Makt? 

Anders Leion

Min fru och jag satt och jämförde Rom och Paris. Jag har svårt för Paris: Jag tycker staden är hård, kall och dränkt av bilar. Rom är mänskligt rörigare och trängre. Senaste gången vi var i Paris retade sig dessutom min fru på alla prostituerade som stod parkerade längs väggarna i det kvarter där vi bodde.

”Det störde inte mig så mycket”, sa jag. Vi fortsatte att resonera om ämnet samtidigt som vi vidgade det och talade om män som prostituerar sig och det nya fenomenet i Sverige: Afganer som våldtar yngre landsmän (och kanske också andra). Och jag tänkte också på män som säljer sig till män.

Plötsligt kände jag ett obehag inför tanken på manliga prostituerade. Tidigare har det mest roat mig när jag tänkt på medelålders kvinnor som köper sig sex från yngre män. Varför inte? Det skall väl de också kunna göra (frånsett att det numera är förbjudet).

Men nu förstod jag min frus inställning bättre. Hon tänkte på en människa som låter sig användas, utnyttjas. Först när det var två män inblandade kom jag att tänka på den som utnyttjades, som lät sig utnyttjas, och jag kände obehag. Men samma förhållande kan tydligen också väcka munterhet. Betrakta det här klippet som beskriver kärvänligheten mellan Trump och Macron, ett förhållande som får en av kvinnorna i panelen att känna sig generad. Detta kommenteras av förre presidenten Hollande.

Hollande låter undslippa sig en uppenbart sexistisk kommentar om att Macron skulle ha varit ”den passive”, till publikens jubel. Vad är det som är så roligt? Låt oss ta ett annat, äldre exempel.

Caesar påstods i sin ungdom har haft ett förhållande med kung Nicomedes när han var utsänd till dennes hov en längre tid. Sant eller inte, det pikades han för under hela sin levnad. Man utgick nämligen från att Caesar, som varande den yngre i förhållandet, hade spelat den passiva rollen.

Fortfarande, i vår tid, anses det tydligen var löjligt och förnedrande att vara den passive, det vill säga den underlägsne och därmed också kanske den utnyttjade i ett förhållande mellan två män.

Var det därför jag kände obehag inför tanken på män som sålde sig till män? Hursomhelst är det mycket laddat, och jag tror mig veta varför. Det handlar om makt: om överlägsenhet och underkastelse. Det som visserligen kan te sig litet genant och löjligt – som en av de kvinnliga diskussionsdeltagarna i det första klippet säger – blir mycket mer laddat och giftigare när man kan insinuera att det handlar om ett sexuellt förhållande. Och tänk på den vidare innebörden, den yngre, liksom Caesar mycket snygge presidenten för ett mindre, inte så viktigt land, underkastar sig den äldre mannen, president för ett större och mäktigare land.

Men jag är väl ute och cyklar. Kan inte någon i genusvetenskapen välutbildad feminist förklara detta för mig? Eller det kanske inte skall var en feminist utan en hominist – om någon sådan finns.

20 reaktioner på ”Makt? 

 1. Nisse Hult skriver:

  Är det månne Horace Engdahls tankemödor du far efter: ”Den fullbordade penetrationen är evigt ett nederlag för kvinnan och evigt en seger för mannen, sedan kan man stapla teorier till himlen.”

  Gillad av 1 person

 2. Hawwa skriver:

  On the spot – beskrivningen alltså. Men jag förstår inte frågan.
  Det är i grunden maktförhållandet (den rätt uttjatade könsmaktsordningen) som är skälet till det faktum att det kan vara rätt besvärligt att vara kvinna, och det kanske har sitt yttersta uttryck i när det kommer till sex.
  Därför är feminism angelägen, och det är djupt tragiskt att den i många fall kidnappas och förvrängs, såväl av sina tillbedjare som sina belackare. .

  Gilla

 3. Lilla fröken PK skriver:

  Magkänslan jag får av Macron är att han spelar en roll, han känns inte ärlig. Han är en farisé. På utsidan lik en vitmenad och prydlig grav, men på insidan full av de dödas ben och allsköns orenhet.
  – Opålitlig, sa Bill.
  – Köp ingen begagnad bil av honom, sa Bull.

  Gillad av 5 personer

  • Elisabeth skriver:

   Håller med, LillaFrökenPK, Macron känns verkligen inte ärlig. Och jag staplar frågetecken runt hans privatliv, hans ”äktenskap”. Tror han är en ren och skär karriärist, beredd till allt utan moral. Skulle aldrig köpa en begagnad bil av denna ihåliga person. Dessutom såg alfa-hannen Trump mycket generad ut över lille Macrons klängiga pussande och kramande.Trump stängde sedan kvickt dörren efter honom, hotet om ståltullar är kvar, Paris-avtalet är dött.

   Gillad av 1 person

   • Ulrika skriver:

    Elisabeth
    En ärlig politiker? Oxymoron! Var finns de?:-) Menar du att det är OK när mannen är 24 år äldre (Donald-Melania) men inte tvärtom (Emmanuel-Brigitte)?

    Gilla

   • Elisabeth skriver:

    Ulrika, nej, det är inte främst åldersskillnaden jag tänker på . Men när det gäller Macron har jag en känsla att frun är ett ”förkläde” om du förstår vad jag menar. Trump har ett sedan länge dokumenterat intresse av vackra ,helst unga, kvinnor och hans äktenskap med Melania ( fru nummer 3 ) var i alla fall i början på riktigt med ett barn som följd. Trump hymlar inte med vem han är på gott och ont. Jag föredrar raka rör. När det gäller Macron känns inget ”på riktigt”, han känns ihålig. En ihålig streber.

    Gillad av 1 person

 4. Eva Danielsson skriver:

  Jag är varken genusvetare, tack och lov, eller feminist, men delar med mig av mina tankar ändå.

  För det första så tror jag att vi allmänt har svårt att förstås andra människors sits, innan vi kommer nära inpå något som stärker vår inlevelseförmåga. Någon egen erfarenhet eller aha-upplevelse.

  Män, även sympatiska män, har ofta en distanserad syn på kvinnlig prostitution och köper lätt bilden av den stolta självständiga sexarbetaren som säljer sig av eget fritt val.
  Tills man får tillgång till större förståelse, exvis genom att kunna föreställa sig sin dotter (eller son) hamna i den livssituationen. Numera är det mera öppet med manlig prostitution och homosexualitet, så tillfällena till att pröva sin inlevelse kan bli fler.

  Men betänk att den förlöjligade passive parten, ju är den traditionellt ständiga kvinnliga positionen i heterosexuella relationer. Varför löjligt? Varför inte bara olika? För att manlighet är lika med autonomi och penetration? Ja, inget fel i det tills man lägger större värde i det än i den andra positionen, den mer passiva och omslutande.

  Kvinnor är mer utsatta än män i relationer. P g a lägre fysisk styrka. Den ojämlikheten finns hela tiden. Mentalt och känslomässigt är det nog ingen generell skillnad.

  Jag tror det är naturligt för en man att reagera lite negativt på en passiv position mellan två män i en relation. Det är nog bara tecken på normal manlighet där första instinkten är att vara framåt, ta initiativ osv.

  Sammanblandningen av sexualitet och makt över andra är bara vämjelig i alla sorts skepnader. Det spelar ingen roll att det har förekommit i alla tider. Bara så ovärdigt.

  Gillad av 3 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Under en av våra resor i Östafrika träffade min fru, som är därifrån, och jag en släkting till henne som arbetade i en bar i ett samhälle på Serengetislätten där det öppnats en stor guldgruva. Samtalet flöt normalt med den sedvanliga genomgången av släkten vilket tog en timme ungefär och gick sedan in på deras egna liv. Efter en stund frågade min fru om hon också var ”malaja”, prostituerad, vilket är det vanliga för kvinnor som arbetar i barer, på vilket hon fick svaret att släktingen hade gjort det under något år men slutat eftersom hon inte tyckte bra om det trotts att det gav mycket pengar..
   Inget mer resonemang om det då men jag frågade om detta senare och fick en lite förvånad förklaring att prostitution är som vilket annat arbete som helst, städerska, hushållerska eller ”malaja” är arbeten du utför med din kropp. Ingen stigmatisering.
   Som prostituerad så tar man en spruta var tredje månad som ett väl fungerande preventivmedel och använder dessutom kondom för att skydda sig mot könssjukdomar. Utan kondom kostar extra och där är en av anledningarna till spridningen av HIV ( andra större anledningar är vaccinationer där sprutor och kanyler inte byts och otrohet vilket snarast är regel än undantag av tradition ).
   Samkönad sex är ett närmast okänt begrepp men har kommit in via sexturismen.
   Att se prostitutionen som något fult är alltså ett kulturellt fenomen.

   Gillad av 2 personer

  • Ulrika skriver:

   ”Kvinnor är mer utsatta än män i relationer. P g a lägre fysisk styrka. Den ojämlikheten finns hela tiden. Mentalt och känslomässigt är det nog ingen generell skillnad.”
   Håller inte med. Män blir naturligtvis inte med barn men det finns kvinnor som är starkare än män och det finns toffelhjältar. Visst finns det skillnad, mentalt och känslomässigt, mellan de båda könen.

   Gillad av 1 person

   • Eva Danielsson skriver:

    Ulrika
    Du kanske är en extremt fysiskt stark kvinna men generellt sett tror jag att kvinnor är mindre och har mindre muskelmassa än män. Och i närkontakt behövs muskelstyrka och tyngd om man inte har tränat någon specialteknik i närkamp.
    Varför ser vi inte annars många berättelser om hur kvinnor övermannar våldtäktsmannen o nitar honom? I a f har jag inte läst några sådana, utan bara vidriga historier där mannen misshandlar och våldtar och kvinnan inte har en chans att bjuda fysiskt motstånd.

    Jag håller med dig om att det så klart finns skillnader mentalt och känslomässigt mellan manligt och kvinnligt, här tänkte jag mer som i en styrkemässig jämförelse. Kvinnlig intelligens och spelande på känslor kan säkert mäta sig med manlig intelligens och spelande på (ev andra) känslor i en relation. Med olika uttryck.

    Gilla

 5. Magnus Rosensparr skriver:

  I Bibelns urtexter kallas ju Eva för maninna, så hominist kan nog verka förvillande, även om den rent språkligt inte kan sägas vara felaktig. Maskulinist är också språkligt riktig, men skulle nog vara mer klargörande.

  Gillad av 1 person

 6. Fredrik Östman skriver:

  Hur tar du steget från odefinierat obehag till maktutövning!?

  Och även om vi bortser från luckorna i bevisningen, så kvarstår på slutet den verkligt viktiga och farliga frågan, nämligen om makt uteslutande kan utövas med fysiskt våld, eller om man, som socialisterna vill inbilla oss, även kan utöva makt — av samma slag! — genom moral, alltså genom mellanmänsklig interaktion utan våld, hot eller tvång för att påverka andra människors frivilliga aktioner? Det här är ju den illvilliga omdefinition av etablerade och meningsfulla termer till deras motsats som socialister alltid pysslar med, den som är avsedd att avskaffa moralen och därmed det personliga ansvaret och därmed civilsamhället och till slut hela det civiliserade samhället. Detta är den socialistiska dödskultens innersta knutpunkt: den mentala omvandlingen av moral till våld. Det är den rena nihilismen. Inget har längre ett värde, inget har någon mening, ingenting är tillåtet (utom för det socialistiska avant-gardet), allting är våld, tvång och makt.

  Det rätta sättet att omintetgöra den nihilistiska postmoderna national-socialistiska dödskulten är att återupprätta moralen, att återupprätta det personliga ansvaret, att återinföra det egna skinnet i potten.

  Gillad av 3 personer

 7. Hovs_hällar skriver:

  Ja — könen är olika. Och så måste det få vara.

  PK-sekten, som försöker riva ner och förstöra allting för att skapa kaos, förnekar givetvis detta faktum trots att det är biologiskt bevisat att könen är även MENTALT olika.

  Enda effekten av PK-sektens försök att förneka biologiska fakta är att de (helt enligt sin egen agenda) skapar en oerhörd massa förvirring i samhället. Ex-vis lyckas man åstadkomma att ungdomar börjar inbilla sig att de blivit födda in i ”fel” kön, och vill genomgå ett kirurgiskt könsbyte.

  Ett samhälle som inte klarar att skapa ett sunt förhållningssätt till biologiska fakta kommer inte att överleva.

  Gillad av 4 personer

 8. gratiks skriver:

  Gå ut på nätet och hämta hem den norska serien Hjernevask, 6 delar, och se hur de norska genusforskarna trasslar in sig i sina teorier om könens absoluta likheter.
  Bortsett från yttre attribut som bröst, vagina , penis osv. är könen en produkt av uppfostran och samhälle, en rent social konstruktion alltså.
  Man häpnar över deras totala förnekelse av biologin.

  Gillad av 3 personer

 9. Jaxel skriver:

  Apropå ämnet så hörde jag i statstelevisionen att den s k kulturprofilen hade utsatt kronprinsessan för sexuellt trakasseri. Man hade till och med fått tag i ett ögonvittne – Ebba Witt-Brattström – som hade intervjuats via telefon (tror jag).

  Ögonvittnet rapporterade att hon sett DET med egna ögon. Punkt. Mer fick vi inte veta.

  Det är nästa så man undrar om statstelevisionen driver med oss tittare.

  Gilla

 10. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Tveklöst uppfattar undertecknad saken som att vart samhälle där den psykologiskt och fysiskt förslavande prostitutionen och dekadensen florerar och till och med integreras i befolkningens medvetande som en naturlig kommersiell beståndsdel, i själva verket representerar ett samhälle i olika stadier av mentalt och socialt förfall.

  Sedeslöshetens moraliskt defekta promotorer, offer och förövare stapplar sig fram, stödjande sig på en bräckligt infantiliserad och primitiv argumentation, vilken alltid hänvisar till individens förespeglade fria och självständiga val och där människans lägre och psykiskt nedbrytande drifter uppmuntras, till fromma för denna självrättfärdigande, själsligt frätande och djupt ovärdiga handel.
  Andreas, värdekonservativ nationalist, realist och troende kristen.

  Gilla

 11. Hosianna skriver:

  Tack, Anders, det verkar råda en sund brist på genusvetande feminister i läsekretsen, men jag tänker mig, att även om maktens härlighet berusar borde ökad självbehärskning avsevärt kunna minska den förnedrande handeln med människokroppar för sexuella ändamål.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.