Svenskarna och deras åsikter #3

Anders frågar – folket svarar

Fram till valet kommer DGS med hjälp av Sentio att ställa frågor till allmänheten, för att återge deras åsikter om aktuella frågor. Skicka dina förslag till frågor – inte bara aktuella utan också gärna spetsiga och provocerande till mig, Anders Leion. Adressen är andersleion@gmail.com.

Den undersökning som nu redovisas, den tredje i serien, återger väljarnas inställning till SD utifrån frågan: Vilken inställning har du till SD:s medlemmar och sympatisörer? Ange din inställning med en siffra på en skala från 1 till 10 där 1 betyder mycket negativ och 10 betyder mycket positiv.

Dessa båda diagram sammanfattar väljarnas värdering av Sverigedemokraterna. Något överraskande är kanske Kd-sympatisörernas höga, betydligt högre än moderaternas, värdering av SD. För mig är det inte någon överraskning. Redan under Alf Svenssons tid som partiordförande gjorde jag en undersökning om partimedlemmarnas värderingar och åsikter. De överensstämde redan då i hög grad med SD:s nuvarande hållning. Det ville däremot inte partiledningen höra talas om. Tänk om de hade gjort det? Hur stor hade inte partiet i så fall varit nu?

Högst värderas SD av inkomsttagare med 300–500 tusen kronor i årsinkomst (5,0), lägst av inkomstintervallet däröver, dvs. 500–700 tusen kronor i årsinkomst (4,18).

Ju högre utbildning, dess lägre värdering av SD. Genomsnittsbetyget går från 5,13 över 4,82 till 4,0 för respektive grundskole-, gymnasie- och universitetsutbildning.

Sammanfattningsvis återger undersökningen sammanhang som uppenbarligen är väl kända för SD:s partiledning. Politiken utformas för att tilltala M- och Kd-sympatisörer, liksom låg- och medelinkomsttagare. Socialdemokraternas väljare säger sig inte vara så intresserade, men å andra är äldre personer intresserade, och de utgör en icke föraktlig andel av socialdemokraternas vällare och sympatisörer. Denna möjliga fångst har också påverkat SD:s politik.

Undersökningen gjordes mellan den första och den sjätte juni 2018. Utifrån en panel utvaldes 1004 personer i åldern 18-80 år, representativa med avseende på kön, ålder och region.