Kulturmöte

Patrik Engellau

Den svenska mentaliteten är en välkomponerad blandning av Jantelagen och solidariteten. Dessa två principer är motsatta och skapar tillsammans förutsättningar för just det som är svenskhetens motto och framgångsformel.

Jantelagen formulerades ursprungligen av den dansknorske författaren Aksel Sandemose i boken En flykting korsar sitt spår (1933) och avser egentligen inte Sverige, utan mentaliteten i den påhittade byn Jante i Danmark, men den duger även för vårt land. Så här lyder Jantelagens första åtta bud:

 1. Du skall inte tro att du är något.
 2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 7. Du skall inte tro att du duger till något.
 8. Du skall inte skratta åt oss.

Innebörden är att ingen ska anse sig bättre än någon annan. Håll dig på mattan, Johansson, även om du blir miljardär eller ledamot av Svenska Akademien! Vi kommer aldrig att acceptera att någon sticker upp.

Detta är mycket märkvärdigt och kulturellt ovanligt. Ett jantelagssamhälle tål inga klasskillnader, tål inte översittarfasoner, gillar inte Vasaorden. Ingen får höja sig över någon annan även om han är aldrig så förmögen eller i övrigt framgångsrik. Jantelagen påbjuder ödmjukhet.

Om Jantelagen förbjuder avvikelser uppåt så förbjuder solidariteten avvikelser nedåt. Solidaritet betyder att hjälpa sin nästa när nästan har hamnat i problem. Solidaritet betyder att lyfta upp den som riskerar att tappa sin ställning ekonomiskt, socialt eller psykologiskt eller vad du kan hitta på. Solidaritetens värsta hatobjekt är utanförskapet (föralldel, även Jantelagens värsta hatobjekt är utanförskapet, men utanförskapet uppåt). Denna solidaritet är det svenska samhällets mentala fundament för vår världsberömda konstruktion av ett välfärdssamhälle.

Balansen mellan Jantelagen och solidariteten är det som gör det svenska samhället till det svenska samhället. Ingen får avvika uppåt, ingen får avvika nedåt. Vi samlas kring mellanmjölken och det lagoma.

Är den svenska mentala kulturen därför småtrist, enahanda, likriktad, gråsossig och småborgerlig? Jag tror det och – underligt nog kanske du tycker – jag gillar det. Vi har inte mycket till övers för exempelvis den anglosaxiska kulturens vurm för fritänkare och excentriker. Den svenska kulturen hade aldrig på egen hand uppfunnit yttrandefriheten. Vi har uppfunnit offentlighetsprincipen, alltså rätten att veta vad överheten håller på med, men inte rätten att kritisera överheten eller ens vår nästa. Där sätter Jantelagen stopp. Vi samlar oss kring det homogena lagom. Det är, tror jag, rätt unikt i världen och formeln för våra framgångar. Det skapar inte så mycket nytänkande men desto mer effektivitet och samarbete, konsensus och saltsjöbadsanda brukar vi kalla det.

Nu inträffar en väldig kataklysm i form av ett plötsligt inflöde till Sverige av människor med helt annan mentalitet, nämligen muslimer eller kanske araber, jag vet inte riktigt, i varje fall människor som aldrig värderat, uppskattat eller ens hört talas om det där med Jantelag eller solidaritet.

Jag vet inte så mycket om hur araber tänker – och kanske borde avhålla mig från att ha några uppfattningar eftersom jag riskerar att bli dömd för hets mot folkgrupp om jag försöker analysera – men jag har ingen känsla av att deras första instinkt i kontakten med en annan människa är Jantelagens ödmjukhet. Snarare tror jag, och här välkomnar jag svenska åklagares anklagelser i syfte att fastställa den juridiska sanningen, att araber, eller om jag nu menar muslimer, tvärtemot den svenska kulturella metoden, strävar efter att etablera överlägsenhet vid det första mötet med nästan.

Som jag ser det är det bäddat för kulturell konflikt. Svensken ödmjukar sig i enlighet med Jantelagens diktat och förväntar sig ödmjukhet från sin nästa. I stället får han signaler om att nästan har fått sina förutfattade uppfattningar om egen överlägsenhet bekräftade av svenskens underkastelse. Det blir en ond cirkel. Svensken underkastar sig ännu mer eftersom han styrs av Jantelagen och motståndaren blir ännu sturskare när han upptäcker svenskens, som det verkar, vekhet.

Men det är inte vekhet, det är en mild och artig kultur som kännetecknas av omtanke om nästan. Den kulturen är, fruktar jag, på väg att förintas på grund av att nästan inte omfattar den. Tack och adjö, Jantelag och solidaritet. Hallå, nya värld.
Övertyga mig gärna om att jag har fel.

112 reaktioner på ”Kulturmöte

 1. Jan Andersson skriver:

  En akademiledamot har väl inget att ge en skogsägare i Västernorrland eller en småföretagare i Gnosjö – de lever på skilda planeter. Den ena skulle kunna sitta på den andres stol ett år, men vem skulle klara sig bäst? Sverige har en unikt stark egenskap jämfört med omvärlden i våra platta hierarkier, där alla tar ett bredare ansvar för arbetsplatsens resultat än vad man skulle drömma om att göra i andra länder. Alla kan bokstavligen prata med alla. Svenska chefer har varit hånade för sitt konsensustänkande och långa beslutstider, men den dag beslutet fattas sker genomförandet snabbt och utan diskussion varvid ingen tid egentligen har förlorats. I andra kulturer kommer diskussionen och eftertankarna efter beslutet, varvid de flesta medarbetarna hellre håller käft för att inte vara obekväma bråkstakar. Man kan säga att Sverige är trögt, men vi tänker först och handlar sedan. Mycket riktigt är svenskt näringsliv också ryggraden i ett för övrigt illa skött offentligt samhälle där man till skillnad tycks ha oändligt svårt att lyssna på fotfolket, och ledaren för det tidigare mest medborgarstyrda politiska partiet låter som han är ensam på tronen i alla beslut som ”jag” tagit.

  Gillad av 10 personer

 2. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  I en intervju för ett tag sedan av en professionell journalist och en ”Stå upp komiker” framkom det tydligt att det råder stora kulturskillnader och därav hur man bemöter varann. Ett försynt svenskt beteende respekteras inte alltid utan utnyttjas istället i egoistiska syften..

  Gilla

 3. erik2 skriver:

  Det synes mig mycket rimligt att den gammelsvenska kulturen kommer att bli mycket marginell de närmaste åren. Vi glömmer att konsenskulturen och viljan att göra rätt för sig är framstampad ur resursknapphet. Det har inte varit lätt överleva så här nära polcirkeln. Det finns ett stänk av förtvivlan och rädsla bakom detta att alla i gruppen måste göra rätt för sig inte vare sig sväva iväg eller hamna efter. Båda sakerna kostar för mycket för gruppen

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Ekorren vet var han har gömt nötterna, glömmer han det så svälter hela ekorrfamiljen ihjäl.
   Människorna överlevde förr på samma sätt.

   Gilla

  • erik2 skriver:

   ”Värdegrunden” är fortsättningen på den konforma gruppkulturen som resursknappheten genom århundranden stampat in i nordbor. En urspårad variant, endast möjlig när resurser plötsligt finns i överflöd, men alla agerar utifrån resursknapphet på omedveten nivå.

   Gilla

  • erik2 skriver:

   Andra manifestationer av det konforma draget är alla föräldrars rädsla för att deras barn ska avvika, alla likadana kläder osv. Allt finns kvar under ytan. Ett genetiskt överlevnadsarv som nu spelar oss ett ödestigert spratt.

   Gilla

  • Erik2 skriver:

   Migrationen ska kanske ses som en korrektion av ett beteende (det konforma jante d:o) som på artgruppsnivå helt plötsligt av evolutionen dömts till att inte vara till nytta för atrgruppen. Med nya individer med annat beteende in i populationen får artgruppen ett bättre beteende, mer funktionellt i en tid där resursknapphet inte råder. Det kanske finns anledning att se mer positivt på den gruppförändring som nu sker än vad vi instinktivt gör? Men gruppbeteendeförändringen kan inte fortsätta i tangentens riktning utan måste snarast stabiliseras.

   Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   HERREmännen lär ta för sig…

   Inte BARA av våra kvinnor!

   Så har invasions/ockupationsstyrkor gjort i alla tider…

   Gilla

 4. Eva Danielsson skriver:

  En intressant och bra beskrivning av typiskt svenskt sätt. I mötet med mer självhävdande västerländska kulturer kan vi ses som mindre vetande, men vinna respekt i längden. Det döljer sig ju en hel del kompetens bakom jantelagsattityden ibland, trots allt.

  Men i mötet med rena herrefolkskulturer och klankulturer kommer vi aldrig att ses som annat än dummingar som man kan utnyttja. Inte ens när utnyttjandet övergår i brott och våld sätter vi hårt mot hårt utan relativiserar eller dömer enligt den lägsta straffskalan. Och domstolen undviker utvisning.

  I ett samtal mellan Jordan Peterson och Camille Paglia undrar Peterson hur han ska möta ”crazy women”. När en man möter en manlig meningsmotståndare finns aggressiviteten närvarande, som en möjlig påtaglig fortsättning i en konflikt. En kraftmätning. Men när en man möter en kvinna så undviker en civiliserad man sin aggressivitet i mötet. Och vad blir konsekvensen av det?
  Man låter de kvinnliga argumenten vinna? Fast de är galna?

  Det nuvarande svenska etablissemanget kan ses som ”crazy women” och vi som ifrågasätter vet inte hur man ska hantera galenskaper som paketerats i feministisk godhet, (medmänsklighet enl Annie Lööf) för även de mer manliga i gänget är ju välindoktrinerade i jantelag och solidaritet. Och i feminism. Och i värdegrund och globalism osv.

  Både män och kvinnor som vill ha mer förnuft i politiken, måste ha tillgång till sin aggressivitet och inte falla undan för den ”feministiska” politikens försåtliga omskrivningar av verkligheten och deras krav på att få sätta agendan och bestämma språket.

  Dessutom måste den ociviliserade aggressivitet som följer med de importerade herrefolkskulturerna och klankulturerna mötas med precis vad som krävs. Utan förmildrande relativiseringar.
  Dessutom måste vi stoppa den här importen.
  Annars fortsätter den svenska kulturen med både jantelag, solidaritet och demokrati och frhet att kvävas. Och välstånd och välfärd blir minnen blott.

  Gillad av 8 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Eva Danielsson – Det bästa jag läst här på länge!

   Ett av de försåtliga kännetecknen hos PK-sektens värderingar är att de brukar förpackas i en så oskyldig och oförargligt gullig ”feminin” förpackning att man lätt kan luras att det faktiskt ÄR så.

   Att de i själva verket är ondskefulla och destruktiva upptäcker man kanske inte förrän man märker effekterna. Och då kan det vara för sent.

   Gillad av 2 personer

 5. Jaxel skriver:

  För säkerhets skull vill jag komplettera något angående solidaritet. Förvisso handlat det om att hjälpa sin nästa ”när nästan har hamnat i problem”.

  Men begreppet innehåller också ett nödvändigt moment av reciprocitet. Jag förväntar mig alltså också att bli hjälpt av min nästa när jag hamnar i problem.

  Således är begreppet solidaritet inte tillämpligt exempelvis i förhållande till människor som lever i Mellanöstern.

  Gillad av 4 personer

 6. Aha skriver:

  Visst blir det annat Sverige, visst kommer Sverige att tappa jämfört med andra länder. Det sker redan nu. I all sin vishet har etablissemanget bestämt att det ska bli så. Mångkultur, ingenstans en framgångsfaktor, är den framtida melodin. I den ökande globalismen kan man säga att etablissemanget fått för sig att skapa ett miniglobalt mångkulturellt Sverige. Men så är det inte, det är Palmes världssamvetes roll som övergått till den humanitära stormakten, en stormakt som tar hem en i sammanhanget rännil av människor för att kunna visa sin solidaritet mot och därigenom betyga varandra solidariska godhet.

  Den humanitära stormakten vacklar nu under sitt eget recept. Ingen fan vet hur man ska fixa de utrikesföddas arbetslöshet, förortsskolornas massiva problem och grova brottsligheten. Gårdagen partiledardebatt bestod i stort sett av utskrivande av samma medicin som de sista tio åren.
  Till problemen ovan kan väl läggas en alltmer spridd myndighetskorruption. De kulturella avarterna har också fått framsljutna positioner i nyhetsflödet såsom gruppvåldtäkter och hedersproblematik.

  Sverige fortsätter sin Golgatavandring.

  Gillad av 4 personer

  • Björn G skriver:

   Vi får inte glömma att alla 7-klöverpolitikerna kommer från samma bordell – den bordell som skapades av 68-rörelsens matronor.

   Gilla

 7. Kungskobran skriver:

  JANTE

  Sticker du ut
  vet hut
  ingen är bättre än jag
  det är jantes lag

  Om du är förmer
  ryms du inte mer
  i jantes lag
  ingen skall vara bättre än jag

  Du som vill upp
  måste se upp
  jantes makt är stark
  men tappar mark

  Bryt dig ut och kom loss
  strunta i denna koloss
  tänk på dig själv
  starta ditt välv

  Dina möjligheter är stora
  ingenting att förlora
  död åt jante som vill dig förtvina
  låt solen på alla skina

  Gilla

 8. oppti skriver:

  De som kommer hit har sökt sig hit. Något lockar dem att resa förbi stora delar av världen och Europa för att hamna i ett kallt och mörkt land i norr.
  Stabilt samhälle med generös omsorg om sina medborgare och hög materiell standard lockar kanske?
  Vad händer här när de hamnar i utanförskapsområden och ser att de devalverat sina kunskaper i flera generationer framöver?
  Det är väl det vi börjar se!

  Gillad av 1 person

 9. Jvk skriver:

  Så är det så klart, en kulturell särart som premierar ärlighet och respekt för andra utan våld blir ju med självklarhet förintad i mötet med våldet. Därav palissaderna runt by, stadsmuren och landsgränsen, försvarad med kanoner, stridsflyg, och minor under havet. Men vilken vits är det med minor under havet om framdörren över bron står öppen? Det verkar också logiskt att vi då fått hit de som på alla sätt har en motsatt kultur, som afghaner som stänger in sig bakom murar och alla har vapen i byarna, man skyler kvinnorna och dödar de som tar sig friheter. Kan något vara mera självklart än att detta är en häxbrygd att blanda svenskar med dessa kulturer?

  Jag tror dock att ett citat jag läste någonstans från en tidigare hög militär chef i Israels armé är relevant, han blev tillfrågad om han inte vara orolig för de stora mängderna muslimer som nu flyttade till Europa? -Inte alls, sade han, européerna har tidigare visar att de kan vara mycket effektiva i att hantera sådana de inte gillar.. Så jag tror att jantelagen är en yta, skrapar man bort den så finns effektiviteten kvar, och att man inte skall gnälla, återigen motsatser till de nya kulturerna i Sverige. Har någon seglat eller varit på havet på höst eller vinter? Det är jävligt kallt, att sätta sig i ett vikingaskepp över Nordsjön eller Östersjön klarade inga gnällisar. Så snart pk-hindren är borta så kan vi börja hantera problemet med sedvanlig Nordisk effektivitet, och utan gnäll. Löfvens utspel visar hur fort folk kan svänga, det visar yttermera att det har varit en riktig analys att det endast är förlorade riksdagsplatser för 7-klövern som kan ändra politiken, jag gissar att de haft krismöte när deras egna opinionsundersökningar visat att SD blir största parti. Tänk en framtid med SD på 40%, AFS på 10% MED på 10% och L, KD, Mp försvunna.

  Gillad av 7 personer

 10. Björn G skriver:

  Visst kommer den kulturella konflikten mellan inflödets beteende och Svenskarna att öka.

  Men Jantelag och Solidaritet har sedan länge ej omfattat Sveriges styrande och Media.

  7-klöverns politiska ledning vill ju att Svenskarna skall försörja, tjäna och avstå för att tillmötesgå våra nya ‘gästers krav på livsstil/livsrum’.

  I gårdagens debatt, framkom det tydligt att väljarna inte ska få veta vad dessa partier kommer att göra efter valet, om de får makten. Det ska förhandlas bakom stängda dörrar, utan väljarna ska få något ord med i laget.

  Jimmie Åkesson däremot var tydlig med att de 9000 afghanska männen som saknar asylskäl inte borde få stanna, liksom att Sverige inte borde ta emot några asylsökande alls framöver.

  Det är alltså bara floskler när 7-klöverns partiledare talar i massmedia.
  När det kom till floskler kring ord som humanism och solidaritet, svarade Åkesson:

  – Man kan klä allt i vackra ord. Men det är er migrationspolitik som gällt i Sverige i decennier.
  Det är bara att titta på hur samhället ser ut.
  Titta på segregationen.
  Titta på otryggheten som breder ut sig.
  Titta på hur klyftorna växer.
  Det är inte jag som orsakat det. Det är den politik som Annie Lööf kallar ansvarsfull som orsakat det.
  Den är inte ansvarsfull. Den splittrar samhället.

  Så det är 7-klöverns vilja, att det Svenska folket skall säga ”Tack och adjö, Jantelag och solidaritet”.

  Gillad av 4 personer

  • X skriver:

   Jag och min fru gick upp till utkiksplasten vid Masthuggskyrkan igår. Man kan se hela Göteborgs hamninlopp därifrån. Det är jättefint där. Men jag fick en shock, hela berget var ockuperat av islamistiska män, i krigsför ålder. Typ 300 st med sina lyxbilar. (Jag undrar hur det kommer sig att de har så mycket pengar) De skräpade ner och betedde sig som om det var deras land och vi var inkräktare. De tittade på oss som om vi kom från en annan planet. ”Vad fan gör ni här?” ungefär.

   Jag blev inte rädd, men deprimerad… Detta är Stefan Löfvéns och Sossarnas fel. Min fru, som vanligtvis talar väl om ”migranter” blev också shockad… Jag vågar inte tänka på hur Sverige kommer att se ut ifall Annie Lööf tar in 30 miljoner till. Som hon säger att Sverige klarar. Hon sa också igår på debatten att ”Vi skall inte gå tillbaka till nationalismens mörka återvändsgränd”. Nationalism är det ENDA som kan rädda oss från undergång. Men det måste ske innan islamisterna är i majoritet.
   https://samnytt.se/lofven-i-agenda-ett-av-de-mest-bisarra-ogonblicken-i-en-politisk-debatt-nagonsin/

   Gillad av 3 personer

 11. Östrahult skriver:

  Det ligger säkert mycket i resonemanget men det finns flera aspekter tror jag. I det ”svenska” folkdjupet lever det nog de värderingar kvar som PE nämner. Jag tror dock att det skett en uppluckring med innebörden att vissa grupper helt sätter sig över dessa principer. Exakt vad det beror på kan vara svårt att avgöra men troligen är medialiseringen av samhället den viktigaste orsaken. Medialisering innebär att medierna i allt större grad indirekt påverkar samhället och därmed även olika aktörer i samhället.

  Med andra ord har ett dubbelriktat meningsutbyte mellan människor ersatts av en enkelriktad propaganda från dem som kontrollerar medierna. En effekt av detta blir att partiledare och kändisar får en icke ifrågasatt roll som inte är i paritet med deras förmåga.

  Gillad av 1 person

 12. Elisabeth skriver:

  Kulturell konflikt, tänker Patrik Engellau månne också på mötet Özz Nujen-Janne Josefsson ? Det illustrerar rätt väl det sagda.
  Ja, Sverige har präglats av samarbete, tillit och pliktkänsla, omtanke om nästan, djuren och naturen . Vi hade det väl för bra i vårt lilla härliga nordiska hörn, vi blev övermodiga men förblev naiva. Och är nu lite försvarslösa när vågen från tredje världen sköljer över oss. Sådana politiker som Annie Lööf kläcktes i denna anda. Begreppet ”surrender-monkey” passar på henne. Eller är hon kanske snarare en iskall streber ? Hon lindar hela tiden in sina floskler i ord som ”humanism” men det finns inget humant över denna person. För mig är den afghanska gymnasieamnestin testet på vad en politiker egentligen vill. Gymnasieamnestin är ett enskilt beslut av enorm betydelse och det kommer att kosta oss enorma pengar. Så länge denna Lööf fortfarande inkluderas i ”alliansen” finns ingen möjlighet att tro på Kristerssons ( eller någon annans ) karska, tuffa ord i gårdagens debatt.

  Gillad av 5 personer

 13. Lilla fröken PK skriver:

  En dålig liknelse är Sverige som Mellanmjölkens land. Visst, man kan välja mellanmjölk, men utbudet är nästan obegräsat och produktutvecklat: lättmjölk, skummjölk, laktosfritt, kvarg, kefir, Onaka m.m.
  I själva verket är Sverige extremt avvikande från andra länder, och åtminstone rikspolitikerna har storhetsvansinne fullt utvecklat. Man påstår ( mot folkviljan) att vi har en skyldighet att praktiskt taget utan motprestation ta emot och försörja alla utlänningar som kan ta sig hit och uttala: ”Asyl!” De ”nyanlända” påstås också vara högutbildade och utgöra en nödvändig demografisk förstärkning i ett land med en åldrande befolkning. Jag hoppas att svenskarna vaknar ur sin hypnotiska sömn och röstar bort destruktiva partier och politiker.

  Gillad av 2 personer

  • Gert B. skriver:

   Nu repriserar jag min kommentar från förra veckan. Den är mycket talande för hur ”politiska tungviktare” ser på sin roll i samhället och vad de tror att de kan göra av den rollen. Här kommer den!
   När Eskil Erlandsson nationaldagstalade i Markaryd, under förra mandatperioden, så menade han att många kallar vårt land för mellanmjölkens land. Ordagrant sa han: ”Mina vänner! Sverige är inte mellanmjölkens land. Sverige är vispgräddens land.”

   Gilla

 14. uppstigersolen skriver:

  Vid partiledardebatten (kaoset) igår framkom att de flesta partiledarna absolut inte känner till Jantelagen. Istället så är många av dem övertygade om sin egen överlägsenhet. Att de inte känner till arabers sanna natur är också klart. Arma Sverige.

  Gillad av 1 person

 15. Bo Svensson skriver:

  Jag har sagt det förut:

  Som bas för ekonomin kan man se NATUREN: världen vi lever i och KUNSKAPEN om densamma.

  Som bränsle för ekonomin har vi strävan efter livets nödtorft men framför allt mannens strävan efter rang. Rang ger ökad potens och bättre tillgång till bra sex och normalt rikligare avkomma.

  För att strävan efter rang inte skall yttra sig i våldsam makt- och revir-kamp utan i utvecklandet av nyttiga kompetenser av skilda slag, måste det till en väl fungerande RÄTTSORDNING.

  Rättsordning har man, när man märker att det är flit, fredlighet, kompetens och intelligens som ger rang och framgång medan hänsynslöshet, korruption, brutalitet, kriminalitet, slapphet, lömskhet och destruktivitet för individen är vägen till misär och utstötning.

  Där rättsordning råder i de mellanfolkliga relationerna är det de slappa, korkade och krigiska folkslagen som trängs tillbaka av de flitiga, fredliga, kompetenta och intelligenta som brer ut sig på de förras bekostnad.

  Där rättsordning inte råder kan det vara tvärtom.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Denna jakt efter uppskattning som jag menar är drivkraften för allt, balanseras ju i det dagliga umgänget med att vi leker jämlikhet. – Kryperi och översitteri är inte accepterat.

   Gilla

 16. Intellektuell hederlighet skriver:

  Jag tycker att det är modigt av Patrik att lyfta ämnet kulturella skillnader. Ett ännu i högsta grad tabubelagt ämnesområde. Denna tabubeläggning är i hög grad ett svenskt kulturellt fenomen.

  Kulturell olikhet går genom årtusenden och skär genom oändligt många variabler och traditioner. Ett mönster som ofta återkommer är klanbegreppet. Tillhörigheten till släktskapet och stammen. Något som oftast är mycket starkare än nationsbegreppet. Nationen kommer långt senare.

  Svenskens klansamhälle upplöstes i och med medeltiden. Men alla samhällen måste hållas samman av något slags kitt. Vi har alla behov av en sammanhållande gemenskap. Erkänner vi varken klan eller nation blir vi till individualistiska höstlöv som bara blåser omkring utan identitet och egentlig tillhörighet. I det perspektivet är nationalism något fullt förståligt.

  Forna Jugoslavien slets isär av kulturella och religiösa skillnader. Av upplevd olikhet i tillhörighet. I religiösa och kulturella skillnader återfinns starka krafter. Det är daga att låta bli att ducka för den sprängkraften. Att intellektuellt inte längre stoppa huvudet i sanden.

  Sverige möter nu mer och mer kulturella skillnader vid den egna husknuten, i joggingspåret och på badhuset. Och den verkligheten får man inte ducka för. Kulturella och religiösa olikheter måste erkännas. Också egen. Utan detta kan vi inte hantera skillnader på ett insiktsfullt och kunskapsmässigt hederligt sätt.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Forna Jugoslavien slets isär av kulturella och religiösa skillnader.”

   Misstänker att den demografiska utvecklingen till slut gjorde situationen ohållbar? Det blev en fråga om ”självförsvar”.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Hur länge dröjer det innan vi får samma situation?

    Några decennier eller ett halvt sekel?

    Garanterat under detta sekel!

    Gilla

  • Rune skriver:

   ”Svenskens klansamhälle upplöstes i och med medeltiden.”
   ———————-
   Nja?!
   Inte riktigt. Adeln var väl ändå ett slags klansystem. Som försvagades kraftigt under artonhundratalet och de sista adelsprivilegierna avskaffades för några år sedan.

   Gilla

 17. svenne skriver:

  Jantelagens åtta första budord är ju något som PK-sekten under några decennier har predikat för dem som inte sväljer deras orealistiska syn på invandringspolitiken med hull och hår.
  I detta fall är givetvis ”vi” rumsrena politiker, ”goda” artister och debattörer samt de organisationer som förespråkar en fri invandring etc. ”Du” är den genomsnittlige skattebetalaren som ifrågasätter alla de ”utmaningar” som har uppstått i kölvattnet av de orealistiska ”volymer” som Sverige har tagit emot.

  Gilla

  • UlfH skriver:

   Ja, nu har jag fått svaret länge funderat på: Vem är VI i vårt samhälle?
   Svaret är etablissemanget som till l sin främsta uppgift tycks ha att hindra
   civilsamhällets medborgare att tänka självständigt och fritt.

   Gilla

  • Jaxel skriver:

   Fast när det kommer till uppoffringar så är det ofta så att den som talar om ”vi” inte inkluderar sig själv.

   Notera till exempel att Fredrik Reinfeldt uppmanade svenska folket att ”öppna era hjärtan”. Och plånböcker får man förmoda. Just i detta fall var han (omedvetet?!) öppen med att han själv inte inkluderades.

   Gilla

 18. Bo Svensson skriver:

  Släkten av vår art har utvecklats i lite olika riktningar. Somliga har utvecklat lömskhet och brutalitet som medel att skaffa sig rang och sex och finner sin tillfredsställelse i förnedring och förslavande av dem de får i sitt våld medan andra släkten vinner rang och framgång genom att vara duktiga och trevliga och finner sin lust i intellektuella utmaningar och skapande verksamhet.

  Då välståndet så klart är högre där det bor intelligenta och kompetenta släkten än där befolkningen är korkad och brutal och de senare, på grund av tanklöshet och ansvarslöshet ynglar av sig ohämmat, försöker de retarderade ständigt inkräkta på de avancerades territorium.

  Är man nu en djupt troende kristen och ber om vägledning om hur man skall förhålla sig. – Vad skulle man få för svar från sin högsta auktoritet?

  Fortsatt mordbrännarpolitik?

  Gillad av 1 person

 19. Jonas skriver:

  Patrik, du borde läsa den här:
  https://detgodasamhallet.com/2018/05/07/ny-podd-med-mohamed-omar-den-som-kontrollerar-det-forflutna-kontrollerar-framtiden/

  Sen borde du läsa på om hur det förkristna Sverige fungerade där en vald kung inte kunde tro sig vara förmer än någon annan, ty då avsattes han och en ny valdes.

  Som överkurs så kan du läsa på den egentliga anledningen till reformationen, men det kräver att man kan läsa på tyska.

  Gilla

 20. Vaknauppnu skriver:

  Nya Karolinska är väl ett talande exempel. Över huvudet och diktat Fy så osvenskt!
  Byt genast ut den engelsktalande holländska fadäsen så Vår väloljade personal kan komma tillbaka till den sjukvård vi vill ha av dem Tack för ordet:)

  Gilla

 21. Johan skriver:

  Invandrare från mellanöstern poserar med sitt våldskapital på skjortbröstet. Detta har lärare och annan skolpersonal vetat i årtionden. Tyvärr vågar ingen säga sanningen.
  Kulturkrocken är monumental.
  I den svenska fickan finns en knuten näve.

  Gillad av 2 personer

 22. Anders Åberg skriver:

  Som gammal metallarbetare har jag haft muslimska arbetskamrater i många år och aldrig upplevt det du beskriver.Många av dom har visserligen jobbat bättre än dom flesta svenskar, men jag har inte alls uppfattat någon brist på solidaritet eller påfallande självhävdelse. Dom flesta av dom var snarare både milda och artiga.
  Kanske är sådana skillnader i första hand individuella även bland muslimer.

  Klasskillnaderna i Sverige ökar hela tiden och överhetens arrogans verkar vara i tilltagande, så kanske är det istället i dom kretsarna den kulturella konflikten skall sökas.
  Att många invandrare placeras i hopplösa förorter där kriminaliteten frodas gör naturligtvis sitt till, men jag tror du missar poängen och dom mer påtagliga materiella förklaringarna om du utnämner gruppen muslimer till ett problem.

  Annars verkar jantelagen vara kanske den äldsta lagen i människans historia. Av det vi tror oss veta om jägar/samlar kulturen, som ju varit människans kultur under hela vår existens, utom dom sista tiotusen åren, så var gruppsammanhållningen den viktigaste faktorn.
  San-folken i Kalahari som iallafall på 50-talet, verkade vara dom mest opåverkade urbefolkningarna som fanns, hade strikta regler för att ingen skulle sticka upp och vara för mer än någon annan. En duktig jägare var t.ex. tvungen att dela äran av en lyckad jakt med den som hade tillverkat pilen till bågen och ständigt betyga jaktkamraternas insats och förringa sin egen. Det fanns säkert en massa olika varianter på detta, men skall en grupp hålla samman frivilligt så fungera nog jantelagen hyfsat bra.

  Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   Ja, det är bara så synd att 99 av 122 gruppvåldtäktsmän har utländsk bakgrund (pk-undersökt). Ditt fel bär ditt ansvar för alla minderåriga som blir våldtagna, senast en flicka igår på väg hem från skolan av tre män, och ytterligare en gruppvåldtäkt i Malmö. Får jag säga detta, jag skiter i dina arbetskamrater, men det skall fan komma och våldta våra barn! Ditt fel, bär ditt ansvar!

   Gillad av 3 personer

  • Jvk skriver:

   Hopplösa förorter, är betongen hopplös? Kriminaliteten frodas, är den som mossa eller? Det är människor som väljer att bli kriminella och du väljer att ursäkta dem. Du har mitt djupaste förakt och hat.

   Gillad av 3 personer

   • Jvk skriver:

    Jajo, så är det väl, kanske samma som Johan från Småland, men ibland är det intressant att undersöka hur arg man är, det gjorde jag igår, ett litet Jordan Peterson äventyr, jag kan rapportera att mycket av vad jag vill se ske inte går att skriva och jag har nog aldrig sett det i skrift. Min abyss är djup. Nu är jag glad igen :), vi är ju en del av en oundviklig växande våg, så hur det än kommer att gå efter valet, antingen fortsätter 7-klövern att låtsas som inget hänt, eller så försöker de backa litet men kommer att misslyckas, så kommer det att bädda för politiska åtgärder långt utanför den artiga skala som nu diskuteras av SD och AFS. Jag ser fram emot när ungdomarna alla vänder sig till AFS, eller det parti som kommer efter dem, när de inser att de måste försvara sig själva.

    Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   Du Skriver: ”Att många invandrare placeras i hopplösa förorter…”.
   Vem placerade dig, Anders Åberg, där du bor?
   Mig veterligen finns det inga livegna i Sverige…
   Det är rasisistiskt att frånta invandrare personligt ansvar. Vänstern skapar på detta sätt offer. Offer röstar vänster…

   Gillad av 2 personer

  • Anders Åberg skriver:

   Ha ha ha, vilka underbara svar. Dom säger allt om hatarfolkets intelligens.
   Det bästa är att man inte ens behöver besvara dom, dom talar för sig själva.

   Gilla

   • Jeff skriver:

    Jag gissar att dina muslimska arbetskamrater kommer från Europa , från Balkan?

    Min tro grundar sig på att MENA folket överlag är arbetsskygga. De ser en ära i arbetsfri inkomst. Och den är lätt att få i Sverige,

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Du förstår visst inte vad som händer. Du skrattar när någon ser dig som ansvarig för våldtäkter, beror det på att du struntar i alla som blir våldtagna? Det gör det väl, tillsammans med att vi inte står öga mot öga. Då är det lätt att skratta åt våldtagna småflickor, men du har kanske märkt att SD, AFD, AFS, FN, osv växer år efter år efter år. När tror du det vänder? Tror du att du slutar skratta när rollerna är ombytta, när ni som som styr nu har förlorat makten? Kanske, kanske inte. Hade någon anklagat mig för något så hemskt så hade jag blivit arg, men inte du, du skrattar. Jag tycker inte det är roligt, och det gjorde inte den flickan som blev våldtagen på väg hem från skolan pga dig och den politik du stödjer heller.

    Gillad av 2 personer

   • Anders Åberg skriver:

    JVK.
    Jag skrattar åt debila påståenden från folk som inget begriper och nu fick jag anledning att skratta igen.
    Om jag är ansvarig för muslimers våldtäkter så är du ansvarig för svenskars våldtäkter och eftersom det i alla folk förekommer våldtäkter så är alla människor på jorden ansvariga för våldtäkter dom inte begått!!!!
    Om du inte fattar nu hur sanslöst idiotiskt detta påstående är så är du nog bortom all hjälp.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Nej, Anders, du har kanske missat att när vi röstar så röstar vi endast på politiker som styr i Sverige? När jag var liten så låg antalet våldtäkter på låt säga 300-500, även då en hel del invandrade men låt oss vara generösa och säga att det skedde 350 våldtäkter om året på fyllan och av moraliskt defekta personer svenska personer. Nu anmäls tror jag 7400 våldtäkter, alltmedan man i Danmark, trots stor invandring, bara ett par hundra, kanske 400-500, så det verkar rimligt att anta att underfär 7000 av våldtäkterna är invandrade. Sedan skall man betänka att anmälningsfrekvensen kanske är 20% eller lägre, så du får multiplicera med 5, dvs 35,000 invandrade våldtäkter, om året. Nu kommer tricket som du verkar missa, UTAN de politiska beslut som du röstat på så hade dessa 35,000 svenska kvinnor inte blivit våldtagna. Du inser det? Så jag anser dig inte vara ansvarig för svenskar våldtäkts baserat på någon grupptillhörighet, varje grupp har sina brottsbenägna, det är till största delen medfött. det är väl inte svårt att förstå? Hade min vilja skett i politiken så hade dessa människor aldrig befunnit sig här och dessa flickor och kvinnor hade sluppit att bli våldtagna, enkelt. På detta sätt anser jag dig ansvarig. Jag gissar att du istället är stolt över att dina muslimska arbetskamratater fått komma till Sverige, men du måste ta det onda med goda, eller, du har väl inte jobbar med alla miljoner som kommit hit?

    Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Varför är,det så att vänstern alltid skall ”skratta” när man diskuterar? Är det den inre lägervakten från Gulag som kommer fram? Har du läst Gulag-arkipelagon?

    Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Oj, jag ser att du skriver att jag anser dig vara ansvarig för muslimerns våldtäkter, ojoj. Det skrev jag aldrig, det verkar som tungan slant på dig Anders, fy skäms! Det var bara du som skrev något om muslimer, en fixering för dig kanske?

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    JVK.
    Din matematik är nonsens, det kan finnas massor av parametrar här som du bara struntar i för att dom inte passar din rasistiska agenda.

    Visst vi har problem med att hantera invandringen. Utlandsfödda är överrepresenterade i brottsstatistiken och en del som är här idag borde inte vara här. Många av dom skickas också tillbaka. Det innebär naturligtvis inte att vi skall börja döma oskyldiga människor för våldtäkt.
    Den bästa åtgärden i det här sammanhanget är att protestera mot västvärldens vettlösa krig i arabvärlden och Sveriges uppställning bakom dom. Det är imperialismens krig som skapar flyktingströmmarna. Jag kan lova dig att nästan alla flyktingar hellre hade stannat hemma om dom hade kunnat.

    Den största orsakerna till dålig integrering är pengabrist och inkompetenta politiker.
    Den största orsaken till pengabristen är att globalisterna och överheten har tvingat fram ett system där vi inte kan ta ut skatt efter bärkraft. En gång i tiden kunde vi det och vårt land fungerade bättre än någonsin.
    Den största orsaken till inkompetenta politiker är bristande folkligt inflytande, i första hand beroende på att sossarna har krossat den demokratiska arbetarrörelsen.
    Hade vi kunnat ta ut skatt efter bärkraft så hade vi haft råd med bättre integration, jobbskapande offentlig sektor, fler poliser, bättre skola och en massa annat som hade förändrat situationen till det bättre.

    Således ser man lätt att grundorsaken till dagens problem med invandring finns i överhetens plundring och krig och det är alltså mot överheten/globalisterna/imperialisterna ilskan måste riktas om man verkligen skall kunna förändra något. Inte mot dom som är offer för deras härjningar.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    @Anders Åberg: ”Det är imperialismens krig som skapar flyktingströmmarna.”

    (Nu skall vi vara sakliga och tala om invandrare och inte göra förilade antaganden om deras bevekelsegrunder.)

    Alltså: Den okontrollerade massinvandringen är ett tämligen nytt fenomen. Innebär det att imperialismens krig också är ett tämligen nytt fenomen? Annars hade ju ”flyktingströmmarna” uppstått redan på den tiden?

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    Fredrik östman.
    Krig har alltid skapat flyktingströmmar. Var dom hamnar har olika orsaker.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Ja vi blir inte eniga, det är ju lätt att förstå, det enda man kanske kan komma fram till det är vilka politiska åtgärder man stödjer, så konkret undrar jag om du vill att BRÅ undersöker vilka nationaliteter som ligger bakom olika brott i Sverige, i synnerhet våldtäkter? Jag undrar också om du tycker att det är bättre att vi använder en summa som motsvarar hela UNHCRs budget på några få, när vi kunnat hjälpa hundrafalt fler på plats? Med den politik jag stödjer så hade mänskligt lidande minimerats givet resurserna, med den politik du stödjer, så maximeras det. Fler våldtäkter, fler balkongflygningar och fler lidande kvinnor och barn och äldre kvar i krigszoner och kringliggande länder. Du kan ju inte veta något om mina drivkrafter lika lite som jag känner dina så det ger ju inte så mycket att gräva i det.

    Jag tycker sådana som du åtminstone borde observera de politiska trenderna, det är en distinkt möjlighet att SD blir största parti från att inte ha existerat för kort tid sedan, och nu har vi både AFS och MED också. Samma trend kan ses över hela Europa, och denna trend har framförallt med invandringen att göra. Snart så har också så mycket hat skapats mot vita västerlänningar att partier som öppet tar fasta på ras kan få stöd, mera öppet än vi sett hittills, men inte ens detta kan få dig och dina lika att inse ert misstag och besinna er. Ni är de framtida nazisternas eller liknande bästa vän, de kan inte skapas utan er, eran extremism vad gäller invandringen är jordmånen de växer i.

    Det var hur som helst kul att utbyta åsikter, vare sig du är ett troll, metallarbetare eller politiskt engagerad i V eller vad som helst.

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    JVK.
    Jo jag tror det är bra om man undersöker vilka som begår våldtäkter och jag blir inte alls förvånad om det även där är en överrepresentation av utlandsfödda.
    Vårt mottagande av invandrare verkar vara synnerligen dåligt. I Norge och Danmark har man tydligen fått lite rätsida på det genom undervisning.
    Vi måste dock inse att frågan är komplex med många parametrar och inte låter sig förenklas hur som helst.
    En av dom parametrarna tror jag är dom muslimska enklaver som har bildats i en del områden. Där verkar patriarkatet och extremismen frodas. Jag vet inte om det är så i våra grannländer, men fenomenet är mycket negativt och jag hoppas att bättre satsningar på polisen kan få grepp om det.

    Grannarna till dom krigsdrabbade länderna är överfulla med flyktingar och dom som tar sig hit och har flyktingstatus måste vi hjälpa så gott vi kan.

    Med den politik du stödjer så hade massor av förtvivlade flyktingfamiljer skickats tillbaka till krigszoner eller överfulla flyktingläger och den tragiken hade säkerligen överträffat dom negativa konsekvenser vi ser idag.

    Mina drivkrafter är en bättre värld, fri från giriga imperialister, krigshetsare och galna rasister. Hur det skall gå till vet jag inte och jag kan inte se några politiska partier som står för något annat än fortsatt elände. Dom högerextrema partier du verkar så nöjd över är i princip samma dårar som dom som skyllde 30-talskrisen på judarna, dvs. överhetens springpojkar med uppdrag att lura vanligt folk att slåss med varandra istället för med dom som plundrar och förstör deras länder.

    Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Anders Åberg — Bara EN sak: invandrarna ”placeras” inte i ”hopplösa” förorter.
   1) De bosätter sig där de helst vill bo, givet de ekonomiska ramarna. Och helst vill de då oftast bo med sina likasinnade.
   2) Förorternas hopplöshet kanske beror på att innevånarna själva är — ”hopplösa”?

   Ja envisas man med att skapa en kopia av Mellanöstern på svensk mark, så blir det väl som det blir…

   Gillad av 1 person

   • Anders Åberg skriver:

    Hovs_hällar
    Vem skapar dom ekonomiska ramarna?
    Vem sänker skatterna för dom rika så vi inte har råd med bra skolor i förorten?
    Vem genomför ständiga besparingar i offentlig sektor så vi inte kan skapa jobb för nyanlända trots stora behov?

    Invandrarna bor där dom kan, vilket är där vi med olika metoder har placerat dom.
    Hopplösheten beror i första hand på dåliga skolor, arbetslöshet, otillräcklig sjukvård och liknande. Hopplösheten föder kriminalitet och ger utrymme för religiösa extremister, så en stor del av problemen med invandringen har vi svenskar skapat själva.
    Ditt bisarra påstående att innevånarna i förorten är hopplösa är idiotiskt och rasistiskt.

    Många invandrare som har råd flyttar ifrån förorten för att få bättre skolor för sina barn och en tryggare tillvaro rent allmänt.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Ja, jag vet, det var svenska förorten som gjorde så att man skar halsen av flygvärdinnorna i 9/11 och mördade 3000 i WTC. Det var också de fula betongbyggnaderna och tråkiga köken i Rosengård som var orsak till att man mördade Charlie Hebdo-tecknarna. Det är ju infantilt. Det bodde fattiga svenskar i Rosengård tidigare, jag kände flera av dem, inga av de problem vi nu ser fanns då. Det är ditt sätt att tänka som skapar alla problemen, och, om det nu är så hemskt där, varför vill du ha hit dessa människor? Högre skatt ger mindre intäkter för att folk jobbar mindre, du kommer ihåg Sovjet? eller kommunist-Kina? Du har fel, om allt, inte ens alla tiotals miljoner mördade av Stalin och Mao rör dig i ryggen.

    ”vi kan skapa”, vilken vidrig människosyn, vilka vi, inte invandrarna själva då, som om invandrarna inte kan skapa nåt, är de alla barn som skall tas om hand? Människor skapar jobb, inte staten. Nå, din tid är snart ute, dina likar har bestämt i över 50 år och massinvandringen är slutstationen för er utopi, det går åt helvete, sedan kan vi bygga nåt nytt, utan dina vidriga totalitära ideér. Ansvarsutkrävande kommer att bli en del i detta.

    Gillad av 1 person

   • Anders Åberg skriver:

    JVK
    Nu fick du mig att skratta igen. ”Du har fel, om allt” skrev du, för att sedan visa att du själv har fel om allt. Viss humor där tycker jag.

    Konflikterna i mellanöstern är i första hand skapade av imperialismen, som har härjat där hur länge som helst. Imperialismen i USA tappning har också skapat den muslimska terrorismen i stor skala.
    USA är den mest krigiska och hänsynslösa nation världen har skådat sedan WWII, det finns siffror som säger att dom har mördat 10-20 miljoner människor i alla sina krig. Detta har självklart lett till stor desperation i dom länder som blivit angripna och gett religiösa extremister chansen att få gehör. Att folk i arabvärlden vill hämnas på USA är inte alls konstigt.

    Min åsikt om Stalin och Mao har du inte en aning om och dina påhitt är bara löjliga.
    ”vidrig människosyn” otroligt påstående från en som straffa oskyldiga människor av en viss etnisk härkomst för våldtäkt, har du ingen självdistans alls eller?
    Företag skapar jobb, även statliga sådana.
    Dom vidriga totalitära idéerna står du för helt själv. Att anklaga etniska grupper för överhetens brott har en mycket påfallande totalitär historia och det kan bara gå åt helvete.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Skrev jag att jag vill straffa oskyldiga? Det gjorde jag inte, jag vill helt enkelt inte att dessa människor kommer hit alls. Endast en mycket liten del, kanske 5% är egentliga flyktingar enligt FNs definition, resten är ekonomiska migranter. Dessutom så kostar varje flykting som kommer till Sverige minst en faktor 100 mer än vad det gjort att hjälpa dem i närområdet, varför vill du hjälpa 100 gånger färre än vad man annars kunnat?

    Visst har år USA dödat många i krig, och det skall vi vara tacksamma för, annars så hade vi varit kommunister allihop, inte bara du. Visst begås misstag, men kommunismen mördar var den än kommer, hur många tror du att Stalin, Mao och PolPot mördade?

    Det är så otroligt hur ni kommunister skyller allt på USA, 9/11 kom före Irak-kriget, fatwan mot Salman Rusdie redan 1995. Ni har lyxen att leva i ett någorlunda fritt västland just pga USA, vi hade antingen varit nazister eller kommunister om det inte varit för USA, hyckleriet är er modersmjölk och ert sinne för ekonomi är ymnighetens horn.

    Hur som helst så styr vi i Sverige varken över USA eller Ryssland eller arabvärlden, utan över Sverige, och du har röstat på mer våld, mer våldtäkter, och mer islamism i hela ditt liv. Du har inte ens vett att förstå att vänsterns dagar är räknade pga massinvandringen.
    Så fortsätt du, ditt agerande är min bäste vän.

    Till sist, skyldiga våldtäktsmän anser jag, om de inte är svenskar, skall utvisas på livstid.

    Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Det är jobbigt, för du Anders har verkligen fel i precis varenda mening. Statliga företag skapar inga jobb, människor skapar jobb och statliga företag tar pengar som privata har tjänat in och slösar bort dem och skapar långt färre jobb än vad pengarna annars genererat, kapitalism fungerar, kommunism inte, du vill argumentera mot denna punkt? Återigen, i USA skapade man Microsoft när man i Sovjet lade femårsplaner för gurka. Jobb skapas av människors egna ideér och flit, det är inte ”företagen” som på något magiskt sätt skapar jobb, och i synnerhet inte staten som bara är en plats för parasiter, du verkar tro att jobben uppstår ur tomma intet. Låt säga att du som ”metallarbetare” en dag kommer på ett mera effektivt sätt att böja stål, då kanske du tar ett lån och börjar sälja din nya maskin, så efter ett tag så måste du kanske anställa 3 personer, och efter ett år 30 stycken, det var i så fall DU som skapade jobben.

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    JVK
    Att skicka tillbaka flyktingar från imperialisternas vettlösa krig är att bestraffa dom.
    Efter WWII är USA den värsta terrorspridaren och massmördaren i världen. Att kommunistiska diktatorer också var mördare ändrar inte på det.

    ”Visst har USA dödat många i krig, och det skall vi vara tacksamma för, annars så hade vi varit kommunister allihop” Det där sa allt om dig. Hur många kvinnor tror du våldtogs och mördades av amerikanska soldater i Vietnam och Korea?
    Du skiter i om kvinnor våldtas, du bara använder det som slagträ i brist på sakliga argument. Du är nog den vidrigaste jävla figur jag någonsin diskuterat med och man får verkligen hoppas att ingen tänkande människa tar dig på allvar.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Hej Anders,

    Ja inte vet jag men jag brukar ligga bra till i gilla-toppen på denna bloggen, alltid något. Du kan väl inte på allvar mena att du tror att fler dödats i krig av USA än under Mao, eller Stalin? Det är intressant att utbyta åsikter med dig för det sker så sällan men diskutera det gör vi ju inte. Jag vet ju allt om dina åsikter redan, jag har ju fått mig dem till livs hela mitt liv, nerkörda i halsen kan man säga, av media och våra politiker, men det är ändå belysande att se hur indoktrineringen ter sig, i verkligheten så att säga. Det som jag tycker är tydligt det är hur ni vänsterfolk hela tiden verkar utgå från att det finns en annan värld någonstans, en bättre, som om bara staten gör si, eller så, så kommer himmelriket på jorden. Exempelvis när du diskuterar USA och krig, du har kanske missat det, men folk dör i krig, och eftersom det är svårt att få de som är minst aggressiva att blir soldater så slinker det med många som både dödar och våldtar. Skillnanden på oss i väst, och exempelvis islamister är att vi fördömer övervåldet, även om det utförs av ”de våra”, och vi mördar heller inte våra egna, som Stalin och Mao. Det är också lite fascinerande att se att du läser mina kommentarer som om du har vänstersolglasögon på med förtryckta slogans, jag skriver inte att oskyldiga invandrare skall dömas, inte att muslimer våldtar, jag skiter heller inte i att kvinnor våldtas, utan man kan faktiskt säga att våldtäkterna ligger till grund för mitt politiska engagemang. Du läser vad du har i huvudet, inte vad jag skriver.

    Om inte USA hade funnits, vem hade styrt Europa då? Vilket styre hade vi haft i Sverige?
    Vad tror du? För att avgöra vår dispyt om vem som våldtar vem så kanske vi skall önska att BRÅ undersöker det? Senaste data är från 1999 tror jag.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    USA lyckades inte vinna i Nordkorea förresten och det är väl till det bästa enligt dig, du kanske skall byta plats med lämplig Nordkorean och se hur kul det är?

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    JVK
    ”Skillnanden på oss i väst, och exempelvis islamister” Att ens göra en jämförelse på det viset är snudd på intellektuell harakiri. Islam är visserligen, precis som kristendomen en gammal utdaterad härskarreligion, men att jämföra vanligt folk i väst med extremister i öst är helt galet. Politiska våldsbenägna extremister är livsfarliga i alla länder.

    USA har vad jag vet inte straffat soldater som begått våldtäkter i krig. Samma sak hände under andra världskriget då både dom allierade och Röda armen begick våldtäkter i Tyskland och ostpreussen. Röda armens våldtäktsorgier lär ha varit fruktansvärda, i en del fall blev soldaterna bestraffade, men efter kriget talades det tyst om detta.
    Du verkar dock ta mycket lätt på våldtäkter om dom bara utförs av ”rätt” folk. Det gör din upprördhet över våldtäkter i Sverige svår att tro på.
    Det du upprörs över är att det alls finns folk som du hatar i det här landet.
    Hatandet är ett av historiens farligaste gift och att du får några likes av andra hatare är inte direkt imponerande.

    Om USA inte funnits är en meningslös diskussion. USA finns och är en aggressiv massmördarnation som vi inte sett maken till sedan WWII. Större delen av deras mord har drabbat helt oskyldiga människor och krigen i arabvärlden, som har skapat den muslimska terrorismen har skett för att imperialisterna ville ha kontroll över oljan och värdet på dollarn.
    I USA;s överhet finner du också dom globalister som gärna ser att flyktingarna från deras besinningslösa krig tar sig till västvärlden, för att där kunna ge näring åt sådana som dig som försöker rikta folks berättigade ilska åt fel håll.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Ah Iran? Landet med Fatwan mot Salman Rushdie, som hänger homosexuella från lyktstolpar och som använder den lilla expertis man har till att utveckla kärnvapen för att utplåna judarna? Sådana var förstås inte dina jobbarkompisar, de gillade judar allihop?
    Bosnien, jaha det är väl den ena av två ex-jugoslaviska gangsterfalanger som skjuter och mördar i Malmö? Men jag vet, du vill så gärna bara se de fina killarna, det är så det är att vara vänster, man väljer sin verklighet, den jobbiga sidan ignorerar man, skyller på USA, eller vita män.

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    JVK.
    Det enda vi vet om kärnvapen i den regionen är att USA;s vakthund Israel har dom.

    Några av mina arbetskamrater från Iran hade fått fly för att dom kämpat mot mullornas regim. Jag vet ärligt talat inte ens om dom fortfarande var muslimer. Vad dom tyckte om judar vet jag inte heller, men dom var kraftigt emot USA som dom ansåg hade fördärvat deras land och stött shahen. Dom ville ha ett demokratiskt Iran, utan vare sig USA stödda diktatorer eller galna mullor i ledningen.
    Vad gäller folket från Bosnien så beskriver jag det jag såg och upplevde.
    Du däremot tycks leva i fablernas värld där man fritt kan hitta på sådant som passar ens fördomar. Inte särskilt intelligent faktiskt.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Din diskussion med JVK (och några andra) är intressant tifrån flera aspekter.

   I första hand visar den hur infernaliskt skickligt globalisterna har byggt upp en strategi för att vi – de 90 % av världens befolkning som de vill bli av med – ska förgöra varandra ii stället för att vända oss mot dem; den verklige fienden.

   USA är utan tvekan frihetens hemland på jorden. En fyrbåk vars konstitution sätter individens rättigheter och möjligheter i centrum.

   Problemet är att USA är ett fenomen med ett Janusansikte. Man måste veta vilket av dem det är vi talar om. Konflikten mellan de två USA har länge varit sopad under mattan men blivit uppenbarad när Donald Trump blev vald till president för att bekämpa den andra halvan av Janusansiktet; den som vill göra slut på nationen USA och alltså i praktiken eliminera världens vackraste politiska aktstycke: den amerikanska konstitutionen ”We, the people..”

   Sönderslitningen av Mellanöstern beslutades genom det s.k. PNAC dokumentet som fullständigades 1999 av globalisterna. Där bestämde man sig för regimändring i sju länder i Mellanöstern. Anders Åberg; du har alltså rätt i att det är USA under ledning av globalisterna Clinton, Bush och Obama som har skapat flyktingeländet. Avsikten var att med flyktingströmmen skapa kaos i Europa och få de korrupta ledarna i EU att ansluta sig till det globalistiska projektet. Det har manifesterat sig i Barcelonaavtalet och Agenda 21 och 30.

   Islamisk jihad är givetvis det perfekta verktyget med dess oförsonliga hat mot allt som inte är muslimskt. Det ökande muslimska inflytandet i Sverige, Tyskland, Storbrittanien m.fl. är i allt väsentligt underblåst av globalisterna. Men islamisterna är naturligtvis enbart nyttiga idioter.

   Det vi behöver är att Trump avslöjar och eliminerar globalisterna så att länderna kan återgå till att vara det enda värnet för demokrati; nationalstater. Han är på god väg!

   Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    olle reimers
    Ja överheten och globalisterna är inga dumhuvuden.
    Dom har lyckats manipulera USA;s eget folk till att godkänna imperialistiska rövarkrig under förevändningen att USA skulle vara hotat av kommunister i tredje världen, vilket naturligtvis är nonsens.

    Dom manipulerar flyktingströmmarna dom har skapat, b.la. med hjälp av George Soros lilla handbok på arabiska om hur man bäst tar sig till Europa, vilket leder till att folk här blir oroliga och lyssnar när galna högerpopulister skyller allt elände på dom stackars flyktingarna.

    Dom bryter ner nationalstaterna med b.la. EU som verktyg, så att enskilda länder inte längre kan begränsa storföretagens makt.

    Dom äger eller kontrollerar alla större media och använder dom som sina propagandaorgan. Det märks tydligt här i Sverige, där inga main stream media vågar publicera kritik mot deras bluffkampanjer i Salisbury och Syrien. Svenska tidningar blir allt mer lika gamla Pravda.

    Dom stöder jihadisterna, samtidigt som dom säger sig bekämpa dom, vilket blev tydligt när Ryssland ingrep och nästan raderade ut terroristerna ur Syrien snabbt och effektivt.
    Dom behöver jihadisterna för att destabilisera arabvärlden och förhindra regional enighet kring den viktiga oljan. Oljan måste, enligt USA, fortsätta att säljas i dollar för att inte äventyra USA;s ekonomi.

    Vad Trump tänker hitta på vet ingen och nu hörs oroande tongångar om Iran. Hoppas verkligen att du har rätt om honom.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Kommunismen och globalismen är samma andas barn. Totalitarism. I grund och botten är skillnaden minimal.

    Gilla

 23. Moskiter i skägget skriver:

  Det tog lång tid innan det antropologiska kulturbegreppet överhuvudtaget tillmättes betydelse i svensk debatt, annat än som skydd för vårt eget naturfolk – Samerna.

  Länge ansåg vissa – även politiskt mycket tongivande människor – att ingen svensk kultur fanns i Sverige, värt namnet. Allt kom utifrån, barbariskt eller fånigt alltihop. En av dessa hette Fredrik, och en annan Mona. Deras kultursyn får nog betraktas som mer än lovligt naiv. Men ligger ändå bara några få år bort.

  Det brukar heta att i andra speglar man sig själv.
  Och via migrationen har svensken fått ett otal möjligheter att betrakta sig själv i. Och även göra jämförelser. Det som hela tiden funnits, det svenska, blir då plötsligt mer skarpt i konturerna. Kanske kan helheter i bästa fall sippra fram och synliggöras i alla hittade skillnader.

  Kanske har tiden äntligen kommit när även medelsvensson och svensk kultur kan bli föremål för mer seriösa antropologiska insatser.

  Frågan är dock om inte en missriktad politiserad agendasättande identitetspolitik för lång tid framöver förstört möjligheterna för ärliga antropologiska analyser. Tyvärr frodas inte neutraliteten inom dagens akademiska värld. Bäst kanske att lägga analysen på entreprenad, till antropologer vana att arbeta ute i fält, på moskitoinfektionerade isolerade och svåråtkomliga platser. Utan politiskt korrekta hängande över axeln.

  Gillad av 2 personer

 24. Björn skriver:

  Jantelagen är bra; den straffar självuppblåsta egon, men utgör inget hinder för; ”Äras den som äras bör”!

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Jantelagen är också ett effektivt redskap till att straffa ut dem som ifrågasätter de rådande normerna. Värdegrundsförsvaret kanske vi kan döpa den till?

   Gilla

   • Björn skriver:

    Tvärt om! Jantelagen ”ägs” av oss vanliga medborgare, och kommer så småningom att STRAFFA PK-ISTERNA i stället, för deras ”värdegrundshittepå” och annat normtrams! Wait and see!

    Gillad av 1 person

 25. Aurora skriver:

  Jantelagen är egentligen en kommunistisk skapelse som infördes av socialdemokratiska arbetarrörelsen annodazumal och innebär som del av klasskampen att en arbetare ska vara lika så god som en direktör, disponent eller läkare eller andra som representerade den förhatliga överklassen. En dagens förlängning ser vi tydligt inom skolan med införandet av flumskolan och där benchmark utgörs av de svagaste i klassen.

  Gilla

 26. Arne Groningsson skriver:

  …vekhet!
  Det finns ytterligare epitet man kan sätta på den, som har makten, dvs Medborgaren!

  Blekhet, dumhet, dövhet, feghet, okunnighet, svaghet, tamhet och tröghet.

  Alla, har vi någon brist, Regeringen med bihang, Alla!
  …dessutom, ”Trolöshet mot Huvudman”…vilket är straffbart enligt Svensk lag!

  Gillad av 1 person

 27. kris skriver:

  hej Patrik o tack för denna KLARLÄGGNING – som du säkert kan lägga ut ännu mer – kanske genom ett föredrag den 19 maj i Stockholm pá Swebbtv´s möte ”det stora bedrägeriet”

  Gilla

 28. Jvk skriver:

  Minderårig flicka våldtagen på väg hem från skolan – Polisen: ”Vi går inte ut med signalement”

  Vad är det riktig svaret på detta, jag menar efter att man spottat på 7-klöver politikerna för att ha bidragit till att flickor nu blir våldtagna på väg hem från skolan? Som småbarnsfar är jag rasande, till och med Aftonbladet skriver nu att 99 av 122 har utländsk bakgrund, och jag gissar att de sista 23 inte heter Nilsson. Hur kan man rösta på partier som bidrar till ATT VÅRA BARN BLIR VÅLDTAGNA??? På väg hem från skolan för fan!

  Gillad av 8 personer

   • Arne Groningsson skriver:

    När några kriminella invandrare känner sig hotade, då kommer hela Kravallpolisen, numera Insatsstyrkan, till undsättning. Då får plitarna adrenalinet att svämma över….Där kan man tala om värdegrund….

    Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   JVK — Statistiken över antalet våldtäkter visar på en ständig och massiv ökning från 80-talet.

   Något tillspetsat kan man påstå att var och en som ännu röstar på något av 7-klöverpartierna även röstar för fler våldtäkter.

   Så är det. Och det gör ingen skillnad i sammanhanget om man likt Macron kan citera Moliére.

   Gillad av 4 personer

   • Björn skriver:

    Enligt Jerzy Sarnecki och hans vänsterpolare, beror överrepresentationen av utlandsfödda eller deras avkommor, vid alla typer av våldtäkter, ENBART på ”socioekonomiska” faktorer????! Varför vill då vänstern(men även en del andra!) fortsätta att importera mängder med MENA- folk, som per automatik, hamnar i en låg ”socialgrupp”? Är deras naiva dröm att alla invandrare ska kunna uppgraderas till ”medelsvenssons”, tilldelas villa och Volvo, redan från dag 1?!

    Gilla

  • brrr skriver:

   JVK, jag undrar om det inte var: ”99 av 122 har UTOMEUROPEISK bakgrund”?
   Isåfall kommer de 23 från vilket som helst Europeiskt land.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    ”vilket som helst Europeiskt land.”

    Då gissar vi på Albanien, eller någonstans från forna Jugoslavien. Finns även en del spännande personligheter från forna Sovjetunionen.

    Gilla

 29. Alfredo skriver:

  Tack Patrik för att du gör det du gör. Om du vill ha hjälp – säg till. Jag ägnar min tid åt att vandra runt i Spanien. Men om du har andra uppgifter som är viktigare så släpper jag det. /Alfredo

  Gilla

 30. Easy skriver:

  En utmärkt sammanfattning av dig Patrik. Fast är den inte lite tillbakablickande trots allt? I dag tycks det mer vara en schizofren blandning av Jantelag och Bror Duktig-klåda. Sverige anses vara och ”måste” i alla lägen vara bäst i världen, ”vara ett föredöme”, vara mest generös, mest humanitärt. Bara idéfostret ”humanitär stormakt” säger allt. Sedan redigeras allt att understödja denna bild – också det som egentligen inte är det; som att asylsökare alltid är ”flyktingar”, vuxna män ”barn” t ex (och de där utsatta områdena är något som helst sopas under mattan). Samtidigt ska vi inte inbilla oss att vi är något särskilt, att vi har någon egen kultur eller att våra värderingar på något sätt skulle vara bättre än de som hyses av konservativa religiösa bakåtsträvare (och de där utsatta områdena är ju egentligen något som är vårt fel, vårt ansvar och inte på något sätt kan tillskrivas de människor och de kulturer som befolkar dem).

  Gilla

 31. Hawwa skriver:

  Vill man ha en inblick i arabers liv och perspektiv kan man få det i den utmärkta boken ”Familjeliv och levnadsmönster bland Mellanösterns muslimer” av den syrisk-danske araben Naser Khader (skriven 1996). Den danska titeln är ”Äre og skam” och den ger en vink om betydelsen av dessa begrepp i den arabiska kulturen. Naser Khader beskriver på sitt sätt ömsint, arab som han är, en kultur som ligger långt ifrån vår. Tyvärr går boken knappt att få tag i (iaf inte på svenska) – men det jade varit uppysande läsning för många.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.