Fascism runt knuten?

Patrik Engellau

Bland etablissemangspersoner i länder som Sverige och USA finns en oro för fascismens återkomst. Madeleine Albright, USA:s utrikesminister under Bill Clinton, skrev nyligen en artikel i The New York Times i ärendet. ”Kan vi stoppa Trump innan det är för sent?” var rubriken. ”Fascismen är ett allvarligare hot nu än någonsin tidigare sedan andra världskriget”:

Bland varningstecknen ingår maktlystnaden hos regerande partier i Ungern, Filippinerna, Polen och Turkiet som alla är allierade med USA. Den råa ilska som göder fascismen syns på andra sidan Atlanten i nationalistiska rörelser som ogillar idén om ett enat Europa, även i Tyskland, där det högerextrema Alternative für Deutschland har blivit det främsta oppositionspartiet. Risken för despotism syns i Putins Ryssland… i Venezuela kommer den hänsynslöse ideologen Nicolás Maduro troligen att vinna ett riggat val… I Kina har Xi Jinping ändrat konstitutionen för att förlänga sitt maktinnehav… Runt Medelhavet har den en gång så lovande arabiska våren förråtts av självhärskare som Abdel Fattah el-Sisi i Egypten… Tack vare allierade i Moskva och Teheran behåller tyrannen Bashar al-Assad sitt strypgrepp över en stor del av Syrien… Under tiden ökas möjligheten att fascismen får nya chanser att sprätta runt på världscenen genom Donald Trumps flyktiga presidentskap… Amerikanskt ledarskap behövs med omedelbar verkan… Men Trump har målmedvetet minskat Amerikas positiva inflytande och styrka i globala församlingar.

Det där är vanliga tongångar inom de västliga etablissemangen. Det kunde ha stått i Dagens Nyheter. Jag anstränger mig för att förstå argumentet, men det lyckas inget vidare för jag tycker det finns ett jättelikt hål i resonemanget som gör att det inte går ihop. Den underliggande tanken verkar vara att om man ger fan, det vill säga fascismen, ett lillfinger så tar han hela handen och har strax erövrat hela kroppen. Fascismen liksom invaderar samhällena lite i taget och därför måste man stämma i bäcken och dränka honom så fort han dyker upp.

Men om man ser till mellankrigstidens Tyskland var det ju inte alls så det gick till. Jo, nazismfascismen växte gradvis, men se på omständigheterna. Tyskland kände sig förnedrat av förlusten i första världskriget och tvingades betala tyngande skadestånd till vinnarna. På detta kom en förödande inflation. På fem år steg papperspriset på en guldmark från en mark till en biljon mark. Ovanpå detta kom en världsdepression och, kanske värst av allt, ett reellt hot om en socialistisk revolution.

Den tyska medelklassen var nästan krossad av oro för existensen och framtiden. Den såg ingen trygghet någonstans. Den tyska staten, Weimarrepubliken, verkade lamslagen. I det läget framstod nazisterna som räddare i nöden. De lovade trygghet och ordning och återställande av en stark stat. Och nazisterna levererade trygghet, ordning och sysselsättning när de väl kommit till makten. Hur det skulle gå sedan hade medelklassen inte begripit och sannolikt ingen annan heller.

Den tyska medelklassens berättigade oro och ångest inför sin livssituation är själva grundförklaringen till nazismfascismens framväxt. Det var inte ett gäng heilande ungdomar som skapade den nazistiska rörelsen, utan medelklassens skräck. Om den demokratiska staten hade kunnat skänka medelklassen framtidshopp så hade det inte blivit något av Hitler och hans anhang.

Sådana som Madeleine Albright, som i övrigt verkar vara ett begåvat och rivigt fruntimmer, tycks inte ha begripit detta. De har rätt, som jag uppfattat det, i att ”fascismen är ett allvarligare hot nu än någonsin tidigare sedan andra världskriget”. Men det beror inte på Viktor Orbán eller Abd al-Fattah al-Sisi eller ens på Donald Trump, utan på att medelklassen i de olika länderna upplever att deras mark börjar gunga under dem. Går det för långt så välkomnar de sådana som Hitler och Pinochet.

I stället för att förfasa sig bör etablissemangen uppföra sig så att medelklassens oro mildras.

86 reaktioner på ”Fascism runt knuten?

 1. Kent Forssgren skriver:

  ”Jag anstränger mig för att förstå argumentet, men det lyckas inget vidare för jag tycker det finns ett jättelikt hål i resonemanget som gör att det inte går ihop.”

  Intressant översatt text.
  Texten kan faktiskt förstås, om man förstår författarens bakgrund.
  Hon tillhör förlorarna i det val som Donald Trump, till deras uppenbara förvåning vann.
  Förstår vi detta kan vi se texten som deras, nu före detta, programförklaring.

  En måste jag säga, nästan osannolik, men så avslöjande klagan över att gruppens globala maktambitioner nu är stoppad – för alltid får vi hoppas.

  Tack för det Donald Trump!
  Nu skall vi ”bara” stoppa gruppens lakejer i Sverige, vilka ännu inte tycks förstå att de tillhör förlorarnas bedrövliga skara.

  Gillad av 10 personer

 2. Björn G skriver:

  Medelklassen kom med västeuropas industrialisering.
  Medelkassen försvinner i och med västeuropas avindustrialisering.
  Bara att säga TACK, till den tid som varit.

  Gillad av 1 person

 3. A skriver:

  Dessa vänstermänniskor tar sig rätten att göra vad som faller dem in med världen, på andras bekostnad. Jag har aldrig velat ha det så här. Men det slutar som vanligt med att vi får skulden. Det är förbannat otacksamt.

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

  • Björn G skriver:

   Ja, vilket parti vågar styra upp den ohämmade våldsvänstern och vilka funktionärer vågar tala om detta problem?

   Framtiden för Europas medelklass är en helt central fråga. EU är ju i kris, främst på grund av massinflödet dvs oförmågan att hantera migrationen från Afrika och Mellanöstern.

   Flertalet av medlemsländerna på kontinenten sitter inte stilla, de verkar likt Ungern, Österrike, Italien, Nederländerna och många andra europeiska länder för olika åtgärder för att stärka sin medelklass.

   Men i Sverige är det tyst. Vad vill 7-klöverpartierna? Som det nu är, riskerar Sverige att köra helt i dike.

   Gillad av 3 personer

 4. Lilla fröken PK skriver:

  Detta ständiga framdragande av nazisttrollet ur gömmorna skrämmer inte hälften så mycket som hotet från en växande global islamism, som under religionsfrihetens skyddande sköld växer sig allt starkare i de öppna, demokratiska samhällena.

  Gillad av 19 personer

  • Björn G skriver:

   Svenskarna vill ej integreras, trots nazisttrollets fastkletanderetorik.

   En undersökning år 2008 fann att var fjärde svensk, 78 procent ville bo i ett område som INTE präglas av kulturell, etnisk och social mångfald.

   År 2007 var en majoritet (55%) motvilliga till att flytta till ett område med många muslimer.

   (Rapporten hette BoTrender08, utförd av konsultbolaget Tyréns Temaplan under augusti månad 2008, med 5002 personer tillfrågade).

   Hur är det då möjligt att 7-klövern fortfarande framhärdar i sin blandningsiver, nu valåret 2018?

   Gilla

 5. Palle2 skriver:

  Patrik: Instämmer helt. När man betraktar Madeleine Albrights uppräkning av så olikartade politiker/politiska rörelser, kommer man att tänka på historien om bofinken: kan en fascist se ut hur som helst? För vänstern var det inte så länge sedan som Venezuela under Chavez resp. Maduro sågs som ett gott exempel. För en vänstermänniska som M.A. är det otänkbart att beteckna något som vänsterextremistiskt – då faller allt, som är odemokratiskt, totalitärt, in under rubriken ”fascistiskt”. Till slut förlorar därmed ordet allt egentligt värde och innehåll. Ändå har M.A. – likom f.ö. Merkel – en bakgrund från det kommunistiska öst-Europa, så en viss insikt om vad kommunism kan åstadkomma borde finnas förhanden skulle man kunna tycka.
  Håller helt med dig om medelklassens betydelse i sammanhanget, när denna tappar förtroendet för rättssamhället och det härskande politiska styret, kan läget bli farligt. Både i Weimarrepubliken och i vårt eget land är detta tappade förtroende självförvållat av den härskande politiska klassen och massmedia, som brister i sitt uppdrag och mer förvandlats till ett propagandamaskineri. Du beskriver väl utvecklingens orsaker i Weimarrepubliken. I vårt land är det nog snarast den strypta fria debatten – att varje avvikande yttring inte bemöts utan stämplas med tillmälen och avfärdas som politikerhat, fel värdegrund etc – samtidigt som enorma samhällsförändringar genomförs av den politiska klassen (folkutbyte, avskaffat försvar, segregation, en skola i förfall, en kraftigt ökande kriminalitet), som utgör de huvudsakliga faktorerna, som får medelklassen att undra om inte ett samhällskontrakt brutits.

  Gillad av 10 personer

 6. svenne skriver:

  ”I stället för att förfasa sig bör etablissemangen uppföra sig så att medelklassens oro mildras”.

  Politikerna försöker ju nu att mildra det svenska folkets oro för de negativa konsekvenserna av den invandringspolitik som de har bedrivit i flera decennier. Nu skall det bli ”ordning och reda”, ”åtstramning av nyanländas villkor”, ”en blocköverskridande och långsiktigt hållbar invandringspolitik”, ”ökade identitetskrav” etc.

  Alliansen hade ju makten åren 2006 – 2014 och S, Mp och V därefter tills valet år 2018. Denna 7-klöver har alltså under tolv års tid bedrivit en extrem invandringspolitik utan att vare sig över- medel- eller underklass har tillfrågats om detta överhuvudtaget är acceptabelt.

  Nu gör ”de rumsrena politikerna” plötsligt ett lappkast – som tidigare skulle ha betraktats som rasistisk nazistfaschism – och de förväntar sig att väljarna skall anse denna omvändelse under galgen vara trovärdig.

  Men i mina ögon är trovärdigheten lika med noll. För mig kan detta liknas vid att en person som oavbrutet har krökat under en tid motsvarande tre mandarperioder skulle komma till mig idag och förkunna att han nu har lagt av med supandet, och i fortsättningen kommer att leva som ett föredömligt dygdemönster. Tyvärr kan det vara så att denna alkis är mer trovärdig än de politiker som nu försöker att framställa sig som ansvarsfulla då det gäller invandringspolitiken och detta dämpar ingen oro.

  Gillad av 13 personer

 7. Magnus Rosensparr skriver:

  Madeleine Albright är säkert ett rivigt fruntimmer, men begåvat? Jag är mycket skeptisk till det, när man ställer upp som utrikesminister under en substanslös marionett som Bill Clinton. Det som gör Albright orolig är att globalismens agenda nu hotas av de nya strömningarna i världen. Hon är lika mycket PK som våra egna tomtar här hemma. Efter LBJ har Demokraterna helt förfallit till en skock yra höns.

  Gillad av 6 personer

 8. Jvk skriver:

  Jo precis Patrik, Jordan Peterson nämner återigen nedan att man måste se på sig själv och undra, var hade jag varit i Stalins Gulag-maskineri, eller Hitlers krigsmaskin? Alla vill se sig som dissidenten som stod upp för de som förtrycktes och mördades, men det är som att köra bil, alla kör bättre än medel. Jag har kommit fram till att den gängse analysen präglas av ett antal tankefel, och det mest allvarliga felet har de gjort som varit liberala och, skall vi kalla det, mild vänster, alla de som verkar ha en eftertänksam position, de är mot rasism och förtryck, de vill ha rättvisa och att svaga skall hjälpas, men samtidigt så är de mot allt dåligt, och sämst av alla är Hitler, det har vi fått lära oss. De andra mordiska totalitära ideologierna representerade av Stalin och Mao har jag först i vuxen ålder, genom eget arbete, insett att de var lika illa, skillnaderna är bara dunster, totalitarism och massmord är kärnan i dessa ideologier. Det stora felet har medelklassen gjort när de obetänksamt trodde att de kunde införa rättvisa och godhet i jordelivet.

  Det som Patrik beskriver ovan det är hur etablissemanget världen över ser fascism och nazism som ett vortex, en malström som om man kommer nära den, oundvikligen sugs ner, problemet är att man simmar bort från en malström och inte inser att man då villigt simmar med en annan. Jag tror att folk som Jordan Peterson och Bret Weinstein nedan börjat upptäcka att de simmat i fel riktning och deras energi kommer av de försöker simma mot sin naturliga vänsterfallenhet utan att ännu insett sitt misstag fullt ut. Det går inte att simma längs kanten på en malström. Vill man läsa en träffande beskrivning av de som simmar djupt så kan man läsa Heberleins recension av Lööfs bok, en hagiografi, träffande. Man simmar då så djupt i malströmmen att man inte längre ser solen, man är en del av det som suger ner andra och botten väntar. Lööf är sugljudet när man tömmer badkaret.

  Gillad av 3 personer

  • Jvk skriver:

   Tankefelen är:

   1) Andra är onda, jag är god
   2) Identifikation av ondskan med endast en lättidentifierbar ideologi (nazism)
   3) Man lurar sig att tro att medelklassen kommer att dras med av den mest lättidentfierabara ondskan som finns (nazism) och överskattar detta hot och ser inte vad man backar in i
   3) Övertro på sin egen förmåga att det går att simma i vänster-malströmmen utan att dras ner, så snart man inte kan leva med att världen är orättvis och börjar försöka med social ingenjörskonst så börjar det, man försöker påföra världen rättvisa, istället för att göra vad man kan lokalt så använder man staten för att skapa rättvisa
   4) Rättvisan skall utsträckas globalt
   5) Malströmmen har redan dragit ner en så när uppenbara varningssignaler blir allt mera frekventa, terrordåd, våldtäkter, problem med yttrandefrihet och framväxande populism som resultat så förmår man inte reversera.

   Malströmmen börjar snurra när man slutar göra gott i egen handling och istället vill att staten eller den överstatliga organisationen skall skapa rättvisa och godhet. Man sugs ofelbart mot botten, vare sig det snurrar åt höger eller vänster. Det enda som kan få nazism, eller vit organiserad rasism att skapas igen det är att tillräckligt många fortsätter ner i vänsterns malström och inte slutar peka ut vita som orsaken till allt ont. Frågan är om det redan gått för långt, det är pk-ister som skapar populister, de har skapat ett monster, nu till stora delar invandrat, de som kan simma mot strömmen blir allt färre.

   Gillad av 6 personer

   • A skriver:

    Det var mycket bra skrivet JVK. Jag brukar tänka på det som: att bli tvingad att älska någon.
    Går man inte med på det blir man dödad, typ. Vänsterkärlek liksom.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Jag tror att det är enklare. Om man suttit i en grå isoleringscell en vecka, och det kommer in en person i knallröd jacka och uppmanar: ”Säg en färg!” så svarar nog nästan alla ”röd”.

    Gilla

 9. R.Nilsson skriver:

  ”Tyskland kände sig förnedrat av förlusten i första världskriget och tvingades betala tyngande skadestånd till vinnarna.”
  ——————————————–
  Dessutom var Tyskland det enda sammanhållna land som fanns kvar på förlorarsidan. Och som därmed gick att kräva på skadestånd. Österrike-Ungern som också var på förlorarsidan fanns ju inte kvar som stat och kunde inte avkrävas skadestånd.

  Gilla

 10. Fredrik Östman skriver:

  Den tredje naiva impressionen av postmodernt bländverk idag. Jag ryser av obehag.

  Det som beskrivs i denna krönika är den teknik som beskrivs av Bret Weinstein i denna föreläsning: Man använder två olika definitioner av ett ord, som måste vara (i) en dissocierad abstraktion och (ii) beteckningen på något som är allmänt illa sett. Man använder en absurt bred definition, som omfattar allting som inte har fått en uttrycklig urssökt personligen från en av postmodernismens auktoritetsfigurer, för att anklaga någon och sedan en mycket strikt definition, som direkt pekar på brott och omänsklig grymhet, för att döma personen. Alltså är alla fascister i det att de inte är rabiata postmoderna national-socialister, och skall därför få sona för de brott som den innersta kärnan av italienska fascister begick under Andra världskriget.

  Hur kan man vara så korkad att man går på den lätta finten?

  Gillad av 4 personer

 11. Autora skriver:

  Helt rätt. För det första har de som talar om nazist/fascustspöket idag ingen koll på hur det uppstod då. För det andra så, i sin iver att stoppa detta för dem framväxande spöke, så agerar de peecis likadant som det historiaka spöke de är rädda för att se igen. De återskapar det själva.

  Gillad av 2 personer

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  Enda avsikten med användningen av de gamla fulorden från 30-talet är att få den stackars frustrerade medelklassen att rätta sig i leden. Faran idag är i stället PK-ismen där den rådande makten använder postmodernismens alla trick för att förvirra undersåtarna och bringa ordning i leden.
  Ingen vettig människa idag kan komma på tanken att jämför Orban med 30-talets totalitära ledare som Hitler och Stalin. Orban bör snarare jämföras med Per Albin Hansson eller Franklin Roosevelt.

  Gillad av 10 personer

 13. 5ven55on skriver:

  Hitler och Pinochet var visserligen inte var några gullungar men de var heller inte så ”onda” som de utmålas. Demoniseringen är en del av vinnarnas historieskrivning. Vinnarna i det här fallet är globalisterna (och socialister och liberaler som går globalisternas ärenden).

  Gilla

  • Anders Svensson skriver:

   Anledningen till att Pinochet gjorde en statskupp i Chile var för att folket svalt efter socialistiskt styre. Pinochet hade ingått i den socialistiska regeringen men opponerat mot den politik som gjorde folket fattigare och brist på mat. Den socialistiska regeringen ”rensade” ut mer människor än Pinochet gjorde.

   Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Det var ingen som svalt, snarare tvärtom. Problemet var en heltokig expansiv ekonomisk politik med skattesänkningar och subventioner som skapade skyhög inflation och bytesbalansunderskott. Det var inget fel i t.ex. jordreformerna, som påbörjats av den förre presidenten från den borgerliga sidan. Nåväl, detta från wikipedia, men troligen rätt om man ser på siffrorna. DET VAR USA som störtade regimen i allians med militären! Nu tycks ju Allende bedrivit en tokig politik och likt Sverige ignorerat realia, men om överklass i Chile vill störta regimen…parlamentet hade tydligen gjort olika uttalanden, se wikipedia. Det skulle vara intressant med en real beskrivning av förhållandena, jag följde inte med så noga, med denna trams filosofi du och Fredrik är mästare på, att tro att den filosofiska idealismen har förklaringsvärde, det är direkt pinsamt att ta del av.

    Gilla

 14. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Vad det gäller Ungern så har de erfarenhet av det Sovjetiska imperialistiska förtrycket, vilket som de inom östblocket var ett av de få länder som i möjligaste mån försökte undvika så gott det gick..
  Har full förståelse för att de nu ser samma tendenser med ett extremt överstatligt EU. Att kalla regimen i Ungern för fascistiskt med det folkliga stöd de har är väl magstarkt av det svenska etablissemanget som ingick Decemberöverenskommelsen för att utesluta inflytande för en stor del av den svenska befolkningen.Att kalla kritiska rörelser för fascistiska som är kritiska till den egna förda politiken är på sikt inte framgångsrikt utan kan få avsevärt allvarliga följder. Trånga åsiktskorridorer är något som leder till den berömda tryckkokaren som till slut exploderar med ej önskat resultat.

  Gillad av 3 personer

  • Underdog skriver:

   Rätt. Ungern och ännu mer Polen är naturligtvis inte benägna att än en gång underkasta sig en främmande centralmakt som bestämmer hur de skall ha det över deras huvuden. Jean-Claude Juncker är personifieringen av centraliserad övermakt.

   Gillad av 3 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Juncker är en övervintrad Fascist!
    Fascism är en utan minsta tvekan en vänsterrörelse!

    Släkten gjorde goda affärer, samarbetade, med Hitler-Tyskland…

    Gilla

 15. Leif Nilsson skriver:

  Som vanligt en lysande krönika PE!
  Ju svårare och mer spridd sjukdomen är, desto potentare mediciner behövs. Starka mediciner tenderar också att allvarliga biverkningar. Ju längre och djupare den samhällsförstörande PK-ismen har spridit sig i samhällskroppen, desto potentare botemedel efterfrågas.

  PK-ismen är inte botemedlet mot nationalsocialism och fascism. PK-ismen förorsakar och stärker själva verket efterfrågan på allt potentare botemedel och allt radikalare motkrafter.
  Idag stämplas SD som högerextremt, trots att det är det parti som snarast har mest gemensamt med den klassiska socialdemokratin. Inom en snar framtid, kommer SD förmodligen också att betraktas som ett moderat mittenparti.

  Gillad av 3 personer

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  Fascism?

  Den starka staten, som omfattar och omfamnar allt med full insyn, kontroll och där det privata är politiskt?

  Där medborgarens enda lojalitet och första plikt är mot staten, partiet och värdegrunden?

  Den staten?

  Det är ju den Albright med flera verkar i och för.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 10 personer

 17. Hovs_hällar skriver:

  Utgjutelser som citeras ovan av Patrik kryllar det av även i Sverige. Vid närmare påseende kokar det ner till att ”alla som inte bekänner sig till PK-sektens idéer är fascister. Sådetså!

  Detta dravel bygger på att personen, likt Riddaren av den sorgliga skepnaden, har en mental karta som inte stämmer ett förbannat dugg med verkligheten.

  Sedan försöker man skrämma folk med något begrepp som är allmänt fruktat, för att få dem med sig eller åtminstone få dem att hålla käft och låta PK-sekten i lugn och ro fortsätta sitt förstörelsearbete.

  Varje gång jag ser att någon börjar jiddra om ”fascism”, vet jag direkt vad det är för sorts person, och vad deras egentliga syfte är.

  Gillad av 5 personer

 18. Elisabeth skriver:

  Madeleine Albright – så fort jag läser om denna person kommer jag att tänka på intervjun ovan. I denna konstaterade hon att priset för insatser i Irak, 500 000 döda barn, ”was worth it”. Denna replik förföljer henne, det kan jag försäkra. Och den säger en hel del om denna person.
  När jag läser Albrights lista på ”tredskande” ledare och länder så finner jag sådana som inte omedelbart är beredda att inrätta sig i neocon-globalisternas led. Och sådana som är valda att göra något åt de växande problemen och sådana som valts att förhindra att de uppkommer. Alla har väl lite olika anledningar men att förklara dem som fascister är rent hetsande, uppviglande. Och det är rent översittaraktigt förakt gentemot vanligt folks problem och oro. Se dig själv i spegeln, Madeleine Albright. Vem är egentligen fascisten här ?

  Gillad av 4 personer

  • Anders Svensson skriver:

   Elisabeth! Notera att Madeleine Albright inte ens ifrågasätter journalistens påstående om antalet döda barn. En normal människa hade frågat vad den uppgiften kom ifrån.

   Gillad av 1 person

 19. Jaxel skriver:

  Krönikans tankegång är oerhört viktig och välgrundad.

  Till och med PK-eliten borde inse att detta är något att beakta. Vilket den knappast kommer att göra, enär den är fullt upptagen med att sola sig i glansen av sin egen godhet och förträfflighet. Makt korrumperar. Vilket även PK-eliten skulle skriva under på. Dock anser dess medlemmar sig vara undantag från regeln.

  Vad PK-eliten definitivt borde grunna på är hur stabil makten över människors sinnen är. Propagandan och lögnerna blir allt svårare att försvara. En vacker dag fungerar inte den sociala stigmatiseringen längre. Vi kan mycket väl befinna oss nära en ”tipping-point”. Ett läge då det som anses socialt acceptabelt att tänka och tycka på relativt kort tid kan ändras drastiskt. Bifogar en kulturell referens.

  ”Du skall göra som Svenssons gör…”

  Gillad av 1 person

 20. Erik2 skriver:

  Visst är det som PE skriver. Men sista ledet fattas i resonemanget. Det är etablissemanget som är dagens fascister och totalitärer. En egenartat blandning av narcsisstiska människor som är oerhört skickliga på att projicera sina tillkortakommandon och ”onda” sidor på de som bär upp samhället. Inklusive de själva. Allt möjliggjort av en misslyckad konstitution utan balanserande mekanismer, och själva det höga skatteuttaget i sig. Det sistanämnda är exakt roten till allt det som sker. Sedan kommer konstitutionen.

  Gillad av 4 personer

  • Underdog skriver:

   Var kom fascismen ifrån? Mussolini lät sina svarta styrkor bära märken med de romerska ”fasces”, spöknippen som var uttryck för den polisiära (oegentligt men närmast) makten. Mussolini själv var en kommunist som blev inspirerad av Gabriele d’Annunzios nationalism. Mussolinis exempel var det som inspirerade Hitler. Jo. Samma andas barn.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Visst gjorde han det. Men namnet fascism tog omvägen över de fackföreningsklubbar som hans marxistiska och syndikalistiska rörelse var organiserade i, fasci, knippen. Fackets drivkraft har alltid varit enade stå vi, söndrade vi falla. Detta är fascismens, en form av syndikalismen, grundprincip.

    Gilla

 21. oppti skriver:

  Medel från denna klass efterfrågas dagligen medan deras röst bara efterfrågas vart fjärde år.

  Är det föresten därför de kallas för medelklassen?

  Gillad av 6 personer

 22. Anders Svensson skriver:

  Ska man skriva om fascism eller nationalsocialism, börja med att placera dem rätt på den politiska skalan över ideologier. Både fascism och nationalsocialism är socialistiska ideologier som tillhör vänstersidan. Där befann de sig också till slutet av Andra Världskriget.

  Efter Andra Världskriget ville de socialistiska ideologier som fanns kvar distansera sig från fascister och nationalsocialister eftersom de inte ville ha sin ideologi förknippade med dem. Medvetet placerade man fascister och nationalsocialister på högerkanten. Därmed skapade de även en legitimitet för de massmord socialister och kommunister har ägnat sig åt efter Andra Världskriget, eftersom debatten i stort mest handlar om Tysklands koncentrationsläger och inget om läger i andra länder eller att Fidel Castro är den värsta massmördaren av alla under 1900-talet om man ser till landets invånarantal.

  Citat av Madeleine Albright i artikeln kan var och en läsa som att det är skrivet av en fascist. Exakt så kommer fascismen att introduceras genom att fascisterna varnar för just det de vill införa.

  Vad gäller Argentina. Det spelar ingen roll vilka folket kan rösta på. De har bara socialistiska kandidater att rösta mellan så de kan bara rösta mellan vem som ska fortsätta förstöra landet och låta folket svälta. När Venezuela var en diktatur var landet ett av de mest framgångsrika i hela världen och hade en ekonomiskt frihet som var större än den är i Sverige idag. År 1958 infördes demokrati och folket röstade socialistiskt och sedan startade förfallet av landet. Samma utvecklingen sker i Sverige, men det går mycket mycket långsammare.

  Gillad av 2 personer

 23. Harry skriver:

  Uppenbarligen har strategerna på Sveavägen 68 tagit del av helt andra opinionssiffror än dom som massmedia serverar det sovande folket. Man börjar nog misstänka att gymnasieamnestier inte är någon valvinnare.
  Man har nu, efter djupgående och plågsamma analyser, kommit fram till ett, som man hoppas, vinnande koncept. Visserligen var det konceptet fram tills helt nyligen fascistiskt och nazistiskt, men det hade ju fördelen att det redan fanns på pränt till stora delar. I princip bara att kopiera rakt av. På med kameleontfacet och ut till de väntade journalisterna. Det gäller bara att inte försäga sig, utan att utan tvekan presentera SD:s migrationspolitik som sin egen. Har man vant sig vid att ljuga så går det säkert bra. Hur det sedan går i valet är en annan fråga.
  Harry

  Gillad av 2 personer

  • Jvk skriver:

   Så är det nog? Jag misstänker att undersökningarna finns i två versioner, de som har en agenda (dvs underskattar SD medvetet) och de som endast några få får se.

   Gilla

 24. Sixten Johansson skriver:

  För ett par år sedan blev jag så irriterad över Stefan Löfvens fascismgagg att jag gjorde en liten studie. Jag ville på kortast möjliga tid – ett veckoslut – lära mig mer och pröva mina idéer om vad som kan fungera för dem som inte har ork eller tid att läsa tunga böcker. Resultatet ger bara en fingervisning. (Men även enkla och amatörmässiga metoder kan vara förbluffande effektiva och rättvisande).

  Jag gick igenom artiklarna om fascism i sex källor, som en intresserad svensk utan andra språkkunskaper bör kunna hämta fakta ur: nationalencyklopedin + Wikipedia på svenska, bokmål, nynorsk, danska och engelska. Texterna var oberoende av varann och två var mer essäistiska, så de kontrasterade och fyllde ut varandra bra. Jag antecknade varje delkriterium, yttring eller drag, som tycktes utmärka fascism (som inte alls är särskilt väldefinierad). Totalt blev det ca 40 punkter.

  Dagen efter lästa jag några artiklar om socialdemokratin och speciellt serien på morpheusblogg.se kring Roland Huntfords bok om det socialdemokratiskt styrda Sverige (måste läsas! Kategori: Brave New Sweden). Sedan gick jag igenom 40-punktslistan och satte hel eller halv poäng för i vilken grad jag tyckte att det stämde in på socialdemokratin. Mitt resultat blev 20-30 poäng av 40 möjliga. Elakt kan man alltså säga att fascismens drag till 50-75 procent uppfylls av socialdemokratin. Inget annat svenskt parti torde komma upp i motsvarande, men inget annat har ju heller lika länge kunnat förverkliga sin ideologi.

  Gillad av 5 personer

 25. Vax skriver:

  Angiverilagar finns i totalitära stater. SD:s förslag påminner om mörka tider i Europas moderna historia. Det är samhällen som präglats av misstro, förföljelse o slutligen våld mot grupper o oliktänkande. Det är inte ett samhälle som jag vill se i Sverige.

  En kritik som Åkesson avfärdar:
  – Jag är mer rädd för situationen idag när det är fritt fram att gömma människor som uppehåller sig illegalt i vårt land.

  Gillad av 1 person

 26. olle reimers skriver:

  Madeleine Albright har förstått. Hon har också förstått sin roll. Att vara gatekeeper till globalisterna, ursupatorerna Clinton, Bush och alla de andra.

  Det är ingen tillfällighet att hennes artikel publiceras samtidigt som James Comey placerar sig överst piedestalen. En av de goda. Som ska försvara samhället mot de usla väljarna.

  Samtidigt som den verklige justitieministern Rod Rosenstein ösar sitt förakt över kongressens republikanska majoritet. Han gör som han vill!

  Varje steg, varje andetag som dessa övermänniskor tar känner vi igen från Sverige om än i mindre elegant form. Decemberöverenskommelsen. Afghanska barn. Föraktet mot de sjuka och våldtagna. De oblyga lögnerna. Den humanitära stormakten.

  Det är tid att se med klarare ögon på vad som händer. Det är inga tillfälligheter. Det är inte inkompetens. Det sker enligt plan. Det sker med den fullständiga arrogans som betecknar diktaturens kreatur.

  Gillad av 1 person

 27. O.T. skriver:

  Läst på Samnytt. Hübinette beskriver hur han ”förundras” över att få leva just i denna tid då den svenska befolkningssammansättningen snart är ikapp USA:s – ”det land som just nu uppvisar och ståtar med den allra mest heterogena befolkningssammansättningen i västvärlden”.

  Till 2028 tros befolkningen ha vuxit till elva miljoner efter den största och snabbaste befolkningsökningen i Sveriges historia. Då beräknas också uppemot en tredjedel av alla nyfödda att födas av utrikes födda och invandrade mödrar.
  Enligt Hübinette kommer ytterligare en femtedel av mödrarna då möjligen också att vara andra generationens invandrare (inklusive ”blandade”) och i samtliga fall har dessa mammor utomeuropeisk bakgrund.

  Avslutningsvis konstaterar Hübinette att denna förändring i den svenska befolkningssammansättningen nu är ”helt och hållet oåterkallelig och ohejdbar och har egentligen varit så ända sedan det senaste millennieskiftet”.

  Att Tobias Hübinette tyvärr verkar ha rätt i sin prognos kan bevittnas i stort sett överallt i Sverige idag. Gå och fika i Coops café i en småstad och du är omringad av klungor av afrikaner och araber (de allra flesta är män). Så såg det inte ut ens för ett par år sedan. Sverige har underförstått bjudit hit dem för att de ska stå och slå dank i våra butiker och caféer, som nån slags fritidsgårdar

  Gilla

 28. bullstomper skriver:

  Fascismen runt knuten? Ja, kanske, jag tror att PE har en stor poäng här. Om vi betänker historisk hur utvecklingen i t.ex. Tyskland såg ut strax innan/efter nationalsocialisternas maktövertagande och Sverige nu, så är det slående att i båda Tyskland under 1930 talet och Sverige av idag så ersattes (och ersätts) lagen sakta men säkert av väruegrundsprinciper. Tyskland förstås av NS värdegrund och i Sverige idag av en kommunistisk/feministisk/globalistisk, och förmodligen även fascistisk (konstig nog) hybrid. Dock är språket, målet och makt användandet nästan likartad. Och vi har människor som praktiserar samma sorts makt användning då som nu. I Tyskland, som ett exempel, fanns det en värdegrunds kramare, utbildad jurist och domare, som hette Roland Friesler. Under hans tid som domare och jurist så gjorde han sig berömd för att bokstavligt talat slänga lagboken ut genom fönstret när han dömde ”folkförrädare ” till döden. Värdegrunden gick alltid före lagen i hans lagtolkning. I Sverige idag har vi kanske börjat se hans motsvarighet i Annie Lööf. Utbildad jurist som hon påstår sig vara (men tack gode gud inte domare) ägnar hon sig åt samma ”slänga lagboken ut genom fönstret” metoder för att främja värdegrund. Tyska domstolar prioriterade värdegrund genom domar i ”nationalsocialistisk anda”, svenska också genom deras fokusering av förövarna istället för offer (läs våldtäktsfall som det har skrivits om mycket här) för att främja värdegrund. Tyska institutioner och myndigheter struntade i lagen skyddade av värdegrunden, vi ser samma saker här som t.ex. myndigheternas vägran att följa deras mandat och juridiska förpliktelser under täckmantel av värdegrund. Början mot totalitarianism börjar alltid med en sakta förkastning av samhällsbärande idealer och principer. Vi ligger troligtvis farligt nära despotismens klippkant.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   FASCISMEN, den kryper sakta på oss!
   I form av en EU-stat!

   Men inte från det håll, man skränar om!
   Det är som bekant, en vänsterrörelse…

   Alla skall med, binda(S) ihop i samma KNIPPA!

   Individuell frihet existerar inte i en Fascistisk stat,
   snart inte heller i Sverige om ”Sammansvetsaren” får hållas!

   Gilla

 29. Anders Åberg skriver:

  Sverige och Västeuropa präglas av nyliberalismens högeridéer om skattesänkningar och alltings privatisering. En del här kallar detta för vänster, vilket naturligtvis är helt tokigt.
  Samma krafter som står bakom nyliberalismen står också bakom globalismen och den nyvaknade krigshetsen mot Ryssland, manifesterad av falseflagoperationerna i Salisbury och Syrien.
  Samma krafter står också bakom krigen i arabvärlden och flyktingströmmarna.

  Dom som utsätts för överhetens plundring och fördärvande av västvärlden statskassor och välfärd har således samma fiende som dom som får sina hemländer sönderslagna av västvärldens krig. Överheten är naturligtvis medveten om detta och måste hitta på ett sätt att hantera det. Precis som i Tyskland på 30-talet försöker dom förhindra att den berättigade ilskan riktas mot dom själva. Vad gör dom då? Jo dom dammar av den gamla pålitliga rasismen. SD fick bli deras högra hand här i Sverige och dom verkar, pinsamt nog, lyckas med att få en stor del av Svenska folket att skylla överhetens brott på muslimerna.
  Nu säger inte jag att SD är fascister, men dom har slagit in på den vägen och därför bör vi fimpa dom genast, innan skadan blir alltför stor.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Skall man skratta eller gråta över detta, närmast patetiska, inlägg…

   Skilj noga på USA:s Regering OCH The Shadow Government!
   Underrättelsetjänst Militär-Industriellakomplexet samt Finanseliten i skön förening!
   TRUMP försöker rensa upp i detta TRÄSK…

   Globalismen är en Kommunistliknande rörelse,
   fast en del är förstås MER jämlika än andra!

   Varför har utbildningsnivån MEDVETET SÄNKTS,
   man vill väl ha omedvetna löneslavar, som sövs med såpor!!!

   Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    Jan Bengtsson.
    He he snacka om patetiskt inlägg!
    Du har sannolikt ingen aning om vad som händer i maktens korridorer i USA, men det troligaste är att Trump precis som alla andra köpta presidenter kommer att göra det som det militärindustriella komplexet vill. Detta komplex har haft ända sedan WWII på sig att konsolidera sina positioner och om Trump hotar deras makt på allvar så är han nog snart en väldigt död Trump.

    ”Globalismen är en Kommunistliknande rörelse”. Globalisternas agenda, privatisering av precis allt, sänkning av skatterna för dom rika, avskaffandet av nationalstaternas rätt att beskatta och kontrollera storföretagen, vildsinta imperialistiska krig osv. osv. är således i överensstämmelse med den kommunistiska ideologin! Otroligt påstående! Det betyder att borgerlig politik inte existerar, allt är kommunism.
    Man får verkligen gratulera till denna storslagna analys av vår värld.

    Det sista meningen stämmer dock och orsaken är naturligtvis att överheten inte vill ha kritiskt tänkande människor i en tid då maskinerna tar över alla jobben och då demokratin måste urholkas för att globalisterna skall nå sina syften. Syften som innefattar att plundra västvärldens stater och välfärdssystem, att med krig eller hot om krig skaffa sig världsherravälde och med högerpopulisternas hjälp skylla alla problem på muslimerna.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    En sak tycks vi åtminstone vara helt eniga om!

    Att TRUMP uppenbart riskerar livet!

    För övrigt lär väl redan försök ha planerats,
    av subversiva Obamainspirerade krafter???

    Men det är han kanske beredd att göra?

    Vi vet väl båda hur det slutade för JFK,
    som utmanade dessa mäktiga krafter!

    Kanske Islamismen utnyttjas som nyttiga idioter,
    liksom ett otal andra samhällssplittrande rörelser,
    för att öppna vägen för repressiva krafter…

    Men SD lär inte vara en av dem!

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Intressant att se nyanserna mellan herrar Åbergs och Bengtssons respektive inlägg.

    Summan av kar de mumman tycks ändå vara att politiken inte är vad den synes vara även i våra fina demokratiska samhällen. Rovkapitalet har skickligt smugit sig in på alla plan och köpt ut de valda ombuden.

    Taktiken har varit en blandning av smicker och hot: ”det finns ingen återvändo eftersom 90 % av befolkningen är idioter och behöver herrar” ; ”ni som är en del av eliten ska naturligtvis vara med däruppe”, o.s.v och sedan ser man till visa för dem hur man ska hjälpa dem till trygga ekonomiska omständigheter.

    Donald Trump KAN vara en möjlighet eftersom han dels är en outsider och dels har en egen ekonomi som inte går av för hackor. De allra närmaste veckorna kommer att visa om han är fågel eller fisk. Hur det än är har han på ett berömvärt sätt visat var skiljelinjen går och den är INTE mellan höger och vänster!

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    olle reimers
    Ja att politiken inte är vad den utger för att vara framstår som uppenbart. Om man inte såg det innan så blev det ju uppenbart vid bluffoperationerna i Salisbury och Syrien.
    Sveriges politiker har sålt sig med hull och hår till den internationella vapenindustrin och globalismens agenda. Dock är politikerna av idag så monumentalt inkompetenta så att dom genast blir avslöjade.

    Globalisterna vill krossa nationalstaterna för att kunna härja fritt utan statliga regler och skatter. Sossarna har fördärvat arbetarrörelsen så att ingen organiserad kraft finns kvar som kan bjuda motstånd. Alla drar åt samma håll. Allt skall privatiseras, skatterna skall sänkas och alla pengar skall hamna i överhetens fickor och helst skall kvarvarande någorlunda fungerande nationalstater som Ryssland och Kina också sopas bort.
    Högerpopulisterna gör som vanligt sin drängtjänst åt överheten och försöker få oss att skylla alla problem på invandrarna så att överheten själv kommer undan.

    Trump tror jag inte mycket på, även om han hittills faktiskt är den fredligaste president USA har haft sedan WWII. Vi får väl se vad han hittar på.

    Gilla

 30. Anders Åberg skriver:

  Jan Bengtsson
  Total missuppfattning Jan. Alla partier springer globalisternas ärenden, men SD är mer än så, dom är globalisternas högra hand.
  SD har uppgiften att se till att Svenskarnas ilska över alla problem som globalisternas plundring av den Svenska välfärden skapar skall gå ut över muslimerna så att dom verkliga bovarna kommer undan. Söndra och härska. Det äldsta knepet i världshistorien och du har gått på det!

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Söndra…

   Det är väl precis motsatsen till vad SD gör!

   Man strävar ju efter att skapa ett samhälle med gemensamma värderingar!
   Återinföra ASSIMILERING, något som tjänade Sverige länge o väl!

   Många assimilerade invandrare lägger sin röst på SD!!!

   Kan Du undvika o se, vem som vill ”privatisera” till varje pris,
   oavsett område/risk?

   Knappast SD åtminstone!

   Visst kan privat ofta sköta saker bättre,
   men då krävs det en kompetent motpart att förhandla med…

   Muslim är en sak, ISLAMIST en helt annan!
   Då kräver MAN, att vi skall dela DERAS VÄRDERINGAR!

   Vi vill inte pådyvlas ett Muslimskt Civilsamhälle,
   dvs i princip Sharia Lag!

   Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    Jan Bengtsson
    Alla som bygger politik genom att utse etniska grupper till syndabockar för andras brott söndrar.
    Sd strävar inte alls efter assimilering, dom strävar efter att få svenska folket att vilja kasta ut muslimerna istället för att konfrontera dom verkliga bovarna som plundrar vårt land och på det viset blir dom globalisternas springpojkar.

    Jag ser mycket väl vilka som privatiserar och plundrar vår välfärd. Det är ett led i det internationella storkapitalets strategi för att upprätthålla sina vinster när jobben tas över av maskiner och profitkvoten sjunker. I Sverige görs det i tätt samarbete med socialdemokratiska bedrägeripartiet, men inget riksdagsparti är på allvar emot att det sker, inte ens V och definitivt inte SD. Alla partierna är globalister.

    Annars håller jag med om att privata företag ofta kan göra saker mycket bra, men offentliga sektorn är offentlig för att vinstmotivet inte fungerar i vissa sektorer och så bör det förbli. Bort med vinst ur välfärden kan man säga utan att vara vänsterpartist.

    Naturligtvis skall vi inte låta islamistiska värderingar breda ut sig i vårt land, men det gäller även tokiga kristna idéer. Därför borde det vara en självklarhet att förbjuda religiösa skolor. Vi ser sådana tendenser i vissa förortsområden idag och dom måste motarbetas, men det motiverar inte ett allmänt stigmatiserande av muslimer. Sådana generaliseringar har världen skådat förr med skrämmande resultat. Låt oss inte göra om samma misstag igen.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Vissa områden lämpar sig dåligt för privatisering/bolagisering!

    JÄRNVÄGEN med undermåligt skött underhåll.

    POSTEN är ett annat övertydligt exempel…
    Vad skulle vi i Danmark att göra?

    VATTENFALLS affärer i Tyskland/Holland?
    Gavs det kick backs?

    Skall man KONKURRERA när det gäller infrastruktur,
    då skall det gälla HELA LANDET,
    inte bara att plocka de lönsammaste RUSSINEN ur kakan,
    medan samhället får sköta resterande olönsamma delar!

    Gillad av 1 person

 31. djkmmo skriver:

  För övrigt hade och har nationalsocialism mer gemensamt med kommunism och liberalism än med fascism. Att NS-Tyskland var allierad med vissa fascistiska stater under 2:a VK hade mer att göra med att man hade en gemensam fiende i kommunismen. Många stater som kallas fascistiska har dessutom inte varit fascistiska utan konservativt antikommunistiska.

  Gilla

  • Anders Åberg skriver:

   DJKMMO
   Tja, kanske, men en mindre viktig distinktion. Gränserna är sannolikt mycket flytande.
   NS-Tyskland hade dock intimt ekonomiskt och försvarssamarbete med Sovjetunionen innan Barbarossa. En del säger att det för den tiden mycket moderna Luftvaffe utvecklades och testades i Sovjetunionen. Samarbetet byggde delvis på att båda staterna inte gillade Versaillesfredens restriktioner.
   Jag brukar säga att Stalin var den största nazistiska medlöparen i världen fram till det tyska anfallet, alla på vänsterkanten gillar inte det, men mycket tyder på att det var så.

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Till det du mycket riktigt påpekar bör läggas att bägge diktatorerna finansierades av amerikanska och internationella bankirer.

    Gilla

   • Anders Åberg skriver:

    olle reimers
    Att Hitler var finansierad av både stora Tyska företag, men även av t.ex. Henry Ford och andra visste jag, men vilka bankirer stödde Stalin?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Stalin fick rejäla skeppslaster av krigsmateriel från USA; allt till bankirernas applåder.

    Glöm heller inte att Prescott Bush förestod en av de amerikanska banker som senare dömdes för illegal finansiering av Hitler.

    Sanningen är den att det militärindustriella komplexet (som Eisenhower kallade det i sitt avskedstal i januari 1961) är för krig. Så är det fortfarande. Det största hotet mot dem är sådana som Trump; tidigare också JFK och Nixon.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.