Ny podd med Mohamed Omar! Helena Edlund överlevde Svenska kyrkan

I ett nytt avsnitt av podden ”Försöka förstå” pratar jag med Helena Edlund. Hon var präst i Svenska kyrkan i tolv år, men tvingades sluta på grund av sin kritik mot kyrkans vänstervridna etablissemang. I en ny bok, Konsten att överleva Svenska kyrkan, berättar hon om sin erfarenhet. Boken slutar med denna rad: ”Jag har överlevt Svenska kyrkan. Nu vill jag leva.”

Den 26 juli 2016 attackerades en kyrka i Frankrike av jihadister. Prästen Jacques Hamel tvingades ner på knä. Jihadisterna läste något ur Koranen, sen slaktade de honom. Efter denna händelse startade Edlund tillsammans med två andra prästkollegor Facebookgruppen Mitt kors. Syftet var att visa solidaritet med världens förföljda kristna. Gruppen blev en enorm succé och fick inom några veckor runt 15 000 medlemmar.

Men inom kyrkans ledning var vissa mindre entusiastiska över gruppen. Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg skrev på sin privata Facebooksida att Mitt kors kändes ”uppviglande” och ”okristligt”. Den 9 augusti skriver ärkebiskopen Antje Jackelén, tillsammans med muslimer, judar och katoliker, en artikel i Dagens Nyheter där de varnar för ”upprop till kulturkamp”, som många uppfattar som en replik i debatten om Mitt kors. Man skulle tro att Jackelén, efter jihadistattacken mot kyrkan i Frankrike, skulle varna för jihadister. Men nej, i stället väljer hon att varna för dem som varnar för jihadister.

En av artikelns undertecknare är Mahmoud Khalfi, imam vid moskén på Medborgarplatsen i Stockholm. Khalfi har själv, i en intervju för tidningen ETC den 14 juni 2013 erkänt att han har samma ”riktning” som Muslimska Brödraskapet. Detta skulle kunna ses som ett uttryck för Svenska kyrkans identitetskris som Edlund påtalade i debattartikeln ”Kyrkans identitet offras på korrekthetens altare” i Kyrkans Tidning 17 augusti 2011:

”Det är i många fall, enligt kyrkans officiella uttalanden, värre att kritisera islam än kristendom. En kristen får vackert acceptera diverse framställningar av Jesus med motiveringen att gudsbilder ju måste få ifrågasättas. Samtidigt emotsätter sig kyrkan publicering av muhammedkarikatyrer med hänvisning till att muslimer kan känna sig kränkta. Är det inte rimligt att samtliga gudsbilder bör kunna ifrågasättas? Tydligen inte.”

I boken Konsten att överleva Svenska kyrkan skriver Edlund mer om kyrkoetablissemangets svaga identitet i sitt förhållande till islam:

”Särskilt tydligt var detta i mötet med islam. I mötena med starka och tydliga muslimska ledare, menade jag att Svenska kyrkans prästerskap tenderade att bli undfallande. Att missionera utifrån att Kristus är den enda vägen till Gud betraktades plötsligt som en obskyr och exkluderande åsikt, trots att den utgör grunden för den kristna tron. Många präster uppvisade dessutom en märklig okunskap om islam och skillnaderna mellan islam och kristendom. Några år senare skulle ärkebiskopsvalet bevisa min tes, när alla kandidater utom en hade svårt att ange om Jesus eller Muhammed gav en sannare bild av Gud.”

Edlund berättar hur allt fler inte längre känner igen sig i Svenska kyrkan. Man lämnar inte kyrkan för att man inte tror, utan för att man tror. Själv hade hon gett kyrkan så mycket kärlek, men var till slut tvungen att lämna.

Helena Edlunds blogg hittar man här

17 reaktioner på ”Ny podd med Mohamed Omar! Helena Edlund överlevde Svenska kyrkan

 1. Eddy S Karlsson skriver:

  Ja men, nu var det ett tag sen man hörde om några korkade och verklighetsfrånvända aktioner från toppen i kyrkan. Har de fått order att lugna ner sig lite?!

  Gilla

 2. brrr skriver:

  Brigitte Gabriel om Muslimska Brödraskapets plan för att infiltrera och ta över väst.
  I planen står bl.a. hur de ska använda buzzwords like ”tolerance”, ”diversity” m.m. för att få oss att äta ur deras hand.

  Så de började på 80-talet att arbeta in dessa ord…

  Gillad av 2 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Göran Fredriksson 9 maj, 2018 at 08:44

   ”Eller ens överleva Helena Edlund?” – Det låter lite tvetydligt.

   Hur som helst vill jag slå ett slag för Helena Edlunds bok ”Konsten att överleva Svenska kyrkan” som är en gastkramande dokumentärthriller om Svenska kyrkans nedgång och mycket tänkbara uppgående i islamism – inom inte alltför lång framtid.

   Boken är mycket kunskapsrik och läsvärd även om man som jag inte är troende utan sekulär och kulturell kristen.

   https://www.adlibris.com/se/bok/konsten-att-overleva-svenska-kyrkan-9789188809063

   Gillad av 3 personer

   • Göran Fredriksson skriver:

    Inköpt, tack för tipset. Svenska Kyrkans alla egendomar är ett stort kap. Stora marker, byggnader och finansiella innehav. Sedan går Sverige samma öde tillmötes som Östrom.

    Gilla

 3. Hans Högqvist skriver:

  Jag är inte religiös i meningen att jag tillhör något samfund men jag har en förhoppning att livet, i vid mening, innehåller något mer än det fysiska. Min magkänsla och aningar har räddat mitt och andras liv vid ett par tillfällen så jag har mycket påtagliga personliga exempel på ”metafysiska fenomen”.
  Helena Edlund är en sann Kristen av bästa sort och jag uppskattar och respekterar henne högt!
  Antje Jackelen är en falsk individ som jag inte har den minsta tillit för och när hon utnämndes till ärkebiskop lämnade jag Svenska Kyrkan omedelbart.
  Om Islam lär A. Hitler ha sagt att ideologin liknade Nazismens och han tyckte att det var smart med en koppling till Allah för att enklare kunna kontrollera folket! Detta efter ett möte med stormuftin av Jerusalem som tidigare hade grundat Muslimska brödraskapet och efter mötet skapade muslimska SS trupper för Hitler på Balkan.
  Så ser jag Islam är det en erövrarideologi med religiösa inslag som med starka löften och groteskt grymma straff binder medlemmarna till sig.
  Denna våldsideologi stödjer, uppmuntrar och omfamnar Svenska kyrkan och Socialdemokratin!
  Helena Edlund skulle nog inte uttrycka sig som jag gör om Islam, men hon ser tydligt att Islam skiljer sig så väsentligt från Kristus kärleksbudskap att något missionerande för Islams lära inom den Svenska Kyrkan inte är vettigt.

  Gillad av 8 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Jag lämnade Svenska kyrkan när socialisten Helle Klein blev chefsideolog. Jag är inte troende men jag anser att kyrkan har en historisk och kulturell roll i Sverige. Det smärtar mig att kyrkan har övergivit mig och denna roll för att i stället styras av sossarna och LO genom Stefan Löfvens fru Ulla och LO:s f d ordförande Wanja Lundby Wedin.
   Det handlar bara om egohumanisternas makt och deras fem dogmer:
   Dogm 1: ”Vi är moralens väktaare”
   Dogm 2: ”Vi har rätt att hata”
   Dogm 3: ”Vi kräver komplexitet”
   Dogm 4: ”Vi handlar med ord”
   Dogm 5: ”Vi vill vara världen”
   Jag läser just nu Egohumanisterna av Kristian Törning.

   Gillad av 4 personer

 4. Moa skriver:

  Islam är inte fredens religion, …”överallt där islam delar gräns med en annan civilisation uppstår krig, kamp och kollision. De använder västvärlden som projektionsyta för sitt lands tillkortakommanden. De reaktionära ideologierna har fått ny geografi” Samuel Huntington, stasvetare, forskare skrev om islams blodiga gränser i boken ”The clash of civilization”

  Gillad av 3 personer

 5. Göran Ulfenberg skriver:

  Hitler hade sin ”Reichsbischoff” Ludwig Müller,som tog livet av sig i Berlin i juli 1945,säkert av skam att ha tjänat en sådan regim.
  Antje Jackelen är ju tyska;hon om någon borde väl ha tillgodogjort sig tyskarnas ”Vergangenheitsbewältigung”,men därav synes icke ett spår.
  Våra övriga prelater,Grenholm,Brunne m fl ,har uppenbarligen fuskat sig igenom utbildningen när det gäller musulmanikerna.
  Det är dags att skapa en Bekännelsekyrkan i Sverige,tyvärr av samma skäl som ”die Bekenntniskirche om Dritten Reich”.
  Socialnazismen infiltrerar alla nivåer i det svenska samhället.Det började på allvar under 1960-talet.
  Hoppas att vi får se en Pasokifiering också i vårt land och en rejäl framgång för de patriotiska partierna.Vi slapp undan Hitler,men fick in honom och Stalin bakvägen i stället.Det kommande valet blir ett verkligt ödesval
  Nu känns det verkligen meningsfullt att arbeta politiskt,när det finns en riktig och kraftfull opposition mot vanvettspolitiken (s,v,c,mp,l,m,kd)

  Gilla

 6. MartinA skriver:

  Så det här är alltså ”oppositionen” i svenska kyrkan?
  Ärligt talat, om vi svenskar överlever vad som görs emot oss nu så kan vi aldrig riskera att ha kristna femtekolonnen i ryggen. Vid den första stora utmaningen mot vår existens tog de kristna mangrant våra fienders parti. Den risken kan vi aldrig stå ut med igen.
  Om vi svenskar förlorar kommer kyrkan elimineras av islam. Och vi vinner måste vi göra samma sak.

  Gilla

 7. Jvk skriver:

  Det verkar som Helena inte full ut accepterat att de vill ha det så här. För kyrkans ledning så är kyrkan endast ett politiskt instrument, om folk blir vänster utan kyrkan så är de lika glada för det. Det man kan konstatera är att vänstern och sossarna varit mycket målmedvetna i sin indoktrinering. De är våra fiender, och kommer förhoppningsvis att bli utkastade av en ny svensk politisk ledning som kommer att formas om en 8-10 år, när socialdemokraterna fallit under 10-15% och flera utopipartier förpassats till sophögen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.