Hur gammelmedia vinklar

Mohamed Omar

Får inte eller vägrar. Två ord som betyder väldigt olika saker. Den 9 maj publicerade Aftonbladet en ganska typisk ”invandraren som offer-artikel” med rubriken ”Hoda, 21, får inte jobba – på grund av sin slöja”.

Hoda Najjar har arbetat extra som väktare på Securitas i två år. Men hon kan inte längre vara kvar eftersom bolaget har infört en ny klädpolicy. Den islamiska sjalen som Hoda har på sig är inte ok.

”Det är tragiskt att man väljer att se vad en individ har på huvudet och inte vad den har i huvudet”, säger Hoda.

Det låter förnuftigt. Men det är inte helt sant. För kläder säger något om en människa. Kläder säger något om din identitet, vem du vill vara och vilken grupp du känner att du tillhör. Särskilt ett religiöst plagg som den islamiska sjalen. Den kan visst säga något om vad man ”har i huvudet” – till exempel att man förmodligen är en troende muslim.

Gammelmedia väljer att vinkla artikeln till Hodas fördel och ställer inga frågor. Hennes uttalande om att ett religiöst plagg inte skulle säga något om vad hon har i huvudet blir inte ifrågasatt. På alternativmediasajten Nyheter Idag har dock storyn fått en annan vinkel. Rubriken är ”Hoda vägrar jobba – vill inte följa Securitas klädkod” (10/5).

Vilken vinkel tycker du är rimligast? Vilken ligger närmast verkligheten? Om du inte är vänsteraktivist, så skulle du förmodligen hålla med mig om att Nyheter Idag ger en sannare bild av vad som hänt. För det är Hoda själv, som på grund av sin religiösa tro, det vill säga det hon ”har i huvudet”, har valt att bära ett plagg som inte är godkänt av arbetsgivaren. Genom detta beteende visar hon också att hon sätter sin religiösa tro före sitt arbete.

När vaktbolaget informerade Hoda om att hon måste ta av sig sjalen för att kunna jobba kvar, svarade hon så här:

”Det tänker jag absolut inte göra. Hade Securitas värnat om mina kunskaper och goda arbete hade de kämpat för att bevara min kompetens. Istället så anses min slöja vara ett hinder, när jag själv inte tycker det.”

Det sägs ofta att den islamiska sjalen är ”frivillig”. I så fall borde det ju lika lätt att ta av den som att sätta på den, eller hur? I själva verket är sjalen obligatorisk för kvinnor i traditionell islam. Man kan inte vara en god muslim om man inte täcker sitt hår. Detta kan orsaka psykiskt lidande, att man känner sig som en synderska och en dålig människa, men även till utfrysning och stigmatisering.

Hoda anklagar Securitas för ”dubbelmoral”:

”Framförallt eftersom det är sådan otrolig dubbelmoral. Som väktare skriver du på ett papper att inte diskriminera någon på grund av hudfärg, religion eller sexuell läggning. Sedan gör de så här själva. De talas i Sverige om att det ska befria oss kvinnor från något slags förtryck, men det är ju de själva som förtrycker genom att göra så här. Jag är så otroligt besviken.”

Men Securitas har inte haft någon åsikt om hennes religion. Hon får ha vilken religion hon vill. Det handlar om att följa klädkoden. Jag känner inte till bolagets motiv, och de spelar egentligen ingen roll. Men i mina ögon är det fullt förståeligt att bolaget måste vårda sin image. Islam är den minst omtyckta religionen i Sverige och att associeras med den religionen, och det kvinnoförtryck som finns i traditionell islam, torde inte vara bra för affärerna.

Redan 1991, innan kriget mot terrorismen, gjorde Håkan Hvitfelt, professor i journalistik, en undersökning, som visade att bara två procent av svenskarna hade en positiv syn på islam.

Gammelmedias uppenbara vinklingar visar varför alternativmedia ständigt vinner nya läsare.

Till skillnad från gammelmedia, där vi bara får Hodas version, gräver Nyheter Idag vidare och publicerar sitt fynd i en ny artikel (10/5). De har kollat hennes Facebook och hittat ett inlägg (10/12 2017) där hon kallar en polis med invandrarbakgrund ”rutten blatte” o ”wannabe swede”. I hennes värld är det tydligen något föraktligt att anpassa sig till den svenska kulturen.

Det är Sverige som ska anpassa sig, aldrig muslimer. För att islam är överlägset? Det tycker jag är en rimlig tolkning av vad Hoda ”har i huvudet”. Kanske är hon olämplig att arbeta som vakt av fler anledningar än ”bara” en islamisk sjal som bryter mot klädpolicyn.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

33 reaktioner på ”Hur gammelmedia vinklar

 1. Dan Astrom skriver:

  Ja, Hoda kommer uppenbarligen från en högt stående kultur, kanske det finns massor av raketforskare och andra begåvningar i den kulturen som vi svenskar bör ta emot för att utveckla vårat underutvecklade och kulturlösa samhällssystem… 😂
  Hoda verkar vara tom i bollen… 🤔

  Gillad av 2 personer

  • Hosianna skriver:

   Japp, Dan, förmodligen behövs hucklet för att försöka dölja ett ovanligt stort hål i huvudet… men vad hjälper det fula tygstycket, egentligen, när dumheten ändå väller ut genom munnen?

   Den islamiska sjalen döljer inte, utan accentuerar med all önskvärd tydlighet, att den islamiska själen förblir sotsvart som en IS-flagga även under vår vackert blågula fanas milda böljande.

   Gillad av 1 person

 2. Laggar skriver:

  Vad jag är hemma är en sak, vad jag är ute i samhället en annan sak. Påminner om den unga svarvaren med långt hår som anmodades sätta på sig ett hårnät som användes av kvinnor förr i tiden något som gick emot hans manlighet. Frågan blir hur stor diversifiering kan det finnas i offentligheten utan att det skall uppfattas som ett hot mot enhetligheten i samhället? Sikhernas turban är ju inte lika ”illavarslande”. Det finns alltid en tolkning av kläderna och då finns alltid en anledning till konflikt. Man kan knappast införa ett tolkningsfritt tillstånd. Vill man vara med eller ställer man sig utanför.

  Gilla

 3. Ulla L skriver:

  Slöjan ger mig flera signaler. Dels att slöjbäraren anser sig förmer än den som inte bär ”trogenhetsattributet”, dels att hon mentalt befinner sig i sitt muslimska hemland och inte har accepterat flytten till Sverige. Inte bra.
  Tyvärr vågar svaga ledningar hos myndigheter och företag inte möta muslimernas ökande krav på att behandlas som om de var kvar i Muslimland. För att inte riskera repressalier från media och vänsteraktivister väljer man den lätta vägen och särbehandlar muslimerna genom att tillåta varianter av den föreskrivna uniformen, huvudbonaden eller vad det kan vara som den anställde måste bära. Men följer med en anställning en skyldighet att bära en för personalen enhetlig klädedräkt är en variant av den inte längre detsamma som den föreskrivna klädedräkten. Polisen är ett bra exempel. Inom polisen finns dels en enhetlig polisuniformen och dels ett otal varianter med slöjor i olika former. Det undergräver förtroendet för poliskåren eftersom många är rädda för islam. För jag är inte ensam om att känna att islam skrämmer och att den kryper närmare för varje dag som går. Inte bra.

  Gillad av 7 personer

  • Elisabeth skriver:

   Mycket bra, Ulla, håller helt med. Jag upplever det också som mycket hotfullt att Islam och dess yttringar breder ut sig i samhället steg för steg. Jag tycker mycket illa om att se kvinnor i slöjor i alla dess former och upplever det som en form av arrogans, ja ett slags hån. De utmanar oss svenska kvinnor.
   Jag har även sett dessa påbyltade personer på vår tidigare så fredade badstrand. Blir de fler kommer det att gå kvickt. Ingen svenska vill sola i badräkt med dessa bylten med eskorter i närheten.

   Gillad av 4 personer

   • Jvk skriver:

    Och det är lätt att förstå, folk verkar inte förstå asymmetrin i att en parten ser den andra med överseende välvilja alltmedan den andra parten hatar den första parten. Det är samma med no-go zoner, det finns bara no-go zoner för svenskar, muslimer kan röra sig fritt i hela Sverige, de blir inte överfallna i svenska områden.

    Gillad av 6 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  En uniform som den förr skulle se ut och bäras var ett mycket tydligt yrkesbevis för att bäraren hade kompetens och befogenheter. Jag minns från småskolan att vi varje termin hade en poliskonstapel som fick en lektionstimme för att lära oss trafikvett och varnade oss för den ökande biltrafiken, att vi inte skulle springa av bussen och inte skulle smita under bommarna vid järnvägsövergången. En del poliser var civila, och jag minns inte mycket av dem. Men den som brukade komma i full uniform med läderkoppel, skärmmössa och allt som hör till lyssnade vi på med dubbelt intresse; jag kan fortfarande se honom framför mig och minns till och med hans namn efter 65 år.
  En konduktör på Statens Järnvägar förr kände man igen på långt håll, för att inte tala om stinsen. Idag är Tågab stolta över över att deras ”tågvärd” är civil och därför kan passera förbi en flera gånger utan att man vet vem det är fast man har en fråga att ställa. All heder åt Securitas som förstår uniformens betydelse.

  Gillad av 1 person

 5. Aurora skriver:

  Är så trött på hyckleriet kring slöjan. Läser Ann Heberleins debattinlägg i Aftonbladet ’ingen är född med slöja på huvudet’. Hon lyckas pricka in ett antal punkter. Detta att när slöjan kritiseras för att vara religiöst tvång så försvaras den av slöjförsvararna som att den är minsann frivillig och hur fria de känner sig med slöja på huvudet. Så bra då. Då kan de ju ta av den om en arbetsgivare eller rektorn i skola kräver det. Nej då, då är det minsann det religiösa kravet och den religiösa identiteten som gäller och att inte respektera det är brott mot religionsfriheten. Ha kakan och äta den är alltså vad man vill. Det här hyckleriet gör att svenska politiker och myndigheter hoppar och dansar efter dessa religiösa aktivisters pipa värre än när Lucky Luke dansar undan pistolkulor som viner kring benen. Heberlein och många andra vet vad slöjan står för och den symbolik den representerar.

  Gillad av 3 personer

  • Hosianna skriver:

   Instämmer, Aurora, men hoppas att någon svensk skjutjärnsjournalist kan tvinga dessa Lucky Luke-dansande sjuklöverpolitiker och deras lynchmobbande myndighetsaktivister, att erkänna de, för oss någorlunda pålästa, alldeles uppenbara skillnaderna mellan sorgligt misslyckade Ratata och totalt oumbärliga Jolly Jumper.

   Sverige har ingen nytta av Serieimporterade Slöjor, som aldrig blir Jolly Jumpers… 😉

   Gilla

 6. Jvk skriver:

  Jag har också jobbat på Securitas, på den tiden de hade bruna uniformer, fula som stryk, men det vara bara att gilla läget. Jag hoppar över att kommentera muslimer som säkerhetsvakter.

  Mycket tid går åt här och i MSM och alternativmedia på att konstatera att vi inte håller med varandra mer, motsättningarna blir fler och djupare. Vi kanske borde ta detta som ett faktum för mycket av argumentationen är önsketänkande, också min, när vaknar folk? Istället är det så att det vi nu kommit att bli oeniga om är sådant som folk startar krig över, det har bara smugits på oss, istället för genom invasion. Vi blir aldrig eniga igen, inte i vår livstid och inte i våra barns, detta sår läker inte. Jag tycker i min egen begränsade erfarenhet att jag kapitalt misslyckas att övertyga någon överhuvudtaget om att de har fel, så jag tror det är dödfött att försöka. Istället så måste vi vända oss mot de som har någorlunda samma åsikt och organisera oss på nytt, SD finns, men även om jag röstar på dem så känner jag ingen gemenskap med dem, så det behövs andra sammanhang också, attacken mot etablissemanget måste komma från fler håll, det behövs spökarmeér och Aragorn och älvorna och hobbitarna och Gandalf tillsammans. SD, AFS och MED, de gör något åtminstone, men jag ogillar politiker och politiska partier, det är som att jobba för ett stort företag, fast värre. Jag tänker mig mer en konferens av självutnämnda.., eller utnämnda av Patrik, intellektuella som träffas och lägger strategi. Man kunde samlas runt Ett Bra Partis dokument.

  Gillad av 6 personer

 7. Jan Ivarson skriver:

  Man får acceptera att det finns uniformsyrken. De finns även i muslimska länder.
  För Hoda är det viktigare att signalera ”jag är muslim” än ”jag är väktare hos Securitas”.
  Hennes inställning begränsar hennes möjligheter att försörja sig.

  Det är medeltida värderingar som har lett till låg levnadsstandard i en del l länder. Hodas inställning innebär att hon skall försörjas av svenska kvinnor för att hon skall kunna gå klädd på sätt som begränsar hennes möjlighet att försörja sig. Därför bör hon inte bo i ett västland.

  Gillad av 4 personer

 8. Tina skriver:

  Nima Derwish skriver intressant om detta. Om hon verkligen är troende kan hon inte sminka sig, ansa ögonbrynen eller tatuera sig. Inte heller röra vid främmande män som ju arbete som väktare eller flygvärdinna kan föra med sig.

  Det här handlar inte om religion, de här tjejerna är aktivister som genom svensk skola lärt sig att det är något bra att ställa till bråk, som kort sagt genom att djävlas vill bli kända. Och det fungerar, svensk press skänker detta en dignitet som det inte har.

  https://www.facebook.com/NimaDervishPublic

  Gillad av 1 person

 9. Isabella skriver:

  Hoda verkar ha mer utanpå huvudet än innanför om jag ska tolka utifrån hur hon agerat.
  Det går ju bra att ställa krav och vara utan anställning om man har andra alternativ till försörjning.
  Securitas gör helt rätt. Skulle företaget dyka upp hos mig med en representant med slöja var det tack, men nej tack.

  Gilla

 10. Göran Arnlund skriver:

  I Egypten när jag var där ofta så var alla tv-värdinnorna utan slöja och jag frågade en i personalen om det och fick svar att dom får inte ha slöja på sig om dom ville jobba på TV. Ingen nekade att ta av sig slöjan!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.