växterna eller strålningsekvationerna huruvida koldioxiden är fossil eller kommer från den egna vedbon eller från skogsindustrins pelletsfabriker. Resultatet blir samma koldioxidmolekyler vid förbränning och samma effekt på jordens klimat.”

  Ved kommer från trän. Eldstad äter trän. Trän äter kolet från koldioxid från atmosfären. När man bränner veden återvänder det kolet till atmosfären.
  SUVare äter olja. Olja har ej varit en del av atmosfären på miljoner år.

  Trädkramarnas grundargument är att man introducerar nytt kol till atmosfären och att detta alltså kan förändra klimatet. Detta gäller ej ved. Eftersom det är koldioxid som redan är en del av kretsloppet.

  Gillad av 1 person

 8. Hovs_hällar skriver:

  Motståndet mot kärnkraften har väl att göra med att vi inte vill ha fler Chernobyl. Men visst, förutsatt att säkerheten fungerar bättre än den gjorde i den tidens Ryssland så kan man väl acceptera den.

  Sedan är det ju helt klart att Sveriges utsläpp av koldioxid är löjligt små i ett globalt perspektiv, och absolut inte motiverar några drakoniska åtgärder typ flygskatt eller vedspis-förbud.

  Min granne installerade nyligen en vedkamin i vardagsrummet. Själv skulle jag hellre investera i en värmepump för att spara in på el-kostnaden för uppvärmningen. Bäst vore bergvärme men det är en rätt omfattande sak att ta sig an.

  Dessa skräckvisioner om global uppvärmning bygger på mycket osäkra data som blåsts upp av grumligt politiska skäl och utnyttjas i skumma syften. Och oavsett den eventuella faktiska grunden för sådan oro, så kan vi i lilla Sverige inte egentligen göra något för att ändra utfallet.

  Gillad av 1 person

 9. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Jag ar emot kolkraft darfor att den smutsar net luften, jag ar enot vattenkraft darfor att den forstor vara alvar, jag ar emot olja darfor att den kontrolleras av despotiska regimer och ar dyr , jag ar emot karnkraft darfor att den ar farlig. Jag ar for electricity darfor att den, forstor ej var natur, och den ar Inte dyr

  Gillad av 1 person

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Klimathysterin a la MP är ju skrattretande. Kärnkraftproduktionen av el är ju att föredra eftersom den i princip ger fossilfri energi. Energi behöver vi och att förlita sig på sol- och vindkraft är en utopi..om vi skall behålla våra industrier och vår industriella utveckling skall kunna fortsätta.
  Vi skall naturligtvis inte slösa med energi, inte slänga plast i naturen. Vi skall lära barnen att vara rädda om vår fantastiska natur. Hålla rent i och kring våra vatten. Havet är ju ingen sopstation.
  Vi bör vidare sätta stopp för massinvandringen från främmande kulturer som varken vill eller är särskilt angelägna att assimilera sig och delta i att bygga vidare våra svenska samhällen. Att bli svensk medborgare skall var ett privilegium som skall förtjänas genom gott uppförande och en vilja att värna om vår nation. Inte sabotera för blåljuspersonal, inte bränna bilar, inte begå våldtäkter eller tafsa på våra flickor och kvinnor. De som klarar detta under en tid – säg minst 10 år – kan erhålla svenskt medborgarskap.
  Flyktingar skall vi ta emot om de är utsedda kvotflyktingar av FN till den mängd vi själva bestämmer att vi kan ta hand om. I övrigt skall vi bistå med pengar via SIDA eller annat organ så att de kan överleva i sina hemländer eller i dessa länders närhet för att sedan så snart läget förbättras kunna återvända och själva – med bistånd – få hjälp att bygga upp sina hemländer.

  Gillad av 2 personer

 11. Magnus Rosensparr skriver:

  Hahaha, forskarna i Umeå är säkert köpta av Miljöpartiet eller OPEC. När det gäller kärnkraften måste man vara ärlig och säga att alla nya sådana måste vara underjordiska och oåtkomliga för angrepp, vilket naturligtvis fördyrar dem men det kan motverkas genom olika åtgärder som t.ex. skattefrihet. De måste vara statligt ägda, men drivas helprofessionellt av personer av högsta internationella klass i ett statligt bolag utan möjlighet för politiker att styra. Absolut särlagstiftning ska också gälla för kärnkraftsanläggningar. Den som närmar sig en sådan anläggning inom ett
  tydligt utmärkt yttre skyddsområde, ska skjutas på fläcken utan några som helst efterföljande utredningar.

  Gillad av 1 person

 12. Nils Persson skriver:

  Eldning med stearinljus och än värre med ljus av paraffin förekommer långt vanligare än vedeldning i svenska hem och sker i rumsmiljö utan skorsten. Inte bara koldioxid utan även nanopartiklar av kol liksom sot och allehanda förbränningsprodukter frigörs.
  Skaderisken är uppenbar men ännu har ingen utan myndighet ingripit och inga forskningsanslag har delats ut.

  Gilla

 13. Gösta Johnsson skriver:

  Man tar sig för pannan! Har MP-anhängare och liknande världsfrånvända grupperingar inget annat för sig och inget vettigt att syssla med än blaj blaj och pseudodebatter…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.