Så lätt gick det att införa censur i Sverige

Patrik Engellau

Jag trodde att en del demokratiska institutioner i Sverige var huggna i sten, yttrandefriheten till exempel. Jag trodde att yttrandefriheten var absolut i vårt land. Det finns bara två sorters länder, dels länder där folk får säga precis vad som helst, dels länder där folk också får säga precis vad som helst bara Kejsaren är med på noterna. Jag trodde Sverige för evigt tillhörde den första gruppen.

Det var inte så många år sedan jag reagerade med största vedervilja mot de kinesiska myndigheternas framgångsrika försök att tvinga Google och andra nätjättar till censur. Kampen mellan Kinas regering och nätjättarna har pågått i flera år. När jag googlar på ”Kina censurerar Google” kommer den första träffen i början på detta årtusende. Kampen verkar ha pågått sedan dess.

Uppenbarligen har Google kämpat emot. ”Det finns en lång historia av ett slags katt-och-råtta-lek mellan Google och Kina”, säger forskaren Christopher Kullenberg vid Göteborgs universitet till SVT.

Det var inte bara jag som ogillade den kinesiska regeringens censurlust. Så sent som för två år sedan frågade sig Sveriges Television till och med varför det kinesiska folket inte protesterade:

Att den kinesiska befolkningen till synes finner sig i regimens censur har flera förklaringar. För det första handlar det om en rädsla för repressalier för den som går ut och organiserat visar sitt missnöje. Minnet av de misslyckade demokratidemonstrationerna i Hongkong i höstas, där många skadades och greps i sammandrabbningar med polis, lever kvar hos både staten och medborgarna.

– Ingen kommer nog att gå ut och protestera, för då blir man fängslad, säger Christopher Kullenberg.

För någon månad sedan infördes internetcensur i Sverige, kvickt och lätt och utan några uppslitande tvister. Expressen rapporterar:

Efter den senaste tidens kritik mot nätjättarna kallade justitieminister Morgan Johansson till sig företrädare för Facebook och Google.

Mötet hölls på fredagen på justitiedepartementet i Stockholm. Företrädare för Google och Twitter deltog på mötet. Även organisationen Tidningsutgivarna var på plats…

Efteråt höll ministrarna tillsammans med Ben McOwen Wilson, som är Europachef för Youtube och representerade YouTube och Google på mötet, en presskonferens.

Ett konstruktivt och dialoginriktat möte vad budskapet man förmedlade.

Bland annat har Google, genom Youtube som var på plats, visat på en rad åtgärder som man nu kommer att vidta. Åtgärderna presenterades i ett brev som nu har blivit offentligt och går i korthet ut på att plattformarna kommer att skärpa kontrollen av sitt material och anställa fler som kommer att kontrollera vad som publiceras.

– Jag tycker att det viktigaste är att man från plattformarna säger att man kommer avsätta betydligt mer resurser än tidigare för att avlägsna hot och hat och se till att lagar och regler upprätthålls, säger Peter Eriksson i en intervju efter presskonferensen.

Mötet mellan dessa parter kommer att följas upp med ytterligare ett möte. Peter Eriksson vill inte svara på om en ändring av lagen även kan bli aktuellt om de åtgärder som nätjättarna lovat inte blir verklighet.

Den här gången har Sveriges Television mig veterligen inte besvärat sig med att försöka förklara varför svenska folket till synes finner sig i regimens censur. Ingen har gått ut och protesterat trots att man inte riskerar fängelse.

Om du invänder att den kinesiska regimens censur är så mycket hårdare än den svenska regimens så menar jag att du inte förstått. Antingen har man censur eller också har man inte censur. Det finns inget mellanfall.

Till vad ska vi ha grundlagar som högtidligt garanterar yttrandefrihet när det räcker med att statsråden Johansson och Eriksson har ett fredagsmöte med nätjättarna för att införa censur? Inte ens en vanlig lag har behövts för censurens införande i vårt land. Ett enkelt administrativt ärende bara.

Som en ironisk blinkning från ödet fick jag just idag Lars Åbergs bok Landet där vad som helst kan hända i brevlådan.