Progressiv, konservativ eller reaktionär

Patrik Engellau

Vilket är du? Troligtvis ingetdera. Konservativ betyder att inte vilja förändra något utan i stället värna om det vi har. Det känns oförsiktigt. Progressiv är att fortsätta på den inslagna vägen i tangentens riktning vilket verkar om möjligt ännu värre. Reaktionär är att vrida tiden tillbaka vilket vi har fått lära oss är omöjligt och löjligt att ens nämna som alternativ.

I den nietzscheanska serien ”omvärdering av alla värden” ska jag därför bryta en lans för det reaktionära. Det är inte så att jag tror att man kan ställa in klockan på julafton år 1999 eller något annat godtyckligt datum i det förgångna och sedan därifrån börja på nytt som om tiden sedan dess aldrig hade passerat. Min avsikt är snarast pedagogisk. Det här är mental träning i syfte att ifrågasätta och kanske omvärdera ord och begrepp som fienden – PK-isterna – redan ha laddat med så kraftiga värderingar att vi ibland har svårt att tänka klart.

Ta exempelvis tankefiguren ”katederundervisning” eller, ännu värre, ”katederundervisning med pekpinne”. Om du lite försiktigt i en diskussion med en PK-ist föreslår att det kanske är bra om elever lyssnar på sina lärare kan det hända att du i retur får en vass blick och en väsning av innebörd att du ”kanske vill återgå till katederundervisning med pekpinne, va!”. Om du då inte är mentalt tränad kommer du säkert att skrumpna eftersom du fått lära dig dels att katederundervisning, med eller utan pekpinne, är reaktionärt, dels att allt reaktionärt är väldigt dåligt och skämmigt för den som blir påkommen med dito tankar.

Hela vår begreppsvärld är full av sådana från början färdigladdade föreställningar. Det är vår fiende, PK-isterna, som har laddat dem. Laddningen gör dig obenägen och nästan rädd att framföra känslor och tankar som tycks dig rimliga men som riskerar att genast stämplas som politiskt inkorrekta och, vesslesnabbt, definierar dig som trolig fascist.

Katederundervisning är ett bra begrepp att börja öva på. Övningens omedelbara syfte är att du ska våga erkänna först för dig själv och sedan öppet inför PK-isten att katederundervisning är en bra grej om ungar ska lära sig något. Mitt bredare syfte är att du ska reagera med instinktiv självsäkerhet mot alla begrepp som är politiskt korrekta. (En del av dessa begrepp är kanske bra, men detta måste i så fall fastställas efter noggrann analys.)

Bakom begreppet katederundervisning ligger föreställningen att läraren vet något som eleverna inte vet och att det är klokt att arrangera undervisningen så att läraren, som kan något, förklarar för dem som inte kan något, nämligen eleverna. Det där med pekpinne är bara att ge turboeffekt åt föreställningen att läraren har högre kunskaper än eleverna. Detta är vad tvåtusen års beprövad erfarenhet har lärt mänskligheten om hur undervisning ska bedrivas. Sedan har mänskligheten i västerlandet, särskilt i Sverige, sedan några årtionden gjort pedagogiska experiment med PK-istiska utbildningsteorier som för varje dag fallerar inför våra ögon. Det är inte reaktionärt i bemärkelsen dåligt att gå tillbaka till det som fungerar. Låt detta sjunka in.

Sedan kan vi ta ett annat skamladdat begrepp, nämligen tiggeriförbud. Om man förespråkar det i närvaro av en PK-ist så blir man genast stämplad som brunråtta. PK-ister är som värsta sortens frireligiösa svavelpredikanter från 1800-talet som stämplar folk för förpassning till helvetet. I själva verket ägnar de sig åt mobbning mot folk som vill skapa ett regelverk för att gott samhälle.

I det goda samhället har var och en såväl rättigheter som skyldigheter. Bland skyldigheterna ingår att man ska ta ansvar för sin egen försörjning och bidra till det gemensamma, till exempel vägar och skolor. Grundföreställningen är att alla ska bidra till att göra kakan större. Den som tigger bidrar inte till att kakan blir större. Han försöker bara sno åt sig andras smulor.

Nu kan någon argumentera att tiggaren inte duger till annat än att sno andras smulor. Hm. Det argumentet accepterar inte jag. Eller rättare sagt så tycker jag att om detta vid en närmare undersökning skulle visa sig vara fallet, till exempel för att tiggaren är ett medicinskt eller psykiskt vrak, så ska den gemensamma samhällssolidariteten i form av ett väl utbyggt välfärdssystem ta hand om tiggaren. De tiggare jag har sett har inte motsvarat diagnosen.

Det får räcka som inledning. Nu kan du själv öva på andra begrepp som PK-isterna förhånar, till exempel fosterlandskärlek, ordensväsende, ämbetsmannamoral, nationalstolthet och plikt.