Rätt påföljd vid övergrepp

Patrik Engellau

Den västerländske mannen, kanske särskilt den svenske, är nog den mest civiliserade människotyp som världen skådat. Ändå begår han stundom fel. Ett, som det verkar, icke ovanligt fel är att han tar kvinnor i baken, särskilt i festliga sammanhang och när han är lite full. En ung dam som jag känner väl vittnar om att hon får uppleva sådant titt som tätt när hon går på nattklubb.

Metoo-kampanjen framstår som ett rasande vrål från kvinnor som blivit tagna i baken eller motsvarande och inte gillat det. Vilka är Metoo-kampanjens kvinnor och vad har de råkat ut för?
Nu gissar jag bara, men jag skulle bli förvånad om en mer inträngande vetenskaplig studie kom fram till något annat. För det första tror jag att Metoo-kvinnorna för det mesta är framgångsrika och välutbildade. Det är inte lågutbildade arbetslösa kvinnor i utanförskapsområdena som skriver på protestlistorna utan advokater, läkare, skådespelerskor och motsvarande socialt mer framstående folk. För det andra har de förseelser de utsatts för av män alltså inte varit av typ gängvåldtäkt utan snarare just ett ovälkommet nyp i baken i en hotellhiss eller festlokal.

Nu är frågan hur samhället – och med samhälle menar jag inte politikerna och den offentliga sektorn utan snarare det civila samhället, allså vi medborgare lite till mans och kvinns – bör reagera på den här sortens övergrepp.

Det verkar finnas två mönster och nu ska jag, ursäkta mig, göra en ny generalisering. När jag talar med äldre kvinnor, vilket i det här fallet betyder kvinnor över 40, så är det ganska få som riktigt minns att de utsatts för tafsande och om de råkat ut för det säger de att de avfärdat karlns initiativ med en förintande blick eller en örfil. Jag fattar det som att dessa kvinnor därmed har ansett sig ha fått något slags satisfaktion. Örfilen balanserar kränkningen och en form av uthärdlig ordning är återställd.

Metoo-reaktionen är ett alternativ till örfilsmetoden. Metoo-metoden verkar alltså vara särskilt omhuldad av yngre, framgångsrika kvinnor. Metoo-straffet är helt annorlunda konstruerat än örfilspåföljden.

Metoo går ut på att statuera exempel. Man väljer ut män som – ofta decennier efter en eller flera kränkande förseelser – uppnått kändisskap eller rikedom eller något annat som ger dem särskild status. Dessa män får sedan löpa gatlopp i media vilket kan leda till förlust av arbete och familj, krossade karriärer eller, som i åtminstone ett känt fall i närtid, till självmord.

Det är två problem med Metoo. Det första är att metoden inte fungerar på män som inte nått sådan position i samhället att det är intressant att hänga ut dem på löpsedlarna. Det andra problemet är att det är svårt att hålla grytan kokande. Metoo är en med nödvändighet övergående kampanj. Så småningom tröttnar folk på att förfasa sig. Den allmänpreventiva verkan som Metoo kan ha haft klingar antagligen av med tiden och tafsandet återgår till sin gamla nivå.

Det verkar inte som om Metoo-gänget funderat på detta. Kanske har dessa personer varit för ettrigt hätska för att kunna tänka klart. Hur hade de tänkt sig att följa upp Metoo-kampanjen?
Jag tror att det bara finns en metod som kan verka, men låt mig först citera Catia Hultquist från Dagens Nyheters kulturredaktion vars åsikter naturligtvis är förutsägbara med tanke på var hon jobbar. Hultquist avfärdar örfilsmetoden. En Metoo-anklagad journalist hade erkänt ”tölpaktigt beteende”:

Kanske blev journalisten, som nekar till samtliga anklagelser, coachad av någon som trodde att det fungerade att vädja till dem som drömmer om ett svunnet Sverige, till dem som saknar en tid när en dask i baken på sin höjd orsakade en örfil och ett uppbragt ”tölp!”.

Jag tror att sådana som Hultquist gör alla kvinnor en björntjänst när de förhånar de vapen som alla kvinnor har och vid behov omedelbart kan avfyra, nämligen ögon som kastar blixtar, en mun som utslungar förbannelser och en hand som drämmer till med en örfil.

Vad tycker Hultquist att de kvinnor ska göra som blir tagna i baken? Hoppas på att mannen blir demonregissör och vänta på nästa Metoo-kampanj om något decennium?

Om jag får ge Sveriges kvinnor ett råd så är det att lita till den traditionella örfilsmetoden. Om den inte funkar? Slå hårdare.

68 reaktioner på ”Rätt påföljd vid övergrepp

   • Anne-Hedvig skriver:

    Katerina Magasin har annonse for lovlig spray – kan kanskje være noe overfor invaderende menn på gaten?

    Selv ble jeg en gang kløpet i baken av kontorsjefen der jeg jobbet – jeg ble så rasende at jeg en kort stund senere kløp tilbake, kløp ham i baken, hardt, pluss SÅ på ham; så kunne han kjenne hvor ubehagelig det var. Etter det holdt han seg på matta.

    Derimot hadde vi på Statsarkivet i Oslo en sjenert og stillferdig enslig mann, som så gjerne ville komme lett borti brystene våre. Vi var enige i at han var ingen trussel el ubehagelig på noen måte, så vi lot ham komme litt borti oss. Det var helt greit, vi visste at han aldri ville gå videre.

    Det har jo mye å si med MÅTEN, og intensjonen. En mann som av vennlighet gir meg klapp på armen eller ryggen, er ikke noe problem – men hvis jeg tas for ‘offentlig’ eiendom og et nedlatende kvinnesyn formidles, er det jo noe helt annet!

    Gilla

 1. Johannes skriver:

  Den västerländske mannen, kanske särskilt den svenske, är nog den minst civiliserade människotyp som världen skådat. Ändå begår han stundom fel. Nu gissar jag bara, men jag skulle bli förvånad om en mer inträngande vetenskaplig studie kom fram till något annat. Patrik Engelau, det vore en lättnad för hela den civiliserade världen om du slutgiltigt försvann i din löjliga, narcissistiska värld. Där får du sitta i en mental återvändsgränd tills du dör.

  Gilla

   • Jvk skriver:

    Du förväntar dig för mycket. Vänstern har lärt sig att argument inte behövs, för dem gäller att förolämpa som diskussion. Vänstern har hittat DGS nu: vidrig, narcissist, debil, psykopater, rasist, muslimhatare, osv osv, inte mycket till argumentation. Så klart. Har man fel, vad återstår? Skrika högre.

    De bevisar att det är meningslöst att diskutera, att de överhuvudtaget skriver här är ett tecken på desperation, de känner att vinden har vänt, nu börjar de bli rädda. Vi kan bara ignorera dem för det är verkligen så att de aldrig i sina liv har diskuterat, allt de har är en tro, en vänster, eller vänsterliberal tro, som de har anammat utan eftertanke, då det enda de har är förolämpningar och efter det hot och våld.

    Gillad av 11 personer

   • Göran Grinder skriver:

    @JVK

    Vänstern har hittat DGS nu

    DGS har alltså blivit ”too big to ignore”. En milstolpe. Grattis PE och alla skribenter, läsare och kommentatorer! 🙂

    Gillad av 14 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Av namnet att döma är du själv en västerländsk man, Johannes, och tillhör därmed, enligt egen utsago, den minst civiliserade människotyp som världen skådat. Det måste vara bedrövligt. 😉

   Gilla

  • Claes G. L Elliot skriver:

   Något så urbota dumt som din kommentar, käre Johannes, var det länge sedan jag läst. Det skulle i så fall vara något från Gudrun Schyman. Du kanske Fi-medlem?

   Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Kan du begrunne dette nærmere med eksempler? Hvilke menn sammenligner du med – fra hvilken kultur?
   (Nå blir dette veldig generelt, selvsagt fins det etnisk svenske menn som er pøbler – og folk fra andre kulturer som oppfører seg mønstergyldig – bare så det er sagt.
   Men her kommer du med en svært bastant påstand som mange ikke kjenner seg igjen i.)

   Gillad av 1 person

 2. 5ven55on skriver:

  Ytterligare ett problem med metoo-metoden är att den relativiserar våldtäkter (se tex statsministerns försök till svar på Åkessons fråga om de ökande våldtäkterna). Detta tar resurser från att lösa ett riktigt problem som orsakar enormt lidande.

  Gillad av 5 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   En Löfven-fräckis: ”Det har med LAS att göra. Sist in sist ut!”
   Allvarligt talat. Jag tycker att det var skamligt att Löfven ville göra detta till ett problem i småföretag: ”Om du inte skyddas av LAS blir de våldtagen av en småföretagare.” Det var oförskämt uttryckt och det är konstigt att småföretagarnas högste beskyddare Annie Lööf inte reagerade.

   Gillad av 2 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Det skulle ju vara litet mer klädsamt om dagens feministkvinnor kunde ägna någon tanke åt sina verkligt olyckliga medsystrar som förvisso inte rör sig i deras fina kretsar. Att få en klapp på lilla rumpan av en överförfriskad kollega eller charma till sig för en spännande karl( och vad det kan leda till) är något helt annat än att bli gruppvåldtagen och misshandlad i en källargång, toalett eller buskage. Det senare liknar mer vad exempelvis tyska kvinnor fick utstå där Röda Armén svepte fram. Att landets media och politiker uppenbarligen saknar förmåga att konstatera någon skillnad i dessa fall visar tyvärr hur utomordentligt allvarlig situationen är och där landets överhet inte längre bryr sig om vad som händer i deras land!

  Gillad av 15 personer

  • 5ven55on skriver:

   Ja, dessa feministkvinnor är i praktiken onda. Jag tror och hoppas att det är en omedveten ondska men det är likväl ondska. De stjäl resurser som skulle kunna användas till att skydda de som borde vara deras medsystrar för sina egna fjuttiga egoistiska mål

   Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Og disse kvinnenes barnebarn (oldebarn?) risikerer lignende elendighet nå, og ødelagte liv, pga aggressive innvandrermenn fra MENA-land.

   Jeg kjente en gammel kv. psykiater som befant seg i Berlin under sluttfasen 45 (norsk, men gift tysk i 1925). Ingen kvinner kunne føle seg trygge mot overgrep – slik er det vel blitt nå også, både med taharroush gamea og med massevoldtekter. F*skapen gjentar seg. Jeg tror mye av dette er ren jihad for å nedverdige ‘fienden’ og hans kvinner. Seksuell krig.

   Gillad av 2 personer

 4. Marckus E. skriver:

  Unga kvinnor klagar på att de blir tafsade på baken titt som tätt när de går på nattklubb. Utan att raljera, så var det väl så att de unga och ogifta kvinnorna tidigare gick till dylika inrättningar för att just få ”sin hälsa omskött”. Att tro att det skulle ändra sig över en natt är kanske naivt.

  Gillad av 2 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Att den västerländska människan är den som uppnått den högsta graden av civilisation är nog sant, även om det var ett par år sedan. Numera tittar vi på den tidens engelsmän på film och TV och drömmer eller förfasar oss. Men att svenskarna, som bygger sin civilisation uteslutande på ”me too!” och slarvig efterapning, skulle vara de främsta är verkligen magstarkt!

  Gillad av 4 personer

 6. Aurora skriver:

  Det började med anklagelser mot Weinstein. Säkert berättigade; han har ju också erkänt sitt uppförande. Men det blev snabbt politik. Man hade här en vit, medelålders och framgångsrik man att projicera på. Lustigt nog är en annan superkändis (B Cosby) anklagad för att ha kladdat på varenda kvinnfolk som var med i hans tv-serie. Men det blev ingen Metoo om honom. För han är svart.

  Gillad av 5 personer

 7. A skriver:

  Det finns tydligen två system PE. Det ena säger: Vi beter oss precis som det faller oss in, detta ska inte leda till några negativa konsekvenser. Vi förväntar oss fullt beskydd.

  Det andra systemet säger: Vilkoren för beskydd är följande:

  Det ena systemet är för barn, det andra är för vuxna.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 8. Jvk skriver:

  Ja nu skriver du ju om svenska män, även på detta område så skall vi inte glömma att på många uteställen så är kanske 50% av männen inte bärare av svensk kultur. Som exempelvis nyligen i Malmö, kvinnan gav mannen er örfil, det kränkte tyvärr hans heder så han slog en knytnäve i kvinnans ansikte. Han väntade också utanför och krossade en glasflaska i ansiktet på henne när hon skulle hem så ansiktet skars upp.

  Jag är inte så säker på att detta fokus på metoo är bra, vi har hoppat direkt från den mest jämställda kulturen till den minst jämställda och det metoo främst är det är en mörkläggning av detta. Vi har en epidemi av våldtäkter och andra övergrepp i Sverige som måste stoppas, sänk straffåldern, utvisa hela familjer, minimum 5 års fängelse för våldtäkt, 10 vid grövre, 15 vid återfall, men för alla med utländsk bakgrund så gäller utvisning för livstid, oavsett förövarens ålder.

  Vi har ett etablissemang, från vänster till höger, som alla döljer att svenska kvinnor utsätts för ett sexuellt våld som det i krig. De kvinnor som utsätts MINST för sexuella övergrepp är de som deltar i metoo, för de rör sig endast bland välutbildade. Vad skall en osäker svensk tjej tro när hon blir gängvåldtagen och förövarna går fria i stort sett alltid och till och med går kvar på skolan? När TV beskriver förövarna som offer? Det kanske är normalt att bli våldtagen? Kanske hon skall börja med slöja? Vi har skapat ett sexuellt barbari genom massinvandringen, det är vidrigt, för det var lätt förutsägbart , etablissemanget har offrat de svenska kvinnorna för sin vidriga totalitära vänsterliberala utopi. De förtjänar hat och straff.

  Gillad av 17 personer

  • Magnus Rosensparr skriver:

   Mannen som slog en knuten näve i kvinnans ansikte, och sedan också krossade en glasflaska i hennes ansikte, tillhör den absolut lägsta livsformen på Jorden. En sådan ska vi inte låsa in eller exportera någon annanstans. En sådan ska vi bara ge ett barmhärtigt skott i nacken.

   Gillad av 6 personer

  • Linden skriver:

   Jvk@
   Kusligt sant.
   Utvecklingen är skrämmande inte minst när man ser hur de kristna blir behandlade i de muslimska länderna,
   Man kan inte annat än känna ett glödande hat mot sjuklövern som lett utvecklingen hit.
   Där Kristersson och Löfven har mage att påstå att de inte förstår varför gruppvåldtäkterna ökar.

   Vilka charlataner, vår statsminister och förmodligen vår nästkommande Kristersson om möjligt ett strå sämre, mannen med den kluvna tungan.
   Förakt är bara förnamnet.

   Gillad av 9 personer

   • richardlindlind5 skriver:

    Ja , hur kristna behandlas i muslimska länder visar hur det går när muhammedanerna har makten . Upplysande är också hur vita behandlas i Syd Afrika. Läste nyligen om ett par i 75 års åldern , först skjutna i knäna , sedan torterade i 7 timmar på grymmast möjliga sätt tills döden kom som en befriare. Såg en otrolig siffra på att 80 000 vita har mördats .
    Inte nog med det , vita som sökt asyl i Kanada hade avfärdats med att dom ” sprider hatpropaganda och vitmakt tankar ” när dom vittnar om folkmord och total rättslöshet.

    Gillad av 7 personer

 9. Rikard skriver:

  Hej.
  #Metoo är till för akademiker- och medieklassens små nippertippor, där de kan utmana ‘Daddy’ och med nedkissade underbyxor skrika sig till mer godis för än mindre och än sämre prestation.

  Folkets protest heter ”120 decibel”.

  [http://www.120db.info/en/]

  Finns även på Facebook, om inte privata Abwehr som #jagärhär och liknande lyckats mass-anmäla bort dem.

  Stöd 120 decibel!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Ja, det startade som en välplanerad och medveten kampanj syftande till att ersätta rättsväsende, bevis, rättsprocess, laga straff och så vidare med kommissarieledda folkdomstolar efter kinesisk modell (eller inkvisitionsprocesser, eller häxdomstolar om de parallellerna föredras).

   Inte rör det sig om något startat av offer för sexuella övergrepp, annat än övre medelklassens flickor, och inte är det något annat än deras försök att gnälla sig till privilegier.

   Astroturfing är mer än bara konstgräs.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

  • 5ven55on skriver:

   Ja, men efter det har det mest handlat om klapp på rumpan eller ännu fjuttigare saker. Metoo är ondska eftersom det stjäl uppmärksamhet och resurser från verkliga problem som orsakar stort lidande.

   Hur kan ni vara så hjärtlösa? Bryr ni er inte om de som drabbas? De som traumatiseras för resten av livet eller t.o.m. ännu värre?

   Gillad av 2 personer

 10. oppti skriver:

  Ny film om Ingemar Bergman där hans intensiva 1957 skildrades.
  (P1 nyss)
  Ingen av alla hans erövringar har trätt fram i Mee-Too sammanhang.
  Är det för långt tid som förflutit eller är berömmelsen värd att vårda?

  Gillad av 1 person

 11. LJ skriver:

  Exakt så.

  Hela metoo är ännu ett exempel på offersamhället.

  Hur lär man barn stå upp mot idioter som bråkar med dem?
  Ja inte fan genom att skvallra från något tryggt rum långt efter händelsen.

  Gillad av 5 personer

 12. Rapport från en skurhink skriver:

  Jag har fått mig berättat av min mor att hennes mamma i unga år låg på knä och skurade trappor i portuppgång. En karl gick förbi. Han passade då på att nypa henne i baken. Varpå min mormor dängde den våta skurtrasan rakt i ansiktet på mannen. Så kunde det gå till i gamla Stockholm på sena 20-talet. Jag själv har aldrig träffat min mormor. Men karl som jag är kan jag inte låta bli att känna stolthet över min mormor. Låg i social status men med en resolut reaktion i stundens ögonblick. Dessa krutets och integritetens gener hoppas jag att jag själv bär på. Inte ligga på knä för någon.

  Gillad av 4 personer

 13. Marja i Bäck skriver:

  Metoos rapportörer tillhör oftast den priviligierade socioekonomiska delen av befolkningen. En klapp i rumpan kan inte vara ett problem för någon som inte är rörelsehindrad, bara att klappa tillbaka. Om den klappande ser svensk och någorlunda nykter ut. Situationen kan dessutom utmynna i ett hjärtligt skratt.
  Vill minnas en bild i Lilla Fruntimret-boken, fruntimret sitter vid bardisken och tänker att om någon inte nyper mig snart i rumpan går jag hem.
  Om klapparen är av annat ursprung gör man bäst i att snabbt avlägsna sig, aldrig titta i ögonen, söka skydd. Dessutom hålla sig inomhus på kvällarna, för inte ens taxi kan man riktigt lita på.
  Metoo innehåller även andra övergrepp. Det får mig att undra: Hur många psykologer finns det i förhållande till dessa verkliga offer? Får offren hjälp av samhället till denna dyra form av läkande?

  Gillad av 4 personer

 14. Rolf skriver:

  Kvinnor som driver #Metoo, kan det vara samma som driver den ohejdade importen av yngre islam män.
  Som skriker att ”de måste få stanna”.
  Denna import har gjort att vårt land Sverige befinner sig under belägring av främmande makt, Islam. Soldater utan uniform.

  Våldsbrott, våldtäkter, misshandel osv. utförd av män med islam tro, är inget annat än krigsbrott. De utför jihad.
  Det handlar inte om sex eller personlig agg.
  Det är brott för att markera islams makt.
  Det utförs som hot och förnedring av det svenska. Förnedring av svenska män, som inte skyddar sina kvinnor och sitt land.
  Feminism har gjort de svenska männen impotenta, De klarar inte längre att skydda kvinnor, barn och åldringar från våldet. Detta kommer leda till svenska folkets undergång. Kvinnorna gjorde det.

  Islam krigare har Guds välsignelse, det är något ytterst gott inför Allah.
  De är beredda att dö för sin jihad, då väntar 72 jungfrur i paradiset.
  Det är framför allt Muslimska Brödraskapet som samordnar kampen.
  Målet är att hela Europa ska ingå i kalifatet under islam. kristna och andra icke muslimer, ska dödas eller förslavas. Det är bara att kolla historien från år 600, då Mohammed startade sitt krig. Det mesta av mellan-östern var kristet vid den tiden. Armenien var första land att anta kristendomen som statsreligion år 301.

  MSB har i rapport diarienummer: DNR 2017-1287, klart beskrivit detta.

  ”Allah är vårt mål; Profeten är vår ledare; Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden för Allahs ära är vår högsta strävan (Hassan al-Banna, grundare av Muslimska Brödraskapet)
  http://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Studier/Muslimska_Brodraskapet_i_Sverige_DNR_2107-1287.pdf

  Gillad av 2 personer

 15. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag hoppas för överhetens skull att de inte underskattar den vrede som sjuder i folkdjupet som följd av deras arrogans och förakt mot de som de facto föder och kläder dem! Kommentarerna här och på andra ställen talar för sig själva. De kan inte längre sopas under mattan med ”sweet talk”. Nu är det för sent är jag rädd.

  Gillad av 2 personer

 16. Johannes skriver:

  Om den svenska självgodheten är relevant till civilisationens mått då är Sverige världsbäst. Begreppet civilisation kan endast definieras i historiskt perspektiv, politiska, sociala, tekniska, kulturella faktorer avgör dess utveckling och karaktäriseras bl. a. politisk och ekonomisk centralisering. De allra flesta menar att välfärdens mått anger civilisationens mått i dag. Men just den svenska välfärden har lidit stora förluster p g a att ett härskande byråkratisk, politisk klass total -kontrollerar dagens Sverige.

  Brist på historiskt medvetande, enkelriktad kulturdebatt och dekadens gör att alltför många vantrivs i denna högt civiliserade Sverige. Historiskt sätt har även Sverige begått stora felsteg som ligger långt från civilisationens humana sidor. Inte heller har man konstruerat bra lösningar på dagens stora problem som migration och integration. Det är kanske inte så underligt när man traditionellt van vid att alltid skylla allt på andra.

  Sverige som många andra länder i väst, kan inte acceptera att ”civilisationernas kamp” är över och Sverige har inte hittat egna svar på den liberala demokratins återvändsgränd. Blir morgon dagen bättre? Överlever denna civilisation? Överlever välfärden? Knappast om man inte byter spår och hittar egna svar på t ex demografiska utmaningar, kvalificerad arbetskraft och suveränitet. Det är kanske inte fel att lära sig av historien och lyssna och se.

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Här skriver du ju riktigt bra. Vad fick dig att skriva ditt tidigare inlägg som jag karakteriserade som ett inlägg från Gudrun Schyman? Eller finns det två Johannes?

   Gillad av 1 person

   • Johannes skriver:

    Tack kära Uppstigersolen (… och torkar bort allt regn) Jag ville bara visa hur enkelt är det att väsentligt förändra textens betydelse om man endast byter ut ett enda ord ( ordet ”mest” mot ”minst”. Jag är stor beundrare av Sveriges framgångar under historien men vill inte blunda för ”vedervärdiga” händelser varken här eller i något annat land.

    I Europa, inte minst i Sverige förlorar vi oåterkalleligt den västerländska civilisationen.
    Vissa anser att sådant som ”svensk” kultur finns inte på kartan. (Fredrik Reinfeldt).
    Det är meningslöst att diskutera saken pro och kontra. Vilka helger har Sverige firat under århundraden?

    Vad är orsaken till att det är nästintill omöjligt att debattera tabubelagda ämnen som t ex kulturellt betingat kvinnoförakt och våld, vänsters våldsmetoder, förakt och förföljelse av människor som ställer upp för yttrandefrihet o s v Hur kan man känna samhörighet med företeelser som bör fördömas? Kvinnoorganisationer som sägs ställa upp för alla kvinnors värde, var är de? De är tysta och/eller ljuger utan att skämmas. För oss är detta en samvetsfråga. Att få leva ett lyckligt, tryggt liv i sin egen kultur är viktigt. Man måste föregå problemen och det har Sverige missat.

    Gillad av 2 personer

 17. o.t. skriver:

  Internationella mediers rapportering om Sveriges utveckling kan vara en bidragande orsak till kronans dramatiska fall. ”Allt detta skadar naturligtvis det svenska varumärket något ohyggligt”

  För en vecka sen rapporterade vi om en artikel i Bloomberg där man oroade sig för den svenska kronans fall och att svenska folket blir allt fattigare – sedan mitten av förra året har den svenska kronan fallit mer än tio procent gentemot euron.

  Va…Magdalena påstår att ladorna är fyllda. Inte fake news igen…?

  Gillad av 1 person

 18. Jari Norvanto skriver:

  De, BRÅ, ska överväga att eventuellt, möjligen, med vissa förbehåll, skrapandens med foten undersöka etniciteten hos våldsverkare. Och den ljusstarke svetsministern ser över anställningsskyddet, eller insinuerar att det vore viktigt att stärka. Ridå.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Bra dame!
   Noen her over skriver om middelklassekvinner, men jeg tror servitriser, hotell-stuepiker og ‘tyende’ gjennom tidene har tatt sin solide del av nedlatende tafsing og det som verre er.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Gå inn på http://www.rights.no og søk litt. De er gode på statistikk. Mener at de har hatt tall over ‘fremmedkulturelle’ voldsforbrytere både fra Danmark og Norge – mulig noe om Sverige også, men det kan jeg ikke garantere…
   Stedet er særlig opptatt av rettigheter for undertrykte muslimske kvinner (lederen Hege S. har skrevet boken ”Islam – den 11. landeplage) , og demokratiet ellers.
   Drives av tre dyktige og engasjerte kvinner.

   Gillad av 1 person

 19. 77711n skriver:

  En analys som stämmer med den verklighet jag upplevt. Har hela livet i studier och arbete bara befunnit mig i manliga miljöer, ibland som ensam kvinna, ogift och attraktiv. Aldrig upplevt egentligen tafsande bland kollegor, det mesta en professor som fjärilslätt rörde yttersta spetsen av min hästsvans – fick sig en ordentlig utskällning.

  En annan gång, en passerande fransman i Paris kysste min bara axel och ytterligare en tredje gång på Sveavägen, när jag var i sällskap med blivande make, en passerande man som gav mig en klatsch i baken: Min reaktion, en rak180° arm av mig som drämde till i i blindo bakom mig.

  Första och enda gången min numera f d make blivit riktigt upprörd, faktiskt rädd! Var en del knivdåd på bussarna i Stockholm vid denna tid.

  Det mesta tafsandet verkar tydligen ske i kulturkretsarna. Jag har jobbat med forskning och utredning inom RRV, Industridepartementet och FOI och har bara dessa få udda erfarenheter efter att ha rört mig bland män dagligen under ett långt arbetsliv och tidigare studier bland nästan helt och hållet manliga studiekamrater.

  Gillad av 3 personer

 20. La skriver:

  När bilden av Sverige krackelerar ser Svenska Institutet till att anlita pr-byråer för att spackla sprickorna och måla över. Det spelar ingen roll. Alla har nu lärt sig se sprickorna och i stället påminner man om de gamla kommuniststaterna med deras falska propaganda. BBC har redan sänt en dokumentär om Sverige som hette ”Terrorfabriken”. Den bilden är betydligt sannare idag, där nästan alla stora terrordåd har någon koppling till Sverige. Det är skammen vi får leva med.

  Gillad av 1 person

 21. 77711n skriver:

  En pseudodebatt om pseudorörelsen #metoo.

  Vi har fruktansvärda övergrepp med dagligen våldtäkter vi aldrig tidigare skådat i det här landet.

  Majoriteten av landet kvinnor 50+ har under sina liv kunnat röra sig fritt och obehindrat utan att bekymra sig över att råka illa ut. Landet har inte haft dessa problem tidigare. Och jag vet av egen erfarenhet som flyttade hemifrån 17 år till Göteborg och hela mitt liv bara rört mig i manliga studie- och arbetsmiljöer, dessutom typiskt attraktiv för män med både långt mörkt hår, klackar på skorna och röda naglar. En mycket uppvaktad person helt enkelt.

  #metoo-rörelsen har skymt sikten för de stora problem som tillåtits växa sig starka i takt med antalet invandrare för landets kvinnor i alla åldrar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.